o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[06.06] 00:18 abratek
maad8 - i Ty mówisz że to my idziemy po nobla ?
W przepisie (na stronie) , w dziale Wędzonki rybne > Wędzenie łososia po norwesku , jest ten sposób z lutownicą, ale jest też sposób "na podstawkę od piwa"

[06.06] 03:25 maad8
fakt, ale to samo jest w: Wędzenie porady > Instrukcja obsługi wędzarko - rożna
w takim razie nie roszczę sobie prawa do własności ani patentu, ale zwracam uwagę, że pomysł wykorzystania przemysłowego wyrobu szynko-podobnego w postaci konserwy typu Krakus jest mój własny i oryginalny

a swoją drogą, jeszcze dwa miechy temu, to bym wszamał taką konserwę i nawet puszkę wylizał, myśląc, że nic lepszego zapuszkować się nie da,
a teraz sam potrafię zrobić 100 razy lepsze


[06.06] 03:41 maad8
abratek, przeczytałem Twój przepis na łososia po norwesku i się cały zaśliniłem !
jak się rozwidni to idę do rybnego na zakupy

[06.06] 08:02 grzes855
Wczoraj oglądałem program R. Makłowicza w którym gotował w regionie jak to pięknie brzmiało Czarnego Lasu ( nie mylić z częścią Rudy Śląskiej )
Gotowanie jak to gotowanie ale bardzo ciekawe było to co było w tle , mianowicie chęć niemieckich rolników to produkowania tradycyjnych wyrobów regionalnych i ich propagowania i sprzedaży, między innymi pokazano ich tradycyjną szynkę o której już wspominaliśmy na naszym forum , wędzona przez 6 tygodni( tak usłyszałem) w zimnym dymie z drzewa iglastego a potem 3 miesiące wiszą w stodole pod dachem gdzie dojrzewają i są podobno w cenie złota , te sery domowe, salcesony i destylaty (tak to pięknie nazwano swojską wódę), ale na ich produkcję i sprzedaż zezwala podobno ich prawo, rolnik który ma niewiele pola może godnie żyć z produkcji domowych wędlin i serów prowadząc gospodarstwo agroturystyczne dla smakoszy.

[06.06] 08:07 grzes855
PS U nas jes konieczna podobno gruntowna zmiana prawa aby taka działalność była legalna, a i tak nasz Sanepid wykończy każdą inicjatywę nawet kosmicznie sterylne labolatorium bo w ubikacji kran z wodą będzie o 5 cm za blisko od czegoś tam

[06.06] 09:36 abratek
maad8 - absolutnie nie miałem zamiaru oskarżać Cię o przywłaszczanie tego patentu , chciałem tylko wskazać dodatkowy sposób rozpalania trocin,
a łosoś ? - no niestety to nie mój przepis (znalazłem go na stronie wędkarzy, co jest tam zresztą napisane), ale wygląda smakowicie - będzie jednym z pierwszych wyrobów w nowej wędzarni (...a tu niestety brak czasu na konstrukcję)

grzes - "Polska to taka dziwna kraj..." niestety ,pozatym nasi durni politycy dają sobą manewrować i wprowadzają przepisy niekorzystne dla nas, a chroniące "starych" unitów ,
sanepid działa jak nakazuje mu prawo - choć muszę powiedzieć że nadgorliwość niektórych inspektorów jest ogromna,
w sumie jednak narazie dają trochę żyć małym przedsiębiorcom i kontrole nie są tak częste i wnikliwe jak powinny być z mocy prawa - w przeciwnym razie zamknęli by polowę rzemiosła w polsce

[06.06] 09:48 grzes855
Nie mam nic przeciw kontrolom niech zamykają w cholerę biznesy w których operuje się z żywnością a nie ma nawet wody żeby ręce umyć , ale czepianie się czego byłem świadkiem że nad zlewozmywakiem nie było opisu : komora do zmywania , komora do mycia rąk - to wybacz i za to 500pln mandat a sklepik ma 700pln dochodu na czysto na m-c i już go niema bo właściciel woli teraz chodzić po zasiłek mówi że przynajmniej nie ma stresów . Dużo by gadać ale masz rację taką władzę wybraliśmy ( co niektórzy)

[06.06] 10:02 abratek
No właśnie o tym mówię, przystosowanie zakładów czy sklepików do tych drastycznych wymagań (bardzo często bezsensownych) wymaga przeważnie na początek wjechania buldożerem i zrównania stanu istniejącego równo z ziemią, do tego właśnie dąży UE - zniszczyć konkurencję

[06.06] 11:10 grzes855
Jako że najtrwalszą formą jest prowizorka modernizuję moja prowizoryczną wędzarnię znalazłem 2 rury betonowe o śr 0,4m i właśnie wydłużam kanał dolotowy o 2m bo pod koniec tygodnia szykuje się sporo dymienia, tyle tylko że wybrałem (no takie było możliwe)fatalne miejsce w systemie korzeni b.dużego drzewa i idzie mi to fatalnie.

[06.06] 13:02 andzio
Abratek dziękuję Ci bardzo.

Zainteresowanych przeróbką szynkowarki odsyłam na adres który podał abratek.

Jeśli można by było to prosiłbym Maxella o skopiowanie tych zdjęć na stronkę WWW. Nich korzysta z pomysłu kto chce.


Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[06.06] 13:27 andzio
Abratek posłałem Ci jeszcze zdjęcia pokazujące kolejne fazy montażu.

Maad8 czy twoje wędzonki z tej wędzarni nie wychodzą kwaśnawe z wierzchu? Pytam bo kiedyś robiłem próby ze zdymianiem trocin na maszynce elektrycznej i niestety wyroby były kwaśne, dlatego zrezygnowałem. To miała być wędzarenka balkonowa. Opisywałem moje działania tu na forum chyba w styczniu czy lutym, więc nie bedę wracał do tematu. Gwoli wyjaśnienia używałem zrębków wędzarniczych olchowych.

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[06.06] 13:41 Maxell
Andzio. Prześlij mi te zdjęcia z opisem na maxell11@wp.pl
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[06.06] 14:00 abratek
Maxell - pociągnij i moje, może komuś się przyda
a co sądzisz o wystawieniu aukcji na allegro?
andzio - chwilowo nie mam czasu bo mi komp zdechł

[06.06] 14:25 abratek
dorzuciłem

[06.06] 14:49 Andyk
Czy może mi ktoś powiedzieć coś bliżej na temat firmy, do której adres podaje Cogito (Sitka...). Nie mogę tam sie dopatrzyć żadnej informacji o firmie, jej adresie, telefonach itd. Dzieki bardzo

Ludzie decydują to jest spełnione
[06.06] 15:37 abratek
Wystarczy z adresu odciąć "...s1.htm" czyli do postaci http://www.sitka.com.pl/ - i trafiasz na stronę główną nie?

[06.06] 16:07 grzes855
ZAKŁAD PRODUKCJI METALOWEJ
Produkcja sitek i noży do maszynek mięsnych
Krzysztof Janik
42-130 Wręczyca Wielka
ul. Sienkiewicza 6 - 8
tel./fax +4834 317 04 05
kom. 0607 092 565
e-mail:sitka@sitka.com.pl

[06.06] 16:13 Maxell
Od paru minut zamiast stronki jest błąd nr 403.
Dzwoniłem do wp i powiedziano mi, że w przeciągu ok. godziny powinno być wszystko ok, gdyz maja błąd na serwerze i ekipa techniczna juz go usuwa.
Tak że mili państwo bez zbednych "nerwacji"
Pozdrowionka


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[06.06] 16:32 maad8
andzio, za mało mam doświadczenia w wędzeniu, na razie udało mi się zadymić jedynie kawałek szynki z szynkowaru (nie miałem innego towaru) więc smak wędzonki jest dość intensywny i tylko po wierzchu,
ale już się pekluje zgrabniutka szyneczka, siatki są w drodze, w sobotę mam nadzieję, będę umiał i wiedział więcej

[06.06] 18:07 Seminole
Abratek,

Zgadza się. Bardzo często dokumenty pochodzą z jednej strony lecz linki już pomarły. Możesz cofać się od tyłu linka do tytułowej strony i trafisz na temat jaki potrzebujesz.

[06.06] 18:15 Seminole

Abratek,

Następny chwyt to, że częst masz do czynienie z mailem tylko i nie masz linku strony, niemniej w mailu on figuruje np. abratek@wp.pl lub info@wp.pl

Wiadomo,że adres strony to wp.pl i musisz jedynie dodać www.wp.pl
aby na nią się dostać.

Są metody uzyskania maili wszystkich użytkowników np. strony www.wp.pl, nie wiem czy dzisiaj to jest możliwe niemniej 10 lat temu kiedy w tym siedziałem było to dość łatwe.
[06.06] 19:07 abratek
Seminole - sorry...ale, trochę nie łapię dlaczego do mnie
Andyk nie mógł znaleźć info , więc chciałem wspomóc jego kreatywność
podanie adresu (jak grzes) informuje , ale nie uczy - chyba nic w tym złego?


[06.06] 19:08 abratek
Seminole - sorry...ale, trochę nie łapię dlaczego do mnie
Andyk nie mógł znaleźć info , więc chciałem wspomóc jego kreatywność
podanie adresu (jak grzes) informuje , ale nie uczy - chyba nic w tym złego?


[06.06] 23:33 Seminole
Abratek,

Moja wina bo nie czytałem poprzedniej strony i myślałem, że o Ciebie chodzi.

[07.06] 00:58 andzio
maad8 z całego serca Ci życzę abyś się nie natknął na ten problem, bo ja swojego nie rozwiązałem do dzisaj i od balkonowej wędzarki wylądowałem na wędzarni tradycyjnej na działce. I tak to się skończyło.

Maxell - opracowanie poszło do Ciebie, zawiera zdjęcia z krótkimi opisami oraz tekscik je opisujący. Sam wiesz co z tym zrobić.

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[07.06] 10:53 Amanda
Hay!
Chcąc spróbować swych sił w masarstwie postanowiłem zrobić szynkę w szynkowarze (a'la), ale coś wyszło nie tak.
A więc: mieso - łopatka 0,5kg i odrobinę tłustej karkówki, 10g soli (kamiennej), 1 g saletry. Mięso pokrojone w kostki ok 5 cm, karkówka zmielona na 3mm sitku, całość z solą i saletrą dokładnie wymieszane, na 48h do lodówki, następnie do woreczka w garnuszku (fi 10cm, wys 10cm), w środek czujnik temperatury, całość zawiązana, dekielek, na to 2 kg, do wrzątku, potem woda 80-82stC i tak do czasu aż wewnątrz batona temp. osiągnęła wartość 69stC (trwało to ok 1h 45min), studzenie w zimnej wodzie, później lodówka i następnego dnia....chwila prawdy
Prawda okazala się gorzka, a właściwie to: zwięzłość wyrobu OK , dobrze się trzyma, można kroić cienkie plasterki, galaretka dobra, ale samo mięsko już nie było takie różowe (dosłownie), kolor szary, zapach dosyć dziwny, nie żeby zepsute ale jakiś dziwny, środek niedoparzony - surowe mięso pomimo przestrzegania zalecanych temperatur.
Skrajne plasterki zostały poddane degustacji - po minach domowników było widać że nie o tym marzyli. Faktycznie mieśo dość kruche, w smaku dosyć dziwne (mnie przywoływały się sceny z programu "Nieustraszeni"). Ok 80% szynki podarowałem kotu sąsiada
Mięso po zakupie było OK bo część zmieliłem do spożycia z przyprawami "na surowo" - dobre.
Zagadka - gdzie była "mina"?

Pozdrówka to all

Amanda/rodzaj męski/
[07.06] 11:31 maad8
stara saletra ?

[07.06] 11:50 Andyk
Abratek, dzięki bardzo i przepraszam za zamieszanie .

Ludzie decydują to jest spełnione
[07.06] 13:25 Maxell
Cześć. Mogła być stara saletra, ale wtedy mięso choć szare, byłoby smaczne.
Najprawdopodobniej mięso było niedobre.Może zbyt dużej kwasowości?
To mięso pochodziło z tzw. świnek "niemięsnych" jak to okreslają masarze.
Trzeba było po upeklowaniu sprawdzić kolor i podczas mieszania kleistość.
Takie mięso po upeklowaniu nie ma jednolitego koloru, podczas mieszania rozsypuje się (nie chce się wiązać) i ma taki dziwny, chemiczny zapach. Ale to można, a wręcz nalezy sprawdzić po upeklowaniu.
Nie martw się, ja kiedyś kupiłem u znajomka 20 kg mięsa i zrobiłem rózne kiełbasy, które niestety sam musiałem potem wcinać, az do osiągnięcia max. nasycenia.
Mięso było prawdopodobnie (z uwagi na temperaturę) czymś podrasowane, dlatego jeszcze raz przypominam, by kupować je tylko ze sprawdzonego źródła. Kolega, jak sie okazało, również wtedy kupił ładne mięsko lecz w nowej ubojni.
Na pocieszenie powiem, że i tak wyszedłeś na tym lepiej ode mnie, straciłeś tylko ok. 0,80 kg.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[07.06] 13:30 Cogito
Amanda
Jakość mięsa + "burzowy" czas producji?

Abratek
Teraz wiem dlaczego w UE boją sie Polaków. Patent genialny w swojej prostocie. Jestem pełen podziwu. Więcej takich pomysłów i przywrócą nam wizy do państw UE.
Pozdrawiam

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc