|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[10.08] 17:31 |
Urszula
|
|
czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie jelita najlepiej kupić do kiełbasy i ile. Chcę zrobić kiełbasę z 6,5 kg mięsa?
|
[10.08] 17:56 |
grzes855
|
|
Skontaktuj się z Mirkiem (kmiro69@poczta.onet.pl ) to fachowiec w tej dziedzinie a zarazem nasz zaopatrzeniowiec.
|
[10.08] 18:34 |
Maxell
|
|
Urszula, jaka kiełbasę chcesz robić?
Bo to jest także dosyć ważne przy doborze jelit. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[10.08] 20:12 |
urszula
|
|
Kiełbasę swojską to pierwsza w moim życiu. Dziś właśnie z mężem rozpoczęliśmy budowę wędzarni ze starej lodówki według pomysłu Abratka. Za wszelkie sugestie i porady z góry dziękuję.
|
[10.08] 20:24 |
Maxell
|
|
Na swojską nadają się najlepiej zwykłe kiełbasnice, czyli jelita wieprzowe o średnicy 32-36 mm.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.08] 17:33 |
andzio
|
|
Maxell, posyłam Ci na skrzynkę 3 przepisy na wyroby z mięsa drobiowego. Jednocześnie chciałem poinformować wszystkich iż recepturami wyjściowymi do moich wyrobów były przepisy na poszczególne kiełbasy zaczerpnięte z naszej stronki wędlinarskiej. Zostały one poddane modyfikacjom ze względu na zastosowanie innego rodzaju surowca. Myślę, że nie będziecie mi tego mieli za złe. Przepisy podaję dla wszystkich amatorów drobiu, którzy zechcą z nich skorzystać i nie tylko.
Receptury zostały przeze mnie sprawdzone w praktyce, a wyroby uzyskały "certyfikat jakości i smaku" wśród mojej rodziny i znajomych. Gorąco polecam.
Są to:
-kabanosy drobiowe
-kiełbasa krakowska drobiowa pieczona
-kiełbasa szynkowa drobiowa parzona.
Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego.
|
[12.08] 14:26 |
walka
(walkaczor@hotmail.com)
|
|
Mam pytanie do uczestnikow forum.Czy ktos uzywa napycharki do kielbas wyprodukowanej w Nadarzynie k/W-wy.Prosze o opinie.Widze ze prawie Wszyscy urlopuja.Zycze wspanialej pogody i opalenizny na braz.Pozdrawiam - Waldek
|
[12.08] 15:33 |
Urszula
|
|
do Maxella
Wiem , że wszyscy Ci dziękują, ale i ja muszę to zrobić. Czytałam to forum od marca, ale niestety nie miałam gdzie wędzić. Dzięki Abratkowi i jego starej lodówce już jutro będę miała wędzarkę. Dzisiaj skoro świt udałam się na targ i zakupiłam mięsko oraz inne dodatki na kiełbaskę swojską . Teraz już się pekluje pekluje . Mam do Ciebie pytanie co do mieszania. Napisałeś jak młodą mężatkę .Ja swoją kiełbaskę mieszałam 20 minut ,nie wiem czy to wystarczy i czy ewentualnie gdyby to było mało mogę ją jeszcze pomieszać przed włożeniem w jelita. Mięsko było dość kleiste. I jeszcze jedno pytanie dotyczące wędzarki z lodówki. Na dole jakby w podłodze wycięliśmy otwór 30x30 cm, a na górze 10x10 cm czy ta na górze nie będzie za mała , może ją powiekszyć? Z góry dziękuję.
|
[12.08] 15:41 |
Urszula
|
|
do Maxella
Wiem , że wszyscy Ci dziękują, ale i ja muszę to zrobić. Czytałam to forum od marca, ale niestety nie miałam gdzie wędzić. Dzięki Abratkowi i jego starej lodówce już jutro będę miała wędzarkę. Dzisiaj skoro świt udałam się na targ i zakupiłam mięsko oraz inne dodatki na kiełbaskę swojską . Teraz już się pekluje pekluje . Mam do Ciebie pytanie co do mieszania. Napisałeś jak młodą mężatkę .Ja swoją kiełbaskę mieszałam 20 minut ,nie wiem czy to wystarczy i czy ewentualnie gdyby to było mało mogę ją jeszcze pomieszać przed włożeniem w jelita. Mięsko było dość kleiste. I jeszcze jedno pytanie dotyczące wędzarki z lodówki. Na dole jakby w podłodze wycięliśmy otwór 30x30 cm, a na górze 10x10 cm czy ta na górze nie będzie za mała , może ją powiekszyć? Z góry dziękuję.
|
[12.08] 16:01 |
abratek
|
|
Jest mi niezmiernie miło że mam swój udział w "nawróceniu" na dobre wędliny , jednak to jest głównie WASZA zasługa - u mnie zobaczyliście tylko pomysł zagospodarowania starego urządzenia.
Co do otworów to wszystko wyjdzie "w praniu" , zależy od sposobu zasilenia dymem( może podasz opis, jakieś fotki), receptury (czy dym ma być rzadki czy gęsty, szybki przepływ czy powolny), u mnie wylot jest z rury fi100, ale ma być podłączony do komina o dość dużym podciśnieniu, u Was zapewne nie będzie też uszczelki drzwi, więc 10x10cm to chyba będzie aż nadto (proponuję zrobić jakiś szyber)
Mieszanie mięsa : jeśli jest dobrze wyrobione i kleiste to uważam że 20 minut zupełnie wystarczy
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[12.08] 16:14 |
Urszula
|
|
uszczelka w drzwiach jest ta co była . Wycięliśmy plastiki a uszczelkę przykręciliśmy z powrotem. Mąż jeszcze wyregulował drzwi (nie było to łatwe) aby mocniej docisnąć tę uszczelkę i założyliśmy jeszcze haczyk. Ta lodówka stała niestety na dworze ,niby pod zadaszeniem ale jednak na dworze i spód jest trochę zardzewiały ale to chyba nie przeszkadza ?
Czy możemy ją pomalować z zewnątrz hameritem? A co do tego otworu to może poprostu nakrywać go workiem jak myślisz?
|
[12.08] 17:44 |
abratek
|
|
Otwór można zakryć czymkolwiek (oby nie coś łatwotopliwego)
Martwi mnie natomiast pozostawienie uszczelki - nie wiem jak ona zniesie temperaturę. Chodzi o to, że nawet jeśli receptura zakłada wędzenie (przeważnie) dymem max 60stopni. to zawsze istnieje chwilowe podwyższenie temperatury (choćby przy rozgrzewaniu wędzarni). Ja uszczelkę wywaliłem, przerobiłem zawiasy pozostawiając 3 mm luzu, a następnie wykonałem nowe uszczelnienie z silikonu wysokotemperaturowego.
Oryginalne wymalowanie lodówek z tamtych lat było solidne (chyba emalia)
i dlatego powinno wytrzymać temperaturę, moja lodówa była w międzyczasie malowana lakierem renowacyjnym, dlatego usunąłem tę warstwę do "żywego" a potem pomalowałem lakierem żaroodpornym (2 spraye, jeden pozostałość po akcesoriach kominkowych), Hammerite powinien wytrzymać ale głowy nie dam. Zaznaczam że ja musiałem mieć absolutną pewność do szczelności i odporności materiałów na temp. ze względu na montaż wędzarki w piwnicy, próba "ogniowa" przebiegła pomyślnie ( 130 stopni na "liczniku"), choć przyznam że ujawniła kilka błędów szczelności (parę dziur po wkrętach)
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[15.08] 11:26 |
Rap
|
|
Witam !
Mam pytanie do Chef Paula,czy w przepisie na kurczaka wędzonego nie daje się soli i co robić z pietruszką.
Pozdrawiam !
|
[15.08] 17:40 |
Dota
|
|
Witam!
Do Maxella
Od kilku dni czytam forum. Poszukuję receptury na sznkę lub inną wędlinę z kurczaka,indyka lib wołowiny, którą można zrobić w szynkowarze. Muszę ze względu na dietę wykluczyć: peklosól, czarny i biały pieprz oraz gałkę muszk.
|
[15.08] 19:15 |
abratek
|
|
Dota - Witaj
Przeczytaj dokładnie forum ( dokładnie ten sam problem na poprzedniej stronie miała mamaadriana), a wszystko pięknie Ci się ułoży - na temat szynkowara było mnóstwo postów.
Zajrzyj na stronę do działu "wszystko o szynkowarach" (http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=69&PHPSESSID=fa8164333fe0d7f89bc7a7bfda4d36e5), a napewno sobie coś dobierzesz, generalnie robisz tak samo, tyle że zamiast peklosoli używasz zwykłej soli, nie dodajesz składników "zabronionych" - i tyle, pozostałe procedury pozostają takie same
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[15.08] 20:09 |
Chef Paul
|
|
... odpowiedź dla Pani "Doty", ...
... zawsze do kurczaka daję sól i pieprz do smaku, ...
... natkę pietruszki (w całości pęczek) wkładam do wnętrza kurczaka a po jego uwędzeniu poprostu wyrzucam, ...
bardzo dziękuję za wnikliwość i zwrócenie mi uwagi, ... poprostu to pominąłem przez roztargnienie
wszystkich przepraszam i w najbliższym czasie to poprawię
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[16.08] 16:23 |
andzio
|
|
Urszula stanowczo odradzam malowanie hameritką strasznie długo jest miękka i wydziela woń ksylenu który jest jej głównym rozpuszczalnikiem, nota bene bardzo szkodliwy!!!! Przeczytaj zalacenia przy malowaniu. Znam przypadek gościa który malował w pomieszczeniu zamkniętym i tak się nawdychał opar, że się zatruł i zszedł z dego świata. Ja mam pomalowany tą farbą tłumik od motoru i jeszcze po trzech miesiącach go czuć jak się rozgrzeje, a jeżdżę codziennie.
Poza tym mimo wszystko odradzałbym malowanie w środku bo i tak wszystko pokryje sie składnikami dymu i nie będzie korodowało, a na zewnątrz jak najbardziej. Tylko wygrzej po malowaniu kilka razy, żeby dobrze odparowały rozpuszczalniki.
Uszczelkę gumową usuń, a zrób jak radzi abratek - silikonem wysokotemperaturowym.
Moja wędzarnia jest zrobiona z blachy i wcale nie malowana. Mój kolega ma taką już kilka lat i zanosi się na to, że nas przeżyje.
Pozdrawiam.
|
[16.08] 16:41 |
Dota
|
|
Witaj abratek!
Przyznam się, że forum zaczęłam czytać od pierwszej strony i dopiero wczoraj wieczorem doczytałam do str 177. Dziękuję za odpowiedź
Dota
|
[16.08] 16:42 |
Urszula
|
|
dzięki Andziu za podpowiedź. Pierwsze wędzenie mamy już za sobą. Wewnątrz już się sama "pomalowała" a z pomalowaniem na zewnątrz daliśmy sobie spokój. Co do uszczelki to wytrzymała ale napewno trzeba będzie ją wymienić . Nasza kiełbasa jest super, jak na pierwszy raz. Trochę za długo ją wędziliśmy i chyba na początku dym był za gorący. Ponadto trochę źle nabiliśmy ją w kiełbaśnice i stykała się ze sobą , ale poradziliśmy sobie wkłając między kiełbasę zapałki oczywiście bez siarki. Bardzo nas wciągnęło to wędzenie i już myślimy co następnego zrobić , a naszą pierwszą kiełbaskę traktowaliśmy niemalże jak trzecie dziecko (mamy dwoje) Dzięki Wam wszystkim serdeczne za rady i za to forum i jeszcze na koniec jeszcze jedno pytanie jak zrobić żeby ten dym był zimny , czy regulować odległością paleniska czy drewnem ... z góry dziękuję.
|
[16.08] 16:47 |
abratek
|
|
Nie napisałaś jaka jest odległość paleniska od wędzarki ( u mnie 2 metry)
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[16.08] 21:46 |
mn
|
|
|
[16.08] 21:47 |
Urszula
|
|
140 cm i chyba zbyt duży przekrój , 35x35cm z płytek chodnikowych
|
[16.08] 22:06 |
mn
|
|
|
[16.08] 22:09 |
abratek
|
|
Duży przekrój kanału dolotowego raczej nie zwiększy temperatury (jedynie może osłabić ciąg), radziłbym zmniejszyć do 20x20
odległość możnaby zwiększyć ,ale pamiętaj że decydująca jest temperatura na dworze,
ważny jest też sposób palenia - po rozpaleniu należy trochę odczekać aż wytworzy się żar i rozgrzeje (osuszy) wędzarnia, a potem dokładać po trochu małych kawałków drewna, przydałoby się też ograniczenie dostępu powietrza do paleniska (np przykryć jakąś blachą)
"mn" - wystartować nie możesz? 
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[16.08] 22:14 |
abratek
|
|
A propos malowania, ja swoją lodówkę malowałem głównie do zdjęć, ale też dlatego że lakier był zdarty do żywego (kiedyś odnawiana była zwykłą farbą), a w piwnicy mam sporą wilgoć ,
natomiast środka nie ruszałem - tylko sprawdziłem odporność emali na wysokie temp. http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[16.08] 22:25 |
mn - nie wiem jak
|
|
|
[16.08] 22:57 |
Maxell
|
|
Wpisz swój nick, w czesci tresc wpisz tekst,
nacisnij na dole wy[lij odpowiedz.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[17.08] 15:20 |
Maxell
|
|
Witam
Ale tutaj trwa ciągła dyskusja; nie mozna sie dopchać z poste, 
Dobrzy ludzie, ja sobie na stronke wklejam zdjęcia, wklepuje teksty, itd., a nikt nie pisze, czy to idzie w dobrym, czy złym kierunku, czy cos zmienić, czy poprawić.
Jakie przepisy podawać, co jeszcze, w pierwszej kolejności, uzupełnić?
Odezwijcie się.
PS. Ale to zdjęcie z nocnego wedzenia jest super. Dzięki Leszku. 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[17.08] 15:32 |
abratek
|
|
Nie dziw się - są wakacje (przynajmniej dla większości )
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[17.08] 19:35 |
Chef Paul
|
|
... Maxell, ... idzie w doskonałym kierunku (wersja amerykańska również), ... najbardziej podoba mi się "prababcia" - (kiedy czytam te przepisy gwałtownie staję się głodny), ...
... to były czasy ... i komu to k***a przeszkadzało
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|