o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[04.04] 21:21 strampek
Mam pewne miejsce. Byle nie było sztormu


[04.04] 21:30 andrzej ka   (andrzejkoralewski@o2.pl)
Do Strampek
To życzę powodzenia
[04.04] 21:40 CO2
Wiesz, ja mam 165 kg, tak myślę że tyle mam bo jak staje na wadze łazienkowej, która ma zakres do 150 kg to pokazuje 15 kg to Ty myślisz że taki gąsiorek 2,5 l starczy mi na trzy dni ???? Ja nie jestem abstynentem, a jak sobie odkroję z kilo kiełbasy to muszę czymś popić.
Od 40 lat lekarze mi mówią że długo nie pociągnę mam jeść gotowane ryby itd., a ja im na to że ja tylko wędzone i pieczone popijane i popalane bo pale 40 dziennie a jak pije to więcej. Ale u mnie w rodzinie to wszyscy tacy jak chowali dziadka czy ojca to 8 grabarzy było żeby ich trumna do grobu nie wciągnęła.
A z wyrobami to jest tak że musisz je robić, i to takie proste np. Biała kiełbasa, nie ma nic prostszego bo nawet wędzenie odpada, potem polska też bardzo prosta i wędzić. potem to bez wagi tylko na oko. Ważne to osty nóż kawałek stołu tasak i dobra maszynka, miska do wyrabiania i przyprawy. Po prostu rób a wprawa sama przyjdzie.

[04.04] 22:16 abratek
CO2 napisał :
"...ja mam 165 kg..." - łoo maatko !!! no to ja więcej pytań nie mam
i Ty mówisz ze Ci piwniczka starczy???

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[04.04] 22:32 CO2
A czy ja podawałem wymiary piwniczki ??????

Jak do niej wejdę to jest mała
[04.04] 22:38 abratek
eee... wiesz o czym mówię



http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[04.04] 22:55 CO2
No właśnie o tym..........., jak wejde to teraz nie ma miejsca / akcent na słowo teraz
[04.04] 23:29 jarek_zielona_pietruszka
ależ Wy lubicie owijać w bawełnę

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze.
[04.04] 23:30 MirekB
Widzę i czytam że fachowcow nam przybywa.
CO2 zarejestruj się na forum. Dobra rada, bo a nuż widelec ktoś spróbuje się podpisać za Ciebie podając jakies bzdety!
A tak a`propos, gdzie zamieszkujesz ?. To tak z ciekawości.
MirekB

[04.04] 23:31 MirekB
Widzę i czytam że fachowcow nam przybywa.
CO2 zarejestruj się na forum. Dobra rada, bo a nuż widelec ktoś spróbuje się podpisać za Ciebie podając jakies bzdety!
A tak a`propos, gdzie zamieszkujesz ?. To tak z ciekawości.
MirekB

[04.04] 23:33 fentel
To wszystko wina Maxella !!!.Kiedy nie znałem tej stronki wędziłem sobie od czasu do czasu, dwa razy w roku szyneczki - na święta , czasami karpika,inną rybkę lub kukuryka na imprezkę. Namiary na to forum podał mi kolega jakieś dwa miesiące temu. Od tej pory jestem normalnie lekko "kopnięty dymem". Nie ma tygodnia bez kombinowania z mięskiem. Były mrozy - robiłem w szynkowarze. Teraz wędzonki.
CO2 zaraził mnie serkami "śmirdziuszkami" i innymi , zaraz zacznę eksprymenty bez względu na zapachy!

MAXELL !!! Będziesz odpowiadał przed Specjalną Komisją Śledczą
za moją nadwagę!!!!
Strampek . - hitem nad naszym morzem w menuu świezych ryb była -płetwa rekina , teraz pewno świeży wieloryb . Smacznego.
W rejsik po Bałtyku wypływam w czerwcu , może jakąś rybkę ugryzę. ( aby nie odwrotnie)
[04.04] 23:47 miro
Jak ja Wam zazdroszcze tych rybek znad morza , przypominają mi dzieciństwo i wakacje spędzane z rodzicami w Ustce i ten niesamowity zapach halibuta i innych wspaniałości ze smażalni.

Niech Was ... te sklepowe to nawet smaku ryby nie mają.

Pozdrawiam wszystkich. Mirosław



Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[04.04] 23:56 CO2
FENTEL
Jeżeli nie dostaniesz chudego sera twarogowego, nie kupuj półtłustego ani tłustego bo nic nie wyjdzie!!!
Też nie nadają się te sery w kubełkach, sama woda i pleśnieją nie tak jak trzeba. Musisz szukać zawijanego w papier ten jest suchy i koniecznie chudy!

[05.04] 07:35 Kruszynka
Panowie o dużych gabarytach,właśnie własnoreczny wyrób wędlin i serków i innych wspaniałości pozwala zachować dietetyczne wskazania naszych drogich,acz często marudzących znachorów.Peklowanie,mielenie,kutrowanie,rąbanie drewek,bieganie do wędzarni,sprawdzanie temperatury,parzenie,schładzanie no i degustowanie to przecież naturalna gimnastyka.Ja straciłem na tych czynnościach 30 kg.Teraz ważę tylko 110kg i czuję się jak motylek.STRAMPEK,nie martw się dorsza,fląderek i innych rarytasów prosto z morza jest do oporu.U nas tylko w sezonie wciskają letnikom rybki prosto z kutra-maślaną,halibuta,miecznika.A teraz można do woli zajadać się świeża rybką prosto z Bałtyku.A smak dorsza zdjętego z haczyka i usmażonego natychmiast jest nieprównywalny z tym znanym z centrali rybnej/pamiętamy chyba co to był za wynalazek/.Byl czas,że zawodową działalnośc łączyłem z wędkowaniem morskim.Cóż stare dzieje.
[05.04] 10:40 jarek_zielona_pietruszka
kruszynka ja zrzuciłem ostatnio25kg i zjechałem do 105. ale przez ostatnie kilka dni znowu trochę w górę

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze.
[05.04] 10:42 jarek_zielona_pietruszka
fentel w sprawie serków zajrzyj na link w mojej sygnaturce

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze.
[05.04] 11:34 fentel
Jarek. Dzięki za namiary na serki. Już idę po nauki.
Pozdrowionka.
[05.04] 12:15 enro
Witam,
Do jednego z przepisów jest potrzebne mięso wieprzowe III kl. (z dużą zawartością tkanki łącznej). Czy ktoś może mi powiedzieć co to za mięso?

Pozrawiam
Enro

[05.04] 13:36 yogi
@ enro
to jest mieso sciegniste, np golonka lub lopatka oczywiscie bez skory i tluszczu
pozd. Yogi

[05.04] 15:19 strampek
Jak mówiłem o dorszach to oczywiście mialem na myśli takiego prosto z kutra w łebie. A później na patelnię i kopa surówek do tego.
Jedliście tatara z łososia? Jak nie to żalujcie a jak tak to wiecie o czym piszę.

[05.04] 18:20 fentel
Mam ochotę zrobić trochę kiełbaski na Święta. Przyznam szczerze, że samodzielnie jeszcze nie robiłem, zaliczyłem jedynie kilka " asyst".
Który z przepisów ze stronki - wędliny -wybrać? Coś prostego na początek i dobrego. Najlepiej taka do wędzenia i parzenia, a częsć zostawić "białą".
Kilka dni będę urzędował przy wędzarni przy wędzonkach, to jest okazja na mój pierwszy raz z kiełbaską. W razie niewypału ,przy takim zamieszaniu nikt nie zwróci uwagi na obżarte okoliczne psy.
[05.04] 18:27 Maxell
Na początek polecam kiełbaskę czosnkową. Czosnkowa jest tylko z nazwy.
Możesz także zrobić białą surową (mięso wczesniej zapeklować) i częśc zostawić do żurku a resztę uwedzić i sparzyć tak jak np. czosnkową.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[05.04] 19:07 fentel
Maxell. Dzięki. Ten przepis na czosnkową jest chyba taki uniwersalny. Na bardziej wymyślne zdecyduję się ,jak ta będzie ok.
Zamelduję się po wykonaniu zadania. Jest ryzyko - jest zabawa.
.CO2 . Naprawdę jest problem z serem białym chudym. Ale kolega obiecał dowiedzieć się w zaprzyjaźnionej mleczarni.
[05.04] 20:53 jarek_zielona_pietruszka
święta za pasem już niektórzy zaczęli wysyłać świąteczne życzenia. Ja dostałem i przesyłam dalej.
http://s146072992.onlinehome.us/100lat/swf/224.swf

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze.
[05.04] 22:24 robert
enro mieso kl lll to nie jest lopatka!! hyba ze golonka z lopatki bo sama lopatka to jest kl l i ll jezeli szukasz lll to GOLONKA jest najlepsza i po skreceniu na drobnym sitku daje super klej do kielbas rolad itd ludzie prosze nie piszcie wiecej ze lopatka to jest mieso kl lll bo z lopatki to mozna zrobic kielbase szynkowa pozdrawiam!!



[05.04] 22:44 CO2
Jeżeli nie można kupić to zrób z chudego mleka, napisałem kupić bo myślałem że znajdziesz. Ale jak taki wielki problem to kup chude mleko i za dwa dni masz. Wsadź figę do mleka to lepiej serek zwiąże.
[05.04] 22:47 baka
Nie byłoby tego całego zamieszania, gdyby ktoś kiedyś zebrał informacje i napisał jakie mięso wchodzi do jakiej klasy np. szynka i łopatka to 1 klasa i tak dalej. Na podawanej tutaj stronie niby jest, ale gdzie to znaleźć wiedzą tylko stali bywalcy.
A tak przy okazji "dziękuję" za rady których nikt tutaj nie udziela, jesteście wszyscy "bardzo mili', ale tylko dla siebie, nowych traktujecie per noga.
Są inne fora, na których można otrzymać odpowiedź na zadane pytania, tutaj nie ma takiego zwyczaju. Cierpicie już chyba na megalomanię. Siedźcie tu sobie we własnym gronie, skoro nowych traktujecie jak wrogów.
[05.04] 23:05 robert
czesc babka ja jestem na tej stronie pierwszy raz ale odpowiem na kazde pytanie w miare mojej wiedzy jak masz pytania to pisz!
[06.04] 00:14 bala
Dziękuję Robercie tylko Ty tu jesteś na tym forum osobą która chce pomóc innym. Pytałem jakiś tydzień temu o przepisy na wędzonego kurczaka, no ale to już historia. Sąsiad uwędził skrzydełka, gdy wypalał wędzarnię po zimowej przerwie. Były smaczne chociaż trochę twarde. Na święta mamy z sąsiadem wędzić szynkę. On wszystko przygotował a ja tylko kupiłem mięso. Teraz na wtorek, na wędzenie muszę jeszcze kupić napoje rozgraewające, bo pogoda dość marna.
[06.04] 01:00 robert
bala czy baka ? zycze smacznej szyneczki
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc