o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[10.08] 17:31 Urszula
czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie jelita najlepiej kupić do kiełbasy i ile. Chcę zrobić kiełbasę z 6,5 kg mięsa?

[10.08] 17:56 grzes855
Skontaktuj się z Mirkiem (kmiro69@poczta.onet.pl ) to fachowiec w tej dziedzinie a zarazem nasz zaopatrzeniowiec.

[10.08] 18:34 Maxell
Urszula, jaka kiełbasę chcesz robić?
Bo to jest także dosyć ważne przy doborze jelit.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[10.08] 20:12 urszula
Kiełbasę swojską to pierwsza w moim życiu. Dziś właśnie z mężem rozpoczęliśmy budowę wędzarni ze starej lodówki według pomysłu Abratka. Za wszelkie sugestie i porady z góry dziękuję.

[10.08] 20:24 Maxell
Na swojską nadają się najlepiej zwykłe kiełbasnice, czyli jelita wieprzowe o średnicy 32-36 mm.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[11.08] 17:33 andzio
Maxell, posyłam Ci na skrzynkę 3 przepisy na wyroby z mięsa drobiowego. Jednocześnie chciałem poinformować wszystkich iż recepturami wyjściowymi do moich wyrobów były przepisy na poszczególne kiełbasy zaczerpnięte z naszej stronki wędlinarskiej. Zostały one poddane modyfikacjom ze względu na zastosowanie innego rodzaju surowca. Myślę, że nie będziecie mi tego mieli za złe. Przepisy podaję dla wszystkich amatorów drobiu, którzy zechcą z nich skorzystać i nie tylko.
Receptury zostały przeze mnie sprawdzone w praktyce, a wyroby uzyskały "certyfikat jakości i smaku" wśród mojej rodziny i znajomych. Gorąco polecam.
Są to:
-kabanosy drobiowe
-kiełbasa krakowska drobiowa pieczona
-kiełbasa szynkowa drobiowa parzona.
Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego.

[12.08] 14:26 walka   (walkaczor@hotmail.com)
Mam pytanie do uczestnikow forum.Czy ktos uzywa napycharki do kielbas wyprodukowanej w Nadarzynie k/W-wy.Prosze o opinie.Widze ze prawie Wszyscy urlopuja.Zycze wspanialej pogody i opalenizny na braz.Pozdrawiam - Waldek

[12.08] 15:33 Urszula
do Maxella
Wiem , że wszyscy Ci dziękują, ale i ja muszę to zrobić. Czytałam to forum od marca, ale niestety nie miałam gdzie wędzić. Dzięki Abratkowi i jego starej lodówce już jutro będę miała wędzarkę. Dzisiaj skoro świt udałam się na targ i zakupiłam mięsko oraz inne dodatki na kiełbaskę swojską . Teraz już się pekluje pekluje . Mam do Ciebie pytanie co do mieszania. Napisałeś jak młodą mężatkę .Ja swoją kiełbaskę mieszałam 20 minut ,nie wiem czy to wystarczy i czy ewentualnie gdyby to było mało mogę ją jeszcze pomieszać przed włożeniem w jelita. Mięsko było dość kleiste. I jeszcze jedno pytanie dotyczące wędzarki z lodówki. Na dole jakby w podłodze wycięliśmy otwór 30x30 cm, a na górze 10x10 cm czy ta na górze nie będzie za mała , może ją powiekszyć? Z góry dziękuję.

[12.08] 15:41 Urszula
do Maxella
Wiem , że wszyscy Ci dziękują, ale i ja muszę to zrobić. Czytałam to forum od marca, ale niestety nie miałam gdzie wędzić. Dzięki Abratkowi i jego starej lodówce już jutro będę miała wędzarkę. Dzisiaj skoro świt udałam się na targ i zakupiłam mięsko oraz inne dodatki na kiełbaskę swojską . Teraz już się pekluje pekluje . Mam do Ciebie pytanie co do mieszania. Napisałeś jak młodą mężatkę .Ja swoją kiełbaskę mieszałam 20 minut ,nie wiem czy to wystarczy i czy ewentualnie gdyby to było mało mogę ją jeszcze pomieszać przed włożeniem w jelita. Mięsko było dość kleiste. I jeszcze jedno pytanie dotyczące wędzarki z lodówki. Na dole jakby w podłodze wycięliśmy otwór 30x30 cm, a na górze 10x10 cm czy ta na górze nie będzie za mała , może ją powiekszyć? Z góry dziękuję.

[12.08] 16:01 abratek
Jest mi niezmiernie miło że mam swój udział w "nawróceniu" na dobre wędliny , jednak to jest głównie WASZA zasługa - u mnie zobaczyliście tylko pomysł zagospodarowania starego urządzenia.
Co do otworów to wszystko wyjdzie "w praniu" , zależy od sposobu zasilenia dymem( może podasz opis, jakieś fotki), receptury (czy dym ma być rzadki czy gęsty, szybki przepływ czy powolny), u mnie wylot jest z rury fi100, ale ma być podłączony do komina o dość dużym podciśnieniu, u Was zapewne nie będzie też uszczelki drzwi, więc 10x10cm to chyba będzie aż nadto (proponuję zrobić jakiś szyber)

Mieszanie mięsa : jeśli jest dobrze wyrobione i kleiste to uważam że 20 minut zupełnie wystarczy

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[12.08] 16:14 Urszula
uszczelka w drzwiach jest ta co była . Wycięliśmy plastiki a uszczelkę przykręciliśmy z powrotem. Mąż jeszcze wyregulował drzwi (nie było to łatwe) aby mocniej docisnąć tę uszczelkę i założyliśmy jeszcze haczyk. Ta lodówka stała niestety na dworze ,niby pod zadaszeniem ale jednak na dworze i spód jest trochę zardzewiały ale to chyba nie przeszkadza ?
Czy możemy ją pomalować z zewnątrz hameritem? A co do tego otworu to może poprostu nakrywać go workiem jak myślisz?

[12.08] 17:44 abratek
Otwór można zakryć czymkolwiek (oby nie coś łatwotopliwego)
Martwi mnie natomiast pozostawienie uszczelki - nie wiem jak ona zniesie temperaturę. Chodzi o to, że nawet jeśli receptura zakłada wędzenie (przeważnie) dymem max 60stopni. to zawsze istnieje chwilowe podwyższenie temperatury (choćby przy rozgrzewaniu wędzarni). Ja uszczelkę wywaliłem, przerobiłem zawiasy pozostawiając 3 mm luzu, a następnie wykonałem nowe uszczelnienie z silikonu wysokotemperaturowego.
Oryginalne wymalowanie lodówek z tamtych lat było solidne (chyba emalia)
i dlatego powinno wytrzymać temperaturę, moja lodówa była w międzyczasie malowana lakierem renowacyjnym, dlatego usunąłem tę warstwę do "żywego" a potem pomalowałem lakierem żaroodpornym (2 spraye, jeden pozostałość po akcesoriach kominkowych), Hammerite powinien wytrzymać ale głowy nie dam. Zaznaczam że ja musiałem mieć absolutną pewność do szczelności i odporności materiałów na temp. ze względu na montaż wędzarki w piwnicy, próba "ogniowa" przebiegła pomyślnie ( 130 stopni na "liczniku"), choć przyznam że ujawniła kilka błędów szczelności (parę dziur po wkrętach)

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[15.08] 11:26 Rap
Witam !
Mam pytanie do Chef Paula,czy w przepisie na kurczaka wędzonego nie daje się soli i co robić z pietruszką.
Pozdrawiam !


[15.08] 17:40 Dota
Witam!
Do Maxella
Od kilku dni czytam forum. Poszukuję receptury na sznkę lub inną wędlinę z kurczaka,indyka lib wołowiny, którą można zrobić w szynkowarze. Muszę ze względu na dietę wykluczyć: peklosól, czarny i biały pieprz oraz gałkę muszk.


[15.08] 19:15 abratek
Dota - Witaj
Przeczytaj dokładnie forum ( dokładnie ten sam problem na poprzedniej stronie miała mamaadriana), a wszystko pięknie Ci się ułoży - na temat szynkowara było mnóstwo postów.
Zajrzyj na stronę do działu "wszystko o szynkowarach" (http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=69&PHPSESSID=fa8164333fe0d7f89bc7a7bfda4d36e5), a napewno sobie coś dobierzesz, generalnie robisz tak samo, tyle że zamiast peklosoli używasz zwykłej soli, nie dodajesz składników "zabronionych" - i tyle, pozostałe procedury pozostają takie same


http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[15.08] 20:09 Chef Paul
... odpowiedź dla Pani "Doty", ...
... zawsze do kurczaka daję sól i pieprz do smaku, ...
... natkę pietruszki (w całości pęczek) wkładam do wnętrza kurczaka a po jego uwędzeniu poprostu wyrzucam, ...
bardzo dziękuję za wnikliwość i zwrócenie mi uwagi, ... poprostu to pominąłem przez roztargnienie
wszystkich przepraszam i w najbliższym czasie to poprawię
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[16.08] 16:23 andzio
Urszula stanowczo odradzam malowanie hameritką strasznie długo jest miękka i wydziela woń ksylenu który jest jej głównym rozpuszczalnikiem, nota bene bardzo szkodliwy!!!! Przeczytaj zalacenia przy malowaniu. Znam przypadek gościa który malował w pomieszczeniu zamkniętym i tak się nawdychał opar, że się zatruł i zszedł z dego świata. Ja mam pomalowany tą farbą tłumik od motoru i jeszcze po trzech miesiącach go czuć jak się rozgrzeje, a jeżdżę codziennie.
Poza tym mimo wszystko odradzałbym malowanie w środku bo i tak wszystko pokryje sie składnikami dymu i nie będzie korodowało, a na zewnątrz jak najbardziej. Tylko wygrzej po malowaniu kilka razy, żeby dobrze odparowały rozpuszczalniki.
Uszczelkę gumową usuń, a zrób jak radzi abratek - silikonem wysokotemperaturowym.
Moja wędzarnia jest zrobiona z blachy i wcale nie malowana. Mój kolega ma taką już kilka lat i zanosi się na to, że nas przeżyje.
Pozdrawiam.

[16.08] 16:41 Dota
Witaj abratek!
Przyznam się, że forum zaczęłam czytać od pierwszej strony i dopiero wczoraj wieczorem doczytałam do str 177. Dziękuję za odpowiedź
Dota

[16.08] 16:42 Urszula
dzięki Andziu za podpowiedź. Pierwsze wędzenie mamy już za sobą. Wewnątrz już się sama "pomalowała" a z pomalowaniem na zewnątrz daliśmy sobie spokój. Co do uszczelki to wytrzymała ale napewno trzeba będzie ją wymienić . Nasza kiełbasa jest super, jak na pierwszy raz. Trochę za długo ją wędziliśmy i chyba na początku dym był za gorący. Ponadto trochę źle nabiliśmy ją w kiełbaśnice i stykała się ze sobą , ale poradziliśmy sobie wkłając między kiełbasę zapałki oczywiście bez siarki. Bardzo nas wciągnęło to wędzenie i już myślimy co następnego zrobić , a naszą pierwszą kiełbaskę traktowaliśmy niemalże jak trzecie dziecko (mamy dwoje) Dzięki Wam wszystkim serdeczne za rady i za to forum i jeszcze na koniec jeszcze jedno pytanie jak zrobić żeby ten dym był zimny , czy regulować odległością paleniska czy drewnem ... z góry dziękuję.

[16.08] 16:47 abratek
Nie napisałaś jaka jest odległość paleniska od wędzarki ( u mnie 2 metry)

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[16.08] 21:46 mn


[16.08] 21:47 Urszula
140 cm i chyba zbyt duży przekrój , 35x35cm z płytek chodnikowych

[16.08] 22:06 mn


[16.08] 22:09 abratek
Duży przekrój kanału dolotowego raczej nie zwiększy temperatury (jedynie może osłabić ciąg), radziłbym zmniejszyć do 20x20
odległość możnaby zwiększyć ,ale pamiętaj że decydująca jest temperatura na dworze,
ważny jest też sposób palenia - po rozpaleniu należy trochę odczekać aż wytworzy się żar i rozgrzeje (osuszy) wędzarnia, a potem dokładać po trochu małych kawałków drewna, przydałoby się też ograniczenie dostępu powietrza do paleniska (np przykryć jakąś blachą)


"mn" - wystartować nie możesz?

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[16.08] 22:14 abratek
A propos malowania, ja swoją lodówkę malowałem głównie do zdjęć, ale też dlatego że lakier był zdarty do żywego (kiedyś odnawiana była zwykłą farbą), a w piwnicy mam sporą wilgoć ,
natomiast środka nie ruszałem - tylko sprawdziłem odporność emali na wysokie temp.
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[16.08] 22:25 mn - nie wiem jak


[16.08] 22:57 Maxell
Wpisz swój nick, w czesci tresc wpisz tekst,
nacisnij na dole wy[lij odpowiedz.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[17.08] 15:20 Maxell
Witam
Ale tutaj trwa ciągła dyskusja; nie mozna sie dopchać z poste,
Dobrzy ludzie, ja sobie na stronke wklejam zdjęcia, wklepuje teksty, itd., a nikt nie pisze, czy to idzie w dobrym, czy złym kierunku, czy cos zmienić, czy poprawić.
Jakie przepisy podawać, co jeszcze, w pierwszej kolejności, uzupełnić?
Odezwijcie się.

PS. Ale to zdjęcie z nocnego wedzenia jest super. Dzięki Leszku.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[17.08] 15:32 abratek
Nie dziw się - są wakacje (przynajmniej dla większości )


http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[17.08] 19:35 Chef Paul
... Maxell, ... idzie w doskonałym kierunku (wersja amerykańska również), ... najbardziej podoba mi się "prababcia" - (kiedy czytam te przepisy gwałtownie staję się głodny), ...
... to były czasy ... i komu to k***a przeszkadzało
serdecznie pozdrawiam
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc