|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[06.10] 15:39 |
Maxell
|
|
I temat drugi.
Uruchomili wreszcie dodatkowy transfer (co widać) choć dopiero po tygodniu od dnia wpłaty.
Dzisiaj juz trzy razy podnosiłem dzienny i godzinowy transfer: aktualnie jest dobowo-380 MB, godzinowo - 90 MB. Jest to bardzo dużo i obawiam się że i tak za mało.
Jak wcześniej pisałem, jestem już w trakcie finalizowania tematu zmiany serera, co powinno skutecznie wyeliminować te strzałki, bez względu na ilośc pobierań i odwiedzin.
I pomyśleć, że jeszcze niedawno, kiedy zakładaliśmy stronkę, kosmiczna liczbą wydawało się 3 GB miesięcznego transferu - aktualnie mamy 5 i wystarcza do ok. 20-22 dnia miesiąca rozliczeniowego.
Jak pisałem, nie chce tracic kasy i zrywać umowy z webparkim (jest do lutego 2006 r) ale niestety będę zmuszony.
Wszystkie parametry stronki poprawią się drastycznie.
Aby uniknąć finansowych problemów, stronke będę finansował sam - dla dobra ogółu ., zaś z pobranej kasy rozliczam sie własnie z Andziem, który zajmuje sie księgowością.
Oby nam jak najdłużej służyła.
Przy okazji prosze o nadsyłanie materiałów, zdjęć, projektów i jesli ktoś ma, niepotrzebnych książek z naszej tematyki (jeśli są do sprzedania to prosze podać wcześniej tytuł, autora i cenę), gdyż czym więcej materiałów umieścimy na stronie, więcej przyniesie ona pożytku wszystkim odwiedzającym.
Prosze nie kopiowac w miare możności zdjęć, a zwrócić się do mnie o przesłanie, gdyż znacząco wpływa to na przebieg dziennego transferu. Pliki gotowców z przepisami sa w downlowadzie.
Wszystkich serdecznie pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.10] 18:34 |
mirka
(mtolloczko@yahoo.com)
mtolloczko@tlen.pl |
|
Szanowna Hexe, podaje swoj email, mtolloczko@yahoo.com, bardzo chetnie odpowiem, jest mi milo zapoznac pania.
pozdrawiam, Mirka.
Maxell, chociaz niekazde sladki plastyku sa trojace, i sa niektore butelki ktore moga byc uzywane, ale energia ktora idzie do ich produkcji i tez po jednorazowym lub dwu razowym zuzyciu sa one wyrzuczne na smietnik, gdzie siedzia przez setki lat, powoduje koszta dla srodowiska. Oczywiscie nowsze i lepsze plastyki sie wynaduja. Czy to nie jest lepsze uzywac rzeczy ktore sa dobre dla srodowiska i zdrowia? Niekazdy wedziaz bedzie sie patrzyl na sklad swojej plastykowej butelki mineralnej przed zuzyciem.
Pozdrowienia, Mirka.
|
[06.10] 18:34 |
mirka
(mtolloczko@yahoo.com)
mtolloczko@tlen.pl |
|
Szanowna Hexe, podaje swoj email, mtolloczko@yahoo.com, bardzo chetnie odpowiem, jest mi milo zapoznac pania.
pozdrawiam, Mirka.
Maxell, chociaz niekazde sladki plastyku sa trojace, i sa niektore butelki ktore moga byc uzywane, ale energia ktora idzie do ich produkcji i tez po jednorazowym lub dwu razowym zuzyciu sa one wyrzuczne na smietnik, gdzie siedzia przez setki lat, powoduje koszta dla srodowiska. Oczywiscie nowsze i lepsze plastyki sie wynaduja. Czy to nie jest lepsze uzywac rzeczy ktore sa dobre dla srodowiska i zdrowia? Niekazdy wedziaz bedzie sie patrzyl na sklad swojej plastykowej butelki mineralnej przed zuzyciem.
Pozdrowienia, Mirka.
|
[06.10] 18:36 |
mirka
(mtolloczko@yahoo.com)
mtolloczko@tlen.pl |
|
Szanowna Hexe, podaje swoj email, mtolloczko@yahoo.com, bardzo chetnie odpowiem, jest mi milo zapoznac pania.
pozdrawiam, Mirka.
Maxell, chociaz niekazde sladki plastyku sa trojace, i sa niektore butelki ktore moga byc uzywane, ale energia ktora idzie do ich produkcji i tez po jednorazowym lub dwu razowym zuzyciu sa one wyrzuczne na smietnik, gdzie siedzia przez setki lat, powoduje koszta dla srodowiska. Oczywiscie nowsze i lepsze plastyki sie wynaduja. Czy to nie jest lepsze uzywac rzeczy ktore sa dobre dla srodowiska i zdrowia? Niekazdy wedziaz bedzie sie patrzyl na sklad swojej plastykowej butelki mineralnej przed zuzyciem.
Pozdrowienia, Mirka.
|
[06.10] 18:44 |
Maxell
|
|
Mirko.
W interesie każdego, korzystającego z takich butelek, jest to, by zapoznać się z ich składem, a następnie dopasować go do powyższego wykazu.
Lepsze jest to, niż przepłacanie za szynkowary lub, co gorsza, bezsilne łykanie sliny przy przeglądaniu zdjęć nadesłanych przez szczęśliwców posiadających taki ustrojstwa.
Po wykorzystaniu i tak buteleczka, jako niprzydatna do dalszej produkcji, trafi do odpowiedniego pojemnika celem recyklingu.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.10] 18:48 |
Maxell
|
|
Dodam jeszcze, iż od paru lat w każdym mieście, a nawet na wioskach, firmy zajmujące sie recyklingiem odpadów, ustawiają specjalne pojemniki na różnego rodzaju surowce wtórne (wstępna segregacja) - np. na szkło jasne, ciemne, plastik itp.
Tak że, stwierdzenia o leżakowaniu tego typu odpadów w obrebie naszego środowika przez lata, na dzień dzisiejszy wkładamy między bajki.
My już naprawdę dorośliśmy do Europy. 
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[06.10] 20:34 |
Krzysztof
|
|
Zibi,,,tak ja i Ty i większośc tu obecnych bawie się mięsem od ćwierć wieku! (ładny wstęp). I masz racje co do garnka do gotowania mleka,robiłem wędlinki bez osłonki w podobny sposób,,tu chodzi aby to wszystko co robimy bbyło smaczne i smakowało mięsem a przyprawy mają podnośic tylko walory smakowe. Najbardziej zadowolony jesyem z konserw (przepis babci Ani) z głów i podgardła,niby to tłuste ale tego nieczuć i nie widac dośc na dzis ,,,,,,idą piekne dni na dymienie.
a po polach juz nawet nie czuć palonych łęcin i przypiekanych ziemniaków;(
Darz dym |
[06.10] 20:59 |
Zibi
|
|
Krzysztofie, w rzeczy samej. Chodziło mi jedynie o to, że garnek do mleka, z gwizdkiem, też się od biedy nadaje do zastąpienia szynkowarki 
Dla rozrywki zaserwuję "paróweczki". http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2954563.html
|
[06.10] 21:34 |
Cogito
|
|
Witam
Czy ktoś wie dlaczego nie pojawia się Lachu?
To samo pytanie dotyczy również innych od wielu dni nieobecnych.
Tak długo nieobecność zaczyna niepokoić.
Seminole, czy odbudowałeś wędzarnię po nawałnicy?
Pozdrawiam
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[06.10] 22:08 |
abratek
|
|
Cogito- myślę ze czas pourlopowy niesprzyja, ja osobiście jestem na nasłuchu i mam nadzieję że inni też (mnie też martwi Seminole)
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[07.10] 00:22 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Seminole zajęty jest chyba amerykańską wersją naszej stronki. Ja osobiście w tym miesiącu będę raczej tylko słuchaczem. wczoraj miała wejść brygada remontowa, którą zamówiliśmy do remontu domu na działce w zeszłym roku i ciągle przesuwają terminy.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[07.10] 03:35 |
seminole
|
|
Cogito,
Dziękuję za pamięć. Wszystko w porządku. Od kilku tygodni jestem na kontrakcie z firmą która remontuje kotły w elektrowni ( w sumie 100 osób). Pracujemy 7 dni w tygodniu przez 12 godzin dziennie i potrwa to jeszcze 3 - 4 tygodnie.
Ciągle gorąco, dużo spawania i sporo ciężkiej roboty. Wychodzę z domu jest ciemno, wracam do domu znów ciemno. Jedyny plus, że jak się kontrakt skończy, to poza wędzeniem już nic w tym roku nie będę robił.
Pozdrowienia
|
[07.10] 03:41 |
Seminole
|
|
Abratek, Jarek_zielona_pietruszka,
Stroną się zajmę za kilka tygodni. Mam mnóstwo gotowego i oryginalnego materiału tylko nie mam czasu aby tym się teraz zająć.
|
[07.10] 08:47 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Witam Wszystkich!
Cogito!
żyję ale ledwo bo podobnie jak Seminole roboty mam
tyle że "ni ma czasu taczek naładować"
w przerwach myśle o niedzieli i "drobiu" tzn o kaczorach
i kaczorach Donaldach hłe hłe
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[07.10] 11:29 |
wosiu
|
|
Cześć
Do Maxella
My mamy działkę właśnie nad jeziorem Głuszyńskin wioska Znaniewo
2km od Topólki.Jednak jakie są ceny działek nie wiem.Ja 7 lat temu płaciłem 6zł za gołe pole teraz jest prąd i woda /nie zdatna do picia,głębokość studni 34m/.Działka jest czwartą od jeziora,teraz trochę żałuję że nie pierwsza.Drugi raz bym takiego błędu nie popełnił TYLKO PIERWSZA OD JEZIORA I BASTA.No ale słuchaj tu chłopie kobiet,że niby dzieci i tak blisko do wody strach.A teraz wyjśćie na węgorza na noc to cała wyprawa mimo że to tylko 150m. Mój sąsiad chyba trochę walnięty bo chce sprzedać działkę obok 400m ogrodzona z prądem i wodą TO WAZNE! no i jest tam jeszcze zawalająca się altana i przeogromne oczko wodne też zawalające się które jest wylęgarnią komarów za bagatela 40.000 zł czyli 100zł m.A tak popważnie to SŁYSZAŁEM O 15 ZŁ za metr
pozdrawiam Wosiu
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[07.10] 12:42 |
grzes855
|
|
Witam wszystkich tak jak i inni jestem teraz na wysokich obrotach przygotowania do działalności w zimie no i działkę trzeba przygotować do zimowania, tak z doskoku zaglądam na stronkę tylko martwi mnie to 420 może już czas zwołać pospolite ruszenie bo jest nas niemało i zrobić zrzutkę na coś porządnego [a może Constar posponsoruje w końcu pisza na swoich bilbordach ( sam widziałem) "Dzięki Wam Jesteśmy Lepsi"].Maxell i nie ma sie co pieścić rzuc hasło i składka bo nie bedziesz jeszczy ty wszystkiego opłacał już tak wkładasz w naszą stronę masę pracy, swoją drogą fotki są coraz ładniejsze jak i to co prezentują Pozdrawiam
|
[07.10] 12:47 |
grzes855
|
|
teraz znowu jest 420
|
[07.10] 13:04 |
tomaszek
(t.zawirski@niedzwiedz.pl)
|
|
witam i pozdrawiam wszech wobec i kazdego z osobna
chciałbym sie pochwalić , że kupiłem rewelacyjną tak przypuszczam wędzarnie, prosta jak budowa cepa, ale bardzo skuteczna , wyczajiłem ją na allegro zaryzykowałem myśląc popróbuje przed budową prawdziwej. Konstrukcja genialna bowiem zasadnicza komora oddzielona przeponą blaszaną od pojemnika na węgiel , dym uzyskuje sie z drewienek połupanych drobno ale grubiej niż trociny, a dzięki tej przeponie nawet intensywnie paląc nie przekroczyłem 60 stopni(ma termometr) , polecam wszystkim początkującym robiłem juz boczuś pieczony i podwędzany, oraz wędziłem kurczaka, dzisiaj szykuję sie na baleron, golonke i na próbe troche kiełbasy,
czuj dym.!!
acha jakbyktoś chciał to namiary na producenta wędzarni : zylka23@wp.pl, są w trzech rozmiarach mała do samochodu mozna zabrac, średnia i duza
|
[07.10] 13:17 |
Maxell
|
|
Grzesiu. Juz powinno być ok. Ktos po prostu (chyba z obsługi wp) grzebał w ustawieniu transferu i zamiast 30 MB na godzine, ustawił 4,5 MB. Już poprawiłem i chyba musze zmienic hasło.
Co do zmiany hostingu, to już pisałem - jestem w trakcie. Składki niestety sąproblemem. Kwestia rozliczenia itd. Dlatego, spróbuje sobie jakos poradzić. Jesli będę miał problem to zgłoszę. 
Od poczatku nie ciałem i dalej nie chcę (choć sie zgłaszają) sponsorów, co równa sie reklamom i pewnemu uzależnieniu.
Naszym celem jest propagowanie zdrowych wedlin i pełne informowanie uzytkowników o zagrożeniach wynikających ze składu i sposbu produkcji przemysłowej. Przy sponsorze jest to raczj niemożliwe.
Poze tym jesteśmy całkowicie niezależni.
Co do wedzarni żyłki, to przecież reklamujemy je (LOGISTYKA) od dłuższego czasu na stronce.
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[07.10] 13:39 |
Maxell
|
|
Dzieki Wosiu za informacje.
Juz niedługo wrzuce parę fajnych rzeczy na stronkę. Od paru tygodni jestem bardzo zajety i praktycznie nie mam prawie czasu by sie tymi sprawami zająć. mam nadzieję, że już wkrótce sie wszystko unormuje i nowości bedą nowosciami. Opóźnienia wynikają tez z tego, iz korzytam z kompuetrów gościnnych, bez mojej bazy z materiałami.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[07.10] 19:08 |
Cogito
|
|
Witam
Cieszę się, że jesteśmy, że zaglądamy na forum i na naszą stronkę.
Mam nadzieję, że inni forumowicze też dadzą znaki życia.
MirekB mam nadzieję niebawem na spotkanie - zadzwonię.
Lachu - cieszę się, że myślisz o drobiu na niedzielę. Co byś powiedział o Parlamentarnym Zespole Wędlin Domowych? Mam nadzieję, że Maxell da nam kontrasygnatę na takie przedsięwzięcie. (???)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[07.10] 20:41 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
witam witam. skoro wybory to wybory. skoro już zebrała się nas spora grupa, mam nadzieję, że już jest nas ok 2 setek. to może założymy partię wędzarzy domowych (nie mylić z nędzarzy . wejdziemy do sejmu i senatu i zrobimy wreszcie porządek w tym kraju. a w temacie constaru czytałem artykuł w gazecie, że przedstawiciele constaru jeżdża po sklepach i dają łapówki sprzedawcom, żeby wykładali ulotki reklamowe constaru. (mieszkaniec 6.10.2005 str 10)
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[07.10] 21:36 |
Maxell
|
|
Witam.
Jarku, informacyjnie podaję, iż na stronce do dnia dzisiejszego zarejestrowało się prawie 400 osób.
Dzienne odwiedziny w ostatnich dniach to ponad 300.
Idziemy w dobrym kierunku. Tak trzymać.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[07.10] 23:18 |
Hexe
|
|
Gratuluje gratuluje. To naprawde dobra strona i wspaniali pomocnicy.
U nas jutro zjazd ja juz zrobilam wizytowki z waszym adresem dla nastepnych nimowlaczkow wedzarniczkow.
Maxel ty sie niszczyp z ta skladka tylko lepiej daj haslo po ile no i ruszamy do dziela.
Z ta partia to nawet nie glupia ideja, aby wyrwac troche pieniedzy. Niestety my nie jestesmy oszustami wiec daleko nie podazymy. Wiekszosc Polakow jednak lubi rzady oszustow bo przeciez sa oni nadal wybierani. Mysle ze lepiej wyjdziemy na wedzeniu naszych kielbasek.
Przyjemnej soboty i niedzieli
Hexe
|
[08.10] 06:17 |
Chef Paul
|
|
... WOSIU, ... spieszę z pomocą choć nie wiem czy zdążyłem - chwilę temu wróciłem z wyjazdu 
... zamrożoną rybę należy powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce, ...
Łosoś z grilla
Składniki:
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki masła
1 kg łososia
sól do smaku
Przygotowanie:
Łososia wyfiletować. Rospuścić masło i zmieszać z sokiem z cytryny. Filety posmarować cytrynowym masłem, posolić i grillować na średnim węglu, aż mięso będzie różowe i da się rozdzielać widelcem (około 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony - zależnie od grubości filetów).
Podawać z przygotowanym wcześniej sosem (można garnierować kawałkami cytryny).
Sos do łososia z grilla
Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 cytryny (sok)
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki. Odstawić sos do lodówki na godzinę przed podaniem.
Smacznego
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie
ps - nie było mnie kilka dni, a tu proszę prawie nowa partia się tworzy - może ją nazwać "Zadyma - Przyjaciele Zaginionych Receptur" 
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[08.10] 06:21 |
Chef Paul
|
|
... do HEXE, ... nie zapomnij wpisać nazwy nowej partii na wizytówkach 
pozdrawiam serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[08.10] 08:03 |
Chef Paul
|
|
... widzę, że mam problem z serverem , ...
... dla niecierpliwych link ze starej strony:
http://chefpaul.w.interia.pl/
pozdrawiam serdecznie
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://chefpaul.w.interia.pl/ zapraszam |
[08.10] 11:11 |
moniuchna
(pieluch.@tlen.pl)
|
|
***** *****
******** *******
********** **********
*************************
cool ************************ ***********************
*************************
*********************
*****************
*************
********
**** czad
**
Monika *
|
[08.10] 13:09 |
wosiu
|
|
Dzięki Chefe jesteś wielki
Oczywiście, że zdążyłeś grill dopiero dziś wieczorem
Czytałem też Twój przepis u Macika na forum, myślę że wszystko się uda. Będzie kilka osób zakroplimy tego łososia zeszłorocznym winem aroniowo-jabkowo-winogronowy wytrawnym.Pogoda lux żeby tylko głowy wytrzymały to będzie OK
Narazie WOSIU
Wędzarze...wędliniarze...wszystkich krajów łączcie się...  |
[09.10] 01:36 |
Lelek
|
|
Witam.
Odnośnie stronki:
Popieram Hexe i Innych, czemu Ty Maxell masz ponosić cały finansowy (o własnym czasie nie wspomnę) ciężar utrzymania tej strony? Moim zdaniem, podajesz numer konta "i na tacę, co łaska" kto chce, ten da. Serwis się rozwija, transfer rośnie i taniej raczej nie będzie.
Pozdrawia Lelek.
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|
|