|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[04.08] 18:23 |
Elli
|
|
Przepraszam , że się wtrącę, zdążyłam obejrzeć te zdjęcia z artykułu, o którym pisał Vtec.
Maxell, dobrze , że je jednak usunąłeś, wrażenie było piorunujące.
Przepisy zebrane z forum "Nocne rozmowy Polaków..."
czyli nasza stronka:
www.przepisy.tmseast.com |
[04.08] 18:25 |
abratek
|
|
Widziałem sporo obrażeń, ale zawsze kiedy doznaje ich dziecko odczuwam pozniej straszny wewnętrzny niepokój (jeden z moich synów ma dopiero 2,5 roku, za to pomysły nie z tej ziemi, w przeciwieństwie do starszego , który w tym okresie był spokojny jak baranek)
Uważam że wypadki takie jak ten, są skutkiem ewidentnej głupoty i bezmyślności dorosłych , a nie lekkomyślnej zabawy dzieci.
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[04.08] 18:27 |
vtec
(vtec111@wp.pl)
|
|
Dzięki Maxell za szybką reakcję 
pozdrawiam
vtec
http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy! |
[04.08] 18:29 |
Maxell
|
|
Obaj z Fire28 jesteśmy strażakami i może to ma wpływ na naszą ocene zdjęć (po prostu, w porównaniu z tym co widzieliśmy, przynajmniej ja, te nie wydawały się nam aż tak drastyczne).
Ustaliliśmy, że ku przestrodze je puścimy.
Pozdrawiam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[05.08] 22:47 |
Cogito
|
|
Witam serdecznie wszystkich "wędliniarzy, zadymiarzy i konserwantów" po długiej nieobecności. Sezon "burzowy" utrudnia produkcję, więc bardziej urlopowo.
Widzę, że sezon letni nie przeszkadza różnej maści złodziejom sprzedającym skradzione przepisy na allegro, wobec czego popytamy prawników jak się złodziejaszkom dobrać solidnie do skóry.
Lachu
Jestem cały, jakoś żyję. Dzięki, że pamiętasz.
Jeżeli w czymś mogę pomóc, to stawiam się w gotowości.
Pozdrawiam wszystkich których wypowiedzi z ostatniego miesiąca przeczytałem oraz wszystkich, którzy obecnie nie piszą, ale są razem z naszym syndykatem.
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[06.08] 12:15 |
grzes855
|
|
Wydaje się że jednak konsekwencja popłaca
http://www.allegro.pl/announce.php?cat=2&item_pos=3#897
zobaczymy co pokaże życie
|
[06.08] 13:48 |
lenel
|
|
To cieszy bo znaczy że było warto być konsekwentnym. Może od 10.sierpnia będzie trochę spokojniej. Do czasu aż wymyślą inny sposób. Przecież Polak potrafi.
na pohybel plagiatorom |
[06.08] 17:18 |
andzio
|
|
Szanowni współzadymirze, temat kontraukcji na allegro był już omawiany i o ile pamiętam to ktoś to miał zrobić, więc neich to zrobi jeśli się czuje na siłach i wie jak to zrobić. A są, jek pisze Chef Paul dowody, że to pomaga.
|
[06.08] 17:19 |
andzio
|
|
Szanowni współzadymirze, temat kontraukcji na allegro był już omawiany i o ile pamiętam to ktoś to miał zrobić, więc neich to zrobi jeśli się czuje na siłach i wie jak to zrobić. A są, jek pisze Chef Paul dowody, że to pomaga.
|
[06.08] 18:07 |
Maxell
|
|
Drogi Andzio, pomaga również konsekwencja w zwalczaniu piratów.
Fakt, iz bola mnie palce od maili , ale obie wielkie aukcje zostały wycofane.
Na całym allegro nie ma w tej chwili nic naszego. Pilnuje tego
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.08] 21:01 |
Lachu
|
|
Cześć!!
dzisiaj jak to w sobotę moja Margolcia oglądała
kieck w jakm REAUi
a ja sem siedział z kumplem przed EMPIK-iem
z piwkiem i kupiłem " cieplutką" książeczkę
"Domowy Wyrób Wędlin"
Autor Jerzy Czapok
Wydawnictwo De Facto Warszawa
cena 4,99
i qrde nie wiem bo zdjęć ni ma i abo Gość
je nasz abo znowu som jakie jaja jak berety
przepisy jakby standard
chociaż z błędami!
Cogito! murujem i wyślem fotki (jak siem bedom nadawać do
publikacji!!)
Dla zainteresowanych
w Castoramie szt. cegły szamotowej kosztuje 2,5 PLN
a worek cementu do szamotu 32
qrde
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[06.08] 21:38 |
Maxell
|
|
Lachu.
Tak własnie czułem. Bo ta książkę wylicytowałem na allegro już z miesiąc temu, ale do tej pory jej nie dostałem.
Zobaczymy.
Jak coś to gościa tak walniemy, że długo nas będzie pamietał.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.08] 21:39 |
mamaadriana
(natasza315@wp.pl)
|
|
Witam
Bardzo sie ciesz e, ze trafilam na te forum i mam nadzieje ze tu uzyskam pomoc. Jestem mama autystycznego chlopca. Od niedawna przeszlismy na bardzo rygorystyczna i trudna diete. nie mozemy nic z glutenem, kazeina, cukrem, drozdzami a przede wszystkim jedzonko musi byc czyste chemicznie, wiec sklepowe odpada. Od dawna chce sporzadzic malemu jakas wedline, pieklam juz na wiele sposobow maly tego nie ruza. Sedno sprawy tkwi w tym ze miesko nie ma rozowego koloru.
I teraz moja prosba czy ktos zna sposob jak uzyskac rozowe miesko, bez uzycie soli peklowej?????????????? Ratujcie dobrzy ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
[06.08] 22:09 |
Maxell
|
|
Natasza, to własnie jest problem, gdyż nie wymyslono jeszcze nic innego do utrzymania koloru mięska podczas poddawania go obróbce termicznej. 
Mozna popróbować z dodatkiem cukru, ale on współdziała w utrwalaniu barwymiesa lecz sam jej nie tworzy. Pozostają askorbiniany, które przyspieszają tworzenie barwy mięsa i zwiększają jej stabilność.
Wszystko to, jest tylko erzacami, które jednak bez nitratów nie gwarantują osiągnięcia sukcesów.
Jednakże jest wyjście z sytuacji, gdyż, jak juz podawałem, dawniej kiełbasy typu biała surowa (która sie potem parzy), robione były bez dodatku saletry, co też podaję w przepisie (bardzo dobry) zamieszczonym na naszej stronce www.wedlinydomowe.pl
Spróbuj zrobić ta kiełbaskę i ewentualnie eksperymentować z dodatkami typu kardamon, gałka, papryka itp.
Nie wiem czy syn jest uczulony na jakąkolwiek ilośc saletry. Jesli nie, to miel mięsko przed peklowaniem na siatkach według przepisów, i dodawaj ilośc soli podaną w przepisie, lecz ilośc saletry zmniejsz na poczatek o połowę.
Wymieszaj z mięsem i zostaw na jakieś 4 godziny w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po ty czasie możesz zrobić klopsika i go sparzyć, jesli bedzie e środku różowy to ok.
Nastepnie mięsko do lodóweczki na 2 dni i gotowe.
W ten sposób możesz zmniejszać olość saletry do momentu gdy mięso zacznie tracić różowy kolorek.
W peklosoli wystepuje określona ilośc azotynu (nitrytu) i jest niezmienna. Nic nie pokombinujesz, gdyż zmuszona zostałabyś do przesolenia lub niedosolenia mięsa.
Z saletra powinno sie udać.
Czekam na opinie i wyniki.
Bedziemy Ci pomagać.
Pozdrawiam Ciebie i Syna
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.08] 22:18 |
Maxell
|
|
Przepis na tą kiełbase o której pisałem wyżej, znajduje sie na naszej stronce w dziale Kiełbasy/Nietrwałe surowe.
Niżej, w dziale Poradnik domowego masarza/Przydatne informacje znajdziesz info jak krok po kroku zrobic tą właśnie kiełbaskę.
Życzę sukcesu
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.08] 22:53 |
Seminole
|
|
Mama adriana,
jedyne dwa naturalne barwniki jakie znam, które barwią na czerwono to
1.papryka
2. sok z czerwonych buraków
|
[07.08] 22:18 |
Cogito
|
|
Witam wszystkich
Lachu
kiedy prześlesz fotki proszę o info na forum
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[08.08] 13:39 |
Urszula
|
|
Do Abratka
Od jakiegoś czasu usiłowałam namówić męża do zrobienia wędzarki i ciągle szukałam metalowej beczki........aż tu nagle zobaczyłam Twoją lodówko-wędzarkę. To znakomity pomysł tym bardziej dla nas posiadaczy starej lodówki z którą nie mamy co zrobić bo ani na złomie jej nie chcą ani na wysypisku. Mój mąż jak zobaczył twój produkt odrazu się zapalił do zrobienia wędzarki z lodówki , tak że chyba już w najbliższy weekend będę wędzić. Zacznę chyba od kiełbasy bo wydaje mi się najprostsza .
|
[08.08] 14:14 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Witaj Urszulo ! - cieszy mnie Twoia opinia, jeśli chodzi o lodówkę ,wszystko zależy od tego co posiadacie. Moja Silesia była wypełniona styropianem, nowsze miały jako izolację piankę , dlatego może być trochę kłopotu z jej usunięciem, a dodatkowo barierą może być grubość blachy (w mojej jest jej ok 1,5 mm, nowsze niestety są już robione z dużo cieńszej).
Piszesz że szukałaś beczki , czyli rozumiem że Twoja wędzarnia będzie na wolnym powietrzu, ja zaplanowałem instalację w piwnicy (dosyć ciasnej )
dlatego moja wersja musi być absolutnie szczelna.
Jeśli potrzebujecie dokładniejszych zdjęć lub sugestii - piszcie, chętnie pomogę
ps. jak zwykle radzą stali bywalcy - zarejestruj się aby uniknąć "podszycia"
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[08.08] 16:02 |
Urszula
|
|
do Abratka
Nasza lodówka jest baaaaaardzo stara ,ale nie wiem jaką ma izolację .Sprawami technicznymi zajmie się mąż. Niestety mieszkamy w bloku (jeszcze) a wędzarnię chcemy zbudować na działce na wsi. pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów
|
[08.08] 17:06 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Niezlym pomysłem jest wykorzystanie
typowej metalowej szafki na ubrania
można je tanio - 20-30 pln kupić na złomie
abo w likwidowanych zakładach
myślem że z pomocą Cogito cuś wykombinujem
pozdrow. pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[08.08] 17:19 |
mamaadriana
(natasza315@wp.pl)
|
|
Dziekuje Maxell i Seminole za porade.
Sprawdzilam co to jest saletra i niestety nie moge jej uzyc. Sprobuje z papryka, burakiem i przyprawami, ktore podales Maxell, bo niestety wszystko co ma spozywac moj syn musi byc naturalne (bez chemii). O dziwo kielbasy ktore je moj syn nie musza byc rozowe i na tym do tej pory bazuje
Dieta jednak wyklucza mieso z wieprzowe i wolowe. Czy ktos zna przepis na kielbase ktora mozna zrobic z takich mies jak: kura, kaczka , ges indyk, krolik nuter i dziczyzna. Pojutrze bede miala sarne i gdyby ktos znal przepis to please!!!!!!!!!
Dodam jeszcze ze do tej pory nie robilam sama kielbasy.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
|
[08.08] 18:07 |
Seminole
|
|
mamaadriana,
przepisy masz w głowie 
Kiełbasa to nic innego jak zmielone mięso, sól i pieprz.
A czy to mięso jest z nietoperza, węża czy z jaszczurki to Twój sekret.
W konću te inne zwierzaki są dużo czystsze od świni więc nic nam
nie powinno się stać.
Dorzucisz do mięsa czosnku, papryki, majeranku i już masz
własny przepis. Robisz to dla siebie więc używaj co lubisz.
Najlepiej niech syn doprawi mięso, będzie się cieszył, że
stworzył kiełbasę Adriana.
|
[08.08] 18:25 |
Seminole
|
|
mamaadriana,
nie zapomnij kosztować mięso jak doprawiasz. Jak przesolisz, to i kiełbasa będzie przesolona. Tak doprawiaj aby Wam smakowała, w końcu dla siebie ją robicie.
A techniczne sprawy znajdziesz na stronie.
|
[08.08] 18:58 |
Maxell
|
|
Tam także poszukaj kiełbasek z drobiu i dziczyzny.
A może cos z szynkowaru?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[08.08] 19:42 |
abratek
|
|
mamaadriana - Kiełbasa z sarny ( musisz lekko zmodyfikować): http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=156
Pomyśl za radą Maxella o szynkowarze - spokojnie zrobisz szyneczki lub mielonki drobiowe
A jak stworzycie coś ciekawego, nie zapomnij dać nam przepisu 
(zawsze zapisuj to co robisz - wtedy będziesz mogła powtórzyć)
pozdrawiam
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[08.08] 20:56 |
Maxell
|
|
Lachu, jak tam zdjęcia?
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[09.08] 07:51 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Maxell, Cogito!
Fotki bedom tylko .... synciu zabrał mi aparat na
.....pielgrzymke
pozdrowionka
pzdr
http//wedlinydomowe.pl |
[09.08] 09:06 |
andzio
|
|
Mamo Adriana, Zobacz proszę na te linki na naszej stronce http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=221&PHPSESSID=dd81c1a6a493f1b77cff4f44fa4d5e55 oraz http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=105&PHPSESSID=dd81c1a6a493f1b77cff4f44fa4d5e55 . To wyrobby drobiowe. Zrezygnuj z saletry całkowicie, natomiast spróbuj jak radzą koledzy dodać nieco czerwonej papryki słodkiej. W przypadku piersi mięsko sie nie zabarwi w środku ale z kiełbaską nie ma problemu. Może brak różowego kolorku w przypadku drobiu nie będzie tak widoczny jak przy wieprzowinie czy wołowinie gdyż należą one do mięs białych o najmniejszej zawartości w mięśniach czerwonego barwnika zwanego mioglobiną, która to właśnie w połączeniu z nitrytem daje ów magiczny kolorek.
Kiełbaska bez saletry nic nie straci na walorach smakowych, a dodatek papryki jej nie zaszkodzi. Jestem - nie chwaląc się - autorem tego przepisu i zaręczam, że jeśli wszystko wykonasz jak w przepisie, to będziesz zadowolona, a i syn da się nabrać na "różowe" mięsko. Spróbuj dodać od 0,5 do 1 grama papryki na 1 kg mięska (uważaj, przepis jest na 5kg mięska).
Jest jeszcze kurkuma, przyprawa naturalna nadająca potrawom kolor żółty, może z nią warto poeksperymentować, tym bardziej, że raczej nie wnosi do potrawy jekiegoś szczególnego smaku.
A w przygotowaniu (wędzenie jutro) kiełbasy drobiowe: szynkowa, krakowska i kabanosy, jak wyjdą dobre to przepisy oczywiście znajdą się na stronce. (Chyba zostanę specjalistą od "ptoków" )
Pozdrawiam.
|
[09.08] 16:10 |
Cogito
|
|
Witam
Lachu
Spokojnie czekam, dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|