|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[22.04] 21:02 |
Lachu
|
|
Cogito!!
Dobrze Ześ siem Pojawił!
ni mam twojego majla a jeśli chcesz wyślem ci fotkę placu budowy
pozdrowinka
Lach@zghboleslaw.pl
pzdr |
[22.04] 21:08 |
Seminole
|
|
AZ
22.04] 20:36 jarek_zielona_pietruszka
co do szynkowarów facet piszał , że to końcówka te ostatnie 340 szczegółów nie znam nie wiem czy wyśle do stanó bo jak wyglądałoby rozliczenie. ale napiszcie do niego
|
[22.04] 22:14 |
Cogito
|
|
Lach
Adres ziemski1@op.pl
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[22.04] 23:22 |
Papcio
|
|
jarek_zielona_pietruszka podeślij na mój adres gotowca, będziemy obaj za jednym zamachem mieć.
jaleos@wp.pl
|
[22.04] 23:49 |
henryk
(h.hodlik@teka.com.pl)
|
|
hej
|
[23.04] 00:06 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
Hejka! Jestem kupcem wędlin dla jednej z sieci handlowych. Od dawna jednak marzę aby tego nie jeść. W tym roku przygotoeuje sobie pomieszczenie pod domową masarenkę. Mam kilka książek z tej branży, masę przepisów, dużo miejsca i troszkę kasy na tą zabawę.
Jednegi mi brak. Poszukuję gotowej wędzarni domowej. widziałem taką w sieci, ale teraz nie mogę znaleźć. Proszę podajcie ceny takich urządzeń, producentów, linki, cokolwiek. Kontakt ze mną:
hubsol@poczta.fm Zwłaszcza prosze Maxella, bo on widze jest prekursorem na internetowym forum domowyh masarzy.
Pozdrawiam wszystkich amatorów domowych wyrobów, a w szczególności absolwentów musztardówy z Poznania,
|
[23.04] 00:08 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
I jeszcze jedno!
Trociny, gdzie mogę kupić porządne trocinki do wędzenia? Bo jeden taki tartak mnie kantuje...
|
[23.04] 00:08 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
I jeszcze jedno!
Trociny, gdzie mogę kupić porządne trocinki do wędzenia? Bo jeden taki tartak mnie kantuje...
|
[23.04] 00:08 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
I jeszcze jedno!
Trociny, gdzie mogę kupić porządne trocinki do wędzenia? Bo jeden taki tartak mnie kantuje...
|
[23.04] 01:28 |
viola
(Kviola@wp.pl)
|
|
do:
jarek_zielona_pietruszka.
Mimo że jestem nowa na forum czy mogłabym poprosić cię o Twojego gotowca? Z szynkowara korzystam już od prawie 10 lat. Może wasze przepisy wniosą trochę urozmaicenia do mojej kuchni?!
|
[23.04] 02:18 |
Seminole
|
|
hubsol
http://www.wedzarka.com.pl/produkt.html
http://www.andziak.home.pl/html_en/index.php?id=szafawp1
warto tez rzucic okiem na amerykanski link (jeden wyraz) :
http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=4
|
[23.04] 02:24 |
Seminole
|
|
hubsol
W sprawie trocin radze wziasc do reki siekiere i porabac przez godzine drzewo. Ja w ten sposob robie. Stara, zdrowa, pozyteczna i od wiekow sprawdzona metoda.
|
[23.04] 03:26 |
Seminole
|
|
hubsol
Mam nadzieje, ze znasz najwazniejszy link : www.wedlinydomowe.pl
Obawiam sie, ze handlujac z tartakiem nie bedziesz mial pewnosci czy dostaniesz trociny o jakie prosiles (dab, buk, olcha etc).
|
[23.04] 04:56 |
Seminole
|
|
Oszustwo po obu stronach Atlantyku.
Do niedawna myslalem, ze polscy rzeznicy na obczyznie robia dobre wedliny i tak kiedys bylo, przynajmniej w latach 70 -tych w znanych sklepach w polskiej dzielnicy Brooklynu - "Greenpoint" w Nowym Yorku. Od kilkudziesieciu lat znane sklepy to Steve's Meat Market na Nassau Ave oraz Kiszka na Manhattan Ave.
W ostatnich 8 latach powstalo mnostwo nowych sklepow jak Mazur czy Polam na Manhattan Ave i inne jeszcze nowsze, ktore zaczely dostarczac wedliny o nizszej cenie.
Przeslano mi etykietke paczki w ktorej byly pakowane kabanosy dla jednego z tych nowych sklepow i wymienione byly skladniki. Napisane na niej rowniez bylo, ze sklep ten jest dystrybutorem kabanosow, z czego nasuwa sie logiczny wniosek, ze ich sam nie produkuje.
Etykietka : Kabanosy Sausage - made in USA
wieprzowina
wolowina - 1
woda - 2
sol
przyprawy - 3
czosnek w proszku
glutaminian sodu - 4
cukier
askorbinian sodu - 5
cebula w proszku - 6
wyciagi z przypraw - 7
nitryt
1.O wolowinie w kabanosach nie slyszalem - moje wytlumaczenie, to ze wolowina drobno zmielona jest w stanie zwiazac 30 % wody wiec mamy odpowiedz : wicej wody, wiecej zysku robiac klienta w jajo.
2. przynajmniej sie przyznali do uzycia wody, szkoda tylko, ze nie podane ile ??
3. Nie podane jakie, wiec badz madry i pisz wiersze
4. tzw. MSG - uzywane przez restauracje do polepszenia smaku i miekkosci miesa
5. uzyty do przyspieszenia peklowania. Wsypany z reszta przypraw i nitrytem do rozdrobnionego miesa, wymieszany i napchane od razu w jelita.
6. - nie slyszalem o cebuli w kabanosach
7. - wiecej tajemnic
O galce i kminku ani slowa ??? Majac jedynie etykietke trudno wyrazic opinie o smaku tej kielbasy i trudno powiedziec w jakim stopniu zblizona jest do Kabanosow.
Produkt zaliczony do II Kategorii - Wedliny Miesno - Wodne
|
[23.04] 05:02 |
Seminole
|
|
Cogito
Jak widzisz Seminole, u nas w kraju mięso odkostnione to nie mięso po wykrojeniu kości...
Jak widzisz Cogito, (na powyzszym przykladzie), u nas w kraju mieso odkostnione uzywane jest chyba do produkcji kabanosow  
|
[23.04] 08:56 |
Angin74
(ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
|
|
jarek_zielona_pietruszka - podeślij mi gotowca o ile oczywiście możesz.
|
[23.04] 09:20 |
Lachu
|
|
Cześć!
W sprawie trocin – zrębków to ja robiem tak:
wylicytowałem na Allegro maszyne do rozdrabniania
drewna (gałęzi) do fi 40 (Seminole ma rację siekierka też musi być zawsze
- taki los smokersów!)
Ciupiem klocki na szczapy a potem rozdrabniam we wtej maszynie
Efekt bomba !
pzdr |
[23.04] 09:27 |
Cogito
|
|
Jarek_zielona_pietruszka
Proszę Cię o przesłanie gotowca na adres ziemski1@op.pl
Z góry dziękuję
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[23.04] 11:18 |
grzes855
|
|
W Zabrzu pogoda przepiekna po nocnych przymrozkach ale od rana z rury płynie biały dym (to nie oznacza zakończenia konklawe) wędlinaka dochodzi , za chwilę parzenie , a wieczorem degustacja. Pozdrawiam wszystkich.
|
[23.04] 14:02 |
fimak
|
|
Mam pytanie do Lacha lub innego Forumowicza!
Może to naiwne, ale w jaki sposób posługujecie się zrębkami (wiórami?)przy wędzeniu? Ja zawsze tylko wędziłem drewnem.Czy najpierw się rozpala szczapami i nagrzewa a póżniej dodaje te zrębki? Czy może używa się węgla drzewnego do wytworzenia żaru i na niego te zrębki?
Pozdrawiam Wszystkich !
,,Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy!
Ważne jest kilka tych chwil, na które czekamy!"
|
[23.04] 15:36 |
Seminole
|
|
fimak
Wiory trudniej dostac niz drzewo wiec szkoda marnowac je na palenie. Jak juz masz troche zwaru, to wtedy dorzucasz wiory. Mozesz je wrzucic do wody aby nawilzaly na kilka godzin. bedzie wiecej dymu. Mokre to one i tak nie beda i zaraz wyschna na ogniu. Im mniejsze sa tym bardziej sie beda kopcic bo dostana mniej powietrza.
Mieso wedzone suchym drzewem ma lagodniejszy smak wedzenia i okres wedzenia moze byc lekko dluzszy szczegolnie przy dymie goracym. Jak jelito obsuszy sie z zewnatrz to trudniejsza robi sie droga dla dymu.
Aby wiory/trociny byly calkowicie mokre nalezy je zalac goraca woda i zostawic we wiadrze przez 12 godzin. Goraca woda wnika do srodka a mokra jedynie nawilza. Tak dla ciekawosci, bo nie mysle zeby ktos to stosowal.
Wszystkie proste, gotowe na rynku wedzarenki uzywaja recznej grzalki oporowej , ktora sie wklada do metalowego (najlepszy z nierdzewki) rondelka gdzie sa trociny. Jak zaczna sie zarzyc to wtedy dorzucamy nawilzonych trocin (lub suchych) i beda sie dymic nie majac dostepu tlenu. Jak sie zapala zawsze mozna skropic woda. Jak zgasna, trzeba ponownie wlaczyc grzalke.
To samo robisz palac drzewo, plomienie nie sa potrzebne niemniej potrzeba troche zaru i nowego kawaleczka drzewa aby byla odpowiednia temperatura. Zobaczysz, ze wlasciey rytm pracy sam sie ustali.
Wegiel drzewny tez sie nada.
|
[23.04] 17:32 |
fimak
|
|
Seminole!
Dzięki za odpowiedż.
Dostałem wór duży wiórów dębowych i dlatego ustalam jak je użyć.
Pozdrawiam Wszystkich!
|
[23.04] 18:01 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
Przez przypadek włączyłem powiadamianie o odpowiedzi na ten wątek. Co mam zrobić, aby mi się to wyłączyło? Przez dobę zawaliło mi skrzynkę powiadomieniami.
|
[23.04] 18:59 |
leszek
|
|
dzisiaj, przed południem, dostałem paczkę z zamówionymi szynkowarami. Za 3 szt, bo i dla znajomych , zapłaciłem 37,50. Przesyłka priorytet, za pobraniem. Nie wiem skąd wzięło się przekonanie , ze szynkowary sprzedaje facet, nadawca jest kobietą.
|
[23.04] 19:18 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Jarek_zielona_pietruszka - chętnie skorzystam z Twojego gotowca, z góry dzięki abratek@wp.pl
|
[23.04] 19:28 |
Maxell
|
|
Hubsol, wejdź w "odpowiedz na ten temat" i tam na dole jest okienko Chcę otrzymywać powiadomienia o nowych wypowiedziach w tym temacie. Wyłącz zaznaczenie obok niego i po kłopocie. 
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[23.04] 20:32 |
Angin74
(ekli_jarocin@energetyka.kalisz.pl)
|
|
Uruchomiłem dzis moją wedzarnię.
Robiłem polędwiczki według przepisu z grupy. I wprowadziłbym pewna zmianę do przepisu. Koniecznie dopiszcie "peklować nie mniej niż 10 poledwiczek". Ja zapeklowałem 5 i dobrze że przed wyjeciem z wedzarni zrobiłem im zdjęcie na pamiątke bo po ostygnięciu nagle 2 znikneły. jak bedą w tak szybko znikać w brzuchach to do rana zostana tylko zdjęcia....

Przepyszność. A w garnuszku leżą 3 szyneczki na przyszłą sobotę.
Pozdrawiam
|
[23.04] 22:34 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
|
[23.04] 22:35 |
hubsol
(hubsol@poczta.fm)
|
|
|
[23.04] 22:56 |
viola
(Kviola@wp.pl)
|
|
nie chcę już otrzymywać automatycznych zwrotnych powiadomień z serwera!!!! iDĘ WIĘC ŚLADEM POPRZEDNIKA
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|