o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[08.01] 13:37 Maxell
Gratulacje Papcio.
Jeśli w smaku również jest taka super to Ci zazdroszczę.

[08.01] 13:38 STEFAN
MAXELL,nie mam zamiaru wchodzić w Twoje kompetencje.Zrobiłem ściągawę dla swoich potrzeb .Zebrałem informacje które są na forum a po utworzeniu przez Ciebie strony i tak wszystko stanie się ogólniedostępne.
[08.01] 14:23 andzio
Przepraszam Wszystkich, ale na mnie nie liczcie przy tworzeniu stronki. Nie mam na ten temat bladego pojęcia. Na ile mógbym się dołączyć i pomóc w miarę moich umiejętności to chętnie. Gdyby co to można pisać na maila ansiand@wp.pl

[08.01] 14:25 andzio
Papcio mam jeszcze jedną koncepcję wędzarenki, chyba dobre rozwiązanie, jak przygotuję to Ci poślę mailem.

[08.01] 14:36 witek
maxell.
od niedawna goszczę na o2 kuchnia.Jestem zauroczony , ile czasu poświęcałem szukając przepisów na marynaty , sposoby peklowania , itp.
A tu całkim przypadkiem dzieci podpowiediały mi , że na o2 jest taka strona z różnymi przepisami. I nie mogłem uwierzyć ,że to wszystko za czym się uganiałem jest na jednym miejscu. Gratuluję pomysłu , wydaje mi się ,że coraz więcej osób będzie próbowała swoich sił na polu wędliniarskim. robię szynki od paru lat i wydawało mi się ,że sporo wiem , ale po otworzeniu tej strony doszedłem do wniosku , że jeszcze sporo muszę się uczyć. Dlatego pomysł na osobną stronę wydaje się rewelacyjny. Choć przychylam się do pomysłu , aby podzielić go tematycznie. Będzie możliwość łatwiejszego poruszania się.
POWODZENIA!!!
[08.01] 14:58 witek
maxell.
dostałem od kolegi taką książeczkę pt."domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa" autorstwa Anny Ners i Feliksy Starzyńskiej.
do tej pory robiłem w.g przepisów zawartych w w/w.Jednak przeczytawszy parę przepisów twoich dochodzę do wniosku , że powinieneś sam wydać taką książkę . Ta książka to mizeria. Powinne się panie zwrócić do ciebie o pomoc.
[08.01] 17:22 piotr   (topsel@wp.pl)
witajcie
Zamierzam wiosna wybudowac (wymurowac) wedzarnie przydomowa ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Wedzenie w beczce moze to i dobry pomysl ale chcialbym zbudowac cos stalego, bardziej pojemnego wygodniejszego w uzyciu. Jesli ktos moglby mi cos podpowiedziec bede zobowiazany.
piotr
[08.01] 17:33 Papcio
Maxell - dzięki!!!
Andzio - już czekam na pomysł.
Ja też nie mam bladego pojęcia o budowie stron internetowych, a na nauke to juz nie ta pamięć, burletycyna nawet nie pomaga.
Pozdrawiam zadymiarzy!

[08.01] 18:40 Sławek
Cześć, stronę tą odnalazłem dzisiaj po raz pierwszy. REWELACJA. Nie wiem czy w najbliższym czasie zabiorę się za robienie kiełbas, ale słoninę przygotuję już jutro (nie bardzo pracochłonna). Dziękuję wszyskim za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jednocześnie zwracam się z pytaniem, czy macie może jakieś sprawdzone przepisy na przygotowanie golonki? Pozdrawiam serdecznie. Sławek
[08.01] 20:21 Maxell
Witam wszystkich.
Drogi Stefanie, nie zapomniałem o Tobie. Cały czas jesteś obecny w moim projekcie. Spoko. I z góry Ci dziękuję za chęci i pomoc w uruchomieniu przyszłej stronki.
Jesteś od dawna przewidziany do sztabu. Czekaj na kartę mobilizacyjną.


[08.01] 20:24 Maxell
Chodzi mi o to, by uruchomic do współdziałania innych userków.
Sławek, a jaką golonkę masz na myśli? Wedzoną czy gotowaną?
Stefan, jesli możesz, prześlij mi swoje materiały - maxell11@wp.pl
[08.01] 20:26 Maxell
Witek, wrzuć na stronke kilka przepisów z tej książeczki - zobaczymy i ocenimy.
Może nie jest tak źle.

[08.01] 20:27 Maxell
I jeszcze jedno. Jeśli ktoś ma cyfrówkę, to prośba by zrobił trochę zdjęć mięska i wedlinek. Pójdą na stronkę.

[08.01] 20:41 STEFAN
MAXELL,jeżeli masz życzenia mogę wysłać Ci meila po to abyś wyraził swoje zdanie.Nie musisz czytać wszystkiego ale chodzi o to czy taki układ tematyczny jest w Twojej koncepcji.Zrobienie strony jest sprawą dosc żmudną.Ktoś musi póżniej czuwać i ciągle ją aktualizować. Nie znam adresu Twojego meila.
[08.01] 20:44 Maxell
Podałem wyżej

[08.01] 20:58 Maxell
Ja też mam projekcik na rozkład:
Tytuł:
Wyrób wedlin sposobem domowym
Katalog 1; Wiadomości o mięsie i jego przetwarzaniu.
Katalog 2; Niezbedne akcesoria domowego masarza
Katalog 3; Peklowanie
Podkatalog 1; Suche
2; Mokre
3; Nastrzykowe
4; Przydatne tematy
Katalog 4: Przyprawy i materiały pomocnicze
Podkatalog 1; Przyprawy
2; Inne dodatki
Katalog 5; Jelita i osłonki
Podkatalog 1; Osłonki naturalne
2; Osłonki sztuczne
Katalog 6: Wedzonki
Podkatalog 1: Szynki
Podkatalog 2; Balerony
3; Polędwice;
4; Boczki
5; Słonina
6; Inne
Katalog 7; Wędliny
Podkatalog 1; Kiełbasy suche
2; Kiełbasy pieczone
3.;Kiełbasy parzone
4; Kiełbasy surowe
5; Inne
6; Przydatne tematy
Katalog 8; Podroby
Podkatalog 1; Kiszki kaszane
2; Salcesony
3; Kiszki pasztetowe
Katalog 9; Konserwy
Katalog 10; Drób
Katalog 11; Ryby
Katalog 12; Wędzenie
Podkatalog 1; Budowa i działanie wędzarni
2; Sposoby wedzenia
3; Przybory i materiały wedzarnicze

[08.01] 21:08 STEFAN
MAXELL,masz to dokładnie przemyślane i bardzo sensownie.Napisz jak daleko jesteś z tworzeniem strony.Moj syn jest studentem informatyki,zajmuje się również zakładaniem stron,myślę ,że nam pomoże.
[08.01] 21:11 Maxell
To więcej niz super.
Z góry mu podziękuj od topa.
Zacząłem niedawno nad tym siedzieć. Trzeba zrobic małą selekcje itp.
Ale własnie zassałem Twoje pliki i ide przeglądnąć.
Ty, jesli możesz nanieś poprawki na moje wypociny.
Pozdro.

[08.01] 21:16 STEFAN
ANDZIO,wysłałem Ci na pocztę swoje wypociny/tzn pozbierane do kupy wiadmości z forum/Chciałbym Cię prosić o wyrażenie opini.
[08.01] 21:18 Maxell
nad wyglądem samej stronki jeszcze nie siedziałem. Zbieram materiały.
I właściwie musze się przyznać, że trochę boję sie za to zabrać. Ma byc super, a ja jestem zbyt drobnym webmasterem. Dlatego bardzo liczę na pomoc.
Powiem tylko, że wczoraj zarezerwowałem sobie domenę www.wedliny domowe.pl, z rocznym abonamentem - w poniedziałek opłacam, oraz miejsce na serwerku WebParku - równiez poniedziałek.
Tak, że jest jeszcze troszke czasu na przygotowanie i wyselekcjonowanie materiałów i zdjęć.

[08.01] 21:24 Maxell
Stefan - przeglądam twój materiał. Ok.
Tylko bedziemy musieli wyrzucić kilka przepisów - te Bromby (cytaty z książki0 oraz te które ja podawałem na początku topika - kiełbasa z dzika itd (są w jednym ciągu, gdyż, jak pisałem wczesniej , ściągnąłem to ze stronki.
Czytam dalej.

[08.01] 21:33 STEFAN
MAXELL,jest to wersja robocza niedoskonała pewnie jest dużo do uzupełnienia.Robiłem to dla siebie.Jeżeli uznasz ,że inni mogą skorzystać ,nie mam nic przeciw temu aby siępodzielić.Ty decydujesz.Przy tworzeniu strony musisz być redaktorem i tak jak piszę do ostatecznego szlifu upłynie zapewne trochę czasu.
[08.01] 21:39 Maxell
Decydujemy wszyscy - to nasza stronka.
Wszystko zebrałeś ładnie w grupy.
Bez uwag.
Później to sobie najwyżej posegregujemy na grupy i przerzucimy do odpowiednich katalogów, po wyklarowaniu sie schematu funkcjonalno-plastycznego strony.
Pozdrowienia - czytam dalej.

[08.01] 21:43 Maxell
Grupy i grupy
Mam na myśli powrzucanie do odpowiednich katalogów i podkatalogów.


[09.01] 00:04 andzio
Mili przyjaciele, właśnie wróciłem z pracy i przeglądnąłem posty.
Maxell twoja rozkładówka strony odzwierciedla to co jako użytkownik chciałbym tam znaleźć - bardzo super, TY to wiesz jak to zrobić .

Jęszcze prośba do forumowiczów piszących na maile, aby podpisywali się nickiem z forum lub jeśli wyrażają życzenie to mogą się póżniej przedstawić imieniem prawdziwym ( szczególnie gdy pisze się pierwszy raz do kogoś). Mam problem bo nie wiem czy mam pocztę od Stefana, czy od Maxella. Myślę jednak że to Stefan (tekst sformatowany w RTF).

Przepraszam Wszystkich za odstąpienie od tematu forum.

[09.01] 00:24 STEFAN
ANDZIO,masz pocztę od stefana,zebraną może w sposób trochę nieudolny,ale gdy Ty byłeś w pracy próbowaliśmy z MAXELLEM
tworzyć zarysy stronki.MAXELL przedstawił swoją koncepcję i uważam ,że bardzo trafną.Sądząc po Twoich dotychczsowych wypowiedziach jesteś facetem otwartym na wszelkie ,,nowinki,,i pomyślałem ,że Twoja opinia może być obiektywna.
[09.01] 08:01 Sławek
Hej Maxell jeżeli to nie problem dla Ciebie to poprosiłbym o obydwa przepisy, a może masz więcej niż dwa? Lubię golonkę więc wszelkie przepisy są mile widziane. Przepraszam jednocześnie za zwłokę w odpowiedzi, on line jestem nie codzień i w różnych godzinach. Chwilę po napisaniu wczorajszego postu musiałem się urwać od kompa. Jeszcze raz dziękuję. Sławek
[09.01] 10:12 Leszek
Witam wszystkich Zadymiarzy!
Od dłuższego czasu łakomie czytam wszystkie informacje, kopiuję przepisy, lecz jako kompletny żółtodziób nie zabieram głosu. Mam prośbę do Guru Maxella. Czy w Twoim projekcie stronki dałoby się umieścić , w pierwszym katalogu, gdzie planujesz ogólne informacje o mięsie, mały wykład na temat rozbioru półtuszy? Jak wyciąć prawidłowo boczek, podgarle, jak ocenić granicę między karkówką i schabem, gdzie kończy się golonka a zaczyna szynka itp?
[09.01] 10:13 Leszek
jednym słowem wszystko o rozbiorze półtuszy wieprzowej
[09.01] 10:20 Maxell
OK.



« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc