o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[30.06] 19:52 Akolita
Przepraszam za blad w nicku)) zdziwilo mnie ze nie chce hasla))

[30.06] 20:05 abratek
pytanie pierwsze - któryś raz z kolei to pytanie się pojawia - teraz są na aukcjach, np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56151361 - niestety chyba taniej nie znajdziesz, co ciekawe gość sprzedaje je na świstaku, e-bayu, allegro, a pamiętam jak z początku w opisie sugerował że znalazł gdzieś w domu

http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne
[30.06] 21:24 Maxell
Akolita.
To co oni robili na mazurach, to mozna nazwać pieczenio-wedzeniem. Takie rybki na szybko.
Aby uwedzić dobrze rybę, nalezy to robić w dymie zimnym, co zresztą już tu wielokrotnie omawiano.
Jesli chodzi o mięsko mrożono, to możesz spróbowac zrobić. Mięso rozmrażaj na dolnej półce lodównki. Niech sie nawet rozmraża tydzien.
Zobaczysz jak będzie wyglądało.
Na początek radze rozmrozić ok. 2 kg, (róznego), pokroić na kawałki i zapeklować na kiełbaskę.
Zrób białą z tego mięsa - połowę do żurku a drugą możesz uwędzić dla sprawdzenia co wyjdzie i sparzyć.
Jak zrobisdz, to sie przekonasz, czy możesz z tego mięsa robić (z samego) bez dodatku świeżego).
Pozdrowionka dla teściowej.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[01.07] 10:10 marekgks
mam taką wędzarke o jakiej pisze Akolita-zrobiłem ją na prube,ale oddałem ją koledze,który często jeździ na rybki.Wędziłem w niej kilka kiełbasek,dosyć trudno z początku utrzymać w niej temperaturę, bo trociny jak się zaczeły tlić, to mimo zdjęcia z ognia,temperatura szybko poszła do góry,i jak było ok 90st. to schłodziłem dno w wodzie( dobrze ,że pod ręką był kalfas z wodą, he,he)To jest namiastka wędzenia,tą samą kiełbase wędziłem w beczce i efekt był dużo lepszy.Na małe wypady gdzieś nad wode - może być ,nie trzeba ogniska, wystarczy mała butla gazowa z palnikiem, a rybka-wg kolegi- jest gotowa w 15 -20 min
pozdrawiam

[01.07] 13:36 Amanda
Sezon przypiekań w pełni a więc warto skorzystać z mega-hiper-super
promocji:
Grill za złotówkę ! Dostępny w większości hipermarketów

http://republika.pl/amanda/files/grill.jpg



Amanda/rodzaj męski/
[02.07] 09:36 psota


ha ha ha ha ha ha - dobre

niedługo markety( super i hiper )padną
[02.07] 10:15 Elli
Dawno mnie nic tak nie ubawiło
Pomysłowość ludzka nie zna granic, widziałam różne grille, ale ten przebił wszystkie inne. SUPER Amando wymyśliłeś niezły sprzęcik.

Przepisy zebrane z forum "Nocne rozmowy Polaków..."
czyli nasza stronka:
www.przepisy.tmseast.com
[02.07] 13:38 Papcio
Wczoraj zrobiłem w szynkowarce przysmak drobiowo-wieprzowy. Wyszło soczyste i bardzo smaczne jak określiło to moje dzieło, rodzina. Zastosowałem pomysł Angina74 ze strony 129. Skóra z całego kuraka to jednak za dużo chociaż po uparzeniu więkrzość galarety wsiąkła do przysmaku. Skórki dwa razy przez sito 2mm, mięso wieprzowe przepuściłem przez sito 3mm a kuraka potraktowałem szarpakiem. Peklowałem 3 dni- typowo. Dodatki takie jak w opisie i nie zapomniałem o cukrze. Po wymieszaniu uznałem, że nie trzeba dodawać wody, bo i tak było dość luźne z powodu skórek. Pilnowałem temperatury i po osiągnięciu magicznej temperatury 69 stopni szybko ostudziłem w zimnej wodzie i do lodówki. Polecam, jest delikatne i wyborne w smaku. Golonka jest już uparzona - ta według Andzia - ale jeszcze jest w lodówce i jutro na śniadanie będę degustował. Strasznie mnie ciekawi jak tam będzie ze skórą. Parzyłem 4 godziny i zobaczymy co wyszło.
Pozdrawiam wszystkich miłośników domowych wyrobów z mięsa i nie tylko!

Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[02.07] 15:36 abratek
U mnie też goloneczka się pekluje, poprzednie wyszły miodzio, układałem w szynkowarze tak aby skóra była tylko na zewnątrz, wyszła mięciutka - jednak ja parzyłem(gotowałem) 3 godziny, jak zalecał andzio.

muszę spróbować tego drobiowo-wieprzowego, jakoś z samego drobiu mi nie podchodzi (zresztą o ile uwielbiam rosół, to mięsa z kury w rosole już nie - ale po przerobieniu na pomidorową, uwielbiam - taki to już dziwny przypadek)

z drobiu w szynkowarze największe uznanie wśród rodziny, zyskała pierś kurczaka

http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne
[02.07] 18:06 Papcio
Abratek
Ja jak sam się nie przekonam to nie bardzo chcę wierzyć. Wiem jak długo trzeba gotować golonko by skóra była miękka. Bo gotowanie a parzenie to nie to samo a może nie? Dałem godzinę więcej i dalej nie wierzę. Mam nadzieję, że się mylę. Wezmę na kolację i spróbuję. Nie będę czekał do jutra. Jak mówią trening czyni mistrza! A te cudo z kuraka to z czystym sercem polecam. Jest inne niż z samego mięsa tego czy innego. Następne to spróbuję z indora, by mieć skórę to wezmę indycze golonka. Wtedy będę już miał pełny obraz wyrobów z szynkowarki. A tak już poza tematem to szynkowarka świetnie nadaje się do wyciskania sera z mleka. Ja zrobiłem z mleka w woreczkach. Tylko nie za długo sciskać! bo wyjdzie strasznie suche! Mnie dopiero trzeci sort wyszedł taki jak chciałem.

Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[02.07] 22:22 abratek
Papciu - "...błogosławieni ci co nie widzieli a uwierzyli..."
mając skrzywienie zawodowe, zawsze ściśle stosuję się do receptur (przynajmniej pierwszy raz), powiem tak - jak zwykle wszystko zależy od mięsa, gotowałem równiutkie 3h i goloneczka wyszła mięciutka, jednak surowiec był dobrej jakości, jutro gotuję dla kogoś, z powierzonego surowca, ale mięsko już nie wygląda najlepiej (zwierz był chyba już wiekowy), dlatego mam pietra czy wyjdzie miękkie

http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne
[02.07] 22:28 abratek
ha! muszę się poprawić - Papciu zapomniałem że używasz większej szynkowarki, dlatego czas gotowania w Twoim przypadku może ulec wydłużeniu

http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne
[03.07] 09:09 grzes855
U nas od wczoraj znowu 420,czyżby nowe kadry pisarzy allegrowiczów ściągały materiały

[03.07] 09:24 pp

[03.07] 10:26 Chef Paul
...mam nadzieję że, "pisarze", przynajmniej z eBay zostali skutecznie "przepędzeni" - (co jakiś czas "odnawiam swoją ofertę za złotówkę)
...niestety "420" w dalszym ciągu,
pozdrawiam
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[03.07] 20:46 Papcio
Jakoś nie udało mi się złożyć „sprawozdania” z ostatniego wyrobu z szynkowarki. Golonka była parzona w czeskiej szynkowarce. Peklowanie przebiegło zgodnie z zasadami, tu nic nie zmieniałem. Golonka w zasadzie smaczne, ale jednak przytwardawe. I tu popelniłem pewno błąd bo pokroiłem na mniejsze kawałki i tak jak leciało wkładałem do woreczka i parzyłem. Tych kawałków było trochę a nie jak andzio pisał 3-4. Nie układałem skórą na zewnątrz tylko jak popadło. W smaku wyborne, jednak skóra mogłaby być miększa pomimo 4 godzinnego parzenia. Kolorek i zwartość całej golonki bez zastrzeżeń.
To o golonce, następna będzie już lepsza.

Zrób to sam! Przepisy na prawdziwe wędliny na:
http://www.wedlinydomowe.pl/
[04.07] 01:42 Chef Paul
czołem...
...właśnie ogrodowy piec do pizzy na swoją stronkę "wgrołem"...
...zainteresowanych "pozaproszołem"
pozdrawiam
Chef Paul
ps na "wedlinydomowe" nadal "420"
popularność nie zna granic
mam nadzieję że, nie "pisarzy"

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[04.07] 07:40 Amanda
A propos grila za 1 zl - to nie mój pomysł - znalażłem gdzieś w sieci

Amanda/rodzaj męski/
[04.07] 08:26 Qqredu
Maad8
Nie pamietam dokładnie ceny ale coś około 30 czy 40 zł a kupiłem w hurtowni AGD. Sprawdzałem z innymi i dokładność to około 5%. Dla naszych celów wystarczy. Koryguje się go kładąc na szmatkę ociekającą wodą w głebokim naczyniu. Powinno być 100% po około 0,5 godz.
Ahoj

[04.07] 10:29 maad8
Qqredu,
zainspirowany Twoim pomysłem na klatkę do suszenia kiełbas, zrobiłem
prototyp z dużego, solidnego pudła kartonowego. W dwóch przeciwległych
ściankach wyciąłem po dwa "okienka" (razem 4), zostawiając dla wmocnienia
poprzeczki. Od środka wykleiłem siatką, zamocowałem dwa patyczki do
wieszania i szafa gra
Plecam, robi się łatwo, wystarczy pudło, ostry nożyk i siatka na rzepy.


[04.07] 12:27 Angin74
Właśnie chciałem sobię wejśc na stronkę i cóż mnie przywitało?
"420 przekroczony limit transferu" No to gratulacj!!! Popularność strony zgodnie z oczekiwaniami bardzo duża. Cisza dziś na grupie... jak minął weekend? Dużo dymienia? Ja zarosiłem kolegę na dymienei szynek - no i chyba został zarażony. Dziś mi już dzwonił że takiej szyneczki nie jadał całe lata... A przy okazji polecam "grilowanie" w wędzarni. Wczoraj po wyjęciu szynek rozpaliłem mocniej olchą i upiekłem na kolacyjkę kiełbaski. Szlachetny zapach kiełbasek jak świeżo wędzonych (a wyjęte z zamrażalnika pęta z kwietnia).

Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[04.07] 13:02 Qqredu
Maad8
Pomysł bardzo dobry i godny polecenia. Może być tylko kłopot z wiekszą ilością wkładu. Nie napisałeś czy pudło jest stojące czy wiszące. Ja zrobiłem wiszące ze względu na koty i myszy harcające w okolicy. Raz mi próbował taki kocór dobrać się do wędzarni. Z sufitu zawsze trudniej się dostać. Jeżeli mówimy o kilkunastu kg to można zrobić wiszącą i cały ciężar wędlin przejmuje stelaż z deseczek a klatka jest tylko obudową. Napisz jak ładujesz wkład. Otwierasz pudło czy zdejmujesz moskitierę z jednego boku?
Ahoj

[04.07] 13:02 Qqredu
Maad8
Pomysł bardzo dobry i godny polecenia. Może być tylko kłopot z wiekszą ilością wkładu. Nie napisałeś czy pudło jest stojące czy wiszące. Ja zrobiłem wiszące ze względu na koty i myszy harcające w okolicy. Raz mi próbował taki kocór dobrać się do wędzarni. Z sufitu zawsze trudniej się dostać. Jeżeli mówimy o kilkunastu kg to można zrobić wiszącą i cały ciężar wędlin przejmuje stelaż z deseczek a klatka jest tylko obudową. Napisz jak ładujesz wkład. Otwierasz pudło czy zdejmujesz moskitierę z jednego boku?
Ahoj

[04.07] 13:15 maad8
pudło jest otwierane, ciężko to opisać, ale wierzch ma takie dwie klapki, jak się je wysunie, to całość się uchyla, siatek nie zdejmuję, to chyba by się nie udało, za dużo roboty z ąłdnym naciągnięciem
ja włożyłem 3kg, na większą ilość trzeba by przerobić konstrukcję tak, żeby
wisiała na drążkach od kiełbas,
moje dzieło to prototyp, na moje potzrzeby i wielkość wędzarni wystarcza

[04.07] 15:49 kpawel   (kpawel@glos.com)
Cześć, mam pytanie dotyczące szynki dojrzewającej, którą umieszcza się jedynie w soli. Szynkę taką (ok. 10 kg) próbowałem zrobić wraz z kilkoma kolegami. Leżała w soli (z usuniętymi kośćmi) przez 2 miesiące w chłódnym pomieszczeniu, była przewrócona po 1 miesiącu, wówczas też wymieniliśmy sól. Przez pierwszy miesiąc szynka leżała skórą do góry. Była też przez cały okres przyciśnięta.
Po 2 miesiacach okazało się, że szynka w środku jest niemal surowa. Pojawiły się też ciemne ogniska sygnalizujące początek procesu gnilnego, zwłaszcza w miejscach gdzie kiedyś była kość. Szynka nie śmierdziała w sposób typowy dla zepsutego mięsa, ale swój charakterystyczny, nieprzyjemny zapaszek już "schwyciła". Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi doradzi czy zrobienie takiej szynki jest w ogóle możliwe, czy popełniliśmy jakiś błąd (usuwanie kości), ułożenie skórą do góry na początku, wybór ciepłej pory roku (maj-czerwiec).
[04.07] 18:13 Jurek_krak
Witam!
Jestem po inauguracji... wedzarnia dziala super (choc mala) na probe wedzilem boczek i schabik. Efekt? Wedzonka jakiej jeszcze nie jadlem... mniamusna! Czemu nie mozna wejsc na stronke?

[04.07] 21:58 abratek
no kurde czemu - bo: 420
za dużo chętnych za mało kasy, nie??

http://www.wedlinydomowe.pl ...no, i wszystko jasne
[05.07] 09:41 Maxell
Witam.
Miałem nawalonego kompa i nie wchodziłem.
Wczoraj naprawiłem i... 420. .
Ale zaraz popedziłem i wpłaciłem na dodatkowy transfer, tak, że dzisiaj juz powinno byc ok.
Bradzo szybko się wyczerpał, ale (o tym juz pisałem) niedługo wrzucę na inny serwer. Musimy poczekać, aż wyczerpiemy opłacony limit.
Widać, że ciszymy się coraz większym uznaniem (oby nie copymenów).
Pozdrawiam serdecznie.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[05.07] 09:53 Maxell
Kpawel.
To robi się troszke inaczej. I jest to raczej operacja trudna i długotrwała.
Trzeba zrobic specjalą pastę, którą sie smaruje miejsca przy- lub po kości, zresztą kilka razy itp.
Teraz walczę z uzupełnianiem programów na kompie, ale w wolnej chwili trochę dokładniej ci to opiszę.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[05.07] 09:54 Maxell
Kpawel.
To robi się troszke inaczej. I jest to raczej operacja trudna i długotrwała.
Trzeba zrobic specjalą pastę, którą sie smaruje miejsca przy- lub po kości, zresztą kilka razy itp.
Teraz walczę z uzupełnianiem programów na kompie, ale w wolnej chwili trochę dokładniej ci to opiszę.
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc