o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[17.05] 20:19 stefek
Witam - widzę że zapoczątkowana wczorajsza dyskusja trwa do dziś więc dla odmiany jeśli ktoś lubi braci Czechów a ma jeszcze pod ręką ich słownik to polecam:
zoznam rakovino a ino tvorných emulgátorov
NEŠKODNÉ PRÍSADY
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 126, 130, 132, 140, 152, 160,
E 161, 162, 163, 170, 174, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 237, 238,
E 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304,
E 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334,
E 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410,
E 411, 413, 414, 420? 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480
PODOZRIVÉ PRÍSADY
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 175, 240, 241, 477
NEBEZPEČNÉ PRÍSADY
E 102, 110, 120, 122, 123, 124, 151
POŠKODENIE ZDRAVIA
poškodenie čreva: E 220, 221, 222, 223, 224
poškodenie trávenia: E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 453, 455, 466, -zmrzlina E 407
ochorenia kože: E 230, 231, 223
ničí vitamín B 12: E 200
cievne ochorenia: E 250, 251 (predovšetkým v údeninách)
citlivosť nervov: E 311, 312
zatajované: E 330 je jedna z najnebezpečnejších rakovinotvorných prísad obsiahnutá najmä v:
nápoj SCHWEPPES citrón
horčica
krabie mäso
niektoré syry
huby v plechovkách "ATEMGOLD"
SILNE RAKOVINOTVORNÉ PRÍSADY
E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
POZOR! E 123 je veľmi silne rakovinotvorná, v USA a v krajinách bývalého ZSSR jeZAKÁZANÁ . Na tieto prísady je treba dávať pozor pri nákupe nasledovných potravín:
MAMBA
gumový medvedíci TREETS
SMARTIES
HARRIBO - WEINGUMI
puding so šľahačkou
IGLO - rybie prsty
tavený syr s príchuťou salámy
vanilkový puding E 102, 110
všetky druhy hotových omáčok.

[17.05] 20:56 stefek
Na jednej ze stron przeczytałem o Salami węgierskim - proszę poradzcie mi gdzie można kupić kultury starterowe ???
[17.05] 20:59 abratek
stefek - daj na luz , nie potrzebujemy tekstów pepiczkowych , bo mamy swoje , tym bardziej że powielają bzdury!

Skąd biorą się błędne mity na temat E - ?

otwieracie stronę, a tam na początku:
"E 330 - kwas cytrynowy, RAKOTWÓRCZY"

przewijacie trochę w dół strony i co mamy?:
"E330
Kwas cytrynowy. Jest otrzymywany z melasy w procesie fermentacji i z odpadów przy produkcji cukru, przy udziale bakterii Aspergillus niger. Pozyskiwany też z odpadów przy przerobie cytrusów i ananasów. Dawka śmiertelna LD50 dla człowieka wynosi 0,975 g na kilogram wagi ciała. Doskonały przeciwutleniacz. Trudno wyliczyć wszystkie produkty, w których kwas cytrynowy spełnia pożyteczną rolę. Dopuszcza się stosowanie jego w ilośi 0,3 g/kg w wyrobach mięsnych. Zniesławiony przez nieodpowiedzialnych dziennikarzy, którzy - powołując się na anonimowe źródła zachodnie - twierdzą, że działa rakotwórczo. "

Może przestanę oddychać jak jakiś dureń wymyśli że azot lub tlen jest szkodliwy?

[17.05] 22:09 stefek
abratek
słusznie wczoraj stwierdziłeś, że was testuje, czytam wasze wypowiedzi na forum "od dechy do dechy" niektóre receptury mam ale w "orginale "
sam jestem wrogiem radosnej produkcji zakładów mięsnych różnych maści, które stosują nawet sztuczne mięso "Prostar",może coś wiesz na ten temat? Gdy znalazłem tą stronę ucieszyłem się, że są ludzie i widzę że jest ich coraz więcej, którzy nie chcą być zjadaczami byle g-a dostarczając korzyści "producentom", zwracają uwagę na to co jedzą, są tego świadomi, nie chcą być alergikami, chorować na osteoporozę i inne choroby "cywilizacyjne". Odnośnie kwasu cytrynowego to powiem ci że cała afera wzięła się stąd że właśnie jakiś pismak nie bardzo wiedząc o co chodzi dowiedział się że kwas cytrynowy bierze udział w cyklu Krebsa a krebs to rak więc musi być rakotwórczy. Nie przejmuj się ja daje naluz i przechodzę wyłącznie na odbiór.
[17.05] 22:19 Maxell
Cześć.
Stefek nie dawaj kolego na luz, tylko dawaj przepisy.
I dla swego dobra zzrejestruj sie na forum. Unikniesz przykrych niespodzianek.
A tak poza tematem, Twój styl mi kogoś przypomina....
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[17.05] 22:22 stefek
Ale was wyrolowałem. Nieczego tu nie czytam, bo wszystko co napisaliście jest do d..y.
[17.05] 22:25 Maxell
Abratek. Miałeś rację..
Pozdro

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[17.05] 22:25 jarek_zielona_pietruszka
skoro wszystko jest według Ciebie do d.. to poco wodę mącisz. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[17.05] 22:26 abratek
Tak...może jednak skończ ciuciubabkę i przedstaw się nam?

[17.05] 22:27 jarek_zielona_pietruszka
widzę, że wreszcie chyba udało mi się zalogować na forum, tylko ciągle muszę wpisywać swoje hasło nie wiem dlaczego? a poza tym giną moje posty

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[17.05] 22:36 abratek
jarku - a nie masz w przeglądarce funkcji zapamiętywania haseł ?
ja używam Firefoxa i podstawia mi hasełko automatycznie

[17.05] 22:49 stefek
ktoś się pode mnie podszywa
[17.05] 22:51 abratek
rejestracja jest darmowa

[17.05] 22:58 Maxell
Wejdźcie na stronkę http://komentuj.pl/strona.php?plugin=&site=www.wedlinydomowe.pl, gdzie akurat poddawana jest ocenie nasza stronka
i wpiszcie pare komentarzy.
Trafiłem przypadkowo z google.
pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[17.05] 23:00 Maxell
Ten będzie lepszy http://komentuj.pl/strona.php?plugin=&site=www.wedlinydomowe.pl

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[17.05] 23:11 jan
ze stefka zrobiłem się jan i to by było na dziś tyle

[18.05] 00:33 jarek_zielona_pietruszka
to jest tylko kolejna strona służąca do sondażu stron internetowych. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[18.05] 00:35 jarek_zielona_pietruszka
to stefku janie czy jesteś z nami czy masz wszystko w d./.użym poważaniu? bo już się pogubiłem w tych sprawach

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[18.05] 00:41 jarek_zielona_pietruszka   (hokamix@wp.pl)
abratku mimo,że mam firefoxa i on zapamiętuje hasła to przy każdym wpisie tutaj system żąda potwierdzenia hasła ( nie przy każdym zalogowaniu tylko przy każdym wpisie) i dlatego mnie to denerwuje. bez logowania nie miałem takich problemów, że mnie coś podkusiło. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[18.05] 08:12 tors
Strona jest OK!
A takie "stefanki" zawsze się znajdą.
To trzeba przemilczeć i będzie spokój.
[18.05] 09:45 Cogito
Maxell
zgadzam się z Tobą, tekst Stefka przypomina wcześniejszy, charakterystyczny styl. Można zmienić czcionkę, udawać mężczyznę/kobietę, inne narzecze. Jednego zmienić nie można. Charakteru a z nim stylu. Tego się nie zmienia ani nie kupuje. To się ma.

Marszałek Piłsudzki zwrócił się onegdaj do jednego z generałów:
Panie generale, Pan już inny nie będziesz, bo dziwka to zawód, a k....a to charakter.

Dzisiaj nie wędzarniczo ale mięsiście. Pozdrawiam


Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[18.05] 10:18 Lachu
Cześć!!

Babcia Ania Pra!!
Seminole!!

Jezdem ale teraz budujem wędzarnie.
A na nawozach to siem znam tyle że się je niechcący produkujem hehe!
a ile w nas nitrytu to sekcja
(ewentualnie) pokaże !
chociaż nitrogliceryna przeciwdziała podobno zawałom

Maxell co to za bucostwo siem na Forum wdarło??



pzdr
www.wedlinydomowe.pl>
[18.05] 10:47 abratek
jarku , to forum ma dużo błędów , dlatego postulowqałem kiedyś aby przenieść się tylko na forum strony.
teraz jeszcze jeden argument - brakuje moderatora

[18.05] 11:07 Seminole
Lachu,

Lokomotywa elegancka stoi i widzę, że będziesz do niej wagony doczepiał. Będzie można wędzić w całym kraju

[18.05] 11:08 Seminole
Lachu,

Lokomotywa elegancka stoi i widzę, że będziesz do niej wagony doczepiał. Będzie można wędzić w całym kraju

[18.05] 12:57 appel
witam serdecznie,pragne serdecznie podziekować,wszystkim ,a szczególnie Maxselowi,i Seminole,kiełbaska byla szybka,ale znakomita ,peklowałem miesko zmielone na 10tce jeden dzień a na drugi dzień cała reszta łącznie z wedzeniem,tym razem wszystko było ok,wedzilem w ciepłym dymie,a nastepnie bylo parzenie wyszło super towarzystwo zachwycone,chce nadmienić też że cześć kielbaski jeszcze po parzeniu do wedzareczki powedrowała na niedlugi czas troche sie jeszcze podwedziła ,mówie wam miodzio.no i moja wedzareczka kanałowa sprawdzila sie super.Treraz myśle nad tym jak do wedzareczki jakieś pierzaste stworzenia powiesić,macie jakieś doświadczenia ? Będe wdzieczny.w mojej wedzarce mam też ruszt do grilowania,chodzi za mna też mielone miesko na ruszcie pieczone no i do tego kociołek żeliwny ziemniaczkami i warzywkami zapakowany co o tym myślicie,uda się?narazie musze spadać bo trawka rośnie jak szalona a kosiareczka stygnie papa.
[18.05] 13:54 abratek
appel - o drobiu dyskutowaliśmy niedawno , przeszukaj kilka wątków wstecz, poszukaj też przepisów na stronie
mielone na ruszcie to naprawdę nie jest trudna rzecz, napewno się uda (tylko warunek gęste ruszta albo folia alum.) pamiętaj aby masa mięsna była kleista (np dodaj wołowego), na większą imprezę dla dzieci poszedłem na łatwiznę - zrobiłem masę jak na kotlety mielone, uformowałem hamburgery ( trzeba robić dużo większe niż bułka i bardzo cieniutkie, no..albo chemia-blee) ,osmazyłem na patelni, a póżniej na grillu dopiekłem szybciutko i dzieciaki zajadały się że ho,ho!

[18.05] 13:55 abratek
appel - o drobiu dyskutowaliśmy niedawno , przeszukaj kilka wątków wstecz, poszukaj też przepisów na stronie
mielone na ruszcie to naprawdę nie jest trudna rzecz, napewno się uda (tylko warunek gęste ruszta albo folia alum.) pamiętaj aby masa mięsna była kleista (np dodaj wołowego), na większą imprezę dla dzieci poszedłem na łatwiznę - zrobiłem masę jak na kotlety mielone, uformowałem hamburgery ( trzeba robić dużo większe niż bułka i bardzo cieniutkie, no..albo chemia-blee) ,osmazyłem na patelni, a póżniej na grillu dopiekłem szybciutko i dzieciaki zajadały się że ho,ho!

[18.05] 16:49 Lachu
Cześć!!

Seminole!!

Lokomotywka je "spółdzielcza" - osiedlowa
tera budujem we swoim ogródku budowlę jak Cogito ja kiedyś nazwał Małopolski

A tych wagonów to ile by miało być?
Bo jak u Ciebie To na UNITED RAILWAYS to nie wydolem!
Aaa w lokomotywie to kiedyś widziałem jak na łopacie maszyniści smażą jajca na bekonie.



pzdr
www.wedlinydomowe.pl>
[18.05] 17:39 supermario-1
Maxell
Jelita sztuczne.
Wiem że to gdzieś już było poruszane ale nie dałem rady ich odszukać.
Jak je przygotować do "wypchania".
Myślę że można dy ten temat dodać na stronkę do dodatków.

A nasi sąsiedzi potrafią dbać o swoich "podopiecznych"
http://www.porkert.cz/prehled_vyrobku.htm
u nas widziałem wyroby tej firmy na allegro (maszynka 8 i 10), ale czy gdzieś można dodatki do tych maszynek (facet z allegro miał sprawdzić ponad miesiąc temu i zamilkł)
Może jakiś rdzenny hurtownik by się zorientował (np Miro)

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc