o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[28.02] 11:56 Jurek_krak
Kecaj miales racje! Sklep Kaban jest na ul. W. Slawka 11 tel. aktualny 6552901. (8.00-16.00)

[28.02] 12:14 Maxell
DDD, przepis na kindziuk znajdziesz na stronce, w dziale Inne wędzonki.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 13:03 Sławek
czy warto jest montować szyber w kominie

[28.02] 13:17 Maxell
To zależy jakie masz odnośnie komina plany.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 13:25 Sławek
najpierw wymuruje podstawę mam juz szalunek wymuruje to do wys. 1,2m tam bedą ruszta a w drugiej częci chce wymurować półokrą z kominem i w tym kominie czy zamontować szyber. Jak pan tu jest na forum proszę o poradę mam wmurowaną rurę w szalunek 100 mm która idzie do paleniska czy warto kuć i dać szerszą np 160 mm

[28.02] 13:33 Maxell
Szyber w kominie słuzy do regulacji szybkości przepływu powietrza (dymu z powietrzem). jest b. ważny.
Co zas do średnicy rury doprowadzającej dym do wedzarni od paleniska, to moim zdaniem, zreszta ten temat juz był i jest aktualnie omawiany, najlepsza średnica to ok. 30 cm. Jesli nie Masz takiej rury, to możesz spokojnie obudować taki przewód dymny cegłami lub płytami chodnikowymi.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 13:47 ddd
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam


[28.02] 13:50 Sławek
bardzo dziękuje czyli warto kuć

[28.02] 13:50 Sławek
bardzo dziękuje czyli warto kuć

[28.02] 13:53 ddd
a powiedzcie mi jeszcze gdzie mogę kupić szynkowar i nadziewarkę do kiełbas ale takie porządne nie jakieś byle coś Darek

[28.02] 14:10 ech szukaj
Szynkowar produkcji Czeskiej można we Wrocławiu kupić w "ASTRZE" na dole na stoisku z gospodarstwem domowym. Stoją na najwyzszej półce, ciężko znaleźć ale są.
[28.02] 15:27 szynkowar
we Wrocławiu
[28.02] 15:55 Lachu
Cogito!!

oczywiście ceramika tam bedzie gdzie ma być
poza tym
blisko Masz musiał Byś uwidzieć
projekt bo to bendzie faktycznie budowla
Małopolski
Co do fachowca to jak mi pomożesz to to walniemy
sami?

pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl>
[28.02] 16:42 Maxell
Szunaj i Stefan, jak gdzies jesteście to sie odezwijcie.
Juz sie to chyba wszystko uspokoiło



nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 18:16 wiola
Od wczoraj czytam wszystkie wypowiedzi i jestem pod wrażeniem. Nabrałam ochoty na swojskie mięsko. Ale oczywiście pogubiłam się z proporcjami peklosoli do soli na 1kg mięsa. Proszę o pomoc

[28.02] 18:27 szunaJ
Witanko dla wszystkich!
Przecieram te swoje piekne slepia i nie wierze....co tu siem wyprawilo! Qrde. A moze mi jeszcze ten samogonik rodem z Orli nie wywietrzal...i jeszcze gorzej widze....? No sie pojechalo na Podlasie na imieninki do Mirusia i dlatego mnie nie bylo. Wrocilem rano i dogorywalem caly czas. Andzio wie bo mu pisalem maila jak siem zupe ogonowa gotuje. No. Ta przy kaloryferku...hehehehe. A tera mowkajta co siem dzieje .Agniesha stronke otworzyla? A po co? Czesc Stefanku LAJKONIKU jeden! LAchu brachu grabulcia!!! Tera ja widze ze sie klocita czy cus-qrde? Ogluplem chyba jak nic albo jeszcze dymi z czerepa!Na spoko poczytam jeszcze raz jak bractwo dymiarzy pisalo. Was to nie mozna samych zostawic ni na minutke qrde! Zjem cosik i zara do czytania od nowa bo widze ze dym siem zrobil jakowys. Pozdrowionka dla wszystkich. Ufff az mnie palec rozbolal!
WITAJ WODZU!!!!!
[28.02] 18:34 Maxell
Cześć Szunaj. Spokojnie, juz po burzy.
Tez byłem zajety uzupełnianiem stronki i rzadko tu zagladałem, alejak juz wszedłem to akurat w środeczej "jakiejciś" kłótni.
Ech.....
Co tam masz w planach masarskich Wiola?
Podaj to pomożemy, bo kazdy rodzaj produkcji ma swe wymagania.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 18:36 szunaJ
Puk Puk... jest tu kto????????
hmmmmmmmm
moze nie trafilem pod oliwke?????????
Juz nie bede pic!!!! Obiecuje!!!!!!!!
Lachu! Wodzu !!!!!!!!!!!! qrde co jest?

[28.02] 18:38 szunaJ
Przecie zartowalem bede,bede,....slowo.......

[28.02] 18:40 szunaJ
jadlem jakies miesiwko (swinina) z beczki takie zasolone,ale jakos nie bylo czasu dokladnie sie zapytac jak oni to robia.Cala swintuszka se byla w beczce szedl co jakis czas z nozem i chlast kawal na talerz....wysmienita a skorka mieciychna.....mmmmmmmmmmmmm

[28.02] 18:43 szunaJ
Lachu!!!!!! Ty znowu w pracuni czy osobista ci szlaban zrobila ???????????? qrde

[28.02] 18:49 szunaJ
no to ide se posciagac jakies piosenki...o! wpadne pozniej ...
narata mowi.......no

[28.02] 19:10 fimak
Witaj Szunaj-q!

Musialo byc bardzo pierwszorzednie na tym Podlasiu!
Szkoda , ze nie dopytales jak robia te specjaly w beczuni!
Jestem strasznie tym zainteresowany. Nie ma znimi jakiejsi cywilizowanej lacznosci, coby sie dopytac?

Pozdrowienia dla Wszystkich!

[28.02] 19:21 fimak
A teraz!

Pierwszy raz w zdarzylo mi sie wlasnorecznie popelnic kielbase .Zrobilem te najprostsza w/g przepisu Maxella (biala i niepeklowana).Wykonalem wszystko tak jak w przepisie i wyszla w smaku dobra, ale mimo ,ze siedzialem nad nia z termometrem i pilnowalem jak oka w glowie, to troszke sucha, dziwne bo siedziala przeciez w mokrej wodzie???
Czy ktos mi powie co moglem popsuc jako nowicjusz?

Ale ze, pierwsze koty za ploty, to teraz chyba za jakie 5 dni zapekluje cos na swieta. Moze nie zepsuje!

Pozrowienia dla Wszystkich poczatkujacych i nie tylko!

A Ty Szunaj jak wyjezdzasz, to uprzedzaj bo tu panika sie zrobila, ze Cie przymkli za te pomidorowa zupke!



[28.02] 19:34 Maxell
Fimak, nic nie zepsułeś, odwrotnie, przedobrzyłeś. Dałeś zbyt chude mięso i zbyt mało wody przy mieszaniu. Tak, tak, tak to jest z kiełbaska.
Pewnie jest bardzo ścisła i twarda?

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 19:49 fimak
Tak Mistrzu!!!

Wlasnie chyba tak bylo! Byla rowniez bardzo ciemna! Ale mocno zjadliwa! W kazdym razie , uwierzylem , ze sam ocos zrobie, i to jest piekne!

Pozrawiam!



[28.02] 19:51 Maxell
Następnym razem więcej słoninki i troche wod. Musi być dobrze.
Ale smaczek i tak jest super.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[28.02] 20:19 szunaJ
Cze Warszawiaku!
Teraz wyjechal na miesiac na Slowacje jak wroci zapytam co i jak..no oni to w ciemnym miejscu trzymaja ale widzialem cala bladynak w niej byla...no bez lba...

[28.02] 20:23 szunaJ
Tam to dopiero robia jak zobaczylem jaki sprzeciska maja elektryczne do zupki.....llloooooo matko! a kto to juz mnie posadzil? qrde

[28.02] 20:47 fimak
Szunaj!

No to tylko na Targowku tak wroble cwierkaly! Ale wroble to plotkarze , wiec nie mozna im wierzyc.
Te sprzeciory to widzialem w parniku jednym! Hi hi hi! Ale sza trza na powaznie. Czyli oficjalnie witam Cie po podrozy, majac nadzieje ze byla owocna!

pozdrowienia dla Wszystkich!

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc