|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[11.04] 10:27 |
grzes855
|
|
Wszystkim zadymiaczom i zadymiarzom też zdrowych spokojnych Świąt, udanych wyrobów, i dużo, dużo zdrowia.
Dziwi mnie że zawsze w tym goracym okresie na forum ukazuja sie jakieś feniksy i inii zadymiarze .Pozdrawiam
|
[11.04] 10:38 |
Dziki
|
|
Enro,
jeden ze sposobów to ustawić filtry w programie pocztowym.
Powodzenia
Dziki
|
[11.04] 10:46 |
Dziki
|
|
Maxell,
najczęściej dziki (nie chodzi tylko o mnie) ma instynkt i nie do końca zatracony zmysł telepatyczny.
Pozdrawiam i życzę miłych i smacznych Świąt.
Dziki
|
[11.04] 11:07 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
a ja do życzeń dołączam kolejną kartkę świąteczną:
http://www.100lat.pl/kartki/wielkanocne/berecik_wielkanocne/
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[11.04] 11:08 |
Maxell
|
|
Dzięki za życzenia i próby sprowadzenia na ziemię. 
Życzę Ci równiez Zdrowych, Wesołych i Radosnych Świąt Wielkanocnych, oraz smacznego jajeczka i mokrego dyngusa.
Maxell
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 12:45 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Życzenia świąteczne te właściwe złożę w sobotę na razie przesyłam tylko kartki świąteczne, które sam dostaję od znajomych. może kogoś to rozbawi bo śą wesołe.
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[11.04] 13:15 |
shark_d
(dksz@wp.pl)
|
|
Witam wszystkich. Wesołych, Zdrowych no i oczywiście "Smacznych" Świąt Wam wszystkim życzę.
|
[11.04] 14:09 |
yogi
|
|
ludzie czy wam juz wszystkim odbija? przestancie wreszcie, te bzdurne wypowiedzi najlepiej ignorowac bo inaczej prowadzi to do niekonczacych sie dyskusji (a moze zalozyc nowy tamat typu "pretensje do Maxella"?)
|
[11.04] 14:57 |
enro
|
|
Pekluję własnie szynkę metodą nastrzykowo-zalewową. Przygotowałem 16% solankę, zrobiłem domięsniowe zastrzyki, zalałem i czekam na wędzenie przed świętami. Niestety ale im bliżej wędzenie tym bardziej przez moją głowę zaczynają przechodzić rożne myśli i zaczynam sie martwić, że 16% solanka jest strasznie słona w porównaniu z solanką do peklowania mokrego. Boje sie, ze szynka bedzie bardzo słona. Czy ktoś może podzielić sie swoimi doświadczeniami z 16% solanką? 
enro
|
[11.04] 15:38 |
Maxell
|
|
Enro czytaj b. uwaznie o sposobach peklowania. Czym solanka jest bardziej stężona, tym peklowanie krótsze i odwrotnie. Nie wim według jakiego przepisu peklujesz. Mięso przyjmuje tylko pewna częśc soli, choć przy dłuższym peklowaniu będzie bardzo słone. W przypadku, gdy to stwierdzisz, musisz wykonać moczenie w bieżącej, zimnej wodzie do momentu uzyskania zadowalającego smaku. Dlatego my peklujemy i podajemy sposoby peklowania polegające na zalaniu mięsa solanką sporządzoną z 0,80-1,00 kg peklosoli na 10 l wody. Tej solanki mozna dać 40-50% wagi mięsa. Chcąc przyspieszyć peklowanie nastrzykujemy mięso ta samą solanką w ilości do 8% wagi elementu.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 16:22 |
ula
|
|
witam wszystkich Zadymiaczy
mam pytanie do YOGI lub 55
czy możecie bliżej określić, gdzie znajduje się sklep zaopatrzenia masarskiego w Rybniku, czy jest on w pobliżu Makro? pamiętacie może jego nazwę?
|
[11.04] 16:52 |
enro
|
|
Maxel, dzieki za odpowiedz. Przepisy czytam bardzo uważnie gdyż są to moje początki i bez przepisów było by ciężko. Peklowanie nastrzykowe robie w/g przepisu: 'SZYNKA WĘDZONA GOTOWANA' zaprezentowanej na Twojej stronie. 16-18% to stężenie solanki jaką należy zalać peklowane mięso. Czas peklowania 8-12 dni wiec znacznie krotszy niż przy peklowaniu na mokro. Rozumiem, że krótszy czas peklowania spowoduje, iż mięso przyjmie mniej soli i bedzie OK. Dzięki i Wesołych Świąt.
enro
|
[11.04] 17:30 |
robek
|
|
maxell i miro czekam na wasza odpowiedz w sprawie zamiany opisow rozbioru wolowiny Ten niefachowy opis Krzysztofa psuje wam renome na stronce pozdro
|
[11.04] 17:33 |
Maxell
|
|
Robek, przeczytaj posty wyżej. Nie musisz czekać.
Czekam jedynie na wypowiedź Krzysztofa. Dla formalności.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 17:52 |
Maxell
|
|
Enro, w dziale szynki nie ma takiego przepisu. Jest przepis na szynke tylną gotowaną sznurowaną, ale tam nic nie pisze o 15% solance. Poczytaj dokładnie.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 18:09 |
robek
|
|
Maxell, Dziki ma racje, jak nieumiesz odpowiedzieć to zbywasz każdego ! To jest właśnie twoje forum.
|
[11.04] 18:23 |
Maxell
|
|
Robek, o co ci znów chodzi? Pare dni temu napisałem Ci, że nic nie zmieniamy i ten temat kończymy.
A teraz pytam kolegę Enro z jakiego przepisu robił szynke. Czy to cos niejasnego?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 18:28 |
Maxell
|
|
I nie rób chłopie zadymy, gdyz wszystkie twoje posty nasaczone sa gorycza i prowokacyjne. Napisałem, że temat mięsa kończę tzn. że ja kończe - ty mozesz kontynuować.
Masz coś ciekawego czym możesz podzielić się z użytkownikami stronki czy tego forum, to podaj to. Pisałem ci, że chetnie wrzuce na stronke. I to by było na tyle.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 18:43 |
Maxell
|
|
Dostaje dziennie ok. 40 maili, na które musze odpowiadać, a także sporo materiału do wrzucenia na stronkę. To wszystko pochłania mase czasu i naprawdę nie chcę go marnować na nic nie wnoszące dyskusje.
Na stronce jest już prawie wszystko co powinni wiedziec początkujący zadymiacze i przepisywanie tego powtórnie na to forum chyba mija się z celem. Prawda?
I na koniec - jesli tylko mam czas (z z twoich postów widzę, że nie wiesz ile go pochłania prowadzenie strony) i jestem przy komputerze, zawsze staram się odpowiedzieć kazdemu, bez wzgledu na stopień zaawansowania, co możesz prześledzić po wszystkich postach. A czy to robię fachowo, czy tez nie, to ocenią to ci którzy mnie czytają i korzystali z moich uwag. Chyba nie myślisz, że siedze przed komputerem non stop.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 18:44 |
echo
|
|
Lustereczko, powiedz przecie: kto jest najmądrzejszy w świecie?
|
[11.04] 19:30 |
robek
|
|
maxell maxel napisze jeszcze raz. CHodzi oto ze ja zwracam ci grzecznie uwage ze masz niefachowy artykul na temat rozbioru wolowiny I PROSILEM CIE TYLKO O ZAMIANE NA INNY KTORY MASZ NA SWOJEJ STRONIE I JEST ZAJEBISCiE DOBRYM MATERIALEM
A ty mnie pytasz O CO MI CHODZI?
|
[11.04] 19:32 |
echo
|
|
Lustereczko, powiedz przecie: kto jest najmądrzejszy w świecie?
|
[11.04] 19:33 |
Maxell
|
|
A ja ci ostatni raz odpisuję, że wszystko jest ok.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 19:38 |
Maxell
|
|
Pisałem, że nie mam zamiaru niczego zmieniac, a tym bardziej usuwać. Wszyscy, którzy byli na stronce wiedzą, że ten materiał tam jest, a tym bardziej ja, gdyz go sam wklejałem. I niech tak zostanie.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 19:41 |
misio
|
|
Co to za upierdliwe muchy wleciały na to forum,jeden bedzie analizowac sylwetke psychologiczna Maxella, drugi uparł sie ze to nie ta nazwa, ludzie opamietajcie sie, czy to jest naprawdę najważniejsza rzecz dla was????????
|
[11.04] 19:45 |
echo
|
|
Dla nich chyba tak. Mają w życiu przerąbane.
|
[11.04] 19:50 |
robek
|
|
maxell maxell moj panie wszechwiedzacy dziekuje za wyczerpujace informacje i dziekuje ze mnie wysluchales i pomogles swojemu wiernemu sluchaczowi TYLKO ze ja cie nie rozumie bo odpowiadasz jak rasowy polityk a ja jestem prostym chlopem !!
|
[11.04] 19:55 |
rpbert
|
|
misio spadaj na drzewo miod wybierac jak niewiesz o co idzie
|
[11.04] 19:59 |
Maxell
|
|
Ostatni post w tym temacie i odnośnie tzw. "tematów zaczepnych".
Wszystkie Twoje posty bardzo uwaznie przeczytałem i chyba dość wyczerpująco Ci na nie odpowiedziałem. Jeszcze raz - ustawienie podziału mięsa na stronie pozostanie tak jak jest, a Tobie dziękuję za uwagi. Po wypowiedzi Krzysztofa zastanowimy się. W końcu to on, o czym juz Ci pisałem, jest autorem tego arta, i bez jego wiedzy i zgody nie będę nic zmieniał.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.04] 20:02 |
Maxell
|
|
Niezalogowany, a o co tak naprawdę idzie??  ;D
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|