o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[22.04] 21:02 Lachu
Cogito!!

Dobrze Ześ siem Pojawił!
ni mam twojego majla a jeśli chcesz wyślem ci fotkę placu budowy

pozdrowinka

Lach@zghboleslaw.pl


pzdr
[22.04] 21:08 Seminole
AZ

22.04] 20:36 jarek_zielona_pietruszka
co do szynkowarów facet piszał , że to końcówka te ostatnie 340 szczegółów nie znam nie wiem czy wyśle do stanó bo jak wyglądałoby rozliczenie. ale napiszcie do niego


[22.04] 22:14 Cogito
Lach
Adres ziemski1@op.pl


Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[22.04] 23:22 Papcio
jarek_zielona_pietruszka podeślij na mój adres gotowca, będziemy obaj za jednym zamachem mieć.
jaleos@wp.pl

[22.04] 23:49 henryk   (h.hodlik@teka.com.pl)
hej
[23.04] 00:06 hubsol   (hubsol@poczta.fm)
Hejka! Jestem kupcem wędlin dla jednej z sieci handlowych. Od dawna jednak marzę aby tego nie jeść. W tym roku przygotoeuje sobie pomieszczenie pod domową masarenkę. Mam kilka książek z tej branży, masę przepisów, dużo miejsca i troszkę kasy na tą zabawę.
Jednegi mi brak. Poszukuję gotowej wędzarni domowej. widziałem taką w sieci, ale teraz nie mogę znaleźć. Proszę podajcie ceny takich urządzeń, producentów, linki, cokolwiek. Kontakt ze mną:
hubsol@poczta.fm Zwłaszcza prosze Maxella, bo on widze jest prekursorem na internetowym forum domowyh masarzy.
Pozdrawiam wszystkich amatorów domowych wyrobów, a w szczególności absolwentów musztardówy z Poznania,
[23.04] 00:08 hubsol   (hubsol@poczta.fm)
I jeszcze jedno!
Trociny, gdzie mogę kupić porządne trocinki do wędzenia? Bo jeden taki tartak mnie kantuje...
[23.04] 00:08 hubsol   (hubsol@poczta.fm)
I jeszcze jedno!
Trociny, gdzie mogę kupić porządne trocinki do wędzenia? Bo jeden taki tartak mnie kantuje...
[23.04] 00:08 hubsol   (hubsol@poczta.fm)
I jeszcze jedno!
Trociny, gdzie mogę kupić porządne trocinki do wędzenia? Bo jeden taki tartak mnie kantuje...
[23.04] 01:28 viola   (Kviola@wp.pl)
do:
jarek_zielona_pietruszka.
Mimo że jestem nowa na forum czy mogłabym poprosić cię o Twojego gotowca? Z szynkowara korzystam już od prawie 10 lat. Może wasze przepisy wniosą trochę urozmaicenia do mojej kuchni?!
[23.04] 02:18 Seminole
hubsol

http://www.wedzarka.com.pl/produkt.html

http://www.andziak.home.pl/html_en/index.php?id=szafawp1


warto tez rzucic okiem na amerykanski link (jeden wyraz) :

http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=4

[23.04] 02:24 Seminole
hubsol

W sprawie trocin radze wziasc do reki siekiere i porabac przez godzine drzewo. Ja w ten sposob robie. Stara, zdrowa, pozyteczna i od wiekow sprawdzona metoda.

[23.04] 03:26 Seminole
hubsol

Mam nadzieje, ze znasz najwazniejszy link : www.wedlinydomowe.pl

Obawiam sie, ze handlujac z tartakiem nie bedziesz mial pewnosci czy dostaniesz trociny o jakie prosiles (dab, buk, olcha etc).

[23.04] 04:56 Seminole
Oszustwo po obu stronach Atlantyku.

Do niedawna myslalem, ze polscy rzeznicy na obczyznie robia dobre wedliny i tak kiedys bylo, przynajmniej w latach 70 -tych w znanych sklepach w polskiej dzielnicy Brooklynu - "Greenpoint" w Nowym Yorku. Od kilkudziesieciu lat znane sklepy to Steve's Meat Market na Nassau Ave oraz Kiszka na Manhattan Ave.
W ostatnich 8 latach powstalo mnostwo nowych sklepow jak Mazur czy Polam na Manhattan Ave i inne jeszcze nowsze, ktore zaczely dostarczac wedliny o nizszej cenie.

Przeslano mi etykietke paczki w ktorej byly pakowane kabanosy dla jednego z tych nowych sklepow i wymienione byly skladniki. Napisane na niej rowniez bylo, ze sklep ten jest dystrybutorem kabanosow, z czego nasuwa sie logiczny wniosek, ze ich sam nie produkuje.

Etykietka : Kabanosy Sausage - made in USA

wieprzowina
wolowina - 1
woda - 2
sol
przyprawy - 3
czosnek w proszku
glutaminian sodu - 4
cukier
askorbinian sodu - 5
cebula w proszku - 6
wyciagi z przypraw - 7
nitryt

1.O wolowinie w kabanosach nie slyszalem - moje wytlumaczenie, to ze wolowina drobno zmielona jest w stanie zwiazac 30 % wody wiec mamy odpowiedz : wicej wody, wiecej zysku robiac klienta w jajo.
2. przynajmniej sie przyznali do uzycia wody, szkoda tylko, ze nie podane ile ??
3. Nie podane jakie, wiec badz madry i pisz wiersze
4. tzw. MSG - uzywane przez restauracje do polepszenia smaku i miekkosci miesa
5. uzyty do przyspieszenia peklowania. Wsypany z reszta przypraw i nitrytem do rozdrobnionego miesa, wymieszany i napchane od razu w jelita.
6. - nie slyszalem o cebuli w kabanosach
7. - wiecej tajemnic

O galce i kminku ani slowa ??? Majac jedynie etykietke trudno wyrazic opinie o smaku tej kielbasy i trudno powiedziec w jakim stopniu zblizona jest do Kabanosow.

Produkt zaliczony do II Kategorii - Wedliny Miesno - Wodne

[23.04] 05:02 Seminole
Cogito

Jak widzisz Seminole, u nas w kraju mięso odkostnione to nie mięso po wykrojeniu kości...

Jak widzisz Cogito, (na powyzszym przykladzie), u nas w kraju mieso odkostnione uzywane jest chyba do produkcji kabanosow

[23.04] 08:56 Angin74   (ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
jarek_zielona_pietruszka - podeślij mi gotowca o ile oczywiście możesz.

[23.04] 09:20 Lachu
Cześć!

W sprawie trocin – zrębków to ja robiem tak:

wylicytowałem na Allegro maszyne do rozdrabniania
drewna (gałęzi) do fi 40 (Seminole ma rację siekierka też musi być zawsze
- taki los smokersów!)
Ciupiem klocki na szczapy a potem rozdrabniam we wtej maszynie
Efekt bomba !



pzdr
[23.04] 09:27 Cogito
Jarek_zielona_pietruszka
Proszę Cię o przesłanie gotowca na adres ziemski1@op.pl
Z góry dziękuję

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[23.04] 11:18 grzes855
W Zabrzu pogoda przepiekna po nocnych przymrozkach ale od rana z rury płynie biały dym (to nie oznacza zakończenia konklawe) wędlinaka dochodzi , za chwilę parzenie , a wieczorem degustacja. Pozdrawiam wszystkich.

[23.04] 14:02 fimak

Mam pytanie do Lacha lub innego Forumowicza!
Może to naiwne, ale w jaki sposób posługujecie się zrębkami (wiórami?)przy wędzeniu? Ja zawsze tylko wędziłem drewnem.Czy najpierw się rozpala szczapami i nagrzewa a póżniej dodaje te zrębki? Czy może używa się węgla drzewnego do wytworzenia żaru i na niego te zrębki?

Pozdrawiam Wszystkich !



,,Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy!
Ważne jest kilka tych chwil, na które czekamy!"
[23.04] 15:36 Seminole
fimak

Wiory trudniej dostac niz drzewo wiec szkoda marnowac je na palenie. Jak juz masz troche zwaru, to wtedy dorzucasz wiory. Mozesz je wrzucic do wody aby nawilzaly na kilka godzin. bedzie wiecej dymu. Mokre to one i tak nie beda i zaraz wyschna na ogniu. Im mniejsze sa tym bardziej sie beda kopcic bo dostana mniej powietrza.
Mieso wedzone suchym drzewem ma lagodniejszy smak wedzenia i okres wedzenia moze byc lekko dluzszy szczegolnie przy dymie goracym. Jak jelito obsuszy sie z zewnatrz to trudniejsza robi sie droga dla dymu.
Aby wiory/trociny byly calkowicie mokre nalezy je zalac goraca woda i zostawic we wiadrze przez 12 godzin. Goraca woda wnika do srodka a mokra jedynie nawilza. Tak dla ciekawosci, bo nie mysle zeby ktos to stosowal.

Wszystkie proste, gotowe na rynku wedzarenki uzywaja recznej grzalki oporowej , ktora sie wklada do metalowego (najlepszy z nierdzewki) rondelka gdzie sa trociny. Jak zaczna sie zarzyc to wtedy dorzucamy nawilzonych trocin (lub suchych) i beda sie dymic nie majac dostepu tlenu. Jak sie zapala zawsze mozna skropic woda. Jak zgasna, trzeba ponownie wlaczyc grzalke.

To samo robisz palac drzewo, plomienie nie sa potrzebne niemniej potrzeba troche zaru i nowego kawaleczka drzewa aby byla odpowiednia temperatura. Zobaczysz, ze wlasciey rytm pracy sam sie ustali.

Wegiel drzewny tez sie nada.

[23.04] 17:32 fimak

Seminole!
Dzięki za odpowiedż.

Dostałem wór duży wiórów dębowych i dlatego ustalam jak je użyć.

Pozdrawiam Wszystkich!







[23.04] 18:01 hubsol   (hubsol@poczta.fm)
Przez przypadek włączyłem powiadamianie o odpowiedzi na ten wątek. Co mam zrobić, aby mi się to wyłączyło? Przez dobę zawaliło mi skrzynkę powiadomieniami.
[23.04] 18:59 leszek
dzisiaj, przed południem, dostałem paczkę z zamówionymi szynkowarami. Za 3 szt, bo i dla znajomych , zapłaciłem 37,50. Przesyłka priorytet, za pobraniem. Nie wiem skąd wzięło się przekonanie , ze szynkowary sprzedaje facet, nadawca jest kobietą.
[23.04] 19:18 abratek   (abratek@wp.pl)
Jarek_zielona_pietruszka - chętnie skorzystam z Twojego gotowca, z góry dzięki abratek@wp.pl

[23.04] 19:28 Maxell
Hubsol, wejdź w "odpowiedz na ten temat" i tam na dole jest okienko Chcę otrzymywać powiadomienia o nowych wypowiedziach w tym temacie. Wyłącz zaznaczenie obok niego i po kłopocie.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[23.04] 20:32 Angin74   (ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
Uruchomiłem dzis moją wedzarnię.
Robiłem polędwiczki według przepisu z grupy. I wprowadziłbym pewna zmianę do przepisu. Koniecznie dopiszcie "peklować nie mniej niż 10 poledwiczek". Ja zapeklowałem 5 i dobrze że przed wyjeciem z wedzarni zrobiłem im zdjęcie na pamiątke bo po ostygnięciu nagle 2 znikneły. jak bedą w tak szybko znikać w brzuchach to do rana zostana tylko zdjęcia....

Przepyszność. A w garnuszku leżą 3 szyneczki na przyszłą sobotę.
Pozdrawiam
[23.04] 22:34 hubsol   (hubsol@poczta.fm)

[23.04] 22:35 hubsol   (hubsol@poczta.fm)

[23.04] 22:56 viola   (Kviola@wp.pl)

nie chcę już otrzymywać automatycznych zwrotnych powiadomień z serwera!!!! iDĘ WIĘC ŚLADEM POPRZEDNIKA
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc