o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[10.06] 20:18 jarek_zielona_pietruszka   (hokamix@wp.pl)
Maxell właśnie poczta wp odpisała mi że moja wiadomość do Ciebie nie zostanie doręczona bo została potraktowana jako spam. wyślę powtórnie same załączniki bo już nie mam czasu wszystkiego pisać
KISZKA ZIEMNIACZANA MOJA

5 kg ziemniaków
4 duże cebule
½ kg boczku wędzonego oczywiście mojego wyrobu
½ kg słoniny wędzonej paprykowanej również mojego wyrobu
¾ szklanki pudru z suszonych grzybów
3 – 4 jaja
Sól
Pieprz czarny, biały może być część ziołowego(dodatek ziołowego pieprzu poleca mistrzyni świata w konkurencji bab i kiszek ziemniaczanych)
Gałka muszkatołowa
Czosnek 3-5 ząbków
Majeranek
Ziemniaki i 3 cebule utrzeć na tarce (ja mam do tego specjalną maszynę)
Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę
Słoninę wrzucić na patelnię i wytopić na skwarki, na tym obsmażyć boczek i 1 cebulę drobno pokrojoną pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Połączyć utarte ziemniaki, cebulę i to co wysmażyliśmy. Wbić w to jaja dodać przyprawy i proszek grzybowy.(z braku proszku grzybowego można zastosować drobno posiekane pieczarki boczniaki czy inne grzyby uduszone na maśle czy innym tłuszczu)
Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak powstałym farszem napychać kiełbaśnice 32mm ale niezbyt ścisło, tworząc kiełbaski wielkości takiej jak kaszanki ok. 15cm.
Teraz możemy upiec je w piekarniku: układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem nakłuwamy ostrym widelcem lub innym szpikulcem, żeby nie popękały i pieczemy ok. 15-20min w temperaturze ok.200 st. a następnie ok. 40-50 min w temperaturze ok. 180 st.
Można też kiszki parzyć w temp ok78-82 st. przez ok. 1,5 godz i podobnie jak w przypadku pieczenia w początkowej fazie parzenia trzeba pozakłuwać, żeby nie popękały.
Takie parzone bardzo dobre są później smażone na słoninie lub boczku wędzonym smażonym z cebulką i pod koniec przyprawione przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Pozdrawiam i życzę smacznego.
pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[10.06] 20:28 jarek_zielona_pietruszka
gdyby ktoś robił kiszkę ziemniaczaną i nie miał pudru z suszonych grzybów to może zastosować drobno pokrojone pieczarki boczniaki czy inne grzyby sezonowe i usmażyć je na maśle lub innym tłuszczyku w zależności jaki lubi i dodać do farszu na kiszkę. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[10.06] 20:32 jarek_zielona_pietruszka
a co do allegro to przyznaję się bez bicia nie wiem jak takie zażalenie się składa gdyby ktoś bardziej oświecony zechciał mi to łopatologicznie rozjaśnić to będę wdzięczny. na allegro byłem trzy razy ot i wszystko. pozdrawiam miłego weekendu

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[10.06] 20:39 Mustava
Maxell
Odnośnie plików - No problem, kto będzie chciał dostanie to samo co Ty.

jarek_zielona_pietruszka
Przesłałem Ci mój "zakup".



[10.06] 20:44 jarek_zielona_pietruszka
Mustava dzięki maila orzymałem rzuciłem okiem, są to zerżnięte z tego forum przepisy wrzucone do worda nikt nawet się nie pokusił żeby poprawiać błędy. czy sprawdzić czy jest to komplet czy może są do tego jakieś uwagi w większości są to przepisy Maxella ale nie wszystkie. jeszcze raz dzięki pozdrawiam. życzę miłego weekendu i dobrego dymu w Waszych wędzarniach

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[10.06] 20:45 Akolita   (woyteck24@o2.pl)
Witam Zadymiaczy!!
Jak co roku, razem z sasiadem zawarlismy kontrakt na zycie jednej sztuki trzody chlewnej, zamieszkalej w dosc ekologicznych warunkach.
Przy poprzednich, po lekturze forum, postepowalem jak profan i nieuk.
Umawialem sie telefonicznie, przyjezdzalem - tusza wieprzowa byla juz praktycznie rozebrana, krotka dyskusja na temat ceny (ostatnio 4,90 za kg zywej wagi +40zl za rozebranie) podzial na pol i do auta. Od wlasciciela dowiedzialem sie ze mieso powinno 1 dzien odpoczac a potem do zamrazarki i sukcesywne wybieranie ,a to na mielone a to kotlety czy bigos. Ze wstydem przyznaje ze niektore elementy tuszy zostawialismy gospodarzowi nie wiedzac co z tym poczac (lep, plucka itp)
Obecnie postanowilem postepowac fachowo i dlatego prosze o rade.
Co mam zrobic z polowa tuszy wieprzowej, co zapeklowac , co do sloikow, co wedzic, co na kielbasy (salcesony i kaszanki raczej nie) czy brac jelita i jakie, jak je czyscic i konserwowac, no i za co zabrac sie najpierw.
Czy calosc peklowac w takiej samej zalewie czy raczej na sucho.
Nie chce zmarnowac takiej ilosci miesa, a mielone juz mi sie znudzily))

[10.06] 21:03 Zuza

Mustava. Jeśli Allegro zadziała tak jak powinno to byc załatwione, to masz pełne prawo domagać się cofnięcia tego negatywa.
[10.06] 21:10 Mustava
Udostępniam:
http://republika.pl/mustava/zakup.eml - cały mail z załącznikiem
http://republika.pl/mustava/wersja_podstawowa.rar - załącznik z przepisami

"Wędzarze łączcie się" - na pohybel złodziejom



[10.06] 21:15 paweł
Jarek jakich jelit używasz do swojej kiszki?? zerknij na mój przepis
http://pychotka.pl/pychotka/przepisy_kulinarne/wedliny/kiszka_ziemniaczana..html
pozdrawiam Paweł
[10.06] 21:15 fire28
Witam.
Mam prośbę do Mustava lub Maxella. Sprawdzcie proszę tą Karkówkę z grilla, czy nie jest zerżnięta.
Nie opisywałem jej nigdzie, bo to było moje popisowe danie, jeśli gościu zamieścił ten przepis, to napewno 100% z naszej strony.

[10.06] 21:15 fire28
Witam.
Mam prośbę do Mustava lub Maxella. Sprawdzcie proszę tą Karkówkę z grilla, czy nie jest zerżnięta.
Nie opisywałem jej nigdzie, bo to było moje popisowe danie, jeśli gościu zamieścił ten przepis, to napewno 100% z naszej strony.

[10.06] 21:27 abratek
jarku - niedawno chciałem napisać coś o babie i kiszkach, jednak powstrzymałem się sądząc że na forum w innym temacie jest o tym sporo
Ten przepis który podałeś może być ciekawy, jednak chciałem zwrócić uwagę że w "krainie bab i kiszek" najbardziej szanowane są te bez udziwnień - poprostu najprostrzy sposób (ziemniaki tarte, cebula jajo sól pieprz mąka.boczek wędzony majeranek)
Kiedyś w programie TVP , Makłowicz z mistrzynią, robił (a raczej ona robiła) babę za którą można byłoby być zlinczowanym .
Zrobię wg Twojego przepisu i zobaczę reakcję rdzennych mieszkanców tamtych okolic (sam pochodzę z centrum ) - więc życz mi powodzenia, może mnie nie wyrzucą

[10.06] 21:33 Chef Paul
w sprawie Alegro
nie dość że złodziej to jeszcze kretyn jakiś niedouczony
to czego nie zerżnął a pisał sam to znaczy tytuły plików zawiera błędy ortograficzne
do Maxell'a
jeżeli chodzi o materiały nadesłane przezemnie na "wedlinydomowe" to macie do nich pełne prawa i dowolny sposób korzystania, publikacji itd
w tej ostatniej aukcji której pliki udostępnił Mustava nie ma żadnych z moich przepisów wiec jakoś mi nie wypada protestować
pzdrawiam wszystkich grillmanów i smokemanów
Chef Paul
każde rozwiązanie przynosi nowe problemy

ps. spodobała mi się stopka jarka pietruszki (sorry zielonej)
[10.06] 21:38 Maxell
To jest np. "jego przepis" na kaszankę białą;
Cytuję w oryginale:
Składniki:

3 kg płucek cielęcych
3 kg serc cielęcych (mogą być wołowe)
2 kg podgardla (raczej tłuste)
3 kg kaszy gryczanej prażonej
ziele angielskie (zmielone)
pieprz czarny zmielony
majeranek
sól
no i oczywiście kiełbaśnica

Wykonanie:

Płucka, serca i podgardle ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję partiami, aby nie zostało za dużo wywaru używanego do gotowania kaszy). Ostudzić i usunąć części które nam nie odpowiadają (tchawica,
ewentualnie żyły itp, ja praktycznie zostawiam całość bo lubię jak czasami coś na ząbku chrupnie. Następnie zmielić na drobnych oczkach ja mam 3 mm.
W wywarze gotujemy kaszę gryczaną (ma być taka jaką się lubi, chodzi o twardość).
Po ugotowaniu dodajemy kaszę do zmielonego mięska i czekamy aż można będzie tam wsadzić łapki. Sypiemy majeranek, ziele, pieprz i sól do smaku (mamy produkt prawie finalny więc jak doprawimy tak będzie)
Nie pozwalamy masie wystygnąć, powinna być lekko ciepła aby kasza nie porwała kiszki. Napełniamy kiszki dzieląc na najbardziej odpowiadające odcinki, tak jednak aby łatwo można było wyciągać z garnka (ja osobiście robię 4 około 15 cm odcinki, w jednym wianuszku, takie dla mnie optymalne porcje.
Gotujemy w dużym garnku wodę. Wkładamy po wianuszku i gotujemy ok 2 minut (chodzi tutaj właściwie o kiszkę i ładne zespolenie całości).

To by było na tyle; najlepiej smakuje podsmażana razem z cebulką, ale na chłodno też.


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[10.06] 21:52 Maxell
Grześ, bardzo fajnie zrobione. Zrób jeszcze dwa jakies nowe, to wrzuce na stronke tytułowa, aby wszyscy sobie zerkneli.
Na jakim programiku to robisz?
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[10.06] 21:54 Maxell
Fire, to jest wersja podstawowa przepisów za 2 zł. Twoja karkóweczka jest w wersji pełnej w cenie 3 zł.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[10.06] 22:22 Chef Paul
Maxell
Byłbyś uprzejmy zerknąć czy może jest coś mojego w wersji pełnej.
To zaraz gada pogonię.
Pozdrowienia
Chef Paul
[10.06] 22:33 Chef Paul
Na wszelki wypadek właśnie zaklepałem się do tego forum ażeby ktoś przypadkiem nie wszedł w moją skórę i czapkę chef,a
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
[10.06] 22:34 Chef Paul
Na wszelki wypadek właśnie zaklepałem się do tego forum ażeby ktoś przypadkiem nie wszedł w moją skórę i czapkę chef,a
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
[10.06] 22:35 Maxell
Teraz siedzę nad nowymi przepisami, dlatego też, jesli możesz, to poproś Mustave aby Ci przesłał pliki i sprawdź. Po prostu nie mam aktualnie zbytnio czasu, a potrzeba go sporo, gdyż jest na stronce duzo przepisów i nie bardzo wiem na pierwszy rzut oka czyj jest który, a gość nie uzywa jakichkolwiek podpisów.
Jesli nie znajdziesz, to jutro postaram sie cos z tym zrobić.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[10.06] 22:52 Chef Paul
Ok Mustava możesz mi przysłać pełną wersję
Dzięki
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
[10.06] 23:02 grzes855
Maxell zrobione to jest PhotoWatermark Professional, podeślę go pocztą, zdjecia też tylko trochę uporządkuję moje szalone poczynania ostatnich dnina tej fotce to tylko cząstka

[11.06] 00:32 Mustava
Chef Paul
na poprzedniej stronie (149) są linki do "materiałów" - wszystko co zakupiłem

[11.06] 04:00 JANKO   (janko62@o2.pl)  janko62@tlen.pl
wedliny
[11.06] 06:41 Chef Paul
Maxell
Czy zgadzasz się na umieszczenie na mojej nowo budowanej stronie linku do "wedliny domowe" ?
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
[11.06] 08:14 Maxell
No jasne kolego. Myślę, że należy nas propagować jak najwiecej.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[11.06] 08:44 grzes855
Maxell listonosz dotarł?

[11.06] 09:56 WOSIU   (ad.albertus@neostrada.pl)
WITAM I POZDRAWIAM.

Proszę o podpowiedź.
Kupiłem dwa pstrągi i chciałbym je uwędzić.
Zrobiłem solankę tzn do wody wsypałem tyle soli aż wypłyneło jajko,
naprawdę to były trzy jajka tak jak radził Maxell, i żeczywiście była różnica w wypływaniu jajka, ale przyjałem średnią.
Nie wiem tylko teraz jak długo trzymać mam w tej zalewie,żeby nie były za słone? Wędzenie przewiduję na jutro po południu, podobno ma być pogoda.Do solanki dodałem kilka ziaren jałowca gałki i pieprzu, oraz
trzy listki laurowe.Jeśli mi ktoś pomoże i podpowie będę wdzięczny.
Sławek w swoi przepisie radził nawet 20h.

WOSIU POZDRAWIA


[11.06] 12:12 Akolita
Jesli jeszcze mialem jakies watpliwosci co do oszustwa na Allegro, to rozwialy sie one jak dym po wedzeniu, po zciagnieciu plikow od Mustavy.
Oszustwo czystej wody!!
Niesmialo prosze o rade (post na str.149))
Z gory dziekuje

[11.06] 20:09 Krzysztof
Maxell,,,,,,co by Ciebie ze zdjęc interesowało?? ,,,,,,mozliwe ze cos nowego mam ,kontrahenci foto ślą z tym ze to prawie zawsze te same częsci mięs co najwyżej inne ujęcia.
mam poniższe foto
-cielęcina
-jagnięcina
-wołowina
-wieprzowina
-drób
-zając
-królik
Darz dym
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc