o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[09.03] 18:57 Maxell
Elzunia, co do siatki, to sa ich różne rozmiary. Pogadaj z Miro - to jest fachman od doradzania klientom.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[09.03] 20:46 Bagno
Swego czasu Elzunia uskarżała sie, że nie ma przepisów na kiełbasy drobiowe bez tłuszczu wieprzowego.
Podjąłem wyzwanie i zrobiłem kiełbasę parówkową zawierającą w swoim składzie tylko oprócz klasycznych przypraw do k. parówkowej tylko mięso drobiowe-pierś z kurczka i mleko.
Wyszła bardzo dietetyczna kiełbaska o kolorze biało-kremowym, chcę dodać, że nie dodałem wogóle azotynów i azotanów.
Chyba na forum ttp://www.wedlinydomowe.pl jej z kolegów próbował zrobić wsad do szynkowara bez "chemi"
Kiełbasę można sparzyć lub poddać wędzeniu.
Jak opracuję recepturę to podeślę Maxellowi, aby dał na stronkę.
Wielkim zaskoczeniem była dla mnie wydajność wyrobu > 100%

[09.03] 21:32 elzunia
Bagno
mniam ....juz czekam i na pewno wyprobuje
najblizsze zadanie to paroweczki wg przepisu Dziadka
a ze chetnych na takie wyroby okazuje sie jest sporo to czekamy z utesknieniem
a jak bylo jesli chodzi o taki specyficzny parowkowy smaczek i soczek
no i czy dobrze sie kroi
i czy probowales z musztarda dobrze smakuje?
i czemu nie dales saletry czy nitrytu one chyba jednak oprocz koloru jeszcze utrwalaja wyrób
no ale pytalska jestem
a mialam tylko napisac ze chetnbie skorzystam

[09.03] 21:45 miro
Witam wszystkich

Czytając problemy Eli z pończochą mam wrażenie że raczej ten "stilon" nie pasuje do naszych wyrobów domowych.
Nawet nie chce wiedzieć co przeniknie do wyrobu zapakowanego w ten materiał, dlatego pomyślałem że jeżeli już konieczne jest użycie tak gęstego materiału to wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem byłby tak zwany bandaż elastczny ale w formie rękawa.
Tak się składa że moja siostra pracuje w szpitalu i tam właśnie używa się czegos takiego zamiast zwykłego bandaża.
Rozmiary są tego różne bo nawet takie że założymy je na brzuch.
Skoro jest to przeznaczone do kontaktu z uszkodzoną skórą człowieka to napewno jest wykonany z "czystego" materiału.
Ciekawy jestem czy można kupić go w aptece ?.
Zapytam jutro z ciekawości.

Co do siatek to rozmiary są takie: 10;12;14;16;18;24;36
- oznaczenie np 10 mówi nam że rozciągniemy taką siatke do średnicy ok 10 cm.

--------

Właśnie zapytałem ten bandaż nazywa się "codofix" i jest dostępny w aptekch w różnych rozmiarach.
Jeśli chcecie zobaczyć jak to wygląda zerknijcie tu

http://www.tricomed.com/codofix.html

jest tam nawet możliwość obejrzenia jak to coś sie sprawuje

Pozdrawiam Mirosław













Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[10.03] 01:16 Dziadek
Już pierwsza godzina w nocy a ja ciągle rozszyfrowuję z jakich materiałów zrobiono siatkę i rajstopę i wyszło że siatki są z polisteru to jest polimerów winylowych a rajstopy z polamidu to jest polimerów winylowych na mój rozum to z tego samego i to elastyczne i to .
pozdrowienia

[10.03] 10:30 elzunia
witam porannie
pomysl z rajstopa podsunal mi pan u ktorego wedze wedlinki
a poniewaz z tego jak wyglada to on juz niemal zeby zjadl na tym fachu
wiec uznalam ze nie bedzie zle
(zreszta widzialam wiele wyrobow oczekujacych na wedzenie zapakowanych wlasnie w ponczoche)tyle ze nie byly wiazane sznurkiem
a ze ja musialam to zrobic, wiec moze dlatego tak sie przykleila
choc udalo mi sie zdjac cala(tylko w jednym miejscu uszkodzilam skorke ale tylko na milimetr)to i tak mniej niz jak zdemowalam siatke z poledwiczki z udek kurczecych tyle ze w siatce mozna parzyc bez obaw a w rajstopce sie balam
Dziadku
ja tam na chemii sie nie znam byl tu kiedys dyzurny chemik-a moze jest??
ale jesli poliester i poliamid to, to samo to czemu maja rozne nazwy
a poza tym chyba jednak wedzenie odbywa sie w nizszej temp. niz parzenie z gotowaniem no i jeszcze dochodza tu barwniki zawarte w rajstopie
wiec z tego co mi sie w moje glowce rysuje to jesli z jakis powodow nie chcemy siatki to koniecznie trzeba tak jak sam mowiles pod rajstopke dac gaze a przed parzeniem rozebrac i ubrac w inne łaszki(siatka sznurek)
AAAaaa teraz sie pochwale
moja pierwsza w zyciu prawdziwa szynka wyszla jedna bez zarzutu
miooooodzio!!!
zapach jak ze sklepu albo lepszy bo taki swiezy jakby lesny
kolorek blado rozowy
dzieki Maxellowi jest soczysta (no nie tak jak te ze sklepu-coz nie szprycowalam przemyslowym blotem-wiec ma tyle soczku co sama sie napila z zalewy)ale poniewaz nie rozcielam jej wczesniej to nic mi nie ucieklo-a przyznam sie ze gdyby nie wyrazny zakaz naszego Mistrza to bym chyba sie nie powstrzymala
usolona do samego srodka
jest extra- az sie sama smieje do siebie jak to pisze
ciekawe co powie kuzynka no bo jasne ze ja nie jestem obiektywna

[10.03] 11:07 Dziadek
ELŻUNIU. Wcale nie musisz wyjmować szynek z rajstopki .parz w tym w czym wędziłaś po wystygnięciu dopiero wszystko zdejmiesz .gratuluję udanych wyrobów Na wsiach wędzą cały czas w pończochach .Co do chemi to dla mnie czarna magia Wyszedłem z założenia że skoro rajstopki noszone są i nie powodują żadnych komplikacji więc są produkowane z materiałow nie wchodzących w reakcję z ludzkim ciałem
itd. to co ja znalażlem w internecie to bynajmniej tak mi się zdaje ze obydwa są produkowane na bazie polimerów winylowych dlatego rózne nazwy.
Tyle wydedukowałem na swój rozum ,ale na ten temat niech wypowiedzą się znający się na chemi
Pozdrowienia

[10.03] 18:03 karol32
witam i pozdrawiam wszystkich!
właśnie robię moją pierwszą kiełbasę-narazie białą -pekluje sie 3kilo
w związku z tym mam pytanie dotyczące jelit-mam cały zwitek ok 30metrów śr ok30mm-ile metrów przygotować?-jaki jest przelicznik na jeden metr?
[10.03] 18:14 grzes855
Kiełbasa drobiowo - wieprzowa lub szyneczka
1 kurczak - biorę jak największe (ostatnio 2,3kg)
mięso wieprzowe różne niespecjalnie chude
kurczaka obieram z mięsa i skórki odrzucam tylko te najbardziej tłuste fragmenty, filet w kostkę 2cm i to samo z udek wybieram ładniejsze mięsko , reszta do mielenia przez sitko 3mm i razem do miski.
Mięso wieprzowe mielę przez sitko 3mm ale dodaje go wagowo tylko około 1/3 wagi mięsa drobiowego tzn. 1,5 kg mięsa drobiowego(mielona skórka imięsko gorsze i filet w kostkę) + 0,5kg wieprzowego przemielonego.
Wszystko razem do miski dodaję około 20g peklosoli na 1 kg mięsa, czosnek( 3 bardzo duże ząbki na 2kg masy) pieprz kolorowy gnieciony wg smaku i upodobania, tarta gałka muszkatołowa około 1/3 średniej kulki, około 200ml wody i dobrze wyrabiamy,
Po wyrobieniu dobrze ubić w misce i odstawić na 24h do zimnego miejsca.
Następnie jeszcze raz wyrobić ( mięsko powinno mieć ładny kolor) podczas wyrabiania dodaje odrobinę maggi . To jest nasza masa podstawowa.
Fantazjując można dodać płatki suszonej papryki czerwonej lub zielonej (próbowałem dobre), lub suszone pokrojone śliwki lub morele, pieczarki marynowane w talarki ?
I co dalej:
1- użyć jako wsad do szynkowaru. zapakować do woreczka założyć sprężyny na 6-12h do lodówki i parzymy ok2h w temperaturze 80st – wypróbowane pycha
2- załadować do osłonki barierowej lub poliamidowej dobrze ubić związać, osadzanie i parzenie. – do testowania
3- wersja dla szczęśliwych posiadaczy wędzarni napełniamy osłonki białkowe, osadzanie, wędzenie, parzenie tak jak kiełbasę szynkową parzoną przepis na www.wedlinydomowe.pl – wypróbowane pycha.

Wędliny domowe zdrowe i smaczne bo własne
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy


[10.03] 18:31 Dziadek
Zbliża się wiosna niedlugo będzie lato i na tą wspaniałą porę kurczak na wypady sobotnio -niedzielne
Przepis na kurczaka wędzonego bardzo aromatycznego.
A. Surowiec.
1.) 1 lub 2 kurczaki
B. Przygotowanie tuszek kurczaka Oglądamy tuszki kurczaków usuwamy ewentualne pozostałości piór , odcinamy szyjkę , usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka .
C. Peklowanie – na peklosoli
Przyrządzamy solankę o stężeniu 8 – 10 st. Be tj. 1.0 – 1,12 kg mieszanki na 10 L wody według tabeli stężenia solanek
Czas peklowania – 18 – 24 godz.
D Przygotowanie do parzenia .
Przygotowujemy dużo natki pietruszki i 2-3 łodygi selera , całość myjemy i następnie tą zieleninę wpychamy do wnętrza kurczaka napychając prawie do pełna.
D. Parzenie
Tak wypełnionego kurczaka wkładamy do wody o temp. 85-90 st. C i parzymy przez około. 10 min. Następnie obniżamy temp. wody do około 75 – 80 st. C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia t j. piersi temp. 65 – 68 st. C (ze wzgl. Na ptasią grypę proponuję temp. wewnątrz 72 – 73 st. C )
E, Studzenie
Kurczaka wyjmujemy ostrożnie żeby nie uszkodzić kładziemy na talerz lub inne naczynie żeby przestygł i po około 30 minutach wyjmujemy zieleninę ze środka kurczaka { jak by była obok wędzarnia to jeszcze ciepłego można wędzić)Kurczaki wieszamy za skrzydełka w specyficzny sposób sznurek idzie pod skrzydełka tak że skrzydełka są rozłożone.
F. Wędzenie
Rozgrzewamy wędzarnię do temp. 45 – 50 st. C i wędzimy gdy skórka jest podgrzana i robi się lekko mazista zaczynamy wędzić gęstym dymem w praktyce przykrywamy wędzarnię zostawiając mały otwór na ujście dymu.
Wędzimy na kolor jaki sobie życzymy. Kurczak po uwędzeniu nadaje się jeszcze gorący i pachnący, do spożywania- dobrze jest mieć do popijania –destylat;
Polecam .szczególnie na wyjazdy sobotnio- niedzielne można przygotować wcześniej w domu i na działce tylko uwędzić.
Smacznego


[10.03] 19:11 Bagno
Karol32. wszystko zależy od tego, ile będziesz miał farszu do napełnienia tj. ile dodasz wody lub innych substancjii , jeszcze jak mocno napełnisz jelita.
Możesz namoczyć np. 5m powinno wystarczyć.

[11.03] 20:34 Dziadek
Postanowiłem napisać troszkę o siatkach do szynek, bo temat produktu w rajstopce nie został podjęty , czyżby był aż tak wstydliwy. Pamiętam jak wszyscy się cieszyli gdy wprowadzano siatkę mówiono że teraz nareszcie, będziemy mieli ładne szyneczki i rzeczywiście były ładne.
Ale z tą ładnością nie poszła jakość tych szynek. Pamiętam pierwsze rozczarowanie gdy z szynek trzeba było wyrywać tą siatkę nieraz wycinać, wyglądała jak by ją poszarpały ..... a w czasie jedzenia nierzadko wypluwało się te gumki od siatek Zastanawiam się nieraz jak wpływa guma na produkt mięsny, bo jak nie ma żadnego wpływu to można zaproponować stare dętki .Teraz sytuacja się zmieniła zaczęto pod siatki stosować specjalną folię myślę że bardziej z względów wydajnościowych ,ale przy okazji rozwiązał się problem jakościowy .Folia ta ma właściwości osłonek barierowych tzn. przepuszcza wszystko do środka a nic nie wypuszcza ze środka A ja tam wole tradycyjne szyneczki osznurowane szpagatem, może nie tak piękne, ale własnej roboty, tradycyjne i zdrowe.
Pozdrawiam wszystkich.


[12.03] 16:32 tina
Uffff!!! Właśnie skończyłam tę wspaniała lekturę! 229 ston to nie byle wyczyn w kilka dni!
Jestem pełna podziwu dla Maxela i wszystkich innych zadymiarzy. Dzielą się, z takimi laikami jak ja, swoją wiedzą i doświadczeniem. To poprostu POEZJA!
Kiedy mój ś.p. Tatuś robił w domu białą kiełbaskę i inne wyroby, to dla mnie było święto. Sam był związany zawodowo z wędliniarstwem przez całe swoje życie. Teraz bardzo mi brakuje tych wszystkich pyszności! I właśnie dlatego postanowiłam poszukać w internecie przepisów na domowe wyroby.Co za szczęście, że trafiłam na tę stronkę!
Podczas tej zajmującej lektury, coraz bardziej miałam ochotę zrobić jakąś szyneczkę, mieloneczkę itp.
Dowiedziałam się o istnieniu takiego urządzenia jak SZYNKOWAR. Pochwaliłam się tym odkryciem mojej koleżance. I wiecie co! Okazało się, że jest ona w posiadaniu szynkowara czeskiego! Natychmiast go pożyczyłam i w piątek kupiłam 1kg łopatki bez kości. Nie jestem przygotowana na tworzenia tych pyszności : brak odpowiednich sitek, termometru, przypraw itp.
Mimo to postanowiłam zaekperymentować.
Dzisiaj wcinam mieloneczkę własnej roboty z szynkowara wg. przepisu Prababci Ani. PYCHA! A jaka frajda, że zrobiłam ją sama!
Przepis troszeczkę zmodyfikowałam.
Każdy wsad do szynkowara ( a było ich trzy) doprawiłam w inny sposób.
Tak więc mam trzy rożne smakowo mieloneczki. Są super! Dziękuję wszystkim za te cenne rady! Będę do was zagłądać a tymczasem biorę się za czytanie www.wedlinydomowe.pl .
Gorąco wszystkich pozdrawiam!

[12.03] 16:42 Maxell
Super, iz Ci się udało przy pierwszym podejści, a przede wszystkim, że masz odwagę.
Jesli możesz, to skontaktuj sie ze mną na mail maxell11@wp.pl
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[12.03] 17:10 miro
@Dziadek

- nie możesz porównywać że guma w siatce to to samo co guma/ dętka.
- folia jak najbardziej wpływa na wydajność szynek ale stosowana jest także w celu łatwego zdejmowania siatki.
- rozwiązanie za sznurkiem jest chyba najlepszą metodą i tu całkowicie popieram twoje zdanie.

A może by tak kompromis i zastosowanie gazy pod siatke ?

Pozdrawiam Mirosław



Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[12.03] 17:20 tina
Witam ponownie!
Maxel , czy ta prośba o kontakt to była do mnie?

[12.03] 17:27 tina
Przepraszam!
wkradł się błąd - jest Maxel
powinno być Maxell

Sorry, będę uważniejsza!
Pozdrawiam

[12.03] 19:32 Dziadek
MIRO- sory, dętka to była mała prowokacja [ostatnio to bardzo modne}żeby sprowokować dyskusję.
Pozdrowienia


[12.03] 20:18 Maxell
Tina, tak, do Ciebie.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[12.03] 22:07 miro
@dziadek

Podyskutujmy.

Co myślisz o "gazie" pod siatką. ??????





Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[12.03] 22:19 Dziadek
Mistrzówka- nowe ciekawe receptury warto je prześledzić Z moim kolegą prześledzilismy je dokładnie i muszę przyznać ze nieraz gubiliśmy się, ale nasze doświadczenie w tym zawodzie pozwoliło nam wybrnąć z kłopotów. Obawiam się że dużo osób będzie miało kłopot z rozszyfrowaniem niektórych sformuowań uzytych w tekstach .Serdeczne dzięki naszemu rodakowi z Kanady {chyba się nie mylę ) za nowe receptury . Maxell ty jesteś wodzem czy by nie dało się tego zredagować i opisać tak jak pisane są nasze receptury i poprzeliczać to na 10kg surowca i resztę do tego dopasować .
Pozdrowienia

[12.03] 22:43 Dziadek
MIRO. Uważam ze to dobry pomysł, rozwiazany będzie problem ewentualnego wejścia siatki w produkt i jeszcze że uchroni produkt przed zabrudzeniami w czasie wędzenia ( .te rózne powiewy wiatru a przy tym osiadające pyłki.) Ja wcale nie twierdzę ze siatka jest zła poprostu musi być umiejętnie użyta do produktu.
Pozdrawiam .

[12.03] 23:04 miro
Swego czasu na forum Pana Macieja Kuronia podałem pomysł na proste uporządkowanie przepisów kulinarnych.
Pomysł polegał na użyciu programu "Polska książka elektroniczna".
Link do tego tematu : http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=620&highlight=program

Dużą zaletą tego programu jest to że przelicza on dawki/proporcje półproduktów w zależności od ilości porcji.

W naszym przypadku przeliczane byłyby składniki w zależności od ilości mięsa.
Wraz ze zmianą ilości mięsa zmieniała by się równiez ilośc np. peklosoli czy przypraw.

Poczytajcie proszę i oceńcie sami jego możliwości.

Pozdrawiam Mirosław

@ Dziadek
dzięki




Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[13.03] 09:43 prababcia Ania

Witam wszystkich serdecznie

Dzisiaj wedzę kurczaki wg przepisu podanego przez Dziadka.
Po wędzeniu poinformuję czy m się to udało

szczupak
[13.03] 20:24 Bagno
Mistrzówka
Zgadzam się całkowicie z Dziadkiem, że kolega Ligawa napisał receptury jako osoba znająca dobrze branżę mięsną i są one przeznaczone dla "branżystów".
Z drugiej strony jesteśmy mu bardzo wdzięczni za prezentację sposobu produkcji w innej częściach świata. Na pewno będzie można poeksperymentować z nowymi smakami.
Czekam zniecierpliwością na wędzonki.
Pewnym zaskoczeniem, był dla mnie skład peklosoli, i byłem miło zaskoczony bardzo małymi dawkami lodu do produkcji kiełbas.
Czytając opisy kiełbas przypomniały mi sie czasy naszych dobrych wędlin z tamtych lat.

[13.03] 23:27 Dziadek
Maxell -prośba przestaw jak możesz w mistrzówce ostatnią stronę tj. uwagi do przepisów na pierwszą stronę po przczytaniu uwag rozwiązuje się problem proporcji składu mieszanki peklującej bardzo ciekawej tłumacząc to na nasze to będzie 1.65 dkg soli +33g jakby naszej peklosoli na 1 kg męsa
i jest łatwiej poruszać się po recepturach.
Pozdrowienia

[14.03] 07:57 Maxell
Dziadku. Nic nie trzeba przestawiać. masz po prostu u siebie ustawione by ostatnio wklejone przepisy wyswietlały sie jako pierwsze na liście.
Poprzyciskaj te trójkąciki, które znajdują się na górze po otwarciu Mistrzówki (m.in. wg popularności) i wtedy ustawi ci sie wszystko odwrotnie.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[14.03] 08:04 Maxell
Jesli ustwisz wg daty, to ten art, jako ze był wklejony pierwszy w tym dziale, zawsze będzie na pierwszej pozycji, niezaleznie od ilości otwieranych innych postów.
Po prostu ustaw sobie wg swego uznania.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[14.03] 08:35 prababcia Ania

Efekt wczorajszego wędzenia jest taki, że już peklują się 4 następne kurczaki

Przepis jest SUPER, polecam wszystkim.

Dziadku, dobrze sugerowałes wędzenie co najmniej 2 sztuk.
Pierwszy zostal zjedzony na ciepło, prosto z wędzarni. Uratowałam jedynie pierś, aby zobaczyć jak się będzie kroić po całkowitym wystudzeniu. Drugiego wędzonego kurczaka nie pozwoliłam tknąć, pozostał w całości.
Wędzona pierś, po wystudzeniu kroi się doskonale, jest soczysta, smaczna, niebo w gębie, skórka jest miękka.
Pominęłam jeden szczegół z przepisu, nie dałam zieleniny do środka kurczaka podczas parzenia, ale zrobię to na pewno latem, kiedy będę miała swoją natkę i seler, dołożę też lubczyku.

Tuszki kurczaków, które wczoraj wędziłam miały wagę po 1.65 kg każda.
Przygotowałam solankę - 5 litrów wody i 0,50 kg soli warzonki.
Solanka do kamionki, tuszki do solanki i ta ilość, to akurat tyle, że obie tuszki były pięknie zanurzone w całości.
Saletry nie dawałam w ogóle, wodę zgotowałam i wystudziłam, bo nie mam pewności, że woda z kranu jest czysta.
Nastrzyknęłam solanką piersi i udka, nawet po jednym razie w skrzydełkaW solance kurczaki były 36 godzin (tak mi wyszło).

Po wyjęciu tuszek z solanki, opłukałam je pod bieżącą wodą i natychmiast parzyłam 40 min. Włożyłam tuszki do wrzątku i obniżyłam temp. do 80 stopni C. Do wody (też 5 litrów) , w której parzyły się kurczaki, wrzuciłam 6 liści laurowych , 10 ziaren ziela angielskiego i 10 ziaren pieprzu czarnego.
Po parzeniu, po lekkim przestudzeniu, trwało to 15 min, podwiązałam tuszki pod skrzydełka, tak aby skrzydełka były odchylone od tuszek.
Skórka na parzonych kurczakach szybko obsycha
Wędziły się kurczaki najpierw w dymie rzadkim, przy całkowicie otwartej wędzarni przez 30 min w temp 30 stopni C. Potem przez 2 godziny w temp 45 - 50- stopni C w gęstym dymie i na końcu przez 20 min w temp 70 - 75 stopni C.

Smak wędzonych w taki sposób kurczaków przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, rodzina jest zachwycona, kurczak jest smaczny jeszcze ciepły, zaraz po uwędzeniu, ale jeszcze smaczniejszy jest na zimno

Dziadku, dziękujemy Ci za ten wspaniały przepis !













szczupak
[14.03] 12:39 Dziadek
Prababciu Aniu cieszę się ze jesteś zadowolona z przepisu .Całą tą radośc wydrukowałem i przekazałem swojemu koledze bo razem ten przepis redagowaliśmy, jego uwaga jest taka że powinaś troszkę dodawać do soli peklosoli np. 20% będzie ładniejszy kolor . no i że powinnaś trochę zmniejszyć czas wędzenia ale to tylko sugestia.rób tak żeby najlepiej smakowało Tobie. A dodatek przypraw w czasie parzenia bardzo dobra rzecz można poeksperymentować
Pozdrawiam życzę wszystkim sukcesów .
Maxell zrobiłem tak jak pisałeś -działa .
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc