|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[06.02] 13:13 |
Maxell
|
|
Piszę o tym, ponieważ dostaje wydruk z banku tylko raz w miesiącu, nie po kazdej operacji, wiec po prostu czekałem

Pozdro.
|
[06.02] 13:22 |
andzio
|
|
Idę do pracy na drugą zmianę. Jak wrócę to poczytam wasze opinie.
|
[06.02] 14:17 |
Seminole
|
|
Prababcia Ania - docieklo do mnie, ze na DISCO tak szalalas, ze az drzazgi fruwaly spod parkietu pod Twoimi nogami - widocznie potrzeba Ci wiecej trocin do wedzenia 
Ktos kiedys na forum zalil sie, ze trudno je dostac. Nie musza byc az tak male !!! Tak dlugo jak maja okolo 4 na 3 cm to wystarczy, aby tylko nie byly za grube, do 5 mm. Nikt nie bedzie latal z mikrometrem po lesie y byle jakie male kawaleczki z drzew lisciastych sie nadadza. Ja probowalem roznych sposobow na tworzenie dymu i w tej chwili uzywam trocin, ktore wkladam do malej z nierdzewnej stali patelni (wlasciwie takie naczyniejak maly garnek) i stoi to na malym piecyku, ktory ma regulacje doplywu pradu. Jak potrzebuje duzo dymu, to uzywam naczynie o srednicy 30 cm, jak malo to 15 cm. Jak sie trociny zaczna tlic to grzalke wylaczam y przez godzine mam super dym - pozniej dosypuje wiecej.
|
[06.02] 14:21 |
Rap
|
|
Proponuję poczekać kilka dni aż wszystcy chętni określą się co do wpłat.Wtedy Andzio obliczy składke ,ogłosi a nam pozostanie tylko wpłacić.
Pozdrawiam
|
[06.02] 14:35 |
Seminole
|
|
Dym - c.d.
Firmy, ktore robia wedzarnie na sprzedaz w USA prawie zawsze maja dymiarke (Smoke Generator) stojaca osobno y polaczona rura. Niektore uzywaja dlugiej grzalki oporowej, (uzywanej do rozpalania wegla w Barbeque) do podgrzewania trocin.
Jezeli ktos kopci drzewo w beczce czy w skrzynce, to OPROCZ siatki, ktora ma wylapac spadajace mieso, proponuje METALOWA PLYTE (Okragla czy kwadratowa) o grubosci 3-5mm w ktorej nalezy wywiercic
siec otworow aby zrobic z tego rodzaj plaskiego sitka. Ochroni to kielbasy od ewentualnych plomieni jakie moga stworzyc trociny. Poza tym spowoduje to lepsze rozprowadzenie dymu. Mozna uzyc 2 plyty - otwory nie powinny sie w nich pokrywac, tzn. dym z dolnej plyty powinien wpirw uderzyc plyte powyzej a nastepnie szukac na niej otworu. Uwazam, ze w ten sposob mozna wyeleminowac calkowicie grzalki, rozpoczac ognisko a do zaru dorzucac trocin (suchych czy mokrych). No i termometr by sie przydal !
|
[06.02] 14:42 |
Seminole
|
|
Oplata strony. Mnostwo podniecenia.
Proponuje extra 20 PLN dlla Maxella aby nam uwedzil kielbas. , , 
|
[06.02] 14:53 |
fimak
|
|
Witam!
Melduje ze przelew poszedl.
Maxell dolaczam sie do prosby Zebaxxxx.
Pozdrowienia dla wszystkich!
fimak
|
[06.02] 15:02 |
Seminole
|
|
Walnalem sie lbem o futryne i dostalem nowy pomysl. Dobry - na wedzarnie ogrodowa i przenosna o jakiej pisalem poprzednio: Plyty - sitka metalowe musza byc !!! Jest to protekcja wedlin od plomieni. Plyta moze stac na drugiej nawet na ceglach. Jezeli polozymy na gorna plyte (mozna na obie) grubszego zwiru (5 cm srednicy), to wylapie nam dodatkowo wysoka temperature y dymek pedzie sie saczyl rowno.
Patent przeznaczony dla wedlin domowych. 
W skrocie: 1. Ognisko plus trociny 2. Plyta sitko 3. Plyta sitko z zwirem 4. Wedliny wiszace na pretach.
|
[06.02] 16:11 |
Paweł
|
|
andzio mówisz ok 30 zł zakładamy że 29 zadeklarowanych wpłaci 15 stu bez obrazy bo tak będzie znam życie ja wpłace jutro 50 zł stać mnie na to choćby została nadwyżka niech Maxell kupi sobie dobrą flachę bo jst tego wart włożył tu ogrom pracy i czasu choć mam pewne zastrzeżenia co do przepisów popieram inicjatywe nigdy nie rozliczymy się co do grosza. Jak się wszystko wyklaruje to się spotkajmy np. umnie i wtedy Maxell postawi flache a my zagryche wędzoną.Kto ma ochote niech wpłaca żeby poporzeć inicjatywe takie jest moje zdanie
Paweł
|
[06.02] 19:53 |
grzes855
(grzes3855@o2.pl)
|
|
1. Naj - zdjęcia powinny byc na poczcie.
2. Kasę przeleję we wtorek
|
[06.02] 20:01 |
Maxell
|
|
Prosiłem, dajcie juz spokój z tym rozliczeniem
Zrobimy, przedstawię rachunki i jak ktos będzie zainteresowany to się dołoży, jesli nie - to nic sie nie stanie. D)
W sprawie tego żwirku w wedzarni pisalismy juz wcześniej. Jesli warstwa będzie ok. 4-5 cm zwiru płukanego, to nie potrzebne są łapacze płomieni ani rozprowadzacze dymu. ):
Paweł, teraz do Ciebie prośba. jesli masz zastrzeżenia do moich przepisów, to wal smiało na forum, dlatego, że wtedy uchronisz innych przed stratami. Po to jest to forum aby przyjmować przepisy ale b. dokładnie sprawdzone. Wiec jesli sa zastrzeżenia np. co do moich - to spoko, podawaj, na pewno sie nie pogniewam.
Chce tylko powiedzieć, że akurat te przepisy, były bardzo dokładnie sprawdzane co do składu surowca, dodatków i instrukcji wykonania.
Podaję to i podkreślam, aby ci, którzy juz moje przepisy wzięli na warsztat czuli sie w pełni spokojni i niezestresowani. Na 100% Wam wyjdzie. Warunek - scisłe przestrzeganie założonych parametrów.
Tak że jasli ktos ma zastrzeżenia (zreszta już były takowe) prosze smiało podawać na forum. Wszystko sobie wyklarujemy, aby nikt nie poniósł strat.
Pozdrowienia.
|
[06.02] 20:08 |
Maxell
|
|
jak sobie czytam niektóre posty, to zastanawiam sie, czy wogóle jest sens wchodzic w jakieś układy finansowe (bez obrazy). jesli jeszcze przed podaniem jakichkolwiek wiążących kwot, zaczynaja sie rózne przypuszczenia.. ech...
Andzio, miły kolego, zbierz na razie tylko chetnych i czekaj spokojnie.
Jak skończymy, prześle Ci kopie rachunków, i sobie dokładnie policzysz.
Powtarzam,, jest to dla mnie temat niezbyt zreczny i jeszcze raz prosze o rozwage i spokój.
Serdecznie pozdrawiam.
|
[06.02] 20:15 |
STEFAN
|
|
MAXELL,skąd się wzięło tyle chłopa na forum.Nie wiadomo z kim gadać i jak.Same doktory aTy byłeś na początku taki zdołowany pisząc ,że jest nas garstka.
anteK
schab jak schab kupiony w ,,dobrym,, sklepie ale chyba trociny przykisiłem w worku plaskiowym /pewnie zapleśniały/
grześ 855
projekt wędzarenki jest piękny,każdy może proporcje rozmiarowe dostosować do siebie.
Napisz gdzie wkładasz wędliny i dlaczego nie zastosowałeś termometru.
Nie było mnie kilka dni, teraz jestem na 57 i czytam dalej.
SZUNAJKU ,
MICKIEWICZE,JAK Ty to mówisz qrde po co tyle rosy na jednej łące.
|
[06.02] 20:31 |
Maxell
|
|
O wszystkich obietnicach pamietam (robie sobie często sciagi do edytora)(Zeb pamietam , ale zgodnie z sugestia forumowiczów, wstrzymałem sie czasowo z podawaniem przepisów, gdyz od kilku dni siedze z naszym webmasterm nad stronką i tak naprawde nie mam zbytnio czasy. Wpadam tu tylko na chwilke.
Nigdy bym nie przypuszczał, iz jest tyle drobiazgowej roboty.
A tam juz spokojnie bedziemy mogli sobie pofolgować do woli.
na razie zaklepujcie sobie nicki tutaj na forum i rejestrujcie je na czata - adres na poprzedniej stronce.

Pozdro.
|
[06.02] 20:36 |
STEFAN
|
|
Zgłaszam swoj akces do dobrowolnej składki.
Mam jednocześnie prośbę, nie odpowidajmy oszołomom xxx,każdy ma
swój świtopogląd .
KAŻ SIĘ GŁUPOLU UBRAĆ ESKIMOSOWI W SZTUCZNE FUTRO.
|
[06.02] 20:39 |
Seminole
|
|
Maxell, skomplikowales mi troche moj system tym peklowaniem. Dotychsas to robilem tak : 1. Kroilem mieso na kawalki 2. Puszczalem przez maszynke 3. Z woda wymieszalem przyprawy i wymieszalem to wszystko z miesem. Bralem szklanke zimnej wody na 5 kg miesa, bo mi sie lepiej napychalo jak bylo lekko ciapowate. 4. Napychalem w jelita 5. Osadzilem przez godzine w temp. pokojowej az jelita byly suche
5. Wedzilem 6. Dopiekalem 7. Zlalem zimna woda 8. Osadzilem w temp. pokojowej przez 2 godziny i KONIEC.
Tutaj widze, ze po pokroieniu miesa powinienem je zapeklowac na sucho z sola i saletra i wstawic do lodowy na 3 dni ??? a nastepnie mielec i mieszac ? Tak ma byc? Na razie tego nie robilem i nie otrulem sie, bedzie duza poprawa w jakosci ?
Jezeli peklujesz mieso na sucho i je mielesz wedlug receptury, to po 3 dniach bedzie trudno je napychac w jelita ? Dodac wody, czy wolac na pomoc sasiada, ktory wazy 200 kg?
|
[06.02] 20:54 |
Seminole
|
|
Stefan - bucom mozna odpowiadac, niecht tylko podadza swoj e-mail 
Jest nas 30, kazden wysle kretynowi 200 listow dziennie i albo zmieni e-mail albo go wyleja z servisu za nadmierne blokowanie miejsca.
|
[06.02] 20:56 |
Maxell
|
|
Pekluje sie mięsko krojone na szarpaku (3 dni).
Mięsko mielona na siatkach wymaganych przepisem peklujemy do 36 godz.
Juz sporo o tym pisałem.
|
[06.02] 20:59 |
webmaster piterlotnisko.net
|
|
Prosze sobie ogladnąć projekcik stronki i ew. uwagi podawać na forum.
http://piter.pi.funpic.org/wedliny/
Podkatalogi beda schowane.
PZDR.
|
[06.02] 21:06 |
stefan
|
|
ZEB 74477
No cóż, muszę Ci złożyć gratulacje,Twoja nazwa się przebiła.Może niech tak pozostanie.
|
[06.02] 21:14 |
STEFAN
|
|
Seminade
Nie odpowiadajmy agresją,/XXX/To co chcieliśmy wyrazić zostało powiedziane.Na następne tego typu wypowiedzi zachowajmy milczenie i nie dajmy się prowokawać.
|
[06.02] 21:15 |
Seminole
|
|
Webmaster - w srodku strony pisze : , a mianowicie domowym wyrobie wedlin.
Dodaj extra slowo : , a mianowicie domowym i WLASCIWYM wyrobie wedlin.
Domowy sposo kojarzy sie czasami z chalupnicza tania produkcja. My zas mamy uczyc ludzi jak je robic w klasyczny stary i prawidlowy sposob nie osiagalny dzisiaj w masowej produkcji ze wzgledu na kompetencje i wszelkiego rodzaju chwytow natury technologicznej na obnizenie kosztow produkcji. My mamy je robic lepiej niz zaklady mieskie!!! To nas dzieli - Wy robicie aby zarobic, My robimy aby smakowalo.
|
[06.02] 21:17 |
stefan
|
|
SEMINOLE/przepraszam za pokręcenie Twojego pseudo/
|
[06.02] 21:25 |
Seminole
|
|
Stefan - moje pseudo jest naturalnie pokrecone, mozesz je krecic jak ci sie podoba
|
[06.02] 21:38 |
555
|
|
to moze zamiast slowa "domowy" uzyc slowa "tradycyjny"..?
pozdrawiam
|
[06.02] 21:40 |
Tadeo
|
|
Witam "brać"
Mam pytanie do webmastera:
czy będzie "galeria zdjęć wyrobów wędzarniczej braci" ?
pozdrawiam
|
[06.02] 21:41 |
Seminole
|
|
555 dobrze gadasz, nalezy ci sie wodka ! Tradycyjny MUSI byc.
|
[06.02] 21:52 |
Seminole
|
|
Ulepszamy dalej ..
1."Tresci tu zebrane pochodza z roznych zrodel, ale glownie sa efektem trudu i wysilku naszych kolezanek i kolegow"
Moze jakos tak :
2. "Tresci tu zebrane pochodza z wszelkich (wszystkich) dostepnych (na rynku) zrodel, ale glownie sa efektem wieloletniej (narodowej) tradycji i trudu i wysilku naszych kolezanek i kolegow"
Slowo "roznych" mi sie osobiscie nie podoba bo jest za bardzo tajemnicze.
|
[06.02] 21:53 |
stefan
|
|
Nie zgadzam się na ,,tradycyjnie,,
Dwa dni temu znajomy zadeklarował się ,ze przygotuje wieprzka żywionego po gospodarsku.na WIELKANOC.
Zapytałem czy mogą zrobić np.kiszkę,pasztetówę,salceson.Tak oczywiście,a kielbasę ,też.Na wieczór będzie super uwędzona i do zabrania.Pyam jak to robicie .No TRADYCYJNIE.
TRADYCYJNIE TO MOŻNA TLKO SP......Ć robotę
|
[06.02] 21:55 |
Seminole
|
|
Stefan- moze KLASYCZNY ?
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|