o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[18.03] 20:08 Maxell
Schemat i zdjęcie Chińskiej Wedzarni jest juz na stronie w dziale Budowa wedzarni. Dzięki Seminole.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[18.03] 20:45 Cogito
Witam wszystkich
Andzio, cieszę się, że jesteś z nami (bodaj mentalnie). Proszę potwierdź, czy to, do czego się zobowiązałem, dotarło. Kwota drobna, wstyd może mnie zabić...

Fimak
Wierzę, że Ci się uda zbudować dobrą wędzarkę. Z Twojego tekstu bije taka determinacja, bez obaw. Co do silikonu, sugerowałem uszczelnić nim tylko styki i połączenia ukladanych "na sucho" płytek terakotowych , których zadaniem jest ochrona Twego starobruku przed trwałym zabrudzeniem. Przypomnę, że proponowałem ułożyć je w na spodzie kanału dymowego. Nie w palenisku. Palenisko będzie też proawdopodobnie na starobruku. I na spodzie tego paleniska proponuję położyć luźno blachę stalową. Można ją ustawić na luźno położonych podkładkach grub. około 1,5 cm, aby ochronić Twój cenny starobruk. W przypadku innych osób może to być np. kostka brukowa. Szkoda taki bruk zniszczyć. Zresztą, jest jeszcze inny mocny punkt tej blachy - łatwo będzie wyczyścić palenisko po wędzeniu. Wyjmujesz blachę z popiołem i po kłopocie. Powodzenia Fimak. I Jeszcze jedno, niech panowie w składzie bud. nie sprzedadzą Ci zbyt dużo szamotu.
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[18.03] 21:12 Cogito
Lachu
Myślę, że pomysł na przebudowę prefabrykowanego grilla jest bardzo dobry. Wycinanie otworu pod rurę nie powinien sprawić Ci zbyt wielkiego kłopotu. Zaopatrz się w dobre wiertło fi 8mm (warto wydać parę złotych więcej), odrysuj okrąg o średnicy 16cm i wierć otwór przy otworze "po okręgu". Wymaga to cierpliwości, ale tego Ci chyba nie brakuje. W wyciętym otworze proponuje osadzić kruciec (taki kawałek rury) fi 15cm na zaprawie szamotowej w taki sposób, żeby od spodu betonowego blatu grilla rura wystawała na około 10cm. Na nią będzie można nakładać rurę doprowadzającą dym. Umożliwi to łatwy montaż i demontaż piecyka metalowego wraz z "zasilaniem" wędzarki w dym. Kruciec ten powinien być wykonany z "nierdzewki". W większości składów budowlanych sprzedawane są blaszane systemy kominowe- z tego systemu coś dla Ciebie wybiorą. I jeszcze jedna uwaga. Maxell wielokrotnie podkreślał konieczność rozgrzania wędzarki przed wędzeniem. Uważam, bo doświadczyłem, że ma tutaj świętą rację. Więc aby rozruszać (rozgrzać) taki betonowy układ, wypada na pół godziny przed wędzeniem rozpalić mały ogień w komorze wędzarniczej takiej castoramowej wędzarki. Przeniesiesz poźniej ogień do piecyka, do komory kiełbaski i mięska, do ręki browarek. Piękny jest świat...
Pozdrawiam Lachu

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[18.03] 21:37 Lachu
Cogito!!

Dzięki za rady!!

Chcem coś ambitniejszego
niz chińske beczki po towocie
na trzech cegłach
jestem na łaczach


pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl>
[18.03] 22:13 Cogito
Lachu
Przeglądałem zdjecia chińskiej wędzarki, nie podzelam Twojej opinii. Jest dobrym materiałem wyjściowym do dalszego "przetwarzania". Zgadzam się z Seminole - jest bardzo oryginalna. Wyobraź ją sobie: obudowana cegłą "klinkierową", ciekawie sklepiona/zadaszona, z boku umieszczone drzwiczki metalowe. Nad paleniskiem można umieścić kratę do grillowania, co daje dwa w jednym: grill i wędzarnia. Ma pewien mankament - brak odprowadzenia wody opadowej, ale to nie problem. Wynika to prawdopodobnie z tego, że na Florydzie opadów mało, nie to co w Polsce.
Lachu, jest ta wędzarka oryginalna w swojej prostocie, to jest jej plus. No i jest ładna. Po wybudowaniu czegoś takiego, z sąsiadem mogą być kłopoty. Nie każdy to zniesie...
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[18.03] 22:42 MirekB   (technika@psn.com.pl)
Mam pytanie do Vtec`a
W jaki najprostrzy sposób wydrukować sobie wybrany przepis, zdjęcie,
lub rysunek wędzarki? ze strony wędliny domowe. Z tej zresztą również
Czy taka opcja została przewidziana w działaniu strony? Albo to przegapiłem albo faktycznie nie ma takiej funkcji. Sorry.

[18.03] 23:51 jarek_zielona_pietruszka
czy to prawda, że dzieje się to w czasie rzeczywistym. czytam różne wasze przepisy od kilku tygodni. doszedłem do 19 strony. sam robię różne wędliny, ale to co tu zastałem to przechodzi ludzkie pojęcie. czy przyjmiecie mnie na swoje forum przy was to jestem cienki bolek, mimo, że sam robiłem do tej pory szynkę kiełbasy, baleron i inne. serdecznie pozdrawiam
[19.03] 01:02 Seminole
jarek_zielona_pietruszka
Jarek jakbys kiedys uzywal do kielbas pietruszki(sa tez takie kielbasy) to nie uzywaj tej suchej w proszku tylko zawsze swiezej. Mielona nie wnosi zadnego smaku, zas zielona pietruszka jest super

[19.03] 01:12 Seminole
MirekB - jezeli klikniesz prawym guzikiem myszki na zdjeciu to powinienes dostac menu z wieloma opcjami - mozesz zrobic Copy i Paste, wyslac zdjecie do wybranej szufladki itp.

[19.03] 07:17 Maxell
Ech..., zbyt pośpiesznie chcecie wejśc do środka.
Staraliśmy sie tak zrobić stronkę aby wszystko uprościć.
Jesli otworzycie p. Galerię zdjęć, to na końcu każdego wiersza jest drukarka. Naciśnijcie ją i zobaczycie.
To samo z przepisami.
Przypominam, byście składali jakieś świąteczne życzenia co do przepisów, które ewentualnie mam teraz wrzucić w pierwszej kolejności.
Drogi Cogito - opracuj temet wedzarenek bym go mógł wrzucić na stronkę.
Jesli ktoś buduje coś takiego to prosba by zbierał dokumentację fotograficzną z kazdego etapu budowy. Doda do tego później szczegółowe sprawozdanie z całości budowy i materiał na stronkę bombowy. O to własnie chodzi. Ma ona służyć wszystkim. Dzielcie sie wiadomościami, przepisami, radami i td. Zobaczycie jak to uprości życie innym
Serdecznie pozdrawiam.
Jesli ktoś nie "widzi" takiej małej drukareczki po otwarciu katalogu z np. przepisami na końcu kazdej nazwy, to prosze dać znać.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[19.03] 11:45 Misio   (michwitk@poczta.fm)
Witam wszystkich "zadymiarzy i od razu przepraszam ,że Niektórych może moje pyt rozbawić.......... ale może mi Ktoś co to znaczy tłuszcz drobny?Jestem tu pierwszy no i i wiecie laik jestem.Prosiłbym takze o przesłanie maila na temat peklowania.Zawszystkie odp z góry dzięki

pozdrawiam Misio amator

[19.03] 12:10 psota


Misio amator
wejdz na stronkę www.wedlinydomowe.pl

tam jest wszystko o peklowaniu
i tu na forum też jest wszystko już ...

ech , czytać się nie chce ?????

[19.03] 15:02 kelmar   (kelmar@o2.pl)
Witam wszystkich. Maxell ratuj. Wstawiłem mięsko do peklowania i coś się dzieje nie tak. Mieszanka to 5l wiody i 80g soli peklowej. Mięsko: 4kg szynki, 3kg boczku, 1,5kg schabika. Wstawiłem to wszysto 9 marca i po 5 dniach musiałem wymienić mieszankę. Zrobiłem jeszcze raz taką samą i dziś się okazuje, że trzeba wymieniać jeszcze raz.

[19.03] 15:47 tomasz441   (tomasz441@wp.pl)
Mam problem. Chcę zrobić kaszanke, mam suszona krew i nie wiem jak z nia postepowac, jakie proporcje wody do suszu, czy potem po nawodnieniu gotowac by się ścięła. Pomożcie proszę, a ja opowiem co mi wyszlo z eksperymentu.
[19.03] 15:54 psota


a gdzie kupiłeś suszoną krew ??
[19.03] 16:54 Krzysztof
Kelmar!!
na 5 litrów wody,,peklosoli powinno byc 0,45 kg,,Twoja solanka jest zasłaba!!!!!

Darz dym
[19.03] 19:27 Tolo
Kelmar ja daję 5 dkg soli na 1 kg mięsa
[19.03] 20:19 tomasz441
Krew suszona kupiłem w takim sklepiku z artykułami masarskimi , Karczew koło Warszawy obok koscioła.
[19.03] 21:12 Maxell
Chłopie, gdzie ty wyczytałeś taka ilośc soli??
Mało brakowało, a wszystko by było do wyrzucenia.
Na 10 l wody dajesz od 0,85 do 1,0 kg peklosoli.
Czyli na 5 litrów zalewy będzie to ok. 0,45 kg soli, tak jak podaje Krzysztof.
Pozdrowionka.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[19.03] 21:14 Maxell
Spróbuj zrobić mieszanke w ilości łącznej (krew z wodą) jaka podaje przepis na sama krew. ja nigdy nie stosowałem krwi suszonej, ale logika mi podpowiada, że tak bedzie najwłasciwiej.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[20.03] 08:29 kelmar   (kelmar@o2.pl)
Maxell, takiego zaciemnienia umysłu jeszcze nie pamiętam u siebie. Nie mam nawet bladego pojęcia jakim cudem wyszła mi taka ilość. Niestety człowiek głupim się rodzi i głupim umiera. Oczywiście myślę o sobie. BARDZO Wam panowie dziękuję za szybką podpowiedź. Myślę, że mięsko jakoś z tego wyjdzie. Teraz jest już wszystko OK. Dzięki i pozdrawiam.

[20.03] 12:06 Swoiski
Hallo Maxell Znowu prosze o pomoc chce zrobic SALAMIN ale prawdziwy masz cos na ten temat
[20.03] 12:08 Swoiski
Axell szukam pszepisu na SALAMIN ale prawdziwy

[20.03] 17:16 Maxell
W kiełbasach trwałych, wedzonych surowych na naszej stronce, sa dwa przepisy na salami. Poszukaj.

Pozdrowionka.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[20.03] 22:12 Cogito
Zmutowałem kiełbasę białą surową Maxella. Połączyłem ją z konserwą z podgardla PrababciAni. Rodzina oceniła, że całkiem niezły produkt. Pierwotnie założyłem wykonanie i jednego i drugiego osobno. Jednak jak to w życiu. Permanentny brak czasu, a surowce czekały...
W skład tej kiełbasy weszło: 2,80kg mięsa wieprz. kl.I, 1,40 wieprzowego kl.II, mocno przerośniętego podgardla 1,80kg, słoninki twardej 0,50kg. Przyprawy i sposób wykonania jak w podstawowym przepisie na kiełbasę surową białą. I parzona i pieczona nadaje się do jedzenia.

W piątek wywędziły sie kolejne szyneczki. Wniosek: kto wedzi mięska bez użycia termometru w wedzarni, podobny jest do snajpera strzelającego z karabinu bez celownika. Termometr musi być. I kropka.

Korzystając z wędzenia mięska, proponuję zawiesić w wędzarni kości od schabu czy karkówki. Mogą też być kości od szynki lub łopatki. Należy je przed wędzeniem dobrze natrzeć solą. Długo się zachowują w przewiewnym miejscu. Grochówka, barszczyk lub żurek ugotowany na takiej kostce gwarantują niezapomniany smak.
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[21.03] 08:45 Qqredu
Swoiski.
Masz na myśli salami czy rzeczywiscie jakiś salamin? Gatunków salami jest od cholery. Osobiscie wypróbowałem 6 przepisów. W tym 5 surowo dojrzewających.
Andzio.
Właśnie zmontowałem wg twojej rady "regulator mocy". Jako takie urządzenie nie jest do kupienia (przynajmniej u mnie w Elblągu) ale wykorzystałem zwykłą część do wiertarki - włącznik z regulacją obrotów (za 2 dychy), który wmontowałem do gniazda. Działa bardzo dobrze. Jak wspomniałem mój Zelmer 8 radził sobie dobrze z kiełbasami typu "myśliwska" zarówno mieleniem jak i napełnianiem (struktura kiełbasy jest ok) ale teraz przy zwolnionych obrotach i sitku typu nerka wychodzą wystarczające duże kawałki dla krakowskiej czy szynkowej. Dzięki za pomysł działa bardzo dobrze.
Ahoj.
[21.03] 09:09 jasiekangur   (janusz01@optusnet.com.au)  jasiekangur@tlen.pl
witam
Robie kaszanke i mam pytanko jak zrobic zeby ta kaszanka byla w srodku czarna a nie brazowa
dzieki za pomoc
[21.03] 12:12 ellkae   (e.gajdel@telmex.com.pl)
witam,
chciałabym dowiedzieć się jaka jest różnica pomiędzy gulaszem eksportowym, a nie-eksportowym. Poza tym, czy moglibyście mi podpowiedzieć, wg jakich norm sporządzane są przepisy prztworów mięsnych konserwowych.
Bardzo będę wdzięcna za wszelkie informacje

elka
[21.03] 13:29 Maxell
UWAGA!
Jeśli nie macie włączonego antywirusa, nie otwierajcie plików w ksiedze gości, szczególnie tych, gdzie podaja stronke www z zakończeniem look.
Wyciąłem ich wpisy i na razie jest ok.
Ale uwaga.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[21.03] 13:41 Maxell
Mam na mysli, byscie nie otwierali stronek www z tym zakończeniem. Te które aktualnie są na stronce, sa ok.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc