o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[15.12] 23:36 miro
witam wszystkich bardzo serdecznie

Dodalem nowy termometr do mojej oferty mam nadziej ze was zaciekawi

http://republika.pl/kmiro69/

Bardzo jestem ciekaw waszej opini na jego temat.
Osobiście jestem pod wrażeniem ale musze go przetestować
wiadomo instrukcja swoje a życie swoje.

Pozdrawiam jedynych "legalnych" zadymiaczy.
Mirek

Ps. Maxell

Poprawiłem zerknij i napisz czy teraz jest oki.









Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[16.12] 08:13 Maxell
Ok Miro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 09:19 pytanko
mam 10 kilo miesa na mysliwska - ile bede potrzebowal na to jelit?
z gory dziekuje za odpowiedz.
[16.12] 09:26 Tomaszek   (t.zawirski@niedzwiedz.pl)
Kurcze Maxel mam niezły mętlik w głowie. Zamarzyła mi się polędwica wędzona ze schabik , a tu porazka w kazdym przepisie inne czasy peklowania, w przep na schab wedzony nastrzyk i 12 godzin (nie za mało), w drugim suche 7 dni, w tym z lat 50 dzien suche 3 dni mokre, w jeszcze innym 24 nastrzykowe i mokre, kurcze wiec mysle tak natarłem solą z saletrą i zcukrem czosnkiem jałowcem i dzień w soli a potem zaleje solanką na 3 dni (nie za mało? schab tak ze 2 kg i nie cienki )a potem suszenie i do wędzarni, obawiam sie tylko czy sie dobrze upekluje w 3 dni

precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
[16.12] 11:12 MirekB   (technika@psn.com.pl)
Do Bogdano (chyba)
Jak pytasz to odpowiadam. Nigdy nie za wiela wiadomości. Pytasz jak na jaki czas przed wędzeniem wyjąc szynki z marynaty - odpowiadam - z zastrzeżenienem że to ja tak robię i zawsze smak i wygląd jest wspaniały: jeśli np. planuję wędzić w niedzielę (od rana) to mięsko wyjmuję z marynaty w sobbotę rano ( pekluję trzy tygodnie w zalewie wg. zeleceń Maxella -sprawdż mój "kalkulator" na stronie www.wędliny domowe......), następnie moczę w letniej wodzie 1 godz. pozostawiam na kratkach do odcieknięcia do wieczora ( na balkonie w temp. zbliżonej do otoczenia czyli nie wiekszej jak 10 st.C), wieczorem sznuruję i zaczepiam na wieszakach na tymże balkonie. Następnego dnia zabieram rano na działkę i wędzę. Szynki nigdy nie były za słone, przy tym uwaga, tak dzielimy szynki z żoną abu nie były cięższe jak 1,5 kG.(ok)
Ma to przktyczne zastosowanie w póżniejszym terminie w czasie spożywania. Zdązymy spożyć póki nie obeschną w lodówce. Polecam taki sposób dzielenia, gdyż wtedy mięso skuteczniej się pekluje, nie wymaga nastrzykiwania i ma w środku jednakowy kolor, a i wędzenie jest bardziej skuteczne.

Wiadomość druga do STRAMPKA
Jeśli to nie tajemnica to podaj mi swój adres skrzynki meilowej, list wysłany pod ten który masz pod napisem "STRAMPEK" wrócił do mnie spowrotem.

MirekB


[16.12] 11:22 pytanko
LUDZIE!!!

ile metrów jelit na 10 kg farszu? czy 10m starczy? (tyle mam)

PLIZZZZ o odpowiedź
[16.12] 11:26 Maxell
Tomaszek, wszystko zależy od tego jaka ma byc polędwica. Do długiego wedzenia zimnego peklujemy dłużej, zaś jesli ma być szybko spożywana (wedzenie gorące z podpiekaniem daje wyroby niezbyt trwałe, takie do szybkiego zjedzenia). Zastosuj to peklowanie o którym mówisz i wykonaj solanka trzy, cztery nastrzyki w schabik, tak by ilość solanki nie przekroczyła 6-7% jego ciężaru. Powinien upeklować się super.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 11:28 Urszula
Maxell
piszesz że od niedawna masz szynkowar a czy mógłbyś powiedzieć skąd? cały czas noszę się z zamiarem zakupu nawet tego za 53 zł na aukcji ale może gdzieś jest taniej?
ciekawe ile osób z nas wędzi w ten weekend pozdrawiam wszystkich


[16.12] 11:29 Maxell
Zalezy jakie jest grube. Ale chyba bedzie mało. Przy zwykłej kiełbasnicy potrzeba 14-15 m


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 11:33 Maxell
Urszula, kupiłem go w tym roku za pośrednictwem kolei z tej stronki, który wskazał adres gościa na allegro. Facio miał 300 szynkowarów, które sprzedawał po 8 zł. + poczta.
Wiekszość z tych, które są obecnie w obiegu na allegro po 53-58 zł to własnie hurtowe zakupy u tamtego klienta.
Nie mam czasu, jak pisałem, i dopiero ostatnio sie za niego zabrałem.
Pozdrowienia.
Jesli nosisz się z zamiarem kupna, to lepiej kup, gdyz przy takim wzroście zapotrzebowania na domowe wedliny, jaki ostatnio w Polsce zaczyna występować, niedługo te urządzenia mogą "chodzić" po 100 i więcej złociszów.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 11:35 Maxell
Pytanko, jesli braknie ci jelita to farsz zaparz w szynkowarze lub zapasteryzuj w słoiku. Także będzie wspaniała.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 12:08 pytanko
dzięki Maxell, super gość z Ciebie, pozdrawiam

[16.12] 12:12 marcin
Pytanko>na 10 kg myśliwskiej potrzeba 20m jelit o średnicy3-3,5cm., to te z czerwonym znaczkiem.
Pozdro.

podwędzone dłużej leży.
[16.12] 12:19 jurek52   (jurek52@wp.pl)

Do Urszula

Prosty i niezawodny szynkowar zrobiłem sam.
Możesz go zobaczyć na stronce www.wedlinydomowe.pl w dziale szynkowary.
poza tym jest nie trudny w wykonaniu i tani.
Zagoń drugą połowę do roboty-niech ma jakiś udział w póżniejszej konsymcji.


pozdrawiam

Jurek

[16.12] 12:46 Papcio
Dziś w sklepie osiedlowym przy zakupie chleba zerknąłem na stoisko mięsne i oczy mi wylazły z orbit i gdyby nie okulary to gałki oczne wypadły z oczodołu Jest tam „Szynka Parmeńska” i cena wystawiona, którą potwierdziła ekspedientka na 99.50zł Miło było popatrzeć na leżącą obok szynkę babuni za 22zł, która wydawała mi się i tak za droga.
Pozdrawiam


Wszystko można zrobić, bo wszystko LUDZIE robią.
A trening czyni mistrza!
http://www.wedlinydomowe.pl
[16.12] 13:06 Tomaszek
papcio 99 to nic za duzo jesli to oryginalna parmenska, pytanie tylko czy ekspedientka umiała by ją ukroić, zważywszy ze produkcja z lezakowaniem trwa ponad rok cena jest ok,
maxell dzieki
pozdrawiam wszystkich
a propo znacie ogoś co w ten weekend nie wędzi?


precz z plastikami zarówno w mięsnym jak i na szosie
tylko klasyczne wędlinki i motocykle
[16.12] 14:18 Maxell
Cześć
Marcin, masz racje jesli chodzi o kiełbasy parzone i ten rozmiar, choć może troszkę mniej.
Jeśli chodzi o myśliwską, z uwagi że jest to kiełbasa wędzona suszona, jelito nabijamy bardzo ściśle, a to powoduje drastyczny spadek zapotrzebowania na nie.
Zależy to także od jakości wykończenia poszczególnych kiełbasek - długości pozostawionych do zawiązania końcówek jelit, ich jakości (rozciągliwość) i stanu "technicznego" tzn. czy jelita nie mają uczkodzeń mechanicznych w postaci przetarć, rozdarć itp.
Co do ceny szynki parmeńskiej - nie jest ona wcale taka wygórowana. Obliczcie sobie np. jaka musiałaby być cena kiełbaski myśliwskiej robionej wg naszych przepisów. na pewno w przedziale 30-40 zł/kg. A to jest tylko kiełbaska, fakt, że z super mięsa i w super ekologicznej jakości.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 14:37 marcin
maxell>info podałem na podstawie własnych doświadczeń z myśliwską.
Pozdro

podwędzone dłużej leży.
[16.12] 17:48 strampek
Do Mirka!
Adres podałem Ci na meila. Otwórz skrzynkę pocztową


[16.12] 17:59 miro   (kmiro69@poczta.onet.1pl)
czy tu jest jakis administrator forum ???

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[16.12] 19:07 Maxell
Miro, a o co chodzi. Moze pomoge.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.12] 19:25 jurek52   (jurek52@wp.pl)
do Tomaszek


...ja mam na jutro wędzenie:
szynka
boczki
balerony 2
i polska kiełbasa
....ale u nas w Poznaniu mocno sypnęło śniegiem i nie wiem czy nie przełozyc wędzenie na niedzielę.
Obawiam się tylko czy wyroby mi za bardzo nie obeschną.
Wiszą w temp.ok15 oC.Na zewnątrz nie mogę wynieść bo kociska juz ostrzą sobie na nie zęby.
...ale wszystko przed nami łącznie ze Świetami...

pozdrawiam dymiących jutro

Jurek

[16.12] 22:30 miro
Witam

Maxell miałem ciągły problem z pocztą powiadamiającą o nowych odpowiedziach z tego forum.Napisanie nowego posta i nie odchaczanie powiadamiania nie pomagało.Napisałem też do admina /podobno/ ale i on nie odpowiedział.Rozwiązałem więc problem wpisując adres e-mailowy z powiadomienia do tzw czarnej listy w ustawieniach mojej skrzynki na onecie.
Jak narazie pomaga.
E-maile są odrzucane.
Uff wielka ulga bo poczta puchła aż miło.

Co prawda post z gatunku off-topic ale być może komuś się przyda.

Pozdrawiam Mirek

Sądząc po tym jak jesteście dziś aktywni na forum stwierdzam że pilnujecie mięska,aż wam zazdroszcze bo nie mam gdzie wedzić.

mniam



Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[17.12] 01:18 Andrzej   (saan@poczta.onet.pl)
witam serdecznie,
niezła stronka - ciekawe przepisy szczególnie te z 1957 roku.
właśnie zapeklowałem polędwiczki wieprzowe, schab i szynkę (do wędzenia) i karkówkę do pieczenia.
w czwartek wędzimy!!!
pozdrawiam

[17.12] 01:53 kangur
dzieki Max

(-
[17.12] 09:57 Andrzej   (saan@poczta.onet.pl)
czy ma ktoś może jakiś dobry przepis na coś pysznego z polędwicy wołowej ?

[17.12] 11:07 Maxell
Andrzej, wieczorkiem czegoś poszukam.
Napisz mi na maila maxell11@wp.pl co by Cie interesowało.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[17.12] 12:34 walka   (walkaczor@hotmail)
Serdecznie Wszystich pozdrawiam przed swiatecznie na Swieta.
Jak widac na stronce ruch przedswiateczny az sie dusza raduje.
Zbyt czesto glosu nie zabieram ale caly czas jestem z Wami czytajac
wypowiedzi na biezaco.
Maxell.
Wspomniales poprzednio na temat "rosy" na wyrobach /szczegolnie kielbasy/.Nie moge znalezc tej szczegolowej wypowiedzi na forum
"wedliny domowe",mozliwe ze nie umiem szukac.I w zwiazku z tym nasunela mi sie taka mysl.Ja sobie zdaje sprawe ze prowadzenie tego
wszystkiego pochlania Ci duzo czasu /jak ostatnio o tym wspominales/
Podsuwam taka propozycje;umieszczajac na forum "wedliny domowe"
nowe przepisy lub inne ciekawe porady itp proponuje abys to annonsowal na tej stronce.Pniewaz jak mysle wiekszosc z nas ma przepisy "wedliny domowe" sciagniete na swoj komputer i ewentualnie
tylko je uzupelnia nowosciami.Dlatego tez aby byc na biezaco wchodze co jakis czas na "wedliny domowe" i wertujac tematycznie punkt po punktcie szukam nowo umieszczonch nowosci.Czasem cos znajde lub
nie.Wchodzac na "wedliny domowe" chyba zabieram cenne MB.
Jezeli sie myle to zapomnij o mojej propozycji i prosze o porade jak mozna szbko wylapac nowe informacje.

Pozdrawiam Waldek.

[17.12] 20:47 Bagno
Umieściłem malutki przepis na SZYBKĄ WĄTROBIANKĘ dla tych, którzy lubią wędliny podrobowe z zawartością wątróbki i przy okazji dokonują wytopu domowego smalcu otrzymując skwarki.
Skład podstawowy:
1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego
0,5kg wątroba wieprzowa
0,1kg cebula
Przyprawy:
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu:wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90 stopni C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70 stopni C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Nalezy parzyć wątrobę,aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnieciu wyciekać czerwony sok.
WĄTROBY NIE GOTUJEMY!
Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez. sitko o najmniejszych oczkach,po czym dodajemy cebulę
i skwarki.Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia.
Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Opracował wg domowego przepisu - Bagno
[18.12] 08:03 Bogumił
Witam wszystkich Smakoszy
Maxell mam pytanie odnośnie mielonki ,,Łopatkowo-golonkowej"
którą robiłeś w szynkowarce, czy mięso z golonki dawałeś ze skórkami
Pozdrowienia dla wszystkich Smakoszy
Bogumił
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc