o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[18.11] 16:17 grzes855
Dzisiaj zacząłem testowanie nadziewarki Porkert pp-88, opisze swoje spostrzeżenia i dam zdjecia narazie nie jestem zachwycony tym ustrojstwem. pozdrawiam wszystkich

[18.11] 19:38 Maxell
No i już chyba wszystko ok. Na kilka lub kilkanaście miesięcy będzie spokój z transferem.
Prosze buszować po stronce.
Pozdrawiam


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[18.11] 19:50 Maxell
I jeszcze jedna prośba.
Te osoby, które, mimo znajdującego sie na stronie komunikatu o zatrzymaniu jej uzupełniania, rejestrowały sie w ostatnich dniach na forum i stonie www.wedlinydomowe.pl proszę o powtórne (w przypadku kłopotów z logowaniem) zarejestrowanie się. Jak pisałem wczesniej obok starej strony działała również nowa, na nowym serwerze, z końcówka cp.win.pl, którą aktualizowałem na bieżąco. Teraz po delegacji naszej starej domeny wedlinydomowe.pl na nowy serwer, kontakt ze stara stronką został całkowicie zerwany.
Piszę ten komunikacik, by uniknąć kłoptów z wieloma mailami na temat błedów w logowaniu.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[18.11] 21:54 Chef Paul
... @ Maxell ... wszystkie delegacje www.wedlinydomowe.pl wróciły na moich stronach i moich wypowiedziach w forach M. Kuronia i Muratora do aktualnie używanej

... u mnie zmieniła się domena na: www.chefpaul.net - choć jestem jeszcze cały czas na tym samym "serverze" ... narazie limit transferu wytrzymuje ...

... coś mało "przedwstępnych" rezerwacji na dziczyznę, , czyżby Wędzarnicza Brać korzystała tylko z "obórki" i "chlewika" ? ...
... ponownie zapraszam do zgłoszeń i zapytań: chefpaul@interia.pl

... w sobotę i niedzielę jestem na polowanku na "coś płowego" - trudno jeść trzeba, szczególnie w święta

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[18.11] 21:54 Chef Paul
... @ Maxell ... wszystkie delegacje www.wedlinydomowe.pl wróciły na moich stronach i moich wypowiedziach w forach M. Kuronia i Muratora do aktualnie używanej

... u mnie zmieniła się domena na: www.chefpaul.net - choć jestem jeszcze cały czas na tym samym "serverze" ... narazie limit transferu wytrzymuje ...

... coś mało "przedwstępnych" rezerwacji na dziczyznę, , czyżby Wędzarnicza Brać korzystała tylko z "obórki" i "chlewika" ? ...
... ponownie zapraszam do zgłoszeń i zapytań: chefpaul@interia.pl

... w sobotę i niedzielę jestem na polowanku na "coś płowego" - trudno jeść trzeba, szczególnie w święta

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[18.11] 21:55 Chef Paul
... @ Maxell ... wszystkie delegacje www.wedlinydomowe.pl wróciły na moich stronach i moich wypowiedziach w forach M. Kuronia i Muratora do aktualnie używanej

... u mnie zmieniła się domena na: www.chefpaul.net - choć jestem jeszcze cały czas na tym samym "serverze" ... narazie limit transferu wytrzymuje ...

... coś mało "przedwstępnych" rezerwacji na dziczyznę, , czyżby Wędzarnicza Brać korzystała tylko z "obórki" i "chlewika" ? ...
... ponownie zapraszam do zgłoszeń i zapytań: chefpaul@interia.pl

... w sobotę i niedzielę jestem na polowanku na "coś płowego" - trudno jeść trzeba, szczególnie w święta ... do poniedziałku

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[19.11] 15:33 Edy
co do tematu nadziewarek, ja kupilem moja na targowisku za 120 zlociszy
zapytalem pania co sprzedaje garnki i sprzet domowy czy moze cos zalatwic i od razu powiedziala ze tak zwana kolanowa zdjecia dostepne na naszej stroni e pod haslem sprzet nadziewarka jest nie droga funkcjonalna czasem przerabiam niom 30 kg w godz . uwazam to za udany zakup i nie drogi, zajmuje bardzo malo miejsca .

pozdr. edy
[19.11] 20:17 hubsol
Pomocy!
Dzisiaj wędziłem przez kilka godzin szyneczki. Przed parzeniem spróbowałem i okazało się, że wszystkie smakują jakby były w occie moczone. Jaka jest tego przyczyna? I co można zrobić aby uratować towar?
[19.11] 20:30 Maxell
Możesz je teraz wypłukać w ciepłej wodzie.
Zawsze mówimy, że nalezy mieso przed wędzeniem spróbować i oglądnąć. Jest jeszcze możliwość poprawienia.
Jesli byłook. to nzaczy, że masz kiepski ciąg w wędzarni, mogłeś wedzić złym drewnem (rodzaj i wilgotność), szynki mogły być mokre podczas wkładania do wędzarni.
To co napisałeś, to jest ogólnik i bez szczegółowego opisu nic nie można powiedzieć.
Czekam na info i pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[19.11] 20:39 hubsol
Z peklówki wyjęte były ok. Można było jeść na surowo. Peklowały się 2 tygodnie. Dym był cały czas w temp 40-45 stopni. Wędzenie odbywało się suchym drzewem liściastym. Jednak gdy się zaczęło rozpalać dorzucałem wiórki rozmoczone wcześniej w wodzie. Może to stąd???
[19.11] 20:39 hubsol
Z peklówki wyjęte były ok. Można było jeść na surowo. Peklowały się 2 tygodnie. Dym był cały czas w temp 40-45 stopni. Wędzenie odbywało się suchym drzewem liściastym. Jednak gdy się zaczęło rozpalać dorzucałem wiórki rozmoczone wcześniej w wodzie. Może to stąd???
[19.11] 20:42 Maxell
Hubsol, jakie wiórki? z jakiego drewna?
Czy wedzarnię wygrzałeś przed wedzeniem?
Opisz szczegółowo cały proces wędzenia

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[19.11] 20:48 hubsol
Wędzarnia stoi na dworze. Wpierw ją przegrzałem do kilkudziesięciu stopni, ponieważ tak słyszałem. Grzała się sama przez kilkadziesiąt minut. Wiórki zalałem jednak wcześniej, jakieś 15 min wodą, aby mieć rezerwę w razie ognia. No i chyba to jest przyczyna. Wcześniej wędziłem wiórkami suchymi, a gdy był ogień to go lekko wodą zaduszałem (taka konstrukcja wędzarni, będzie przerobiona).
Wcześniej wędziłem boczki, kiełbasy i było ok.
Co można teraz zrobić aby uratrować towar???

[19.11] 21:07 Tadeusz Frontczak -Tedi
Kilka zdań na temat wyrobów z szynkowara
Witam wszystkich zadymiaczy i wytwórców domowych wędlin.
Jestem z wami od początku lecz dotychczas nie było okazji do odzywania się na forum.
Szynkowar Czeski mam od 20 lat i od czasu do czasu coś na nim wyprodukuję. Ostatnia tak mi obrzydły "plastiki",iż produkuję w szybkowarze co tydzień. Oto kilka przepisów.
1/ Z kurczaka 2,3 kg po odkostnieniu uzyskałem 1,6 kg mięsa i skórek,
filet z piersi i większe kawałki z udek pokroić na kawałki 3*3 cm, skórki i resztę mięsa zmielić na sicie 3,0 mm, dodać 30 dag mięsa wieprzowego np: z karkówki lub chudego boczku zmielonego na sicie 3,0 mm.
Wszyskie składniki dokładnie wymieszać z peklosolą w ilości 2 dag na 1 kg mięsa i 100-150 ml przegotowanej wody osłodzonej 1-2 łyżeczkami cukru odstawić do lodówki lub na zimny balkon na dwa dni. Z tej ilości wychodzą dwa szynkowary.
Po upeklowani dodać pieprz, gałkę muszkatołową ew. innne przyprawy jak ząbek czosnku,zioła Małgosi lub czubrzycę do smaku (wg uznania) po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szybkowarze ok 1-1,5 cm od górnej krawedzi.
szybkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, gotować 2 godz w temp. 80-85 oC.
Inne pzepisy to np.:
2/ 80 dag łopatki i 20 dag mięsa II kl.
Łopatka bez żył i ścięgien pokrojona w kawałki 3*3, pozostałe mięso zmielone na sicie 3.0 mm. Peklowanie i przygotowanie jw.
3/ 1 kg karkówki po dokładnym rozporcjowaniu- kawałki bez przerostów pokroić w cząstki, reszte zmielić, zapeklować i przygotować jw.
Chcę dodać ,iż zawsze szyneczka jest dobrze sprasowana, ma niewielką ilość galaretki a smak -no cóż, każdy ocenia sam.
Od najblizszej wiosny buduję na działce obok grilla wędzarnię i zaczynam przygodę z wędlinami wędzonymi.
Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy i sympatyków
[19.11] 21:20 Maxell
Hubsol.
Ewidentna wina lezy po stronie mokrych wiórków i polewania wodą. Nie wiem jaki masz komin w wędzarni, ale jesli jest np. z betonu lub innego zimnego materiału, to na skutek dużego ochłodzenia dymu jeszcze przed wyjściem z komina i dodatkowo o dużej wilgotności, nastepuje wydzielanie duzych ilości róznego rodzaju związków, m.in. kwasu octowego (tak, tak). Osiada on w formie kropel na produktach oraz ściankach wedzarni. Wnika w produkt czyniąc go kwasnym, zas metaowe części konstrukcji wedzarni ulegają korozji. Mam nadzieję, że nasz "wedzarniczy chemik" Andzio, opisze ci to bardziej fachowo.
Spróbuj umyc szynki dokładnie, wysuszyć i jeszcze raz podwedzić, ale juz w normaly sposób - drewnem (suchym) z dużym ruchem dymu w wędzarni.
Przed wedzeniem dokładnie osusz wedzarnię w środku.
Po tej operacji spróbuj sparzyć jedną z szynek i sprawdx co jest. Jesli będzie ok, to zrób to samo z reszta, jesli nie, to sie odezwij.
Jesli masz komin z betonu lub metalowej rury, to go ociepl. Pamiętaj o róznicy temepratur w wędzarni i na dworze.
Pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[19.11] 21:22 Maxell
Witaj Tedi i dzieki
Zaraz wrzucę Twoje przepisy na stronkę.
Jesli masz cos jeszcze (może zdjęcia) to podeślij na adres maxell11@wp.pl
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[19.11] 21:23 hubsol
Dzięki. To pierwsze kroki. Od słoniny przez kiełbasy do szynek. Szynki spieprzone. Ale nauka nie poszła w las. Pozdrawiam Hubsol
[19.11] 21:36 Maxell
Hubsol, tak sobie myślę, może , gdyby sama woda nie pomogła, zrobiłbys roztwór sody oczyszczonej (kwaśnego weglanu sodu) i w nim wypłukał szynkę. Reakcja chemiczna z octem powinna być burzliwa ale skuteczna. Soda zadziała jako zobojetniacz i zneutralizuje kwas octowy. Podkreslam, że nie mając do tej pory takiego przypadku tylko głosno myślę.
Chyba warto spróbować.
Gdyby był Andzio, na pewno by zabrał głos w temacie - jest chemikiem.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[19.11] 21:49 Maxell
Witam.

Panie Tadeuszu:
Oczywiście, że czekam na przepisy i zdjęcia.

Prosze je wysłać pod adres maxell11@wp.pl dodając jako załączniki (można spakować w zipie wszystko razem lub przesyłać kazdy po kolei)

Po rozpoczęciu pisania listu widzi Pan, taki przycisk "dodaj załącznik" Prosze go nacisnąć i wybrać zdjęcie lub tekst, zaakceptować i po ściągnięciu wszystko przesłac jak normalna pocztę (z tym, że teraz będzie informacja o załączniku - jego wielkości)

Pozdrawiam i czekam.

Mirosław - Maxell
PS. Pisze tutaj, gdyż podał Pan zły adres poczty.



nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[20.11] 09:14 hubsol
Maxell. Najlepsze jest to, że tylko jeden kawałek który wędziłem miał smak i zapach octu. 2 pozostałe są ok. Uratowałem ją jednak poprzez ciepłą wodę z solą
[20.11] 09:17 Maxell
To wszystko gra.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[20.11] 10:17 Maxell
Tedi - wrzuciłem do salcesonów przepis na salceson czarny, którego szukałeś. Sprawdź czy to jest to, o co Ci chodziło?

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[20.11] 10:27 Maxell
W związku ze zbliżającymi się świętami, prosze o podawanie swoich, wypróbowanych zestawów światecznych w zakresie mięsa i wyrobów mięsnych.
Mam na myśli - jakie wedliny lub pieczenie robicie co roku, jakie wam najlepiej wychodzą i na ile osób. Możemy sobie z okazji świąt pozwolić również na zaprezentowanie innych, smakowitych potraw, niekoniecznie związanych z naszym hobby.
Założę na stronce dział poświęcony świętom i tam zostaną nadesłane materiały umieszczone, by Ci bardziej niedoświadczeni mogli błysnąć przed rodziną i znajomymi wypróbowanymi smakołykami. Ponad to uważam, że wytrawni wędzarze również chętnie dowiedzą się, co robia inni.
Pozdrawiam i czekam na zestawy.
Prosze je przesyłać na pocztę maxell@wp.pl co znacznie usprawni ruch, a ja po ich obróbce, wrzuce na stronkę.
To ogłoszenie zamieściłem na forum stronki w dziale różne. Nie ma Vteca - administratora forum, więc nie mogę dać ogłoszenia na gł. stronie forum.
Ciekawe zestawy, celem próby, rozeslemy za pomoca subskrypcji, która juz podobno działa bez zarzutu (po zmianie skryptu).
Pozdrawiam serdecznie

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[21.11] 15:00 Mirass
Witam.
Rzadko się odzywam bo nie mam czasu, ale czytuje w zasadzie regularnie.
Czy ktoś może wie gdzie w okolicach Dabic Starych - tych pod warszawą moana nabyc pół Blondynki.

Pozdrawiam
Mirass

[21.11] 19:02 Chef Paul
... niestety nie mogę pomóc Mirassowi ,
ale od dziś na moich stronach więcej na temat dziczyzny: http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.html

zdjęć oczywiście będzie przybywało (szczególnie przed Swiętami)
wszystkie przepisy są mojego autorstwa lub mojego dziadka - oczywiscie wszystkie są sprawdzone

pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Chef Paul

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[21.11] 22:20 mario
witam wszystkich serdecznie.
dziś trafiłem na tą stronkę,szukając przepisów na mięska wędzone(rewelacja).bo chyba wszyscy już mamy dość marketowych sztuczności.temat wydaje się coraz bardziej popularny (może stworzymy jakąś partię np."SAMOWĘDZONA" a MAXELL to chyba zostanie moim guru w tym temacie.
z końcem wakacji wybudowałem na działce moją WĘDZARNIĘ.jest zrobiona z myślą o wieloletnim funkcjonowaniu.podam mój przepis na wędzarkę może ktoś skorzysta a może macie jakieś uwagi-jeszcze mogę coś zmienić.
a więc:
na początek wykonałem wylewkę (0,80x1,20 m) dookoła murek ok.30 cm wysoki
na to postawiona jest wcześniej przygotowana skrzynia z drewna sosnowego (pocięte na połowę okrąglaki od środka obite blachą), otwierana od góry (regulacja przepływu dymu ma się odbywać przez uchylanie klapy przykrywającej)
z przodu tej budowli doprowadzony jest kanał łączący z paleniskiem (ok.1,80m dł.)
palenisko murowane z drzwiczkami od jakiegoś starego pieca (kupiłem na złomowisku)
-mam nadzieję że to będzie działać-ha,ha,ha
ponieważ dużo pracuję wyjazdowo stoi na razie nie używana.zaraz po postawieniu napaliłem sprawdzając jedynie czy ma odpowiedni cug.
w tym tygodniu zamierzam kupić mięsko i zapeklować.no a pózniej "moje pierwsze wędzenie"skrupulatnie czytam wszystkie wypowiedzi bo chyba najlepsze przepisy (porady) to te sprawdzone.
odezwę się w momencie peklowania to też będę robił po raz pierwszy.
pozdrawiam gorąco

do maxella:załączam zdjęcia wędzarki na Twoj mail
[21.11] 22:21 Maxell
WAZNE
Dwa posty wyżej, w prośbie o nadsyłanie przepisów w ramach zestawów światecznych podałem swój błedny mail. Powinno być maxell11@wp.pl
To wynik roztargnienia spowodowanego nawałem prac przy stronce.
Prosze o wybaczenie i pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[22.11] 08:43 tomaszek   (t.zawirski@niedzwiedz.pl)
Mam pytanie uwędziłem szynki z przeznaczeniem do gotowania tak po 1,8 kg , jedną właduję do zamrazarki i poczeka do świąt, a drugą chętnie bym spróbował ale 1,8 kg to dla mojej rodzinki za duzo (starszy na studiach). W związku z tym zastanawiam sie czy mozna przepołowic i połowe ugotować, czy tez zrobić na odwrót :ugotować i dopiero potem przepołowić?



[22.11] 10:35 Maxell
Jedynie drugi sposób. Inaczej szynka straci cały smak.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[22.11] 10:37 Tomaszek
Dzięki WODZU jesteś wielki i niezawodny


« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc