o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[09.05] 22:13 rr97   (rr97@wp.pl)
Witam,

Jeśli o mnie chodzi, to jestem jednocześnie i na cz. oliwce i na stronce,
Właśnie wróciłem ze swojej miniwędliniarni gdzie wiązałem szyneczki baleronik, boczuś i schabiki do ociekania.
Jutro wędzenia

pozdro :
Ryszard

[10.05] 09:24 Tomaszek


Ale ostrzegam !!! Brzozy właśnie kwitną!!!! ktuś cuś o tym pisał!!!


precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
[10.05] 11:39 rr97   (rr97@wp.pl)
witam, a psik

[10.05] 11:47 rr97   (rr97@wp.pl)
Na stronce wędlinydomowe.pl w temacie chyba "wędliny" jest poruszany temat materiałów budowlanych na budowę wędzarni !!!
Zapraszam kolegów do fachowych wypowiedzi na forum; dla nowych zadymiaczy będą to uwagi i porady nieocenione !!!

pozdrawiam serdecznie i zapraszam na forum www.wedlinydomowe.pl

za Joze (z Barei): rysiu-misiu

www.dobry-dom.pl
[10.05] 11:54 rr97   (rr97@wp.pl)
Przepraszam pomyliłem się, co do wcześniejszego posta,

Temat forum to: WĘDZENIE

http://www.dobry-dom.pl/>
[10.05] 22:45 Bagno
Witam
umieściłem na naszym forum dwa posty; jeden dotyczy dalszej zabawy z peklowaniem wędzonek w sytuacji awaryjnej, a drugi obróbki termicznej w szynkowarze.
@Dziadek
Czytałem, że masz kłopoty z przeniesiem tekstu z worda na forum wedlinychdomowych.
Spróbuj ograniczyć kursorem znajdującym się na górnej linijce od strony lewej do cyfry 14 i pół lub ustaw sobie lewy margines na tej wartości.
Jeszcze jeden sposób - napisz jedno pełne zdanie o max. (naszym forum) ilości liter, skopiuj to przenosząc (wklej) do worda.
Powadzenia

[10.05] 23:02 Maxell
Przed chwilką podmieniłem na stronce kalkulator zadymiacza na wersję 1.01. autorstwa Brody. Wersja ta różni się znacznie od poprzedniej.
Prosze o testowanie
Aby nie nabijac transferu uruchamiając kalkulatorek po kilka razy, radzę pobrać go ze stronki i uzytkować u siebie.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[10.05] 23:22 Broda
Dzięki uprzejmości Maxell'a, macie dostęp do nowego kalkulatora. Proszę o testowanie nowego tworu mojej wyobrażni i opinie.
Broda.

Do solanki - "Niech moc będzie z tobą".
[11.05] 00:00 ciekawcy
dlaczego nie nabijać transferu, czy to zabronione? To może zrobić stronę otwieraną hasłem, tak jak w stronach medycznych dla urzywilejowanych z dyplomem medyka? albo NASA dla wybranych naukowców? no a dla nas maluczkich to tylko testwanie we własnych domowych pieleszach. Przecież proponowano zrzutkę, ale wódz zrezygnował. Cóż kropka
[11.05] 00:27 DZIWNY ŚWIAT
Ciekawscy- Złosliwość brzydka cecha, najgorzej jak wrodzona.
[11.05] 01:06 ciekawscy
a skąd wiesz, że wrodzona, może nabyta. uczeń jest odzwierciedleniem nauczyciela. mniam miłej nocy z kiełbaską pod poduszką.
[11.05] 07:54 Maxell
Zrzutka nie ma nic do rzeczy.
Mamy określony górny limit transferu, a plik jest dość obszerny. Łatwiej jest go pobrać i testować u siebie na komputerze niż otwierać na stronce (operacja po prostu przebiega szybciej, zwłaszcza wtedy kiedy na stronce próbuje go otworzyć kilka osób jednocześnie). Chyba nie jest to aż takim utrudnieniem? I co ma do tego fachman czy poczatkujący?
Poza tym, zaloguj się - łatwiej nam będzie rozmawiać.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[11.05] 17:31 Dymek   (dymek68@o2.pl)
Witam
Zapuściłem dzisiaj 5,5 kg boczku. Pekluje wg wskazań ze strony czyli 200 g + 100 g peklosoli po 3 dniach. Jednak z moją przyprawą. Nie mam jeszcze wyczucia ile jej sypać więc zważyłem porcję i dodałem, zobaczymy co wyjdzie. Peklowanie też idzie trochę inaczej ponieważ nie ma kwadratowych/prostokątnych pojemników kamionkowych wsadziłem wszystko do pojemnika plastikowego – docinając kształt boczka do kształtu pojemnika na wcisk. Miałem jeszcze wyjście zapakować w worek foliowy, bo widziałem taki opis, ale obawiałem się że sparuje i się zepsuje.
No to jestem ciekaw co wyjdzie, chciałbym aby wyszedł taki miękkawy i wilgotny bo taki lubię.
Strasznie dużo peklosoli, razem 300 g / 5 kg boczka. Czy dobrze odczytałem wasze receptury?
Wędzenie też chciałbym zrobić dobrze, czyli zimnym dymem przez dwa tygodnie. Gwarantować nie mogę że wszystko doczeka końca, ale postaram się.


[11.05] 17:45 DziadeK
Dymek- trudno zrozumieć o co chodzi w tym peklowaniu. zrozumiałem tylko że robisz okrągle boczki -a to ciekawe - musisz przenieść się na to drugie forum. Pozdrawiam.

[11.05] 21:28 rr97   (rr97@wp.pl)
Witam,
Dymek, pytanie:
peklujesz na sucho, czy na mokro.
Ja kilka dni temu peklowałem boczek i inne wędzonki na mokro wg standardu podanego na stronce i na tym forum także.
Wczoraj go już uwędziłem i wyszedł bardzo smaczy (mieszankę peklującą wg przepisu CheefPaula "szynka z dzika"). Jadłem go bez parzenia. Podejrzewam, że po sparzeniu będzie jeszcze lepszy!

Peklowałem z przepisu Maxella: "Peklowanie mokre elem. uformowanych, o wadzedo 5 kg - sposób dla początkujących":
czyli 0,85-1,00 kg peklosoli na 10 l wody i 40% solanki w stosunku do wagi wyrobów. Czyli na 5kg potrzeba 2 l solanki. Więc peklosoli dajemy do naszej solanki około 17-20 dkg peklosoli.

Na koniec dodam, że peklowałem 12 kg wyrobów i po skosztowaniu na drugi dzień wędzonki miały trochę słonawy smak. Ale się tym nie przejmuję, ponieważ będą jeszcze parzone. Dawałem 0,85 kg peklosolina 10 l solanki, czyli w moim przypadku wyszło 40 dkg. Ztym, że nie była to klasyczna miesznka, ponieważ dałem tylko 20dkg peklosoli i dopełniłem 20 dkg soli

Ps. Zrobiłem wyrobom fotki i wysłałem je Maxellowi; może zamieści na stronce

Pozdrawiam serdecznie
Ryszard

http://www.dobry-dom.pl>
[11.05] 22:08 Dymek   (dymek68@o2.pl)
Peklowałem na sucho wg przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=394 boczki, boczek ziołowy, zamiast ziół dałem swoją przyprawę umieszaną wcześniej, mieszanka nie zawiera soli, są to pieprz czarny, kolorowe, kolendra, ziele angielskie, jałowiec, cynamon, curi, papryka, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, majeranek. Bardzo mi smakowała do kiełbaski którą ukręciłem i teraz chciałem zobaczyć jak wyjdzie boczek. Co do ilości przypraw nie wiem bo to 1 raz, powiedzmy że wagowo zgadza się z ilością ziół. Wątpliwości moje obawy budzi 300 g łącznie peklosoli. czy to nie będzie słone w diabli.
Boczek wsadzony wg opisu do pojemnika, nacierany solą itd. Teraz wszystko jest w lodówce. Boczek tak wycinałem żeby dokładnie pasował do pojemnika do ścianek i dekla.
Nie robiłem na mokro bo jakoś nie czuje tej metody, a poza tym piszecie że na such jest trwalsze. Ale wcześniej czy później zaczne robić na mokro, nawet zamówiłem u znajomego taką strzykawę z 20 cm igłą i z 16 otworami. Mam ją dostać w przyszłym tygodniu.

[11.05] 22:41 rr97   (rr97@wp.pl)
Dymek,
Ja peklowałem na mokro wg.:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 ,

nie mam strzykawki, więc robiłem nakłucia używałjąc drutów do robienia swetrów mojej mamy

Ja osobiście uważam, że peklowanie na mokro jest bardziej proste
pozdrawiam,
Ryszard

ps. poprzedni post przeniosłem na forum stronki do Twojej pasztetówki


http://www.dobry-dom.pl
[11.05] 22:49 Dymek   (dymek68@o2.pl)
Widziałem, ale jest jeszcze jeden temat - boczek wędzony -
A kiszki pasztetowe i metki zrobiłem dlatego bo dostałem przepisy od znajomego z książki DOMOWY WYRÓB ZDROWYCH I SMACZNYCH WĘDLIN. Mam ją dostać od niego w przyszłym tygodniu, więc postaram się więcej przepisów przytoczyć, oczywiście jeżeli będzie zainteresowanie.

[11.05] 23:05 rr97   (rr97@wp.pl)
Sorry, nie zauważyłem Cię na "Boczku wędzomym" ,
bym go przeniósł na "Boczek"



http://www.dobry-dom.pl
[11.05] 23:09 rr97   (rr97@wp.pl)
Chciałem wysłać na forum zdjęcie już uwędzonego boczku, ale jakoś nie potrafiłem. Wysyłało mi tylko tekst.

Pozdrawiam

http://www.dobry-dom.pl - Altany ogrodowe z grillem i wędzarnią
[11.05] 23:24 Dziadek
rr97- ponoć strzykawkę 50-60 ml można dostać bardzo tanio w aptece i igłę najgrubszą jaką mają i można strzykać . Pozdrawiam

[12.05] 09:33 rr97   (rr97@wp.pl)
Witam,
Dzięki Dziadek, nie pomyślałem o tym.

http://www.dobry-dom.pl - Altany ogrodowe z grillem i wędzarnią
[12.05] 11:42 poprosze
witam tu sasiadka z WPD bardzo prosze o przepis na wedzonego pstrąga pilnie potrebuje poniewaz jutro chce wędzić pozdrawiam serdecznie sąsiadka
[12.05] 12:36 jurek52   (jurek52@wp.pl)
...poprosze
wejdz na stronke wędzone rybki

[12.05] 15:33 Dymek   (dymek68@o2.pl)
Witam
Ciąg dalszy – peklowanie suche boczku.
W naczyniu w którym to pekluje pokazała się woda, tyle że dolny płat jest już zakryty, nie jest to w sumie dużo wody ponieważ boczek jest tam mocno wepchnięty.
Mam pytanie, czy jutro przy przekładaniu boczka i dosypywaniu dodatkowej porcji peklosoli należy tą wodę wylać? Czy zostawić? Co z nią zrobić? A może nawiercić otworek który będzie na bieżąco tą wodę upuszczał?
I taka jeszcze sprawa związana z moimi obawami co do ilości soli, czy ten boczek na koniec opłukać i wymoczyć w wodzie, jeżeli tak to jak długo? Te 5,5 kg to 3 plastry boczka 25 cm x 18 cm.


[12.05] 20:20 poprosze
dziekuje Jurku znalazłam przepis pstrągi leżą w zalewie jutro będą wędzone przez mojego M ja wyczyściłam rybki i zrobiłam zalewe ciekawe co nam wyjdzie ponieważ po raz pierwszy wedzimy pstrągi ,wędliny owszem często i mamy doswiadczenie .przeczytalismy uważnie wszystkie wskazówki .trzymajcie kciuki na te pstrągi przyjdzie troche ludzi.pozdrawiam sąsiadka
[12.05] 21:35 Bagno
@ Dymek
Woda, która powstała z peklowania na sucho to nic innego jak soki mięśniowe powstałe w wyniku dyfuzji soli do mięsa, powstałego roztworu się nie wylewa. Postepuj tak, jak w przepisie-dosyp soli.
Proponuję przed osuszeniem opłukać pod bieżącą wodą i pomoczyć do chwili kiedy wycięty kawałek mięsa ze środka boczku będzie dla ciebie akceptowalny po względem słoności, a za 24 godz. wędzić.

[12.05] 22:02 Dymek   (dymek68@o2.pl)
No to mnie uspokoiłeś, dzięki.

[12.05] 23:32 Joze
poproszę - skąd jesteś "sąsiadko z WPD"?
Nie rozumem Twojego skrótu.
[13.05] 08:30 poprosze
hejka;WPD to skrót od Wasze Popisowe Danie
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc