o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[05.02] 18:55 andzio
Seminole -przyjęte zgłoszenie

[05.02] 19:09 Seminole
Jak uwedzic kielbase w ciagu 20 sekund? Maxell mnie chyba zabije!!

Tetryk ubolewal w swoim super artykule Nr. 43, 19.01 o pompowaniu miesa woda. Jak juz je mieszamy z woda to czego nie wedzic bez dymu?
Dym w plynie tzw. Liquid Smoke stoi na polce w amerykanskich supermarkietach, co gorsze producenci wedlin stosujago masowo. Wystarcza 1 lyzeczka na 2 kg miesa.

Dym w plynie jest produkowany poprzez palenie wilgotnego drzewa
Hickory (Slownik je nazywa Bialy Orzech Amerykanski i jest to ulubione drzewo do wedzenia w USA), nastepnie dym jest skondensowany w plyn, filtrowany i bedac naturalnym produktem dodany do miesa.
Etykietka mowi "Polska Kielbasa Wedzona" an adole malutkie literki dodaja: "Naturalny Dym Dodany". Durny klient dostaj w d... , gryzie kielbase i czujac dym cieszy sie , ze dobrze uwedzona.
[05.02] 19:15 Seminole
Wedzenie przez 20 sekund, ciag dalszy. Dwa razy mnie Maxell nie zabije wiec jedziemy dalej
Maxell powie tak ale kolor kielbasy bedzie kijowy! Amerykanie to dobrzy oszusci, jelita juz sa odpowiednio zafarbowane, przeciety kolek nie ma pojecia jak kielbasa ma wygladac. "klient to widzi, klient to kupi"
Klient jest glupi.
Mam nadzieje, ze bylo interesujace
[05.02] 19:31 Papcio
Seminole - Bardzo mi przypadła do gustu Twoja wypowiedż! Pasuje do amerykanów. Maxell pisał teź na temat mokrego „wędzenia” więc nie zostaniesz zgładzony [uśmiech]
Andzio dzięki za przesyłkę, moja już niedługp powinna dotrzeć do Ciebie. Kończę poprawki.
Poizdrawiam

[05.02] 19:54 Seminole
Jerky.
Jerky sie wsuwa glownie w USA gdzie znajduje sie na kazdej stacji benzynowej y w najmniejszym sklepie i najwiekszym sklepie.
Na pewno wywodzi sie to z czasow kowbojskich : bylo lekkie, pozywne
i nie psulo sie przez dlugi okres czasu. Do tematu :

Porownywalem tuziny przepisow z ronych amerykanskich ksiazek
i jedna przyprawa wszedzie sie powtarza : "Worcestershire Sauce" -
jest to rodzaj naszego Maggi, kolor czarny i dosc specyficzny smak.
Anglicy uzywaja ten sauce prawie zawsz jedzac boczek z jajkami na sniadanie.

Worcestershire Sauce nadaje jerkym ten specyficzny smak.

[05.02] 20:07 zeb74477
ANDZIO


potwierdzam na OGÓLNYM forum ... nie tylko E-mail'em dobrowolną składkę !!!!


mam małą nadzieję, że MAXELL pamięta również o tak maluczkich jak ja i moje wysublimowane preferencje kulinarne .... MAXELL dalej liczę na TWOJĄ pomoc .... choć wiem ,że to nie jest łatwy kawałek wiedzy do podania .... dlatego czekam cierpliwie ..... słyszałem coś o peklowaniu bez dalszej obróbki cieplnej .... ale brak tam było składu i receptury ..... i procedury .... a to jak sam wiesz jest mało perspektywiczne .... (chyba ,że ktoś ma do zmarnowania dość czasu ....że o SUROWCU nie wspomnę .... ---- a tego akurat chciałbym uniknąć ...)

ANDZIO
nieważne ile wyjdzie ze składowej ..... ode mnie będzie 30 PLN'ów
bez względu jak wyjdą rankingi i przeliczenia ....... potwierdzić to E-mailem ???


ze wspaniałymi i WĘDZARNICZYMI pozdrowieniami ..... zeb'RA

pozdrawiający zeb'ER w paski
[05.02] 20:10 prababcia Ania
ojojoj cała Ameryka taka sztuczna ?????????

i tacy durni klienci tam sa, co wszystko kupią ?

bo ładnie wygląda ??

- no, to dlatego my "WEDZARNICZA BRAC" wzielismy sprawy w swoje ręce

sami sobie peklujemy, sami wędzimy.....


szczupak
[05.02] 20:16 waldemar   (grato@earthlink.net)
Czesc Seminole.
Owszem istnieje Liquid Smoke ktory jest uzywany przy wyrobie niektorych
gatunkow kielbas ale nia az na taka skale ,czesciej uzywa sie jednak trocin
badz twardego drewna bo "glupi amerykanin" tez ma swoj smak w tym kraju
w niektorych jego stanach ludziska potrafia naprawde przy pomocy ognia i dymu zrobic niezle miesko , poza tym coraz wieksza poularnoscia ciesza sie sklepy z naturalna zywnoscia gdzie weldlin w szelakiegoi rodzaju jest pod dostatkiem opartych na starych recepturach i technologiach , sa farmy ktore
posiadaja certyfikaty zywnosci naturalnej i tam sie kupuje zdrowe miesko z uboju wolowine .wieprzowine ,baranine,drob jest drozsze ale jest i jest go coraz wiecej na rynku zapanowal tutaj trend na zdrowa zywnosc , w zrosla znacznie sprzedaz wieprzowiny po w padkach w Angli z wolowina jedza ja rowniez ci koszerni . Spotkalem kiedys rodaka , ktory opowiedzial mi jak to
w Kraju z kilograma mieska w finalnym wyrobie uzyskuja 1.60 kg i wiecej ....
Wiec trudno okreslic kto tutaj jest madry a kto nie jest , liczy sie rynek i sprzedaz ....ale jakosc tez,ludzie tutaj chca jesc zdrowo.
Dobrze sie stalo ze powstalo to forum ,Maxwell zeby nam tylko "zieloni" nie zarzucili zajakis czas ze zadymilismy troche nasza matke ziemie a co za tym idzie pingwiny beda brac ciepla kapiel
Pozdrawiam
Waldemar
[05.02] 20:24 anteK
..moje trzy grosze - lub ile trzeba
- dokładam do stronki bez zastanowienia.
Kiedy wpłacić ??
[05.02] 20:41 Seminole
Waldemar kochany kolego nie bierz sobie tego tak do serca. Miszkasz w
Nowym Yorku gdzie masz dostep do dobrych wedlin w rosyjskich dzielnicach Brooklunu "Brighton Beach" i "Coney Island" czy w Polskiej dzielnicy Brooklynu "Grrenpoint" gdzie sa super wyroby na Manhattan Ave (Polam i inne) i Nassau Ave (Steve's Meat Market. Nie zapominajmy o starym sklepie ukrainskim w Manhattanie na 2 Ave i 9 ulicy "KUROWICKY" gdzie kupowalem kabanosy juz w 1972.

No do pobicia jest Chicago gdzie kroluje w ten chwili 'BOBAK". Rodacy moga kliknac z ciekawosci na www. bobak.com
Problem jest, ze jak wyjedziesz poza te miasta np. na Floryde, to nie ma juz dobrych wedlin a drobne polskie sklepiki sprowadzaja towar samolotem z Chicago lu Nowego Yorku co powoduje zla cene i bol glowy jak paczka pojdzie w zla strone. Kalifornia nie lepsza, zdany jestes na amerykanski supermarket, gdzie wedzenie nie istnieje.
[05.02] 21:00 Seminole
Prababcia Ania!
Masz racje - towar musi byc ladny i wzglednie zjadliwy. : 1. Kielbasa musi byc pulchna, wiec trzeba dodac "Soy Protein Concentrate" - nie marszczy sie i gubi mniej wagi podczas wedzenia 2.Ascorbic Aids (Rodzina vitaminy C) podtrzymuje dluzej kolor kielbas, swiatlo jarzeniowe potrafi zmienic kolor. Kielbasy ida na linii gdzie maszyny wstrzykuja dym w plynie poprzez male dyszki itd. Nie jestem masarzem czy rzeznikiem ale potrafie czytac : lista dodatkowych chemikalii na opakowaniu jest b..a..r..d..z..o dluga.
To samo bedzie w kraju!!!
Rzeznik, ktorego znam osobiscie wedzi polska kielbase przez tylko 20 minut, nie ma mowy, zeby byla w srodku uwedzona.

[05.02] 21:26 Maxell
Teraz nie mam zbyt dużo czasu, bo siedzimy nad stronką, ale w wolnej chwili podam polska instrukcę stosowania formy aerozolowej BRWD wraz z nasycaniem powierzchni "płynnym dymem", wywoływaniem i utrwalaniem barwy i tp.
Warto sobie poczytać, abyśmy wiedzieli co tak naprawde wcinamy. Pomijam już chemikalia wewnętrzne i tłuszcz z wodą. Teraz dochodzą jeszcze sprawy chemii zewnetrznej.
pozdro.

[06.02] 00:34 Seminole
Wow...Srodek nocy i nikogo przy komputerze. Prababacia Ania poleciala na DISCO, Wodz Maxell zmienia po raz dwudziesty strone
a reszta szlachty wedzi kielbasy i pedzi bimber pod oslona nocy.

Ide w swiat..

[06.02] 05:09 prababcia Ania
Czytałam w prasie, że nasze wędliny "bejcuje" się, właśnie takim "płynnym dymem". Opisał to dziennikarz, który prześledził całą drogę powstawania wędzonki czy kiełbasy, od chwili uboju do gotowego produktu. Opisał jak się przygotowuje mięso, czym się je szprycuje.....

Nasze polskie wyroby już od dawna nie przypominają tych sprzed lat
Cóż z tego, że nawet i ładnie wyglądają, kiedy w smaku są paskudne.
Woda z nich wypływa, po jednym dniu leżenia w lodówce kiełbasy są oślizgłe....brrrrr


szczupak
[06.02] 06:19 Yogi   (wbrych@op.pl)
jako ze tez jestem amatorem masarzem, i w przyszlosci bede korzystal z nowej strony chcialbym wniesc swoj wklad w jej powstaniu.Krotko mowiac dolaczam sie do "sciepy"(jak mowia na Slasku).Prosze o podanie jak igdzie wplacic pieniadze

[06.02] 07:29 Paweł
na kturej stronie było podane konto Maxella? nie ma na co czekać wpłacamy co będziemy nadwyręzać chłopaka finansowo. Ja wpłacam w poniedziałek
[06.02] 07:34 Paweł
jak pozbyć się tej upierdliwej poczty słyszałem coś o postach ale gdzie to jest.
POMOCY!!!!
[06.02] 08:06 prababcia Ania
Seminole, wróć ze świata

dołącz do nas



szczupak
[06.02] 08:31 andzio   (ansiand@wp.pl)
Paweł jeśli chodzi Ci o powiadomienia o nowych postach to pod okienkiem w którym wpisujesz treść Twojej odpowiedzi na forum, a nad przyciskiem Wyślij odpowiedź jest pole do zaznaczenia ( obok napis który przeczytaj), musi być odznaczone. Jesli Ci o to chodzi.
Usilnie namawiam Cię do powstrzymania się z wpłatami do momentu, aż ustalimy wspólnie szczegóły. Nie bądź w gorącym dymie wędzony
Spokojnie.
Ja proszę jednak usilnie o wykonanie tego co pisałem wcześniej odnośnie wpłat, nicków i wysłania do mnie maila.
Do tej chwili na liście znajduje się 25 osób z czego potwierdzenie przysłało 5 osób.



[06.02] 09:02 andzio
Maxell - przeczytaj pilnie pocztę odemnie.

[06.02] 10:01 fireman
Andzio.
Zgadzam się z Zeb 74477 odnośnie kwoty 30 zet. Maxell musi mieć pokrycie w kosztach uruchomienia strony, oraz zdobycia nowych materiałów w przyszłości, przecież nie ulega wątpliwości kto Tu dowodzi. Koszty napewno są wyższe teraz i powinniśmy je pokryć.
PZDR

[06.02] 10:43 zeb74477
FIREMAN

ave i na jowisza !!!
prócz zdobywania materiałów MAXELL doprowadził do PATRONATU bardzo szanowanej osoby w przemyśle i jak widać nie tylko .
Żeby do tego doszło NASZ GURU musiał także dzwonić itd. itp.ECT
dlatego uważam, że składka tylko i wyłącznie na stronkę, to przesadna skromność.


ANDZIO

jeśli chodzi o mnie, to choć sam się za kieszeń lekko trzymać muszę, to uważam, że podniesienie o TĄ dychę nikomu nie przyniesie tragedi,
a że tworzymy NASZ serwis wszyscy, to powinno się tego trochę uzbierać ...
dla MAXELL'a to jest drażliwy temat, i dlatego powinniśmy sami trochę inicjatywy wykrzesać ... a nie zostawiać wszystkiego na jednej głowie ...



" Stanąłszy pod ścianą czekam na rozstrzelanie"
ale poprostu takie jest moje zdanie ...
miłego i do miłego ...

pozdrawiający zeb'ER w paski
[06.02] 10:53 Maxell
Witam
Dzieki za oferowana pomoc.
Nie przesadzajcie z tym wymyslaniem kosztów.
Do puli wrzucamy opłaty za domene, serwer i ew, webmastera
To wszystko.

Andzio zna juz szczegóły i prosze naprawde zająć sie tematyka forum
Pozdro.

[06.02] 11:40 leszek   (elbik57@o2.pl)
Andzio dopisz mnie do listy
[06.02] 12:28 Jacek
Czesc.
ANDZIO.Dopisz mnie też do kosztów.Wsyłałem E-mail do Maxella.Ale chyba nie odebrał bo nie widziałem siebie na liście.
Pozdrowienia dla wszystkich.
[06.02] 12:31 Maxell
Cześć
Teraz rzadko wchodzę na pocztę, tak że jeśli komus nie odpowiedziałem , to przepraszam.
A co do kosztów, to nie popadajcie w taka nerwowość. Spokojnie
Radzę swoje nicki rejestrować na tym forum, bo zaraz beda potrzebne, o czym za chwile powie wam nasz mistrz od stronki



[06.02] 12:34 webmaster   (piter@lotnisko.net)
Oficjalny czat strony:
http://www.polchat.pl/chat/?room=wedlinydomowe
Nicki można rejestrować na www.polchat.pl

Link do czata oczywiście znajdzie się na stronie, lecz już teraz możecie sobie porozmawiać.


Pozdrawiam.
[06.02] 12:47 andzio
Słuchajcie moi mili, skoro tak się wam pali aby wspomóc naszą przyszłą stronkę to moja propozycja jest taka minimalna stawka ściepki to 30 pln jak proponujecie.
Po konsultacji finansowej z Maxellem powiem tak: jeśli wpłacą wszyscy którzy się deklarowali (zakładam że nie robili sobie jaj), a naliczyłem 29 osób to kwota do dyspozycji Maxella wyniesie 870 pln.
To na razie spokojnie wystarczy na potrzeby o których pisał Maxell, a wg najnowszych informacji jeszcze odrobinkę zostanie jako rezerwa na nieprzewidziane sytuacje.
Chciałem to zrobić inaczej, ale skoro taka wasza wola to zróbmy tak, jak napisałem wyżej. Ja będę miał łatwiej.
Apeluję jednak do uczciwości Waszej, gdyż jeśłi nie powpłacają ci którzy się zgłosili, to Maxell nie otrzyma zwrotu poniesionych kosztów, bo składka będzie za niska.
Jeśli się zgadzacie to numer konta Maxella jest podany na str. 50 forum post [24.01] 19:43 Maxell


[06.02] 12:55 Maxell
Jest jeszcze uwaga
Mianowicie, juz jedna osoba wpłaciła, o czym pisała na stronce.
Czekam na informacje z banku o przelewach, aby ustalic z tym kolega wysokośc wpłaty i ewentualny zwrot nadpłaty.
Pozdrawiam


[06.02] 13:08 JuRas
Maxell --> 30.01 przelałem Ci 25zł, w tytule przelewu napisałem od kogo i na co . Przelew nie wrócił tzn że powinien dojść. Niedługo dorzucę 5 i będzie tak jak ustalił Andzio.
Pozdrawiam


« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc