|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[02.04] 12:33 |
abratek
|
|
no dobra już Ci dam spokój - zapomnij o tych dodatkach - zapewne było to napisane w celach informacyjnych, z całą świadomością twiedzę że my tutaj nie używamy tego i nie popieramy!
przyjemnego wędzenia i ... 
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[02.04] 12:58 |
CO2
|
|
Idę wędzić, do wieczora, jak będe w stanie to dopiszę coś jeszcze.
Tak na marginesie z nowoczesnych żeczy to mam to http://inter-wiba.com.pl/index.php?op=detale&lang=pl&akcja=uz&of=&mn=2&nr=298&lnr=33&wi=1i&ki=&fe=&rex=&in= , drogie ale wygodne, jeden wsad to +/- jedna osłonka 28.
|
[02.04] 14:20 |
Edy
|
|
Witaj CO2 czy ty jestes zorientowany ile kosztuja te nadziewarki m 5 i m 15
i jaka ty masz .
Dzieki za odp.
Mam nadzieje ze wedzenie dzisiaj wyszlo i nic nie przykopciles.
Pozdr. Edy
|
[02.04] 14:20 |
fentel
|
|
Maxell dopalił z zakazem używania peklosoli 1 kwietnia,to wszystko Ok. Moje wywody odnośnie wędzenia karpia też były wczoraj, ale to nie kawał. Naprawdę warto spróbować. Zawsze wychodzi dobre, żadnego ryzyka. Jedynie z solanką trzeba dojść do wprawy, aby nie przesolić, lub odwrotnie.
|
[02.04] 14:25 |
fentel
|
|
Edy. Rzeczywiście te nadziewarki są ciekawe, ale nie zauważyłem nic o cenach. Może licho szukamy? Jak podają oferty, powinny być ceny.
|
[02.04] 14:35 |
Kruszynka
|
|
Dość długo nie zaglądałem na forum kręcąc się po Ojczyżnie.Właśnie powróciłem z pachnącej swojskimi wyrobami lubelskiej wsi.Tam dalej wykonują wapaniałe wędzonki ,kielbasy,salcesony i kaszanki używając w zasadzie tylko soli,pieprzu/w tym ziolowego/i cukru.Takie wynalazki jak pektosol i saletra są używane sporadycznie.A pomimo tego smak wyrobow jest wspaniały.Im prościej tym smaczniej.Te refleksje to na marginesie dyskusji na temat stężeń solanek.Wszystkie pomysły i rady jakich udzielamy sobie na forumsą bezcenne.Zastosowłem emulsje Dziadka przy produkcji w szynkowarze-rewelacjne wyniki.Wzamrazarce czekają na wielkanocną produkcję następne porcje tego wynalazku.Za mna pierwsze wiosenne wedzenie i był to kurczk w wydaniu Dziadka,również godny polecenia.Wykonałem również schabik w pończoszce-niech szynka parmeńska sie schowa.Pozdrowienia wszystkim
|
[02.04] 14:38 |
marekgks
|
|
Maxwell!- z tą peklosolą to prima aprilis,co?
mam taką nadzieje...
|
[02.04] 14:47 |
miro
|
|
Drodzy zadymiarze nie wpadajcie w panike,mam spory zapasik peklosoli jakieś 40 ton także damy rade. 
Miro
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[02.04] 14:53 |
abratek
|
|
@Edy - zapytaj producenta - , kiedyś Krzysztof podawał info od producenta:
"
Podajemy ceny detaliczne na nadziewarki
M 5 599 zł netto
M15 1040 zł netto
M 18 1516 zł netto
M 24 1749 zł netto
Nadziewarki wysyłamy za zaliczeniem przrz firme Servisco DHL, przy
większeych ilościach sprzedajemy w cenach hurtowych
Pozdrawiamy,
Firma Mesla
"
http://mesla.pl/index.html?id=36239&location=f&msg=1
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[02.04] 15:54 |
Józek
|
|
miro, wiedziałem że możemy na Ciebie liczyć. Idziemy w zaparte i tej wersji będziemy się trzymać.
|
[02.04] 16:52 |
Maxell
|
|
Sokojnie mili Państwo. Wczoraj był prima aprilis. Dobrze, że wpadłem na ta peklosól, gdyz pierwsza wersja dotyczyła zakończenia od poniedziałku działalności stronki do odwołania. 
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.04] 17:03 |
Edy
|
|
Abratek wielkie dzieki za info . musze dobrze przemyslec zeby potem dwa razy nie kupowac m 5 lub od razu z gröbej rury m 15 hmmmmmm ???
Dzieki . Edy
|
[02.04] 17:53 |
yogi
|
|
Edy, nadziewarka 15 wazy chyba z 30 kg dlatego jesli potrzebujesz jej tylko w celach prywatnych to kup sobie model 5 wystarczy w zupelnosci.Ja mialem kiedys podobny problem jak Ty, kupilem obie, pozniej sprzedalem ta duza na aukcji w ebay( w Niemczech te nadziewarki kosztuja przynajmniej raz tyle)
pozdrawiam Yogi
|
[02.04] 18:01 |
yogi
|
|
przepraszam za pomylke, nadziewarki 18 i 24 sa takie ciezkie, ja mam oczywiscie nadziewarke 15 o poj 6l ktora moge wszyskim polecic
Yogi
|
[02.04] 18:23 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
@yogi - czy mógłbyś zrobić parę dokładnych fotek , chodzi mi głównie o tłok - czy jest on jakoś wyprofilowany, jak działa zaworek odp.
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[02.04] 19:26 |
miro
|
|
Maxell..my wiemy że wczoraj był 1-04 ale zabezpieczać się trzeba 
Miro
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[02.04] 19:34 |
Maxell
|
|

Abratku, na stronce, w dziale nadziewarki wkleiłem zdjęcie z miejscem umieszczenia zaworka odpowietrzającego, a w dziale maszynki - kształty kluczy do odkręcania nakrętek na siatki (może ktoś by sie podjąła produkcji??) - temat ciekawy i brak tego na rynku.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.04] 19:34 |
Maxell
|
|

Abratku, na stronce, w dziale nadziewarki wkleiłem zdjęcie z miejscem umieszczenia zaworka odpowietrzającego, a w dziale maszynki - kształty kluczy do odkręcania nakrętek na siatki (może ktoś by sie podjąła produkcji??) - temat ciekawy i brak tego na rynku.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.04] 19:35 |
miro
|
|
@Abratek
Tłok ma na zewnątrz uszczelke a zaworek jest otwarty do momentu aż dociśniesz go mięsem.
Poprzednie tłoki były plastikowe a teraz są metalowe.
Ogólnie te nadziewarki są wierną kopią nadziewarki Dicka a w niemczech kosztują od 2500-6000 godne polecenia.
Jeśli ktoś robi niewiele wystarczy mu ta zwykła ze śrubą na korbkę ale dla osób które przerabiają więcej polecam tą z dwoma posówami szybkim /powrót/ i wolnym lub na napęd elektryczny.
Mirosław
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[02.04] 19:50 |
strampek
|
|
Nadsziewarka
Spójrzcie na tą nadziewarkęhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=701. Trochę tańsza a solidniejsza. Przez inne rozwiązanie napędu jedna osoba bez mocowania do stołu i bez szarpania nabija farsz. Zaworek odpowietrzający wg. mnie jest zbyteczny. Łatwiej umyć. Stary farsz nie zostaje do następnego razu.
|
[02.04] 19:54 |
strampek
|
|
Nadziewarka
Kilka sprzedałem więc możecie na forum spytać użytkowników o funkcjonalność.
|
[02.04] 20:21 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Dzięki panowie za wyjaśnienia - przymierzam się do nadziewarki,
robiłem paróweczki wg. Bagno i mało mnie w kaftanie nie odwieźli jak nabijałem
@strampek - a ile to cudeńko u Ciebie kosztuje, bo mam trochę materialu, ale może nie warto się babrać?
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[02.04] 21:03 |
55
|
|
Yogi - bylem w piatek w Rybniku na Prostej w tej hurtowni i troche sie zaopatrzylem na zapas ,lecz wieksza dostawa ma byc jutro.
pozdrawia od " 55 "
|
[02.04] 21:20 |
yogi
|
|
@abratek, zdjecia wyslalem Ci na maila, jesli jeszcze cos potrzebujesz to pisz
@55, nie ma tam za duzego wyboru ale w podstawowe artykuly typu peklosol , jelita itd. mozna sie zaopatrzyc
|
[02.04] 21:39 |
CO2
|
|
Witam ponownie.
Wędzenie w toku, z gąsiorka znów ubyło 
Ja mam nadziewarkę trochę starszą, kupiłem ją jakiś czas temu ~4 -5 lat, zapłaciłem coś ponad 500 zł ma aluminiowy tłok z oringiem uszczelniającym i zaworkiem, i trochę mniejszą pojemność, około 2,2 litra, pewnie to poprzedni model M5 bo reszta identyczna, praktycznie różni się tylko korpusem ż nierdzewki śr. 12,5 cm i wysokość 20 cm.
Po upchnięciu farszu do pojemnika, mimo że staram się dokładnie wypełnić pojemność to i tak powietrze się cofa przez zaworek. Nadziewarka służy mi dobrze i jestem zadowolony. Nie mam porównania z innymi więc na ten temat nic nie powiem. Wcześniej to standard maszynka.
Czas kręcenia krótszy o ponad połowę od czasu potrzebnego do założenia osłonki na lejek. Montaż do stołu jest potrzebny jeżeli robię sam, jeżeli z kimś to nie.
Ale to wszystko z pewnością wiecie.
Wędzę najczęściej na zimno korzeniem, tli się po woli nie dając temperatury i dużo rzadkiego dymu, mam znajomego leśnika i przy wyrywaniu pni zawsze mi parę zostawi, a jak przyjadę z załącznikiem to ładnie je pokawałkują, do tego jeszcze inni działkowcy dołożą swoje co grubsze konary owocowe.
Palenisko podziemne kanał prawie 6 metrów murowany z kamienia polnego z zasuwą skracającą na 1,5 metra do ciepłego wędzenia. Dodatkowo upust dymu/ciepła z komory spalania używam go podczas rozpalania jak mam wyroby w wędzarni żeby ich nie przegrzać.
Dodatkowo labirynt kanału dymnego pod komorą wędzarni koło 5 metrów (6 zygzaków) – murowany z cegieł. Wielkość komory 2 m na 1 m wysokość 1,8 m
W samej komorze „podłodze” zamontowany garnuszek 6 litrowy podgrzewany od dołu palnikiem gazowym, służy do parzenia lub podniesienia wilgotności żeby się nie przesuszało to co nie ma się wysuszyć lub wytwarzania tylko pary jak mi zabraknie wody wędzonej do wyrobów.
Komora wędzarni wyłożona kafelkami / różnymi tak jak zostało z remontów. Z fug poziomych wypuszczony T ownik blaszany do wieszania drążków.
Wędzarnia murowana z cegieł „na 6 cm” , obłożona deskami i pnącym się bluszczem, komponuje się z tłem działki. Podwójne drzwi pierwsze / zewnętrzna szczelne z desek surowych, drugie wewnętrzne ażurowe z grubo-drutowej siatki stalowej o małych oczkach w ramie, do wietrzenia a jednocześnie zabezpiecza przed zniknięciem zawartości podczas mojej nieobecności.
Wędzarnia sama otworzy pierwsze drzwi uszczelniające po ustawionym czasie, czyli dzisiaj koło 4 rano, i się wychłodzi.
To tak żeby się pochwalić. 
|
[02.04] 21:48 |
Maxell
|
|
Podeślij zdjęcia (w miarę szczegółowe) - oczywiście jesli możesz - to wrzucimy na stronkę wraz z opisem.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[02.04] 23:21 |
CO2
|
|
Nie doczytałem jeszcze całości, ale czy robi ktoś kiełbasy mięsno/warzywne? Mają krótką trwałość, ale mnóstwo zwolenników u mnie w rodzinie i wśród znajomych szczególnie mięsno/serowe / wędzone. A może uważacie to za świętokradztwo to przepraszam że pytam.
|
[02.04] 23:31 |
MirekB
|
|
Halo Halo Ferajna Zadymiaczy !!!!!!
Maxell, mamy już kwiecień, a co z opłatami za korzystanie z domeny i serwera www. wedliny domowe.pl ??????
Czy to aby nie pora aby znowu policzyć chętnych i zrobić kolejną zrzutkę do kapelusza?
Tak mi się jakoś przypomniało o tym, a Ty przez skromność nabrałeś wody w usta?
Andzo - kasjerze - do roboty.
Ja się już deklaruję na "tak", konto pamiętam.
MirekB
|
[03.04] 07:44 |
Maxell
|
|
Mirku, dzieki za pamięć. Juz pisałem, że nie będziemy robic składek. Postaram sie jakos sam to pociągnąć. 
Rozliczenia do wglądu u Andzia.
Dzieki za pamięć i chęć pomocy.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[03.04] 07:53 |
Maxell
|
|
I uwaga.
Proszę jeszcze raz byscie uważali kiedy klikacie na linki dodawane w księdze gości. Większośc to roznosiciele wirusów. mam zainstalowane dobre programy zabezpieczające i w wiekszości przypadków wraz z otwieraniem strony próbuje zagnieździc sie u mnie jakiś wirus lub koń.
Systaematycznie blokuje IP takich gostków (w bazie zablokowanych jest aktualnie 435 adresów) ale gdybym nie zdążył, to bez wzgledu na atrakcyjnośc i zachęty najlepiej nie otwierajcie tych stronek.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|