o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[07.04] 09:38 fentel
No. Chyba się wreszcie zalogowałem, bo musiałem teraz wpisać hasło.

[07.04] 11:31 robert
Maxell dlaczego wyczysciles moj kometarz do artykulu Wolowina Graficzny Podzial tuszy Wolowej przeciez nikt w polsce tak nie dzieli wolowiny np:ligawa w tym opisie to jest seemerrole! w jakim to jezyku!? polaka ucz po polsku. W tym opisie niema karku,rozbratela, szponder nazywa sie lata co to jest ?lwykasuj ten artykul nie rob sobie obciachu takimi opisami bo masz tam lepsze po polsku i fachowe pozdrawiam
[07.04] 11:35 Maxell
Kolego wykasowałem go dlatego, że nie jest to komentarz cokolwiek wnoszący. Mamy taki zwyczaj, że jesli ktoś stwierdzi bład to go zgłasza i opracowuje w miejsce błędnego swój art. Tak to działa.
A jesli chodzi o podział to nie masz racji.
Wyjasni ci to kol. Krzysztof, o co w tym miejscu go proszę, który nadesłał zdjęcia i opisy, a na codzień zajmuje sie międzynarodowym handlem półtuszami i mięsem.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[07.04] 11:37 Maxell
Oczywiście nie dodaję, iż był troszke w stosunku do mnie obraźliwy.
nastepnym razem zanim skomentujesz, zapytaj na forum, a najlepiej podeślij opracowanie poprawne wg ciebie, bym je mógł wrzucić.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[07.04] 11:39 Maxell
O tym, że nie miałem w tym złych intencji świadczy fakt nie zablokowania twego IP przy wejściu na stronke.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[07.04] 11:58 fentel
Baka i Robert. Siądźcie na tyłkach i rysujcie LOGO, to Wam przejdzie.
Nie róbcie zadym.


[07.04] 14:50 Maad8
Baka, nie ośmieszaj się!. Wszystko co czytasz na tych stronach, a także na www.wedlinydomowe.pl to zasługa Maxella - bo to on zaczął tę przygodę, on rozbudził w nas wiarę, że można samemu robić cudowne wędlinki, on pokazał jak można poświecać swój czas (i pieniądze) dla publicznego dobra, on się dzielił wiedzą i doświadczeniem - on pokazał jak dawać a nie tylko egoistycznie brać.
Wykazał tyle życzliwości i serca do tych, którzy stawiają pierwsze kroki w zadymianiu, że twoje odzywki urażonego dzieciaka są naprawdę żałosne.
Wiesz co to znaczy prowadzić taki serwis? Wiesz ile czasu to zajmuje?
Wiesz ile trzeba wysiłku w to włożyć?
A ty co zrobiłeś dla innych? Nic, bo nawet nie chcialo ci się przeczytać tych 241 stron z oliwki i kilkuset artykułów na wedlinachdomowych, żeby znaleźć odpowiedź na swoje (trywialne) pytanie. A to naprawdę jest kopalnia wiedzy.
Wracaj do swojej piaskownicy, bo ci ktoś jeszcze łopatkę podwędzi.
Klasy II oczywiście i w ciepłym dymie.

[07.04] 14:56 robert
maxell masz u siebie artykul Wszystko O Miesie Wspanialy Stary AtlasRozbioru Tusz Z recznie malowanymi ilustraciami to jest fachowa literatura!!!polecam samoukom!!sa tam dokladne opisy rozbioru i z tego atlasu przenies opis wolowiny do dzialu WOLOWINA.a tamten przenies do dzialu handel zagraniczny.BEZ URAZY ps. kolega krzysztow jest handlowcem a ja rzeznikiem pozdrawiam
[07.04] 15:06 robert
maxell nie chce sie z nikim tutaj drapac Strona jes super ale artykuly powinny byc fachowe
[07.04] 15:40 CO2
Gdzie można kupić szynkowar, moje foremki do szynki już się mocno sfatygowały.
[07.04] 17:01 Dziki
Maxell próbuje się zalogować od iluś dni. Buszuję po stronach i tematach i niestety nie znajduję opcji do zalogowania się. wszedłem wpreferencje, wstawiłem hasło. Teraz piszę do forum, a program nie żada hasła. Nie rozumiem tego. Wydaje mi się, że coś jest tutaj pokopane. Chyba, że jestem nie kumaty. Podaję Ci adres i bądź tak dobry i przeprowadź mnie przez logowanie.
Przy okazji proszę o podpowiedź dotyczącą okorowania drewna do wędzenia. Czy każde drewno używane do wędzenia powinno, czy musi być okorowane?
Dziki

[07.04] 17:04 Dziki
Maxell okazuje się, że program poprosił o hasło dopiero po napisaniu postu. Widać, w opcjii preferencje wystarczyło wpisać co wpisałem i to jest chyba zologowanie.
Dziki

[07.04] 20:25 Jakub
dosć mam wędlin ze sklepu , proszę o informację jak mogę sam zrobić
białą kiełbasę
Pozdrawiam Jakub

[07.04] 20:30 miro
prosze bardzo http://wedlinydomowe.pl//articles.php?topic=35 dwa przepisy na białą kiełbaske

Mirosław

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[07.04] 21:24 fentel
Co to się dzieje z Chefem Paulem? Dawno się nie ujawniał. Miał w połowie tego roku ukończyć książkę o wyrobach. Wszyscy czekamy na ten hit.

[07.04] 22:26 strampek
Właśnie skończyłem "lisiecką" wg. przepisu ze stronki. Użyłem polędwiczek wieprzowych. Nie takie drogie. 14,90 za kg.Jutro wędzę.
Zobaczę co wyjdzie. Robiłem dokładnie wg. przepisu chociaż zastanawiam się czy w przepisie nie jest za dużo pieprzu? 2,5 g/kg. mięsa. Jutro dam znać.

[07.04] 23:33 Józek
C2: podaję adresy z szynkowarami na Allegro. Mało ofert i cena tych urządzeń niestety ciągle idzie w górę - może daltego, że przed świętami popyt większy?
http://www.allegro.pl/item95782427_szynkowar_urzadzenie_do_wyrobu_szynki_w_domu.html
http://www.allegro.pl/item97135389_szynkowar_urzadzenie_do_domowego_wyrobu_szynki.html
[07.04] 23:37 MirekB   (technika@psn.com.pl)
Chef Paul wyjechał do Ameryki. Wraca chyba pod koniec kwietnia.

Fentel
Co do LOGO naszej strony czy jak to tam nazwałeś, pomysł nie jest głupi. Można zrobić logo w postaci np. flagi, proporczyka czy naklejki samoprzylepnej którą można przykleić w dowolnym miejscu np. na działce, bramie , domu czy nawet na tylne szybie samochodu. Można też wyhaftowac na koszulkach, krawatach czy czapeczkach, lub też zrobić kalkomanię na koszulki.
Mam kolegę który prowadzi firmę produkującą wszystko to o czym napisałem. Przy zbiorowym zamówieniu możemy wynegocjowac całkiem przystępne ceny. Poza tm w każdym większym mieście ( ja mieszkam w Warszawie) są firmy produkujące takie gadżety.
Ja mam kilka pięter poniżej grafika ktorego ew. namówię do spółpracy. Natomiast zupełnie nie mam poysłu (nie mam drygu artystycznego) co takie LOGO mogło by przedstawiać. Jesli są tu urodzeni domorośli pseudo graficy to niech może Maxell stworzy na stronie mały kącik gdzie przedstawialibyśmy projekty. Tworzyc takie wytwory można w wielu programach graficznych, natomiast do Maxella trzeba by wysyłać format jpg. Pózniej po wybraniu i zaakceptowaniu konkretnego pomysłu, autor musiał by dostarczyć projekt w jakimś cywilizowanym pliku graficznym np. Corell.
Tyle moich wypocin na temat logo.

Co do kupienia szynkowara to pisaliśmy o tym wiele stron wcześniej, nie jestem w stanie podać na której.. Ja zrobiłem trzy sztuki z puszek z nierdzewki dostępnych w niektórych większych marketach. Jako docisk użyłem sprężynę którą dostałem od "osiedlowego" tapicera. Zreszta w dziale szynkowary były opisy jak to zrobić. W razie czego służę pomocą jak to zrobić. Właśnie studzę w lodówce kolejny wyrób z szynkowara. Tyle że ja nie mielę miesa na maszynce, tylko kroję w całkiem spore kawałki, pekluję kilka dni na sucho, dodaję przyprawy i parzę. Robię tak już po raz kolejny, zawsze z łopatki i mięsko wspaniale się skleja a smak ma przyzwoity. Mniam. Polecam.
MirekB.

[08.04] 09:04 fentel
MirekB
Z tym LOGO to nie taka prosta sprawa. Dwa dni walczę z tym temetem.
Myślałem, że mam ''talenta" i to takie proste. Wychodzą mi same bzdety.
Gdybym wysłał to Maxellowi to dopiero by się uśmiał .
Już sam straciłem wątek co ma być na tym LOGO.
Czeba czekać na jakieś natchnienie, albo zaangażować rodzinkę i znajomych.

[08.04] 09:10 fentel
Miało być" trzeba czekać "a nie "czeba " - przepraszm.

[08.04] 11:49 miro
Witam

Temat wykonania logo jest bardzo ciekawy jednak żeby takie logo wykonać musimy uzgodnić-wymyśleć, co ma na nim być i jaki zwrot ma nas symbolizować. Najprościej było by "wędliny domowe" jednak po namyśle stwierdziłem, że jak ktoś umieści taką flagę przy swoim domu to jednoznacznie skojarzy się to niewtajemniczonym z wyrobem i pewnie sprzedażą takowych wyrobów,więc chyba to hasło odpada.

Proponuje założenie na forum "wędlin domowych" osobnego działu gdzie każdy zainteresowany przedstawiałby swoją opisową wizje logo.
Wykonanie graficzne pozostawiłbym na sam koniec, bo to już prostsza sprawa.
Sam współpracuje z wieloma grafikami i nie powinno być z tym problemu.

Co wy na to?.

Pozdrawiam Mirosław

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[08.04] 11:56 miro
Wracając do tematu.

Na logo strony "wędliny domowe" jak byk widnieje hasło "wędzarnicza brać" i to już jest dobry poczatek do stworzenia naszego logo, ale poczekajmu może ktoś z nas wymyśli lepsze.

Mirosław

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[08.04] 12:03 fentel
Miro.
Masz rację. Najpierw musimy zacząć od opisowej wizji naszego LOGO, a dopiero opracować graficznie.
Ja zacząłem od śmisznych bazgrołów. Szczęście, że nikt tego nie widział. He-he.





[08.04] 12:07 fentel
Miro.
Zaraz sami stworzymy LOGO.
" Wędzarnicza Brać" a pod spodem " CZUJ DYM"

[08.04] 12:24 fentel
" Zadymiacze Wszystkich Krajów - Łączcie Się !!! "
albo " MAXELLLAND"
Ale się rozkręciłem. Co nie?

[08.04] 12:53 CO2
Witam
Dziękuje za adresy, ale ja szukam dekoracyjnych form - ze wzorkiem np. świątecznym. Mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie i odpowiedz.
[08.04] 13:38 miro
Dla tych co nie mają gdzie wędzić

http://www.100per.pl/x_C_I__P_28416751.html

Mirosław

Ps.A po zrąbki zapraszam do mnie






Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[08.04] 13:45 miro
Wędzenie w woku

http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4362

M

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[08.04] 13:46 miro
wedzenie ryb

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=833&Itemid=102

M

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
[08.04] 14:15 miro
Pobawiłem się trochę w tworzenie naszego logo.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=1513#1513

Prosze popatrzcie sami. Pomysły bardzo mile widziane.




Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc