|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[28.04] 21:17 |
klemens
|
|
Qqredu,
dzięki za informacje, niestety nie pocieszyłeś mnie (;-(, bo moja wędzarka to faktycznie metalowa szafka za 300 zł, a tak się cieszyłem jak ją kupowałem.Wygląda na to, że dopóki nie dorobię się lepszej, to będę musiał skupić się na gotowaniu i pieczeniu. No zostaje mi jeszcze grillowanie.
A tak przy okazji tochcę powiedzieć, że próbuję przejrzeć całe forum, ale po zrzuceniu do Word-a to jest ok. 700 stron !
Ale przynajmniej zapoznam się z teorią zanim uda mi się dorobić lepszej wędzarki (
Pozdrawiam
|
[28.04] 21:23 |
klemens
|
|
Qqredu,
po krótkim zastanowieniu się, ta metalowa szafka ma ok 75 cm wysokości: w dole szufladę (ok 15cm), wyżej półkę na wióry no i trochę miejsca ( ponad pół metra), więc może da radę coś uwędzić ?
Pozdrawiam
|
[28.04] 22:13 |
Krzysztof
|
|
Klemens
czytaj i wędź
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Darz dym |
[28.04] 22:31 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Klemens - może rozważ przeróbkę tej wędzarni, wywal te durne tacki,od spodu zrób otwór , dołącz kawał rury, wykombinuj jakieś palenisko (nawet w ziemi) i zapomnij o kłopotach z temperaturą
A ja właśnie szykuję swoją wedzarnię - element główny to lodówka "silesia", kawał dobrej ,starej blachy
pozdrawiam
|
[28.04] 23:50 |
andzio
|
|
Jak wszyscy to babcia też - dziś otrzymałem przesyłkę z szybkowarkami, za 2szt zapłaciłem 30zl. Wreszcie będzie mona parzyć z termometrem, trzeba tylko wywiercić dziurkę w dekielku aby się sonda zmieściła.
Zrobiłem wczoraj powtórkę z szynki na tym samym sprzęcie co poprzednio tyle że mięsko doprawiłem i powiem szczerze, że lepiej mi smakowała bez przypraw, to był ten smak szynki konserwowej z lat 70-tych, którą uwielbiałem. Więc zanim coś dosypiecie to się zastanówcie, czy warto? Za to z tej przyprawionej będzie bogaty bigos bo ten smak się tam nadaje.
Wszystkie inforomacje potrzebne wędliniarzowi znajdziesz na http://wedlinydomowe.pl/ |
[29.04] 00:02 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Czy macie pomysła na szynkę drobiową w szynkowarze?
Jak mają się temperatury i czasy parzenia drobiowego w szynkowarze?
|
[29.04] 00:12 |
abratek
|
|
Robiłem szynkę mieloną wg. Maxell`a - no pychota, nawet moje wybredne dzieci zjadły
andzio - piszesz że będziesz sondował w szynkowarze, jedna z zasad mówi aby mięsko było szczelnie zapakowane w woreczek- jeśli wsadzisz sondę to cały sos wypłynie i wyrób będzie twardy.
A jakie macie patenty na szczelne worki do szynkowara? , użyłem foli do pieczenia ,ale to lipa jest, teraz zastanawiam się nad osłonką białkową fi100 - nada się ? najlepsza byłaby poliamidowa ale nie mogę namierzyć 100
|
[29.04] 00:22 |
abratek
|
|
A co tam , pochwalę się - wczoraj robiłem kaszankę ( oczywiście wg. Maxell`a) ale były "ochy achy" , drobna modyfikacja przepisu - uwaga na sól, dałem też dwa razy więcej wątroby ( krajanej w kosteczkę )
|
[29.04] 07:03 |
grzes855
|
|
Wczoraj wrzucałem szynki do siatek i muszę powiedzieć że pomysł z wiaderkiem po śledziach jest genialny i za to należy się co najmniej nagroda Nobla nie mówie już o skrzynce dobrego browarka.
Za takie pomysły wyrazy szacunku, kocham to forum
|
[29.04] 07:28 |
Angin74
|
|
Szynkowar w szafce, kg szynki i kg łopatki w lodówce. Pytałem jakiś czas temu który przepis do szynkowaru polecacie. Były posty mówiące o podstawowym przepisie prababci... Ja mam chwilowo 4 opcje i nie wiem ktróą wybrać na pierwszy raz
1. Szynka mielona (w puszce, słoju lub szynkowarze) - maxell
2. Prababcia (wersja z peklowaniem na mokro przez 10dni)
3. Przepis z szybkowara
4. Modyfikacja - 3-4 dni na mokro a potem w szynkowar i jeszcze 2 dni w szynkowarze?
Na waszego czuja który?
Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni |
[29.04] 08:29 |
Qqredu
|
|
Klemens.
Z Twego opisu wnioskuję, że Twoja wędzarnia to coś pośredniego między tymi dla wędkarzy a rurową. Chodzi mi o odległość wkładu (wędzonki) od paleniska. Myślę, że przy odrobinie sprytu coś się da wykombinować. Niestety w takiej jeszcze nie wędziłem. Moja rada to przeczytać dokładnie wszystko co znajdziesz na forum i na stronie Maxella. Jak już będziesz miał podbudowę teoretyczną to kombinuj. Np. jeżeli masz problem ze zbyt wysoką temperaturą a przecież musisz dać taką, żeby trociny się tliły to sprawdź czy nie da się obniżyć tacki z trocinami. Jeżeli grilujesz to wiesz, że grille często mają regulowaną odległość rusztu od węgli bo parę cm ma wpływ na temperaturę. Może dorób drugą tackę i nawierć otworków w dnie łatwiej będzie zatlić trociny. Jeżeli buchają ogniem może zastosuj wióry lub kawałki drewna. A może się da bez żadnych ulepszeń tylko musisz wypraktykować ilość paliwa. Powodzenia.
Ahoj.
|
[29.04] 08:55 |
Qqredu
|
|
Klemens
15 cm to zapewne odległość od dna, na które kładziesz węgiel a tacą z trocinami. To dosyć dużo. Ja w mojej rurze nie mam nawet 10 cm i dosłownie 3 szt. brykietu załatwiają mi temperaturę do 60 st.C w komorze. Węgiel lub brykiet leży na żeliwnym ruszcie (dopływ powietrza od spodu) a drewno na blasze z mnóstwem nawierconych otworów. Nie mam pod ręką "rury" żeby zmierzyć odległość między rusztem a blachą, ale z pewnością nie przekracza 10 cm. Drewno jest blisko żaru i dzięki temu nie muszę chochlować węgla, żeby drewno się zatliło podnosząc znacznie temperaturę w komorze. Dzięki temu osiągam fazę wędzenia i pieczenia a nie tylko pieczenia. Trzymanie reżimu temperatury wymaga praktycznie stałej obsługi paleniska. Tzn., co 15-20 min. trzeba dorzucić porcyjkę węgla lub 1 do 2 szt. brykietu.
Ahoj
|
[29.04] 09:13 |
Gafi
|
|
Czy ktoś się może orientuje w którym poscie jest przepis na pyszną słoninkę?
|
[29.04] 09:24 |
Maxell
|
|
Gafi.
Wejdź na naszą stronkę i jest zdaje się w innych wędzonkach.
Acha, Klemens, może będę miał coś dla Ciebie. Na pocztę wpłyhnął fajny przepis na łsososia i sposoby wedzenia (sprytne) w wedzarence takiej jak Twoja. Niedługo wrzuce na stronkę.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[29.04] 09:37 |
Cogito
|
|
Witam Wszystkich
Mirek witam, przesłałem przesyłkę.
Angin
Onegdaj poszedłem na skruty. Przepis Prababci_A 1)szynkowar 2) 3 godz. w lodówce 4) 2 godziny parzenia 5) 1 godz. chłodzenia w wodzie+ 1 godz. w zamrażarce 6) 2 godz. jedzenia 7) 2 dni wspominek
razem żywot przetworu od włożenia od szynkowarki do zniknięcia 9 godzin. Kolejny proceder to przepis Prabaci_A ze stronki - forum- term. przetwarzanie. Ale już z zachowaniem pełnego procesu, czyli 2 do 3 dni mięsko w szynkowarce, parzenie 2 godz. schłodzenie i wychładzenie 24 godz.
abratek
worki do szynkowara: stosuję torebki HDPE 14x4x32cm kupowane w Makro. Mogą być większe. Worek do worka a do niego mięsko i jest o.k.
Mięsko nie będzie szczelnie zapakowane. Zawsze wypłynie woda. Można zawiązać woreczek, ale co wówczas z powietrzem? Uaważam, że sonda jak najbardziej.
Mam zapotrzebowanie na mięsko drobiowe w szynkowarce. Czy ktoś ma pomysł?
Pozdrowienia dla wszystkich
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[29.04] 09:44 |
Angin74
|
|
Cogito - co to są torebki HDPE 14x4x32cm ?? Cos do mrożenia, pieczenia, z zamykaniem??
I która szyneczka była lepsza?
A swoją drogą najbardziej w twoim przepisie podoba mi się punkt 7....

Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni |
[29.04] 09:55 |
Cogito
|
|
Angin
Torebki to zwykłe woreczki foliowe jakie żona używa do pakowania II-go śniadania. Kupujesz w paczce 1000szt. za bardzo mało zł.
Smaczniejsza w efekcie jest pełna wersja Prababci_A. Dzisiaj będę ją szczególnie traktował w fazie wychładzanie. Zastosuję kawałki lodu jak radził Maxell.
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[29.04] 09:59 |
Cogito
|
|
W związku z ostatnim moim postem. Rzecz oczywiście dotyczy przepisu podanego przez Prababcię_A, a wychładzana będzie szynkowarka z mięskiem. Prababciu_A bardzo przepraszam za te skróty myślowe. To nie objaw braku szacunku a jedynie pośpiechu. Przepraszam i pozdrawiam
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[29.04] 13:17 |
Maxell
|
|
Cześć.
W dziale Wędzonki rybne, dodałem przepis na wędzenie łososia po norwesu nadesłany przez Abratka. Jest on o tyle ciekawy, że pod koniec podany jest interesujący sposób wedzenia (żarzenia) trocin lub zrebków. Ten przepis szczególnie polecam Klemensowi do wykorzystania w swojej wedzarence.
Seminole, dzieki za super zdjęcia. Juz nad nimi pracuję. A jak się spotkamy to nie butla, ale skrzyneczka poleci. W nosie z lekarzami. Co tam. 
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[29.04] 13:55 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Maxell!!
dostałeś moje zdjęcia ???
pozdrowionka!!!
pzdr |
[29.04] 14:14 |
Sławek
|
|
Maxe
czytałem ten przepis na łososia mam pewnie dośc śnmieszne pytanko
co robimy z łososiem (lub innym produktem wedzonym pare dni) wyjmujemy go z wędzarni i do lodówki? bo jak palę drzewem to jedszcze pare godzin po wedzeniu tli sie w palenisku chba że zaleje wodą żar. pytanie zasadnicze co zrobić z produktem miedzy wedzeniem?
|
[29.04] 14:40 |
Maxell
|
|
Cześć
Lachu, dostałem zdjęcia
i własnie je obrabiam.
W sprawie przepisu, proszę zwrócić sie do autora.
Ja w tej chwili pracuje nad zdjeciami, a jest tergo sporooooo.
I komunikat.
na stronce, w dziale Download, jest do pobrania spakowany plik Andzia, Alfabetyczny wykaz wedlin.
Prosze pobierać.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[29.04] 14:45 |
Maxell
|
|
Zgodnie ze wszelkimi prawidłami, przy wedzeniu zimnym, kilkudniowym, produkty powinny być pozostawiane w wędzarni (odpowiednio zabezpieczonej przed dostepem zwierząt i owadów, nie wspominając o ludziach ). Jeśli tego nie można zrobić, to na noc należy je przenieść do chłodnego pomieszczenia. W ostateczności może być lodówka, byle nie było zbyt zimno.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[29.04] 18:11 |
RELE
|
|
ratunku pomocy!!!!!!!!!!!!! Wlazłam na strone która mi podaliście , czyli http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,396486.asp i niestety okazało sie ze wszystkie szynkowarki sprzedali!!!!!!!!!!!!! A ja tak bardzo chciałabym ja zdobyć. Moze ktoś wie gdzie jeszcze można okazyjnie kupić SZYNKOWARKE. PROSZE POMÓŻCIE MNIE BIEDULCE
|
[29.04] 18:56 |
abratek
|
|
O ja przepraszam ale się rozeszły !!!
obawiam się że teraz spekulanci będą wystawiać na allegro 
|
[29.04] 18:57 |
abratek
|
|
O ja przepraszam ale się rozeszły !!!
obawiam się że teraz spekulanci będą wystawiać na allegro 
o jest jeden http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49795074
ciekawe poprzednio ten sprzedawca dawał możliwość licytacji, i poprzednia poszła za 43 zeta , a teraz tylko Kup teraz
|
[29.04] 19:02 |
abratek
|
|
Wątpię żeby były tańsze - tamta okazja pewnie już niewróci
|
[29.04] 20:29 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Mówiłem że za tom kasę chociaż to alamuniowy chłam
to brać w ciemno!!!!
pzdr |
[29.04] 20:29 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Mówiłem że za tom kasę chociaż to alamuniowy chłam
to brać w ciemno!!!!
pzdr |
[29.04] 21:46 |
STEFAN
|
|
Lachu,może jest to ,,alamuniowy chłam,,ale od Ciebie jednego z pierwszych forumowiczów żądam trochę więcej kultury.Zastanów się co napisałeś i jak nam będzie smakować szynka z tego ,,chłamu,,
STEFAN |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|