o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[21.07] 00:24 jarek_zielona_pietruszka
dzięki serdeczne za pomoc zaraz wezmę się za ściąganie.
moje losy były dużo prostsze. po 2,5 latach na studiach SGGW musiałem (bez wilczego biletu) opuścić mury tej uczelni i w dwa lata ukończyłem EMZN PSZim. M.Kasprzaka. a stan wojenny zastał mnie w wojsku przez co musiałem odwalić dodatkowe 1/2 roku. i tak sobie często myślę, że gdybym się jeszcze poukrywał przez 1,5 roku to już by mnie nie wzięli do woja i może inaczej potoczyłoby się moje życie. ale na to nie narzekam bo i po co inni mają gorzej.
od poniedziałku mam dostęp do koziego mleka.kupiliśmy z żoną dzisiaj dwa kilo twarogu ale niezbyt mi on leży jakiś taki ciężki, czy ktoś z szanownych kolegów ma może przepis jak zrobić dobry biały ser z koziego mleka. kupowałem dość dobry biały kozi ser w sklepie przyzakładowym zakładów mleczarskich na Hożej w W-wie i bardzo mi smakował, i teraz chciałbym zrobić taki sam może ktoś mi pomoże w tym temacie może Chef ma coś do zaoferowania jako znawca tego tematu. z góry dziękuję i przepraszam za nietematyczny wtręt do wędliniarskiego forum. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[21.07] 00:54 jarek_zielona_pietruszka
dzięki serdeczne ściągnąłem to co mi poradziliście jutro się z tym pomęczę. pozdraiam wszystkich

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[21.07] 00:55 jarek_zielona_pietruszka
dzięki serdeczne ściągnąłem to co mi poradziliście jutro się z tym pomęczę. pozdraiam wszystkich

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[21.07] 03:12 Chef Paul
... Jarku,
... smażyłem ser wielokrotnie (ale z pokorą przyznaję, że tylko z mleka krowiego) , jeżeli jednak serek kozi który masz Tobie nie pasuje - to może wyjdzie przebój sezonu na podstawie przepisu krowiego, ...
podaję link do tego mojego przepisu: http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=304
pozdrawiam niezmiernie serdecznie,
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[21.07] 03:22 Chef Paul
... dodatkowo ... info dla Jarka ... mnie wywalili z poznańskiej "Polibudy" po roku (i na dodatek z wilczym biletem), ... od zawsze byłem jakimś "odmieńcem" i "wywrotowcem" , ...
... teraz walczę "z chemią w żarciu" ... chyba te "zboczenia" już mi zostaną do końca życia ,
pozdrawiam serdecznie,
Chef Paul

ps - MBA zrobiłem dopiero w "Hameryce", Sanford, - jak już byłem "Stary Rup"

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[21.07] 12:45 maad8
jarek_zielona_pietruszka w którym roku kończyłeś tę sławetną uczelnię ?
mam na myśli oczywiście Kasprzaka, ja tam spędziłem 5 latek 1981-86
może się gdzieś mijaliśmy na korytarzach ?

[21.07] 19:57 jarek_zielona_pietruszka
Kasprzaka przerabiałem w latach 1978-80. policealne studium dwuletnie.
Chefie dzięki za wszystkie informacje. spróbuję takiego topionego serka, ale szukam też przepisu na taki twardy biały ser kupiłem kiedys w sklepie i bardzo mi smakował. a za namową żony trochę tego koziego muszę uwędzić tylko nie wiem jak długo wędzi się ser i w jakiej temperaturze jeszcze nigdy nie wędziłem sera. wiem ,że tzreba go najpierw zwinąć w płócienny woreczek
i dopiero wtedy do wędzarni, ale ile i w jakiej temperaturze wędzić tego niestety nie wiem i będę musiał chyba poeksperymentować. jutro wcześniej zrywam się z pracy, biorę psa i uciekam na działkę sam, bo żona niestety musi zostać w pracy jeszcze w sobotę. tak,że będę miał dwa dni spokoju i będę mógł spokojnie poeksperymentować z serem i programami do robienia stron www. pozdrawiam


nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[21.07] 21:36 jarek_zielona_pietruszka
przy okazji moich poszukiwań internetowych znalazłem dwa linki dla zainteresowanych
www.geocities.com/Tokyo/Market/7773/acar.html
www.tourismpenang.gov.my/article.cfm?id=64
to raczej te:
www.leeners.com/cheesehow2.html
biology.clc.uc.edu/fankhauser/cheese/cheese.html


nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[21.07] 22:41 jarek_zielona_pietruszka
www.przepisy-kulinarne.go-longhorn.net/ tutaj jest trochę przepisów na wyroby wędlin i mnóstwo innych

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[21.07] 23:53 jarek_zielona_pietruszka
widzę, że dzisiaj na forum tylko ja się udzielam no ale kiedyś trzeba bo jutro i do poniedziałku wieczorem będę poza domem i raczej na forum nie będę występował no chyba, że zdalnie poprzez mojego syna.
był na tym forum swojego czasu wątek dotyczący chińskich maszynek do mięsa rozmiar 32 za ko 90zł . robiłem właśnie porządek w piwnicy i znalazłem prawie nową maszynkę chińska nr 5 tylko miała pękniętą korbkę i brak nakrętki mocującej ślimak i sitko wraz z nożem. pamiętam, że uledła zniszczeniu zaraz po zakupie była używana chyba dwa czy trzy razy i niestety nie wytrzymała . podejrzewam, że żeliwo z którego została wykonana nie było wysokiej jakości. jestem ciekaw czy ktoś kupił taką maszynkę i jakiej jest jakości bo cena jest dość niska. dowiadywałem się ostatnio u mojego dostawcy sprzętu i powiedział, że polską 32 może sprzedać mi za 200zł. a drugie 200 zł kosztowałaby mnie przekładnia do podłączenia do niej silnika elektrycznego, ale to tylko na zamówienie i musiałbym pojechać kilkanaście kilometrów ,żeby to ustrojstwo kupić. jeżeli ktoś ma jakieś wiadomości dotyczące tych chińskich maszynek jakiej są jakości i ewentualnie o takiej przekładni do podłączenia silnika to proszę o info.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[22.07] 11:33 foka   (iwonamaslo@interia.pl)
bardzo pilnie potrzebuje przepis na szynke solona .pomozcie.
[22.07] 12:10 Maxell
Foka, o jaka szynkę Ci chodzi?
Wszystkie wyroby wędzone są solone.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[22.07] 14:49 foka   (iwonamaslo@interia.pl)
dzieki za zainteresowanie sie ta sprawa! chodzi mi o zrobienie szynki typu wloskiej serrano,albo hiszpanskiej suszonej sola,wiec SOLONEJ
[22.07] 15:04 foka
znalazlam odpowiedni przepis na stonie francuskiej jak ktos bedzie potrzebowal to odstapie.mam nadzieje ze wyjdzie mi dobra
[22.07] 21:20 lenel   (lenel@op.pl)
Witam serdecznie wszystkich uczestników forum. Jestem pod wrażeniem. Trafiłem na strone kilka dni temu i zacząłem od studiowania forum od pierwszej strony. Obecnie jestem na 110. Jestem pełen uznania dla dla twórców forum ze względu na fachowość i precyzyjne, skondensowane wiadomości (bez lania wody). Czytając forum jednym ciągiem łatwiej o pewne spostrzeżenia co do ludzi odwiedzających tą stronę.
Jest Maxell jako pomysłodawca i chyba dobry duch tego forum jest grupa przyjaciół internetowych współtworzących to forum grupa wolnych strzelców którzy czasami zaglądają aby o coś zapytać, kilku trochę leniwych którzy nie czytaja wszystkiego, ale chcą czegoś się dowiedziec i kilku którzy uważają że wszyscy powinni być tylko na ich usługi. Osobliwością była Agnieshka która przeleciała przez forum jak burza.
Silę się na tą retrospekcję aby oderwać się na chwilę od wędzarek, solenia, peklowania i przepisów bo mimo że troszkę czuję ten temat to jednak taki ogrom wiadomości jaki jest zawarty na tym forum powala na kolana.
Z wyrobem wędlin sposobem domowym stykałem się od dzieciństwa, ale niestety była to produkcja na oko, na smak, na wyczucie i ja też tak to robiłem. Po dotychczasowej lekturze dochodzę do wniosku że jestem daleko w lesie.
Szanowni koledzy życzę dużo wytrwałości i pomysłów w tworzeniu i rozwijaniu stronki wędliny domowe naprawdę warto.
Ja wracam do strony 110.
PS.
Najpierw wypróbuję słoninkę rodem z Podlasia i „zupkę pomidorową”


[23.07] 12:24 grzes855
Szyneczka mielona drobiowo-wieprzowa
Z całego kurczaka o wadze 1,6kg wyszło po obraniu
75 dkg mięs + 15dkg skórki
do tego
35dkg mieso wieprzowe gulaszowe wcale nie super rewelacyjne
Peklowanie: proporcjonalnie peklosól około 22g/kg mięsa
łyżeczka cukru (zwykły) 1/3 łyżeczki pieprzu swieżo zmielonego i 3 małe zabki czosnku(około 1cm), mięsa peklowane oddzielnie w lodówce przez 24h.
Mięso drobiowe: piersi krojone na kostke około 1,5cm także to z udek ale to czyste bez scięgień i przerostów pokrojone na kostki,
mięso wieprzowe+ scinki z miesa drobiowego i skórka przemielona 1x na maszynce z sitkiem 2-3mm, połaczyc miesa w misce dodajemy świeżo utartej gałki muszkatułowej( dodaję tylko taką bo mielona z torebki nie ma takiego aromatu) około 1/3 kulki, 1 łyżeczkę przyprawy Maggi,pieprzu do smaku i około 150ml wody dodawanej w trakcie wyrabiania, wyrabiamy dosyć dobrze w miare potrzeby dodajac wody próbujemy smak ewentualnie dodajemy odrobine soli masa musi być wyrażnie słonawa. wyrobiona masę dzielimy na połowę i 1 część ładujemy do woreczka w szynkowarze mocno ubijając zakładamy talerzyk i sprężynę i do lodówki na około 6h. jeżeli ktos ma 2 szynkowary to robimy obie porcje jednocześnie(chodzi mi o zmniejszenie docisku sprężyny dlatego załadowałem tylko 1/2 szynkowara)
Parzenie: Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody tak aby sięgała 1-2cm powyżej masy mięsnej w szynkowarze (nie wlewam wody do szynkowara), wodę zagrzewam do temperatury około 80-82 stopnie celsjusza i wkładam do wody szynkowar, jednoczesnie skręcając do minimum palnik tak aby utrzymac temperaturę 70 -75 stopni przez około
2 h. po tym szybkie chłodzenie w wodzie i odstawiamy na noc do wytęgnięcia
Degustacja wypadła wspaniale szyneczka jest aromatyczna, bardzo zwiezła mimo to wyjatkowo delikatna polecam
Przepis ten to suma doswiadczeń forumowiczów naszego forum efekt jest wspaniały tylko www.wendlinydomowe.pl mogą pomóc przy tworzeniu czegoś tak wspaniałego dla podniebienia

[23.07] 14:27 Papcio
Grześ, ja robię w zasadzie tak samo jak ty. To z kurczaka. Ostatnią zamiast kurczaka dałem pierś z indyka. Jednak to nie to, wolę z kurczaka. Z indyka mięso jest bardziej suche i twardsze. Zrobiłem już chyba wszystkie wersje, i mam pewien pogląd na produkcję takiej mielonki. Teraz czeka golonko, i pekluje się mięso z szynki. Będzie z samej szynki z dodatkiem wołowiny jako kleju.
Jak ktoś ma ochotę to niech zrobi utopence. Są to parówki marnowane, zrobiłem i kupiłem w czechach słoik orginału. Na dymienie do piwa jak znalazł.

Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[23.07] 21:04 Chef Paul
... chyba już dłużej nie wytrzymam i kupię wreszcie tego "szynkowarka" !!! ... dostaję "ślinotoku" Panowie po tych Waszych przepisach , ...
... "lenel" - "im dalej w las tym drzew więcej"
pozdrawiam serdecznie,
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[23.07] 22:52 pak


[24.07] 08:44 grzes855
Będąc na zakupach wstępuję też do sklepów mięsnych celem rozpoznania co u konkurencji . Wczoraj doznałem podwójnego szoku
1. promocja "nowego" produktu - szynka wiejska pieczona, robiona tradycujnymi metodami bez konserwantów (chemicznych)
wyglądała całkiem odmiennie od tych lśniących wyrobów dziadunia i babuni
2. cena 27PLN za kg
cena wyższa od "tradycyjnych" wyrobów tej klasy o około 7-10pln
Mimo wszystko nie skusiłem się


www.wedlinydomowe.pl to sposób na dobre i tańsze wedliny dla całej rodziny

[24.07] 12:42 marekgks
Paocio!- podaj ten przepis na utopence-szukałem tu i na wedliny.pl-nie moge znaleź
dzieki

[24.07] 14:02 abratek
przeczytaj ten wątek:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=51939&start=0
Ja też się na to szykuję

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[24.07] 17:49 lenel   (lenel@op.pl)
Chef Paul jeśli szukasz szynkowarki zobacz na Allegro pod adresem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57965541
a ja dalej brnę przez leśny gąszcz. jestem "już"na 120 stronie.
Pozdrawiam lenel.

[24.07] 20:20 Maxell
Witam wszystkich, a szczególnie nowe twarze.
Właśnie wróciłem, i od razu zabieram sie do roboty.
Grześ, zaraz wrzusę Twój przepis na stronkę oczywiście razem ze zdjęciami.
jesli macie jakies nowości tekstowo-fotograficzne, to dawajcie na pocztę.
Pozdrawiam serdecznie


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[24.07] 20:32 grzes855
Coś dla prawdziwych koneserów
http://rapidshare.de/files/1720721/Z_klasztoru.zip.html

[24.07] 20:38 grzes855
Dla mniej zorientowanych:
po uruchomieniu linka pokaze się strona na dole której trzeba nacisnąć pozycję FREE otworzy się następna na dole której pokaże się linijka tekstu z odmierzającym się czasem po upływie którego pokaże się tekst dawnload:................zip naciskamy i mamy wspaniałe stare przepisy na różne zacne napoje

[24.07] 21:16 Maxell
Miro - odezwij się do mnie.
Miałeś przesłać aktualny katalog swoich wyrobów. Czekam niecierpliwie. I nie tylko ja.
Przyszła tylko zapowiedź, a katalogu "ani słychu, ani widu".
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[24.07] 22:35 Maxell
Może Pan Jan Winnicki, który jako ostatni wpisał sie do księgi gości na stronce, ma rację.
Może, tak jak wcześniej już się zastanawialiśmy, należałoby przenieśc posty z czarnej ol;iwki na forum stronki?
Wtedy wszystko byłoby w jednym miejscu, podzielone na tematy.
W związku z powyższym, może każdy po skopiowaniu swych postów, wrzuciłby je na tamto forum pod odpowiednimi tematami, a ja zajmę się postami nieobecnych. Sam będę walczył z tym pół roku.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[24.07] 22:55 abratek
Postulujac wcześniej takie przenosiny, byłem do tego głęboko przekonany, jednak teraz widzę że forumowicze są przywiązani do Czarnej oliwki i chyba będzie trudno to wykonać, dochodzi jeszcze ten nieszczęsny limit transferu strony (przynajmniej narazie) .
W każdym razie pozostaję "ZA". Wydaje mi się tylko że należałoby (ze względu na przyzwyczajenie do obecnej formy) utworzyć (przejściowo) nowy dział np: "Ogólne forum (dawniej "CzarnaOliwka )"

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[25.07] 05:17 Seminole
Abratek, Grześ, Paweł, Papcio i inni posiadacze pięknych zdjęć.

Zdjęcia są wywoływane w inny sposób, nie gubi się strony.
Myślę, że jest dużo lepiej

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc