o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[23.02] 13:24 Agnieshka

A co do naleśników to pawełku to jest rozmowa na ten temat
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=23061



[23.02] 13:29 Agnieshka


Szunaj

Ja o tę wypowiedź o kurczku czytałam. Ale myslałam że gdzieś w domyśle ta osoba miała kurczaka peklowanego. a z tego wynika że co , ze jego tak prosto z reklamówki po zakupach w sklepie na hak i do wędzarni? Nie kumam ...sorki ale mnie to trzeba tak wszystko jak dziecku chyba tłumaczyć...


[23.02] 13:33 Agnieshka


A teraz to mi tak przyszło do głowy, że może najpierw trzeba go podgotowac a dopiero potem uwędzic ....chociaż czy ja wiem czy to ma jakies znaczenie? No bo jak wytłumaczyć tę miękką skórkę na sklepowych kurczakach? (oczywiście wędzonych).


[23.02] 13:34 szunaJ
Ale ja skopiowałem odpowiedz ewinki gdzie mozna kupic roznosci masarskie dla pytajacego,no a kurczak to przy okazji wszedl .....gotuje teraz zupke ogorkowa czy ty wiesz Agnieshka ze ogorki to sie smazy na patelni do wywaru? Tak sie dowiedzialem na Dolnym Ślasku i naprawde jest lepsza w smaku.Qrde-no

[23.02] 13:41 Agnieshka


Wiesz co januszku o ogórkach nie słyszałam. Koniecznie muszę wypróbować, ale za to zawsze przesmażam na odrobinie oleju koncentrat pomidorowy z puszki, który dodaje do zupy pomidorowej. Spróbuj rewelacja , całkiem inny smak zupy. pozdrawiam.


[23.02] 13:42 zibi
witam i jeszcze raz proszę, czy moe ma ktoś sprawdzony przepis na kiełbasę z dzika. Maxell powiedz czypeklowanie jest takie jak w stosunku do wieprzowiny, czy też mięsko trzeba poddac innym zabieom oprócz skruszenia w lodówce. pozdr.
[23.02] 13:47 zibi
Jak już wspomniałem wcześnie niedługo będę taką kiełbaskę robił i obiecuję przesłać opis produkcji wraz z pełna dokumentacją fotograficzą od początku do finału

[23.02] 13:48 szunaJ
No dobrze sprawdze z tym koncentratem jak jest ale pomidorowki to ja nie lubie wiec synowa poczestuje.....a teraz jade na miasto po botwinke do ogorkowej aby zabarwic ja.........narata!

[23.02] 13:54 mikuszek
a skad botwinka o tej porze roku????zapasy mi sie skonczyly, a zjadlabym....

[23.02] 14:01 szunaJ
Mikuszek....no jak skąd? U mnie na działce juz po kolana jest....a buraczki to jak pomidory zwisaja z krzaczorów-qrde!!!!!! A kolorek taki śliczny....błękitny.... No!

[23.02] 14:02 Agnieshka


Zibi ja znalazłam coś takiego Maxell kiedyś podawał

cyt:
Maxell
Szynka z dzika
Składniki: szynka z dzika ok. 5 kg Składniki zaprawy: 35 dag soli, 1 dag saletry, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 dag kolendry, kilka goździków i liści laurowych, czubata łyżka cukru (w lecie cukru nie dawać), 5 ząbków czosnku. Sposób przygotowania: Szynkę umyć, połowę zmiażdżonych przypraw, soli i saletry wetrzeć w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamionkowym (lub nieuszkodzonym emaliowanym) naczyniu, przykryć drewnianym czystym i sparzonym denkiem, obciążyć (najlepiej odważnikiem) i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Zagotować 2,5 l wody z pozostałą połową przypraw i saletry, wystudzić i wstrzykiwać równomiernie w mięso przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w okolice kości. Resztą zalewy zalać mięso i przenieść je do chłodnego (+4 do +8°C) pomieszczenia. Peklować 3-4 tygodnie, przewracając mięso co 2 dni. W tym czasie przekładać kilkakrotnie mięso, odwracając je na wszystkie strony. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. Sposób wędzenia: Szynkę obsuszyć przez 1 dzień, a następnie zawiesić do wędzenia. Wędzić w dymie 32-40°C przez 3 dni, 2 razy na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska dodać trochę jałowca.

Kiełbasa domowa z dzika
Składniki: 3 kg łopatki z dzika bez kości, 2 kg łopatki lub karkówki wieprzowej, 50 dag słoniny, sól, pieprz, duża główka czosnku, 5 ziaren jałowca, osłonki (jelita). Sposób przygotowania: Całe mięso pokroić w drobną kostkę, słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą, saletrą i przyprawami, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia, żeby skoloryzowało. Przegotować i wystudzić szklankę wody, wlać ją do mięsa, dodać czosnek utarty z solą, a następnie całość rękami bardzo mocno i dokładnie wyrobić. Wymoczone i opłukane osłonki (jelita) ciasno napełniać masą mięsną nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni między kawałkami mięsa. Sposób wędzenia:Krążki kiełbasy zawiesić w przewiewnym miejscu na 1 dzień do obsuszenia. Wędzić w dymie ok. 30°C przez 3 dni, 2 razy na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska dodać trochę jałowca.

Poszukam jeszcze i ewentualnie wkleję pozdrawiam


[23.02] 14:11 Sławek
może jak maxel poczyta to coś poradzi odnosnie kurczaka wędzonego

[23.02] 14:15 Lachu
Cześć !
wróciłem z roboty to za troche bedzie PASTRAMI

Agni z tym kociołkiem to SzunaJ ma rację hehe
z sexem to nie wiem ale ważne przy kociołku żeby sie nie rozlewało i nie chlapało
(SzunaJku trza znowu troche pobłaznować bo tak się Zagotują i Zawędzą naśmierć)

Proponuję góra jeden przepis dziennie/usera
bo padniem z przepracowania (haha)

Agni ja do prażonek wlewam jeszcze kapkę rosołu i czasami plasterki pieczarek ( dzieci wymuszają)

Andzio!

SzunaJ wczoraj o plackach i pierogach
a dzisiaj o sexie i pomodorach co bedzie jutro?

pzdr
[23.02] 14:18 Lachu
A i jeszcze ta botwinka

pzdr
[23.02] 14:21 Lachu
A i jeszcze ta botwinka

pzdr
[23.02] 14:23 Lachu
Sorry to drugie to miały być te buraki na krzakach

pzdr
[23.02] 14:28 Lachu
SzunaJku odstaw na trochę to zsiadłe mleko ( to ten błękit- też to mam czasami ale to bardziej po przeręblu takim jak opisuje Agni)
bo Ich naprawdę zamęczymy
(Chociaż nie ma tego złego odciągamy od Maxella - ma spokojną głowę)

pzdr
[23.02] 14:33 Agnieshka


A co do humoru na tej stronce czy jakiejkolwiek innej to uważam jest konieczny. Dzisiaj ludzie sa coraz mniej zyczliwi weseli bo życie ich przytłacza. Ale przecież niech proza życia nie zrobi z nas potworów. A jeśli będziemy do wszystkiego podchodzić tak poważnie i nie bedziemy zyczliwi dla forumowiczów to z Braci Wędzarniczej staniemy się Ku-klux clanem. Pozdrawiam.


[23.02] 14:36 Agnieshka


Lachu ! jakie buraki na krzakach? Jak bogackiego nic nie kumam a jeszcze dziś nic nie piłam .....ups post Matko Chrystusowa wybacz...


A co do odciągania od Maxella to święta prawda hehehe


[23.02] 14:36 Agnieshka


Lachu ! jakie buraki na krzakach? Jak bogackiego nic nie kumam a jeszcze dziś nic nie piłam .....ups post Matko Chrystusowa wybacz...


A co do odciągania od Maxella to święta prawda hehehe


[23.02] 14:37 Agnieshka


no i zaś dublet ...w mordę no..


[23.02] 14:48 Agnieshka


Lachu ! Ciesze się że podasz przepis na pastrami bo ja za nim przepadam. Aaa i jeszcze jedno . Byłam na stronce wędliny domowe i widziałam zdjęcia zamieszczone w galerii i dlatego mam do ciebie pytanie. Co to jest za ustrojstwo na zdjęciu 3 i 4 i do czego to służy?
pozdrawiam


[23.02] 15:20 Tomisław
Aga
Podaj mi Skarbie przepis na zasmażanie koncetratu pomidorowego maja star.... Żoneczka gotuje mi dzisiaj pomidorówkę i zaraz zadzwonię aby wstrzymała się z koncetratem
Cito! Plis!
o odpowiedz
PZDR

[23.02] 15:30 Tomisław
Aga
Za póżno moja J jest szybka jak ......wiatr w kieleckim doprawiła pomidorówkę. Musze teraz czekać, na następną.
Tylko mnie opieprz......... (zwrot kulinarny)co też robię w pracy, podrywam młódki, jakieś przepisy, gęsto sie musiałem tłumaczyć.
PZDR

[23.02] 15:37 Agnieshka


Zupę gotuje sie tak samo jak każdą inna zwykłą pomidorówkę. Tylko na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy na ten olej koncentrat pomidoroy i podsmażamy tak żeby zrobił się bardziej gęsty a tłuszcz się zabarwił na czerwono. trzeba uważać żeby nie przypalic a potem do gara. Na koniec tak jak zupe pomidorową zabielamy śmietaną i gotowe. aaaa i ja jeszcze dodaję do pomidorówki ziele angielskie i żadnych innych przypraw ( no oprócz pieprzu). I tyle zycze smacznego pozdrawiam


[23.02] 15:38 Lachu
Agni - Cześć!!

Luknij tak ze 6 abo siedem postów do góry to zobaczysz że Nasz Przyjaciel SzunaJek widzi u siebie na działce (a o przeręblu ani ani)błekitne buraczki na krzaczkach pewnie daje za dużo siarczanu miedzi ( ale to trza chemików do diagnozy)

Agni - zdj 3 i 4 to to so te moje szynkowary samoróbki z nierdzewki
szpetne troche ale mają ze 20 lat alepsze od tych z fabryki że ujjjjj
( troche inny patent niż czeskie - bo na śruby a nie na sprężyny - ale dają większe pole do popisu dla Twórcy - coś jak Stradivarius do MP3 ( no może trochę przegiąłem) - Pastrami za chwilę bo Mojej ni ma ( który to ma star..?) a młode - jedno ospa a drugie świnki i walę tera kleik ryżowy Szunajku - chyba mi wbijałeś szpile we w ten woskowy korpus bo mie dopadło) ale Agni PASTRAMI będzie (słowo droższe piniędzy i poza jajcarstwem też je robota - a ta je jak mało , która przyjemna)



pzdr
[23.02] 15:43 Lachu
Tomisław!!

Moja wróciła i patrzy rozumiem że myślałeś O STAR
( czai te kompy niestety)

pzdr
[23.02] 16:00 fimak

Szunaj-q! Dzięki za odpowiedż. Po tamtej wypowiedzi wydawało mi się, że miałeś ochotę tam pojechać i stąd moja supozycja, co znasz adres itd.
A Ty widzę poleciałeś zamiast nad Świder to nad Odrę, oglądać różowy most, w miłym towarzystwie! Kopnę się się więc sam i myślę ża jakoś znajdę (ten sklepik nie różowy most).

Lachu!!! mam nadzieję że ta szpilka to nic poważnego???

Pozdr. dla wszystkich Tutejszych i wesołych i smutniejszych.




[23.02] 16:12 Tomisław
Lachu
Kochana Żoneczka na wieść o tym sposobie przyprawiania zajrzała do kompa domowego (syn go naprawił a nie wiedzaiałem o tym) i dała mi odpowiedż że dzisiaj za tą Star..... (Wojna) to nie tylko pomidorówki nie dostane i to przez dłuższy czas
Aga dziękuję Ci za szybką reakcje na moją prośbę.
Aga - Skarbie to tylko zwrot grzecznościowy ze względu na pilność sprawy a nie zażyłość jak sądzi moja J
Muszę to pisemnie oświadczyć może dostanę tą ...........pomidorówkę
Pzdr

[23.02] 16:22 szunaJ
Fimak qrde tos ty tez z tamtych stron???// Łoooooooo matko, jest hurtownia na Al.Wolnosci przy sklepie rolniczym w podwórku tam kupilem np siatki i cus jeszcze , w aptece na Koperniku kupiłem wielgachna strzykawe i taaaaaaaaaaakie igły!!! a pod mostem rozowym to wiesz co.......qrde,ale Odra strasznie ,,waniała" wiec szybko siem przenieslismy do Krzepielowa gdzie odwiedzilismy facia morderce co bladynki ubija-ot co.....no...i w TESCO jeszcze wieksza strzykawe! Wybieram sie tera za niedlugo znowu tam.....bladynka ale nie do ubicia czeka....heheheheheehe
pzdr

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc