|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[14.12] 20:15 |
kufel
(winterek2@wp.pl)
|
|
Psze Państwa !!!
Widocznie jestem kretynem.
Zarejestrowałem sie po raz drugi na " Wędlinach Domowych ".
Wcześniej zrobiłem to jakoś, chyba w marcu, ale nie mogłem się dziś tam zalogować, (login i hasło nieaktualne !!!, ( czemu ? - nie wiem ).
Dziś zarejestrowałem się pod nowym nickiem, ale nie wiem, jak zadać pytanie na forum " wędlinek ".
Nigdzie na stronce " forum " , nie widzę : zadaj pytanie, czy coś w tym rodzaju.
No, ale widocznie jestem idiotą itd.
Robię więc to tu :
Co to jest ? : " szpagat nr. 8 " ?
Czy, mam latać po szewcach ?
Czy szpagat, to sznurek z lnu,konopii,bawełny,czy jeszcze z czegoś innego ?
Czym obsznurować przyszłą wędzonkę ?
Sznurkiem z plastiku, raczej bym nie chciał.
Siatki wędzarniczej, ze względów estetycznych, wolałbym unikać.
Przeleciałem o2 i wędlinki i nie znalazłem odpowiedzi, na tak głupie pytanie.
Sorki.
Sznurek wędzarniczy ?
Nie wiem 
Proszę o podpowiedź, co to jest szpagat ?
Gdyby, czytał te głupoty ktoś z Wawy, proszę o info, gdzie coś na kształt mogę zakupić i jak to się nazywa ?
Przepraszam, za byc może kretyńskie pytanie.
|
[14.12] 21:22 |
Dziadek
|
|
Sam sobie odpowiedziałeś - ,,Czy szpagat, to sznurek z lnu,konopii'' Szpagat to prawidłowa nazwa, tak jak szewc używa do szycia dratwy a nie sznurka tak my szpagatu a nie sznurka ----a przecież to wszystko na jedno wychodzi. POZDRAWIAM
|
[14.12] 21:48 |
Dziadek
|
|
Gdy wejdziesz na forum i otworzysz jakiś temat po lewej stronie jest słowo -odpowiedź klikasz na to słowo i otwiera się okno na napisanie treści , piszesz i klikasz na wyślij na dolle, wskażnik wskazuje jak wysyłana jest treść Pozdrawiam
|
[14.12] 21:54 |
Bagno
|
|
Jeśli chcesz zarejestrować sie na "wedlinachdomowych" to wejdź http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php Jak ci sie otworzy strona to pod tabelą "ostatnie wiadomości na forum"-u mnie brązowy pasek będziesz miał napisane nick, hasło, małą krateczkę w ktorej postaw ptaszka klikając myszką oraz zaloguj. Całość pozwoli na ciągłe pozostanie zalogowanym wmomencie kiedy włączysz internet.
Zapomniałem - wcześniej sie zarejestruj klikająć na słowo rejestracja i ustaw "profil" z możliwością otrzymywania prywatnych wiadomości.
Rzeczywiście na stronie głównej opcja z rejestracja nie działa. Sam jestem niezarejestrowanym użytkownikiem.
|
[14.12] 22:18 |
Maxell
|
|
Dodam jeszcze, iż na wiekszości stron i forów, jesli ktos zarejestrował sie jakiś czas temu i nie bierze udziału w zyciu strony czy forum (nie pisze postów i nie zabiera głosu) system automatycznie po jakim czasie usuwa go z listy uzytkowników. Jest to robione po to, by nie blokowac listy i nie robic zamieszania z "martwymi duszami".
Trzeba rejesrtowac się jeszcze raz, a najlepiej, czynnie uczestniczyć w życiu stronki i forum. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[15.12] 00:25 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
jeżeli potrzebujesz sznurka szpagatu to daj mi odpowiedź do jutra do 19.00 w sobotę będę na targu w Łochowie to mogę Ci kupić odbierzesz w poniedziałek w W-wie cena o ile dobrze pamiętam ok 8 zł za szpulkę. pozdrawiam
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[15.12] 17:23 |
kufel
|
|
Wszystkim, dzięki za odpowiedź.
> Jarek
Udało mi się dziś kupić w sklepie z chemią gospodarczą coś o nazwie :
Sznurek wędliniarski.
Powinien być dobry.
Dzięki za dobre chęci.
Na stronce oferujesz komuś pomoc w zanabyciu igły do nastrzykiwania.
Czy do tego podpina się strzykawkę apteczną, czy jakąś specjalną do kompletu ?
Jaki jest orientacyjny koszt ?
Mięsko góra 2 kilogramy, (rodzaj,długość igły).
Gdybyś podesłał mi na prv, swoją komórkę, przekręciłbym, by nie zaśmiecać forum.
Kiedy będziesz w Łochowie ?
Pozdrawiam.
|
[17.12] 12:20 |
prababcia Ania
|
|
Kufel, ja do nastrzyków kupiłam strzykawkę i 2 igły po prostu w aptece Powiedziałam do czego ma mi to służyc i tyle 
To było w ubiegłym roku. Za strzykawkę i 2 igły zapłaciłam 59 groszy.
pozdrawiam
szczupak |
[17.12] 19:52 |
nowi
|
|
przepis na ser żółty
|
[17.12] 21:33 |
wiki
(wikikalisz@wp.pl)
|
|
Witam serdecznie. Jestem właśnie po kolejnym wędzeniu. Świąteczne wyroby wyszły rewelacyjnie. Z każdym kolejnym wędzeniem nabieram coraz większej wprawy. Pomyśleć, że jeszcze rok temu sztuka robienia wędlin, wędzenia szynek itp. wydawała mi się nieosiągalna. Ostatnio zrobiłem kiełbasy, szynki, salceson, kiszkę wątrobianą i kaszankę a wszystko naprawdę smaczne. Muszę wyraźnie podkreślić, że było to możliwe dzięki uwagom, radom jakie znalazłem na forum i na naszej stronce.
|
[17.12] 21:51 |
DZIADEK
|
|
Witaj Wiki - tak sobie myślę czy klawiatura od komputera nie nawaliła Tobie, bo wcale się nie odzyawsz na forum Gratuluję tych smakowitości .Pozdrawiam
|
[17.12] 22:15 |
WIKI
(wikikalisz@wp.pl)
|
|
Witam Dziadek. Słuszna uwaga. Ale muszę Ci powiedzieć, że dość często jestem na formu jako czytelnik. Nie zabieram głosu gdyż mam zbyt mało jeszcze doświadczenia. Słucham (czytam) tych, z których skarbnicy wiedzy mogę korzystać. Dziadek Ty należysz do grona moich mistrzów. Teraz wszyscy pomyślą, że się podlizuję ale niech tam. Łączę pozdrowienia.
|
[17.12] 22:33 |
kufel
|
|
Prababciu Aniu,
wiem, też nastrzyknąłem strzykaweczką apteczną 20 ml.
Tak sobie głośno myślałem, czy nie warto byłoby nabyć igłę wielodziurkową ?
Lepiej rozprowadzała by solankę, to nie ulega wątpliwości.
Gdzieś kiedyś czytałem, że niektóre, fachowe igiełki pasują do pompek aptecznych, niektóre nie.
Różnią się długością, ilością dziurek i nie pamiętam, czym jeszcze.
Dlatego zwróciłem się do JZP, z pytankiem.
No, ale Jarek jest chyba na działce i zadymia.
Nic, ewentualny zakup odwlecze się do zajączka.
W każdym razie, dziękuję za podpowiedź.
|
[17.12] 23:27 |
kufel
|
|
Po przeczytaniu w Akademii Dziadka, o parzeniu polędwicy, ( 10 minut w 80 stopniach), zrodziły się wątpliwości dotyczące parzenia schabu.
Czy parzyć, go jak szynkę ?
Efekt, który chcałbym uzyskać to : miękki i soczysty.
Wędzenie, jak w Akademii Dziadka i u Maxella, na szynkę tylną sznurowaną, parzoną, czy jakoś tak.
Pozdrawiam.
|
[18.12] 08:08 |
DZIADEK
|
|
KUFEL -polędwica najlepsza jest dgy po wędzeniu dodatkowo zastosujemy pieczenie.To że była parzona to wynikało z tego że tak życzyli godpodarze. i byli z tego zadowopleni .Opis przerobu tucznika to wierne opisanie poszczególnych czynności połączone z miejscowymi zwyczajami.Pozdrawiam
|
[18.12] 14:09 |
kufel
|
|
DZIADEK - czy rada dotycząca polędwicy, tyczy się także schabu ?
Można założyć, że to to samo mięsko ?
Wiem, że polędwiczka, to element wykrojony ze schabu, ale funkcjonuje to w moim łbie, jako dwa różne mięska.
Faktycznie, na stronce, przepisy na to i na to występują razem.
Jeśli nie ma różnicy, po wędzeniu, radzisz podpiec schab do 70 stopni w środku i dać sobie spokój z parzeniem ?
Zastosuję się bezwzględnie.
|
[18.12] 14:52 |
Dziadek
|
|
Kufel- Schab jest to element rozbioru półtusz wp. Po wykrojeniu kosci zostaje polędwica i ta nazwa zawsze występowała. Wędzić dymem gorącym ok 2 godz. do uzyskania jasnobrązowej barwy a następnie piec w .temp. 80-85 st C przez ok. 20min Chłodzenie powietrzem t zn. powiesić i niech sobie stygnie najlepiej w temp. 4-8st C Pozdrawiam
|
« poprzednie wypowiedzi
|
|