|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[15.12] 23:36 |
miro
|
|
witam wszystkich bardzo serdecznie
Dodalem nowy termometr do mojej oferty mam nadziej ze was zaciekawi
http://republika.pl/kmiro69/
Bardzo jestem ciekaw waszej opini na jego temat.
Osobiście jestem pod wrażeniem ale musze go przetestować 
wiadomo instrukcja swoje a życie swoje.
Pozdrawiam jedynych "legalnych" zadymiaczy.
Mirek
Ps. Maxell
Poprawiłem zerknij i napisz czy teraz jest oki.
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[16.12] 08:13 |
Maxell
|
|
Ok Miro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 09:19 |
pytanko
|
|
mam 10 kilo miesa na mysliwska - ile bede potrzebowal na to jelit?
z gory dziekuje za odpowiedz.
|
[16.12] 09:26 |
Tomaszek
(t.zawirski@niedzwiedz.pl)
|
|
Kurcze Maxel mam niezły mętlik w głowie. Zamarzyła mi się polędwica wędzona ze schabik , a tu porazka w kazdym przepisie inne czasy peklowania, w przep na schab wedzony nastrzyk i 12 godzin (nie za mało), w drugim suche 7 dni, w tym z lat 50 dzien suche 3 dni mokre, w jeszcze innym 24 nastrzykowe i mokre, kurcze wiec mysle tak natarłem solą z saletrą i zcukrem czosnkiem jałowcem i dzień w soli a potem zaleje solanką na 3 dni (nie za mało? schab tak ze 2 kg i nie cienki )a potem suszenie i do wędzarni, obawiam sie tylko czy sie dobrze upekluje w 3 dni
precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
|
[16.12] 11:12 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Do Bogdano (chyba)
Jak pytasz to odpowiadam. Nigdy nie za wiela wiadomości. Pytasz jak na jaki czas przed wędzeniem wyjąc szynki z marynaty - odpowiadam - z zastrzeżenienem że to ja tak robię i zawsze smak i wygląd jest wspaniały: jeśli np. planuję wędzić w niedzielę (od rana) to mięsko wyjmuję z marynaty w sobbotę rano ( pekluję trzy tygodnie w zalewie wg. zeleceń Maxella -sprawdż mój "kalkulator" na stronie www.wędliny domowe......), następnie moczę w letniej wodzie 1 godz. pozostawiam na kratkach do odcieknięcia do wieczora ( na balkonie w temp. zbliżonej do otoczenia czyli nie wiekszej jak 10 st.C), wieczorem sznuruję i zaczepiam na wieszakach na tymże balkonie. Następnego dnia zabieram rano na działkę i wędzę. Szynki nigdy nie były za słone, przy tym uwaga, tak dzielimy szynki z żoną abu nie były cięższe jak 1,5 kG.(ok)
Ma to przktyczne zastosowanie w póżniejszym terminie w czasie spożywania. Zdązymy spożyć póki nie obeschną w lodówce. Polecam taki sposób dzielenia, gdyż wtedy mięso skuteczniej się pekluje, nie wymaga nastrzykiwania i ma w środku jednakowy kolor, a i wędzenie jest bardziej skuteczne.
Wiadomość druga do STRAMPKA
Jeśli to nie tajemnica to podaj mi swój adres skrzynki meilowej, list wysłany pod ten który masz pod napisem "STRAMPEK" wrócił do mnie spowrotem.
MirekB
|
[16.12] 11:22 |
pytanko
|
|
LUDZIE!!!
ile metrów jelit na 10 kg farszu? czy 10m starczy? (tyle mam)
PLIZZZZ o odpowiedź
|
[16.12] 11:26 |
Maxell
|
|
Tomaszek, wszystko zależy od tego jaka ma byc polędwica. Do długiego wedzenia zimnego peklujemy dłużej, zaś jesli ma być szybko spożywana (wedzenie gorące z podpiekaniem daje wyroby niezbyt trwałe, takie do szybkiego zjedzenia). Zastosuj to peklowanie o którym mówisz i wykonaj solanka trzy, cztery nastrzyki w schabik, tak by ilość solanki nie przekroczyła 6-7% jego ciężaru. Powinien upeklować się super.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 11:28 |
Urszula
|
|
Maxell
piszesz że od niedawna masz szynkowar a czy mógłbyś powiedzieć skąd? cały czas noszę się z zamiarem zakupu nawet tego za 53 zł na aukcji ale może gdzieś jest taniej?
ciekawe ile osób z nas wędzi w ten weekend pozdrawiam wszystkich
|
[16.12] 11:29 |
Maxell
|
|
Zalezy jakie jest grube. Ale chyba bedzie mało. Przy zwykłej kiełbasnicy potrzeba 14-15 m
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 11:33 |
Maxell
|
|
Urszula, kupiłem go w tym roku za pośrednictwem kolei z tej stronki, który wskazał adres gościa na allegro. Facio miał 300 szynkowarów, które sprzedawał po 8 zł. + poczta.
Wiekszość z tych, które są obecnie w obiegu na allegro po 53-58 zł to własnie hurtowe zakupy u tamtego klienta.
Nie mam czasu, jak pisałem, i dopiero ostatnio sie za niego zabrałem.
Pozdrowienia.
Jesli nosisz się z zamiarem kupna, to lepiej kup, gdyz przy takim wzroście zapotrzebowania na domowe wedliny, jaki ostatnio w Polsce zaczyna występować, niedługo te urządzenia mogą "chodzić" po 100 i więcej złociszów.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 11:35 |
Maxell
|
|
Pytanko, jesli braknie ci jelita to farsz zaparz w szynkowarze lub zapasteryzuj w słoiku. Także będzie wspaniała.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 12:08 |
pytanko
|
|
dzięki Maxell, super gość z Ciebie, pozdrawiam
|
[16.12] 12:12 |
marcin
|
|
Pytanko>na 10 kg myśliwskiej potrzeba 20m jelit o średnicy3-3,5cm., to te z czerwonym znaczkiem.
Pozdro.
podwędzone dłużej leży. |
[16.12] 12:19 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Do Urszula
Prosty i niezawodny szynkowar zrobiłem sam.
Możesz go zobaczyć na stronce www.wedlinydomowe.pl w dziale szynkowary.
poza tym jest nie trudny w wykonaniu i tani.
Zagoń drugą połowę do roboty-niech ma jakiś udział w póżniejszej konsymcji.
pozdrawiam
Jurek
|
[16.12] 12:46 |
Papcio
|
|
Dziś w sklepie osiedlowym przy zakupie chleba zerknąłem na stoisko mięsne i oczy mi wylazły z orbit i gdyby nie okulary to gałki oczne wypadły z oczodołu Jest tam „Szynka Parmeńska” i cena wystawiona, którą potwierdziła ekspedientka na 99.50zł Miło było popatrzeć na leżącą obok szynkę babuni za 22zł, która wydawała mi się i tak za droga.
Pozdrawiam
Wszystko można zrobić, bo wszystko LUDZIE robią.
A trening czyni mistrza!
http://www.wedlinydomowe.pl
|
[16.12] 13:06 |
Tomaszek
|
|
papcio 99 to nic za duzo jesli to oryginalna parmenska, pytanie tylko czy ekspedientka umiała by ją ukroić, zważywszy ze produkcja z lezakowaniem trwa ponad rok cena jest ok,
maxell dzieki
pozdrawiam wszystkich
a propo znacie ogoś co w ten weekend nie wędzi?
precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
|
[16.12] 14:18 |
Maxell
|
|
Cześć
Marcin, masz racje jesli chodzi o kiełbasy parzone i ten rozmiar, choć może troszkę mniej.
Jeśli chodzi o myśliwską, z uwagi że jest to kiełbasa wędzona suszona, jelito nabijamy bardzo ściśle, a to powoduje drastyczny spadek zapotrzebowania na nie.
Zależy to także od jakości wykończenia poszczególnych kiełbasek - długości pozostawionych do zawiązania końcówek jelit, ich jakości (rozciągliwość) i stanu "technicznego" tzn. czy jelita nie mają uczkodzeń mechanicznych w postaci przetarć, rozdarć itp.
Co do ceny szynki parmeńskiej - nie jest ona wcale taka wygórowana. Obliczcie sobie np. jaka musiałaby być cena kiełbaski myśliwskiej robionej wg naszych przepisów. na pewno w przedziale 30-40 zł/kg. A to jest tylko kiełbaska, fakt, że z super mięsa i w super ekologicznej jakości.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 14:37 |
marcin
|
|
maxell>info podałem na podstawie własnych doświadczeń z myśliwską.
Pozdro
podwędzone dłużej leży. |
[16.12] 17:48 |
strampek
|
|
Do Mirka!
Adres podałem Ci na meila. Otwórz skrzynkę pocztową
|
[16.12] 17:59 |
miro
(kmiro69@poczta.onet.1pl)
|
|
czy tu jest jakis administrator forum ???
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[16.12] 19:07 |
Maxell
|
|
Miro, a o co chodzi. Moze pomoge. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.12] 19:25 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
do Tomaszek
...ja mam na jutro wędzenie:
szynka
boczki
balerony 2
i polska kiełbasa
....ale u nas w Poznaniu mocno sypnęło śniegiem i nie wiem czy nie przełozyc wędzenie na niedzielę.
Obawiam się tylko czy wyroby mi za bardzo nie obeschną.
Wiszą w temp.ok15 oC.Na zewnątrz nie mogę wynieść bo kociska juz ostrzą sobie na nie zęby.
...ale wszystko przed nami łącznie ze Świetami...
pozdrawiam dymiących jutro
Jurek
|
[16.12] 22:30 |
miro
|
|
Witam
Maxell miałem ciągły problem z pocztą powiadamiającą o nowych odpowiedziach z tego forum.Napisanie nowego posta i nie odchaczanie powiadamiania nie pomagało.Napisałem też do admina /podobno/ ale i on nie odpowiedział.Rozwiązałem więc problem wpisując adres e-mailowy z powiadomienia do tzw czarnej listy w ustawieniach mojej skrzynki na onecie.
Jak narazie pomaga.
E-maile są odrzucane.
Uff wielka ulga bo poczta puchła aż miło.
Co prawda post z gatunku off-topic ale być może komuś się przyda.
Pozdrawiam Mirek
Sądząc po tym jak jesteście dziś aktywni na forum stwierdzam że pilnujecie mięska,aż wam zazdroszcze bo nie mam gdzie wedzić.
mniam
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[17.12] 01:18 |
Andrzej
(saan@poczta.onet.pl)
|
|
witam serdecznie,
niezła stronka - ciekawe przepisy szczególnie te z 1957 roku.
właśnie zapeklowałem polędwiczki wieprzowe, schab i szynkę (do wędzenia) i karkówkę do pieczenia.
w czwartek wędzimy!!!
pozdrawiam
|
[17.12] 01:53 |
kangur
|
|
dzieki Max
(- |
[17.12] 09:57 |
Andrzej
(saan@poczta.onet.pl)
|
|
czy ma ktoś może jakiś dobry przepis na coś pysznego z polędwicy wołowej ?
|
[17.12] 11:07 |
Maxell
|
|
Andrzej, wieczorkiem czegoś poszukam.
Napisz mi na maila maxell11@wp.pl co by Cie interesowało.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[17.12] 12:34 |
walka
(walkaczor@hotmail)
|
|
Serdecznie Wszystich pozdrawiam przed swiatecznie na Swieta.
Jak widac na stronce ruch przedswiateczny az sie dusza raduje.
Zbyt czesto glosu nie zabieram ale caly czas jestem z Wami czytajac
wypowiedzi na biezaco.
Maxell.
Wspomniales poprzednio na temat "rosy" na wyrobach /szczegolnie kielbasy/.Nie moge znalezc tej szczegolowej wypowiedzi na forum
"wedliny domowe",mozliwe ze nie umiem szukac.I w zwiazku z tym nasunela mi sie taka mysl.Ja sobie zdaje sprawe ze prowadzenie tego
wszystkiego pochlania Ci duzo czasu /jak ostatnio o tym wspominales/
Podsuwam taka propozycje;umieszczajac na forum "wedliny domowe"
nowe przepisy lub inne ciekawe porady itp proponuje abys to annonsowal na tej stronce.Pniewaz jak mysle wiekszosc z nas ma przepisy "wedliny domowe" sciagniete na swoj komputer i ewentualnie
tylko je uzupelnia nowosciami.Dlatego tez aby byc na biezaco wchodze co jakis czas na "wedliny domowe" i wertujac tematycznie punkt po punktcie szukam nowo umieszczonch nowosci.Czasem cos znajde lub
nie.Wchodzac na "wedliny domowe" chyba zabieram cenne MB.
Jezeli sie myle to zapomnij o mojej propozycji i prosze o porade jak mozna szbko wylapac nowe informacje.
Pozdrawiam Waldek.
|
[17.12] 20:47 |
Bagno
|
|
Umieściłem malutki przepis na SZYBKĄ WĄTROBIANKĘ dla tych, którzy lubią wędliny podrobowe z zawartością wątróbki i przy okazji dokonują wytopu domowego smalcu otrzymując skwarki.
Skład podstawowy:
1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego
0,5kg wątroba wieprzowa
0,1kg cebula
Przyprawy:
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu:wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90 stopni C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70 stopni C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Nalezy parzyć wątrobę,aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnieciu wyciekać czerwony sok.
WĄTROBY NIE GOTUJEMY!
Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez. sitko o najmniejszych oczkach,po czym dodajemy cebulę
i skwarki.Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia.
Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Opracował wg domowego przepisu - Bagno
|
[18.12] 08:03 |
Bogumił
|
|
Witam wszystkich Smakoszy
Maxell mam pytanie odnośnie mielonki ,,Łopatkowo-golonkowej"
którą robiłeś w szynkowarce, czy mięso z golonki dawałeś ze skórkami
Pozdrowienia dla wszystkich Smakoszy
Bogumił
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|