o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[09.09] 19:27 Lelek
Chefie, śliwowica jest w płynie (ni suszona, ni wędzona) i zawsze dobrze wchodzi (szczególnie w dobrym towarzystwie). Co do bigosu - śliwki nie są wymagane, grunt aby był kwaśny (najlepiej na swojskiej kiszonej kapuście).
Pozdrawia serdecznie - Michał.

[09.09] 19:42 Chef Paul
... no to dobrze Michale, że chociaż śliwki w płynie trawisz , ...
... co do bigosu, w rzeczy samej, śliwki konieczne nie są (chociaż ja uwielbiam) - znam nawet takich co z bigosu grzybki wybierają ponieważ ich nie znoszą (pewnie zatruli się w dzieciństwie, albo byli siłą zabierani na grzybobranie zamiast np pograć "w nogę",

pozdrawiam serdecznie
Chef Paul

ps - z golonką wszystko w najlepszym porządku (kość wyjęta, skóra zdjęta) i się studzi, - nie byłbym sobą gdybym kawałka nie pożarł, wrażenia - no i golonka wędruje na stronkę



kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[09.09] 19:43 Chef Paul
... no to dobrze Michale, że chociaż śliwki w płynie trawisz , ...
... co do bigosu, w rzeczy samej, śliwki konieczne nie są (chociaż ja uwielbiam) - znam nawet takich co z bigosu grzybki wybierają ponieważ ich nie znoszą (pewnie zatruli się w dzieciństwie, albo byli siłą zabierani na grzybobranie zamiast np pograć "w nogę",

pozdrawiam serdecznie
Chef Paul

ps - z golonką wszystko w najlepszym porządku (kość wyjęta, skóra zdjęta) i się studzi, - nie byłbym sobą gdybym kawałka nie pożarł, wrażenia - no i golonka wędruje na stronkę



kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[09.09] 21:55 Maad8
przepis Grzesia855 na sos pomidorowo-paprykowy dobrze jest uzupełnić stosowną porcją czosnku, właśnie kończę kilka słoiczków, efekt znakomity
te wszystkie sosy bolońskie knorra czy łowicza się nie umywają !
pomidory+bazylia+czosnek - kompozycja idealna



[10.09] 13:06 walka   (walkaczor@hotmail.com)
Slawku,dziekuje za podzielenie sie swoimi doswiadczeniami na temat wspolnego wedzenia ryb i miesa.Mialem problemy z internetem dlatego
dopiero teraz to odpisuje.Tak na marginesie walka to moje pseudo a Waldek to moje imie.
Mam nadzieje,ze jest jeszcze ktos z Australii kto odwiedza ta stronke i
powie jakiego typowo australijskiego drewna uzywa do dymienia.
Poniewaz drewna z drzew owocowych nie ma zbyt duzo w mojej okolicy
a olcha lub dab to marzenie.
Gratulacje dla Lelka.
Pozdrawiam Wszystkich-Waldek.

[10.09] 14:33 Lachu
Cześć!

Walka "luknij" na to

http://www.biggreenegg.com/wood.htm

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[11.09] 11:26 grzes855
Lachu
sprobuj chlebek według przepisu na chleb razowy z naszej stronki pieke go juz od2 tygodni i musze skończyc bo u mnie w domu nigdy tyle chleba nieszłomakę razową zastąpiłem pszenicą srutowaną na srutowniku na bardzo drobno, pieke bez słonecznika z dodatkiem ziół


[11.09] 21:31 Justynka
Witam serdecznie dobry wieczor mam wielka prosbe czy moglby mi ktos powiedziec na ktorej stronce znajduje sie przepis Domowy Wyrob np. z Czarnego Winogrona .Pozdrawiam
[11.09] 22:06 Edy
Czy ktos mi moze podpowie do czego uzywac sitka typu ( szarpak ) i czy
jest potrzebne?




Pozdr. Edy
[12.09] 09:18 Maxell
Edy.
Siatka typu szarpak słuzy do krojenia miesa na kawałki i mozna sie bez niej w warunkach domowych spokojnie obyć. Mięso po prostu kroisz przed zapeklowaniem (na kiełbasy) nożem na kawałki 4-6 cm.
Co do poprzedniej wypowiedzi - to chyba pomyłka w wyborze forum.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[12.09] 23:32 Maxell
Witam.
Pod tym adresem znalazłem wedzarnię bardzo podobna do wedzarni Marcina http://www.mniammniam.pl/art.php?p=647

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[13.09] 11:03 marta
Pytanie do Maxell. W swoim przepisie na Kiełbasę białą parzoną podajesz "wieprzowina kl I, II", "wołowina kl I, II". Czy mógłbyś podać przykłady jakie to są, tzn. co zalicza się do wieprzowiny kl I a co do kl II i to samo z wołowiną . Czyba Bóg spowodował, że trafiłam na to forum i na stronę www.wedlinydomowe.pl. Jestem na razie zielona w tym temacie. Dopiero kompletuję sprzęt-maszynkę, sitka, jelita, itp. Proszę o wyrozumiałość . No i o odpowiedź. Pozrawiam. marta
[13.09] 12:49 Maxell
Marto.
Najpierw się zaloguj, przez co unikniesz nieprzyjemnych sytuacji z podszywaczami.
Jesli chodzi o pytanie, to wejdź sobie na stronce w katalog wieprzowina i tam wszystko znajdziesz, łącznie z grafiką.
Pozdrawiam serdecznie i witam w naszych szeregach.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[13.09] 12:50 Maxell
Oczywiście informacje o wołowinie - w katalogu wołowina.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[13.09] 13:36 marta
Rzeczywiście, wszystko tam jest. Stokrotne dzięki Maxell .
[15.09] 12:02 Amic   (amic1963@op.pl)
Mam pytanie do Chef Paula - zrobiłem roladki z kurczaka wędzone - w wykazie surowców nie pisze nic o białkach natomiast w sposobie wykonania są ujęte i jak polecasz je spożywać na ciepło czy na zimno. Osobiście spróbowałem z rodzina wprost z wędzarki i miałem wrażenie że może byłoby warto filet czymś natrzeć aby miał bardziej wyrazisty smak, a być może na zimno smak będzie inny?
[15.09] 12:04 Amic   (amic1963@op.pl)
Mam pytanie do Chef Paula - zrobiłem roladki z kurczaka wędzone - w wykazie surowców nie pisze nic o białkach natomiast w sposobie wykonania są ujęte i jak polecasz je spożywać na ciepło czy na zimno. Osobiście spróbowałem z rodzina wprost z wędzarki i miałem wrażenie że może byłoby warto filet czymś natrzeć aby miał bardziej wyrazisty smak, a być może na zimno smak będzie inny?
[15.09] 12:05 Amic   (amic1963@op.pl)
Mam pytanie do Chef Paula - zrobiłem roladki z kurczaka wędzone - w wykazie surowców nie pisze nic o białkach natomiast w sposobie wykonania są ujęte i jak polecasz je spożywać na ciepło czy na zimno. Osobiście spróbowałem z rodzina wprost z wędzarki i miałem wrażenie że może byłoby warto filet czymś natrzeć aby miał bardziej wyrazisty smak, a być może na zimno smak będzie inny?
[15.09] 12:05 Urszula
Wiem że jestem upierdliwa ....... wybaczcie.
Czy jak kupię kawałek szynki powiedzmy o wadze 1-2 kilogramy to czy czas peklowania ma być też 3 tygodnie bo myślę że nie , ale wolę zapytać fachowców.
A jak chciałabym uwędzić razem szynkę , baleron i polędwicę a czasy ich peklowania są różne , to czy mogę to zrobić dodając do solanki w której jest szynka baleron i polędwicę w czasie kiedy szynka już od jakiegoś czasu się pekluje czy mam to peklować osobno?

I już ostatnie pytanie . Nabyłam taką wielką strzykawę z igłą która ma dużo dziurek, czy takie małe szyneczki i inne nastrzykiwać i ewentualnie jak długo potem trzymać w solance

[15.09] 12:07 Urszula
Wiem że jestem upierdliwa ....... wybaczcie.
Czy jak kupię kawałek szynki powiedzmy o wadze 1-2 kilogramy to czy czas peklowania ma być też 3 tygodnie bo myślę że nie , ale wolę zapytać fachowców.
A jak chciałabym uwędzić razem szynkę , baleron i polędwicę a czasy ich peklowania są różne , to czy mogę to zrobić dodając do solanki w której jest szynka baleron i polędwicę w czasie kiedy szynka już od jakiegoś czasu się pekluje czy mam to peklować osobno?

I już ostatnie pytanie . Nabyłam taką wielką strzykawę z igłą która ma dużo dziurek, czy takie małe szyneczki i inne nastrzykiwać i ewentualnie jak długo potem trzymać w solance

[15.09] 14:26 Maxell
Witam
Dorwałem sie na sekundke do kompa w pracy i odpisuje.
Urszula, jak kupujesz szyneczkę z myślą o wedzeniu, to zawsze kupuj troszke wiekszą taką ok. 2,5 - 3 kg. Po całej procedurze wedzenia i parzenia bedzie bardziej soczysta.
Jesli ja nastrzykniesz wg naszych wskazań, to może się peklować ok. 10-14 dni. Możesz włożyć do zalewy także boczek i ok. 5 dni przed wyjęciem szynki - schabik (może być także nastrzyknięty).
Strzykawka z taką igłą jest ok. Ilości nastrzyku i czasy peklowania znajdziesz na stronce w dziale peklowanie.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[15.09] 15:14 prababcia Ania

Witam wszystkich serdecznie
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę pod nickiem" prababcia Ania" odpowiedzieć Bogumiłowi na stronie www.wedlinydomowe.pl - czynię wiec to tutaj.

Bogumił, najlepsza szyneczka z szynkowarki wyszła mi wtedy, kiedy zrobiłam ją z peklowanej 10 dni łopatki wieprzowej. Była ta szyneczka różowa, soczysta, pięknie się dała kroić na cieniutkie plasterki.
Przedtem robiłam szynkę z mięsa wieprzowego, dokładnie wg przepisu czeskiego, tzn. mięso nie było peklowane, tylko solone, szynka wychodziła szara ale była równie smaczna jak ta z mięsa peklowanego.

pozdrawiam

szczupak
[15.09] 18:52 Chef Paul
Szanowny Kolego Amic
... masz w 100% rację ... w składnikach zabrakło 2 białek a także soli i pieprzu do smaku, ...
... oczywiście wg upodobania mięsko można zamarynować przez noc w lodówce w ulubionej marynacie lub natrzeć ulubionymi ziołami i przyprawami, ...
przepis na swej stronie jeszcze dziś poprawię, i raz jeszcze dziękuję za uwagi,

pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Chef Paul


kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[15.09] 20:19 jarek_zielona_pietruszka
wiadomosci.onet.pl/1244526,242,kioskart.html jeszcze trochę i wyprodukują gotowe szynki wędzone, które będą rosły na drzewach. paskudztwo.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[15.09] 22:06 Chef Paul
... uprzejma prośba: chcesz coś powiedzieć o mojej stronie internetowej :?: ... oczywiście dla tych którzy oglądali

... proszę o komentarze w portalu Komentuj.pl http://www.komentuj.pl/strona.php?id_strony=16994

uprzejmie dziękuję i pozdrawiam serdecznie

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[15.09] 22:17 Chef Paul
... woda i chemia to jeszcze za mało, dołożyli zastrzyki z antybiotyków w produkcji mutantów, - nie wystarcza
... probówki w garść i do dzieła, ... ot co czeka nasze wnuki

pozdrawiam

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[15.09] 23:09 Lelek
Włos się jeży ...
Piwo bezalkoholowe, kawa bezkofeinowa, masło roślinne, mięso z probówki, niedługo pewnie sex bezstosunkowy... i co dalej? jak w dowcipie :
Przychodzi facet do lekarza i mówi : panie doktorze, przestałem pić alkohol i kawę, nie jem tłuszczy i słodyczy, przestałem chodzić na dziewczynki! ....... Czy teraz będę długo żył ??? A lekarz na to: tak, tylko po co ???????


[16.09] 09:28 Maxell
Przbabciu Aniu, spróbuj zalogować się jeszcze raz, jesli to nie pomoże, to bedziemy szukac przyczyny.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[16.09] 12:47 Bogumił
Dziękuję Ci Prababciu Aniu za szybką odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy łopatka była w całości i czy była peklowana na sucho czy na mokro?

Pozdrawiam
[16.09] 15:15 prababcia Ania

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=570

Bogumił, kliknij na powyższy link, tam opisałam jak robiłam szynkę z mięsa peklowanego.

pozdrawiam

szczupak
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc