|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[26.08] 11:03 |
Mirass
|
|
Witam.
W końcu i ja po poczytaniu forum wziołem się za budowę Wędzarni.
Do tej pory wędziłem w kominie od kominka, ale zawsze wiazało się to z chodzeniem po dachu co czsami bywa niebezpieczne, w szczególności po kilku piwkach. Ponadto były problemy z utrzymaniem temperatury. Pozatym mały wsad jednorazowy. Cały procej budowy fotografuje.
Jak skończę to podeśle zdjęcia do Maxella.
U znajomego dostawcy zamówiłem cwiartkę blondyny, i za kilka dni pierwsza próba DYMU I OGNIA
Pozdrawiam
Mirass
|
[26.08] 11:23 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
technika@tlen.pl |
|
Witaj Cogito
Bardzo długo mnie nie było z z powodów rodzinnych. Ale to mój problem.
Co do wędzarki to wykonałem ją ( zobaczysz na zdjęciach ktore przesle w niedziele wieczorem Maxellowi) z tych bloczków betonowych w kształcie U. Ma wspaniały ciąg. Długość komina dymowego ok.1.5 m o przekroju ok. 30/30 cm. Mam regulowaną zasłonę nw wejściu paleniska oraz kominek z szyberkiem regulowanym na górze beczki. Co do izolacji termicznej to właśnie..... na razie nie mam zadnaj izolacji kominka dymowego (cały biegnie nad ziemią ). Kolega u którego byłem na wędzeniu ryb, doradził mi tylko izolację beczki. Póki co to całość nagrzewa się błyskawicznie, natomiast mam problem z utrzymaniem niskiej temperatury rzedu 40 - 50 stopni. Wymaga to prawie cały czas otwierania i przymykania paleniska i szyberka. U mnie to działe jakoś odwrotnie, to znaczy że zamykając szyberek w kominku temperatura w beczce podnosi mi sie wolno i odwrotnie. Natomiast otwarcie wlotu powietrza do paleniska powoduje b. szybki wzrost temearatury w beczce. Jest to klopotliwe ale nigdy nie ma nic za darmo.
Jeśli chciałbyś skomentowac to co opisałem to może się wstrzymaj do czasu aż obejrzysz zdjęcia.
Aha. mam pytanie do Jarka_zielona_pietruszka !!!
W ostatnim z postów napisałeś że wróciłeś do Warszawy? Czyżbyśmy mieszkali w jednym mieście?
Jeśli tak to daj znak życia na mój prywatno/służbowy adres.
MirekB
|
[26.08] 11:30 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Maxell
Podam gdzie szukac na forum wątku o spotkaniu. Albo mam bielmo na oczach albo dwie lewe rece bo nie potrafie znależć. Rozumiem ze mówimy o forum na wedlinydomowe.pl Czy tak?
MirekB
aha! dzięki za zalogowanie, jeszcze nie sprawdzałem, ale zaraz się poprawię.
|
[26.08] 13:09 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Do Mirka - mieszkam w W -wie od urodzenia albo jeszcze dłużej ale moi rodzice kupili działkę na Suwalszczyźnie w centrum puszczy augustowskiej .
natomiast ja i żona kupilliśmy 4 lata temu działkę w okolicy Łochowa.
każdy weekend spędzamy z żoną na naszej działce, robimy różne wynalazki jak różne wyroby wędliniarskie i inne. dzisiaj za kilka godzin wyjeżdżam bo mam do uwędzenia jutro dwie szynki. położę je dzisiaj wieczorem na kratkach, żęby obciekły, zawiążemy je jutro rano z żoną . powieszę, żeby dobrze obeschły a wieczorem będę wędził. chcę nastawić jeszcze trochę wina ze śliwek , chociaż w tym roku słabo obrodziły. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[26.08] 13:30 |
Maxell
|
|
MirekB, ten temat znajdziesz w dziale Ludzie na forum stronki.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[26.08] 14:26 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Hallo Maxel
Sprawdziłem się na tamtym forum, wszystko działa ok. Znalazłem oczywiście informacje odnośnie spotkania. Faktycznie wczesniej musiałem przeoczyć to o ludziach.... i nie znalazłem. Dopisałem swoje uwagi odnosnie spotkania.
Aha, przyszło mi do głowy żeby ze strony www.wedlinydomowe.pl zrobić link na to forum, a może już jest tylko nie znalazłem?
Uwaga Jarek_zielona _pietruszka
Podaj swojego meila to może zrobimy spotkanie integracyjne regionalne(warszawa). Ja mieszkam na Chomiczówce a działkę mam rzut beretem od domu niedaleko drogi wyjazdowej z Warszawy w kierunku Lasek i Izabelina.
dzięki Wam za odpowiedzi
MirekB
|
[26.08] 20:04 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
spróbuję tym razem trochę inaczej . zrobię nożem małe otworki w szynce i powtykam w nie plastry czosnku. później uwędzę zobaczę co z tego wyjdzie. jadłem kiedyś cos podobnego zaserwowanego w sklepie rosyjskim w Izraelu, gdy byłem nad morzem martwym na leczeniu. Było nawet zjadliwe ale wiadomo mięso tam podłe bo to u nich nie koszerne. zdam relację po powrocie może zrobię parę fotek jeśli sąsiad pożyczy mi karty do aparatu. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[27.08] 19:59 |
ptomek
|
|
Do Maxella.Chciałem przesłać zdjęcia z budowy wędzarni,lecz niestety,
Twój mail nie odpowiada.Może masz inny....
Pozdrawiam,ptomek-(musiałem zmienić nicka z nunchaco na obecny)
|
[27.08] 20:37 |
Seminole
|
|
ptomek,
Maxell podawał aby przesyłać do niego dane na maxell11@wp.pl
Podaję na wszelki wypadek
|
[27.08] 22:04 |
pak
|
|
|
[28.08] 07:53 |
Maxell
|
|
Dzięki Seminole.
Zgodnie z sugestiami, na dole strony umiesciłem graficzne odnosniki do tego forum i stronki Seminole.
W najblizszym czasie umieszczę je w miejscu bardziej widocznym.
Czekam na nowe zdjęcia i przepisy.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.08] 12:32 |
ptomek
|
|
Niestety,na podany adres nie mogę teraz nic wysłać-(bląd serwera)
a przecież kilka dni temu doszły moje zdjęcia.
Pozdrawiam
|
[28.08] 13:11 |
Maxell
|
|
Cześć.
Dzisiaj sprawdzałem - chodzi ok.
Może cos u Ciebie?
Spróbuj na inny adres maxell5@o2.pl
Z tego mam przekierowanie na wp. Może dojdzie.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.08] 14:48 |
ptomek
|
|
Maxell,miałeś rację,to moja poczta była źle skonfigurowana.
Zdjęcia i opis w drodze.
Pozdrawiam
|
[28.08] 15:27 |
Maxell
|
|
Witam.
Zdjecia Tomka sa już na stronce w dziale Budowa wedzarni.
Czekam na dalsze. 
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.08] 16:46 |
Seminole
|
|
Kalkulator Zadymiarza
Dotychczas było kłopotliwe wyliczanie niezbędnej ilości Peklosoli jaką należy użyć do peklowania. Mnóstwo starszych przepisów używa saletrę i co zrobić jak chcemy użyć Peklosól.
Na angielskiej wersji www.wedlinydomowe.com jest nowy temat „Sausage Calculator” w którym jest kilka super programów :
1.Automatyczne wyliczanie niezbędnej ilości Peklosoli jaka jest potrzebna do zapeklowania mięsa. Wystarcza wpisać w gramach wagę mięsa i program wyliczy Peklosól. Kalkulacje są oparte na zawartości 156 PPM (części na milion) czy 156 mg azotynu sodu (sodium nitrite) w mięsie. Tą zawartość nitrytu (156 PPM) używają zadymiarze w USA gdzie maksymalna dozwolona dawka nitrytu w mięsie może być do 200 PPM (200 mg).
Można również ustalić własną zawartość nitrytu w mięsie np. 140 PPM, wpisać tą samą wagę mięsa i program wyliczy nową dawkę Peklosoli, która będzie teraz inna, pomimo że waga mięsa w obu wypadkach była taka sama. Jeżeli wybierzemy dawkę np. 205 PPM to program wyliczy potrzebną Peklosól lecz nas ostrzeże, że przekraczamy limit. Tak samo nas ostrzeże jak wybierzemy za niską cyfrę (poniżej 75 PPM) i program poda, że peklowanie może być niewłaściwe i jest większe niebezpieczeństwo powstania botuliny.
2.Drugi ciekawy program zawiera listę wszystkich niemal przypraw i wpisując wagę przyprawy w gramach, program podaje ile należy zużyć lyżeczek do herbaty aby uzyskać tą samą ilość przyprawy.
3.Następny program automatycznie przelicza wagę pomiędzy oba systemami (funty i uncje na kg czy gramy i odwrotnie)
4.Ostatni program zamienia stopnie F na C i odwrotnie.
Bez wątpienia najciekawszy jest ten do Peklosoli jakiego nigdzie poprzednio na internecie nie widziałem. W sumie są dwa programy: jeden na Peklosól a drugi wylicza amerykańską peklosól (Instacure 1) jaka jest zupełnie inna.
|
[28.08] 19:44 |
Maxell
|
|
Seminole, jesteś prekursorem automatyzacji wyliczeń przy opracowywaniu receptur. Chetnie bym wrzucił cos takiego na naszą stronkę. Musze nad tym popracować. Chyba nie będziesz miał zastrzeżeń?

Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.08] 19:45 |
Maxell
|
|
Seminole, jesteś prekursorem automatyzacji wyliczeń przy opracowywaniu receptur. Chetnie bym wrzucił cos takiego na naszą stronkę. Musze nad tym popracować. Chyba nie będziesz miał zastrzeżeń?

Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.08] 22:07 |
Seminole
|
|
Maxell,
Rób z tym co chcesz, aż dym poleci z cyfr.
Wrzuciłem chwilowo na stronę małą część projektu nad którym pracowałem i możesz rzucić okiem o co chodzi. Rozdziały są w formacie PDF aby zachować jakość rysunków lecz są z tego powodu bardzo duże.
Wolno wejdą na ekran, bo każdy rozdział ma pod tekstem około 4 - 6 technicznych rysunków.
Nie jestem jak Ty strażakiem , ale myślę, że paleniska dobrze rozpracowałem. Są opisane duże komnatowe wędzarnie i wszystko to siedzi pod tematem "Budowa Wędzarni"
|
[29.08] 08:25 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Dla wszystich budowniczych podaję ciekawy link
o budowie pieca do pizzy/chleba
www.traditionaloven.com/pizza_wood_oven/pizza_wood_oven.html
pozdrowionka
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[29.08] 21:23 |
ptomek
|
|
Serdeczne dzięki za umieszczenie fotek.W opisie budowy ,wkradł się mały błąd- to drzwiczki są umiejscowione nieszczelnie,nie termometr,który jest wkręcony "na blachę".Właśnie pekluje szyneczki i boczuś-zdjęcia wkrótce.Pozdro......Tomek
|
[30.08] 02:36 |
Chef Paul
|
|
... w sprawie zjazdu, ...
... trochę mnie ta propozycja zaskoczyła, abym miał zostać "organizatorem" (cały czas deklarowałem pomoc i to podtrzymuję), ... udałem się jednak dzisiaj (to już wczoraj) do Burmistrza swojego miasteczka aby sprawę obgadać, ale w tym roku już niestety się nie uda (za mało czasu do zimy, a sam nie posiadam odpowiedniej "bazy"), ... obiecał natomiast w przyszłym roku (koniec maja) w połączeniu z jakąś inną imprezą (pogadam również z Maciejem Kuroniem - może coś połączymy ???
pozdrawiam serdecznie i oczekuję na "pomysła" 
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[30.08] 05:58 |
Maxell
|
|
Witam.
Chefie, Lachu chyba w pospiechu, troche inaczej odczytał Twój post. 
Nie jesteśmy tacy, aby atakować z zaskoczenia. 
Przyjąłem do wiadomości Twoją chęć pomocy w organizacji, którą deklarowałeś wcześniej i będę o niej pamiętał. Teraz aktualnie zbieram informacje na temat ewentualnych miejsc spotkania i jak tylko coś będzie pewniejszego, natychmiast dam znać. Wtedy porozmawiamy ewentualnie o pomocy z Waszej strony.
Pozdrawiam serdecznie.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[30.08] 09:31 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Maxell, Chef
Ja jestem "raptus" i może faktycznie siem pospieszyłem
ale oczywiście również deklaruję pomoc
Chefie!
z tego co wiem Toś myśliwy i mam wielką prośbę
o konsultacje w sprawie "optymalnego"
wykorzystania przedniej "kulki" sarenki
której za pośrednictwem kumpla siem stałem wczoraj
ale to może majlowo - poślę ci wieczorem też parę fotek
lach@zghboleslaw.pl
pozdrowionka
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[30.08] 09:40 |
Maxell
|
|
Lachu, jak bedziesz miał chwilkę czasu, to wskocz na forum przy stronce i tam w katalogu "Ludzie" jest temat zjazdu dośc obszernie opisany.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[30.08] 10:18 |
Lachu
|
|
Chefie!
oczywiście właścicielem tej kulki
a nie nią ......he he
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[30.08] 10:21 |
Lachu
|
|
Chefie!
oczywiście właścicielem tej kulki
a nie nią ......he he
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[30.08] 10:30 |
Lachu
|
|
Maxell!!
tam ostatni post je z maja a tu qrde zima idzie
komitet ocalenia smokersów w temacie zlotu trza powołać
bo inaczej mamy rok w "plecy"
tym bardziej że "pyry" na pieczonki idom
( i qrde rydze som)
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[30.08] 11:13 |
Cogito
|
|
Witam
Lachu popatrz dokładnie na forum "ludzie" na naszej stronce. Tam jest także druga strona z nowymi postami.
Dobrze, że sprostowałeś z tą sarenką, bo już wyobraziłem sobie, jak kolega myśliwy dał sprzedał Ci kulkę....
Proponuję rozważyć miejsce zlotu w Tatrach na Słowacji, 20 km od przejścia granicznego w Chyżnem.
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[30.08] 13:42 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Maxell
Ty chyba nie śpisz. Tylko co po pólnocy wysłałem zdjęcia, a już są na stronie. Serdeczne dzięki. Nawet już kilka osób zdążyło wcześniej niż ja odwiedzić i obejrzeć.
Jarek_zielona_pietruszka
Wysłałem meila na Twoj prywatny adres, ale nie odpowiedziałeś. Czy dostałeś moją wiadomość?
MirekB
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|