o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[04.08] 18:23 Elli
Przepraszam , że się wtrącę, zdążyłam obejrzeć te zdjęcia z artykułu, o którym pisał Vtec.
Maxell, dobrze , że je jednak usunąłeś, wrażenie było piorunujące.

Przepisy zebrane z forum "Nocne rozmowy Polaków..."
czyli nasza stronka:
www.przepisy.tmseast.com
[04.08] 18:25 abratek
Widziałem sporo obrażeń, ale zawsze kiedy doznaje ich dziecko odczuwam pozniej straszny wewnętrzny niepokój (jeden z moich synów ma dopiero 2,5 roku, za to pomysły nie z tej ziemi, w przeciwieństwie do starszego , który w tym okresie był spokojny jak baranek)

Uważam że wypadki takie jak ten, są skutkiem ewidentnej głupoty i bezmyślności dorosłych , a nie lekkomyślnej zabawy dzieci.


http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[04.08] 18:27 vtec   (vtec111@wp.pl)
Dzięki Maxell za szybką reakcję

pozdrawiam
vtec

http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy!
[04.08] 18:29 Maxell
Obaj z Fire28 jesteśmy strażakami i może to ma wpływ na naszą ocene zdjęć (po prostu, w porównaniu z tym co widzieliśmy, przynajmniej ja, te nie wydawały się nam aż tak drastyczne).
Ustaliliśmy, że ku przestrodze je puścimy.
Pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[05.08] 22:47 Cogito
Witam serdecznie wszystkich "wędliniarzy, zadymiarzy i konserwantów" po długiej nieobecności. Sezon "burzowy" utrudnia produkcję, więc bardziej urlopowo.
Widzę, że sezon letni nie przeszkadza różnej maści złodziejom sprzedającym skradzione przepisy na allegro, wobec czego popytamy prawników jak się złodziejaszkom dobrać solidnie do skóry.

Lachu
Jestem cały, jakoś żyję. Dzięki, że pamiętasz.
Jeżeli w czymś mogę pomóc, to stawiam się w gotowości.

Pozdrawiam wszystkich których wypowiedzi z ostatniego miesiąca przeczytałem oraz wszystkich, którzy obecnie nie piszą, ale są razem z naszym syndykatem.

Dymowski Młodszy

www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin
[06.08] 12:15 grzes855
Wydaje się że jednak konsekwencja popłaca
http://www.allegro.pl/announce.php?cat=2&item_pos=3#897
zobaczymy co pokaże życie

[06.08] 13:48 lenel
To cieszy bo znaczy że było warto być konsekwentnym. Może od 10.sierpnia będzie trochę spokojniej. Do czasu aż wymyślą inny sposób. Przecież Polak potrafi.

na pohybel plagiatorom
[06.08] 17:18 andzio
Szanowni współzadymirze, temat kontraukcji na allegro był już omawiany i o ile pamiętam to ktoś to miał zrobić, więc neich to zrobi jeśli się czuje na siłach i wie jak to zrobić. A są, jek pisze Chef Paul dowody, że to pomaga.

[06.08] 17:19 andzio
Szanowni współzadymirze, temat kontraukcji na allegro był już omawiany i o ile pamiętam to ktoś to miał zrobić, więc neich to zrobi jeśli się czuje na siłach i wie jak to zrobić. A są, jek pisze Chef Paul dowody, że to pomaga.

[06.08] 18:07 Maxell
Drogi Andzio, pomaga również konsekwencja w zwalczaniu piratów.
Fakt, iz bola mnie palce od maili , ale obie wielkie aukcje zostały wycofane.
Na całym allegro nie ma w tej chwili nic naszego. Pilnuje tego
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[06.08] 21:01 Lachu
Cześć!!

dzisiaj jak to w sobotę moja Margolcia oglądała
kieck w jakm REAUi

a ja sem siedział z kumplem przed EMPIK-iem
z piwkiem i kupiłem " cieplutką" książeczkę
"Domowy Wyrób Wędlin"
Autor Jerzy Czapok
Wydawnictwo De Facto Warszawa
cena 4,99

i qrde nie wiem bo zdjęć ni ma i abo Gość
je nasz abo znowu som jakie jaja jak berety
przepisy jakby standard
chociaż z błędami!

Cogito! murujem i wyślem fotki (jak siem bedom nadawać do
publikacji!!)

Dla zainteresowanych
w Castoramie szt. cegły szamotowej kosztuje 2,5 PLN
a worek cementu do szamotu 32
qrde


pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[06.08] 21:38 Maxell
Lachu.
Tak własnie czułem. Bo ta książkę wylicytowałem na allegro już z miesiąc temu, ale do tej pory jej nie dostałem.
Zobaczymy.
Jak coś to gościa tak walniemy, że długo nas będzie pamietał.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[06.08] 21:39 mamaadriana   (natasza315@wp.pl)
Witam
Bardzo sie ciesz e, ze trafilam na te forum i mam nadzieje ze tu uzyskam pomoc. Jestem mama autystycznego chlopca. Od niedawna przeszlismy na bardzo rygorystyczna i trudna diete. nie mozemy nic z glutenem, kazeina, cukrem, drozdzami a przede wszystkim jedzonko musi byc czyste chemicznie, wiec sklepowe odpada. Od dawna chce sporzadzic malemu jakas wedline, pieklam juz na wiele sposobow maly tego nie ruza. Sedno sprawy tkwi w tym ze miesko nie ma rozowego koloru.
I teraz moja prosba czy ktos zna sposob jak uzyskac rozowe miesko, bez uzycie soli peklowej?????????????? Ratujcie dobrzy ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!
[06.08] 22:09 Maxell
Natasza, to własnie jest problem, gdyż nie wymyslono jeszcze nic innego do utrzymania koloru mięska podczas poddawania go obróbce termicznej.
Mozna popróbować z dodatkiem cukru, ale on współdziała w utrwalaniu barwymiesa lecz sam jej nie tworzy. Pozostają askorbiniany, które przyspieszają tworzenie barwy mięsa i zwiększają jej stabilność.
Wszystko to, jest tylko erzacami, które jednak bez nitratów nie gwarantują osiągnięcia sukcesów.
Jednakże jest wyjście z sytuacji, gdyż, jak juz podawałem, dawniej kiełbasy typu biała surowa (która sie potem parzy), robione były bez dodatku saletry, co też podaję w przepisie (bardzo dobry) zamieszczonym na naszej stronce www.wedlinydomowe.pl
Spróbuj zrobić ta kiełbaskę i ewentualnie eksperymentować z dodatkami typu kardamon, gałka, papryka itp.
Nie wiem czy syn jest uczulony na jakąkolwiek ilośc saletry. Jesli nie, to miel mięsko przed peklowaniem na siatkach według przepisów, i dodawaj ilośc soli podaną w przepisie, lecz ilośc saletry zmniejsz na poczatek o połowę.
Wymieszaj z mięsem i zostaw na jakieś 4 godziny w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po ty czasie możesz zrobić klopsika i go sparzyć, jesli bedzie e środku różowy to ok.
Nastepnie mięsko do lodóweczki na 2 dni i gotowe.
W ten sposób możesz zmniejszać olość saletry do momentu gdy mięso zacznie tracić różowy kolorek.
W peklosoli wystepuje określona ilośc azotynu (nitrytu) i jest niezmienna. Nic nie pokombinujesz, gdyż zmuszona zostałabyś do przesolenia lub niedosolenia mięsa.
Z saletra powinno sie udać.
Czekam na opinie i wyniki.
Bedziemy Ci pomagać.
Pozdrawiam Ciebie i Syna

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[06.08] 22:18 Maxell
Przepis na tą kiełbase o której pisałem wyżej, znajduje sie na naszej stronce w dziale Kiełbasy/Nietrwałe surowe.
Niżej, w dziale Poradnik domowego masarza/Przydatne informacje znajdziesz info jak krok po kroku zrobic tą właśnie kiełbaskę.
Życzę sukcesu

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[06.08] 22:53 Seminole
Mama adriana,

jedyne dwa naturalne barwniki jakie znam, które barwią na czerwono to
1.papryka
2. sok z czerwonych buraków

[07.08] 22:18 Cogito
Witam wszystkich
Lachu
kiedy prześlesz fotki proszę o info na forum
Pozdrawiam

Dymowski Młodszy

www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin
[08.08] 13:39 Urszula
Do Abratka
Od jakiegoś czasu usiłowałam namówić męża do zrobienia wędzarki i ciągle szukałam metalowej beczki........aż tu nagle zobaczyłam Twoją lodówko-wędzarkę. To znakomity pomysł tym bardziej dla nas posiadaczy starej lodówki z którą nie mamy co zrobić bo ani na złomie jej nie chcą ani na wysypisku. Mój mąż jak zobaczył twój produkt odrazu się zapalił do zrobienia wędzarki z lodówki , tak że chyba już w najbliższy weekend będę wędzić. Zacznę chyba od kiełbasy bo wydaje mi się najprostsza .
[08.08] 14:14 abratek   (abratek@wp.pl)
Witaj Urszulo ! - cieszy mnie Twoia opinia, jeśli chodzi o lodówkę ,wszystko zależy od tego co posiadacie. Moja Silesia była wypełniona styropianem, nowsze miały jako izolację piankę , dlatego może być trochę kłopotu z jej usunięciem, a dodatkowo barierą może być grubość blachy (w mojej jest jej ok 1,5 mm, nowsze niestety są już robione z dużo cieńszej).
Piszesz że szukałaś beczki , czyli rozumiem że Twoja wędzarnia będzie na wolnym powietrzu, ja zaplanowałem instalację w piwnicy (dosyć ciasnej )
dlatego moja wersja musi być absolutnie szczelna.
Jeśli potrzebujecie dokładniejszych zdjęć lub sugestii - piszcie, chętnie pomogę

ps. jak zwykle radzą stali bywalcy - zarejestruj się aby uniknąć "podszycia"

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[08.08] 16:02 Urszula
do Abratka
Nasza lodówka jest baaaaaardzo stara ,ale nie wiem jaką ma izolację .Sprawami technicznymi zajmie się mąż. Niestety mieszkamy w bloku (jeszcze) a wędzarnię chcemy zbudować na działce na wsi. pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów
[08.08] 17:06 Lachu

Cześć!!

Niezlym pomysłem jest wykorzystanie
typowej metalowej szafki na ubrania
można je tanio - 20-30 pln kupić na złomie
abo w likwidowanych zakładach

myślem że z pomocą Cogito cuś wykombinujem

pozdrow.
pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[08.08] 17:19 mamaadriana   (natasza315@wp.pl)
Dziekuje Maxell i Seminole za porade.
Sprawdzilam co to jest saletra i niestety nie moge jej uzyc. Sprobuje z papryka, burakiem i przyprawami, ktore podales Maxell, bo niestety wszystko co ma spozywac moj syn musi byc naturalne (bez chemii). O dziwo kielbasy ktore je moj syn nie musza byc rozowe i na tym do tej pory bazuje
Dieta jednak wyklucza mieso z wieprzowe i wolowe. Czy ktos zna przepis na kielbase ktora mozna zrobic z takich mies jak: kura, kaczka , ges indyk, krolik nuter i dziczyzna. Pojutrze bede miala sarne i gdyby ktos znal przepis to please!!!!!!!!!
Dodam jeszcze ze do tej pory nie robilam sama kielbasy.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
[08.08] 18:07 Seminole
mamaadriana,
przepisy masz w głowie

Kiełbasa to nic innego jak zmielone mięso, sól i pieprz.
A czy to mięso jest z nietoperza, węża czy z jaszczurki to Twój sekret.
W konću te inne zwierzaki są dużo czystsze od świni więc nic nam
nie powinno się stać.

Dorzucisz do mięsa czosnku, papryki, majeranku i już masz
własny przepis. Robisz to dla siebie więc używaj co lubisz.
Najlepiej niech syn doprawi mięso, będzie się cieszył, że
stworzył kiełbasę Adriana.

[08.08] 18:25 Seminole
mamaadriana,

nie zapomnij kosztować mięso jak doprawiasz. Jak przesolisz, to i kiełbasa będzie przesolona. Tak doprawiaj aby Wam smakowała, w końcu dla siebie ją robicie.

A techniczne sprawy znajdziesz na stronie.

[08.08] 18:58 Maxell
Tam także poszukaj kiełbasek z drobiu i dziczyzny.
A może cos z szynkowaru?

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[08.08] 19:42 abratek
mamaadriana - Kiełbasa z sarny ( musisz lekko zmodyfikować): http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=156
Pomyśl za radą Maxella o szynkowarze - spokojnie zrobisz szyneczki lub mielonki drobiowe
A jak stworzycie coś ciekawego, nie zapomnij dać nam przepisu
(zawsze zapisuj to co robisz - wtedy będziesz mogła powtórzyć)
pozdrawiam


http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[08.08] 20:56 Maxell
Lachu, jak tam zdjęcia?
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[09.08] 07:51 Lachu
Cześć!!

Maxell, Cogito!

Fotki bedom tylko .... synciu zabrał mi aparat na
.....pielgrzymke

pozdrowionka

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[09.08] 09:06 andzio
Mamo Adriana, Zobacz proszę na te linki na naszej stronce http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=221&PHPSESSID=dd81c1a6a493f1b77cff4f44fa4d5e55 oraz http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=105&PHPSESSID=dd81c1a6a493f1b77cff4f44fa4d5e55 . To wyrobby drobiowe. Zrezygnuj z saletry całkowicie, natomiast spróbuj jak radzą koledzy dodać nieco czerwonej papryki słodkiej. W przypadku piersi mięsko sie nie zabarwi w środku ale z kiełbaską nie ma problemu. Może brak różowego kolorku w przypadku drobiu nie będzie tak widoczny jak przy wieprzowinie czy wołowinie gdyż należą one do mięs białych o najmniejszej zawartości w mięśniach czerwonego barwnika zwanego mioglobiną, która to właśnie w połączeniu z nitrytem daje ów magiczny kolorek.
Kiełbaska bez saletry nic nie straci na walorach smakowych, a dodatek papryki jej nie zaszkodzi. Jestem - nie chwaląc się - autorem tego przepisu i zaręczam, że jeśli wszystko wykonasz jak w przepisie, to będziesz zadowolona, a i syn da się nabrać na "różowe" mięsko. Spróbuj dodać od 0,5 do 1 grama papryki na 1 kg mięska (uważaj, przepis jest na 5kg mięska).
Jest jeszcze kurkuma, przyprawa naturalna nadająca potrawom kolor żółty, może z nią warto poeksperymentować, tym bardziej, że raczej nie wnosi do potrawy jekiegoś szczególnego smaku.
A w przygotowaniu (wędzenie jutro) kiełbasy drobiowe: szynkowa, krakowska i kabanosy, jak wyjdą dobre to przepisy oczywiście znajdą się na stronce. (Chyba zostanę specjalistą od "ptoków" )
Pozdrawiam.

[09.08] 16:10 Cogito
Witam
Lachu
Spokojnie czekam, dziękuję za informację.
Pozdrawiam

Dymowski Młodszy

www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc