o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[26.07] 18:48 Seminole
Lachu - Kiełbasa Sniadaniowa,

Ponieważ masz już do piwa dla siebie kiełbasę, to dorzuciłem najbardziej popularną na świecie kiełbasę na sniadanie - może dla dzieci - tylko nie za dużo piwa


[26.07] 19:33 Maxell
W downloadzie na stronce, w katalogu humor, są do pobrania dwa pliki (dość ciężkie - rozmiarowo .
Pobierajcie szybko, gdyż zajmują sporo miejsca, ale z uwagi na nietypowy rodzaj (w stosunku do naszych zainteresowań) wrzuciłem je na pare dni.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[26.07] 19:55 abratek
Maxellu - do tego pliku (Trabant.mp3) dorobiono super filmik animowany, a następnie drugą część opartą na temacie z "Gliniarze z Beverly Hills"
pierwszy ma 1.35MB , a drugi 6.57MB jeśli jesteś zainteresowany mogę podesłać

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[26.07] 20:04 Maxell
Podeślij na pocztę. Chyba nawet jakas piosenka tak sie zaczyna.
A ja wrzuciłem na koniec cos naprawde dobrego. Polecam Mucha nie siada. Warto.
Pozdro

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[26.07] 23:04 jarek_zielona_pietruszka
witam wszystkich widzę,że przez te kilka dni kiedy byłem poza domem dużo się działo na forum. witam nowego kolegę..powiększa się nasze grono dymiarzy, jak tak dalej pójdzie to te wszystkie constary i inni truciciele pójdą z torbami, bo wszyscy sami będą robić pyszne i zdrowe wędliny domowe..widzę, że ostatnio modny stał się temat topielców
ja niestety na południu Polski byłem ostatnio w 1983 roku i w tym samym czasie w Czechosłowacji. ale jakoś utopence nie zwróciły mojej specjalnej uwagi. tak, że nie znam ich smaku, no ale skoro mówicie, że dobre to trzeba będzie coś z tym zrobić. chyba najpierw wypada zrobić serdelki, a później z nich sławetne topielce. od połowy sierpnia wybieram się na urlop może znajdę trochę czasu na ich zrobienie.pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[27.07] 07:20 Chef Paul
... fakt "Mucha nie siada"
pozdrawiam serdecznia
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[27.07] 08:32 Lachu
Cześć!!

Seminole!!

Cajun to je chyba (nie wiem bo nie byłem) małe
piwo w porównaniu z zupką "halaszle" , którą nauczyli
mniem gotować bracia Madziarzy kiedyś.
Smok Wawelski po niej by zdechł.

pozdrowionka!!

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[27.07] 09:16 Andyk
Przeczytałem przepis na "Italian sausage". Rzeczywiście jest nieprzyzwoicie prosta w wykonaniu i warto ją wrzucić na stronkę polską. Muszę ja zrobić. Pozdrawiam

Już lato!
Pora na ogórki po chińsku !!
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1479
[27.07] 10:07 Andyk
Właśnie wykonałem po raz trzeci szyneczkę z szynkowara. I muszę powiedzieć z czystym sumieniem, że nareszcie wyszła bez zastrzeżeń. Dotychczas wychodziła szara i słona ( błąd w sztuce. Zamiast soli peklowej użyłem soli zwykłej), drugi raz zbyt sucha, no ale teraz wyszła idealnie. Szkoda, że nie mam aparatu cyfrowego i nie mogę umiescić zdjęcia, ale jeśli ktoś chciałby sobie wyobrazić to wygląda identycznie jak Lacha w Galerii Foto na stronce zadymiarzy.
Teraz przymierzę sie do Italian sausage. Pozdrawiam

Już lato!
Pora na ogórki po chińsku !!
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1479
[27.07] 13:29 Lachu
Cześć!!

Po tych topielcach , które przerobiliśmy wale po południu
"nowy zagraniczny"
ale światowo słynny wątek - francuskie rilletes i rillons
rzeźbiem to czasami i je super je to konserwa i mam tradycyjne
domowe francuskie przepisy ale prośba o dyskusje

pozdrowionka!!

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[27.07] 14:08 andzio
Widzę że temat "rozrzedzania" wędlinki chlebkiem domowym się rozwija, to i ja dołoże swoje 3 grosze do tego tematu. Przygotuję i opublikuję przepis na chlebek pszenny razowy na rozczynie z kwasu chlebowego i drożdży z dodatkem ziaren, który piekę 1 raz w tygodniu. Szkoda tylko, że nie mam pieca chlebowego bo był by jescze lepszy, a tak musze się zadowolić piekarnikiem. Pochwalę się że ci którzy go spróbowali gonią mnie teraz po ulicach prosząc o jeszcze.

[27.07] 16:36 Seminole
Reklama,

Wczoraj w nocy w formie małej sondy ogłosiłem obie strony na amerykańskim forum i natychmiastowo zrobił się większy ruch. Dostałem nawet mejle, że wszystko im się bardzo podoba i czekają na więcej bo nie bardzo rozumieja o czym po polsku piszemy.

W poniedziałek było 41, we wtorek 44 a dzisiaj (dopiero 10 rano) już nas odwiedziły 42 osoby. Myślę, że jak za 3 tygodnie ruszymy z kopyta, to sie wielokrotnie zwiększy ruch na obu stronach.

[27.07] 18:05 lenel
Mam pytanie techniczne. czy jeżeli zaznaczam (zaciemniam, biorę w blok jak kto woli) treść przepisu na stronce a następnie robię kopiuj (Ctrl+C) i wkiejam sobie do edytora to też obciążam?, czy też zużywam? limit transferu ze stronki.

[27.07] 18:10 lenel
A jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej kopiować przepisy ze stronki aby jak najmniej obciążać transfer strony.

[27.07] 18:30 abratek
Lenel samo kopiowanie z ekranu nie obciąza serwera , jednak aby coś się wcześniej wyświetliło musi zostać pobrane ze strony - dlatego ogólne - tak.
Są gotowce zrobione już przez innych (na stronie, w dziale download jest plik : http://www.wedlinydomowe.pl/download.php?id=001 )pobierz a kopiuj tylko brakujące

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[27.07] 20:46 jarek_zielona_pietruszka
jest już gotowa nowa wersja gotowca zawierająca 154 przepisy plus 28 przepisów na konserwy i inne. w tej chwili pracuję nad gotowcem z przepisami na pieczywo bo temat ten stał się ostatnio bardzo modny a w związku z tym, że jestem jasnowidzem to materiały do tego gotowca zbieram już od dwóch miesięcy i mam już ponad setkę przepisów. panuje w nich niestety taki bałagan, że czasami sam nie mogę czegoś znaleźć czego akurat szukam. myślę, że jak się przyłoże do tego tak jak do gotowca z przepisami na wędliny to w ciągu ok 2 tygodni powinien być gotów. następny krok to dodatki do tych wyrobów bo skoro mamy już pieczywo i wędlony to przydałaby się do tego jakaś musztarda czy keczup, które również też sam produkuję. na ale przecież do wędlin nie musi być dodawana musztarda czy keczup. dobre są również różne ogórki czy sałatki warzywne i inne owocowo warzywne przetwory dlatego zacząłem równocześnie zbierać materiały do gotowców z przepisami na przetwory owocowo - warzywne.
co do napajów to mam wiele przepisó na wina i nalewki czy miody pitne ale w wersji papierowej i są to najczęściej moje notatki i uwagi dotyczące wyrobów które kiedyś popełniłem lub zamierzałem popełnić
jak dotej pory nie robiłem jeszcze piwa chociaż mam na to wielką ochotę ale jednocześnie nie chcę korzystać z gotowych półproduktów, które wystarczy rozpuścić w określonej ilości wody odczekać odpowiednią ilość czasu i już piwo gotowe.
postawiłem sobie jeszcze jedno wyzwanie i szukam przepisów aby je zrealizować niestety w języku polskim nie znalazłem odpowiedniej literatury jedynie po angielsku a chodzi mi mianowicie o domowy wyrób żółtych i pleśniowych serów. znalazłem kilka angieldko języcznych stron poświęconych temu tematowi ale po polsku niestety nic. już nawet zastanawiam się czy nie nauczyć się tego piekielnego języka aby dowiedzieć się jak zrobić ser. później oczywiście po tej operacji będę mół opróżnić moją pamięć ze zbędnych danych i pozostawić tylko przepisy na sery a cały bagaż związany z angielskim wykasować
trochę się rozpisałem a miałem tylko spytać Maxella czy już można wysyłać gotowca, bo po tych wszystkich zawieruchach związanych z tymi różnymi akcjami na allegro i w innych miejscach netu zaprzestałem dystrybucji gotowców i zająłem się wędzeniem szynek i innych. pozdrawiam wszystkich dymiących.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[27.07] 21:21 paweł
chętnie dodam fotki pieców chlebowych,rożczyn,kwasu chlebowego i wszelkiego rodzju składników do pieczenia chleba, piszcie co wam potrzeba, a ja zrobie fotki i prześle.
paweł
[27.07] 23:37 andzio
No jak tak dalej pójdzie to będziemy musieli zmienić nazwę stronki, no ale fajnie!!!

[28.07] 03:38 grzes855
Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.Likiery.Kremy.-.Z.T.Nowicki.pdf
http://www.megaupload.com/?d=230E1NVG

[28.07] 07:53 Maxell
Paweł, przesyłaj wszystko co możesz na mój adres maxell11@wp.pl
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[28.07] 08:32 Maxell
Chciałbym w tym miejscu bardzo serdecznie podziekować wszystkim, którzy przesłają materiały do stronki. Sa wspaniałe. Staram sie jak najszybciej je wrzucać, by wszyscy mogli podziwiać.
Jeszcze raz dziękuję.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[28.07] 21:05 Jare

[28.07] 21:16 jarek_zielona_pietruszka
Grzesiu wielkie dzięki ściągnąłem i cały dzień zdisiejszy delektowałem się tymi przepisami. nie sądziłem , że wyrób piwa jest taki prosty. bywałem na stronach sklepowych art. do produkcji piwa to tam wszystko było takie skomplikowane i drogie zestaw startowy ok 500 zł różne porszki do rozpuszczania dodatki i inne akcesoria wszystko razem sumując to baz 1000zł nie ma co zaczynać tak przynajmniej wynikało z ofert. a tu wszystko jasno i klarownie opisane trochę jęczmienia trochę chmielu trochę cukru i drożdży tylko nie wiem jakich bo w przepisie nie jest to sprecyzowane, c zy ą to jak w przypadku wyrobu wina soecjalne drożdże winiarskie czy zwykłe piekarnicze czy też specjalne piwowarskie jest to po przeczytaniu tych przepisów jedyna wątpliwość jaką mam. zapaliłem się do tego tematu jak masło na patelni lub jak sucha szczapa w palenisku wędzarni w sobotę muszę na targu kupić jęczmienia i do roboty tym bardziej,że włśnie nastawiłem karkówkę i schabik do peklowania to wędzenie przy własnym piwku to będzie sama przyjemność
wczoraj parzyłem szynkę taką ok 2 kilo dzisiaj po dokładnym wystudzeniu była świetna na śniadanie. jeżeli wytrzyma do jutra to zrobię zdjęcia.
w nocy znalazłem krótki ale treściwy opis pieca chlebowego postaram się go wrzucić w następnym poście. pozdrawiam wędzarniczą brać

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[28.07] 21:29 jarek_zielona_pietruszka
) Bardzo mnie ten temat zainteresował, bo niedługo będę się przeprowadzać i
) zamierzamy wybudować sobie piec chlebowy. Mam już kilka informacji na ten
) temat, ale ciągle mi mało.
=== Prosze sie nie spieszyc z piecem. To jest temat moze. Zakladam ze fundusze
nie sa nieograniczone. Pozostaje wiec wybor stylu. Prosze odrzucic aby
piec 'wygladal ladnie'. On ma byc praktyczny. Ladnosc kosztuje i to bardzo duzo
a rozwod tez moze sie okazac niezbedny. Jest wiele naprawde wiele konstrukcji
na internecie ze zdjeciami, planami za darmo itp.
Nalezy odpowiedziec na pytania:
1. Do czego ma ten piec sluzyc? DO peiczenia chleba dla rodziny -1 czy 2
bochenki, czy tez na sprzedarz. Tu oczywiscie ryzyko ze na 5-10 bochenkow to
koszt bedzie duzo wiekszy a rozwod blizej. Piec na 5 bochenkow, uzywany do
pieczenia jednego okaze sie bardzo kosztowny w eksploatacji: duzo opalu i
dlugie nagrzewanie.

2. Co chcemy piec. Odradzam wszelkiego rodzaju piece na pizze, jezeli chce pani
byc zdrowa. Tu wiec odpadaja wszelkie piece wloskie w stylu Pompeii itp.
Odpadaja piece francuskie na fantastyczne bagietki polane serem, itp. Pozostaja
tylko piece ktore sa dobre na chleby z maki pelnej na zakwasie . Taki piec musi
miec grubosc pokrywy ok 20cm, glina z izolacja piecowa, taka wata szklana
odporna na temperature. W warunkach polskich byc moze glina i piach sa
najbardziej praktycznym rozwiazaniem.

3. Opal: elektrycznosc to pomylka. Gaz--- to wymaga palnikow, gazu, itp. Propan
jest najbardziej kaloryczny ale ...Pozostaje drewno. Drewno musi byc lisciaste
a nie iglaste. Wegiel??? Piec o ktorym mysle jest bezposredni: rozpala sie
ogien, czeka kilka godzin, wymiata ogien na zwwnatrz lub do tylu i wstawia
ciasto. reguluje sie cieplo zamykaniem drzwiczek Czesc ucieka przez komin. Temp
ok 700F aby spalily sie odpady podestylacyjne drewna. Chleba nalezy przesuwac z
goracej do zimniejszej czesci... Ryzyko? Zapalenie spojowek, mzoe byc
nieuleczalne. To jest powazne ryzyko.

4. Ksztalt. Zaczynamy od daszku, ochrona przed deszczem i sloncem. Prosze sobie
wyobrazic pod spodem metrowa kostke. Dookola sa pustaki a do srodka wsypujemy
ziemie a na gore piach, chyba ze mamy az tyle piachu. Na tej kostce ustawiamy
plytki szamotowe z ceglarni. Na tcych plytakach ustawiamy cegly szamotowe,
zbudowane w ksztalcie pol walca, postawionego poziomo. Ot taki jamnik, dlugie
pol rury z tych cegiel szamotowych. Na koncu scianai u gory z tylu rura komina.

Piec nie moze byc wysoki. Cegly spojone sa zapeawa do wysokich temperatur, mze
byc tez glina. No i drzwiczki.

Druga wersja to ubijamy z piachu takie igloo i pokrywamy gruba warstwa gliny.
Po wyschnieciu, wyciagamy piach i mamy igloo z gliny. To jest nasz peic. Tak w
zarysie. Odradzam budowe w domu i na gaz, to bedzie bardzo kosztowne. Niestety.
autor piekarz69 pochodzi z forum chleb domowej roboty


nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[28.07] 23:48 Maxell
I znów:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58979910
Ten jest wyjatkowo bezczelny
Pozdro

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[29.07] 00:21 jarek_zielona_pietruszka
wyjątkowo bezczelny typ ale chyba to co pisze to prawda tylko nie do końca a mianowicie pisze że zadał sobie dużo trudu w ukradzenie informacji zawartych w tym poradniku (ale tego niestety nie dopisał) jawne złodziejstwo. trzeba będzie chyba z tym powalczyć .muszę sobie założyć konto na allegro i wyślę kilka maili do kupujących z informacją o tym typie tylko zapeklować i uwędzić a jak mawia Chef jeszcze posiekać i zgrilować. poczekam na syna i do roboty, ale z tego co wiem dopiero po kilku dniach od rejestracji można korzystać z konta. niezabardzo się na tym wyznaję.
pozdrawiam wszystkich dymiących

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[29.07] 00:28 jarek_zielona_pietruszka
myślę, że trzeba ograniczyć dostęp do przepisów albo pogadać z kimś kompetentnym w sprawie karania takich wyczynów i to karania konkretnego a nie usunięcia postu z allegro

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[29.07] 00:46 jarek_zielona_pietruszka
ale z drugiej strony myślę, że najlepszym jednak pomysłem byłoby jak ktoś wcześniej zauważył złożenie kontr oferty i rozreklamowanie jej a zyski zagospodarować na utrzymanie stronki. dać niską cenę aby, żadnemu drobnemu złodziejaszkowi ineres się nie opłacił i tak zrobić na wszystkich innych aukcjach internetowych. może wreszcie skończy sie ta nachalna złodziejska działalność różnych takich typów z pod ciemnej gwiazdy

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[29.07] 01:34 jarek_zielona_pietruszka
tak sobie tu siedzę cisza wokół i spokój nikogo nie ma wszyscy śpią no chyba poza tymi co za oceanem. myślę, że możnaby zrobić walne zgromadzenie (tak jak kiedyś w momencie powstawania stronki ) i niech każdy wypowie się co dalej zrobić z tym fantem jak postępować dalej w przypadku tak bezczelnego postępowania ze strony różnych drobnych złodziejaszków, którzy za wszeką cenę chcą zarobić parę złotych na cudzej pracy. ja swoje zdanie przedstawiłem w poście powyżej nie wiem jak na ten problem zapatrują koleżanki i koledzy.. myślę że dobrze byłoby aby każdy przedstawił swoje zdanie na ten temat tu na forum abyśmy wszyscy wspólnie zadecydowali jak walczyć z taką jawną bezczelną kradzieżą naszych dóbr i innych kolegów z innych pokrewnych stron.
może warto pomyśleć o dogadaniu się z kimś kto potrafi czarować w sieci słyszałem o takich co to i do NASA potrafią wejść tylnymi drzwiami podobno Polak potrafi a jeżeli tak to może trzeba walczyć metodami wroga! skoro inne metody nie skutkują. pozdrawiam serdecznie

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[29.07] 01:43 Seminole
Jarek_zielona_pietruszka,

Moje pytania :

1. Piec ma stać wewnątrz mieszkania, ogrzewać dom i piec chleb
2. Piec będzie stał na zewnątrz

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc