o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[30.12] 16:05 Pepper
http://www.wedlinydomowe.pl/
Zajrzyj na tą stronę EWo,
Pozdrawiam
[30.12] 16:19 EWa
Dzięki, już mam ją w ulubionych.

EWa
[30.12] 17:31 Maxell
Krzysztof, jesli gdzies jesteś, to spróbuj dopasować nazewnictwo elementów półtuszy wieprzowej, które zamieściliśmy na stronce do aktualnych norm - oczywiście jesli możesz.
Dzisiaj był na stronie jakiś gostek, któremu bardzo sie nie podobało nazewnictwo jak np. boczek przerośnięty. itp.
Nie przejmuję sie taki bzdurami, gdyż "doradców"mamy zatrzesienie, tylko jak ich prosze o konkretną pomoc, to biedaczyska już sie więcej nie odzywają.
Gdybyś w wolnej chwili mógł sprawdzić, byłbym wdzięczny.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[30.12] 19:40 Bagno
Witam!
Maxwell, czy możesz mi podesłać na mój adres treść pretensji gościa, o którym pisałeś przed chwilą.
Krzyztof. Służę pomocą.
Pozdrawiam Wszystkich.
[30.12] 21:55 strampek
Chciałbym przypomnieć o sprzedaży fajnych nadziewarek.
Ostatnie 3 sztuki.Polecam Info http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=226

[30.12] 21:56 strampek
Chciałbym przypomnieć o sprzedaży fajnych nadziewarek.
Ostatnie 3 sztuki.Polecam Info http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=226

[31.12] 16:00 Marek
Strampek: podaj jaka jest cena tych nadziewarek?
[31.12] 18:21 marysiaz
Życzę Wam Wszystkim Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku, abyście wsród samych życzliwych ludzi mogli dalej bezinteresownie dzielić się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem a Tobie Maxell szczególne podziękowania za założenie tej wspaniałej stronki i za ogromny wkład pracy.

[31.12] 18:36 Krzysztof
Maxell,,,, p który element chodzi??
w wolnej chwili sprawdze
życze Wam zdrowia i wszystkiego co dobre

Darz dym
[31.12] 19:09 Maxell
Serdecznie dziękuję. Stronkę załozyliśmy wspólnie i wspólnie ją prowadzimy. Myslę, iż w roku przyszłym jak i nastepnych, nic w tym zakresie się nie zmieni.
Wszystkiego dobrego Marysiu w tym Nowym Roku, Tobie oraz wszystkim Zadymiarzom i członkom biernym zadymiarskiej Braci.
Co do pytania Krzysztofa - gostek ma problemy z odszukaniem w PN takiej nazwy jak np. "przerosniety boczek" itp. Delikatnie mu wytłumaczyłem jaka rolę stronka ma do spełnienia w zakresie popularyzacji zdrowego i smacznego wedzenia oraz, że nijak to sie ma do obecnych norm i receptur. . Po prostu mamy zupełnie rozbiezne cele.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[31.12] 20:36 strampek
Do Marka. Cena to 550PLN. Za jakość i funkcjonalność nie dużo.
Może ktoś z tych co już kupił ode mnie napisze jak się tym ustrojstwem robi. Jeden gość powiedział, że moja nadziewarka w porównaniu do kolankowej i innych wypada jak mercedes do trabanta.

[01.01] 08:31 Lelek
Fajerwerki, śnieg, muzyka, już szampana każdy łyka, stary rok się w Nowy zmienia, przeto takie śle życzenia:
Zdrowia, szczęścia, pomyślności, forsy góry i miłości, mnóstwa dymu w wędzaroku, życzę WEZYSTKIM w Nowym Roku !

Lelek


[02.01] 18:50 jurek52   (jurek52@wp.pl)
Serdecznie witam już w nowym roku....
Cichutko tutaj dziś.
...podobno na drugi albo trzeci dzień dobry jest sok z kiszonej kapusty,
bo o abstynencji to juz zapóżno mówić..
...ale co tam,jak mawiają rosjanie

raz to nie zawsze
dwa razy ,to nie reguła,
trzy razy to nie wciąż.


pozdrawiam
Jurek


[02.01] 21:43 Papcio
Witam wszystkich w Nowym Roku i pozdrawiam po odzyskaniu chęci do życia.
Życzę przyjaciołom, znajomym i czytającym te forum, pomyślności i by nie zabrakło na wsad do wędzarki!
Niech Dym będzie z nami!

Wszystko można zrobić, bo wszystko LUDZIE robią.
A trening czyni mistrza!
http://www.wedlinydomowe.pl
[02.01] 22:09 Maxell
Dzieki Panowie serdeczne. Wam również życzę wszystkiego najlepszego w imieniu swoim i pozwolę sobie podziękować w imieniu tych, którzy nie piszą.
Przypominam o typowaniu wędzarenek do konkursu, oraz nadsyłaniu opracowań i zdjęć swoich medalowych wyrobów.
Pozdrawiam serdecznie


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[03.01] 18:49 Ksawer   (gk@mps.pl)
Witam,
w sprawie nadziewarki kol.Strampka, to ja jestem autorem tego samochodowego porównania, choć nadziewarka kolankowa spełnia też swoje zadanie. Rozwiązanie z "grzechotką" jest - można powiedzieć - epokowe. Ponadto osoba podpisująca się tym nickiem to gość uczciwy i terminowy. Mogę polecić osobę i urządzenie z czystym sumieniem.
Dlatego też NADZIEWARKE KOLANKOWĄ SPRZEDAM (nówka/4 razy użyta + komplet lejków, opakownie oryginalne. Za stówę !!! (Kontakt "www wędlinach...'
Pozdrawiam noworocznie zadymiarzy wszystkich.
Ksawer.
[03.01] 18:50 Ksawer   (gk@mps.pl)
Witam,
w sprawie nadziewarki kol.Strampka, to ja jestem autorem tego samochodowego porównania, choć nadziewarka kolankowa spełnia też swoje zadanie. Rozwiązanie z "grzechotką" jest - można powiedzieć - epokowe. Ponadto osoba podpisująca się tym nickiem to gość uczciwy i terminowy. Mogę polecić osobę i urządzenie z czystym sumieniem.
Dlatego też NADZIEWARKE KOLANKOWĄ SPRZEDAM (nówka/4 razy użyta + komplet lejków, opakownie oryginalne. Za stówę !!! (Kontakt "www wędlinach...'
Pozdrawiam noworocznie zadymiarzy wszystkich.
Ksawer.
[03.01] 23:20 jarek_zielona_pietruszka
wszystkim dymiarzom składam najlepsze życzenia noworoczne. trochę spóźnione ale bardzo szczere.
samych udanych wyrobów, smacznych wędlin, dobrych dymów w wędzarni, no i najważniejsze dobrego zdrowia i pomyszlności w nowym roku.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[04.01] 09:56 mary   (magicwhisperer@yahoo.com)
Czy ktos moze zna budowe pieca chlebowego w stylu wiejskim .Prosze napiszcie, z gory dziekuje.
[04.01] 13:52 marcin
Witam!
mary > 156 str tematu - tu znajdziesz sporo informacji, dodatkowo na http://republika.pl/o_chlebie/piec%20chlebowy.html
Pozdrawiam.

podwędzone dłużej leży.
[04.01] 17:29 wosiu
Witam
Składam wszystkim zadymiaczom Noworoczne życzenia spóźnione ale naprawde szczere.
Dzisiaj odpaliłem nową wędzarnie zrobioną specjalnie na wędzenie szynki całej razem z kopytkiem.Szynka leży już 12 dni w zalewie i dziś wieczorem mam zamiar ją wyjąć i powiesić aby obsiąkła z zalewy,jutro
ewentualne moczeni i suszenie do piątku do rana.W piątek pierwszy dzień wędzenia.Koniec przewiduję w niedzielę kiedy to postaram się upiec ją w wędzarni tak aby nadawała się do spożycia bez parzenia.Jeśli
ewentualnie ktoś ma jeszcze dla mnie jakieś rady to prosił bym bardzo o wsparcie.Robię to po raz pierwszy i trochę mam mojra jak to wyjdzie
ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.Szynka ma 11kg więc nie jest taka mała i w związku z tym MAM PYTANIE jak długo ją podpiekać aby była dobra.Wiem że musi osiągnąć 68 stopni w środku ale jeżeli to nastąpi po na przkład 8 godzinach to ona z wieszchu mi się spali i tego się boję.Termometr ma zamontowany w wędzarni jest dokładny będę się starał nie przekraczać 80-90 stopni.Sonde też mam więc i w środku będę znał temperature ale życie jest życiem i zawsze wypadnie coś nie
pożądanego.Postaram się zrobić kilka zdjęć jeśli zdobęde aparat.Narazie czołem jakby co to proszę piszcie, jutro rano przeczytam bo dziś już nie będę mógł.Jeszcze raz pozdrawiam.
Wosiu

Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...
[04.01] 20:57 jarek_zielona_pietruszka
Wosiu piszesz, że peklujesz szynkę 12 dni. przy wadze 11kg wydaje mi się to stanowczo za mało, tym bardziej, że jest to szynka z kością i kopytkiem. Czy robiłeś nastrzyk, bo jeśli nie to myślę, że te 12 dni można śmiało pomnożyć przez 2, tym bardziej, że ta szynka jest prawdopodobnie ze skórą. pozdrawiam serdecznie.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[05.01] 00:39 jarek_zielona_pietruszka
postanowiłem ostatnio poeksperymentować z królikami. chcę zrobić dobrą wędzonkę z królika. W związku z tym, że w miejscu gdzie muszę ostatnio mieszkać jest zagłębie króliczo - pieczarkowe. ( na pieczrki już nie mogę patrzeć) zacząłem eksperymnty z mięsem króliczym. zrobiłem królika na różne sposoby. teraz chcę zrobić królika wędzonego. potraktuję go podobnie jak kurczaka tylko trochę dłużej. Najpierw wywieszę go na ok tydzień, zby skruszał, poźmiej wrzucę go bo zalewy peklujące na ok 7 -10 dni. później położę, żeby odciekł i na końcu uwędzę, dymem średnio gęstym o temp ok 40 st. przez jakieś 2,5 godz.. króliki ważą ok 2,5-3 kg szt.
gdyby ktoś miał jakieś uwgi co do mojego postępowania, będę bardzo wdzięczny. poprzednio wędziłem królika jakieś 15-18 lat temu ale nie zapisywałem uwag i w związku z tym nie mam skali porównawczej. pozdrawiam wszystkich dymiarzy.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[05.01] 08:03 Lachu

Cześć!

Wosiu!

Co do długości peklowania Jarek ma bezwzglęnie rację 3 tyg. min.
Nie zapomij też o zrobieniu "kanałów" wokół kości i nastrzyknięcia tam zalewy

pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[05.01] 08:14 Lachu
Wosiu!

jeszcze jedna uwaga

mój dziadek - spec od takich szynek
"wyłamywał" goleń w stawie z powodów j.w

po uwędzeniu szynki "dojrzewały" na strychu

części bez skóry były grubo nasmarowane baranim łojem
zabezpieczało to przed wysychaniem

pzdr


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[05.01] 10:41 wosiu
Witam
Oczywiście nastrzyki zostały zrobione, robiłem nastrzyki nawet w trakcie peklowania po 5-ciu i po 8-miu dniach peklowania. Kanały przy kości są zrobione, skóra jest zdjęta do połowy golonki. Peklowało się to wszystko w temp. takiej jak temp otoczenia czyli ok. 2-3 stopnie czasami 0.
Chef Paul swoją szynkę z dzika wędzoną na zimno peklował mniej więcej tak samo długo i jemu wyszła bardzo dobrze, więc myślę, że po tylu nastrzykach i częstym masowaniu mięsa powinno być też ok., ale okaże się w praniu.
Teraz mam jedyny problem z tym, że moja sonda termometr jest niestety niesprawna i nie nadaje się do użycia, muszę szybko gdzieś zdobyć taką sondę. Na razie od rana objeździłem wszystkie hurtownie masarnicze w Łodzi i nic, no ale zobaczymy może się uda.
Jeśli by ktoś miał jakieś uwagi i rady co ważniejsze to czekam.
Pozdrawiam Wosiu.

P.S. Pytałem w hurtowni o cenę flaków kiełbaśnic 26-28 i 91m (100 yardów) 30zł. Kilogram peklosoli 1,50 zł, a worek 25kg 15 zł.

Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...
[05.01] 12:32 abratek
wosiu - o ile pamiętam temp peklowania powinna być 4-6 stopni przy niższej peklowanie przebiega wolniej , a przy zerze ustaje, dlatego posłuchaj kolegów i poczekaj jeszcze , a i zapewne nie zaszkodzi podnieść temp.

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[05.01] 12:56 Maxell
Wosiu, zadzwoń do Piotrlowa Tryb., do hurtowni TECHMAT, tel. 0-44 6476634.
Tam powinny być te termometry. mają zresztą sporo sprzętu masarskiego i dodatków.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[05.01] 23:10 esk.fr.
chodze do hotelarza i teraz mama taki przedmiot jak gastronomia jutro mam zrobić domowy majonez -czy ktos moze mi wytłumaczyć po co mi coś takiego jak przecież ludzie wymyślili sklepy i takie triko można kupić-rzecz nabyta...ludziom się nudzi... to wymyślają jakieś dupesrety i utrudniają życie innym
[06.01] 07:52 Maxell
Wejdź na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl i w dziale gastronomiczne znajdziesz kilka przepisów na domowy majonezik.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc