o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[23.12] 19:29 elzunia
WITAM_przepysznie
wczoraj_juz_nic_nie_pisalam_bo_po_zaladowaniu_do_oslonek_mieska
bylam_calkiem_zdechnieta
ale_za_to_jaka_szczesliwa
a_wszystko_to-dzieki:
mistrzowi_MAXELLOWI_i_fachmanowi_BAGNO
DZIEKUJE_BARDZO-naprawde_jestem_ogromnie_wdzieczna_za_wasza
wiedze_i_pomoc
zrobilam_wszystko_wg.wskazowek
3/5m_udek_pokroilam_i_mieszalam+ok.1kg_zkutrowanej_wolowiny
i_garsc_sparzonych_skorek_i_mieszalm_i_mieszalam.....
a_potem_napchalam_oslonki_
zostalo_mi_troszke_mieska_to_napchalam_plastykowa_oslonke
jak_na_pasztet_i_odparzylam
a_jak_sprobowalam_to_naprawde_niebo_w_gebiei_bez_wedzenia
tylko_nie_wiem_czemu_w_trakcie_parzenia_miesko_sporo_sie_skurczylo
co_prawda_powstala_pysznowiecka_galaretka
generalnie_chodzi_o_to_
czy_takie_zachowanie_kielbasy_jest_norma
bo_scislosc_jest_extra_i_przy_takimsmaku
to_nie_bardzo_mi_przeszkadza
tylko_chcialabym_wiedziec_czy_tak_trzeba_czy_tez_to_ja_cos_sknocilam
A_co_do_wedzanych_kielbasek_to_jeszcze_nie_wiem_jak_wyszly
bo_wedzone_byly_dzis_rano_a_z_tego_co_czytalam
nie_wolno_ich_probowac_wczesniej_niz_jutro
no_i_tez_nie_wiem_czyja_to_wina
bo_te_kielbaski_krojone_to_sa_ok.
ale_te_co_mieso_bylo_mielone_na0,5cm_potem_mieszane_z_kutrowana
wol._i_skorkami_to_w_tych_co_napchalam_do_oslonek_wiankowych
wytopil-SIE-po-bokach_tluszcz
no_i_nie_wyglada_to_ladnie
nie_wiem_czy_to_ja_cos_zepsulam
czy_tez_facet_co_u_niego_wedze_polecial_na_szybki_zysk_i_cos_nie_tak
zrobil_przy_wedzeniu
ale_ogolnie_jestem_zadowolona
a_i_z_calego_serca_zachwalam_gotowe_mieszanki_ktore_sprzedaje
Miro_sa_extra_a_jak_juz_on_sam_wyjasnial_nie_ma_tam_chemii
to_tylko_sypac_i_spokojnie_oczekiwac_pochwal
DO_marcina-26_skorzystaj_z_rad_jakie_dostalam_na_211,212str_
a_napewno_bedzie_pycha

[23.12] 20:41 Bagno
Elzunia
Tłuszcz wytopił się, ponieważ użyte było mięso z udek kurczaka, które zawierają trochę tłuszczu drobiowego. Tłuszcz drobiowy posiada niższą temp. topnienia od tłuszczu wieprzowego i wołowego, stąd tłuszcz pod osłonką. Facet jest O.K. galarekta powstała, gdyż chyba duzy czas parzenia.
Pozdrowienia.
[23.12] 20:46 marcin-26
Kurcz ludzie powiedzcie mi czy po 30h peklowania miesa drobiowego mogę juz napychac kiszke??? Bo chciałbym jutro rano juz wedzić a jezedli musza być dwa dni lub trzy to bede zmuszony poczekac i kiełaskie zjem po swietach
[23.12] 21:07 elzunia
DZieki-BAGNO
nie_ma_to_jak_znajomosc_rzeczy
bo_juz_mi_bylo_troche_smutno_jak_myslalam
ze_drugi_raz_mnie_zlekcewazyl_a_wynika_ze_tak_nie_jest
widocznie_mieso_kurczaka_jestbardziej_tluste_niz_indyka
Bo_wczesniej_robilam_z_indyk_i_bylo_ok.
dziekuje_bardzo
za_wyjasnienie
wszystkim
ZYCZE
wesolych,zdrowych,pysznie_pachnacych_rodzinnych_swiat
zeby_kazdy_w_te_mrozne_dnii_napawal_sie_miloscia_i_cieplem_tak_bardzo
Aby_starczylo_na_caly_przyszly_rok



[23.12] 22:09 jurek52   (jurek52@wp.pl)
Serdecznie witam wszystkie chwalipiety!!!!!!!!!!!!!!!

....dobry Boże ,kto to zje takie ilości mięcha jakie robicie?
Ja zrobiłem 1 szyneczkę ,1 baleronik i 1 boczuś.
Uwędziłem ,sparzyłem /jeszcze nie spróbowałem bo dziś piątek ,a jutro wigilia/ degustacja pewnie nastąpi święta.
Ale wygladają wspaniale .Do Nowego Roku pewnie nam z żonką wystarczy.
Korzystając z okazji życzę Wam udanych Świąt Bożego Narodzenia ,a Tobie Mistrzu Maxell abyś mógł choć troszkę od każdego spróbować.

Czujcie dym do i po Nowym Roku

Jurek

[23.12] 22:14 Maxell
Dzieki serdeczne i na wzajem .D
Elzunia, dlaczego piszesz, że Ci nikt nie odpowiada?
Co do peklowania - to spokojnie. Tylko ostatnie trzy godzinki przed nabijaniem jelit trzymaj mięso w temperaturze pokojowej. Dojdzie.
Pozdrowionka


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[23.12] 22:18 Maxell
I na przyszłość Marcin pamiętaj, by , jesli będziesz wiedział, że czasu mało, zmielić mięsko przez odpowiednie (zgodne z przepisem) siatki i wtedy wymieszac z peklosolą. Czas peklowania prawie o połowę się skraca.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[23.12] 22:30 Maxell
I nie dawaj żadnych sojowych granulatów.
Pozdro

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[23.12] 22:48 elzunia
Maxell_przepraszam_bardzo
piszac,ze_myslalam,ze_mnie_zlekcewazyl
mialam_na_mysli_pana_u_ktorego_wedze(za_oplata)kielbaski
a_nie_bron_Boze_ludzi_Z-tego_forum
moze_to_wina_mego_podekscytowania_wedlinami
a_moze_klawiatury
(cos_jej_sie_stalo_i_nie_mam_spacjii_chyba_jutro_kupie_nowa)
a_propo_wedlin_nie_wytrzymalam
i_ukroilam_tej_mielonej(co_tak_niefortunnie_puscila_tluszcz)
i_szczerze_mowiac_troszke_sie_niepokoje
bo_obok_dymu_czuc_cos_przypominajace_jakby_mieso_bylo_niezbyt_swieze
a_w_stanie_surowym_nic_takiego_podczas_doprawiania_nie_zauwazylam
moze_po_odparzeniu_bedzie_lepiej
co_sadziecie??????
ale_musze_sie_pochwalic_ze_nic_sie_nie_rozwala
hmmm_nie_bardzo_lubie_odparzac_bo_szkoda_mi
wspanialego_aromatu_a_i_obawiam_sie_ze_po_parzeniu_wyrob_traci
troszke_na_trwalosci
A_ja_odwrotnie_do_Jurka52_zrobilam_tego_sporo
choc_i_mordek_do_pozerania_mam_wiecej
POZDROWKA




[23.12] 22:59 Maxell
Elzunia, ja się nie obraziłem tylko myslałem, że pytałaś mnie o cos kilkukrotnie, a ja nie raczyłem Ci odpowiedzieć.
Z zapachem to jest tak: mięsko parzone ma swoisty zapach, szczególnie gdy jest nie wystudzone. Po wystudzeniu powinno wszystko wrócic do normy.
Uważaj także jakich przpraw uzywasz, gdyż mieszaniny niektórych lub zbyt duze ilości jednej w stosunku do pozostałych moga sprawić, że zapach wyrobu jest nieco inny od naszych w tym zakresie oczekiwań. Miejmy nadzieję, że jutro wszystko wróci do normy.
Pozdrawiam serdecznie

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[23.12] 23:01 Maxell
Poza tym, zapach wyrobów drobiowych, a szczególnie drobiowego tłuszczu, także jest nieco specyficzny.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[23.12] 23:05 Maxell
I rób wszystko w tym kierunku, by postawić sobie swoja, własna wedzarenkę, gdzie sama bedziesz sobie nadzorowała proces wedzenia.
Pańskie oko konia tuczy.
Facet mógł mieć w wędzarni jednoczesnie wyroby kilku klientów, a między nimi takie, które potrzebują wyższej temperatury wedzenia. Stąd prawdopodobnie ten tłuszcz podosłonkowy.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[23.12] 23:24 elzunia
ok.
DZIEKI_Maxell
poczekam_cierpliwie_do_jutra
i_zobacze_co_dalej
a_czy_wy_tez_macie_przy_kazdorazowym_otwieraniu_stronek
ta_denerwujaca_reklame_perfum
a_moze_da_sie_to-jakos_wywalic

[23.12] 23:32 elzunia
Oooooooo
nie_kilku_klijetow_a_caly_tlum
nawet_nie_wiedzialam
ze_tak_duzo_ludzi_docenia_jakosc_domowych_wedlinek
przy_powszechnym_owczym_pedzie_aby_szybko_i_tanio
coz_po_swietach_mam_nadzieje_bedzie_lepiej
Bo_do_wiosny_jestem_na_niego_skazana
ale_jak_puszcza_sniegi_musze_jakas_wedzarnie_wykabinowac


[23.12] 23:48 Maxell
Czyli jeszcze troszkę cierpliwości i wedzimy na swoim .
Te reklamy niestety sa bardzo uciążliwe, ale nie mamy na nie wpływu. To sprawa portalu o2.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[24.12] 08:36 marcin-26
dzieki Maxell za porady jutro bede wedził i podziele sie z waszymi uwagami jak wyszło.
[24.12] 08:40 Marcin-26
Acha i jeszcze jedno pytanko powiedzcie mi ile metrów kiszki bedzie potrzebne na te 4 kilo miesa???? Bo kupiłem 6 metrów ale cos mi sie wydaje że za mało a więc hakby co to moge jeszcze dzis do południa dokupic.
[24.12] 10:05 marcin-26
ja własnie przed chwila skonstruowałem wedzarnie.Czyli beczka bez dna do tego 2 m rury kamionkowej i przykrywam workiem jutowym.Mysle że to dobry sposób?/ co wy myslicie??
[24.12] 10:26 Darek   (centrum@pupile.com)
Witam,nie chcę już otrzymywać powiadomień o nowych wypowiedziach z Forum Czarna Oliwka,tę ilość ktorą otrzymalem jest wystarczająca.Pozdrawiam.Darek
[24.12] 10:40 leszek57
marcin-26 bardzo dobry sposób , ja tak już wędzę kilka lat, zamiast rury wykopany w ziemi kanał przykrywam blachą

[24.12] 11:56 Maxell
Darek - przecież informacje z carnej oliwki otrzymujesz na własne zyczenie. To ty sam zaznaczyłeś te opcję na dole przy wysyłaniu posta.
Marcin - może byc troszke mało tego jelita. Gdybyś nie dokupił, to farsz włóż do słoika i zapasteryzuj. jest super, no i dłużej postoi.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[24.12] 11:58 marcin-26
dzieki Maxell
[24.12] 12:06 kecaj


Dobra wędzonka nie jest zła
[24.12] 12:26 kecaj
WITAM!!! Z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku życzę wszystkim "zadymiarzom" wszystkiego najlepszego , zdrowia , szczęścia , wszelkiej pomyślności oraz smacznej kiełbaski i szynki dla całej rodzinki!!!

Życzy Kecaj


PS.

Śledzę forum oraz naszą stronkę na bieżąco
nie piszę bo mam ciężką renkę do pisania.

Dobra wędzonka nie jest zła
[24.12] 12:26 kecaj
WITAM!!! Z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku życzę wszystkim "zadymiarzom" wszystkiego najlepszego , zdrowia , szczęścia , wszelkiej pomyślności oraz smacznej kiełbaski i szynki dla całej rodzinki!!!

Życzy Kecaj


PS.

Śledzę forum oraz naszą stronkę na bieżąco
nie piszę bo mam ciężką renkę do pisania.

Dobra wędzonka nie jest zła
[24.12] 13:05 Bagno
Witam Wszystkich!
Zyczę wszystkim Zadymiarzom i Zaparzaczom zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cierpliwości w wykonywaniu własnych wyrobów oby Wam się wędlina nie kwasiła w wędzarni, a kiełbasa później nie rozpadała.
[24.12] 14:27 Lachu
Cześć!!

Wszystkim " Weteranom i Młodziakom" Smookersom

życzę

Tego czego sobie ---- ZDROOOWIA!!! no i dymu


Maxell!!

Nie wiem czemu poczta nie doszła - ale płytka idzie - ale myślę żę ją jako przeżyjesz bo jest nudna (kupa fotek)


Chef!!

Szynka na fotce jest delicius , w Kórniku będe w Lutym


Miro!!

lejek dotarł!!! dzięki wielkie!!


Jeszcze raz Zdrowych Świąt!!!



PS,

Cogito !

Zmilkłeś!

rozumiem - wadza
(co z VAT-em na zrębki wędzarnicze hłe hłe)

odezwij siem pozdr serdeczne

pzdr

Lachu



nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[24.12] 14:27 Lachu
Cześć!!

Wszystkim " Weteranom i Młodziakom" Smookersom

życzę

Tego czego sobie ---- ZDROOOWIA!!! no i dymu


Maxell!!

Nie wiem czemu poczta nie doszła - ale płytka idzie - ale myślę żę ją jako przeżyjesz bo jest nudna (kupa fotek)


Chef!!

Szynka na fotce jest delicius , w Kórniku będe w Lutym


Miro!!

lejek dotarł!!! dzięki wielkie!!


Jeszcze raz Zdrowych Świąt!!!



PS,

Cogito !

Zmilkłeś!

rozumiem - wadza
(co z VAT-em na zrębki wędzarnicze hłe hłe)

odezwij siem pozdr serdeczne

pzdr

Lachu



nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[24.12] 15:32 Krzysztof
Życzenia dla dymiących i nietylko na stronie
www.kania.biz

Darz dym
[24.12] 18:55 tomek27
Witam Wszystkich
życzę oczywiście wszystkim zdrowych Wesołych Świąt i duzo dymu.
Maxell dzięki jestem miło zaskoczony!!!
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc