|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[18.03] 20:08 |
Maxell
|
|
Schemat i zdjęcie Chińskiej Wedzarni jest juz na stronie w dziale Budowa wedzarni. Dzięki Seminole. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[18.03] 20:45 |
Cogito
|
|
Witam wszystkich
Andzio, cieszę się, że jesteś z nami (bodaj mentalnie). Proszę potwierdź, czy to, do czego się zobowiązałem, dotarło. Kwota drobna, wstyd może mnie zabić...
Fimak
Wierzę, że Ci się uda zbudować dobrą wędzarkę. Z Twojego tekstu bije taka determinacja, bez obaw. Co do silikonu, sugerowałem uszczelnić nim tylko styki i połączenia ukladanych "na sucho" płytek terakotowych , których zadaniem jest ochrona Twego starobruku przed trwałym zabrudzeniem. Przypomnę, że proponowałem ułożyć je w na spodzie kanału dymowego. Nie w palenisku. Palenisko będzie też proawdopodobnie na starobruku. I na spodzie tego paleniska proponuję położyć luźno blachę stalową. Można ją ustawić na luźno położonych podkładkach grub. około 1,5 cm, aby ochronić Twój cenny starobruk. W przypadku innych osób może to być np. kostka brukowa. Szkoda taki bruk zniszczyć. Zresztą, jest jeszcze inny mocny punkt tej blachy - łatwo będzie wyczyścić palenisko po wędzeniu. Wyjmujesz blachę z popiołem i po kłopocie. Powodzenia Fimak. I Jeszcze jedno, niech panowie w składzie bud. nie sprzedadzą Ci zbyt dużo szamotu.
Pozdrawiam
Wędza-Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[18.03] 21:12 |
Cogito
|
|
Lachu
Myślę, że pomysł na przebudowę prefabrykowanego grilla jest bardzo dobry. Wycinanie otworu pod rurę nie powinien sprawić Ci zbyt wielkiego kłopotu. Zaopatrz się w dobre wiertło fi 8mm (warto wydać parę złotych więcej), odrysuj okrąg o średnicy 16cm i wierć otwór przy otworze "po okręgu". Wymaga to cierpliwości, ale tego Ci chyba nie brakuje. W wyciętym otworze proponuje osadzić kruciec (taki kawałek rury) fi 15cm na zaprawie szamotowej w taki sposób, żeby od spodu betonowego blatu grilla rura wystawała na około 10cm. Na nią będzie można nakładać rurę doprowadzającą dym. Umożliwi to łatwy montaż i demontaż piecyka metalowego wraz z "zasilaniem" wędzarki w dym. Kruciec ten powinien być wykonany z "nierdzewki". W większości składów budowlanych sprzedawane są blaszane systemy kominowe- z tego systemu coś dla Ciebie wybiorą. I jeszcze jedna uwaga. Maxell wielokrotnie podkreślał konieczność rozgrzania wędzarki przed wędzeniem. Uważam, bo doświadczyłem, że ma tutaj świętą rację. Więc aby rozruszać (rozgrzać) taki betonowy układ, wypada na pół godziny przed wędzeniem rozpalić mały ogień w komorze wędzarniczej takiej castoramowej wędzarki. Przeniesiesz poźniej ogień do piecyka, do komory kiełbaski i mięska, do ręki browarek. Piękny jest świat...
Pozdrawiam Lachu
Wędza-Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[18.03] 21:37 |
Lachu
|
|
Cogito!!
Dzięki za rady!!
Chcem coś ambitniejszego
niz chińske beczki po towocie
na trzech cegłach
jestem na łaczach
pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl> |
[18.03] 22:13 |
Cogito
|
|
Lachu
Przeglądałem zdjecia chińskiej wędzarki, nie podzelam Twojej opinii. Jest dobrym materiałem wyjściowym do dalszego "przetwarzania". Zgadzam się z Seminole - jest bardzo oryginalna. Wyobraź ją sobie: obudowana cegłą "klinkierową", ciekawie sklepiona/zadaszona, z boku umieszczone drzwiczki metalowe. Nad paleniskiem można umieścić kratę do grillowania, co daje dwa w jednym: grill i wędzarnia. Ma pewien mankament - brak odprowadzenia wody opadowej, ale to nie problem. Wynika to prawdopodobnie z tego, że na Florydzie opadów mało, nie to co w Polsce.
Lachu, jest ta wędzarka oryginalna w swojej prostocie, to jest jej plus. No i jest ładna. Po wybudowaniu czegoś takiego, z sąsiadem mogą być kłopoty. Nie każdy to zniesie...
Pozdrawiam
Wędza-Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[18.03] 22:42 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Mam pytanie do Vtec`a
W jaki najprostrzy sposób wydrukować sobie wybrany przepis, zdjęcie,
lub rysunek wędzarki? ze strony wędliny domowe. Z tej zresztą również
Czy taka opcja została przewidziana w działaniu strony? Albo to przegapiłem albo faktycznie nie ma takiej funkcji. Sorry.
|
[18.03] 23:51 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
czy to prawda, że dzieje się to w czasie rzeczywistym. czytam różne wasze przepisy od kilku tygodni. doszedłem do 19 strony. sam robię różne wędliny, ale to co tu zastałem to przechodzi ludzkie pojęcie. czy przyjmiecie mnie na swoje forum przy was to jestem cienki bolek, mimo, że sam robiłem do tej pory szynkę kiełbasy, baleron i inne. serdecznie pozdrawiam
|
[19.03] 01:02 |
Seminole
|
|
jarek_zielona_pietruszka
Jarek jakbys kiedys uzywal do kielbas pietruszki(sa tez takie kielbasy) to nie uzywaj tej suchej w proszku tylko zawsze swiezej. Mielona nie wnosi zadnego smaku, zas zielona pietruszka jest super 
|
[19.03] 01:12 |
Seminole
|
|
MirekB - jezeli klikniesz prawym guzikiem myszki na zdjeciu to powinienes dostac menu z wieloma opcjami - mozesz zrobic Copy i Paste, wyslac zdjecie do wybranej szufladki itp.
|
[19.03] 07:17 |
Maxell
|
|
Ech..., zbyt pośpiesznie chcecie wejśc do środka. 
Staraliśmy sie tak zrobić stronkę aby wszystko uprościć.
Jesli otworzycie p. Galerię zdjęć, to na końcu każdego wiersza jest drukarka. Naciśnijcie ją i zobaczycie.
To samo z przepisami.
Przypominam, byście składali jakieś świąteczne życzenia co do przepisów, które ewentualnie mam teraz wrzucić w pierwszej kolejności.
Drogi Cogito - opracuj temet wedzarenek bym go mógł wrzucić na stronkę.
Jesli ktoś buduje coś takiego to prosba by zbierał dokumentację fotograficzną z kazdego etapu budowy. Doda do tego później szczegółowe sprawozdanie z całości budowy i materiał na stronkę bombowy. O to własnie chodzi. Ma ona służyć wszystkim. Dzielcie sie wiadomościami, przepisami, radami i td. Zobaczycie jak to uprości życie innym
Serdecznie pozdrawiam.
Jesli ktoś nie "widzi" takiej małej drukareczki po otwarciu katalogu z np. przepisami na końcu kazdej nazwy, to prosze dać znać.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[19.03] 11:45 |
Misio
(michwitk@poczta.fm)
|
|
Witam wszystkich "zadymiarzy i od razu przepraszam ,że Niektórych może moje pyt rozbawić.......... ale może mi Ktoś co to znaczy tłuszcz drobny?Jestem tu pierwszy no i i wiecie laik jestem.Prosiłbym takze o przesłanie maila na temat peklowania.Zawszystkie odp z góry dzięki
pozdrawiam Misio amator
|
[19.03] 12:10 |
psota
|
|
Misio amator
wejdz na stronkę www.wedlinydomowe.pl
tam jest wszystko o peklowaniu
i tu na forum też jest wszystko już ...
ech , czytać się nie chce ?????
|
[19.03] 15:02 |
kelmar
(kelmar@o2.pl)
|
|
Witam wszystkich. Maxell ratuj. Wstawiłem mięsko do peklowania i coś się dzieje nie tak. Mieszanka to 5l wiody i 80g soli peklowej. Mięsko: 4kg szynki, 3kg boczku, 1,5kg schabika. Wstawiłem to wszysto 9 marca i po 5 dniach musiałem wymienić mieszankę. Zrobiłem jeszcze raz taką samą i dziś się okazuje, że trzeba wymieniać jeszcze raz.
|
[19.03] 15:47 |
tomasz441
(tomasz441@wp.pl)
|
|
Mam problem. Chcę zrobić kaszanke, mam suszona krew i nie wiem jak z nia postepowac, jakie proporcje wody do suszu, czy potem po nawodnieniu gotowac by się ścięła. Pomożcie proszę, a ja opowiem co mi wyszlo z eksperymentu.
|
[19.03] 15:54 |
psota
|
|
a gdzie kupiłeś suszoną krew ??
|
[19.03] 16:54 |
Krzysztof
|
|
Kelmar!!
na 5 litrów wody,,peklosoli powinno byc 0,45 kg,,Twoja solanka jest zasłaba!!!!!
Darz dym |
[19.03] 19:27 |
Tolo
|
|
Kelmar ja daję 5 dkg soli na 1 kg mięsa
|
[19.03] 20:19 |
tomasz441
|
|
Krew suszona kupiłem w takim sklepiku z artykułami masarskimi , Karczew koło Warszawy obok koscioła.
|
[19.03] 21:12 |
Maxell
|
|
Chłopie, gdzie ty wyczytałeś taka ilośc soli??
Mało brakowało, a wszystko by było do wyrzucenia.
Na 10 l wody dajesz od 0,85 do 1,0 kg peklosoli.
Czyli na 5 litrów zalewy będzie to ok. 0,45 kg soli, tak jak podaje Krzysztof.
Pozdrowionka.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[19.03] 21:14 |
Maxell
|
|
Spróbuj zrobić mieszanke w ilości łącznej (krew z wodą) jaka podaje przepis na sama krew. ja nigdy nie stosowałem krwi suszonej, ale logika mi podpowiada, że tak bedzie najwłasciwiej.
Pozdro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[20.03] 08:29 |
kelmar
(kelmar@o2.pl)
|
|
Maxell, takiego zaciemnienia umysłu jeszcze nie pamiętam u siebie. Nie mam nawet bladego pojęcia jakim cudem wyszła mi taka ilość. Niestety człowiek głupim się rodzi i głupim umiera. Oczywiście myślę o sobie. BARDZO Wam panowie dziękuję za szybką podpowiedź. Myślę, że mięsko jakoś z tego wyjdzie. Teraz jest już wszystko OK. Dzięki i pozdrawiam.
|
[20.03] 12:06 |
Swoiski
|
|
Hallo Maxell Znowu prosze o pomoc chce zrobic SALAMIN ale prawdziwy masz cos na ten temat
|
[20.03] 12:08 |
Swoiski
|
|
Axell szukam pszepisu na SALAMIN ale prawdziwy
|
[20.03] 17:16 |
Maxell
|
|
W kiełbasach trwałych, wedzonych surowych na naszej stronce, sa dwa przepisy na salami. Poszukaj.
Pozdrowionka.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[20.03] 22:12 |
Cogito
|
|
Zmutowałem kiełbasę białą surową Maxella. Połączyłem ją z konserwą z podgardla PrababciAni. Rodzina oceniła, że całkiem niezły produkt. Pierwotnie założyłem wykonanie i jednego i drugiego osobno. Jednak jak to w życiu. Permanentny brak czasu, a surowce czekały...
W skład tej kiełbasy weszło: 2,80kg mięsa wieprz. kl.I, 1,40 wieprzowego kl.II, mocno przerośniętego podgardla 1,80kg, słoninki twardej 0,50kg. Przyprawy i sposób wykonania jak w podstawowym przepisie na kiełbasę surową białą. I parzona i pieczona nadaje się do jedzenia.
W piątek wywędziły sie kolejne szyneczki. Wniosek: kto wedzi mięska bez użycia termometru w wedzarni, podobny jest do snajpera strzelającego z karabinu bez celownika. Termometr musi być. I kropka.
Korzystając z wędzenia mięska, proponuję zawiesić w wędzarni kości od schabu czy karkówki. Mogą też być kości od szynki lub łopatki. Należy je przed wędzeniem dobrze natrzeć solą. Długo się zachowują w przewiewnym miejscu. Grochówka, barszczyk lub żurek ugotowany na takiej kostce gwarantują niezapomniany smak.
Pozdrawiam
Wędza-Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[21.03] 08:45 |
Qqredu
|
|
Swoiski.
Masz na myśli salami czy rzeczywiscie jakiś salamin? Gatunków salami jest od cholery. Osobiscie wypróbowałem 6 przepisów. W tym 5 surowo dojrzewających.
Andzio.
Właśnie zmontowałem wg twojej rady "regulator mocy". Jako takie urządzenie nie jest do kupienia (przynajmniej u mnie w Elblągu) ale wykorzystałem zwykłą część do wiertarki - włącznik z regulacją obrotów (za 2 dychy), który wmontowałem do gniazda. Działa bardzo dobrze. Jak wspomniałem mój Zelmer 8 radził sobie dobrze z kiełbasami typu "myśliwska" zarówno mieleniem jak i napełnianiem (struktura kiełbasy jest ok) ale teraz przy zwolnionych obrotach i sitku typu nerka wychodzą wystarczające duże kawałki dla krakowskiej czy szynkowej. Dzięki za pomysł działa bardzo dobrze.
Ahoj.
|
[21.03] 09:09 |
jasiekangur
(janusz01@optusnet.com.au)
jasiekangur@tlen.pl |
|
witam
Robie kaszanke i mam pytanko jak zrobic zeby ta kaszanka byla w srodku czarna a nie brazowa
dzieki za pomoc
|
[21.03] 12:12 |
ellkae
(e.gajdel@telmex.com.pl)
|
|
witam,
chciałabym dowiedzieć się jaka jest różnica pomiędzy gulaszem eksportowym, a nie-eksportowym. Poza tym, czy moglibyście mi podpowiedzieć, wg jakich norm sporządzane są przepisy prztworów mięsnych konserwowych.
Bardzo będę wdzięcna za wszelkie informacje
elka
|
[21.03] 13:29 |
Maxell
|
|
UWAGA!
Jeśli nie macie włączonego antywirusa, nie otwierajcie plików w ksiedze gości, szczególnie tych, gdzie podaja stronke www z zakończeniem look.
Wyciąłem ich wpisy i na razie jest ok.
Ale uwaga.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[21.03] 13:41 |
Maxell
|
|
Mam na mysli, byscie nie otwierali stronek www z tym zakończeniem. Te które aktualnie są na stronce, sa ok.
Pozdro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|