o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[02.08] 21:07 Chef Paul
znalazłem stronę tej firmy w "necie" około miesiąca temu, ... reklamowali tam piec który jest na Allegro, jeżeli dobrze pamiętam za jakies 18tys. - coś szybko ta cena spadła (w dalszym ciągu jest mi nie wiadomym na czym jest oparta kalkulacja - marża wyższa niż na "Batorym"), ...
... z moich wstępnych wyliczeń wynika, że "projekt", ktory mam na swojej stronie, nie powinien kosztować mnie więcej niż 3,5 tys (łącznie z prosiakiem i skrzynką wódki na "wieniec") ...
... zawsze w takich razach przypomina mnie się, że "polski businessman" "musi" z klienta tak zedrzeć skórę aby przez pół roku nie miał następnego - swoją drogą ciekawe co powiedzą ci którym "firma" już taki piec postawiła kiedy zobaczą 30% zniżkę ceny w czasie kiedy materiały i robocizna podrożały ;-(

serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pamięć
Chef Paul



każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[02.08] 21:17 abratek
Zapomniałem pochwalić - Utopence smakują extra (choć nie mam skali porównawczej) ,a przy okazji pytanie - jak długo można bezpiecznie je przechowywać?

grzes855 - aleś namieszał swoim linkiem do booka! - złapałem nowego bakcyla - PIWO domowej roboty, dwa dni wiszę na browamator.pl i chłonę wiedzę, a widzę że się nie opędzę (a`propos pędzenia też "pędzę" ), kurde czuję że jak zamontuję wędzarkę w piwnicy to w zimę nikt mnie stamtąd nie wyciągnie

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[02.08] 22:00 jarek_zielona_pietruszka
Abratku Chefie listonosz trąbi trąbką przed waszymi dzrwiami

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[02.08] 22:11 abratek
dzięki Jarku , cholibka ten list z przepisami Firefox zakwalifikował niewiedzieć czemu do Niechcianej poczty - o mały włos bym go stracił - muszę teraz "poważnie pogadać" z "ognistym lisem"

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[02.08] 22:12 abratek
dzięki Jarku , cholibka ten list z przepisami Firefox zakwalifikował niewiedzieć czemu do Niechcianej poczty - o mały włos bym go stracił - muszę teraz "poważnie pogadać" z "ognistym lisem"

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[02.08] 23:09 jarek_zielona_pietruszka
nie przejmuj się połowa moich wychodzących listów ze względu na moje kotki sierotki traktowana jest jak spam. nasze poczty i programy anty nie nauczyły się jeszcze, że list może wyglądać ładniej albo inaczej. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[02.08] 23:10 Chef Paul
... Jarku ... moja skrzynka pusta ... na jaki adres wysłałeś
pozdrawiam
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[03.08] 00:17 jarek_zielona_pietruszka
wysłałem na adres z Twojej stronki w opcji wyślij

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 00:50 jarek_zielona_pietruszka
wszystkich zainteresowanych piwe zapraszam na http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=58345 może tam podyskutujemy na temat piwa i nie będziemy tutaj zbierać miejca dyskutując na tematy nie związane z wędzeniem. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 01:47 jarek_zielona_pietruszka
chciałem wejść na allegro wg przepisu podanego przez kogoś z naszych i wyszło, że nie jestem zalogowany, coś dziwnego. niestety nie mam konta na allegro bo nie jest mi to potrzebne no chyba, że do tępienia writowców.no ale, żeby aż tak to niewiedziałem.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 20:47 lenel   (lenel@op.pl)
Zakupiłem kolejny poradnik na allegro wskazany przez Maxella http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58979910 ta aukcja została już zdjęta z allegro, sądzę że za sprawą interwencji Maxella. Najbardziej zabawne jest to że goście się powtarzają albo jest to ten sam gość pod innym nickiem i adresem ponieważ tydzień wcześniej kupiłem podobny poradnik na stronie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57495424 i okazuje się że jest zerżnięty z tej samej książki Egona Bindera "Wędzenie Mięsa, Kiełbas i Ryb"
Jeżeli ktoś chce się przekonać to mogę pokazać na meil.

[03.08] 20:53 Maxell
Lanel dzieki za pamięć i pomoc.
Jedną aukcję chyba ja załatwiłem, a drugą zdaje się wydawca książki, gdyz wysłałem do niego bardzooooo długi liścik. Nie powiem, z gościem sobie ostro pokorespondowaliśmy, własciwie z dwoma.
Jeszcze raz dzięki.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[03.08] 20:55 Maxell
Jeszcze jedno jesli możesz, to prześlij mi ten plik na pocztę wraz ze swoim dokładnym adresem.
Pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[03.08] 21:07 lenel
Właśnie leci

[03.08] 21:08 lenel
Właśnie leci

[03.08] 22:06 Maxell
Dzięki Kolego, dostałe.
I znów, po otwarciu poradnika młodego masarza, okazuje się, że jest to całkowicie zerżnięty z naszej stronki tekst, nawet ze zdjęciami Pawła....


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[03.08] 22:52 jarek_zielona_pietruszka
Maxell wpadaj jak najczęściej przecież każdy ma jakieś różne zainteresowania ja lubię dobre wędliny, ale do nich lubię wypić dobre piwo, no ale wędliny najlepiej jeść z dobrym chlebem, a chleb to naj lepszy z dobrym własnym masłem i serem własnej roboty. no można do sera wypić dobrego wina. jak urodził się mój syn zrobiłem gąsiorek miodu i postanowiłem że wypijemy go na 18 urodziny syna. wyszło tego 8 butelek 0.75l . niestety dwie buteli poszły na komunii z gośćmi. miód był już całkiem niezły. dwie butelki poszły na 18- stce syna zostały 4. dobrze schowane w piwnicy przed zakusami rodzinki. następne wyjmę na ślubie syna. a następne gdy doczekam się wnuczęcia. nie wiem jakiej będzie płci ale to dla mnie nieistotne chociaż tak gzdieś głęboko w podświadomości twi, że wolałbym wnuka. ja oczywiście nie zamierzam zrezygnować z udzielania się na tym forum, ale niestety forum na stronce jest zbyt trudne do ogarnięcia.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 23:06 jarek_zielona_pietruszka
w lodówce wszystko się pokończyło. w zamrażarce pustki. ludziska proszą żebym od nich kupował żywca ale jest za goooorrrrąąąącccooo. facet od tygodnia prosi żebym kupił od niego byczka 450 kg żywej wagi po 5zł za kg.
dzwoniła dzisiaj właścicielka ubojni czy nie wezmę 1/2 blondynki po 5,50 za kg jak tu cokolwiek robić gdy na dworzu jest taka temperatura i duszno jak jasna cholera. człowiek siedzi nic nie robi i się poci. a co dopiero taki hutnik przy wielkim piecu, o ile jeszcze w naszym kochanym kraju jakiś jeszcze się pali. bo słyszałem, że już ostatni został sprzedany.
ja ostatnio miałem kłopot z utrzymaniem w wędzarni temperatury poniżej 45 st. w końcu wędziłem nocą gdy temperatura powietrza spadła poniżej 25st . pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 23:07 jarek_zielona_pietruszka
w lodówce wszystko się pokończyło. w zamrażarce pustki. ludziska proszą żebym od nich kupował żywca ale jest za goooorrrrąąąącccooo. facet od tygodnia prosi żebym kupił od niego byczka 450 kg żywej wagi po 5zł za kg.
dzwoniła dzisiaj właścicielka ubojni czy nie wezmę 1/2 blondynki po 5,50 za kg jak tu cokolwiek robić gdy na dworzu jest taka temperatura i duszno jak jasna cholera. człowiek siedzi nic nie robi i się poci. a co dopiero taki hutnik przy wielkim piecu, o ile jeszcze w naszym kochanym kraju jakiś jeszcze się pali. bo słyszałem, że już ostatni został sprzedany.
ja ostatnio miałem kłopot z utrzymaniem w wędzarni temperatury poniżej 45 st. w końcu wędziłem nocą gdy temperatura powietrza spadła poniżej 25st . pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 23:12 jarek_zielona_pietruszka
sorki znowu chochlik internetowy zrobił dublet.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[03.08] 23:29 abratek
Ja też k....wa nie mogę się zebrać do zaadaptowania piwnicy pod moją wędzarkę, w piątkowej nawałnicy zerwało mi namiot pod którą stała moja wędarnia SILESIA i teraz bidna zdzewieje , kurde, do tego dwa dni światła nie miałem , jeszcze dziś te nieszczęsne ogórki..., dobrze że chociaż trochę Utopency jest i Okocim z beczki (jak zrobię swoje piwo to pójdzie w odstawkę) pod ręką, bo bym rozstroju nerwowego dostał


http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[04.08] 00:18 jarek_zielona_pietruszka
pozdrawiam mam podobnie

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[04.08] 01:12 Chef Paul
... "lenel" ... jeśli byłbyś taki uprzejmy prześlij i mnie tą "perłę" z Allegro, ...
... dzięki
pozdrawiam serdecznie

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[04.08] 01:18 Chef Paul
... czy tylko u mnie wszystko w porządku? a wszędzie Was zalało, ... tmp +25, w nocy pada (ale z umiarem), w dzień słońce, gorąco mi tylko w soboty i niedziele (najazdy gości pragnących "coś z grilla") ... narazie jednak nic większego do przerobu również nie biorę (dopiero na wrzesień zamówiłem kawałek wołka)
serdecznie pozdrawiam

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[04.08] 09:50 jarek_zielona_pietruszka
ja już się zdecydowałem miałem rano telefon i zamawiam na piątek 1/2 blondynki muszę zrobić trochę kiełbasy baleron i szynkę za 10 dni syn wraca z wakacji będzie pewnie wygłodzony bo we Władysławowie ceny są dość wysokie za obiad zapłacił wczoraj w barze 32zł. to akurat będzie wszystko gotowe na jego powrót. chcę zrobić jeszcze cwaniaka. podam poźniej przepis

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[04.08] 11:07 lenel
Chef Paul
wysłałem, jak dostaniesz przesyłkę to daj jakiegoś sygnała że doszła, powinno być spakowane winrarem.

Jak ja zazdroszczę wam wszystkim którzy macie kawałek własnego gruntu.
Ja niestety kisnę w bloku i dopiero na drugi rok się z tąd wyrwę na kawałek własnego ogródka. Męczy mnie to ponieważ dzieciństwo i młodość spędzałem na wsi. Mieszkanie w bloku jest jakimś koszmarnym nieporozumieniem. Ale trudno do następnego sezonu jakoś wytrzymam.




na pohybel plagiatorom
[04.08] 14:17 Chef Paul
... dzięki "lenel" , ... przesyłka w skrzynce , ...
... wrażenia, ... otworzyłem sobie piwko (niestety nie domowego wyrobu - ale Warka Strong - ulubione Przewodniczącego) no i czytam i czytam i część Maxella, i część Mariana Borkowskiego, i część E. Bindera, i część dla mnie niezidentyfikowaną, i cóż - gość się napracował, w necie naszukał, tapetki powstawiał, zdjęć nakopiował - i gdyby zareklamował to np w ten sposób: "sprzedam tapetki własnej kompozycji (musiały by jednak byc własne) a na tapetkach gratis wiadomości ogólnie dostępne w internecie o wędzeniu, produkcji kiełbas, itd, itp," to może było by OK, ale palant zrobił odwrotnie , i to by było na tyle, ...
... taaak, ... blokowisko to istotnie "tragedia", (mieszkałem tak prawie rok w wynajętym mieszkaniu i raczej niemile to wspominam), - działeczka na ogródkach działkowych już częściowo ratuje sprawę, - a konieczność w blokowisku traktowć jako wyłącznie sypialnię

serdeczne pozdrowienia
Chef Paul


każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[04.08] 14:18 Chef Paul
... dzięki "lenel" , ... przesyłka w skrzynce , ...
... wrażenia, ... otworzyłem sobie piwko (niestety nie domowego wyrobu - ale Warka Strong - ulubione Przewodniczącego) no i czytam i czytam i część Maxella, i część Mariana Borkowskiego, i część E. Bindera, i część dla mnie niezidentyfikowaną, i cóż - gość się napracował, w necie naszukał, tapetki powstawiał, zdjęć nakopiował - i gdyby zareklamował to np w ten sposób: "sprzedam tapetki własnej kompozycji (musiały by jednak byc własne) a na tapetkach gratis wiadomości ogólnie dostępne w internecie o wędzeniu, produkcji kiełbas, itd, itp," to może było by OK, ale palant zrobił odwrotnie , i to by było na tyle, ...
... taaak, ... blokowisko to istotnie "tragedia", (mieszkałem tak prawie rok w wynajętym mieszkaniu i raczej niemile to wspominam), - działeczka na ogródkach działkowych już częściowo ratuje sprawę, - a konieczność w blokowisku traktowć jako wyłącznie sypialnię

serdeczne pozdrowienia
Chef Paul


każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[04.08] 18:03 vtec   (vtec111@wp.pl)
W związku z chwilą wolnego czasu przeglądam sobie nowe artykuły na stronce www.wedlinydomowe.pl i właśnie znalazłem to: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=425

Moim zdaniem umieszczanie tak drastycznych zdjęć na stronce to jednak przesada. Rozumiem chęć dbania o przestrzeganie elementarnych zasad bezpieczeństwa przy wyrobie wędlin ale jakoś nie przekonuje mnie argumentacja, że tylko pokazywanie tak drastycznych zdjęć niesie spodziewane skutki... Zresztą zdjęcia przedstawiają dziecko więc trudno podejrzewać, że obrażenia są związane z wyrobem wędlin, raczej są skutkiem lekkomyślnej zabawy... :/

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać od skomentowania tego artykułu... Może inni użytkownicy wypowiedzą się co o tym sądzą.

pozdrawiam
vtec

http://www.wedlinydomowe.pl - Zapraszamy!
[04.08] 18:18 Maxell
Vtec, juz usunąłem arta.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc