|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[18.11] 16:17 |
grzes855
|
|
Dzisiaj zacząłem testowanie nadziewarki Porkert pp-88, opisze swoje spostrzeżenia i dam zdjecia narazie nie jestem zachwycony tym ustrojstwem. pozdrawiam wszystkich
|
[18.11] 19:38 |
Maxell
|
|
No i już chyba wszystko ok. Na kilka lub kilkanaście miesięcy będzie spokój z transferem.
Prosze buszować po stronce.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[18.11] 19:50 |
Maxell
|
|
I jeszcze jedna prośba.
Te osoby, które, mimo znajdującego sie na stronie komunikatu o zatrzymaniu jej uzupełniania, rejestrowały sie w ostatnich dniach na forum i stonie www.wedlinydomowe.pl proszę o powtórne (w przypadku kłopotów z logowaniem) zarejestrowanie się. Jak pisałem wczesniej obok starej strony działała również nowa, na nowym serwerze, z końcówka cp.win.pl, którą aktualizowałem na bieżąco. Teraz po delegacji naszej starej domeny wedlinydomowe.pl na nowy serwer, kontakt ze stara stronką został całkowicie zerwany.
Piszę ten komunikacik, by uniknąć kłoptów z wieloma mailami na temat błedów w logowaniu.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[18.11] 21:54 |
Chef Paul
|
|
... @ Maxell ... wszystkie delegacje www.wedlinydomowe.pl wróciły na moich stronach i moich wypowiedziach w forach M. Kuronia i Muratora do aktualnie używanej 
... u mnie zmieniła się domena na: www.chefpaul.net - choć jestem jeszcze cały czas na tym samym "serverze" ... narazie limit transferu wytrzymuje ...
... coś mało "przedwstępnych" rezerwacji na dziczyznę, , czyżby Wędzarnicza Brać korzystała tylko z "obórki" i "chlewika" ? ...
... ponownie zapraszam do zgłoszeń i zapytań: chefpaul@interia.pl
... w sobotę i niedzielę jestem na polowanku na "coś płowego" - trudno jeść trzeba, szczególnie w święta
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[18.11] 21:54 |
Chef Paul
|
|
... @ Maxell ... wszystkie delegacje www.wedlinydomowe.pl wróciły na moich stronach i moich wypowiedziach w forach M. Kuronia i Muratora do aktualnie używanej 
... u mnie zmieniła się domena na: www.chefpaul.net - choć jestem jeszcze cały czas na tym samym "serverze" ... narazie limit transferu wytrzymuje ...
... coś mało "przedwstępnych" rezerwacji na dziczyznę, , czyżby Wędzarnicza Brać korzystała tylko z "obórki" i "chlewika" ? ...
... ponownie zapraszam do zgłoszeń i zapytań: chefpaul@interia.pl
... w sobotę i niedzielę jestem na polowanku na "coś płowego" - trudno jeść trzeba, szczególnie w święta
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[18.11] 21:55 |
Chef Paul
|
|
... @ Maxell ... wszystkie delegacje www.wedlinydomowe.pl wróciły na moich stronach i moich wypowiedziach w forach M. Kuronia i Muratora do aktualnie używanej 
... u mnie zmieniła się domena na: www.chefpaul.net - choć jestem jeszcze cały czas na tym samym "serverze" ... narazie limit transferu wytrzymuje ...
... coś mało "przedwstępnych" rezerwacji na dziczyznę, , czyżby Wędzarnicza Brać korzystała tylko z "obórki" i "chlewika" ? ...
... ponownie zapraszam do zgłoszeń i zapytań: chefpaul@interia.pl
... w sobotę i niedzielę jestem na polowanku na "coś płowego" - trudno jeść trzeba, szczególnie w święta ... do poniedziałku 
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[19.11] 15:33 |
Edy
|
|
co do tematu nadziewarek, ja kupilem moja na targowisku za 120 zlociszy
zapytalem pania co sprzedaje garnki i sprzet domowy czy moze cos zalatwic i od razu powiedziala ze tak zwana kolanowa zdjecia dostepne na naszej stroni e pod haslem sprzet nadziewarka jest nie droga funkcjonalna czasem przerabiam niom 30 kg w godz . uwazam to za udany zakup i nie drogi, zajmuje bardzo malo miejsca .
pozdr. edy
|
[19.11] 20:17 |
hubsol
|
|
Pomocy!
Dzisiaj wędziłem przez kilka godzin szyneczki. Przed parzeniem spróbowałem i okazało się, że wszystkie smakują jakby były w occie moczone. Jaka jest tego przyczyna? I co można zrobić aby uratować towar?
|
[19.11] 20:30 |
Maxell
|
|
Możesz je teraz wypłukać w ciepłej wodzie.
Zawsze mówimy, że nalezy mieso przed wędzeniem spróbować i oglądnąć. Jest jeszcze możliwość poprawienia.
Jesli byłook. to nzaczy, że masz kiepski ciąg w wędzarni, mogłeś wedzić złym drewnem (rodzaj i wilgotność), szynki mogły być mokre podczas wkładania do wędzarni.
To co napisałeś, to jest ogólnik i bez szczegółowego opisu nic nie można powiedzieć.
Czekam na info i pozdrawiam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.11] 20:39 |
hubsol
|
|
Z peklówki wyjęte były ok. Można było jeść na surowo. Peklowały się 2 tygodnie. Dym był cały czas w temp 40-45 stopni. Wędzenie odbywało się suchym drzewem liściastym. Jednak gdy się zaczęło rozpalać dorzucałem wiórki rozmoczone wcześniej w wodzie. Może to stąd???
|
[19.11] 20:39 |
hubsol
|
|
Z peklówki wyjęte były ok. Można było jeść na surowo. Peklowały się 2 tygodnie. Dym był cały czas w temp 40-45 stopni. Wędzenie odbywało się suchym drzewem liściastym. Jednak gdy się zaczęło rozpalać dorzucałem wiórki rozmoczone wcześniej w wodzie. Może to stąd???
|
[19.11] 20:42 |
Maxell
|
|
Hubsol, jakie wiórki? z jakiego drewna?
Czy wedzarnię wygrzałeś przed wedzeniem?
Opisz szczegółowo cały proces wędzenia
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.11] 20:48 |
hubsol
|
|
Wędzarnia stoi na dworze. Wpierw ją przegrzałem do kilkudziesięciu stopni, ponieważ tak słyszałem. Grzała się sama przez kilkadziesiąt minut. Wiórki zalałem jednak wcześniej, jakieś 15 min wodą, aby mieć rezerwę w razie ognia. No i chyba to jest przyczyna. Wcześniej wędziłem wiórkami suchymi, a gdy był ogień to go lekko wodą zaduszałem (taka konstrukcja wędzarni, będzie przerobiona).
Wcześniej wędziłem boczki, kiełbasy i było ok.
Co można teraz zrobić aby uratrować towar???
|
[19.11] 21:07 |
Tadeusz Frontczak -Tedi
|
|
Kilka zdań na temat wyrobów z szynkowara
Witam wszystkich zadymiaczy i wytwórców domowych wędlin.
Jestem z wami od początku lecz dotychczas nie było okazji do odzywania się na forum.
Szynkowar Czeski mam od 20 lat i od czasu do czasu coś na nim wyprodukuję. Ostatnia tak mi obrzydły "plastiki",iż produkuję w szybkowarze co tydzień. Oto kilka przepisów.
1/ Z kurczaka 2,3 kg po odkostnieniu uzyskałem 1,6 kg mięsa i skórek,
filet z piersi i większe kawałki z udek pokroić na kawałki 3*3 cm, skórki i resztę mięsa zmielić na sicie 3,0 mm, dodać 30 dag mięsa wieprzowego np: z karkówki lub chudego boczku zmielonego na sicie 3,0 mm.
Wszyskie składniki dokładnie wymieszać z peklosolą w ilości 2 dag na 1 kg mięsa i 100-150 ml przegotowanej wody osłodzonej 1-2 łyżeczkami cukru odstawić do lodówki lub na zimny balkon na dwa dni. Z tej ilości wychodzą dwa szynkowary.
Po upeklowani dodać pieprz, gałkę muszkatołową ew. innne przyprawy jak ząbek czosnku,zioła Małgosi lub czubrzycę do smaku (wg uznania) po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szybkowarze ok 1-1,5 cm od górnej krawedzi.
szybkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, gotować 2 godz w temp. 80-85 oC.
Inne pzepisy to np.:
2/ 80 dag łopatki i 20 dag mięsa II kl.
Łopatka bez żył i ścięgien pokrojona w kawałki 3*3, pozostałe mięso zmielone na sicie 3.0 mm. Peklowanie i przygotowanie jw.
3/ 1 kg karkówki po dokładnym rozporcjowaniu- kawałki bez przerostów pokroić w cząstki, reszte zmielić, zapeklować i przygotować jw.
Chcę dodać ,iż zawsze szyneczka jest dobrze sprasowana, ma niewielką ilość galaretki a smak -no cóż, każdy ocenia sam.
Od najblizszej wiosny buduję na działce obok grilla wędzarnię i zaczynam przygodę z wędlinami wędzonymi.
Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy i sympatyków
|
[19.11] 21:20 |
Maxell
|
|
Hubsol.
Ewidentna wina lezy po stronie mokrych wiórków i polewania wodą. Nie wiem jaki masz komin w wędzarni, ale jesli jest np. z betonu lub innego zimnego materiału, to na skutek dużego ochłodzenia dymu jeszcze przed wyjściem z komina i dodatkowo o dużej wilgotności, nastepuje wydzielanie duzych ilości róznego rodzaju związków, m.in. kwasu octowego (tak, tak). Osiada on w formie kropel na produktach oraz ściankach wedzarni. Wnika w produkt czyniąc go kwasnym, zas metaowe części konstrukcji wedzarni ulegają korozji. Mam nadzieję, że nasz "wedzarniczy chemik" Andzio, opisze ci to bardziej fachowo.
Spróbuj umyc szynki dokładnie, wysuszyć i jeszcze raz podwedzić, ale juz w normaly sposób - drewnem (suchym) z dużym ruchem dymu w wędzarni.
Przed wedzeniem dokładnie osusz wedzarnię w środku.
Po tej operacji spróbuj sparzyć jedną z szynek i sprawdx co jest. Jesli będzie ok, to zrób to samo z reszta, jesli nie, to sie odezwij.
Jesli masz komin z betonu lub metalowej rury, to go ociepl. Pamiętaj o róznicy temepratur w wędzarni i na dworze.
Pozdrawiam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.11] 21:22 |
Maxell
|
|
Witaj Tedi i dzieki
Zaraz wrzucę Twoje przepisy na stronkę.
Jesli masz cos jeszcze (może zdjęcia) to podeślij na adres maxell11@wp.pl
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.11] 21:23 |
hubsol
|
|
Dzięki. To pierwsze kroki. Od słoniny przez kiełbasy do szynek. Szynki spieprzone. Ale nauka nie poszła w las. Pozdrawiam Hubsol
|
[19.11] 21:36 |
Maxell
|
|
Hubsol, tak sobie myślę, może , gdyby sama woda nie pomogła, zrobiłbys roztwór sody oczyszczonej (kwaśnego weglanu sodu) i w nim wypłukał szynkę. Reakcja chemiczna z octem powinna być burzliwa ale skuteczna. Soda zadziała jako zobojetniacz i zneutralizuje kwas octowy. Podkreslam, że nie mając do tej pory takiego przypadku tylko głosno myślę. 
Chyba warto spróbować.
Gdyby był Andzio, na pewno by zabrał głos w temacie - jest chemikiem.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.11] 21:49 |
Maxell
|
|
Witam.
Panie Tadeuszu:
Oczywiście, że czekam na przepisy i zdjęcia.
Prosze je wysłać pod adres maxell11@wp.pl dodając jako załączniki (można spakować w zipie wszystko razem lub przesyłać kazdy po kolei)
Po rozpoczęciu pisania listu widzi Pan, taki przycisk "dodaj załącznik" Prosze go nacisnąć i wybrać zdjęcie lub tekst, zaakceptować i po ściągnięciu wszystko przesłac jak normalna pocztę (z tym, że teraz będzie informacja o załączniku - jego wielkości)
Pozdrawiam i czekam.
Mirosław - Maxell
PS. Pisze tutaj, gdyż podał Pan zły adres poczty.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[20.11] 09:14 |
hubsol
|
|
Maxell. Najlepsze jest to, że tylko jeden kawałek który wędziłem miał smak i zapach octu. 2 pozostałe są ok. Uratowałem ją jednak poprzez ciepłą wodę z solą 
|
[20.11] 09:17 |
Maxell
|
|
To wszystko gra. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[20.11] 10:17 |
Maxell
|
|
Tedi - wrzuciłem do salcesonów przepis na salceson czarny, którego szukałeś. Sprawdź czy to jest to, o co Ci chodziło?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[20.11] 10:27 |
Maxell
|
|
W związku ze zbliżającymi się świętami, prosze o podawanie swoich, wypróbowanych zestawów światecznych w zakresie mięsa i wyrobów mięsnych.
Mam na myśli - jakie wedliny lub pieczenie robicie co roku, jakie wam najlepiej wychodzą i na ile osób. Możemy sobie z okazji świąt pozwolić również na zaprezentowanie innych, smakowitych potraw, niekoniecznie związanych z naszym hobby.
Założę na stronce dział poświęcony świętom i tam zostaną nadesłane materiały umieszczone, by Ci bardziej niedoświadczeni mogli błysnąć przed rodziną i znajomymi wypróbowanymi smakołykami. Ponad to uważam, że wytrawni wędzarze również chętnie dowiedzą się, co robia inni.
Pozdrawiam i czekam na zestawy.
Prosze je przesyłać na pocztę maxell@wp.pl co znacznie usprawni ruch, a ja po ich obróbce, wrzuce na stronkę.
To ogłoszenie zamieściłem na forum stronki w dziale różne. Nie ma Vteca - administratora forum, więc nie mogę dać ogłoszenia na gł. stronie forum.
Ciekawe zestawy, celem próby, rozeslemy za pomoca subskrypcji, która juz podobno działa bez zarzutu (po zmianie skryptu).
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[21.11] 15:00 |
Mirass
|
|
Witam.
Rzadko się odzywam bo nie mam czasu, ale czytuje w zasadzie regularnie.
Czy ktoś może wie gdzie w okolicach Dabic Starych - tych pod warszawą moana nabyc pół Blondynki.
Pozdrawiam
Mirass
|
[21.11] 19:02 |
Chef Paul
|
|
... niestety nie mogę pomóc Mirassowi ,
ale od dziś na moich stronach więcej na temat dziczyzny: http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.html
zdjęć oczywiście będzie przybywało (szczególnie przed Swiętami)
wszystkie przepisy są mojego autorstwa lub mojego dziadka - oczywiscie wszystkie są sprawdzone
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Chef Paul
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[21.11] 22:20 |
mario
|
|
witam wszystkich serdecznie.
dziś trafiłem na tą stronkę,szukając przepisów na mięska wędzone(rewelacja).bo chyba wszyscy już mamy dość marketowych sztuczności.temat wydaje się coraz bardziej popularny (może stworzymy jakąś partię np."SAMOWĘDZONA" a MAXELL to chyba zostanie moim guru w tym temacie.
z końcem wakacji wybudowałem na działce moją WĘDZARNIĘ.jest zrobiona z myślą o wieloletnim funkcjonowaniu.podam mój przepis na wędzarkę może ktoś skorzysta a może macie jakieś uwagi-jeszcze mogę coś zmienić.
a więc:
na początek wykonałem wylewkę (0,80x1,20 m) dookoła murek ok.30 cm wysoki
na to postawiona jest wcześniej przygotowana skrzynia z drewna sosnowego (pocięte na połowę okrąglaki od środka obite blachą), otwierana od góry (regulacja przepływu dymu ma się odbywać przez uchylanie klapy przykrywającej)
z przodu tej budowli doprowadzony jest kanał łączący z paleniskiem (ok.1,80m dł.)
palenisko murowane z drzwiczkami od jakiegoś starego pieca (kupiłem na złomowisku)
-mam nadzieję że to będzie działać-ha,ha,ha
ponieważ dużo pracuję wyjazdowo stoi na razie nie używana.zaraz po postawieniu napaliłem sprawdzając jedynie czy ma odpowiedni cug.
w tym tygodniu zamierzam kupić mięsko i zapeklować.no a pózniej "moje pierwsze wędzenie"skrupulatnie czytam wszystkie wypowiedzi bo chyba najlepsze przepisy (porady) to te sprawdzone.
odezwę się w momencie peklowania to też będę robił po raz pierwszy.
pozdrawiam gorąco
do maxella:załączam zdjęcia wędzarki na Twoj mail
|
[21.11] 22:21 |
Maxell
|
|
WAZNE
Dwa posty wyżej, w prośbie o nadsyłanie przepisów w ramach zestawów światecznych podałem swój błedny mail. Powinno być maxell11@wp.pl
To wynik roztargnienia spowodowanego nawałem prac przy stronce.
Prosze o wybaczenie i pozdrawiam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[22.11] 08:43 |
tomaszek
(t.zawirski@niedzwiedz.pl)
|
|
Mam pytanie uwędziłem szynki z przeznaczeniem do gotowania tak po 1,8 kg , jedną właduję do zamrazarki i poczeka do świąt, a drugą chętnie bym spróbował ale 1,8 kg to dla mojej rodzinki za duzo (starszy na studiach). W związku z tym zastanawiam sie czy mozna przepołowic i połowe ugotować, czy tez zrobić na odwrót :ugotować i dopiero potem przepołowić?
|
[22.11] 10:35 |
Maxell
|
|
Jedynie drugi sposób. Inaczej szynka straci cały smak.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[22.11] 10:37 |
Tomaszek
|
|
Dzięki WODZU jesteś wielki i niezawodny 
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|