o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[28.04] 21:17 klemens
Qqredu,
dzięki za informacje, niestety nie pocieszyłeś mnie (;-(, bo moja wędzarka to faktycznie metalowa szafka za 300 zł, a tak się cieszyłem jak ją kupowałem.Wygląda na to, że dopóki nie dorobię się lepszej, to będę musiał skupić się na gotowaniu i pieczeniu. No zostaje mi jeszcze grillowanie.
A tak przy okazji tochcę powiedzieć, że próbuję przejrzeć całe forum, ale po zrzuceniu do Word-a to jest ok. 700 stron !
Ale przynajmniej zapoznam się z teorią zanim uda mi się dorobić lepszej wędzarki (
Pozdrawiam
[28.04] 21:23 klemens
Qqredu,
po krótkim zastanowieniu się, ta metalowa szafka ma ok 75 cm wysokości: w dole szufladę (ok 15cm), wyżej półkę na wióry no i trochę miejsca ( ponad pół metra), więc może da radę coś uwędzić ?
Pozdrawiam
[28.04] 22:13 Krzysztof
Klemens
czytaj i wędź
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html

Darz dym
[28.04] 22:31 abratek   (abratek@wp.pl)
Klemens - może rozważ przeróbkę tej wędzarni, wywal te durne tacki,od spodu zrób otwór , dołącz kawał rury, wykombinuj jakieś palenisko (nawet w ziemi) i zapomnij o kłopotach z temperaturą
A ja właśnie szykuję swoją wedzarnię - element główny to lodówka "silesia", kawał dobrej ,starej blachy
pozdrawiam

[28.04] 23:50 andzio
Jak wszyscy to babcia też - dziś otrzymałem przesyłkę z szybkowarkami, za 2szt zapłaciłem 30zl. Wreszcie będzie mona parzyć z termometrem, trzeba tylko wywiercić dziurkę w dekielku aby się sonda zmieściła.
Zrobiłem wczoraj powtórkę z szynki na tym samym sprzęcie co poprzednio tyle że mięsko doprawiłem i powiem szczerze, że lepiej mi smakowała bez przypraw, to był ten smak szynki konserwowej z lat 70-tych, którą uwielbiałem. Więc zanim coś dosypiecie to się zastanówcie, czy warto? Za to z tej przyprawionej będzie bogaty bigos bo ten smak się tam nadaje.

Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/
[29.04] 00:02 abratek   (abratek@wp.pl)
Czy macie pomysła na szynkę drobiową w szynkowarze?
Jak mają się temperatury i czasy parzenia drobiowego w szynkowarze?

[29.04] 00:12 abratek
Robiłem szynkę mieloną wg. Maxell`a - no pychota, nawet moje wybredne dzieci zjadły
andzio - piszesz że będziesz sondował w szynkowarze, jedna z zasad mówi aby mięsko było szczelnie zapakowane w woreczek- jeśli wsadzisz sondę to cały sos wypłynie i wyrób będzie twardy.
A jakie macie patenty na szczelne worki do szynkowara? , użyłem foli do pieczenia ,ale to lipa jest, teraz zastanawiam się nad osłonką białkową fi100 - nada się ? najlepsza byłaby poliamidowa ale nie mogę namierzyć 100

[29.04] 00:22 abratek
A co tam , pochwalę się - wczoraj robiłem kaszankę ( oczywiście wg. Maxell`a) ale były "ochy achy" , drobna modyfikacja przepisu - uwaga na sól, dałem też dwa razy więcej wątroby ( krajanej w kosteczkę )



[29.04] 07:03 grzes855
Wczoraj wrzucałem szynki do siatek i muszę powiedzieć że pomysł z wiaderkiem po śledziach jest genialny i za to należy się co najmniej nagroda Nobla nie mówie już o skrzynce dobrego browarka.
Za takie pomysły wyrazy szacunku, kocham to forum


[29.04] 07:28 Angin74
Szynkowar w szafce, kg szynki i kg łopatki w lodówce. Pytałem jakiś czas temu który przepis do szynkowaru polecacie. Były posty mówiące o podstawowym przepisie prababci... Ja mam chwilowo 4 opcje i nie wiem ktróą wybrać na pierwszy raz

1. Szynka mielona (w puszce, słoju lub szynkowarze) - maxell
2. Prababcia (wersja z peklowaniem na mokro przez 10dni)
3. Przepis z szybkowara
4. Modyfikacja - 3-4 dni na mokro a potem w szynkowar i jeszcze 2 dni w szynkowarze?

Na waszego czuja który?


Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[29.04] 08:29 Qqredu
Klemens.
Z Twego opisu wnioskuję, że Twoja wędzarnia to coś pośredniego między tymi dla wędkarzy a rurową. Chodzi mi o odległość wkładu (wędzonki) od paleniska. Myślę, że przy odrobinie sprytu coś się da wykombinować. Niestety w takiej jeszcze nie wędziłem. Moja rada to przeczytać dokładnie wszystko co znajdziesz na forum i na stronie Maxella. Jak już będziesz miał podbudowę teoretyczną to kombinuj. Np. jeżeli masz problem ze zbyt wysoką temperaturą a przecież musisz dać taką, żeby trociny się tliły to sprawdź czy nie da się obniżyć tacki z trocinami. Jeżeli grilujesz to wiesz, że grille często mają regulowaną odległość rusztu od węgli bo parę cm ma wpływ na temperaturę. Może dorób drugą tackę i nawierć otworków w dnie łatwiej będzie zatlić trociny. Jeżeli buchają ogniem może zastosuj wióry lub kawałki drewna. A może się da bez żadnych ulepszeń tylko musisz wypraktykować ilość paliwa. Powodzenia.
Ahoj.
[29.04] 08:55 Qqredu
Klemens
15 cm to zapewne odległość od dna, na które kładziesz węgiel a tacą z trocinami. To dosyć dużo. Ja w mojej rurze nie mam nawet 10 cm i dosłownie 3 szt. brykietu załatwiają mi temperaturę do 60 st.C w komorze. Węgiel lub brykiet leży na żeliwnym ruszcie (dopływ powietrza od spodu) a drewno na blasze z mnóstwem nawierconych otworów. Nie mam pod ręką "rury" żeby zmierzyć odległość między rusztem a blachą, ale z pewnością nie przekracza 10 cm. Drewno jest blisko żaru i dzięki temu nie muszę chochlować węgla, żeby drewno się zatliło podnosząc znacznie temperaturę w komorze. Dzięki temu osiągam fazę wędzenia i pieczenia a nie tylko pieczenia. Trzymanie reżimu temperatury wymaga praktycznie stałej obsługi paleniska. Tzn., co 15-20 min. trzeba dorzucić porcyjkę węgla lub 1 do 2 szt. brykietu.
Ahoj

[29.04] 09:13 Gafi
Czy ktoś się może orientuje w którym poscie jest przepis na pyszną słoninkę?
[29.04] 09:24 Maxell
Gafi.
Wejdź na naszą stronkę i jest zdaje się w innych wędzonkach.
Acha, Klemens, może będę miał coś dla Ciebie. Na pocztę wpłyhnął fajny przepis na łsososia i sposoby wedzenia (sprytne) w wedzarence takiej jak Twoja. Niedługo wrzuce na stronkę.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[29.04] 09:37 Cogito
Witam Wszystkich
Mirek witam, przesłałem przesyłkę.
Angin
Onegdaj poszedłem na skruty. Przepis Prababci_A 1)szynkowar 2) 3 godz. w lodówce 4) 2 godziny parzenia 5) 1 godz. chłodzenia w wodzie+ 1 godz. w zamrażarce 6) 2 godz. jedzenia 7) 2 dni wspominek
razem żywot przetworu od włożenia od szynkowarki do zniknięcia 9 godzin. Kolejny proceder to przepis Prabaci_A ze stronki - forum- term. przetwarzanie. Ale już z zachowaniem pełnego procesu, czyli 2 do 3 dni mięsko w szynkowarce, parzenie 2 godz. schłodzenie i wychładzenie 24 godz.
abratek
worki do szynkowara: stosuję torebki HDPE 14x4x32cm kupowane w Makro. Mogą być większe. Worek do worka a do niego mięsko i jest o.k.
Mięsko nie będzie szczelnie zapakowane. Zawsze wypłynie woda. Można zawiązać woreczek, ale co wówczas z powietrzem? Uaważam, że sonda jak najbardziej.

Mam zapotrzebowanie na mięsko drobiowe w szynkowarce. Czy ktoś ma pomysł?
Pozdrowienia dla wszystkich

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[29.04] 09:44 Angin74
Cogito - co to są torebki HDPE 14x4x32cm ?? Cos do mrożenia, pieczenia, z zamykaniem??
I która szyneczka była lepsza?
A swoją drogą najbardziej w twoim przepisie podoba mi się punkt 7....




Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[29.04] 09:55 Cogito
Angin
Torebki to zwykłe woreczki foliowe jakie żona używa do pakowania II-go śniadania. Kupujesz w paczce 1000szt. za bardzo mało zł.
Smaczniejsza w efekcie jest pełna wersja Prababci_A. Dzisiaj będę ją szczególnie traktował w fazie wychładzanie. Zastosuję kawałki lodu jak radził Maxell.

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[29.04] 09:59 Cogito
W związku z ostatnim moim postem. Rzecz oczywiście dotyczy przepisu podanego przez Prababcię_A, a wychładzana będzie szynkowarka z mięskiem. Prababciu_A bardzo przepraszam za te skróty myślowe. To nie objaw braku szacunku a jedynie pośpiechu. Przepraszam i pozdrawiam

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[29.04] 13:17 Maxell
Cześć.
W dziale Wędzonki rybne, dodałem przepis na wędzenie łososia po norwesu nadesłany przez Abratka. Jest on o tyle ciekawy, że pod koniec podany jest interesujący sposób wedzenia (żarzenia) trocin lub zrebków. Ten przepis szczególnie polecam Klemensowi do wykorzystania w swojej wedzarence.
Seminole, dzieki za super zdjęcia. Juz nad nimi pracuję. A jak się spotkamy to nie butla, ale skrzyneczka poleci. W nosie z lekarzami. Co tam.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[29.04] 13:55 Lachu
Cześć!!

Maxell!!

dostałeś moje zdjęcia ???

pozdrowionka!!!

pzdr
[29.04] 14:14 Sławek
Maxe
czytałem ten przepis na łososia mam pewnie dośc śnmieszne pytanko
co robimy z łososiem (lub innym produktem wedzonym pare dni) wyjmujemy go z wędzarni i do lodówki? bo jak palę drzewem to jedszcze pare godzin po wedzeniu tli sie w palenisku chba że zaleje wodą żar. pytanie zasadnicze co zrobić z produktem miedzy wedzeniem?

[29.04] 14:40 Maxell
Cześć
Lachu, dostałem zdjęcia
i własnie je obrabiam.
W sprawie przepisu, proszę zwrócić sie do autora.
Ja w tej chwili pracuje nad zdjeciami, a jest tergo sporooooo.
I komunikat.
na stronce, w dziale Download, jest do pobrania spakowany plik Andzia, Alfabetyczny wykaz wedlin.
Prosze pobierać.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[29.04] 14:45 Maxell
Zgodnie ze wszelkimi prawidłami, przy wedzeniu zimnym, kilkudniowym, produkty powinny być pozostawiane w wędzarni (odpowiednio zabezpieczonej przed dostepem zwierząt i owadów, nie wspominając o ludziach ). Jeśli tego nie można zrobić, to na noc należy je przenieść do chłodnego pomieszczenia. W ostateczności może być lodówka, byle nie było zbyt zimno.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[29.04] 18:11 RELE
ratunku pomocy!!!!!!!!!!!!! Wlazłam na strone która mi podaliście , czyli http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp i niestety okazało sie ze wszystkie szynkowarki sprzedali!!!!!!!!!!!!! A ja tak bardzo chciałabym ja zdobyć. Moze ktoś wie gdzie jeszcze można okazyjnie kupić SZYNKOWARKE. PROSZE POMÓŻCIE MNIE BIEDULCE

[29.04] 18:56 abratek
O ja przepraszam ale się rozeszły !!!
obawiam się że teraz spekulanci będą wystawiać na allegro

[29.04] 18:57 abratek
O ja przepraszam ale się rozeszły !!!
obawiam się że teraz spekulanci będą wystawiać na allegro
o jest jeden http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49795074
ciekawe poprzednio ten sprzedawca dawał możliwość licytacji, i poprzednia poszła za 43 zeta , a teraz tylko Kup teraz

[29.04] 19:02 abratek
Wątpię żeby były tańsze - tamta okazja pewnie już niewróci

[29.04] 20:29 Lachu
Cześć!!

Mówiłem że za tom kasę chociaż to alamuniowy chłam
to brać w ciemno!!!!

pzdr
[29.04] 20:29 Lachu
Cześć!!

Mówiłem że za tom kasę chociaż to alamuniowy chłam
to brać w ciemno!!!!

pzdr
[29.04] 21:46 STEFAN
Lachu,może jest to ,,alamuniowy chłam,,ale od Ciebie jednego z pierwszych forumowiczów żądam trochę więcej kultury.Zastanów się co napisałeś i jak nam będzie smakować szynka z tego ,,chłamu,,

STEFAN
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc