|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[23.06] 10:19 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Abratku masz rację ja w swoich rozważaniach brałem pod uwagę tylko układ avt a nie ten drugi bo tamten według mnie nie spełnia oczekiwań tamten jest typowym regulatorem napięcia. może dzisiaj uda mi się zrobić kilka rysunków mojego pomysłu. pozdrawiam i lecę do pracy
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[23.06] 10:20 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Abratku masz rację ja w swoich rozważaniach brałem pod uwagę tylko układ avt a nie ten drugi bo tamten według mnie nie spełnia oczekiwań tamten jest typowym regulatorem napięcia. może dzisiaj uda mi się zrobić kilka rysunków mojego pomysłu. pozdrawiam i lecę do pracy
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[23.06] 12:53 |
qqredu
|
|
Tetryk.
Ze dwa miesiące temu opisywałem to tak.
"Najłatwiej wpiąć w kabel zasilający. Ja kupiłem wtyczkę i gniazdo (takie w plastikowej puszce do pomieszczeń mokrych, natynkowe). Włącznik do wiertarki kupiłem w serwisie i porosiłem fachowca o schemat wpięcia. W puszce (kupionego gniazdka) wyciąłem otwór na włącznik i połączyłem kablami z gniazdem. Po czym włącznik po prostu obsmarowałem klejem. Gniazdo przez wtyczkę do sieci a do gniazda wtyczkę maszynki. Pokrętłem regulujesz obroty. Ot i wszystko.
Nie wygląda to estetycznie ale działa i ma tą zaletę, że mogę to wykorzystywać do różnych urządzeń."
Aha oczywiście włącznik jest wklejony tak aby na zewnątrz było pokrętło do regulacji obrotów.
Ahoj
|
[23.06] 12:59 |
Chef Paul
|
|
Plagiatorzy na ebay ... NO TO DYMEM IM PO OCZACH
wszystkim czołem...narazie jeszcze nie społem...bo cały czas testowołem...i z PLAGIATORAMI się rozprawiołem...i w końcu całą noc nie społem i do roboty pomaszerowołem
tak więc robiłem ze swoją stronką w nowym miejscu parkowania różne sztuczki, sprawdzałem linki jak wszystko chodzi i czy coś nie zamierza się skopać i trafiłem na ebay
wrzuciłem do wyszukiwarki "wędzarnia" i przecieram oczęta ze zdumienia... https://www.ebay.pl/listResults?browse=0&SellerId=asia-as
...nasi starzy znajomi z Allegro
...no to zagotowałem i postanowiłem wyrwać chwasta...
...tak więc natychmiast w mojej łysej łepetynie powstał plan "psa ogrodnika" i postanowiłem swoje pliki udostępnić za darmo...
wszyscy chętni mogą go sobie pobrać z mojej stronki w formacie PDF adres
oczywiście na aukcji ebay zamieściłem stosowne ogłoszenie http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=4390209256
Maxell
uprzejma prośba, może byś zamieścił, jeśli możesz naturalnie, na witrynie "wedlinydomowe" stosowne ogłoszenie,
fire.. i konewka
jeżeli macie ochotę to zwrócę Wam kasę za przesłane opracowanie jeżeli nie, pójdzie na utrzymanie mojej stronki,
pozostali klienci
przepraszam, ale zwrot tylko dla ZAREJESTROWANYCH członków tego forum lub "wedlinydomowe"
jeszcze raz przepraszam,
wszystkie opracowania będą od tej pory z mojej stronki na nowym miejscu: http://chefpaul.w.interia.pl dostępne za darmo,
na ukończeniu piec chlebowy
również udostępnię inne plany i opracowania dotyczące mebli i budowli ogrodowych
niestety nie potrafię podać żadnych konkretnych terminów,
poprostu zaglądajcie na moją stronę,
pozdrawiam
Chef Paul
PS...nowa stronka w dalszym ciągu w testowaniu
.....copymani/acy - "ręce precz od wietnamu"
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com/ zapraszam |
[23.06] 13:10 |
Tetryk
|
|
Qqredu
Dzięki, ale napisałeś tak:
".... Włącznik do wiertarki kupiłem w serwisie i porosiłem fachowca o schemat wpięcia...."
Właśnie, ten schemat wpięcia
Przepraszam, ale........ Tu można dopisać kim jestem.
U mnie nie ma tak wspaniałych fachowców. Powiedzieli mi, że mnie to zrobią i podali za jaką cenę, ona mnie zniechęciła.
|
[23.06] 13:14 |
Chef Paul
|
|
poprzednia stopka jeszcze narazie nieaktualna .... w testowaniu
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl zapraszam |
[23.06] 13:58 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Abratku!
zdjęcia "frani" wyślę za ok 2 tygodnie bo w tej
chwili jestem szczęśliwym podróżnikiem na urlop
a zostały w chałupie
Chefie zauważ że dziady cenę podnieśli!
pzdr
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[23.06] 20:39 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Abratku a jakiej mocy jest ten Twój silnik trójfazowy to b. ważne na jakich elementach musi być wykonany. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[23.06] 21:28 |
fire28
|
|
Witam.
Chef Paul. Pięknie załatwiłeś na eBay - GRATULACJE. Ciekawe ile odwiedzin i ściągnięć będziesz miał na swojej stronie. Jeśli to zda egzamin to może z naszą też tak zrobimy?
Wodzu "M" co ty na to?
Co do kasy - zapłaciłem za myśl twórczą z której będę korzystał, a Poczcie nie ma co płacić.
|
[23.06] 21:33 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Chefie obejrzałem dowaliłeś im równo gratulacje. ja po przeczytaniu tego skrótu który oni napisali stwierdzam, że ten spis treści brzmi dziwnie znajomo częściowo pochodzi z naszej stronki a częściowo z ksiązki domowy wyrób wędlin A.Ners. gdyby nie to ,że za kilka dni nie będę miał przez jakiś czas internetu to też bym założył takie konto na e bayu czy na allegro.pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[23.06] 23:02 |
abratek
|
|
Jarku - jest to silnik o mocy 0,55kW , jesli masz jakiś ciekawy pomysł to bardzo proszę o wszelkie dane
http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne |
[23.06] 23:08 |
abratek
|
|
Chef - trzymam kciuki aby Ci regulaminem nie wyjechali, moja aukcja nie ujrzała światła dziennego - no cóz taka wola forum.
Przy okazji szukam dobrego , sprawdzonego przepisu na karkówkę z grilla, może jako spec od ogni piekielnych masz coś w zanadżu?
http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne |
[24.06] 00:07 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
ja karkówkę kroję na plastry ok 1cm grubości. nacieram posiekanym czosnkiem, miętą.lubczykiem i wkładam na noc do marynaty, którą robię z przypraw na grila kupionych w torebce na targu, rozmieszanych w oleju słonecznikowym. później prosto z marynaty odcieknięte kawałki na grila i piekę do skutku. pozdrawiam
Abratku jutro poszperam w swoich notatkach i coś postaram się wymyślić chociaż będę miał mało czasu bo jadę wieczorem na działkę i muszę kupić produkty na konserwę z boczku i na mój drobiowy wynalazek. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[24.06] 07:47 |
Krzysztof
|
|
Witam
Dziś drugi dzień peklowania łopatki, wieczorem do szynkowarki i będzie miłe sobotnie śniadanko.
A co do grillowania to dla posiadaczy wędzarek z beczek lub czymś podobnym polecam wykorzystać je do opiekania mięs i innych pyszności. (ziemniaki w serem i cebulką w folii aluminiowej)
W palenisku suche drewno, drzwiczki otwarte aby był cug, na wierzch beczki kładę kratkę , na to mięso i jak wygodnie się to robi ,nie trzeba się schylać.
Darz dym |
[24.06] 08:02 |
Krzysztof
|
|
Karkówke, żeberka,boczek ,skrzydełka.
Skład marynaty lej,lubczyk(magii),nać pietruszki,koperek(posiekane)sól i pieprz.Tanio,prosto i smaczne!!
Darz dym |
[24.06] 08:28 |
Qqredu
|
|
Tetryk
Też nie jestem elektrykiem ale z prądem podałem sobie rękę (dosłownie bo w dzieciństwie wsadziłem dwa gwoździe do kontaktu). A na serio włącznik ma dwie strony do podłączenia wejście i wyjście. Niekoniecznie musisz go montować w gniazdku może być na kablu przed gniazdkiem. Przewody (prądowy i zero) doprowadzasz i podłączasz do jednej strony a z drugiej strony wychodzą przewody do gniazdka. Ja schowałem wyłącznk w gniazdku tylko dlatego żeby mi kabelki nie świeciły na zewnątrz bo drugi raz nie chcę się witać z prądem. Sposobów zabezpieczeni można wymysleć jednak bardzo wiele i nie koniecznie trzeba montować w gniazdku wystarczy na kablu (będzie prościej). Jedyny widz to, że o ile pamiętam na wyłączniku jest mostkowanie. Żeby nie zgadywać poprosiłem serwisanta o schemat. Konfiguracja umiejscowienia wejść i wyjść zależy od typu wyłącznika i mój schemat nie koniecznie musi Ci odpowiadać zwłaszcz jeżeli z elektroniką jesteś "za pan brat". Ale może na forum są jacyś elektronicy i podpowiedzą jak podejść do podłączenia "uniwersalnie". Jeżeli się nie znajdą spróbuję Ci coś przesłać.
Ahoj
|
[24.06] 14:54 |
grzes855
|
|
Szukam, szukam i i za chiny nie moge znaleść przepisu na wsad do szynkowarki z miesa drobiowego, ktos podawał ale nie mogę odszukac, to było cos z obranego mięska z kurczaka + dodatek niewielki wieprzowiny gdyby ktoś pamiętał będe wdzięczny
|
[24.06] 15:48 |
abratek
|
|
grześ - pewnie chodzi Ci o to:
"[11.05] 07:20 Angin74
Szynkowary
Eksperymentuję. Najlepsza szyneczka wyszła mi z połączenia kurczaczka z szynką wieprzową.
Polecam coś takiego:
Kupić kurczaczka, wziąć z niego nóżki i piersi i skórki...
Z kurczaka 1,6 kg dostajemy tego około 70dkg. Do tego dorzucamy 20dkg wieprzowiny (szynka lub łopatka)
Reszta kurczaczka na rosół
Skórki przepuszczamy 3 razy przez sitko 2-3 mm...
Wieprzowinkę przepuszczamy raz przez sitko 3mm.
Reszta mięsa raz mielimy przez sitko 13mm
Przyprawy, sól cukier puder (jak w przepisie podstawowym)
Dodatkowo dwie szczypty gałki, pół ząbku czosnku, szczypta pieprzu.
Wychodzi miękka soczysta mieloneczka - jak dla mnie sporo lepsza niż z samej łopatki."
A ja dodam że robiłem tylko z kurczaka, wychodziło niezłe pod warunkiem dodania przypraw (dla mnie sam smak kurczaka parzonego jakoś nie leży).
skrót:
1 kurczak ok 1,6 - 1,8 kg
2 rozmontować na części pierwsze
3 piersi w kostkę ok2x2cm
4 resztę mięsa odkostnić
5 peklowanie suche , osobne mięs i skóry(której daję nie więcej jak 100gr)
6 po 2-3 dniach mielę mięso na siatce 3 (pierś pozostaje w kostkach)
7 dodaję 100ml wody, przyprawy mieszam, pakuję do szynkowara i od razu do wody, dalej normalnie (temp parzenia 75-80 stopni
http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne |
[24.06] 15:51 |
abratek
|
|
SORRY ! - poprawka
punkt 6 - siatka 3 - mielenie skóry 2-3 razy , mięso z ud na siatce 8
przepraszam
http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne |
[24.06] 16:17 |
abratek
|
|
a dodam jeszcze że Angin w swym przepisie pisał, 70 dag z kurczaka o wadze 1,6kg - to zależy chyba od tego jak się obiera, mając ptaka 1,8 kg wyczyściłem go do postaci 1,2 mięsa (ze skórą), innym razem kupiłem sztukę 1,60 i otrzymałem cały kilogram
uznałem jednak aby kupować większego kuraka , dawać całą pierś a resztę wagi (do kilograma) dopełniać mięsem z ud i korpusa
http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne |
[24.06] 16:25 |
maad8
|
|
coś dla amatorów nabiału - może jeszcze nie wszyscy mieli
przyjemność degustować żółty ser o nazwie gouda alt
sprzedaje go carrefour, a jakże, w promocji po ok. 11zł/kg
to tzw. ser alternatywny - zrobiony z olejów roślinnych,
o wyglądzie i smaku przypominającym "normalny" ser
ostrzegam - wyjątkowe świństwo
a tak przy okazji spytam, czy znany wam jest (szczególnie kolegom zza wielkiej kałuży) temat dodatków polimerowych do mięsa ? słyszałem, że
coś takiego się robi, dla mnie to nic innego tylko sztuczne mięso 
|
[24.06] 16:32 |
grzes855
|
|
abratek: dziękuję serdecznie akurat w tym momencie też znalazłem tą stronę, troche chcę poeksperymentować z drobiem
|
[24.06] 16:38 |
grzes855
|
|
maad8 - masz rację ten ser to wyjątkowe świństwo do niczego się nie nadaje na zapiekankach smakuje jak stopiona folia
|
[24.06] 20:08 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
a co z rego co leży na półkach w marketach nadaje się do jedzenia, czyba tylko serek wiejski z piątnicy. mięso stare sto razy odświeżane,podobnie drób, wędliny constarowe,warzywa zwiędłe owoce trzeci gatunek wyschnięte. byłem dzisiaj na targu i poczyniłem zakupy poeksperymentuję z konserwami mięsnymi i drobiowymi. chcę także zrobić szyneczkę z szynkowarki i uwędzić polędwicę łososiową. pracy będzie sporo ale mam cały weekend.zachwilę będę jechał bo jeszcze muszę oddać koło do wulkanizatora . pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[24.06] 22:15 |
Tetryk
|
|
Dzięki za wszystkie informacje Qqredu. Ciekawe doznania miałeś z prądem Kupiłem wyłącznik i co ciekawe u fachowców był on 3 razy droższy niż na targu u gostka który handlował „mydłem i powidłem” Jeszcze raz dzięki!
|
[26.06] 06:35 |
Chef Paul
|
|
widzę że, Wszyscy chyba na wyjeździe...
...pogoda wspaniała...
sam dopiero wróciłem...
Akcję na eBay mozna chyba zaliczyć do udanych...
...miałem tyle ściągnięć że, transfer na interii znowu mi się zawiesił i przeniosłem się na http://www.chefpaul.5gigs.com/
jak do tej pory, wszystkie testy przebiegają na tym serwerze pomyślnie i chyba tam zawisnę na stałe.
pozdrawiam
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://chefpaul.w.interia.pl zapraszam |
[27.06] 13:40 |
wosiu
|
|
Cześć
Wczoraj wędziłem schab i karczek oraz ryby. Mięso wyszło ok. jeśli chodzi o sól i o smak. Ryby tzn. pstrągi i flądry leżały w solance jednakową liczbę godzin tzn.10. Solanka była zrobiona z 8,5 dkg.soli na 1l wody, jajko wypływało i pstrągi wyszły dobre a flądry słone jak jasna cholera, co to może być? może ktoś podpowie, żebym na drugi raz nie zrobił takiej samej maniany. Lubię wędzone flądry nie tylko dlatego , że są tanie, u nas w Łodzi 5,80 kg świeżej.
Pozdrawiam Wosiu
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[27.06] 17:06 |
maad8
|
|
po sobotnim wędzeniu szyneczek i boczusia
rodzinka znowu potwierdziła, że moje szynki są najlepsze,
a kupne wędliny są be, "bo te twoje to jakoś inaczej smakują" 
i nawet sklepowa polędwica (sic!) trafiła podsmażona do jajecznicy -
10 dkg polędwicy na 5 jajek (więcej akurat nie było),
żonka stwierdziła, ze lepiej odchorowac niż ma się zmarnować,
więc jedliśmy, ale od tej pory w lodówce nie ma żadnej wedliny
ze sklepu - i niech tak zostanie 
teraz chcialbym zrobić myśliwską podsuszaną, i mam problem,
bo peklowanie i nadziewanie mam już obcykane teoretycznie i praktycznie, ale nie wiem jak suszyć - pomieszczenie chłodne i
suche - w moich warunkach o tej porze roku nadaje się tylko piwniczka,
tyle tylko że tam nie jest zbyt czysto - kotłownia, warsztat, magazynek
rupieci - wszystko w jednym miejscu,
teścia jakoś upilnuję, nie będzie podjadał (to jego piwniczka)
ale co z robactwem ? jak to się robi - wystarczy powiesić, czy
trzeba jakoś zabezpieczyć ? siatki, papier ?
poradźcie jak bezpiecznie suszyć, do soboty muszę być pewien
tego co robię - wpadka jest wykluczona, nie mogę sobie pozwolić
na obsuwę
pzdr
|
[27.06] 18:25 |
abratek
|
|
proponowałbym Ci abyś zrobił sobie klatkę z drobnej, metalowej ( w sumie może być plastikowa) siatki, na ramie z jakiegoś kształtownika (kantówek drewnianych). Będziesz miał czyste sumienie, i pewnoiść że żadna mucha nie zapaskudziła wędlinki.
http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne |
[28.06] 07:31 |
Sławek
|
|
Maad
Ja ostatnio wedziłem mniejsze złowione leszcze i trzymałem je w solance ok 4 godzin (pstrągi trzymamm ok 12-14godzin) i wyszły akurat Solanke robie 100gram/1litr Kup sobie kilka flader i potrzymaj niektóre 2 godziny, inne trzy itp i na 100% w ten sposób dobierzesz solanke
pozdr
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|