o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[26.11] 17:40 ted007
Cześć
Mam dylemat co stoswać saletrę czy peklosól
[26.11] 17:40 ted007
Cześć
Mam dylemat co stoswać saletrę czy peklosól
[26.11] 17:40 ted007
Cześć
Mam dylemat co stoswać saletrę czy peklosól
[26.11] 17:43 ted007
Cześć
Mam dylemat co stoswać saletrę czy peklosól
[26.11] 18:44 miro
witam wszystkich serdecznie

Uff po wielkich trudach udało się załadować strone,co prawda nie ma tła ale to nic poprawi się.

http://republika.pl/kmiro69/

do miłego ja lece na Andrzejki






Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[26.11] 21:24 paweł
chefie
SKĄD MASZ TE CENY TO NIE STANY !!!
TO ILE ZA BIZONA??
[26.11] 23:31 Chef Paul
Szanowny "anonimowy pawle" ...

... otóż "te ceny" mam z hurtowni pod Poznaniem (ceny w sklepach, przynajmniej w Poznaniu są około 80 - 100% wyższe) ... jeżeli znasz miejsce gdzie można przebadaną i konfekcjonowaną dziczyznę kupić o 10-15% taniej, to podaj to do publicznej wiadomości, ... niech każdy skorzysta, ... a może nawet i ja zmienię źródło swego zaopatrzenia, ...

... jeżeli chciałbyś zamówić bizona to bez problemu Tobie załatwię (można zamówić półtuszę lub całego), ... wpłacasz 5000USD zaliczki i za miesiąc bizon jest Twój (po uprzednim rozliczeniu reszty płatności oczywiście)

pozdrawiam
Chef Paul

ps - nie wiem tylko dlaczego krzyczysz w swojej wypowiedzi (wszak pisanie "kapitolikami" w "necie" to krzyk), ... mozna przecież zapytać spokojnie, nieprawdaż ?

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[27.11] 13:36 Amic
po zapoznaniu sie z cennikiem Chef Paula pojechał do Makro w Zabrzu i tam dziczyzna mrożona była w takich cenach :
- szynka z dzika bez kości na tackach 42 zł brutto
- szynka z jelenia bez kości na tackach ok 32 zł brutto
wagowo były to kawałki około 1 kg
Pozdrawiam

[27.11] 13:58 Chef Paul
... ceny detaliczne sprawdzałem w sieci sklepów "Piotr i Paweł" i były tak jak pisałem powyżej, ... np comber sarni 138 zł/kg (to było najdroższe), szynka z dzika bez kości 62 zł/kg, ... w "Makro w Poznaniu nie sprawdzałem, ... ale widzę, że w Zabrzu szynka kosztuje tyle samo co u mojego hurtownika ... ( nie wiem natomiast dlaczego udziec z jelenia jest w Zabrzu tańszy od dzika ? ... promocja ? ) ... w każdym razie napewno nie zamienię mięsa z "Makro" na mięso z hurtowni gdzie się zaopatruję ...
... w "Makro" widziałem kiedyś "parówki" po 4 zł/kg i ... "kabanosy z dzika" za 18 zł/kg (zgadnijcie ile jest mięsa z dzika w takich kabanosach , i miałem kiedyś to nieszczęście, że żona przywiozła z tamtąd "świeżą wołowinę" - w brytwannie skurczyła się o ponad połowę (była pieczona w całości)

pozdrawiam serdecznie

ps - proszę o dalsze "namiary", jeśli można ?

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[27.11] 16:33 Strampek
Sprzedam nadziewarkę do kiełbas.
info 602 512 206 oraz http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=74364780

[27.11] 18:24 ted007
Witam
Kochanio czy ktoś z was może udzielić porad o które już pytałem
Ponadto proszę o informację jak długo peklować szynki o wadze 1,2-1,5kg
Za informację serdecznie dziękuję
[27.11] 18:24 ted007
Witam
Kochanio czy ktoś z was może udzielić porad o które już pytałem
Ponadto proszę o informację jak długo peklować szynki o wadze 1,2-1,5kg
Za informację serdecznie dziękuję
[27.11] 20:48 strampek
saletra+sól=peklosól-wybór należy do Ciebie.
Co do czasu peklowania to z nastrzykiem min. 10 dni, bez nawet 3 tyg. i przy większej szynce nie ma pewności czy w środku się upeklowała.


[28.11] 09:01 miro.
termometr z SONDĄ
[28.11] 09:43 Tomaszek   (t.zawirski@niedzwiedz.pl)
Witam wszystkich , ktoś kiedyś pisał na tym forum , że aptekarskie mierzenie przypraw go drażni, skoleji na oko nie polecam , więc zrobiłem taki ściągawnik , moze komuś sie przyda:
- sól kopiata łyżeczka - 9,5 g
- sól płaska łyżeczka - 5 g
- cukier opiasta łyżeczka - 5,5 g
- sól peklowa kopiasta łyżeczka - 10 g
- sól peklowa płaska łyżeczka - 4,5
- saletra kopiasta łyzeczka - 7 g
- żelatyna kpiasta łyżeczka - 4,5 g
- łśredni ząbek czosnku - 7 g
miłego przeliczania,

wiem ze temat był ruszany 100 razy, i Maxell odpowiadał ale nie dokońca ma racje, 1 raz wysyłając posta na niniejsze foum zaznaczyłem że chce powiadomienia, i przychodzą do dziś , pomimo ze juz nigdy wiecej nie zaznaczałem, tak więc odhaczenie nie załatwia sprawy bo posty przychodzą w odniesieniu do tej jednej wypowiedzi przy której zaznaczyliśmy, a jak sie tego pozbyć ? nie mam pojącia , ale moze i dobrze o forum nie da sie zapomniec,
pozdrawam wszystkich

[28.11] 11:06 Lachu
Cześć!!

We wtemacie cen dziczyzny (Chefie)

W Bukownie w skupie dostajemy

sarna tusza patroszona ze skórą i nogami 11-13 PLN/kg
dzik jw 5 PLN/ kg


Nie wiem jak wygląda skup u Ciebie!

pozdr serdeczne



nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[28.11] 11:06 Lachu
Cześć!!

We wtemacie cen dziczyzny (Chefie)

W Bukownie w skupie dostajemy

sarna tusza patroszona ze skórą i nogami 11-13 PLN/kg
dzik jw 5 PLN/ kg


Nie wiem jak wygląda skup u Ciebie!

pozdr serdeczne



nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[28.11] 11:14 Mirass
Witam Wszystkich Zadymiaczy!
Mam oto taki problem logistyczny.
Idą Święta, od 3 lat robiłem wędlinki dla siebie właśnie na tę okazją, ale zawsze były to 2-3 szynki, jakiś boczek i parę kilo kiełbasy. W tym roku rodzina (teściowa i szwagierka) postanowili kupić mi pół blondynki (ok. 40 kg) co bym im to przerobił. Ale jak to rozwiązać skoro mięso na szynki powinno peklować się ze 3 tygodnie (zawsze tak robiłem), a na kiełbasę ze 3 dni. Ponadto chciałbym uwędzić to wszystko przed samymi świętami.
Więc mam takie pytanko – jak przechować mięso ma kiełbasy i inne drobne wyroby skoro świnia ma być nabyta w sobotę.?? Jak wy rozwiązujecie ten problem?

Pozdrawiam
Mirass


[28.11] 12:31 Kasiunia
Cześć witam Wszystkich Panów.

Wczoraj rano mój M zakomunikował mi: "kup ze dwie szynki, schab, kawałek ładnego boczku i zapekluj, ja załatwię wędzenie".
Mądrala - nigdy jeszcze tego nie robiłam. Ratunek na Waszej stronce.
Powiedzcie, czy to mięsko można peklować razem? Jeśli tak, to czy pekluje się przez taki sam czas? Surowe szynki, które mogę kupić są wielkości myszki. Czy tyle samo soli daje się do solanki i czy trzeba je szprycować jak Maxell swoje szynki?

Miro - Twój przepis na szynkę podoba mi się bardzo. Doradź mi tylko czy można ją peklować dłużej niż trzy dni?

Za rady i wskazówki z góry dziękuję.


[28.11] 15:45 Chef Paul

... @ Lachu ... (i inni zainteresowani dziczyzną)
... droga dziczyzny jest u mnie taka ... koło łowieckie lub leśnictwo (po polowaniu na łowisku dewizowym) dostają w skupie ceny podobne jak napisałeś powyżej, ... hurtownik skupuje w wielu takich punktach (skupach świeżo ubitą zwierzynę - oczywiście zapewniając własny transport), po cenach już około 20 do 40% wyższej (jest to uzależnione miedzy innymi od ilości zwierzyny jaką skup dysponuje, ... następnie hurtownik oddziela skórę, łby, noki od kolan z racicami itd, ... następnie mieso jest konfekcjonowane, pakowane próżniowo i trafia do chłodni (głebokie mrożenie - 35oC), i sprzedaje wg zamówienia do gastronomii i sklepów, ... jego marża to 25 do 35% ... (nie jest to oczywiście zysk na czysto, po drodze koszty paliwa, energii, amortyzacji urządzeń pracownicy itp), ... moją cena w ofercie to dodatkowo 10% marży i są to moje koszty (odbiór mięsa w hurtowni to między innymi choćby cena paliwa, pakowanie, wycieczka na pocztę itd), ... jak narazie to do tego interesu dołożyłem i nic na tym nie zarobiłem ... miałem i mam w dalszym ciągu jednak nadzieję, że dziczyznę uda się bardziej spopularyzować (przecież to najlepsze mięso do przerobu - zwierzęta leśne w swoim menu nie mają "komponentów"), ... o cenach w sklepach już pisałem (nie wiem dlaczego ich marża jest taka duża) , ...

... na "moim" terenie "zwykły śmiertelnik" nie może legalnie zakupić mięsa bezpośrednio w skupie, czyli na początku tego łańcuszka

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

ps - poszukuję firmy która zajmuję się przesyłką paczek żywnościowych, ... PROSZĘ o informacje, ... z Poczty Polskiej chyba zrezygnuję, ... dziś składałem reklamację na poczcie, paczka nadana w czwartek (priorytet, wartościowa, z potwierdzeniem odbioru) nie dotarła do dziś do adresata (czyli, że zawarta z pocztą umowa o dostarczenie przesyłki została niedotrzymana przez jedną ze stron czyli pocztę, ja z umowy się wywiązałem płacąc należność za usługę)

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[28.11] 15:45 Chef Paul

... @ Lachu ... (i inni zainteresowani dziczyzną)
... droga dziczyzny jest u mnie taka ... koło łowieckie lub leśnictwo (po polowaniu na łowisku dewizowym) dostają w skupie ceny podobne jak napisałeś powyżej, ... hurtownik skupuje w wielu takich punktach (skupach świeżo ubitą zwierzynę - oczywiście zapewniając własny transport), po cenach już około 20 do 40% wyższej (jest to uzależnione miedzy innymi od ilości zwierzyny jaką skup dysponuje, ... następnie hurtownik oddziela skórę, łby, noki od kolan z racicami itd, ... następnie mieso jest konfekcjonowane, pakowane próżniowo i trafia do chłodni (głebokie mrożenie - 35oC), i sprzedaje wg zamówienia do gastronomii i sklepów, ... jego marża to 25 do 35% ... (nie jest to oczywiście zysk na czysto, po drodze koszty paliwa, energii, amortyzacji urządzeń pracownicy itp), ... moją cena w ofercie to dodatkowo 10% marży i są to moje koszty (odbiór mięsa w hurtowni to między innymi choćby cena paliwa, pakowanie, wycieczka na pocztę itd), ... jak narazie to do tego interesu dołożyłem i nic na tym nie zarobiłem ... miałem i mam w dalszym ciągu jednak nadzieję, że dziczyznę uda się bardziej spopularyzować (przecież to najlepsze mięso do przerobu - zwierzęta leśne w swoim menu nie mają "komponentów"), ... o cenach w sklepach już pisałem (nie wiem dlaczego ich marża jest taka duża) , ...

... na "moim" terenie "zwykły śmiertelnik" nie może legalnie zakupić mięsa bezpośrednio w skupie, czyli na początku tego łańcuszka

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

ps - poszukuję firmy która zajmuję się przesyłką paczek żywnościowych, ... PROSZĘ o informacje, ... z Poczty Polskiej chyba zrezygnuję, ... dziś składałem reklamację na poczcie, paczka nadana w czwartek (priorytet, wartościowa, z potwierdzeniem odbioru) nie dotarła do dziś do adresata (czyli, że zawarta z pocztą umowa o dostarczenie przesyłki została niedotrzymana przez jedną ze stron czyli pocztę, ja z umowy się wywiązałem płacąc należność za usługę)

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[28.11] 16:05 Chef Paul
... cd do powyższych informacji o przesyłkach pocztowych, ...

Poczta Polska wywiązuje się z zawartych z nią umów 75% (przynajmniej w moim przypadku), ... (czyli na 4 przesyłki 3 dotarły prawie na czas do adresata, - piszę "prawie" ponieważ nie w przeciągu jednego dnia, jak poczta gwarantuje, a w ciągu dni dwóch ... niestety zupełnie mnie taka "proporcja" nie satysfakcjonuje, ...

... uradziliśmy z odbiorcą by przesyłki która nie dotarła na czas "nie odbierał", ... (były dwie opcje, albo zwrot kasy, albo nowa przesyłka), ... wybraliśmy nową przesyłkę, ... ale już wysyłam tylko w poniedziałki

... na domiar wszystkiego tym niefortunnym odbiorcą jest jeden z Kolegów z naszej Wędzarniczej Braci (do W-wy i Łodzi przesyłki dotarły po dwóch dniach)

pozdrawiam serdecznie


kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam
[28.11] 18:03 miro
Chef -ie witaj

O poczcie to mi lepiej nie wspominaj, niech ich sz.. trafi z rym priorytetem.
Wysyłałem paczke do Krakowa,paczki nie dostarczono bo doręczyciel nie znalazł firmy ??? choć bywa tam codziennie to na domiar złego idiota zostawił avizo listonoszowi ?! paranoja.Paczka leżała cztery czy pięć dni i nikt nic nie wiedział że nawet mają taka "zgube".
Klijent dzwoni denerwuje się że farsz na stole i co ??.... dobrze że trafiłem na wyrozumiałą osobe /pozdrawiam przy okazji Pana Jurka/ wstyd aż miło.
Pani kierowniczka na mojej poczcie nie może odszukać gdzie jest paczka bo to niemożliwe ?? to ja na to po cholere nr paczki..a my komputerów nie mamy?????????.
Dobra w końcu po awanturze Pana Jurka historia sie wyjaśniła że paczka jest ,leży .... tylko że zniszczona.
No to ja drugą paczke wysłałem o dziwo dotarła za dwa dni. ufff.
Tamta wraca do mnie przepakowana ???,sprawdzam wszystko ok i co niespodzianka musi Pan dopłacić 8 zł no myślałem że mnie jasny ...itd..

Także sam także poszukuje odpowiedzialnej firmy kurierskiej.

A droga poczta polska niech sobie "priorytet" poleca jeleniom z lasów Chef-a Paula może one w to uwierzą.




Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[28.11] 18:06 miro
@ Kasiunia

"Miro - Twój przepis na szynkę podoba mi się bardzo. Doradź mi tylko czy można ją peklować dłużej niż trzy dni?"

Czy to było do mnie skierowane pytanie ??

Bo za dużo tu mirków ..stanowczo... musze chyba nick-a zmienić.

pozdrawiam



Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[28.11] 20:19 Kasiunia
Miro - przepis znalazłam na stronce z wędlinami domowymi. Autorem był Miro. Pomyślałam, że to chyba Ty.


[28.11] 21:11 miro
@kasiunia mozesz podac linka ?

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[28.11] 22:41 miro
@ kasiunia czy rozmawiamy o tym przepisie

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=159

Jesli tak to ja pekluje male kawalki miesa i to przewaznie poledwicy wolowej z ktorej potem przyzadzam carpccio dlatego pekluje krocej i to mi wystarcza .
Jednak mozna a nawet rzeba pekowac dluzej zwlaszcza duze kawalki,pamietajac !!koniecznie!! o jego naklowaniu i przekladaniu z gory na dol z dolu do gory.

pozdrawiam miro

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[28.11] 22:52 miro
@mirass ale tu mirkow

Moim zdniem powinienes zamrozic mieso na kielbase a rozmrozic i zapeklowac dopiero przed koncem peklowania szynek.Wtedy wyrownaja ci sie terminy i spokojnie uwedzisz wszystko razem.

trzymajcie sie miro



Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[29.11] 09:19 Maxell
Mirass, z wedzonkami nie będzie kłopotu - 3 tygodnie + dwa dni na ociekanie (po peklowaniu i ewentualnym moczeniu) - czasu bedzie akurat.
Gorzej z mięsem na kiełbasy. Możesz oczywiście zamrozić, ale najlepsze kiełbasy są wtedy, gdy ilość mięsa mrożonego stanowi ok. 20 - 30% wsadu miesnego.
Popytaj wśród sąsiadów, może ktoś weźmie od Ciebie teraz część mięsa na kiełbasy, a odda Ci np. na tydzień przed świetami. Ewentualnie pogadaj w pobliskiej masarni.
W ostateczności zostaje wariant zrobienia kiełbas z mięsa mrożonego. Musisz je bardzo szybko zamrozić i potem bardzo wolno rozmrażać.
Wracam jednak do wariantu zamiany mięsa. masarnia powinna na to pójść. Byłoby to najlepsze wyjście z sytuacji.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[29.11] 09:21 Maxell
Z uwagi na uszkodzenie mojego łącza, korzystam z komputera kolegi. Wszyscy, którzy do mnie napisali, a nie dostali odpowiedzi, dostana je już wkrótce.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc