o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[25.07] 11:15 Papcio
Seminole fajnie zobiłeś ten termometr na bliźniaczej stronce. Faktycznie tam za wodą są inni , jak praktycznie cały świat ma normy metryczne, a oni maj ą jeszcze cale i nie tylko. Co zrobić jak my w Polsce też jesteśmy inni, choćby dlatego, że nie mamy narodowej klawiatury i używamy nie wiem dlaczego amerykańskiej.
Co myślisz o dodatkowej wersji na tej amerykańskiej stronie po polsku? Artykuły byłyby w dwóch szpaltach w jednej po angielsku a w drugiej po polsku? Galeria jest super a wyświetlanie zdjęć powiększonych bardzo dobre. Ile już miałeś odwiedzin strony?

Czy przenosić nasze posty na stronkę, ja zgadzan się z abratkiem. Chociaż faktycznie na forum byłoby to lepiej poukładane. Na Oliwce jak jest jakaś dyskusja to leci ciągiem i każdy wtrąca swoje zdanie, a może się tak zdażyć na forum, że ktoś coś powie i zapisze to w innym dziale. Może być kłopot. Polecam dyskusje wybitnie tematyczne na forum a tu spotkania i dyskusje przyjaciół. Choćby kilka postów na temat monitorów całkiem nie związanych z „dymem” pomogło mi inaczej zobaczyć mój problem kolorów. Co ciekawsze wątki poprostu dublować. A to powinno być w gestii autora.

wkleję tu przepis na utopency:

Oryginalny przepis:

M N O Ž S T V Í (Ilość)

do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków)

S U R O V I N Y (Składniki)

2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych parówek)
1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)
600 ml octa (600 ml ocetu)
1250 ml vody (1250 ml wody)
5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łlyżki stołowej cukru - 10g)
1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)
3 bobkové listy (3 liście laurowe)
na špičku nože chilli (na końcu noża chili)

P O S T U P (Wykonanie)

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička
-----------------------------------------------------------------------------------
Moje tłumaczenie przepisu, posługiwałem się słownikiem czesko-polskim, jednak nie wszystko jest podobne do naszego języka. Tłumaczenie jest dość dowolne ale oddające sens orginału.

Najpierw wykonyjemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić.
Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką.

A zdjęcia to już wysyłam do Maxella.

Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[25.07] 11:16 Papcio
Seminole fajnie zobiłeś ten termometr na bliźniaczej stronce. Faktycznie tam za wodą są inni , jak praktycznie cały świat ma normy metryczne, a oni maj ą jeszcze cale i nie tylko. Co zrobić jak my w Polsce też jesteśmy inni, choćby dlatego, że nie mamy narodowej klawiatury i używamy nie wiem dlaczego amerykańskiej.
Co myślisz o dodatkowej wersji na tej amerykańskiej stronie po polsku? Artykuły byłyby w dwóch szpaltach w jednej po angielsku a w drugiej po polsku? Galeria jest super a wyświetlanie zdjęć powiększonych bardzo dobre. Ile już miałeś odwiedzin strony?

Czy przenosić nasze posty na stronkę, ja zgadzan się z abratkiem. Chociaż faktycznie na forum byłoby to lepiej poukładane. Na Oliwce jak jest jakaś dyskusja to leci ciągiem i każdy wtrąca swoje zdanie, a może się tak zdażyć na forum, że ktoś coś powie i zapisze to w innym dziale. Może być kłopot. Polecam dyskusje wybitnie tematyczne na forum a tu spotkania i dyskusje przyjaciół. Choćby kilka postów na temat monitorów całkiem nie związanych z „dymem” pomogło mi inaczej zobaczyć mój problem kolorów. Co ciekawsze wątki poprostu dublować. A to powinno być w gestii autora.

wkleję tu przepis na utopency:

Oryginalny przepis:

M N O Ž S T V Í (Ilość)

do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków)

S U R O V I N Y (Składniki)

2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych parówek)
1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)
600 ml octa (600 ml ocetu)
1250 ml vody (1250 ml wody)
5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łlyżki stołowej cukru - 10g)
1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)
3 bobkové listy (3 liście laurowe)
na špičku nože chilli (na końcu noża chili)

P O S T U P (Wykonanie)

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička
-----------------------------------------------------------------------------------
Moje tłumaczenie przepisu, posługiwałem się słownikiem czesko-polskim, jednak nie wszystko jest podobne do naszego języka. Tłumaczenie jest dość dowolne ale oddające sens orginału.

Najpierw wykonyjemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić.
Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką.

A zdjęcia to już wysyłam do Maxella.

Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[25.07] 11:35 abratek
Papcio - zwróciłeś uwagę na odmienność w pomiarach, ja też uważam że cały świat powinien używać jednakowych jednostek, ale tego raczej już się nie zmieni.
Chciałbym tylko nadmienić że ten nieszczęsny Fahrenheit urodził się w Gdańsku więc mamy niejako swój wkład w tą skalę.
No dobra idę po parówki - muszę spróbować Utopency

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[25.07] 11:52 Chef Paul
Czołem Koledzy
... Papcio ... fajnie, że podałeś przepis na "topielce", ... jadłem kiedyś takie na Florydzie (przygotowane przez znajomą Słowaczkę) i bardzo mi smakowały, ...
... Seminole ... stronka fajnie się rozwija , termometr też mnie się niezmiernie podoba, ...
... Maxell ... dzisiaj wrzuciłem na swoją stronkę "nowy" przepis na "ziemniaki z grzybami z grilla" i podłączyłem do tego parę zdjęć, http://www.chefpaul.5gigs.com/pyrki1.html , (właśnie były wczoraj na kolację) , - jeżeli będziesz uważał, że warto to zastąp nim ten stary który istnieje na "wedlinydomowe" , ...
pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[25.07] 11:56 Lachu
Cześć!!

Papcio !!

Kawał dobrej roboty!

Utopence próbowłem niedawno w oryginale
pod Olomouncem

Fundnoł mi je Ford Assitance jak mi siem "spojka"
(sprzeęgło) jadąc na urlop rozsypała

Cogito żyjesz?

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[25.07] 14:06 Maxell
Dziaj, o godz. 14.00 na naszej stronce było 66 gości.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[25.07] 14:21 Chef Paul
... "lud pracujący" przed wyjściem z biura , ...
... "u mnie" też się "kotłuje" chociaż "ciut" mniej - najbardziej w czwartki i piątki
serdecznie pozdrawiam,

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[25.07] 17:17 Papcio
Maxell świetnie zredagowałeś te utopency. Moje, to parówki tzw. śląskie. Są one inne niż te czeskie. Czeskie są bardziej „mięsne” W smaku to ja doprawiłem bardziej na kwaśno. Kupiłem ocet do ogórków, to taki już z przyprawami. Dodałem trochę gorczycy i więcej cebuli. W sumie i jedne i drugie zostały zjedzone. Zawsze to coś innego. Aha, cena czeskich to 29,90ksc.


Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[25.07] 21:48 lenel   (lenel@op.pl)
O ludzie. Nareszcie skończyłem czytać forum od dechy do dechy.
Nie mogę wnieść nic nowego w dziedzinie przepisów ale mogę ścigać Copy writerów na aukcjach i wysyłać meile do kupujących. Mogę też porządkować lub przepisywać tekst ze skanów lub obrabiać fotografie lub coś w tym stylu.

[25.07] 21:49 lenel   (lenel@op.pl)
O ludzie. Nareszcie skończyłem czytać forum od dechy do dechy.
Nie mogę wnieść nic nowego w dziedzinie przepisów ale mogę ścigać Copy writerów na aukcjach i wysyłać meile do kupujących. Mogę też porządkować lub przepisywać tekst ze skanów lub obrabiać fotografie lub coś w tym stylu.

[25.07] 22:10 Maxell
Widzę Lenel, że z Ciebie dobra dusza.
Tak trzymaj. Jak to mówi Lachu "masz Kolego ciąg na bramkę".
Jesli chcesz, to zajmij się ściganiem złodziejaszków i ślij infa do otumanionych przez nich ludzi, by u nas za darmo i z poradą spokojnie sobie wędzili.
Jak by cos sie nawarstwiło, to sie do Ciebie zgłoszę, trzymając za słowo.
Pozdrawiam serdecznie

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[25.07] 22:12 andzio
Witam, no myślę, że moje kłopoty z kompem skończone, wreszcie działa jak należy.

[25.07] 22:12 Maxell
CgefPaul, głównie z myślą o Tobie, w podzięce za przepisy, wrzuciłem w nowym dziale "Chleb domowy" kilka bardzo ciekawych przepisów.
Oczywiście zaproszenie dotyczy wszystkich, którzy mają lub bedą mieli piece chlebowe, gdyz przepisy tylko do takowych sie nadają.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[25.07] 22:13 Maxell
Oczywiście ChefPaul.
Andzio ja niedawno miałem to samo.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[25.07] 22:15 Maxell
Oczywiście ChefPaul.
Andzio ja niedawno miałem to samo.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[26.07] 01:28 grzes855
Seminole jesli bedziesz odezwij się


[26.07] 01:49 Seminole
Grześ 855,

Odzywam się...

[26.07] 02:02 grzes855
Witam Cię serdecznie, rano przeczytałem Twojego posta i nie za bardzo go zrozumiałem mój email grzes3855@gazeta .pl podaj mi na ten adres swojego emaila


[26.07] 02:30 Seminole

Grześ,

Być może jest kilku Grzesiów, nie wiem.
Grześ ma swoją Galerię na stronie www.wedlinydomowe.com
Wczoraj na stronie nastąpiły zmiany w wyświetlaniu dużych zdjęć i chciałem po prostu to ogłosić.
E - mail do mnie jest na stronie pod "Contact Us"
[26.07] 02:45 Seminole
Włoska Kiełbasa (Italian Sausage),

Jak już się rozpisałem, to mogę dodać, że wrzuciłem przepis na najbardziej popularną surową kiełbasę w USA, szczególnie w Nowym Jorku. Na każdym rogu ją sprzedaję, smażona na gorącym blacie (może być grylowana) razem z cebulą i zieloną papryką.

Nie mylić ją z tanimi hot dogami dla biedaków za 1 dolara. Italian Sausage kosztuje około 4 dolarów, jest podawana na długiej bułce, srednica kiełbasy około 32-34 mm, długość 12 cm, super smak i aromat. Dziecinnie prosta do zrobienia i nie potrzebna znajomości angielskiego aby rozgryść recepturę.

[26.07] 04:33 grzes855
Seminole listonosz puka

[26.07] 07:07 Chef Paul
... dzięki Maxell ... no i teraz już bez żadnych wymówek muszę zabrać się za budowę "chleboszczaka" ...
... myślę, że takie przepisy ze zdjęciami "mają jakiś sens" (pod warunkiem, że zdjęcia dostępne), ...
... Maxell, może warto jakiś apel ogłosić, ażeby zdjęcia dołaczać do przepisów - mamy tyle pieknych zdjęć - jakby je podpisać przepisami ,
serdecznie pozdrawiam,
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[26.07] 09:06 Lachu
Cześć wszystkim!!


Papcio!

Ja po przygodach we Ceskiej Republikie
zacząłem eksperymenty z utopencami
i aktualnie próbujem "berlinki" z Morlin
i miejscowe serdelki (podobnie mięsne
jak czeskie )

Chefie ten "chlebowszczak" to musi być szamotem
"wyłożony" bo inżynier Cogito cicho Siedzi
a ja też siem bierem za budowe ?



pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[26.07] 11:58 abratek
Ale wzięło na "topielce"! . U mnie też od wczoraj w ramach eksperymentu topią się trzy rodzaje, robiłem wg przepisu podanego przez Papcia, lecz z dodatkiem krojonej w kosteczkę papryki i kilku ziaren ziela.

Seminole (i Maxell) - co do Włoskiej kiełbasy , to myślę że warto dać przetłumaczone przepisy na polską stronę

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[26.07] 12:48 Chef Paul
... Lachu ... z mojej strony możesz ściągnąć plik gdzie znajdziesz przekroje i materiały, ... nie jest to typowy "polski" czy "rosyjski" piec chlebowy a bardziej coś na styl "włoski" - kiedy robiłem ten "projekt" to opierałem się głównie na opiniach kumpli z Włoch i USA, którzy mają podobne piece, ... będę oczywiście budował według tego co sam "spłodziłem"
serdecznie pozdrawiam,
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[26.07] 13:14 Lachu
Cześć!!

Chefie ściągnołem dzieki wielkie!!


pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[26.07] 15:34 Lachu
Cześć!!


Tak jak z tymi topielcami to sem
przipomniałem kawałek swojego C.V. (jak młode tera piszom)
Po skończeniu Śląskiej Polibu….qrde …y.

trafiłem w „kamasze” na początku Stanu W… do pilnowania
jako kapral podchorąży świniarni WYŻSZEJ OFICERSKIEJ
SZKOŁY WOJSK RADIOTECHNICZNYCH RADIOTECHNICZNYCH
RADIOTECHNICZNYCH w Jeleniej Górze (pozdrawiam Tubylców)
(w przerwach wykładów o radarach qrde)

Pół roku ze stej świniarni dostawalim na kolację „Uszko Czombego- czarny
niezły skądinąd czarny salceson” a wieprzowina klas I,II,II…..
gdzieś „znikała” alem przeżył qrde
i mom łod tej świniarni i tego czasu sentyment do mienska
i bażantów (Generał Komendant miał bażanciarnię – rosół umiem
z bażanta też przez to)

Zamknom mniem na bank ale to tak dla „poddierżania razgawora”

Seminole!!

Czy Italian hot te je bardzo hot i jak 32 mm mieści siem w bułce?



pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[26.07] 15:35 Lachu
Cześć!!


Tak jak z tymi topielcami to sem
przipomniałem kawałek swojego C.V. (jak młode tera piszom)
Po skończeniu Śląskiej Polibu….qrde …y.

trafiłem w „kamasze” na początku Stanu W… do pilnowania
jako kapral podchorąży świniarni WYŻSZEJ OFICERSKIEJ
SZKOŁY WOJSK RADIOTECHNICZNYCH RADIOTECHNICZNYCH
RADIOTECHNICZNYCH w Jeleniej Górze (pozdrawiam Tubylców)
(w przerwach wykładów o radarach qrde)

Pół roku ze stej świniarni dostawalim na kolację „Uszko Czombego- czarny
niezły skądinąd czarny salceson” a wieprzowina klas I,II,II…..
gdzieś „znikała” alem przeżył qrde
i mom łod tej świniarni i tego czasu sentyment do mienska
i bażantów (Generał Komendant miał bażanciarnię – rosół umiem
z bażanta też przez to)

Zamknom mniem na bank ale to tak dla „poddierżania razgawora”

Seminole!!

Czy Italian hot te je bardzo hot i jak 32 mm mieści siem w bułce?



pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[26.07] 15:49 Seminole
Lachu,

Seminole!!

Czy Italian hot te je bardzo hot i jak 32 mm mieści siem w bułce?

Oj ostra to ona jest, nawet ta co się nazywa "Mild". Nie zapomnij, że mnóstwo tu jest palantów z Meksyku i Amer. Południowej i jak ich nie wykrzywi, to mówią, że niedobre Jak będziesz mieszał to skosztuj. No i cała Kuchnia Cajun z Luisiany daje lepsze poty aniżeli stawianie baniek i aspiryna. Lepsze do kufla aniżeli śledzie

Kiełbasa jest krojona na połowę i smażona po obu stronach, zaś "subway" bułka to rodzaj podłużnej paryskiej bułki, najczęściej stopy długości (30 cm). Bułkę się kroi na połowę bo kiełbasa ma 12 cm długości i pasuje jak znalazł.
Kiełbasa ma przyjemny aromat. Zamiast wody możesz użyć wytrawnego czerwonego wina, im więcej procentów tym lepiej dla zdrowia





[26.07] 16:31 Seminole

Plany strony,

Zauważyłem, że jest pewne zaciekawienie w tym kierunku..więc dostrczę kilku faktów :

Strona siedzi sobie cichutko 2 tygodnie na Internecie i za wyjątkiem Forum i 3 osób w Stanach to nikt o niej jeszcze nie wie. Jest około 40 czytelników dziennie, połowa z Polski a połowa to nie mam pojęcia skąd.
Dla przykładu list od faceta, który bardzo chwali nasze zdjęcia i bogactwo receptur (widocznie przeleciał obie strony)

"Thank you very much. That's a very interesting site. Photos are beautiful. Lots of sausages there I have never seen before.

I look forward to seeing more.

Kurt "

Przez następne 2 tygodnie siedzimy nadal cicho z natępujących względów :

1. Trzeba dodać więcej receptur
2. Ciekawi mnie kiedy wyłapią nas znane wyszukiwacze -panuje ogólna opinia, że potrzeba 1 miesiąca. Można to oczywiście przyśpieszyć lecz nie widzę potrzeby.
3. Zamierzan dodać bardzo oryginalny temat (być może w niedzielę) jaki nigdzie jeszcze nie widziałem. Coś niesamowicie praktycznego dla wszystkich kiełbasiarzy..
4. Mogą jeszcze nastąpić strukturalne zmiany i zanotowane linki mogą się pourywać. Nie problem jak jest 50 osób, gorzej jak 500.

Planem nie jest zrobienie jednej więcej angielskiej strony i konkurować z innymi. Planem jest zgranie obu stron (polskiej i angielskiej) w taki sposób aby nie było na Internecie żadnej innej poważniejszej konkurencji.

Za jakieś 3 tygodnie jednym "klikiem" wrzucam stronę do 200 na Internecie największych wyszukiwaczy i kartotek ("directories") i one same będą nam robić reklamę. Sam też uderzę na amerykańskie i angielskie kiełbasiane forums gdzie wcisnę dwa grosze i kupę reklamy.

A na razie siedzimy cicho...

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc