|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[05.11] 20:27 |
tomaszek
|
|
dzieki za pomoc, piwko zlane do butelek , i po paru godzinach zyskało perfekt klar a osad na dnie , jak za dawnych lat w niepasteryzowanym piwie marki kryształ, smak jest i zapach jest i kto tu pieprzył o bimbrowym posmaku?? i jeszcze kopa daje , panowie czapki z głów !!!1
choć żonka nie chciała skosztować
precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
|
[06.11] 10:03 |
Bronek
(andrnon@wp.pl)
|
|
Przepis na samodzielne wykonanie bialej kielbasy.
|
[06.11] 22:01 |
wikikalisz
(wikikalisz@o2.pl)
|
|
Witam serdeczne po długiej niebytności na forum. Mam pytanie do starszych (nie wiekiem) tylko starzem na stronce zadymiarzy. Kiedyś przeglądając prawie całą dyskusję przeczytałem, że można przy wędzeniu szynek, baleronów itp. zastosować odwrotną kolejność tzn.: po upeklowaniu mięsa najpierw je sparzyć a następnie dopiero wędzić. Dziś nie mogę tego zapisu odnaleźć. Jeśli ktoś pamięta kto to pisaół i gdzie należy szukać wypowiedzi na ten temat to proszę o informację.
WIKI |
[06.11] 22:14 |
wikikalisz
|
|
Odpowiedź dla Bronka
Rozumiem z twojego zapisu że szukasz przepisu na białą kiełbasę. Znajdziesz go na tej stronce.
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35
WIKI |
[06.11] 23:33 |
abratek
|
|
Wiki - zaczęło się na stronie 231 od postu Dziadka [19.03] 19 2
a Ligawa opisał taki sposób na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=896
co do białej to od tego przepisu Maxell rozpoczął ten temat 
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[09.11] 02:56 |
kangur
|
|
no i co?
 |
[10.11] 10:42 |
wosiu
|
|
co powiecie na temat haminy przy peklowaniu mięs
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[10.11] 20:46 |
Przeciwnik
|
|
Temat wielofosforanów na forum nie jest omawiany no bo i po co jak w domowym sposobie wędlin nie stosujemy. Temat haminy bardzo by napewno zainteresował wytważaczy wedliny na sprzedaż. Osobiście uwazam że nie warto w ten temat wchodzić. Pozdrawiam
|
[11.11] 17:41 |
aldek44
(aldek44@wp.pl)
|
|
kurcze ratunku, zabrakło mi jelit co zrobić ?
zostało ok 4 kg wsadu ?
|
[11.11] 19:35 |
Maxell
|
|
Włóż do słoików i zapasteryzuj. Zobaczysz jaka będzie pychota.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.11] 10:07 |
aldek4
(aldek44@wp.pl)
|
|
dzięki!!!
|
[16.11] 00:34 |
kangur
|
|
oj
 |
[16.11] 13:28 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
czyżby to nasze forum zmieniło język i służy ostatnio do wymiany makaronizmów i innych zupełnie tu nie pasujących włoskich linków i innych rzeczy.
sery to proste http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[16.11] 13:34 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
co do haminy jest bardzo przydatna tym którzy chcą mieć duży uzysk z niewielkiej ilości mięsa zrobić wielką ilość gotowego wyrobu. Ale może warto byłoby zająć się tym tematem bo większość nie wie co to jest i jakimi to konsekwencjami grozi. Spotkałem się już ze stwierdzeniem u jednego sprzedawcy, że jest to środek służący do tego żeby kiełbasa była" zwięzła i kleista i należy dodawać torebkę ok 10dkg na 5-7 kg farszu" . dziwię się tylko takiemu sprzedawcy, że najpierw sam się nie zorientował co to jest i jak to należy stosować. pozdrawiam
sery to proste http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[17.11] 12:33 |
wosiu
|
|
Właśnie dla tego zadałem to pytanie na temat haminy.byłem w gościach na WŚ i tam się o tym dowiedziałem lecz nie bardzo umiano mi wytłumaczyć na czym to polega i dlaczego się to stosuje.Znalazłem na allegro ale tam był słaby opis i niczego się nie dowiedziałem.Może ktoś mnie uświadomi o co tu chodzi to jak pojadę z następną wizytą tozrobię im wykład.A teraz druga sprawa, przmierzam się do zakupu nadziewarki i chciałbym zapytać co myślicie o tym KIEŁBAŚNICA NADZIEWARKA DO KIEŁBAS SUPER CENA (numer 140974899
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[17.11] 16:42 |
abratek
|
|
poczytaj opinie na forum http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=526&postdays=0&postorder=asc&start=30
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[17.11] 16:52 |
abratek
|
|
Hamina- cytuję opis:
"Witam,
mam do sprzedania oryginalną haminę - "hamine-S" prod. Holenderskiej....
Hamina jest emulgatorem, który stosuje się do peklowania wędlin.
Jeżeli ktoś często przyżądza swojskie wędzonki to powienien kupić ten środek, poprawia on konsystencje wędlin oraz smak i soczystość. Dodaje się jej bezpośrednio do zalewy peklującej."
A teraz opis "profesjonalny" (dystrybutora)
"Hamina S
Wysokofosforanowy środek służący do nastrzyku szynek, łopatek, polędwic itp."
i o czym my tu mówimy - toż to typowa chemia której w pierwszym rzędzie tutaj unikamy
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[18.11] 19:19 |
qarwa
|
|
Podajecie linka,ok ale może byś przetłumaczył, jesteście na polskim forum, zapomnieliście języka ojczystego. Nie każdy jest lingwistą
|
[19.11] 20:19 |
Lucjan
(komislucjan@tlen.pl)
|
|
Witam Maxell. Jestem początkujący, ale mocno zapalony, sprzęt już mam cały do wyrob wędlin. Wędzarnia z beczki stoi już od 4 lat. Wędziłem często na Swięta sztnki , boczki, itp. ale widzę że była to prowizorka ! 2 tyg. temu zrobiłem kiełbasę czosnkową parzoną, była pyszna !Dzisiaj robię białą polską surową . Nie rozumię co znaczy...... nie okręcana w zwojach ??? Proszę o odpowiedż. Co do wcześniejszego mojego wędzenia, to robiłem takie "byki" Teraz wędziłem bez kory !!! owocowym i dębowym drewnem, pięknie wyszło i nie śmierdziałem dymem jak harcerz, a co dopiero było na wyrobach???Na początek wystarczy. Jestem początkujący i dlatego będę Was dużo pytał na FORUM.Dodam jeszcze Maxell że jesteś MOCNY, pozdrawiam wszystkich !
|
[19.11] 21:13 |
Lucjan
(komislucjan@tlen.pl)
|
|
Powiedzcie ktoś proszę czy kiełbasę białą surową mrozimy sparzoną, czy surową ???
|
[19.11] 21:58 |
Maxell
|
|
Cześć Lucjan.
Nie odkręcana, tzn. że kiełbasę napycha się w jelito w całej jego długości, bez dzielenia na kiełbaski.
Białą zamrażasz surową, a parzysz przed konsumpcją. Pozdrawiam.
PS. Przenieśliśmy sie na forum naszej stronki www.wedlinydomowe.pl i tam nas szukaj.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[19.11] 22:08 |
Bagno
|
|
Witaj Lucjan!
Napisałeś "Nie rozumię co znaczy...... nie okręcana w zwojach ???"
tzn., że nie robi się pętek czyli odcinków o jednakowej długości lub też kółek.
Odnośnie drugiego pytania, to można tak i tak,wybór nalezy do Ciebie.
Zapraszam na stronę http://www.wedlinydomowe.pl/index.php i na forum dyskusyjne, naprawdę warto poczytać.
Interesujące informacje znajdziesz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1040
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=481
|
[19.11] 22:16 |
fentel
|
|
Wosiu i Lucjan !
Zapraszamy na forum wędlin domowych !
wystarczy się zalogować i jesteście w naszym skromnym gronie.
Na wszystkie problemy zawsze jakiś doświadczony zadymiacz Wam odpowie.
pozdrowionka
czujcie dym!
Uwaga ! Na tym forum jest niebezpieczny wirus.!
Jak wejdziesz, to jesteś skazany na systematyczny wyrób wędlin domowych.(jak poczęstujesz raz rodzinkę to masz przerąbane)
I oto chodzi. chłe, chłe.
|
[20.11] 05:50 |
kangur
|
|
hiho
 |
[21.11] 01:41 |
kangur
|
|
no wiecie co ten fioduruk to jest osiol bez jajc pisze ksiaszki o wedlinach a gowno potrafi
Max jest champion!!!
Precz z fiodorukiem!!!!!!!!!!
 |
[21.11] 10:53 |
wosiu
|
|
Mam ogromną prośbę POTRZEBNA MI POMOC!
Dostałem sześć przednich golonek po 1.2kg (około) każda i planuję je wędzić ale w taki oto sposób.Golonki podgotuję w wywarze warzywnym prawie do miękkości i dopiero do wędzarni.I teraz pytania czy coś mi z tego wyjdzie i czy golonki trzeba wcześniej zapeklować.A może ktoś ma inną propozycję. Nie chciałbym tego zepsuć a trochę tego mięska jest,więc jeśli ktoś ma jakieś uwagi to proszę o napisanie.Narazie myślę o podgotowaniu i uwędzeniu.
PZDR WOSIU
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[21.11] 12:34 |
tomaszek
|
|
ciekawe co sądzicie peklowaniu na sucho i zapakowaniu tego w próżniowy worek?? ktoś juz o tym pisał , ciekawe czy jakzapakuje próżniowo na 2 tygodnie szynke w wore foliowy to sie ie zepsuje??? co o tym sądzicie fachowcy??
precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
|
[21.11] 14:19 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Wosiu moim skromnym zdaniem, to lepiej byłoby najpierw te golonki zapeklować. później uwędzić, a następnie gotować do miękkości. ja właśnie tak postępuję z golonkami.
sery to proste http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[21.11] 16:05 |
Bagno
|
|
@ tomaszek. O peklowaniu w worku pisał na tych stronach Dymek. Ogólnie nie stosuje się metody przez ciebie podanej gdyż potrzebne są odpowiedni sprzęt, dlatego stosujemy peklowanie na sucho w naczyniach; oszczędzamyw ten sposób środowisko. Ponadto w przemyśle proces peklowania byłby zadrogi.
Tak w ogóle to po co peklować przez dwa tygodnie.
@ wosiu ... można zrobić tak jak planujesz pisał o tym Dziadek
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=6840 10.03. godz. 18.31. oraz Ligawa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=896
przyłączam sie do zdania J.Z.P dla mnie smaczniejsze.
Obu panom proponuję zadawanie pytań na http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php
|
[22.11] 15:46 |
cyngiel
(cyngiel50@interia.pl)
|
|
Mak napisz jak zrobic kielbase w sloikach aby sie dobrze rozsmarowala?
Zrobilem jest smaczna ale sie nie rozsmarowoje trzeba kroic.
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|