o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi
[14.12] 20:15 kufel   (winterek2@wp.pl)
Psze Państwa !!!

Widocznie jestem kretynem.
Zarejestrowałem sie po raz drugi na " Wędlinach Domowych ".
Wcześniej zrobiłem to jakoś, chyba w marcu, ale nie mogłem się dziś tam zalogować, (login i hasło nieaktualne !!!, ( czemu ? - nie wiem ).
Dziś zarejestrowałem się pod nowym nickiem, ale nie wiem, jak zadać pytanie na forum " wędlinek ".
Nigdzie na stronce " forum " , nie widzę : zadaj pytanie, czy coś w tym rodzaju.
No, ale widocznie jestem idiotą itd.
Robię więc to tu :
Co to jest ? : " szpagat nr. 8 " ?
Czy, mam latać po szewcach ?
Czy szpagat, to sznurek z lnu,konopii,bawełny,czy jeszcze z czegoś innego ?
Czym obsznurować przyszłą wędzonkę ?
Sznurkiem z plastiku, raczej bym nie chciał.
Siatki wędzarniczej, ze względów estetycznych, wolałbym unikać.
Przeleciałem o2 i wędlinki i nie znalazłem odpowiedzi, na tak głupie pytanie.
Sorki.
Sznurek wędzarniczy ?
Nie wiem
Proszę o podpowiedź, co to jest szpagat ?
Gdyby, czytał te głupoty ktoś z Wawy, proszę o info, gdzie coś na kształt mogę zakupić i jak to się nazywa ?
Przepraszam, za byc może kretyńskie pytanie.











[14.12] 21:22 Dziadek
Sam sobie odpowiedziałeś - ,,Czy szpagat, to sznurek z lnu,konopii'' Szpagat to prawidłowa nazwa, tak jak szewc używa do szycia dratwy a nie sznurka tak my szpagatu a nie sznurka ----a przecież to wszystko na jedno wychodzi. POZDRAWIAM

[14.12] 21:48 Dziadek
Gdy wejdziesz na forum i otworzysz jakiś temat po lewej stronie jest słowo -odpowiedź klikasz na to słowo i otwiera się okno na napisanie treści , piszesz i klikasz na wyślij na dolle, wskażnik wskazuje jak wysyłana jest treść Pozdrawiam

[14.12] 21:54 Bagno
Jeśli chcesz zarejestrować sie na "wedlinachdomowych" to wejdź http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php Jak ci sie otworzy strona to pod tabelą "ostatnie wiadomości na forum"-u mnie brązowy pasek będziesz miał napisane nick, hasło, małą krateczkę w ktorej postaw ptaszka klikając myszką oraz zaloguj. Całość pozwoli na ciągłe pozostanie zalogowanym wmomencie kiedy włączysz internet.
Zapomniałem - wcześniej sie zarejestruj klikająć na słowo rejestracja i ustaw "profil" z możliwością otrzymywania prywatnych wiadomości.
Rzeczywiście na stronie głównej opcja z rejestracja nie działa. Sam jestem niezarejestrowanym użytkownikiem.


[14.12] 22:18 Maxell
Dodam jeszcze, iż na wiekszości stron i forów, jesli ktos zarejestrował sie jakiś czas temu i nie bierze udziału w zyciu strony czy forum (nie pisze postów i nie zabiera głosu) system automatycznie po jakim czasie usuwa go z listy uzytkowników. Jest to robione po to, by nie blokowac listy i nie robic zamieszania z "martwymi duszami".
Trzeba rejesrtowac się jeszcze raz, a najlepiej, czynnie uczestniczyć w życiu stronki i forum.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[15.12] 00:25 jarek_zielona_pietruszka
jeżeli potrzebujesz sznurka szpagatu to daj mi odpowiedź do jutra do 19.00 w sobotę będę na targu w Łochowie to mogę Ci kupić odbierzesz w poniedziałek w W-wie cena o ile dobrze pamiętam ok 8 zł za szpulkę. pozdrawiam

Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze.
[15.12] 17:23 kufel
Wszystkim, dzięki za odpowiedź.

> Jarek
Udało mi się dziś kupić w sklepie z chemią gospodarczą coś o nazwie :
Sznurek wędliniarski.
Powinien być dobry.
Dzięki za dobre chęci.
Na stronce oferujesz komuś pomoc w zanabyciu igły do nastrzykiwania.
Czy do tego podpina się strzykawkę apteczną, czy jakąś specjalną do kompletu ?
Jaki jest orientacyjny koszt ?
Mięsko góra 2 kilogramy, (rodzaj,długość igły).
Gdybyś podesłał mi na prv, swoją komórkę, przekręciłbym, by nie zaśmiecać forum.
Kiedy będziesz w Łochowie ?

Pozdrawiam.





[17.12] 12:20 prababcia Ania

Kufel, ja do nastrzyków kupiłam strzykawkę i 2 igły po prostu w aptecePowiedziałam do czego ma mi to służyc i tyle
To było w ubiegłym roku. Za strzykawkę i 2 igły zapłaciłam 59 groszy.

pozdrawiam


szczupak
[17.12] 19:52 nowi
przepis na ser żółty
[17.12] 21:33 wiki   (wikikalisz@wp.pl)
Witam serdecznie. Jestem właśnie po kolejnym wędzeniu. Świąteczne wyroby wyszły rewelacyjnie. Z każdym kolejnym wędzeniem nabieram coraz większej wprawy. Pomyśleć, że jeszcze rok temu sztuka robienia wędlin, wędzenia szynek itp. wydawała mi się nieosiągalna. Ostatnio zrobiłem kiełbasy, szynki, salceson, kiszkę wątrobianą i kaszankę a wszystko naprawdę smaczne. Muszę wyraźnie podkreślić, że było to możliwe dzięki uwagom, radom jakie znalazłem na forum i na naszej stronce.
[17.12] 21:51 DZIADEK
Witaj Wiki - tak sobie myślę czy klawiatura od komputera nie nawaliła Tobie, bo wcale się nie odzyawsz na forum Gratuluję tych smakowitości .Pozdrawiam

[17.12] 22:15 WIKI   (wikikalisz@wp.pl)
Witam Dziadek. Słuszna uwaga. Ale muszę Ci powiedzieć, że dość często jestem na formu jako czytelnik. Nie zabieram głosu gdyż mam zbyt mało jeszcze doświadczenia. Słucham (czytam) tych, z których skarbnicy wiedzy mogę korzystać. Dziadek Ty należysz do grona moich mistrzów. Teraz wszyscy pomyślą, że się podlizuję ale niech tam. Łączę pozdrowienia.
[17.12] 22:33 kufel
Prababciu Aniu,
wiem, też nastrzyknąłem strzykaweczką apteczną 20 ml.
Tak sobie głośno myślałem, czy nie warto byłoby nabyć igłę wielodziurkową ?
Lepiej rozprowadzała by solankę, to nie ulega wątpliwości.
Gdzieś kiedyś czytałem, że niektóre, fachowe igiełki pasują do pompek aptecznych, niektóre nie.
Różnią się długością, ilością dziurek i nie pamiętam, czym jeszcze.
Dlatego zwróciłem się do JZP, z pytankiem.
No, ale Jarek jest chyba na działce i zadymia.
Nic, ewentualny zakup odwlecze się do zajączka.
W każdym razie, dziękuję za podpowiedź.

[17.12] 23:27 kufel
Po przeczytaniu w Akademii Dziadka, o parzeniu polędwicy, ( 10 minut w 80 stopniach), zrodziły się wątpliwości dotyczące parzenia schabu.
Czy parzyć, go jak szynkę ?
Efekt, który chcałbym uzyskać to : miękki i soczysty.
Wędzenie, jak w Akademii Dziadka i u Maxella, na szynkę tylną sznurowaną, parzoną, czy jakoś tak.
Pozdrawiam.

[18.12] 08:08 DZIADEK
KUFEL -polędwica najlepsza jest dgy po wędzeniu dodatkowo zastosujemy pieczenie.To że była parzona to wynikało z tego że tak życzyli godpodarze. i byli z tego zadowopleni .Opis przerobu tucznika to wierne opisanie poszczególnych czynności połączone z miejscowymi zwyczajami.Pozdrawiam

[18.12] 14:09 kufel
DZIADEK - czy rada dotycząca polędwicy, tyczy się także schabu ?
Można założyć, że to to samo mięsko ?
Wiem, że polędwiczka, to element wykrojony ze schabu, ale funkcjonuje to w moim łbie, jako dwa różne mięska.
Faktycznie, na stronce, przepisy na to i na to występują razem.
Jeśli nie ma różnicy, po wędzeniu, radzisz podpiec schab do 70 stopni w środku i dać sobie spokój z parzeniem ?
Zastosuję się bezwzględnie.

[18.12] 14:52 Dziadek
Kufel- Schab jest to element rozbioru półtusz wp. Po wykrojeniu kosci zostaje polędwica i ta nazwa zawsze występowała. Wędzić dymem gorącym ok 2 godz. do uzyskania jasnobrązowej barwy a następnie piec w .temp. 80-85 st C przez ok. 20min Chłodzenie powietrzem t zn. powiesić i niech sobie stygnie najlepiej w temp. 4-8st C Pozdrawiam

« poprzednie wypowiedzi

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc