|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[29.07] 02:18 |
grzes855
|
|
Witam cholera co za tupet nawet baner stronki zamiesci, strasznie sie napracował nad tą ofertą.musimy wymysleć cos bo te sytuacje powtarzają sie cyklicznie. Jestem jednak stanowczo za ograniczeniem dostepu przynajmniej do tych bardziej szczegółowych przepisów dla grupy ludzi zarejestrowanych i koniecznie logujących sie może nawet hasłem nadawanym po uprzednim kontakcie przez moderatora na tą okolicznośc
|
[29.07] 07:12 |
Chef Paul
|
|
... w sprawie plagiatorów, ...
... mam nadzieję, że przynajmniej narazie udało mi się skutecznie wypłoszyć takich "palantów" z e-bay,...
... od czasu umieszczenia "mojej aukcji" : http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=4396705707 jakby ich "wymiotło"
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[29.07] 09:12 |
Papcio
|
|
Nie jestem prawnikiem, ale ten gostek na dole aukcji napisał:
Do Allegro :
Oświadczam , że jestem jedynym autorem tego poradnika ,
wykorzystywanie go , kopiowanie itp. jest surowo zabronione !!
Czy to nie jest naruszenie prawa pisząc takie oświadczenie i umieszczając zarazem nasz baner i zdjęcia?
Jest mi miło jak ktoś skorzysta z moich doświadczeń, bo po co otwierać otworzone już przez kogoś drzwi. Brać za to pieniądze i jeszcze pisać, że to `moje” opracowanie to już jest bardzo niewporządku.
Proponuję by na allegro zrobić to samo co zrobił na ebay Chef Paul.
A właściciele Allego to też są bardzo niewporządku, ich pogoń za zyskiem powoduje to, że pozwalają sprzedawać pomimo monitów dalej to czego nie powinni.
Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
|
[29.07] 09:17 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
skaro Chefowi udało się wypłoszyć drani z ebaya to może spróbować tak samo na allegro i na innych aukcjach
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[29.07] 09:31 |
Arnlod
|
|
Allegro - http://polska.qxl.com/index.php?dzial=1&return=1 
|
[29.07] 09:52 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
seminole wejdź na chlebowe forum kuchni gazety i tamprzeczytaj posty piekarza69. podaję link
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23433&w=16205920&a=16663485
kilka postów później i kilka wcześniej z tego co wyczytałem facet jest prawdziwym ekspertem w dzidzinie pieczenia. ja sam b.uważnie czytam jego posty bo można się wiele z nich nauczyć.pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[29.07] 10:49 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Ja se myślem żę takich ćwoków trza permanentnie olewać
Nawet jak kto se to kupi to i tak do
nas przyjdzie a to oświadczenie o autorstwie to bym
z Allegro przedyskutował bo to już prawie śmierdzi
"pierdlem" dla gościa
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[29.07] 11:54 |
kizia_mizia
|
|
Hej, czy można kupić gdzieś szynkowar taniej niż na Allegro? Tam teraz "chodzą" po 53 zł. Pozdrawiam
|
[29.07] 13:02 |
abratek
|
|
Kizia - Myślę że prawdopodobieństwo takiej okazji jak niedawno (szynkowary po 8zł) jest raczej małe, ale zawsze możesz prubować szukać i czekać na okazję, pociesz się że jeszcze niedawno chodziły nawet po 150zł, a jest nawet jeden przypadek że kupiec chciał zapłacić 250zł (na jego szczęście sprzedawca był zbyt pazerny i podbił cenę z "lewego" konta)
Co do Allegro, to moja przygotowana kontraukcja trafiła do kosza (forum nie wypowiedziało się jasno co do tego pomysłu),
po bojach Maxella było trochę spokoju, ale znów jakiś tyfus chce ugrać parę groszy - należy bezwzględnie tępić gnide . Maxell niestety to znów Ty jako właściciel strony musisz reagować w tej sprawie
Pomysł z ograniczaniem strony przed ogółem, raczej nic nie pomoże - kto zechce i tak skopiuje, a zbyt silne ograniczenie spowoduje raczej odwrót od "naszej" strony http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[29.07] 13:36 |
grzes855
|
|
Obawiam sie ze może byc trudno bo facio wykupił cały zapas magazynowy i teraz dyktuje warunki a ludziska którzy znalezli cos takiego u siebie w spiżarkach też szukają ile to może kosztować i spiewają po 50 - 55pln taki miałem przypadek ostatnio.
|
[29.07] 13:47 |
kizia-mizia
|
|
Dzięki wygląda na to, że będę musiała się zaopatrzyć na Allegro....
pozdrawiam fajne forum, ślinka leci kiedy się je czyta 
|
[29.07] 14:43 |
grzes855
|
|
Moze najpierw sprobuj tak jak zaczynali niektórzy z nas tzn zwykły garnek lub z nierdzewki o pojemnosci ok 1-1,5 l z pokrywka mniejsza tak aby swobodnie wchodziła do srodka i obciazoną podczas parzenia albo odważnikiem lub ja miałem taki garnek na który pasowała klamra z wecka i pod nia podkładałem mały klocuszek aby dociskał pokrywkę
|
[29.07] 15:56 |
kizia-mizia
|
|
jeśli mam biegać i szukać garnka, odwaznika itd...to chyba już wolę sobie kupić ten szynkowar za 5 dych ale dzięki za dobre chęci. Trafiłeś na leniwą babę 
|
[29.07] 18:07 |
Maxell
|
|
Wczoraj złozyłem na gostka skarge na allegro. czekam na odpowiedź.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.07] 18:19 |
Maxell
|
|
Właśnie od jednego dostałem odpoweiedź, a własciwie dwa maile cyt."
Słuchaj od was wziołem jedynie logo , tak dla ozdoby , reszte informacji jest moją właśnością , ok zgodze sie że nie pytałem sie o ologo , więc je usune , pozdrawiam
----- Original Message -----
From: maxell11@wp.pl
To: one-l@wp.pl
Sent: Thursday, July 28, 2005 11:46 PM
Subject: Pytanie o aukcje: SUPER PORADNIK WĘDZENIA RYB , MIĘS , KIEŁBAS !! (numer aukcji: 58979910)
aha chciałbym jeszcze jedno zaznaczyć poradnik napisałem z książki o wędzeniu , zdjęcia pchodzą z niej , są zeskanowane , więc nic waszego nie sprzedaje , jedynie logo pożyczyłem , które już usunołem , autor ksiązki : Egon Binder , tytuł : wędzenie mięsa , kiełbas i ryb , Szczegóły: okładka: miękka, 117 stron(y) wydawnictwo: Multico, 2002 ISBN: 83-7073-352-2 , sprzedaje jedynie mój czas na pisanie i dokładanie swojego słowa , reszta jest za darmo , więc prosze się nie czepiać , pozdrawiam
----- Original Message -----
From: maxell11@wp.pl
To: one-l@wp.pl
Sent: Thursday, July 28, 2005 11:46 PM
Subject: Pytanie o aukcje: SUPER PORADNIK WĘDZENIA RYB , MIĘS , KIEŁBAS !! (numer aukcji: 58979910)
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.07] 18:21 |
Maxell
|
|
Się wkurzyłem i zaraz mu odpisałem:
Gościu, zdaje się, że nie wiesz o co tu chodzi.
Ale to juz chyba na drodze sadowej ustali z toba wydawca książki, jedyny własciciel do jej praw.
Gdybyś nie brał za to kasy to ok.
Ale to co robisz, to najgorszy rodzaj dziadostwa i własnie dlatego ci nie popuszczę.
Powiadomiłem juz kilka instytucji w tym allegro (z prośba o twoje dokładne dane).
Otrzymałem własnie maila od wydawcy i chyba bedzie sprawa.
Ale to bardzo dobrze, gdyż tępimy tu takie łajzy.
Radze wycofac wszystko i oddac kasę.
Zobacz co napisałeś o prawach autorskich i już będziesz wiedział w czym rzecz.
Nasi uzytkownicy powiadomią wszytkich twoich ewentualnych klientów o tym fakcie.
I chyba juz na allegro będziesz spalony.
Nie takich gości usuwaliśmy za przekręty.
Maxell
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.07] 18:23 |
Maxell
|
|
Brak słów.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.07] 19:39 |
Maxell
|
|
I odpowiedź bezczelniaka:
Słuchaj teraz ty niewiesz oco chodzi , ja nie biore kasy za informacje w poradniku , lecz za mój wysiłek zrobienia go , nie przepisywałem ksiązki łeb w łeb , tylko przeczytałem całą i jedynie opierałem się na niej , w poradniku napisane są moje słowa , i nikt mi go nie zabroni sprzedawac , bo to jest jedynie moja własność , a zdjęcia , które zeskanowałem z ksiązki usunołem , wstawiłem natomiast moje , które sam zrobiłem w moim domu , dziękuje za wysłuchanie i pozdrawiam
----- Original Message -----
From: Mirosław Gębarowski
To: Damian [mailing one-l]
Sent: Friday, July 29, 2005 6:14 PM
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[29.07] 21:40 |
lenel
|
|
Uważam że ograniczanie dostępu do strony nie przysporzy nam fanów.
Przecież tworzyliście ją z myślą o popularyzacji hobby wędzarniczo-wędliniarskiego. Moim zdaniem należy popularyzować stronkę gdzie się da, informować kupujących że zostali naciągnięci i kierować ich na forum i na stronkę. Natomiast plagiatorów tępić zgodnie z prawem poprzez informowanie administratorów allegro oraz autora ukradzionego tekstu lub zdjęć i wystawianie negatywnych komentarzy. To co zarobią plagiatorzy to g...niane pieniądze nie warte ograniczania dostępu uczciwym użytkownikom którzy chcą się czegoś nauczyć.
|
[29.07] 22:03 |
Maxell
|
|
Zgadzam się z Tobą Lenel. Wszystkie te chwyty z wystawianiem swych plików są dobre na krótka metę. I tak wracają, co widać.
Nalezy wyłapywać, informować klientów i wstawiać odpowiednie komentarze oraz wysyłać formularz do admina allegro.
Ja codziennie wchodzę na allegro i wpisuje sobie w wyszukiwarkę np. wędzenie - i juz mam.
Pozdro
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[30.07] 14:15 |
paweł
|
|
czytam czytam i tak sobię myślę, skoro ktoś kupuje coś co ma za darmo na naszej stronie TO JEST FRAJER nie sądze żeby ktoś to kupił skoro ma za darmo i jeszcze z bieżącą pomocą {myśle o was forumowicze] Nie warto psuć nerwów, doszedłem do wniosku. Jeżeli chodzi o trud pracy włożony w stronkę, to i tak mamy satysfakcje, że ktoś się na nas wzoruje mnie to wystarczy, a gość na aukcji majątku nie zbije wcześniej czy pózniej dojdzie do wniosku że jest świńia.
Skupmy się nad stronką żeby była jeszcze bardziej fajniejsza i przyciągneła więcej ludzi. Temat chleba jest bardzo ciekawy choć trudny.
Pozdrawiam wszystkich Paweł
|
[30.07] 15:24 |
leszek47
|
|
i ja czytam, czytam.
dawno nie było na tym forum nowego przepisu, więc może ....
oczywiście za W. Poszepczyńskim z książki "Domowe przetwory z mięsa" z 1985 roku.
KIEŁBASA GĘSIA
surowce:
mięso z gęsich udek 0,75 kg
wołowina nieżylasta 0,75 kg
wieprzowina średnio tłusta 1,5 kg
tłuszcz gęsi surowy 0,25 kg
saletra pół łyżeczki
pieprz mielony pół łyżeczki
majeranek jedna łyżeczka
ziele angielskie 6 zmielonych ziaren
kolendra mielona szczypta
sól 4 łyżki
mięso pokroić w drobną kostkę, tłuszcz gęsi zmielić na maszynce z sitkiem o oczkach 2-3 mm. Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, a następnie z mięsem i tłuszczem, ułożyć w kamiennym garnku, wyrównać powierzchnię i przenieść na 3 doby do chłodnego pomieszczenia. Napełniać ściśle osłonki, przewiązać szpagatem co 35 cm oraz zawiązać końce. Umieścić na 3 dni w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu a następnie wędzić dymem zimnym przez 8-9 dni; trwałość 1-2 miesiące.
O wędzeniu dymem zimnym W. Poszepczyński pisze:
Temperatura dymu od 16 do 22 stopni. (ręka wsunięta do wędzarni powinna ledwo odczuwać ciepło).
Przez pierwsze 2 dni wędzenie prowadzi się bez przerwy, w ciągu następnych 3-4 dni rozpala się wędzarnie 3 - krotnie i za każdym razem wędzi wyrób przez 1-1,5 godz. przez resztę dni wędzarnię rozpala się rano i wieczorem wędząc za każym razem 1-1,5 godz. Są to wymagania minimalne
|
[30.07] 18:49 |
grzes8955
|
|
leszek47 zaloguj sie na stałym loginie bo ktos sie znowu podepnie jakis phenix i po co to przepis wyglada dobrze powiedz czy go sprawdziłes
|
[30.07] 18:51 |
grzes855
|
|
Widzisz a ja robię to samo
przetestowałes ten przpis, jesli tak to podziel sie uwagami
|
[30.07] 23:13 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Kuknołem na ksiązke Egona Bindera
mom jom - bodajże Seminole ją polecał i jest adres
wydawnictwa skoro cwaniaczek siem na nią
powołuje to może warto im majlnąć że ktoś okrada
nas z entuzjazmu a ich z kasy
niech też gościowi dadzą w .....
A czy w ogóle ktoś z "Naszych" to widział?
www.multicobooks.com.pl
a książeczka jest niezła i p. Egon Binder
to też je ktoś z "Naszych"
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[31.07] 03:32 |
Seminole
|
|
Poradnik Wedzęnia i nie tylko,
Mowa o skopiowanych wiadomościach o wędzeniu i trochę przepisów kucharskich. Razem W sumie 113 stron. Przez stronę mam na myśli osobne archiwa. Podaję dla przykładu jedną ze stron :
KANAPKI Z WĘDZONYM WĘGORZEM
4 kromki żytniego chleba
1 nieduży wędzony węgorz
2 jajka
sól
pieprz
cebula
Węgorza pokroić na porcje o długości kromek chleba, ściągnąć z nich skórę, wyjąć kręgosłup, przepołowić i rozpłaszczyć na kawałkach chleba. Z jajek usmażyć rzadką jajecznicę, posolić, dodać pieprzu, rozsmarować na chlebie pokrytym węgorzem i posypać drobno posiekaną cebulą.
|
[31.07] 14:32 |
Seminole
|
|
To jest ten zerżnięty z książki Egona Binders poradnik o wędzeniu. Zlepek przepisów i ściągniętej informacji o wędzeniu.
|
[31.07] 15:16 |
Maxell
|
|
Cześć.
Jeden z naszych przesał mi ten plagiat.
mam w domu książkę, więc wysl e info do redakcji.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[31.07] 15:32 |
Maxell
|
|
W zeszłym tygodniu napisałem do allegro i do gościa. Okazało się, że część z tych aukcji usunięto (admin allegro).
Zaraz piszę do wydawcy i podsyłam kopię jego dzieła.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[31.07] 21:05 |
Maxell
|
|
W downloadzie, w kategorii humor jest do pobrania super piosenka o naszej kaszance - jedyna jaka znalazłem w swoim przepastnym muzycznym archiwum
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|