|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[28.02] 11:56 |
Jurek_krak
|
|
Kecaj miales racje! Sklep Kaban jest na ul. W. Slawka 11 tel. aktualny 6552901. (8.00-16.00)
|
[28.02] 12:14 |
Maxell
|
|
DDD, przepis na kindziuk znajdziesz na stronce, w dziale Inne wędzonki.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 13:03 |
Sławek
|
|
czy warto jest montować szyber w kominie
|
[28.02] 13:17 |
Maxell
|
|
To zależy jakie masz odnośnie komina plany.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 13:25 |
Sławek
|
|
najpierw wymuruje podstawę mam juz szalunek wymuruje to do wys. 1,2m tam bedą ruszta a w drugiej częci chce wymurować półokrą z kominem i w tym kominie czy zamontować szyber. Jak pan tu jest na forum proszę o poradę mam wmurowaną rurę w szalunek 100 mm która idzie do paleniska czy warto kuć i dać szerszą np 160 mm
|
[28.02] 13:33 |
Maxell
|
|
Szyber w kominie słuzy do regulacji szybkości przepływu powietrza (dymu z powietrzem). jest b. ważny.
Co zas do średnicy rury doprowadzającej dym do wedzarni od paleniska, to moim zdaniem, zreszta ten temat juz był i jest aktualnie omawiany, najlepsza średnica to ok. 30 cm. Jesli nie Masz takiej rury, to możesz spokojnie obudować taki przewód dymny cegłami lub płytami chodnikowymi.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 13:47 |
ddd
|
|
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam
|
[28.02] 13:50 |
Sławek
|
|
bardzo dziękuje czyli warto kuć
|
[28.02] 13:50 |
Sławek
|
|
bardzo dziękuje czyli warto kuć
|
[28.02] 13:53 |
ddd
|
|
a powiedzcie mi jeszcze gdzie mogę kupić szynkowar i nadziewarkę do kiełbas ale takie porządne nie jakieś byle coś Darek
|
[28.02] 14:10 |
ech szukaj
|
|
Szynkowar produkcji Czeskiej można we Wrocławiu kupić w "ASTRZE" na dole na stoisku z gospodarstwem domowym. Stoją na najwyzszej półce, ciężko znaleźć ale są.
|
[28.02] 15:27 |
szynkowar
|
|
we Wrocławiu
|
[28.02] 15:55 |
Lachu
|
|
Cogito!!
oczywiście ceramika tam bedzie gdzie ma być
poza tym
blisko Masz musiał Byś uwidzieć
projekt bo to bendzie faktycznie budowla
Małopolski
Co do fachowca to jak mi pomożesz to to walniemy
sami?
pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl> |
[28.02] 16:42 |
Maxell
|
|
Szunaj i Stefan, jak gdzies jesteście to sie odezwijcie.
Juz sie to chyba wszystko uspokoiło

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 18:16 |
wiola
|
|
Od wczoraj czytam wszystkie wypowiedzi i jestem pod wrażeniem. Nabrałam ochoty na swojskie mięsko. Ale oczywiście pogubiłam się z proporcjami peklosoli do soli na 1kg mięsa. Proszę o pomoc
|
[28.02] 18:27 |
szunaJ
|
|
Witanko dla wszystkich!
Przecieram te swoje piekne slepia i nie wierze....co tu siem wyprawilo! Qrde. A moze mi jeszcze ten samogonik rodem z Orli nie wywietrzal...i jeszcze gorzej widze....? No sie pojechalo na Podlasie na imieninki do Mirusia i dlatego mnie nie bylo. Wrocilem rano i dogorywalem caly czas. Andzio wie bo mu pisalem maila jak siem zupe ogonowa gotuje. No. Ta przy kaloryferku...hehehehe. A tera mowkajta co siem dzieje .Agniesha stronke otworzyla? A po co? Czesc Stefanku LAJKONIKU jeden! LAchu brachu grabulcia!!! Tera ja widze ze sie klocita czy cus-qrde? Ogluplem chyba jak nic albo jeszcze dymi z czerepa!Na spoko poczytam jeszcze raz jak bractwo dymiarzy pisalo. Was to nie mozna samych zostawic ni na minutke qrde! Zjem cosik i zara do czytania od nowa bo widze ze dym siem zrobil jakowys. Pozdrowionka dla wszystkich. Ufff az mnie palec rozbolal!
WITAJ WODZU!!!!!
|
[28.02] 18:34 |
Maxell
|
|
Cześć Szunaj. Spokojnie, juz po burzy.
Tez byłem zajety uzupełnianiem stronki i rzadko tu zagladałem, alejak juz wszedłem to akurat w środeczej "jakiejciś" kłótni. 
Ech.....
Co tam masz w planach masarskich Wiola?
Podaj to pomożemy, bo kazdy rodzaj produkcji ma swe wymagania. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 18:36 |
szunaJ
|
|
Puk Puk... jest tu kto????????
hmmmmmmmm
moze nie trafilem pod oliwke?????????
Juz nie bede pic!!!! Obiecuje!!!!!!!!
Lachu! Wodzu !!!!!!!!!!!! qrde co jest?
|
[28.02] 18:38 |
szunaJ
|
|
Przecie zartowalem bede,bede,....slowo.......
|
[28.02] 18:40 |
szunaJ
|
|
jadlem jakies miesiwko (swinina) z beczki takie zasolone,ale jakos nie bylo czasu dokladnie sie zapytac jak oni to robia.Cala swintuszka se byla w beczce szedl co jakis czas z nozem i chlast kawal na talerz....wysmienita a skorka mieciychna.....mmmmmmmmmmmmm
|
[28.02] 18:43 |
szunaJ
|
|
Lachu!!!!!! Ty znowu w pracuni czy osobista ci szlaban zrobila ???????????? qrde
|
[28.02] 18:49 |
szunaJ
|
|
no to ide se posciagac jakies piosenki...o! wpadne pozniej ...
narata mowi.......no
|
[28.02] 19:10 |
fimak
|
|
Witaj Szunaj-q!
Musialo byc bardzo pierwszorzednie na tym Podlasiu!
Szkoda , ze nie dopytales jak robia te specjaly w beczuni!
Jestem strasznie tym zainteresowany. Nie ma znimi jakiejsi cywilizowanej lacznosci, coby sie dopytac?
Pozdrowienia dla Wszystkich!
|
[28.02] 19:21 |
fimak
|
|
A teraz!
Pierwszy raz w zdarzylo mi sie wlasnorecznie popelnic kielbase .Zrobilem te najprostsza w/g przepisu Maxella (biala i niepeklowana).Wykonalem wszystko tak jak w przepisie i wyszla w smaku dobra, ale mimo ,ze siedzialem nad nia z termometrem i pilnowalem jak oka w glowie, to troszke sucha, dziwne bo siedziala przeciez w mokrej wodzie???
Czy ktos mi powie co moglem popsuc jako nowicjusz?
Ale ze, pierwsze koty za ploty, to teraz chyba za jakie 5 dni zapekluje cos na swieta. Moze nie zepsuje!
Pozrowienia dla Wszystkich poczatkujacych i nie tylko!
A Ty Szunaj jak wyjezdzasz, to uprzedzaj bo tu panika sie zrobila, ze Cie przymkli za te pomidorowa zupke!
|
[28.02] 19:34 |
Maxell
|
|
Fimak, nic nie zepsułeś, odwrotnie, przedobrzyłeś. Dałeś zbyt chude mięso i zbyt mało wody przy mieszaniu. Tak, tak, tak to jest z kiełbaska. 
Pewnie jest bardzo ścisła i twarda?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 19:49 |
fimak
|
|
Tak Mistrzu!!!
Wlasnie chyba tak bylo! Byla rowniez bardzo ciemna! Ale mocno zjadliwa! W kazdym razie , uwierzylem , ze sam ocos zrobie, i to jest piekne!
Pozrawiam!
|
[28.02] 19:51 |
Maxell
|
|
Następnym razem więcej słoninki i troche wod. Musi być dobrze.
Ale smaczek i tak jest super.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[28.02] 20:19 |
szunaJ
|
|
Cze Warszawiaku!
Teraz wyjechal na miesiac na Slowacje jak wroci zapytam co i jak..no oni to w ciemnym miejscu trzymaja ale widzialem cala bladynak w niej byla...no bez lba...
|
[28.02] 20:23 |
szunaJ
|
|
Tam to dopiero robia jak zobaczylem jaki sprzeciska maja elektryczne do zupki.....llloooooo matko! a kto to juz mnie posadzil? qrde
|
[28.02] 20:47 |
fimak
|
|
Szunaj!
No to tylko na Targowku tak wroble cwierkaly! Ale wroble to plotkarze , wiec nie mozna im wierzyc.
Te sprzeciory to widzialem w parniku jednym! Hi hi hi! Ale sza trza na powaznie. Czyli oficjalnie witam Cie po podrozy, majac nadzieje ze byla owocna!
pozdrowienia dla Wszystkich!
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|