|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[26.10] 09:20 |
Maxell
|
|
Tomaszek ma racje. Ja podałem ilość kiełbasnicy potrzebną na 5 kg wsadu, przy jej srednicy nie przekraczającej 32 mm. Jasne jest, ze jesli kiełbasnica bedzie szersza, to i jej ilośc będzie mniejsza. pewna rolę ma tu także do odegrania stopień napełnienia jelit.
Co do wędzarni żyłki, pisałem juz, iz na naszej stronce w dziale logistyka oferta Grzesia jest dostepna od dawna.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[26.10] 11:16 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Odnośnie drzewa wierzbowego!
Co prawda zaczynam dopiero przygodę z wędzeniem ale przeprowadziłem liczne konsultacje z ludźmi którzy wędzą juz długie lata.
I co mi powiedzieli: do wędzenia w zasadzie można uzywać każdego drzewa liściastego ( w tym owocowe) z małą uwagą: drzewo powinno zostać okorowane. Ale zaraz usłyszałem dopowiedź, że dotyczy to tylko okorowywania takich kawałków z bardzo grubą korą. Natomiast drewienka i gałązki z cienką korą używać na samym początku do uzyskania temperatury w wędzarni i żaru, a dopiero potem dokładać te z cienką korą lub całkowicie okorowane.
W ostatnią niedzielę wędziłem boczek i słoninę + białą kiełbasę w temp.
pomiędzy 40 a 50 stopni właśnie takim drzewem częściowo okorowanym i z korą. Za radą Jarka zielona_pietruszka namoczyłem kilka polan w wiadrze z wodą i co jakiś czas dokładałem do pieca.
Boczek i słoninę wędziłem ok. 4 godzin i rewelacja. Boczuś jest przepyszny i będzie ugotowany, a słoninkę naparykowałem, ale już po dwóch dniach jest mięciutka i bardzo soczysta, lekko słona (po peklowaniu) i już ma posmak papryki. Polecam
MirekB
|
[26.10] 11:24 |
MirekB
|
|
Aha, zapomniałem
Proponuję wszystkim zapoznać się z "nowym wyrobem" do grillowania i pieczenia - na naszej stronie
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=621
polecam
|
[26.10] 12:07 |
Urszula
|
|
Kochani
powiedzcie mi czy polędwicę można oparzyć w wodzie czy tylko upiec w wędzarni i czy szynkę koniecznie trzeba 2-3 dni obsuszać czy można np obetrzeć ją i krócej suszyć PZDR
|
[26.10] 13:06 |
Maxell
|
|
Urszulo.
Polędwicę mozna parzyć bez problemu.
Jeśli chodzi o szynkę, to nie wiem, który przepis wykorzystałaś?
W przepisie podstawowym podajemy, iz szynka po upeklowaniu i ewentualnym wymoczeniu powinna być osuszana ok doby.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[26.10] 13:10 |
Maxell
|
|
Tomaszku - jałowca dodajemy pod koniec wedzenia. Mozna to zrobic w formie gałązek (suszu lub zielonych), ewentualnie ziaren, które należy rozsypać na np. starej patelni i pod koniec wędzenia patelnie umieścić nad żarem.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[26.10] 13:12 |
Maxell
|
|
Zresztą w przepisie na np. kiełbase jałowcową, jest zdaje się zawarta instrukcja o czasie, w którym nalezy dodać jałowiec.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[26.10] 22:14 |
Cogito
|
|
Witam
Lachu
Jakoś sobie radzę. Początki zazwyczaj bywają trudne, jednak się nie zniechęcam.
Mirku
Będę u Ciebie tak jak obiecałem. Przepraszam, ale to autentyczny brak czasu.
Dziękuję, że pamiętacie.
Pozdrawiam wszystkich
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[27.10] 01:13 |
Chef Paul
|
|
Cogito, ...
... przyjmij gratulacje, ... (oraz życzenia sukcesów w walce o lepsze jutro), ...
... będę lobbował za frakcją "Przyjaciele Zaginionych Receptur" (w domyśle: "Parlamentarny Zespół Wędlin Domowych")

pozdrawiam niezmiernie serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.5gigs.com
http://chefpaul.5gigs.com/index2.html
zapraszam |
[27.10] 14:42 |
Wosiu
|
|
Witam.
Potrzebuję Waszej pomocy.
Jestem w trakcie budowy nowej wędzarni i trochę się pogubiłem.
Mam do wykożystania rurę ocynkowaną o średnicy 150mm jest to rynna spadowa wody z dachu.Czy mogę ją wykożystać i zrobić z niej kanał dymowy czy średnica nie jest za mała no i ten ocynk?Rura jest długości
1m.Czy to wystarczy? Komora wędzarnicza jest wykonana z szafy sterowniczej metalowej z dwoma parami drzwi.Wymiary szafy wys.1m szer.0,80m i głębokość 0,40m. Myślę również o zrobieniu dwóch palenisk jedno dalej i jedno bliżej do pieczenia.Czekam na podpowiedzi NARA Wosiu
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[27.10] 15:33 |
MIrekB
|
|
Do Wosia
Wydaje mi się że średnica rury powinna być troche większa, piec ma wtedy lepszy ciąg, co do ocynku potwierdzam Twoje obawy. Początek tej rury będzie w palenisku w którym temp. może osiągnąć nawet kilkaset stopni, ocynk jest wrażliwy na utlenianie w wysokiej temeraturze więc chyba niekoniecznie się do tego nadaje. Lepsza będzie rura czarna od zwykłej kozy ale o większej średnicy. A jeszcze lepiej jak popatrzysz za rurami kamionkowymi. Popatrz na moją wędzarnię, elementy U są wykonane ze zwykłego betonu i jako kanał dymowy sprawują się doskonale. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=506&page=1
Dalej radź sobie jak możesz.
Powodzenia
MirekB
|
[27.10] 15:44 |
Wosiu
|
|
MirkuB
Potwierdziłeś moje obawy i chyba a raczej napewno zrezygnuję z tej rury i będę szukał kamionki, po co mam mieć później obawy że coś jest nie zdrowe OK dzięki
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[27.10] 18:36 |
abratek
|
|
Mirek, jeśli osiągniesz na wyjściu paleniska kilkaset stopni to gratuluję wyrobów ,
Wosiu - można też kupić rury dymowe czarne - są zdecydowanie tańsze od ocynku ale do zakopania raczej się nie nadają (szybko skorodują)
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[27.10] 23:55 |
MirekB
|
|
Hej Andzo
Ja myślę że mówiąc o temperaturze kilkaset stopni chyba niewiele się pomyliłem. Nie chcę też tu prowokowac na ten temat dyskusji, ale z tego co pamietam, to na takim termometrze do zdalnego pomiaru temperatury w którym w okularze żarzył się drucik i porównywało się to z kolorem mierzonego obiektu, to kolor np. stali lekko czrwonej wynosil przez porownanie ok 400 stopni. Naprawdę o uzyskanie takiej temperatury w paleniski nie jest trudno. Natomiast mogę sie z Tobą zgodzić, że może i faktycznie jeśli rura dymowa będzie umieszczona troszkę dalej i powyżej paleniska to temperatura będzie nieco niższa.
Ale to tylko kwestia wykonania odpowiednio paleniska. Wosiu szukaj innych materiałow nie żelaznych. Np. taka metrowa rura z nierdzewki o średnicy ok. 25cm. kosztuje w granicach 200PLN. Jak widac ma to dobre i złe strony. Beton i kamionka jest najtańsza. Możesz ew. szukać tzw. przepustów które maja różne średnice.
MirekB
|
[28.10] 09:39 |
Tomaszek
(bbicykl@poczta.onet.pl)
|
|
Z rozmów SZefa Paula wnioskuje ze mamy na forum parlamentarzyste??? superrrr Z pseudonimu wnioskuję że Cogito nie z samoobrony? czego nam i sobie rzycze, a chefpaulowi gratuluje tej zarombistej piwniczki , poezja już mam jej wizje tylko brakuje mi pochyłości terenu na działce , ale najwyzej dokupie hihihi, widziałem podobne na węgrzech tam przy kazdym domu jest piwniczka nie tak jednak piękna . wiecie taka piwniczka.....
|
[28.10] 11:34 |
Chef Paul
|
|
... parlamentarzysta, w rzeczy samej ... nie z "Samoobrony" ("Cogito ergo sum" z łac. "myślę więc jestem" - Kartezjusz), ...
... co do "piwniczki" to nie jest to niestety "moja piwniczka" a wybudowana na ogrodzie jednego z moich przyjaciół - choć mam w niej swój udział (i na podstawie już gotowej budowli /choć nie tylko tej/ powstaje projekt, do wykorzystania przez wszystkich fanów piwniczek ogrodowych), ... niestety na swoim ogrodzie mam wielki problem z wybudowaniem jakiejkolwiek piwniczki, z powodu wód gruntowych (0,8 - 1,0 m) - mieszkam nad samym jeziorem, tak więc "coś za coś" - oczywiście jest to technicznie możliwe ("ścianka szczelna" itp. - ale koszty są bardzo wysokie), ...
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.5gigs.com
http://chefpaul.w.interia.pl/
zapraszam |
[28.10] 11:50 |
Chef Paul
|
|
... do Wosia
... proponuję użyć "kominowych kształtek ceramicznych" - wybór jest bardzo duży, a ceny umiarkowane (no i można z nich układać dowolnej długości kanały dymne)
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.5gigs.com
http://chefpaul.w.interia.pl/
zapraszam |
[28.10] 12:11 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Witaj Wosiu.
Ja zrobiłem kanał dolotowy do wędzarni z cegły szmotowej.Nie wiem gdzie mieszkasz,ale ja kupiłem ją w Lerua-Merlin.
Wykopałem kanał dł.1,5m i w nim ułożyłem te cegiełki i mam super .
Póżniej zasypałem ziemią,posiałem trawke i ok.
Pozdrawiam
|
[28.10] 18:08 |
Maxell
|
|
UWAGA, UWAGA,
W związku z tym, iż właśnie kończy się transfer dla stronki na serwerze webparku (było ponad 6 GB na ten miesiąc rozliczeniowy i chyba dzisiaj klapnie, choć zostało jeszcze do końca 10 dni) przeniosłem stronke na inny serwer - http://www.wedlinydomowe.cp.win.pl/
Adres jest taki, gdyz jesteśmy w okresie przejściowym. - 14 dni.
parametry serwera to 20 GB miesięcznego transferu i 3 GB miejsca na dysku. Na webparku mieliśmu 3 GB misięcznego (trzeba było dobierac dodatkowy transfer) i 100 MB miejsca na dysku.
Z kilkumiesięcznych obserwacji wynika, iz aktualnie niezbędne minimum dla nas to 8-10 GB miesiecznie z tendencja szybkiego wzrostu.
Prosze testować i zgłaszać na naszym forum informacje o błedach i ewentualnie braku plików.
Dopóki nie wróci Vtec, prosze nie korzystac na forum z linku obrazkowego na dole strony kierującego na stronę główną, gdyż jest przypisany adresowi www.wedlinydomowe.pl.
Adres ten po okresie testowym bedzie ponownie naszym adresem uruchamiającym.
Życzę przyjenej zabawy.
Prosze w miare możliwości skierowywać innych uzytkowników na nowy adres.
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.10] 18:40 |
Chef Paul
|
|
... sprawdzałem wyrywkowo, ... wygląda, że wszystko jest OK, ...
... Maxell, podaj adres "provider'a" - (sam jestem zainteresowany ponieważ ostatnio coraz częściej "zdycham" z braku limitu transferu).
pozdrawiam serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.5gigs.com
http://chefpaul.w.interia.pl/
zapraszam |
[28.10] 18:52 |
Maxell
|
|
Chefie.
Podaję adres http://amm-hosting.pl/
Miałem do wyboru kilku, nawet z nieco większymi limitami w tej samej cenie, ale na wyborze zaważyła pomoc jakiej mi natychmiast udzielono ze strony adminów, choć jestem w fazie testu.
Inni admini podawali mi jakiś adresy i i nie wykazali jakiegokolwiek innego zainteresowania w kwestii pomocy, choc usilnie prosiłem.
Jak stwierzam, po kilkumiesięcznym okresie opiekowania sie stronką, jest to niezły złodziej czasu i niestety trzeba sie dokształcać systematycznie w zakresie informatyki, szczególnie w programowania.
Nigdy, jak juz kiedyś pisałe, nawet przez myśl mi nie przeszło, że bede musiał zajmować się jakimiś PHP, HTML, MySQL itp.
Przetransferowanie całej strony jest zabiegiem kłopotliwym, zwłaszcza jesli chodzi o jej najwazniejszy element, a mianowicie bazę danych.
I tu nieoceniona pomoca okazał sie własnie admin tego serwisu.
Z pełnym zaufaniem polecam Ci Kolego ten hosting.
Pozdrawiam serdecznie
PS. Ile masz usiebie miejsca na dysku i limitu transferowego?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.10] 19:36 |
Chef Paul
|
|
... w tej chwili na bezpłatnym serverze 5 gb i 100 mb miejsca na dysku -(nie ma limitu dobowego ani dziennego)
... (a czasu zabiera niestety niemało)
pozdrawiam
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.5gigs.com
http://chefpaul.w.interia.pl/
zapraszam |
[29.10] 18:05 |
Urszula
|
|
Błagam jak wkładacie mięso w siatkę. Jutro chcę wędzić a nie mam jak włożyć szynki. Z baleronem sobie poradziłam dzięki 3 litrowej butelce po oleju, ale szynka nie chce tam wejść. Z góry dziękuję
|
[29.10] 18:12 |
Urszula
|
|
Gratulacje z okazji rocznicy założenia tego forum. Szczególnie dla Maxella ale też dla wszystkich zadymiarzy.
|
[29.10] 18:58 |
Papcio
|
|
Urszulo
Najprościej to posłużyć się wiaderkiem plastikowym, takim litrowym w którym sprzedawane są rybki lub ostatnio ser na sernik. Naciągasz siatkę na wiaderko, wycinasz dno i przy pomocy drugiej połowy ładnie wkładasz szynki do siatki. Wiaderko ma tą zaletę, że jest stożkowe i twardsze niż każda butelka po wodzie. Mnie udało się kilkakrotnie wykorzystać wiaderko aż uszkodziło się. To też zależy od siatki, jaka jest jej średnica. Pozdrowienia
Papcio
Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
|
[31.10] 10:03 |
Ksawer
(gk@mps.pl)
|
|
Urszulko,
ja używam 30 cm kawałka rury PCV-ki o średnicy 15 cm. Z jednej strony jest "ogładona" papierem ściernym. Działa idealnie .
Pozdrawiam.
Ksawer
|
[31.10] 11:01 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Siatka fajna rzecz ale my konserwatyści powinniśmy
raczej używać szpagaty wędzarnicze - trochę więcej roboty
ale jesteśmy dalej od fabryk!!
i szyneczka osznurowana jak przed wojną
co sądzicie???
pzdr
Cogito!
eksperymentuje aktualnie z półgęskami! (kaczki jak w starym dowcipie - alternatywa jak bedzie powódź!)
W Twoim 13-tym bezrobotni włościanie (wieś Rodaki Małopolska zachodnia) dostali bezpłatnie po 10 piskląt
gąsek ( za kasę podobno z UE) i zrobiło siem "gęsie zagłębie"
pzdr Cię serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[31.10] 12:31 |
Urszula
|
|
Jestem już po swoim pierwszym wędzeniu. Zrobiłam szynkę, baleron,polędwicę i boczek. To wszystko jest tak dobre ,że dziwię się jak mogłam nie robić tego trochę wcześniej. Oczywiście gdyby nie Wy wszyscy i wasza pomoc nie byłoby tych smakowitości. Bardzo Wam dziękuję w imieniu swoim i mężą. Za jednym zamachem zrobiliśmy i wędzenie i pędzenie i rezultaty są rewelacyjne.Szynka i baleron może troszkę za słone, ale jak na pierwszy raz to jestem z siebie dumna. Chciałabym jeszcze zapytać czy ktoś ma może namiary na szynkowar. Neuron już nieaktualny a na allegro czy innych aukcjach boję się kupować. Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
|
[31.10] 12:48 |
Chef Paul
|
|
... tak jest Mr Lachu, ... u mnie jak widać na zdjęciach "wszystko ręcznie sznurowane", .... jestem "ZA" 
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
ps - do Koleżanki Urszuli - należy zapytać Eksperta Papcia od Szynkowarów - napewno coś poradzi - są wśród Braci nawet tacy co szynkowary produkują "domowym sumptem" i napewno się któryś odezwie 
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.5gigs.com
http://chefpaul.w.interia.pl/
zapraszam |
[31.10] 13:55 |
abratek
|
|
Urszulo - a czemu to boisz sie allegro? to nie jest takie straszne ,na szczęście nie wszyscy są nieuczciwi , niestety taka okazja jak nam się trafiła jakiś czas temu raczej się nie powtórzy, więc wybór należy do Ciebie
Tu link przykładowy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70011778
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|