|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[09.09] 19:27 |
Lelek
|
|
Chefie, śliwowica jest w płynie (ni suszona, ni wędzona) i zawsze dobrze wchodzi (szczególnie w dobrym towarzystwie). Co do bigosu - śliwki nie są wymagane, grunt aby był kwaśny (najlepiej na swojskiej kiszonej kapuście).
Pozdrawia serdecznie - Michał.
|
[09.09] 19:42 |
Chef Paul
|
|
... no to dobrze Michale, że chociaż śliwki w płynie trawisz , ...
... co do bigosu, w rzeczy samej, śliwki konieczne nie są (chociaż ja uwielbiam) - znam nawet takich co z bigosu grzybki wybierają ponieważ ich nie znoszą (pewnie zatruli się w dzieciństwie, albo byli siłą zabierani na grzybobranie zamiast np pograć "w nogę",
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul
ps - z golonką wszystko w najlepszym porządku (kość wyjęta, skóra zdjęta) i się studzi, - nie byłbym sobą gdybym kawałka nie pożarł, wrażenia - no i golonka wędruje na stronkę
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[09.09] 19:43 |
Chef Paul
|
|
... no to dobrze Michale, że chociaż śliwki w płynie trawisz , ...
... co do bigosu, w rzeczy samej, śliwki konieczne nie są (chociaż ja uwielbiam) - znam nawet takich co z bigosu grzybki wybierają ponieważ ich nie znoszą (pewnie zatruli się w dzieciństwie, albo byli siłą zabierani na grzybobranie zamiast np pograć "w nogę",
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul
ps - z golonką wszystko w najlepszym porządku (kość wyjęta, skóra zdjęta) i się studzi, - nie byłbym sobą gdybym kawałka nie pożarł, wrażenia - no i golonka wędruje na stronkę
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[09.09] 21:55 |
Maad8
|
|
przepis Grzesia855 na sos pomidorowo-paprykowy dobrze jest uzupełnić stosowną porcją czosnku, właśnie kończę kilka słoiczków, efekt znakomity
te wszystkie sosy bolońskie knorra czy łowicza się nie umywają !
pomidory+bazylia+czosnek - kompozycja idealna 
|
[10.09] 13:06 |
walka
(walkaczor@hotmail.com)
|
|
Slawku,dziekuje za podzielenie sie swoimi doswiadczeniami na temat wspolnego wedzenia ryb i miesa.Mialem problemy z internetem dlatego
dopiero teraz to odpisuje.Tak na marginesie walka to moje pseudo a Waldek to moje imie.
Mam nadzieje,ze jest jeszcze ktos z Australii kto odwiedza ta stronke i
powie jakiego typowo australijskiego drewna uzywa do dymienia.
Poniewaz drewna z drzew owocowych nie ma zbyt duzo w mojej okolicy
a olcha lub dab to marzenie.
Gratulacje dla Lelka.
Pozdrawiam Wszystkich-Waldek.
|
[10.09] 14:33 |
Lachu
|
|
Cześć!
Walka "luknij" na to
http://www.biggreenegg.com/wood.htm
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[11.09] 11:26 |
grzes855
|
|
Lachu
sprobuj chlebek według przepisu na chleb razowy z naszej stronki pieke go juz od2 tygodni i musze skończyc bo u mnie w domu nigdy tyle chleba nieszłomakę razową zastąpiłem pszenicą srutowaną na srutowniku na bardzo drobno, pieke bez słonecznika z dodatkiem ziół
|
[11.09] 21:31 |
Justynka
|
|
Witam serdecznie dobry wieczor mam wielka prosbe czy moglby mi ktos powiedziec na ktorej stronce znajduje sie przepis Domowy Wyrob np. z Czarnego Winogrona .Pozdrawiam
|
[11.09] 22:06 |
Edy
|
|
Czy ktos mi moze podpowie do czego uzywac sitka typu ( szarpak ) i czy
jest potrzebne?
Pozdr. Edy
|
[12.09] 09:18 |
Maxell
|
|
Edy.
Siatka typu szarpak słuzy do krojenia miesa na kawałki i mozna sie bez niej w warunkach domowych spokojnie obyć. Mięso po prostu kroisz przed zapeklowaniem (na kiełbasy) nożem na kawałki 4-6 cm.
Co do poprzedniej wypowiedzi - to chyba pomyłka w wyborze forum. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[12.09] 23:32 |
Maxell
|
|
Witam.
Pod tym adresem znalazłem wedzarnię bardzo podobna do wedzarni Marcina http://www.mniammniam.pl/art.php?p=647
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.09] 11:03 |
marta
|
|
Pytanie do Maxell. W swoim przepisie na Kiełbasę białą parzoną podajesz "wieprzowina kl I, II", "wołowina kl I, II". Czy mógłbyś podać przykłady jakie to są, tzn. co zalicza się do wieprzowiny kl I a co do kl II i to samo z wołowiną . Czyba Bóg spowodował, że trafiłam na to forum i na stronę www.wedlinydomowe.pl. Jestem na razie zielona w tym temacie. Dopiero kompletuję sprzęt-maszynkę, sitka, jelita, itp. Proszę o wyrozumiałość . No i o odpowiedź. Pozrawiam. marta
|
[13.09] 12:49 |
Maxell
|
|
Marto.
Najpierw się zaloguj, przez co unikniesz nieprzyjemnych sytuacji z podszywaczami.
Jesli chodzi o pytanie, to wejdź sobie na stronce w katalog wieprzowina i tam wszystko znajdziesz, łącznie z grafiką.
Pozdrawiam serdecznie i witam w naszych szeregach.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.09] 12:50 |
Maxell
|
|
Oczywiście informacje o wołowinie - w katalogu wołowina.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.09] 13:36 |
marta
|
|
Rzeczywiście, wszystko tam jest. Stokrotne dzięki Maxell .
|
[15.09] 12:02 |
Amic
(amic1963@op.pl)
|
|
Mam pytanie do Chef Paula - zrobiłem roladki z kurczaka wędzone - w wykazie surowców nie pisze nic o białkach natomiast w sposobie wykonania są ujęte i jak polecasz je spożywać na ciepło czy na zimno. Osobiście spróbowałem z rodzina wprost z wędzarki i miałem wrażenie że może byłoby warto filet czymś natrzeć aby miał bardziej wyrazisty smak, a być może na zimno smak będzie inny?
|
[15.09] 12:04 |
Amic
(amic1963@op.pl)
|
|
Mam pytanie do Chef Paula - zrobiłem roladki z kurczaka wędzone - w wykazie surowców nie pisze nic o białkach natomiast w sposobie wykonania są ujęte i jak polecasz je spożywać na ciepło czy na zimno. Osobiście spróbowałem z rodzina wprost z wędzarki i miałem wrażenie że może byłoby warto filet czymś natrzeć aby miał bardziej wyrazisty smak, a być może na zimno smak będzie inny?
|
[15.09] 12:05 |
Amic
(amic1963@op.pl)
|
|
Mam pytanie do Chef Paula - zrobiłem roladki z kurczaka wędzone - w wykazie surowców nie pisze nic o białkach natomiast w sposobie wykonania są ujęte i jak polecasz je spożywać na ciepło czy na zimno. Osobiście spróbowałem z rodzina wprost z wędzarki i miałem wrażenie że może byłoby warto filet czymś natrzeć aby miał bardziej wyrazisty smak, a być może na zimno smak będzie inny?
|
[15.09] 12:05 |
Urszula
|
|
Wiem że jestem upierdliwa ....... wybaczcie.
Czy jak kupię kawałek szynki powiedzmy o wadze 1-2 kilogramy to czy czas peklowania ma być też 3 tygodnie bo myślę że nie , ale wolę zapytać fachowców.
A jak chciałabym uwędzić razem szynkę , baleron i polędwicę a czasy ich peklowania są różne , to czy mogę to zrobić dodając do solanki w której jest szynka baleron i polędwicę w czasie kiedy szynka już od jakiegoś czasu się pekluje czy mam to peklować osobno?
I już ostatnie pytanie . Nabyłam taką wielką strzykawę z igłą która ma dużo dziurek, czy takie małe szyneczki i inne nastrzykiwać i ewentualnie jak długo potem trzymać w solance
|
[15.09] 12:07 |
Urszula
|
|
Wiem że jestem upierdliwa ....... wybaczcie.
Czy jak kupię kawałek szynki powiedzmy o wadze 1-2 kilogramy to czy czas peklowania ma być też 3 tygodnie bo myślę że nie , ale wolę zapytać fachowców.
A jak chciałabym uwędzić razem szynkę , baleron i polędwicę a czasy ich peklowania są różne , to czy mogę to zrobić dodając do solanki w której jest szynka baleron i polędwicę w czasie kiedy szynka już od jakiegoś czasu się pekluje czy mam to peklować osobno?
I już ostatnie pytanie . Nabyłam taką wielką strzykawę z igłą która ma dużo dziurek, czy takie małe szyneczki i inne nastrzykiwać i ewentualnie jak długo potem trzymać w solance
|
[15.09] 14:26 |
Maxell
|
|
Witam
Dorwałem sie na sekundke do kompa w pracy i odpisuje.
Urszula, jak kupujesz szyneczkę z myślą o wedzeniu, to zawsze kupuj troszke wiekszą taką ok. 2,5 - 3 kg. Po całej procedurze wedzenia i parzenia bedzie bardziej soczysta.
Jesli ja nastrzykniesz wg naszych wskazań, to może się peklować ok. 10-14 dni. Możesz włożyć do zalewy także boczek i ok. 5 dni przed wyjęciem szynki - schabik (może być także nastrzyknięty).
Strzykawka z taką igłą jest ok. Ilości nastrzyku i czasy peklowania znajdziesz na stronce w dziale peklowanie.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[15.09] 15:14 |
prababcia Ania
|
|
Witam wszystkich serdecznie 
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę pod nickiem" prababcia Ania" odpowiedzieć Bogumiłowi na stronie www.wedlinydomowe.pl - czynię wiec to tutaj.
Bogumił, najlepsza szyneczka z szynkowarki wyszła mi wtedy, kiedy zrobiłam ją z peklowanej 10 dni łopatki wieprzowej. Była ta szyneczka różowa, soczysta, pięknie się dała kroić na cieniutkie plasterki.
Przedtem robiłam szynkę z mięsa wieprzowego, dokładnie wg przepisu czeskiego, tzn. mięso nie było peklowane, tylko solone, szynka wychodziła szara ale była równie smaczna jak ta z mięsa peklowanego.
pozdrawiam 
szczupak |
[15.09] 18:52 |
Chef Paul
|
|
Szanowny Kolego Amic
... masz w 100% rację ... w składnikach zabrakło 2 białek a także soli i pieprzu do smaku, ...
... oczywiście wg upodobania mięsko można zamarynować przez noc w lodówce w ulubionej marynacie lub natrzeć ulubionymi ziołami i przyprawami, ...
przepis na swej stronie jeszcze dziś poprawię, i raz jeszcze dziękuję za uwagi,
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Chef Paul
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[15.09] 20:19 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
wiadomosci.onet.pl/1244526,242,kioskart.html jeszcze trochę i wyprodukują gotowe szynki wędzone, które będą rosły na drzewach. paskudztwo.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[15.09] 22:06 |
Chef Paul
|
|
... uprzejma prośba: chcesz coś powiedzieć o mojej stronie internetowej :?: ... oczywiście dla tych którzy oglądali 
... proszę o komentarze w portalu Komentuj.pl http://www.komentuj.pl/strona.php?id_strony=16994
uprzejmie dziękuję i pozdrawiam serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[15.09] 22:17 |
Chef Paul
|
|
... woda i chemia to jeszcze za mało, dołożyli zastrzyki z antybiotyków w produkcji mutantów, - nie wystarcza 
... probówki w garść i do dzieła, ... ot co czeka nasze wnuki
pozdrawiam
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[15.09] 23:09 |
Lelek
|
|
Włos się jeży ...
Piwo bezalkoholowe, kawa bezkofeinowa, masło roślinne, mięso z probówki, niedługo pewnie sex bezstosunkowy... i co dalej? jak w dowcipie :
Przychodzi facet do lekarza i mówi : panie doktorze, przestałem pić alkohol i kawę, nie jem tłuszczy i słodyczy, przestałem chodzić na dziewczynki! ....... Czy teraz będę długo żył ??? A lekarz na to: tak, tylko po co ???????
|
[16.09] 09:28 |
Maxell
|
|
Przbabciu Aniu, spróbuj zalogować się jeszcze raz, jesli to nie pomoże, to bedziemy szukac przyczyny.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[16.09] 12:47 |
Bogumił
|
|
Dziękuję Ci Prababciu Aniu za szybką odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy łopatka była w całości i czy była peklowana na sucho czy na mokro?
Pozdrawiam
|
[16.09] 15:15 |
prababcia Ania
|
|
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=570
Bogumił, kliknij na powyższy link, tam opisałam jak robiłam szynkę z mięsa peklowanego.
pozdrawiam 
szczupak |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|