|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[22.02] 11:45 |
Agnieshka
|
|
Kowalowe jadło
0,5 kg łopatki wieprzowej
05 kg surowego boczku wędzonego
1 cebula
2 ogórki kiszone
1 marchew
łyżeczka kminku mielonego
mąka
2 łyżki śmietany.
vegeta, pieprz, maggi, słodka papryka mielona
sposób przygotowania
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na rumiano doprawiając do smaku. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rumiane skwarki na osobnej patelni następnie dodać do mięsa. Zalać 2 szklankami bulionu z kostki, dodać posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w kostkę, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać ogórki pokrojone w kosteczkę i gotować jeszcze 10 min. Pod koniec zagęścić mąką rozmieszaną wodą, oraz dodać śmietanę. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Samcznego
|
[22.02] 11:45 |
szunaJ
|
|
Ni mom lososia ale wane sledzia w oleju w zastepstwie i zsiadlego mleka!
|
[22.02] 11:52 |
Lachu
|
|
Szunajku !!
to dobrze że jestem w robocie - daleko masz..... no wiesz co?
pzdr |
[22.02] 11:59 |
szunaJ
|
|
Qrde...myslisz ze moze siem zawalic? no zobacze co i jak bedzie po tym w oleju i napisze Ci.......ale mam wegiel w razie czego.....hihihi
|
[22.02] 12:07 |
szunaJ
|
|
Agnieshka to by lepiej takie cudenko zrobila.......
Krupnioki slaskie
Skladniki:
Skorki wieprzowe i mieso z glow 1 kg
Watroba wieprzowa 20 dag
Okrawki z miesa 20 dag
Podgardle wieprzowe 20 dag
Pluca wieprzowe 70 dag
Skwarki ze sloniny swiezej 25 dag
Krew wieprzowa 1 kg
Kasza gryczana 70 dag
Tluszcz z gotowania glow i kosci 40 dag
Cebula 10 dag
Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk
Sol,pieprz naturalny mielony,majeranek,jelita cienkie
Przepis:
Mieso z glow,okrawki,podgardle,pluca i skorki po dokladnym oczyszczeniu i umyciu ugotowac w lekko osolonej wodzie.Obrana cebule wraz ze skwarkami rozmoczonymi nieco w wywarze z miesa i skor oraz surowa watrobe przepus cic przez maszynke do mielenia miesa.Kasze przebrac .Wywar z miesa,okrawow i pluc,przecedzic.Na jego czesci ugotowac kasze na sypko.Odcedzone z wywaru po wystudzeniu skladniki zemlec w maszynce i polaczyc ze zmielonymi skrawkami-watroba i cebula.Do zmiel onej masy napeczniala kasze,przyprawy,krew i tluszcz z wywaru,calosc dokladnie wymieszac i odsmakowac.Masa powinna byc mocno pikantna.Jelita wczesniej wyczyszczone i wytarte sola napelnic przygotowana masa,pozostawiajac jednak troche wolnej przestrzeni p omiedzy poszczegolnymi odcinkami odkreconymi i wykonczonymi patyczkiem.Wolne konce zwiazac nitka lub szpagatem.Krupnioki wlozyc do wrzacej wody i gotowac na malym ogniu tak,aby wywar lekko mrugal.Gotowac ok.25 min.Po ugotowaniu i wystudzeniu krupnioki mo zna spozywac na zimno,smazone bez flaka lub grzane w wodzie.
no
|
[22.02] 12:08 |
Agnieshka
|
|
ZAKWAS NA ŻYREK
6 czubatych łyżek mąki żurkowej ( można ją kupić na targowiskach gdzie sprzedają ją na wagę )
główka czosnku
2 litry przegotowanej zimnej wody
pół kromeczki czerstwego chleba
Do kamiennego garnka wsypać mąkę zalać wodą i wymieszać tak aby nie było grudek dodać chleb, obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Garnek nakryć ściereczką lub gazą i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce najlepiej koło kaloryfera. Kiedy zakwas będzie miał wyraźnie kwaśny smak gotowy jest do sporządzania żurku i zalewajki . Dobry jest też bezpośrednio do picia na zabicie kaca.
ŻUREK i ZALEWAJKA
Składniki:
Można do sporządzenia żurku czy zalewajki użyć wywaru z parzenia szynek i kiełbaski czy innych wędlin
1 szklanka zakwasu żurkowego. Przed jego nalaniem do szklanki zamieszać zawartość zakwasu tak żeby nam się nalało także trochę mąki z otrębami z dna.
4 kiełbasy śląskie
30 dag boczku wędzonego
30 dag wędzonej golonki
pół pęczka koperku ( zimą może być mrożony)
ok. 0,5 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
pół woreczka śmietany homogenizowanej 18%
vegeta, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz , majeranek.
sposób przygotowania
Zagotowujemy wodę lub wywar z parzenia szynek dodajemy kiełbasę i golonkę ( można w całości a można pokroić w kosteczkę) dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy. Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodać podsmażony boczek i gotować jeszcze z 10 min. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, zakwas żurkowy, pół łyżeczki cukru i zagotować. I to jest żurek . Natomiast jeśli chcemy mieć zalewajkę to na koniec dodajemy pół woreczka ( ok. 125 ml ) homogenizowanej śmietany 30%. Niektórzy dodają także przyrumienioną na tłuszczu pokrojona w kosteczkę cebulę. Ja osobiście nie lubię. Można gotować także bez ziemniaków. Wtedy wędlinkę kroimy w kostkę i możemy podawać do popicia np. placków ziemniaczanych.
Smacznego.
|
[22.02] 12:18 |
szunaJ
|
|
Albo to.....:
Krolik po slasku
Skladniki:
Krolik 1 szt.
Ziemniaki duze 70 dag
Cebula duza 2 szt.
Slonina swieza 25 dag
Slonina wedzona 5 dag
Sol,pieprz naturalny mielony,pieprz ziolowy,tymianek,kostka rosolowa.
Przepis:
Krolika umyc,oczyscic z blon,wyluzowac z kosci,dzielac przedtem na czesci.Kawalki miesa natrzec przyprawami,zlozyc w emaliowanej miseczce i pozostawic na ok 5 godzin.Ziemniaki umyc,obrac i pokroic w plastry.Wlozyc do naczynia z woda,aby nie czernialy.Slonine swieza pokroic w cienkie plastry,a cebule w piorka.Rondel lub zaroodporne naczynie wylozyc na dnie slonina.Na slonine nalozyc warstwe osaczonych ziemniakow,cebuli i miesa i tak na przemian,aby gorna warstwe stano wily ziemniaki.Wierzch posypac sola i zalac stopiona wedzona sloninka.Rondel wstawic do srednio nagrzanego piekarnika,przykrywajac przedtem pokrywka.Piec 60-80 minut podlewajac co jakis czas rozpuszczona w ceplej wodzie kostka rosolowa.Podawac na goraco w naczyniu,w ktorym potrawa sie zapiekala.Te sama potrawe mozna sporzadzic na ognisku w specjalnych zeliwnych kociolkach.
Ide sie uwalic bo straszliwie sie zmeczylem tym jedzeniem.......
|
[22.02] 12:22 |
Agnieshka
|
|
Szunaj! wszystko ok. Może bym nawet zrobiła krupniczki bo bardzo je lubię tylko skąd wziąć krew do krupniczków bez konieczności zarżnięcia swojego chłopa? Może jest jakaś spożywcza tylko gdzie ją dostać? A wieczorem podam przepisy na odgrzewaną kaszaneczkę, bo teraz coś net mi pomału chodzi. I jeszcze jedno ma ktoś pzrepis na leberki? to niby pasztetowa ale nie tak do końca , lubie bardzo a nie wiem co to jest.
|
[22.02] 12:43 |
Lachu
|
|
Agni!!
to jest wątrobianka (z niemieckiego leberwurst)
mam takie przepisy ale otem potem
pzdr |
[22.02] 12:46 |
Maxell
|
|
Cześć
Szunajku, miły Kolego, mam prośbę. Jak piszesz przepis, to używaj polskich znaków, bo chcę wrzucić na stronke i mam tyle poprawiania..

Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[22.02] 13:10 |
Sławek
|
|
Pytanie techniczne
czy musi być zachowany odpowiedni kąt łączący rurę z paleniskiem, oraz na jakiej najlepiej wysokości powinna wychodzić rura do palenska (czy w srodkowej cz ęci , czy w górnej gdzie kończa sienp płomienie), aby uzyskać najlepszy cviąg dymu do komory wędzalniczej mam nadziej że dobrze określiłem pytanie
|
[22.02] 13:25 |
Maxell
|
|
Miły kolego.
Rób wszystko łagodnie. Dym sam znajdzie sobie najlepszą drogę do wedzoneczki.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[22.02] 13:42 |
Maxell
|
|
Jeśli macie jakies materiały i zdjecia dotyczace katalogów umieszczonych na naszej stronce, to prośba o przesyłanie.
Róbcie pełną dokumentację fotograficzną swej produkcji - pójdzie do galerii.
I zdjęcia jakoś podpisujcie np. kiełbasa na kijach-maxell
Łatwiej bedzie sie połapać, bo juz spodro dostałem i teraz czas na porzadkowanie i wrzucanie na stronkę.
Oczywiście zakładam, że nikt nie ma nic przeciwko ich opublikowaniu. Jesli jest inaczej, proszę podać to tutaj lub na pocztę.
Może ktoś zająłby sie np. tematem wedzenia.
Chodzi o opracowanie szczegółowe tematu: sposoby, czym, wedzarnie itp.
Bardzo przyspieszyło by to finał (no prawie, ponieważ musi być na bieżąco aktualizacja).
Nie chodzi tylko o ten temat. Może np. Andzio (już widzę jego minę napisałby jakiś elaborat o składnikach mieszanek peklujących?
Jesli możecie, to pomóżcie.
I prosze swoje opinie o stronce wpisywać w ksziedze gości lub podawać na forum. Teraz sa bardzo przydatne. Jeszcze można cos zmienić. Na razie ten układ Menu otwartego musi pozostać. Pracujemy nad zmianą i to ze skutkiem optymistycznym.
Serdecznie pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[22.02] 13:58 |
Lachu
|
|
Arial CAndzio!!
Ta ze śrubami jest sprawdzona i bezpieczna
jej używanie ( jak wszystko wymaga wprawy)
- ale mozna regulować stopień sprasowania
a spręzynka to albo bardziej dohartowana albo mniej i mięska tez może być różnie
a tak to tylko doswiadczenie.
to moje urzadzonko jest zerżniete z prasek przedwojennych jak się w te "mandoliny - Polish Ham waliło naszą szynkę do US"
a czeskie - proste, fajne ale jadł ktoś (przepraszam za nacjonalizm) Czeską szynkę?
Bracia Sorry ale za to knedliki i utopence macie super- chyba że mieszkacie na drugim stoku mojej Ojczyźnianej góry - tera to Słowacja i też robią tam taką szynkę jak mój Dziadek (pelkowaną i wędzoną z kością - soczek to do dzisaj mi spływa po brodzie ( siwej już hehehe) takiej że
tym qrde parmom i San Danielle to jak rosołowi z kostki bulionowej do niedzielnego rosołku mojej
Teściowejj.( fakt ż e w Naszych Górach ciężko o melony i świeże figi)- ale za to jaki chrzanik świeżutko wykopany i starty ejjj)
Reasumując rzecz je w technologii a nie w urządzeniu
- proponujemy tu urzadzenia i mięska domowe
Babcia Pra walnij jaką porade na temat tych menkolonych wypocin (urządzeń, szczelności) ale tak coby zamknąć początek tematu
Urządzonka chcę zorganizować jak najtaniej i jak najfunkcjonalniej - tak do 1,5 kg mięska
zdjęcia wysłałem bo może Zrobicie je sobie sami
a jak kto nie ma takich możliwości to pomożem
Szunajku jak tam olej z zsiadłym mlekiem hehehe?
pzdr |
[22.02] 14:03 |
Lachu
|
|
Andzio sorry!!
ale u mnie ARIAL to wyraz najwyższego szacunku
nie jakiś ta Times Roman - wcisło sie tak jakoś
pzdr |
[22.02] 14:42 |
Agnieshka
(penelopa_34@wp.pl)
|
|
Podaje przepis na pyszne kaszaneczki. Pzrepisy które tu podaję zamieszczam także na forum wędlin domowych.
KASZANKA Z CEBULĄ I JABŁKAMI
4 kaszanki
2 cebule
2 jabłka winne
olej
pieprz , majeranek sól
Obrać jabłka przekroić na połówki , wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w półplastry skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Obtoczyć w majeranku i podsmażyć na tłuszczu. lekko posolić i posypać szczyptą cukru. Smażyć nie długo tak aby jabłka się nie rozpadły. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu ( nie wielka ilość ponieważ dojdzie jeszcze tłuszcz zawarty w kaszance ) doprawić do smaku. Kiedy cebula jest już miękka dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry oczywiście wcześniej zdjąć skórkę i podgrzewamy mieszając aż powstanie jednolita masa. Można dodać odrobinę gałki muszkieterowej i pieprzu ziołowego. Podawać z jabłkami jabłkami chlebem oraz koniecznie z zimnym piwem.
KASZANKA Z CEBULĄ I PIECZARKAMI
4 kaszanki
2 cebule
30 dag pieczarek
olej
pieprz , majeranek sól
Pieczarki i cebulę umyć, następnie pokroić w plastry , następnie podsmażyć na tłuszczu ( nie wielka ilość ponieważ dojdzie jeszcze tłuszcz zawarty w kaszance ) doprawić do smaku. Kiedy cebula i pieczarki są już miękkie dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry, oczywiście wcześniej zdjąć skórkę i podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa. Można dodać odrobinę gałki muszkieterowej i pieprzu ziołowego. Podawać chlebem oraz koniecznie z zimnym piwem albo z kieliszeczkiem gorzałki z przerębla.
Smacznego
Jak widzę nikt nie wie gdzie można kupić krew spożywczą bez konieczności zarzynania swojego chłopa lub wieprzka 
|
[22.02] 15:16 |
leszek57
|
|
Agnieshka , kupisz krew w każdej rzeźni, poszukaj w swojej okolicy
|
[22.02] 15:20 |
Maxell
|
|
Krew dostaniesz w każdej ubojni i masarni. Bez problemu. Ponad to, możesz tam zaopatrzyc sie w niektóre jelita, przyprawy (np. karadamon - ciężko go dostać w sklepach) i jeśli chcesz coś bardzo szybko zrobić, to również pekowane mieso.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[22.02] 15:35 |
Agnieshka
|
|
Dziękuję wam za info dotyczącą krwi. Kaszanki jeszcze nie robiłam czas chyba spróbowac tyle jest tu świetnych przepisów.
SZUNAJ a dla ciebie ( i nie tylko) mam cos podobnego do twojej zapiekanki z królika.
PIECZONKI
1,5 kg ziemniaków
1 kg cebuli
0,5 kawałki kiełbasy śląskiej lub innej
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg żeberek wędzonych
smalec
kilka liści białej kapusty
pęczek pietruszki zielonej
maggi, pieprz, vegeta, zieleang. liść laur.
sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, kiełbasę i cebule także. Boczek w kosteczkę, żeberka w porcje takie na 2 kości. Garnek z grubym dnem lub specjalny żeliwny garnek na trzech nóżkach do stawiania na ognisku wysmarować smalcem wyłożyć liśćmi kapusty, na to układamy warstwę ziemniaków, vegetujemy, bulijonimy, posypujemy pieprzem, wrzucamy kilka kulek ziela i liść laur. Na to układamy kiełbasę, boczek i cebulę, vegetujemy,bulijonimy, posypujemy pieprzem, wrzucamy kilka kulek ziela i liść laur. Na to układamy żeberka i ziemniaki vegetujemy, bulijonimy, posypujemy pieprzem i tak układami warstwami aż do wyczerpania składników . Na wierzchu zawsze muszą być ziemniaki na nich na samej górze układamy natkę ( ona nadaje charakterystyczny smak , później ją wyrzucimy). Przykrywamy wszystko liśćmi kapusty, kładziemy łyżkę lub 2 smalcu i przykrywamy szczelnie pokrywką, dusimy 1,5 h. w piekarniku lub na ognisku( czas duszenia zależy od wielkości garnka). Potrawy się nie miesza i nie zdejmuje pokrywki aż do momentu kiedy wszystko jest już miękkie ( sprawdzamy na nos hehehe). Są tacy którzy dodają wraz z ziemniakami także buraczki i marchewkę pokrojone w kosteczkę nadają one charakterystyczny kolor oraz lekko słodkawy smak potrawie. Ja tego nie robię. Podawać z gorzałką z przerębla.
smacznego
|
[22.02] 15:41 |
Agnieshka
|
|
Dziś jeszcze podam przepis na :
Flaczki
2 kg flaków wołowych surowych
1 kg szpondru wołowego
1 porcja rosołowa z kurczaka
0,5 kg wołowiny na rosół
1 duża marchew,
1 duża pietruszka ,
pół średniego selera
3 duża cebula
20 cm pora
6 liście laurowe, 10 kulek ziela ang.
gałka muszkatołowa
2 łyżki majeranku
mąka
olej,
pieprz, maggi, vegeta
0,5 kg soli
sposób przygotowania
Flaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i gotować 10 min.( zapachy rozchodzą się wtedy nie za ciekawe). Wodę odlać i czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Za trzecim razem do flaków dodać 2 całe cebule, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela i gotować do miękkości około 2 h . Flaki odcedzić przepłukać zimną wodą i pokroić w 4 cm paseczki. W sklepach są dostępne flaczki już obgotowane i pokrojone, pakowane próżniowo. Można użyć właśnie takich, ale ja mimo wszystko jeszcze je obgotowuję wraz z cebulą i liśćmi laurowymi, a potem odcedzam. Z wołowiny i porcji rosołowej z kurczaka i warzyw ugotować klarowny rosół dodając ziele i liście. Z rosołu wyjąć warzywa i mięso a włożyć flaczki oraz obrane i pokrojone mięso, i gotować jeszcze 0,5 h. Na koniec dodać gałkę muszkieterową i majeranek. Jeśli ktoś lubi może także dołożyć pokrojoną z rosołu marchewkę i pół puszki groszku. Z mąki i tłuszczu sporządzić rumianą zasmażkę i dodać do flaczków. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku i podawać z chlebem no i jak już wiadomo z kieliszeczkiem gorzały z przerębla.
|
[22.02] 15:55 |
Lachu
|
|
Agni!!!!
to je przepis na słynne prażonki zagłębiowskie (Ty z Sosnowca - Tak blisko mnie haha)
pisalim już o tym gdziś - nie?
a marchewka i buraki w plasterki to je kanon w tym przepisie
niestety musi byc to tuste (chemiki!! jak tam nienasycone tuszcze ze smalcu zwalają watrobe w połączeniu z gorzałką z przerębla chociaz pora pieczonek w naszym regionie ( takich z ogniska) to je zawsze wrzesień, no góra pażdziernik
przyczyny:
oficjalna- wykopki i świeże zimnioki ( dla Tych bliżej UE pyry)
nieoficjalna - początek roku szkolnego ( pierwsze spotkania po wakacjach, urlopach itp .Agni za moich czasów w liceum było ciężko o przeręble we wrzesniu ale były takie fajne z siarką- a qrde jakie przystepne cenowo - i Giewonty wtedy były Ejjj)
a tak naprawdę to je epoka super imprez sprzed tych wszystkich grillli i i innych barbeque
Proponuję to wskrzesić
Kociołki do ziemniaków tak jak szynkowary też były walone jako fuchy przez fachowców na warsztatach - też można do tego wrócic
Za trochę dwa przepisy na gzotyczne wędlinki
-Biltong
-Pastrami
pzdr |
[22.02] 16:01 |
Lachu
|
|
SzunaJku!!
No i jak tam kultury bakterii z zsiadłego mleczka w Twoich wężownicach
(((( to dla chemików taki przypis)))- bo wg mojej opinii w oleju to sie powinny ślizgać hihihi
pzdr |
[22.02] 17:56 |
Agnieshka
|
|
Lachu!
Tak masz rację ja jestem z Sosnowca... a u mnie sezon na pieczinki jest cały rok hehehe... latem na urlopie na łonie natury przy ognisku i przy gorzale z przerębla który jest w zamrażalniku, bo to że ciepło to nic nie przeszkadza i zabawa na sto fajerek. A w moim rejonie takie garnki do pieczonek o róznej pojemności z pokrywką dokręcaną śrubą są ogólnie dostępne. Mają nawet na pokrywkach różne ciekawe wzorki. Ceny wahają się już od 120 zł. A zimą robie je po prostu w piekarniku gorzała z balkonu i już hulaj dusza piekła nie ma... ups ciiii.... toż post przecież ..Pozdrawiam
|
[22.02] 18:20 |
tajko
(fca@op.pl)
|
|
Toć prowda że post!!ale pieczonki możno zjeść i przeloć gorzołkom pozd
góral |
[22.02] 18:21 |
andzio
|
|
Agnieshko Jest mi niezmiernie przykro, ale wędlin suszonych jeszcze nie robiłem, więc nie będę stulał głupot, by się potem za nie wstydzić. Jednym słowem zero doświadczenia, a moja wiedza ogranicza się tylko do przepisów, które podał Wódz. Niemniej jednak przymierzam się do zrobienia kabanosów, na początek i zobaczę co wyjdzie.O efektach poinformuję. Na razie zajmowałem się wędzarnią, przeróbkami i poprawkami. Myślę, że skoro Maxell podał przepisy to są one jak najbardziej do wykonania tylko jak sam zastrzega należy ściśle trzymać się przepisu.
Szunaj dodaj sobie do ciasta ziemniaczanego trochę mięsa takiego jak na kiełbasę wiejską tuchowską (gdzieś tu się przewinęła na forum) z niepeklowanego mięska, wymieszaj dobrze i usmarz placki, są super.
Maxell na obecną chwilę mam bardzo poważne problemy czasowe nie wiem jak to długo potrwa, więc nie chcałbym się podejmować czegoś co będzie sie wlekło niewiadomo dokąd. Sam zresztą zobacz jak rzadko tu zaglądam. Sprawdzę tylko pocztę, odpowiem kolegom i już mnie nie ma.
Ale nie wymawiam się, prawdę mówiąc nie mam nawet pomysłu o czym pisać,a tak może w trakcie dyskusji na forum lub czacie coś mnie natchnie, sprubuję jescze pozbierać do kupy to co było porzuszane na tym forum. Ale proszę nie rządaj odemnie szybkości bo nie dam rady.
Lachu polegam na Twoim słowie i wiedzy, w razie draki pomożesz dopracować technologię. Wielkość wydaje mi się dobra. Po co mrozić na zapas, najlepsza szynka świeża. Lachu nie gniewam się nie jestem obrażalski.
Lachu SzunaJ se przecie nie weźmie kompa do (za przeproszeniem) wychodka. 
Kto jeszcze jest chętny dołożyć się paroma złytymi do pokrycia wydatków poniesionych na uruchomienie naszej nowej stonki wędliniarskiej, proszony o kontakt ze mną pod adresem ansiand@wp.pl |
[22.02] 19:03 |
szunaJ
|
|
Ale jestescie....qrde....przecie mnie nico nie jest!!!!! Jelita wytrzymały wiec spoko! hehehehehehe a na kolacje robie ziemniaczki smazone ,pokrojone w plasterki,cebulka,pieprz,sól no i zarumieniam a pozniej dolewam po troszku wody i duszę.Na koniec wleje śmietanki i wymieszam.też są dobre i bez tych tam no tych co mają połamane po wypadku samochodowym. DZISIAJ dzień bezmięsny u mnie! Agniesha ja to bym ci powiedział skąd masz krew wziąść hehehehehehe qrde. I za darmo! No!
Pozdrawiam brać!!!
|
[22.02] 19:26 |
Agnieshka
|
|
Szunaj
A może na słonince coś? przeciez to nie mięso...
|
[22.02] 20:41 |
paweł
|
|
Agnieshka te duszone to mi się nie podobają przepis mało szczegułowy dobre duszone to sztuka napisz dokładnie o co chodzi mieszkam nie daleko Ciebie wyjaśnij o co chodzi albo spróbuj moich i razem podamy przepis. Ja robie duszone jak kiełbaski się wędzom wtedy jest czas a do popicia żurek na białej kiełbasie takiej swojskiej.
Noi jeszcz brakuje przepisu na naleśniki na tej stronie
|
[22.02] 20:43 |
paweł
|
|
Agnieshka te duszone to mi się nie podobają przepis mało szczegułowy dobre duszone to sztuka napisz dokładnie o co chodzi mieszkam nie daleko Ciebie wyjaśnij o co chodzi albo spróbuj moich i razem podamy przepis. Ja robie duszone jak kiełbaski się wędzom wtedy jest czas a do popicia żurek na białej kiełbasie takiej swojskiej.
Noi jeszcz brakuje przepisu na naleśniki na tej stronie
|
[22.02] 20:45 |
paweł
|
|
proszę jeszcze o naleśniki
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|
|