o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[03.06] 22:16 karolcia
siemka ! stronka do .......... wiecej zdięc i wogule.
[03.06] 22:58 Dziadek
Karolciu - serdeczne pozdrowienia od wszystkich zadymiarzy, zapraszamy na -http://www.wedlinydomowe.pl/ to jest nasza główna strona

[04.06] 14:50 Broda  kristo1969@tlen.pl
Chcę kupić zestaw sitek do mielenia mięsa, nożyki, lejek - wszystko do "dziesiątki". Dajcie znać, gdzie można kupić takie rzeczy przez internet. Może ktoś z Was wie, gdzie w okolicach Bełchatowa można kupić te cuda.
Próbowałem kupić na WWW.Sitka.com.pl, ale nie odezwali się, głucha cisza.
Z młodzieżowym socjalistycznym pozdrowieniem - Broda.
"No to jak, pomożecie?! No!!"

Do solanki - "Niech moc będzie z tobą".
[04.06] 17:23 wikikalisz
karolciu co ci się nie podoba na tej stronce chyba to, że "wogule" pisze się "w wogóle"

WIKI
[04.06] 17:37 wikikalisz
Przepraszam za przekłamanie "w ogóle"

WIKI
[04.06] 21:19 Dziadek
BRODA - Kupisz siatki i noże w sklepach AGD gdzie mają elektryczne maszynki do mięsa i na targowiskach gdzie sprzedają osłonki i przyprawy oraz częsci i maszynki dla domowych masarzy, Pozdrawiam

[04.06] 22:01 Broda
Dzięki Dziadku, popytam.
Pozdrawiam.

Do solanki - "Niech moc będzie z tobą".
[05.06] 12:58 wincent55  witekdorota@tlen.pl

[07.06] 18:22 Antoni
Jestem pod dużym wrażeniem strony. Zainteresowałem sie nia kilka dni temu i to tylko dlatego, że mam już dość takiego samego smaku wszystkich wedlin, których nazw szkoda wymieniać bo sa smakowo takie same. Jako amtor zrobienia czegoś dobrego zapoznałem sie z przepisami i techniką wykonania. Jednak pojawił sie problem z wyposażeniem. Korzystając z informacji jedej z odwiedzających te stronę, że mozna coś do wyrobów wedlin kupić w Karczewie koło Warszawy pojechałem tam i znalazłem sklepik w którym mozna kupić praktycznie wszystko dlatego pisze do zainteresowanych i podaję dokładny adres. Anna Czabaj, 05-480 Karczew, ul. Stare Miasto 4A (mały sklepik w białym domku k. kościoła) tel. 780-65-31 (nie znam kierunkowego ale chyba 022). Uzgodniłem z ta Panią, że podam do niej namiary w internecie. Polecam ten sklepik wszyskim nowicjuszom. Pozdrawiam
[07.06] 20:35 Maxell
Antoni, tutaj jest tylko forum, nasza stronka istnieje pod adresem www.wedlinydomowe.pl
Pozdrawiam

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[11.06] 00:27 GRZESIEK   (grzesiek58@onet.eu)

[11.06] 12:43 ciocia


Dziadku ! Bardzo prosze poradz, jak mam zrobic dzika kaczke ona jest
chuda. Czy mozna by bylo uwedzic?.
Dziekuje za porade.
[11.06] 13:37 Dziadek
Nie jestem mysłiwym ,żona podpowiada że raczej do wędzenia dzika kaczka się nie nadaje . Ale dużo przepisów znajdziesz
http://kuchnia.kisa.pl/
Pozdrawiam.


[15.06] 16:55 Nowy 1111
Zrobiłem kiełbasę wg receptury kiełbasa wędzona polska 2. Mięso przed zapakowaniem w jelita było dobre, peklowane na sucho w lodówce 5 dni. Było ładne czerwone. Wyrobiony fersz bardzo mi smakował na surowo. Powiesiłem w wędzarni i po 3 godzinach wędziłem.
Dzisiaj rano spróbowałem była gorzka, w środku taka jakaś kaszkowata i jest niedowędzona, pewnie za krótko albo za mała temperatura.
Czy można coś jeszcze z tym zrobić, czy nadaje się do śmietnika?
Proszę o pomoc! Pilnie!

[15.06] 17:01 Nowy 1111
Kiełbasa jest bardzo gorzka i wogóle nie wyczuwam przypraw które wcześniej tam były
[15.06] 22:41 DZIADEK
cytat z http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/zasady.htm Często zadymiarze przykrywają całkowicie kocem beczkową wędzarnię i dziwią się dlaczego wszystko w środku jest mokre a kiełbasy są gorzkie w smaku. Wyeleminowany został całkowicie ciąg komina a kiełbasy męczyły się w wilgoci, mokrym dymie i cząsteczkach sadzy. Wędzarnie murowane należy dość długo ogrzewać aby się pozbyć wilgoci. Należy równiesz mieć na uwadze, że wędzarnie z wybudowanym w ziemi kominem mogą po ulewnym deszczu dostawać więcej wilgoci, gdyż komin będzie wilgotny.

[16.06] 10:11 Andyk
Antoni,
a jakie np. wyposażenie "serwuje" Pani Anna ?

I znowu rok do tyłu ! Ech, tamte lata i ten rozum
[17.06] 00:06 Nowy 1111
Dziękuje Dziadek za linka, na pewno wiele można w nim się dowiedzieć, jednak ja miałem suchą wędzarnie bo to była szafka ubraniowa. Znalazłem przyczynę, dym i resztki wilgotności stworzyły mieszaniną żrącą która rozpuściła stary makroflex którym uszczelniłem przy dnie przerdzewiałą podłogę i potem spłynęło to do paleniska wytwarzając żrące opary i zniszczyły wędlinę.
Makroflex już usunąłem i zalałem podłogę betonem, resztę umyłem z pozostałości zatrutej sadzy.
Makroflex rozpuścił się od mieszaniny wody i dymu a nie od temperatury bo jak wędziłem spód szafki był tylko ciepławy koło 40 stopni.
Na szczęście było to tylko 3 kg wędlin więc nauka nie była zbyt droga, a wędliny wyrzuciłem nie nadawały się do spożycia.

[17.06] 02:24 Dziadek
Odpowiedzi w takich przypadkach są trudne. Wychodzi się zawsze z założenia że mięso ,cały proces .produkcji tak jak i wędzarnia są zawsze dobre lub zgodnie z regułami wykonane. Tutaj zawinilo złe wykonanie uszczelnienia wędzarni ,ale szkoda tej kiełbasy. Sprubój zrobić k. polską z tej drugiej receptury, z samej wieprzowiny. Pozdrawiam

[17.06] 08:59 mira
Dzien dobry .
Chcialam zapytac czy peklowana na sucho piers z indyka przed wedzeniem mam oplukac zimna woda czy ja zostawic w tych przyprawach ?
Z gory dziekuje za odpowiedz

[17.06] 10:49 Nowy 1111
Dziadek, chciałem na początku zrobić tą pierwszą ale opis był mało precyzyjny, np. drobno pokrajane….. co to oznacza??? Kostka 1 x 1 cm ??? a może 2 x 2 cm????? A może zmielić na grubym sitku???? Ale przed czy po peklowaniu???? I dlatego zrobiłem kiełbasę 2.
Na zimę obłożę szafkę watą mineralną, co Wy na to, czy znów czekają mnie jakieś niespodzianki?????

[17.06] 19:52 Bagno
@ Mira. Jesli peklowanie było razem z przyprawami, to wcale nie przeszkadzają w wędzeniu.
Jeśli peklowanie było prowadzone zgodnie ze sztuką wędliniarską to wówczas należy sprawdzić, czy nasza przyszła wędzonka nie będzie zasłona sprawdzamy nacinając głeboko mięsień i próbujemy na surowo.
Jesli zasłona to musimyją troche pomoczyć nastepnie osuszyć powierzchnie apóżniej dopiero wędzić.
@Nowy1111 Z reguły najperw peklujemy a póżniej rozdrabniamy na interesującą nas wielkość, myślę, że jeśli zmielesz mięso na sitku o średnicy 8 mm to będzie dobrze.
Koniecznie musisz obłożyć szfkę wełną mineralną.
Na przyszłość zapraszam na http://www.wedlinydomowe.pl/forum/index.php
Pozdrowienia

[17.06] 21:56 Dziadek
Kiełbasa polska wędzona- czytaj
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=8
Przeczytaj dokładnie wszystko .
Rozdrobnienie możesz zastosować z receptury jaką ja posiadam, reszta
jest taka sama
Iwp- siatka 20 mm ale możesz przekęcić przez siatkę 16 mm lub pokroić nożem.
II wp. - siatka 10mm.
Mieszanie - pierwszą wyrabiaj I wp. aż będzie kleista następnie dodaj IIwp. i razem to ładnie wyrób. Pozdrawiam

[17.06] 22:18 Nowy 1111
Dziękuje Bagno i Dziadek
Ale mam pytanie, co zrobić jak nie można powiesić (Osadzanie), czy można położyć kiełbasę w lodówce? Czy musi wisieć? Albo czy można powiesić w wyższej temperaturze np. pokojowej, ale krócej?

[17.06] 22:58 DZIADEK
Osadzanie kiełbas tylko na wisząco tak żeby batony nie stykały się bo pózniej są problemy w czasie wędzenia, - tam gdzie nie było styków kiełbasa jest już uwędzona a tam gdzie były styki dużo jest jaśniejsza i cięzko to wyrównać. W związku że jest lato i wysokie temperatury mogę zaproponować tylko wyjście awaryjne a więc tak jak przewidują normy u innych kiełbas- osadzanie 2-3 godz. w temp. nie przekraczającej 30st C i dalej wędzenie w zimnym dymie . (w warunkach gdy na dworze jest 30st C nie napiszę że w temp do 22st C ) Proponuję w temp. realnej jaką można uzyskać a więc w temp mało wyższej jak otoczenia.
Pozdrawiam

[18.06] 08:28 Nowy 1111
Dziadek, przepraszam że Cię tak męczę, ale mam jeszcze takie pytanie.
W przepisach często spotyka się wołowinę lub wieprzowinę kl. I w małej ilości 5 do 10 % zmieloną 2 lub 3 krotne na siatce 2 mm lub skutrowaną, ma ona spełniać rolę mieszaniny wiążącej, w przepisie K P nie ma nic takiego, Bagno proponuje siatkę 20 i 10 mm i nie ma mowy o 2 mm.
Moje pytanie:
czy to przeoczenie, czy może tak ma być, ale co w tym przypadku łączy kiełbasę żeby się nie kruszyła? A może trzeba tam czegoś dosypać np. żelatyny, ile?
Widziałem też przepisy które mówią żeby dolewać wody/rosołu, czy to ma wiązać mięso?

[18.06] 08:39 Nowy 1111
Przepraszam Bagno proponuje tylko siatkę 8 mm, a Ty siatki 10 i 20 mm
[18.06] 09:53 Dziadek
Nowy- Nie ma żadnego przeoczenia podane rozdrobnienie jest zgodne z normą . Co dotyczy wołowiny . ma właściwości wiążące i przez to można zwiększyć dodatek wody. ale III wp też posiada wspaniałe właściwości wiążące.Są receptury kiełbas z dodatkiem woł. jak również bez jej udziału np. k. podwawelska ale ta pierwsza prawdziwa. W kiełbasach które będą długo wędzone a więc k.polska jak i również kiełbasy które będą podsuszane lub pieczone normy nie przewidują dodatku wody ( lub przewidują ale w znikomej ilości.)
Nie ma sensu do tych kiełbas lać wodę a póżniej na wędzarni ją z tych kiełbas wyganiać. Robisz to dla siebie i zrobisz jak normy przewidują lub rozdrobniać będziesz wedle swoich upodobań możesz eksperymentować na wszystkie sposoby bo żadna inspekcja nie będzie sprawdzała zgodności z normami. Masarz jest w tej dobrej sytuacji że jego wyroby są zjadane szybko lub wolniej i o nich się zapomina bo już produkuje się następne. Gorzej ma murarz bo jak wybuduje krzywe ściany to do końca życia na nie patrzy i jeszcze następne pokolenia. Pozdrawiam

[18.06] 11:30 Nowy 1111
Uprzejmie dziękuje.
Szukam jeszcze 2 przepisów, na „peperoni” i kiełbasę „cygańską” – czerwona od papryki i ostra reszta z wyglądu podobna do Polskiej.
Ma może ktoś sprawdzony przepis?
Pozdrawiam
[18.06] 13:07 Bagno
@Nowy 1111 Poszukiwane przez ciebie receptury są na naszej stronie http://www.wedlinydomowe.pl http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=912 nie ma natomiast kiełbasy cygańskiej, lecz jest węgierska http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=924 jeśli będzie ci odpowiadał zestaw przypraw to możesz zrobić lub zmodyfikować przyprawy na takie, które lubisz.
Osobiscie nie robiłem nic z tych przepisów.
Ponownie zapraszam na www.wedlinydomowe.pl

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc