o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[19.12] 17:22 Przemo
Witajcie Wszyscy. Dosyc długo mnie nie było na forum, ale to z natłoku zajęć przedświątecznych. Wczoraj właśnie sam wybudowałem wędzarkę na swojej działce i jutro zamierzam pierwszy raz w niej wędzić. Wędzarka jest murowana z kanałem dolotowym wykonanym z rury spiro. Wiosną będzie tynkowana lub obkładana klinkierem. Narazie musi wystarczyć. Właśnie wyciągnąłem szynkę z peklu i po opłukaniu w bieżącej wodzie wsadziłem ją go gliniaka i zalałem wodą. Niech się moczy. Zmieliłem już mięsko na kiełbaski i za chwilke będę przyprawiał , mieszał a następnie do flaka. Jutro pochwalę się wędzonkami . Lucha napisz czy byłaś w hurtowni masarniczej w Szczecinie i co tam widziałaś. Pozdrawiam.
[19.12] 17:28 Maxell
Przemo. Kiełbaska w jelicie (surowa) może osadzać się ok. 2-3 godz. Wskazane byłoby abyś zabrał się za mieszanie i napełnianie jelit jakieś 3-3,5 godz. przed wędzeniem. Mam na myśli temp. normalną.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:33 Maxell
A szynki sprawdź na poziom nasolenia (wytnij kawałek ze środka i spróbuj) i jesli za słona to mocz do 3 godz. w bieżącej wodzie i na co najmniej 12 rozłóż na jakimś ruszcie by odciekła. Mocz do chwili uzyskania w środku własciwego dla ciebie zasolenia.
Jeśli zostawisz ja do jutra w garnkub bez kilkukrotnej zmiany wody, to raz , że może być za słona a dwa, nie zdąży odcieknąć. DO WĘDZARNI WKŁADAMY PRODUKTY OSUSZONE.
Pozdrowionka


Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:37 Maxell
Lucha.
Nie wiem czy masz termometr z sondą?
Boczkom to powinno wystarczyć, ale szyneczki można jeszcze jutro lub pojutrze podpiec w temp. ok. 80-90 stopni przez jakież 40-50 min. oczywiście tylko w wędzarence.
Pozdro..

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:37 Maxell
Lucha.
Nie wiem czy masz termometr z sondą?
Boczkom to powinno wystarczyć, ale szyneczki można jeszcze jutro lub pojutrze podpiec w temp. ok. 80-90 stopni przez jakież 40-50 min. oczywiście tylko w wędzarence.
Pozdro..

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:44 Maxell
Jeszcze raz do Ciebie Lucha.
Przepis na surową polędwiczkę podawałem kilka dni temu. Dla przypomnienia skopiowałem ten post:
[12.12] 19:42 Maxell
Zbliżają się święta i przydałoby sie cos fajnego.
Podpowiem jak zrobić dobrą polędwicę surową wędzoną. PYCHA.
Kawałeczek ładnego, grubego schabu bez kości - ok. 2 kg,
Peklujemy na mokro biorąc:
1. sól - ok. 0,08 kg
2. saletra - 0,004 kg
3. cukier - 0,006 kg
4. woda - 1,0 l.
Schab nastrzykujemy solanką robiąc 4-5 nastrzyknięć i wprowadzając 3-4% solanki w stosunku do ciężaru schabu. Następnie schaby pekluje się w solance przez 24 godz w temp. 4-6 stopni C, po czym wykłada do ocieknięcia na 6-8 godz. W tym czasie tez podsychają.
Mozna spróbować - jesli będzie za słony, lekko płuczemy i osuszamy. Nastrzyków nie może być więcej niż napisałem, gdyż wtedy schabik bedzie za słony.
Ociekniety i w suchy schab nacieramy żółtkiem z jajka.
Wędzimy w dymie o temp. 50-60 stopni C (może być chłodniejszy) przez 1 do 1,5 godz. do osiągnięcia barwy złocistej.
Wychodzi super wędzona surowa polędwiczka.
Radzę poeksperymentować, gdyż kolor wenątrz uzależniony jest od temperatury, grubości schabu, jakości peklosoli, długości peklowania itp.
Dla tych, którzy nie preferują mięska surowego - po podwedzeniu jak wyżej, pieczemy schab w temp. początkowo 85, a nastepnie ok. 75 stopni C łącznie ok. 0,5-2,5 godz. do osiągniecia wewnątrz 68-70 stopni C.
Ja osobiście polecam wedzoneczke surową.



Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:48 Maxell
Jak widzisz, ten rodzaj schabiku robi się jakieś 2 doby przed wedzeniem.
Nie powinno stać nic na przeszkodzie aby peklował się dłużej.
Pilnuj jedynie temperatury 2-6 stopni) i po upeklowaniu , zasolenia (ewentualne moczenie.
Możesz go sobie codziennie przewracać w zalewie, przy okazji sprawdzając wygląd i zapach. Gdyby coś się działo daj znać.
Pozdrowionka.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:52 Maxell
W związku z tym, iż ma on (ten schabik) leżeć ok. 10 dni w zalewie, proponuję "wariant dla Szunaja". To znaczy - zmniejszenie ilości soli w zalewie do ok. 0,04 kg na 1 litr wody z ewentualną zmianą solanki na nową w połowie czasu peklowania.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:53 JJ
A mnie zostalo 3 dni do wedzenia ,miesiwo ma sie dobrze WODZU! @1-XII wykladam z garow i bede moczyl 3 godziny a pozniej je powiesze w lazience na czyms tam i niech se schna jak bielizna przez noc,no a pozniej .....looooo matko to dopiero bedzie z tym wedzeniem qrde...pozdr.
[19.12] 17:53 Maxell
Oczywiście wtedy obowiązuje stały nadzór nad schabikiem.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 17:55 JJ
21* - no

[19.12] 17:56 Justynka
Prawda Januszku.
[19.12] 17:57 szunaJ
A ja nie mam zadnego schabiku,ja sam jak schabik!Prawda Justynko?
[19.12] 17:59 Maxell
Witam Szunaja & Co.
Ten schabik do do Luchy.
Pamietaj abyś w czsie moczenia albo jeszcze przed, sprawdził słoność.
Napisz jak wygląda szyneczka wiep. i woł.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 18:19 JJ
Witamy WODZU! No to tak: te miesiwko zapeklowane wczesniej wyglada wspaniale , ma kolorek taki czerwony a i było juz smakowane bo ja to jak kanibal lubie surowe, w smaku słone ale jak wymocze to mysle ze zniknie troszke tej soli. Ja dałem troszke przypraw wiec pachnie ladnie. Co do wolowej to jest mniej czerwona ale pewnie dlatego ze mniej byla w zalewie ale tez w smaku jest dobra,byla tez przekladana raz. Tak jak pisalem 21-go wyjme i wymocze bo 22-go jade z rana na dzialeczke i bede sobie wedzic.Wyjme ja z zalewy ok 11 w dzien i po wymoczeniu powiesze do wyschniecia do rana 22-go,Ale najpierw zrobie dziure w nich i szpagatem bede chcial przewlec.Pisales WODZU ze trzeba na beke prety dluzsze a na nich dac mniejsze...hmmm troszke tego nie kumam bo mi mowili ze szynki nadziac na haki i powiesic na pretach a o szpagacie nic nie szepneli to i juz zdurnialem jak nic!!! QRDE! Haka w szyne powiedzieli jak JANOSIKA to nie spadnie wiec napisz WODZU dokladnie jak to uczynic z tymi szynkami. No.
[19.12] 18:19 Justynka
Witamy slicznie Wodzu .Wlasnie tak jak z tym JANOSIKIEM powiedzieli
[19.12] 18:24 Maxell
Znów masz kłopot ze wzrokiem.
Jasno napisałem, że dotyczy to kiełbac (te drążki). Sprawdź.
Jesli chodzi o szynki - mogą być wieszane na s-kach jak i na peteklach ze szpagatu (końcówki którymi się wiąże szynkę kilka razy złożone i związane.
Pozdro.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 18:25 Przemo
Maxelku masz rację po wymieszaniu kiełbas co właśnie w tej chwili robie zostawie je gdzieś do północy, a następnie napełnię jelita i powiesze na kijkach do wyschniecia. Rano zabieram sie za wędzenie. Szynka, którą peklowałem była w całości . Po wyciągnięciu z solanki przeprowadziłem próbe organoleptyczną i jak na mój gust jest wyśmienita. Po opłukaniu w bieżącej wodzie wsadziłem ją jeszcze do świeżej wody w naczyniu, w którym sie peklowała. Właśnie ją wyciągnąłem i podzielę na mniejsze szyneczki i na kratkę do ocieknięcia do rana.
[19.12] 18:28 szunaJ
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ....... no dobra WODZU! To je na haka!!!!!!!!! A pozniej jak bedzie dziura po haku to wbije drewniane kolki jak we wampira i zatkam je! No te dziure....
[19.12] 18:28 Justynka
AAAAAAAAA. Juz to juz wszystko wiemy wlasnie Januszku zatkaj ta dziure kolkiem.
[19.12] 18:30 Maxell
Jesli użyjesz haka, to musisz przebić szynkę (uszkodzenie mięska) - inna mozliwość - hak zaczepiony o wiązanie - ale jaki w tym sens??
Może być albo szpagat, albo hak - wybór należy do Ciebie drogi Szunajku.
I dobra rada - nie stosuj zbyt wielu informacji z różnych źródeł przy jednym przepisie. Po prostu raz zrób tak jak mówi Ci znajomy, a drugi raz tak jak opisujemy tutaj. Będziesz miał porównanie.
Pozdro.
Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 18:30 szunaJ
no Justynko wlasnie tak zrobie
[19.12] 18:31 Justynka
No Januszku zrob tak.
[19.12] 18:33 Maxell
Super Przemo.
Po przecięciu szyneczi - sprawdź słoność w środku.
Przyjemnego wedzenia i czekamy na opis wrażeń smakowych.

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 19:18 Tadeusz
Witam wszystkich
Właśnie wróciłem po wczorajszej pracy.
Plan wykonany w 100 %.
Kaszanka, kiełbasa, salceson ( z 2 szt. jeden się uśmiechnął), szynki, boczki powędzone wszystko super pomagał mi tato no dobra to ja już powiem prawdę to ja tacie pomagałem.

Pozdrawiam wszystkich
JJ trzymam kciuki za pomyślne wędzenie.
W przyszłym roku biorę się za winooooooo.
pa

[19.12] 20:28 Lucha
Dziekuję bardzo Maxelku za przepis na wedzoną poledwice.Tak jak radzisz , w związku z dłuzszym niz w przepisie peklowaniem ,zmniejszę ilosc soli do 0,04 kg na litr wody.
Własnie biorę sie do dzieła czyli do przygotowania zalewy.
O efektach poinformuję.
Jeszcze raz dziekuję za szybką pomoc.
[19.12] 20:36 Maxell
Przy pierwszej solance możesz dać ok. 0,05 kg.
Zobaczysz po 5 dniach jaka będzie słoność i wtedy zmniejszysz lub utrzymasz sól w drugim zalewie.
Powodzenia

Do ostatecznego wędzenia pozostały 4 dni
[19.12] 23:17 Jacek
Papciu.To to do wyrobu szynek-czeskie nazywa sie: NADOBA K VYROBE SUNKY. Jesli chodzi o to samo.Jak chcesz moge wyslac jakas fotke.
[20.12] 00:45 szunaJ
Papciu! Jak by Ci przypadkiem wpadlo w raczki te ustrojstwo Czeskie (szynkowarek) to i ja bym sie pisal,kasiorke od razy zwracam.Pewnie i Justynka tez by sie pisala na cos takiego-no jesli mozesz,ja niestety nie mieszkam blisko Czechów....buuuuuuuu.Pozdrawiam

[20.12] 07:15 prababcia Ania
Papcio już Jacek odpowiedział na Twoje pytanie.
Ja tylko dodam gdzie produkowali "nadoba k vyrobe sunky"
ROSTEX narodni podnik VYSKOV odstepny zawod MORAVSKA TREBOVA

szczupak
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc