|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[03.06] 22:16 |
karolcia
|
|
siemka ! stronka do .......... wiecej zdięc i wogule.
|
[03.06] 22:58 |
Dziadek
|
|
Karolciu - serdeczne pozdrowienia od wszystkich zadymiarzy, zapraszamy na -http://www.wedlinydomowe.pl/ to jest nasza główna strona
|
[04.06] 14:50 |
Broda
kristo1969@tlen.pl |
|
Chcę kupić zestaw sitek do mielenia mięsa, nożyki, lejek - wszystko do "dziesiątki". Dajcie znać, gdzie można kupić takie rzeczy przez internet. Może ktoś z Was wie, gdzie w okolicach Bełchatowa można kupić te cuda.
Próbowałem kupić na WWW.Sitka.com.pl, ale nie odezwali się, głucha cisza.
Z młodzieżowym socjalistycznym pozdrowieniem - Broda.
"No to jak, pomożecie?! No!!"
Do solanki - "Niech moc będzie z tobą". |
[04.06] 17:23 |
wikikalisz
|
|
karolciu co ci się nie podoba na tej stronce chyba to, że "wogule" pisze się "w wogóle"
WIKI |
[04.06] 17:37 |
wikikalisz
|
|
Przepraszam za przekłamanie "w ogóle"
WIKI |
[04.06] 21:19 |
Dziadek
|
|
BRODA - Kupisz siatki i noże w sklepach AGD gdzie mają elektryczne maszynki do mięsa i na targowiskach gdzie sprzedają osłonki i przyprawy oraz częsci i maszynki dla domowych masarzy, Pozdrawiam
|
[04.06] 22:01 |
Broda
|
|
Dzięki Dziadku, popytam.
Pozdrawiam.
Do solanki - "Niech moc będzie z tobą". |
[05.06] 12:58 |
wincent55
witekdorota@tlen.pl |
|
|
[07.06] 18:22 |
Antoni
|
|
Jestem pod dużym wrażeniem strony. Zainteresowałem sie nia kilka dni temu i to tylko dlatego, że mam już dość takiego samego smaku wszystkich wedlin, których nazw szkoda wymieniać bo sa smakowo takie same. Jako amtor zrobienia czegoś dobrego zapoznałem sie z przepisami i techniką wykonania. Jednak pojawił sie problem z wyposażeniem. Korzystając z informacji jedej z odwiedzających te stronę, że mozna coś do wyrobów wedlin kupić w Karczewie koło Warszawy pojechałem tam i znalazłem sklepik w którym mozna kupić praktycznie wszystko dlatego pisze do zainteresowanych i podaję dokładny adres. Anna Czabaj, 05-480 Karczew, ul. Stare Miasto 4A (mały sklepik w białym domku k. kościoła) tel. 780-65-31 (nie znam kierunkowego ale chyba 022). Uzgodniłem z ta Panią, że podam do niej namiary w internecie. Polecam ten sklepik wszyskim nowicjuszom. Pozdrawiam
|
[07.06] 20:35 |
Maxell
|
|
Antoni, tutaj jest tylko forum, nasza stronka istnieje pod adresem www.wedlinydomowe.pl
Pozdrawiam 
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[11.06] 00:27 |
GRZESIEK
(grzesiek58@onet.eu)
|
|
|
[11.06] 12:43 |
ciocia
|
|
Dziadku ! Bardzo prosze poradz, jak mam zrobic dzika kaczke ona jest
chuda. Czy mozna by bylo uwedzic?.
Dziekuje za porade.
|
[11.06] 13:37 |
Dziadek
|
|
Nie jestem mysłiwym ,żona podpowiada że raczej do wędzenia dzika kaczka się nie nadaje . Ale dużo przepisów znajdziesz
http://kuchnia.kisa.pl/
Pozdrawiam.
|
[15.06] 16:55 |
Nowy 1111
|
|
Zrobiłem kiełbasę wg receptury kiełbasa wędzona polska 2. Mięso przed zapakowaniem w jelita było dobre, peklowane na sucho w lodówce 5 dni. Było ładne czerwone. Wyrobiony fersz bardzo mi smakował na surowo. Powiesiłem w wędzarni i po 3 godzinach wędziłem.
Dzisiaj rano spróbowałem była gorzka, w środku taka jakaś kaszkowata i jest niedowędzona, pewnie za krótko albo za mała temperatura.
Czy można coś jeszcze z tym zrobić, czy nadaje się do śmietnika?
Proszę o pomoc! Pilnie!
|
[15.06] 17:01 |
Nowy 1111
|
|
Kiełbasa jest bardzo gorzka i wogóle nie wyczuwam przypraw które wcześniej tam były 
|
[15.06] 22:41 |
DZIADEK
|
|
cytat z http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/zasady.htm Często zadymiarze przykrywają całkowicie kocem beczkową wędzarnię i dziwią się dlaczego wszystko w środku jest mokre a kiełbasy są gorzkie w smaku. Wyeleminowany został całkowicie ciąg komina a kiełbasy męczyły się w wilgoci, mokrym dymie i cząsteczkach sadzy. Wędzarnie murowane należy dość długo ogrzewać aby się pozbyć wilgoci. Należy równiesz mieć na uwadze, że wędzarnie z wybudowanym w ziemi kominem mogą po ulewnym deszczu dostawać więcej wilgoci, gdyż komin będzie wilgotny.
|
[16.06] 10:11 |
Andyk
|
|
Antoni,
a jakie np. wyposażenie "serwuje" Pani Anna ?
I znowu rok do tyłu ! Ech, tamte lata i ten rozum  |
[17.06] 00:06 |
Nowy 1111
|
|
Dziękuje Dziadek za linka, na pewno wiele można w nim się dowiedzieć, jednak ja miałem suchą wędzarnie bo to była szafka ubraniowa. Znalazłem przyczynę, dym i resztki wilgotności stworzyły mieszaniną żrącą która rozpuściła stary makroflex którym uszczelniłem przy dnie przerdzewiałą podłogę i potem spłynęło to do paleniska wytwarzając żrące opary i zniszczyły wędlinę.
Makroflex już usunąłem i zalałem podłogę betonem, resztę umyłem z pozostałości zatrutej sadzy.
Makroflex rozpuścił się od mieszaniny wody i dymu a nie od temperatury bo jak wędziłem spód szafki był tylko ciepławy koło 40 stopni.
Na szczęście było to tylko 3 kg wędlin więc nauka nie była zbyt droga, a wędliny wyrzuciłem nie nadawały się do spożycia.
|
[17.06] 02:24 |
Dziadek
|
|
Odpowiedzi w takich przypadkach są trudne. Wychodzi się zawsze z założenia że mięso ,cały proces .produkcji tak jak i wędzarnia są zawsze dobre lub zgodnie z regułami wykonane. Tutaj zawinilo złe wykonanie uszczelnienia wędzarni ,ale szkoda tej kiełbasy. Sprubój zrobić k. polską z tej drugiej receptury, z samej wieprzowiny. Pozdrawiam
|
[17.06] 08:59 |
mira
|
|
Dzien dobry .
Chcialam zapytac czy peklowana na sucho piers z indyka przed wedzeniem mam oplukac zimna woda czy ja zostawic w tych przyprawach ?
Z gory dziekuje za odpowiedz 
|
[17.06] 10:49 |
Nowy 1111
|
|
Dziadek, chciałem na początku zrobić tą pierwszą ale opis był mało precyzyjny, np. drobno pokrajane….. co to oznacza??? Kostka 1 x 1 cm ??? a może 2 x 2 cm????? A może zmielić na grubym sitku???? Ale przed czy po peklowaniu???? I dlatego zrobiłem kiełbasę 2.
Na zimę obłożę szafkę watą mineralną, co Wy na to, czy znów czekają mnie jakieś niespodzianki?????
|
[17.06] 19:52 |
Bagno
|
|
@ Mira. Jesli peklowanie było razem z przyprawami, to wcale nie przeszkadzają w wędzeniu.
Jeśli peklowanie było prowadzone zgodnie ze sztuką wędliniarską to wówczas należy sprawdzić, czy nasza przyszła wędzonka nie będzie zasłona sprawdzamy nacinając głeboko mięsień i próbujemy na surowo.
Jesli zasłona to musimyją troche pomoczyć nastepnie osuszyć powierzchnie apóżniej dopiero wędzić.
@Nowy1111 Z reguły najperw peklujemy a póżniej rozdrabniamy na interesującą nas wielkość, myślę, że jeśli zmielesz mięso na sitku o średnicy 8 mm to będzie dobrze.
Koniecznie musisz obłożyć szfkę wełną mineralną.
Na przyszłość zapraszam na http://www.wedlinydomowe.pl/forum/index.php
Pozdrowienia
|
[17.06] 21:56 |
Dziadek
|
|
Kiełbasa polska wędzona- czytaj
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=8
Przeczytaj dokładnie wszystko .
Rozdrobnienie możesz zastosować z receptury jaką ja posiadam, reszta
jest taka sama
Iwp- siatka 20 mm ale możesz przekęcić przez siatkę 16 mm lub pokroić nożem.
II wp. - siatka 10mm.
Mieszanie - pierwszą wyrabiaj I wp. aż będzie kleista następnie dodaj IIwp. i razem to ładnie wyrób. Pozdrawiam
|
[17.06] 22:18 |
Nowy 1111
|
|
Dziękuje Bagno i Dziadek
Ale mam pytanie, co zrobić jak nie można powiesić (Osadzanie), czy można położyć kiełbasę w lodówce? Czy musi wisieć? Albo czy można powiesić w wyższej temperaturze np. pokojowej, ale krócej?
|
[17.06] 22:58 |
DZIADEK
|
|
Osadzanie kiełbas tylko na wisząco tak żeby batony nie stykały się bo pózniej są problemy w czasie wędzenia, - tam gdzie nie było styków kiełbasa jest już uwędzona a tam gdzie były styki dużo jest jaśniejsza i cięzko to wyrównać. W związku że jest lato i wysokie temperatury mogę zaproponować tylko wyjście awaryjne a więc tak jak przewidują normy u innych kiełbas- osadzanie 2-3 godz. w temp. nie przekraczającej 30st C i dalej wędzenie w zimnym dymie . (w warunkach gdy na dworze jest 30st C nie napiszę że w temp do 22st C ) Proponuję w temp. realnej jaką można uzyskać a więc w temp mało wyższej jak otoczenia.
Pozdrawiam
|
[18.06] 08:28 |
Nowy 1111
|
|
Dziadek, przepraszam że Cię tak męczę, ale mam jeszcze takie pytanie.
W przepisach często spotyka się wołowinę lub wieprzowinę kl. I w małej ilości 5 do 10 % zmieloną 2 lub 3 krotne na siatce 2 mm lub skutrowaną, ma ona spełniać rolę mieszaniny wiążącej, w przepisie K P nie ma nic takiego, Bagno proponuje siatkę 20 i 10 mm i nie ma mowy o 2 mm.
Moje pytanie:
czy to przeoczenie, czy może tak ma być, ale co w tym przypadku łączy kiełbasę żeby się nie kruszyła? A może trzeba tam czegoś dosypać np. żelatyny, ile?
Widziałem też przepisy które mówią żeby dolewać wody/rosołu, czy to ma wiązać mięso?
|
[18.06] 08:39 |
Nowy 1111
|
|
Przepraszam Bagno proponuje tylko siatkę 8 mm, a Ty siatki 10 i 20 mm
|
[18.06] 09:53 |
Dziadek
|
|
Nowy- Nie ma żadnego przeoczenia podane rozdrobnienie jest zgodne z normą . Co dotyczy wołowiny . ma właściwości wiążące i przez to można zwiększyć dodatek wody. ale III wp też posiada wspaniałe właściwości wiążące.Są receptury kiełbas z dodatkiem woł. jak również bez jej udziału np. k. podwawelska ale ta pierwsza prawdziwa. W kiełbasach które będą długo wędzone a więc k.polska jak i również kiełbasy które będą podsuszane lub pieczone normy nie przewidują dodatku wody ( lub przewidują ale w znikomej ilości.)
Nie ma sensu do tych kiełbas lać wodę a póżniej na wędzarni ją z tych kiełbas wyganiać. Robisz to dla siebie i zrobisz jak normy przewidują lub rozdrobniać będziesz wedle swoich upodobań możesz eksperymentować na wszystkie sposoby bo żadna inspekcja nie będzie sprawdzała zgodności z normami. Masarz jest w tej dobrej sytuacji że jego wyroby są zjadane szybko lub wolniej i o nich się zapomina bo już produkuje się następne. Gorzej ma murarz bo jak wybuduje krzywe ściany to do końca życia na nie patrzy i jeszcze następne pokolenia. Pozdrawiam
|
[18.06] 11:30 |
Nowy 1111
|
|
Uprzejmie dziękuje.
Szukam jeszcze 2 przepisów, na „peperoni” i kiełbasę „cygańską” – czerwona od papryki i ostra reszta z wyglądu podobna do Polskiej.
Ma może ktoś sprawdzony przepis?
Pozdrawiam
|
[18.06] 13:07 |
Bagno
|
|
@Nowy 1111 Poszukiwane przez ciebie receptury są na naszej stronie http://www.wedlinydomowe.pl http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=912 nie ma natomiast kiełbasy cygańskiej, lecz jest węgierska http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=924 jeśli będzie ci odpowiadał zestaw przypraw to możesz zrobić lub zmodyfikować przyprawy na takie, które lubisz.
Osobiscie nie robiłem nic z tych przepisów.
Ponownie zapraszam na www.wedlinydomowe.pl
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|