|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[23.12] 19:29 |
elzunia
|
|
WITAM_przepysznie
wczoraj_juz_nic_nie_pisalam_bo_po_zaladowaniu_do_oslonek_mieska
bylam_calkiem_zdechnieta
ale_za_to_jaka_szczesliwa
a_wszystko_to-dzieki:
mistrzowi_MAXELLOWI_i_fachmanowi_BAGNO
DZIEKUJE_BARDZO-naprawde_jestem_ogromnie_wdzieczna_za_wasza
wiedze_i_pomoc
zrobilam_wszystko_wg.wskazowek
3/5m_udek_pokroilam_i_mieszalam+ok.1kg_zkutrowanej_wolowiny
i_garsc_sparzonych_skorek_i_mieszalm_i_mieszalam.....
a_potem_napchalam_oslonki_
zostalo_mi_troszke_mieska_to_napchalam_plastykowa_oslonke
jak_na_pasztet_i_odparzylam
a_jak_sprobowalam_to_naprawde_niebo_w_gebie i_bez_wedzenia
tylko_nie_wiem_czemu_w_trakcie_parzenia_miesko_sporo_sie_skurczylo
co_prawda_powstala_pysznowiecka_galaretka
generalnie_chodzi_o_to_
czy_takie_zachowanie_kielbasy_jest_norma
bo_scislosc_jest_extra_i_przy_takim smaku
to_nie_bardzo_mi_przeszkadza
tylko_chcialabym_wiedziec_czy_tak_trzeba_czy_tez_to_ja_cos_sknocilam
A_co_do_wedzanych_kielbasek_to_jeszcze_nie_wiem_jak_wyszly
bo_wedzone_byly_dzis_rano_a_z_tego_co_czytalam
nie_wolno_ich_probowac_wczesniej_niz_jutro
no_i_tez_nie_wiem_czyja_to_wina
bo_te_kielbaski_krojone_to_sa_ok.
ale_te_co_mieso_bylo_mielone_na0,5cm_potem_mieszane_z_kutrowana
wol._i_skorkami_to_w_tych_co_napchalam_do_oslonek_wiankowych
wytopil-SIE-po-bokach_tluszcz
no_i_nie_wyglada_to_ladnie
nie_wiem_czy_to_ja_cos_zepsulam
czy_tez_facet_co_u_niego_wedze_polecial_na_szybki_zysk_i_cos_nie_tak
zrobil_przy_wedzeniu
ale_ogolnie_jestem_zadowolona
a_i_z_calego_serca_zachwalam_gotowe_mieszanki_ktore_sprzedaje
Miro_sa_extra_a_jak_juz_on_sam_wyjasnial_nie_ma_tam_chemii
to_tylko_sypac_i_spokojnie_oczekiwac_pochwal
DO_marcina-26_skorzystaj_z_rad_jakie_dostalam_na_211,212str_
a_napewno_bedzie_pycha
|
[23.12] 20:41 |
Bagno
|
|
Elzunia
Tłuszcz wytopił się, ponieważ użyte było mięso z udek kurczaka, które zawierają trochę tłuszczu drobiowego. Tłuszcz drobiowy posiada niższą temp. topnienia od tłuszczu wieprzowego i wołowego, stąd tłuszcz pod osłonką. Facet jest O.K. galarekta powstała, gdyż chyba duzy czas parzenia.
Pozdrowienia.
|
[23.12] 20:46 |
marcin-26
|
|
Kurcz ludzie powiedzcie mi czy po 30h peklowania miesa drobiowego mogę juz napychac kiszke??? Bo chciałbym jutro rano juz wedzić a jezedli musza być dwa dni lub trzy to bede zmuszony poczekac i kiełaskie zjem po swietach
|
[23.12] 21:07 |
elzunia
|
|
DZieki-BAGNO
nie_ma_to_jak_znajomosc_rzeczy
bo_juz_mi_bylo_troche_smutno_jak_myslalam
ze_drugi_raz_mnie_zlekcewazyl_a_wynika_ze_tak_nie_jest
widocznie_mieso_kurczaka_jestbardziej_tluste_niz_indyka
Bo_wczesniej_robilam_z_indyk_i_bylo_ok.
dziekuje_bardzo
za_wyjasnienie
wszystkim
ZYCZE
wesolych,zdrowych,pysznie_pachnacych_rodzinnych_swiat
zeby_kazdy_w_te_mrozne_dnii_napawal_sie_miloscia_i_cieplem_tak_bardzo
Aby_starczylo_na_caly_przyszly_rok
|
[23.12] 22:09 |
jurek52
(jurek52@wp.pl)
|
|
Serdecznie witam wszystkie chwalipiety!!!!!!!!!!!!!!!
....dobry Boże ,kto to zje takie ilości mięcha jakie robicie?
Ja zrobiłem 1 szyneczkę ,1 baleronik i 1 boczuś.
Uwędziłem ,sparzyłem /jeszcze nie spróbowałem bo dziś piątek ,a jutro wigilia/ degustacja pewnie nastąpi święta.
Ale wygladają wspaniale .Do Nowego Roku pewnie nam z żonką wystarczy.
Korzystając z okazji życzę Wam udanych Świąt Bożego Narodzenia ,a Tobie Mistrzu Maxell abyś mógł choć troszkę od każdego spróbować.
Czujcie dym do i po Nowym Roku
Jurek
|
[23.12] 22:14 |
Maxell
|
|
Dzieki serdeczne i na wzajem .D
Elzunia, dlaczego piszesz, że Ci nikt nie odpowiada?
Co do peklowania - to spokojnie. Tylko ostatnie trzy godzinki przed nabijaniem jelit trzymaj mięso w temperaturze pokojowej. Dojdzie.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[23.12] 22:18 |
Maxell
|
|
I na przyszłość Marcin pamiętaj, by , jesli będziesz wiedział, że czasu mało, zmielić mięsko przez odpowiednie (zgodne z przepisem) siatki i wtedy wymieszac z peklosolą. Czas peklowania prawie o połowę się skraca.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[23.12] 22:30 |
Maxell
|
|
I nie dawaj żadnych sojowych granulatów.
Pozdro
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[23.12] 22:48 |
elzunia
|
|
Maxell_przepraszam_bardzo
piszac,ze_myslalam,ze_mnie_zlekcewazyl
mialam_na_mysli_pana_u_ktorego_wedze(za_oplata)kielbaski
a_nie_bron_Boze_ludzi_Z-tego_forum
moze_to_wina_mego_podekscytowania_wedlinami
a_moze_klawiatury
(cos_jej_sie_stalo_i_nie_mam_spacjii_chyba_jutro_kupie_nowa )
a_propo_wedlin_nie_wytrzymalam
i_ukroilam_tej_mielonej(co_tak_niefortunnie_puscila_tluszcz)
i_szczerze_mowiac_troszke_sie_niepokoje
bo_obok_dymu_czuc_cos_przypominajace_jakby_mieso_bylo_niezbyt_swieze
a_w_stanie_surowym_nic_takiego_podczas_doprawiania_nie_zauwazylam
moze_po_odparzeniu_bedzie_lepiej
co_sadziecie??????
ale_musze_sie_pochwalic_ze_nic_sie_nie_rozwala
hmmm_nie_bardzo_lubie_odparzac_bo_szkoda_mi
wspanialego_aromatu_a_i_obawiam_sie_ze_po_parzeniu_wyrob_traci
troszke_na_trwalosci
A_ja_odwrotnie_do_Jurka52_zrobilam_tego_sporo
 choc_i_mordek_do_pozerania_mam_wiecej
POZDROWKA
|
[23.12] 22:59 |
Maxell
|
|
Elzunia, ja się nie obraziłem tylko myslałem, że pytałaś mnie o cos kilkukrotnie, a ja nie raczyłem Ci odpowiedzieć.
Z zapachem to jest tak: mięsko parzone ma swoisty zapach, szczególnie gdy jest nie wystudzone. Po wystudzeniu powinno wszystko wrócic do normy.
Uważaj także jakich przpraw uzywasz, gdyż mieszaniny niektórych lub zbyt duze ilości jednej w stosunku do pozostałych moga sprawić, że zapach wyrobu jest nieco inny od naszych w tym zakresie oczekiwań. Miejmy nadzieję, że jutro wszystko wróci do normy.
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[23.12] 23:01 |
Maxell
|
|
Poza tym, zapach wyrobów drobiowych, a szczególnie drobiowego tłuszczu, także jest nieco specyficzny.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[23.12] 23:05 |
Maxell
|
|
I rób wszystko w tym kierunku, by postawić sobie swoja, własna wedzarenkę, gdzie sama bedziesz sobie nadzorowała proces wedzenia.
Pańskie oko konia tuczy. 
Facet mógł mieć w wędzarni jednoczesnie wyroby kilku klientów, a między nimi takie, które potrzebują wyższej temperatury wedzenia. Stąd prawdopodobnie ten tłuszcz podosłonkowy.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[23.12] 23:24 |
elzunia
|
|
ok.
DZIEKI_Maxell
poczekam_cierpliwie_do_jutra
i_zobacze_co_dalej
a_czy_wy_tez_macie_przy_kazdorazowym_otwieraniu_stronek
ta_denerwujaca_reklame_perfum
a_moze_da_sie_to-jakos_wywalic
|
[23.12] 23:32 |
elzunia
|
|
Oooooooo
nie_kilku_klijetow_a_caly_tlum
nawet_nie_wiedzialam
ze_tak_duzo_ludzi_docenia_jakosc_domowych_wedlinek
przy_powszechnym_owczym_pedzie_aby_szybko_i_tanio
coz_po_swietach_mam_nadzieje_bedzie_lepiej
Bo_do_wiosny_jestem_na_niego_skazana
ale_jak_puszcza_sniegi_musze_jakas_wedzarnie_wykabinowac
|
[23.12] 23:48 |
Maxell
|
|
Czyli jeszcze troszkę cierpliwości i wedzimy na swoim .
Te reklamy niestety sa bardzo uciążliwe, ale nie mamy na nie wpływu. To sprawa portalu o2.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[24.12] 08:36 |
marcin-26
|
|
dzieki Maxell za porady jutro bede wedził i podziele sie z waszymi uwagami jak wyszło.
|
[24.12] 08:40 |
Marcin-26
|
|
Acha i jeszcze jedno pytanko powiedzcie mi ile metrów kiszki bedzie potrzebne na te 4 kilo miesa???? Bo kupiłem 6 metrów ale cos mi sie wydaje że za mało a więc hakby co to moge jeszcze dzis do południa dokupic.
|
[24.12] 10:05 |
marcin-26
|
|
ja własnie przed chwila skonstruowałem wedzarnie.Czyli beczka bez dna do tego 2 m rury kamionkowej i przykrywam workiem jutowym.Mysle że to dobry sposób?/ co wy myslicie??
|
[24.12] 10:26 |
Darek
(centrum@pupile.com)
|
|
Witam,nie chcę już otrzymywać powiadomień o nowych wypowiedziach z Forum Czarna Oliwka,tę ilość ktorą otrzymalem jest wystarczająca.Pozdrawiam.Darek
|
[24.12] 10:40 |
leszek57
|
|
marcin-26 bardzo dobry sposób , ja tak już wędzę kilka lat, zamiast rury wykopany w ziemi kanał przykrywam blachą
|
[24.12] 11:56 |
Maxell
|
|
Darek - przecież informacje z carnej oliwki otrzymujesz na własne zyczenie. To ty sam zaznaczyłeś te opcję na dole przy wysyłaniu posta. 
Marcin - może byc troszke mało tego jelita. Gdybyś nie dokupił, to farsz włóż do słoika i zapasteryzuj. jest super, no i dłużej postoi.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[24.12] 11:58 |
marcin-26
|
|
dzieki Maxell
|
[24.12] 12:06 |
kecaj
|
|
Dobra wędzonka nie jest zła |
[24.12] 12:26 |
kecaj
|
|
WITAM!!! Z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku życzę wszystkim "zadymiarzom" wszystkiego najlepszego , zdrowia , szczęścia , wszelkiej pomyślności oraz smacznej kiełbaski i szynki dla całej rodzinki!!!
Życzy Kecaj
PS.
Śledzę forum oraz naszą stronkę na bieżąco
nie piszę bo mam ciężką renkę do pisania.
Dobra wędzonka nie jest zła |
[24.12] 12:26 |
kecaj
|
|
WITAM!!! Z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku życzę wszystkim "zadymiarzom" wszystkiego najlepszego , zdrowia , szczęścia , wszelkiej pomyślności oraz smacznej kiełbaski i szynki dla całej rodzinki!!!
Życzy Kecaj
PS.
Śledzę forum oraz naszą stronkę na bieżąco
nie piszę bo mam ciężką renkę do pisania.
Dobra wędzonka nie jest zła |
[24.12] 13:05 |
Bagno
|
|
Witam Wszystkich!
Zyczę wszystkim Zadymiarzom i Zaparzaczom zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cierpliwości w wykonywaniu własnych wyrobów oby Wam się wędlina nie kwasiła w wędzarni, a kiełbasa później nie rozpadała.
|
[24.12] 14:27 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Wszystkim " Weteranom i Młodziakom" Smookersom
życzę
Tego czego sobie ---- ZDROOOWIA!!! no i dymu
Maxell!!
Nie wiem czemu poczta nie doszła - ale płytka idzie - ale myślę żę ją jako przeżyjesz bo jest nudna (kupa fotek)
Chef!!
Szynka na fotce jest delicius , w Kórniku będe w Lutym
Miro!!
lejek dotarł!!! dzięki wielkie!!
Jeszcze raz Zdrowych Świąt!!!
PS,
Cogito !
Zmilkłeś!
rozumiem - wadza
(co z VAT-em na zrębki wędzarnicze hłe hłe)
odezwij siem pozdr serdeczne
pzdr
Lachu
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[24.12] 14:27 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Wszystkim " Weteranom i Młodziakom" Smookersom
życzę
Tego czego sobie ---- ZDROOOWIA!!! no i dymu
Maxell!!
Nie wiem czemu poczta nie doszła - ale płytka idzie - ale myślę żę ją jako przeżyjesz bo jest nudna (kupa fotek)
Chef!!
Szynka na fotce jest delicius , w Kórniku będe w Lutym
Miro!!
lejek dotarł!!! dzięki wielkie!!
Jeszcze raz Zdrowych Świąt!!!
PS,
Cogito !
Zmilkłeś!
rozumiem - wadza
(co z VAT-em na zrębki wędzarnicze hłe hłe)
odezwij siem pozdr serdeczne
pzdr
Lachu
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[24.12] 15:32 |
Krzysztof
|
|
Życzenia dla dymiących i nietylko na stronie
www.kania.biz
Darz dym |
[24.12] 18:55 |
tomek27
|
|
Witam Wszystkich
życzę oczywiście wszystkim zdrowych Wesołych Świąt i duzo dymu.
Maxell dzięki jestem miło zaskoczony!!!
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|