o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[19.02] 20:18 Cogito
Szanowny Maxellu, Prezesie Stronnictwa Wędzarzy i Paszteciarzy
odpowiedz mi proszę, dlaczego nie mogę zarejestrować się na stronie www.domowewedliny.pl ?

[19.02] 20:20 Cogito
Babciu Aniu, pięknie dziękuję za podpowiedż.
Jestem zobowiązany. Pozdrawiam
[19.02] 20:31 Maxell
Nie musisz sie tam rejestrować. Na razie nie jest to konieczne. Mozna spokojnie sobie buszować (oczywiście po tym co jest).
rejestracja obowiązuje na forum, do którego wejdziesz ze stronki.


nasza stronka www.wedlinydomowe.pl>
[19.02] 21:34 anteK
http://www.wedlinydomowe.pl/
ja też miałem kłopot z zarejestrowaniem na tej stronie;
już się zarejestrowałem!! - j e s t ciąg w kominie ! pozdrawiam

[19.02] 22:33 szunaJ
Witanko wodzu! Tez nie moge sie zalogowac na stronce,uzytkownik nie ISTNIEJE o podanym loginie! hihihihi qrde
Ale nr!!!
To juz mnie nie ma? lloooo matko......

[19.02] 22:39 Lachu
SzunaJku!!

chyba tak bo jak Cię nie ma w w necie
to nie istniejesz

pzdr
[19.02] 22:42 szunaJ
Lachu!!!
Mnie nie ma w necie? No popatrz qrde....hmmmmmm


[19.02] 23:08 chemik
Witajcie Wielcy Masarze!
Popsuje wam troche zabawe-ale to dla waszego zdrowia.
Czy Maxell was ostrzegł o rakotwórczym działaniu niektórych rzeczy w tych swoich przepisach? (tu brakuje mu chyba troche wiedzy,sorry Maxell)
Działanie rakotwórcze mają:
1.Azotany i zwłaszcza azotyny!!! Na szczęście nitrytu legalnie bez pozwolenia nie można kupić.
(nie zmuszajcie się do używania peklosoli czy saletry-one daja w tym wszystkim głównie efekt barwy, efekt soczystości i kruchości mięsa można otrzymać innymi metodami, sama sól też wystarczy)
2.W dymie wędzarniczym (zwłaszcza nieumiejętnie wytwarzanym) tworzą się cykliczne i aromatyczne węglowodory też silnie rakotwórcze.
Na pewno zdrowsze są wędliny gotowane, parzone i pieczone.
WIEM ŻE NIE LUBICIE CHEMII ,ale warto poczytać, gdyby ktoś nie wierzył
[19.02] 23:30 Cogito
Witaj Wielki Chemiku
Mam pytanie: czy w wędlinach produkowanych przemysłowo nie znajdują się niebezpieczne środki chemiczne?
Jeżeli znasz sposoby, które zastąpią saletre w procesie peklowania, czy możesz się nimi podzielić na tym forum?
Mam nadzieję, że to uczynisz żeby nie być posądzonym o sianie defetyzmu, ale przede wszystkim w dbałości o nasze zdrowie, czego też i Tobie życzę
[20.02] 00:11 Lachu
Chemiku Cześć!

A jak nie mieć od kurzenia (paka malborasów)

SzunaJku przecie wiesz ze to se tak dla jaj

pzdr
[20.02] 01:25 Dymek
Panowie i Panie co bedziemy sobie zawracac glowe rakotwurczoscia
tego czy owego.
Wedlinki byly robione od setek lat i ludzie zyli, moj dziadek mial raka i dozyl setki. Jadl wedlinki wlasnej roboty bez wag, termometrow wiedzy o ph itd. Ja uwazam ze jezeli sprawia to przyjemnosc to DYMIMY do bolu.

Teraz link dla naszych kolegow i kolezanek za oceanem.
Np. Emigranki

http://www.dewied.net/dwweb100704/default.aspx
firma rozprowadza wszelkiego rodzaju jelita.
Sa bardzo przyjemni i udziela wielu rad, wystarczy zadzwonic.
Moga takze wam podac lokalnego distrybutora.


Moge udzielic rad pomocnych jezeli chodzi o kontynent polnocno Amerykanski, takze tu mieszkam (Texas).


DYMCIE NA CALEGO!!!!!!!! DYMCIE DO BOLU!!!!!!!!
[20.02] 04:21 Seminole
Chemik ????
Poniewaz tak bardzo martwisz sie o azotany i azotyny wiec chyba jestes na bardzo niewlasciwej i niebezpiecznej dla twego zdrowia diecie. Bedac na twoim miejscu zaczalbym sie powaznie zastanawiac nad azotynami jakie spozywamkazdego dnia. Nie powinienes jesc nastepujacych jarzyn gdyz zawieraja duze ilosci azotynu:
buraki - 2760 PPM
seler - 1600 do 2600 PPM
salata - 100 do 1400 PPM
rzodkiewka - 2400 do 3000 PPM
ziemniaki - 120 PPM

plus wszystkie jarzyny ktore rosna przy pomocy nawozow sztucznych.
Aby azotyny czy azotany byly niebezpieczne dla twojego zdrowia musialbys spozywac okolo 45 kg miesa dziennie i nie sadze, ze az takie z ciebie jest chlopisko.

[20.02] 04:22 Seminole
Chemik ????
Poniewaz tak bardzo martwisz sie o azotany i azotyny wiec chyba jestes na bardzo niewlasciwej i niebezpiecznej dla twego zdrowia diecie. Bedac na twoim miejscu zaczalbym sie powaznie zastanawiac nad azotynami jakie spozywamkazdego dnia. Nie powinienes jesc nastepujacych jarzyn gdyz zawieraja duze ilosci azotynu:
buraki - 2760 PPM
seler - 1600 do 2600 PPM
salata - 100 do 1400 PPM
rzodkiewka - 2400 do 3000 PPM
ziemniaki - 120 PPM

plus wszystkie jarzyny ktore rosna przy pomocy nawozow sztucznych.
Aby azotyny czy azotany byly niebezpieczne dla twojego zdrowia musialbys spozywac okolo 45 kg miesa dziennie i nie sadze, ze az takie z ciebie jest chlopisko.

[20.02] 08:18 prababcia Ania
KONSERWA Z BOCZKU I PODGARDLA

1,5 kg - boczek wieprzowy surowy (może być ze skórą)
1,5 kg - podgardle wieprzowe (może być ze skórą)
1 opakowanie soli peklowej 50 g
-----------
Boczek kręcimy przez sitko 10 mm, podgardle również przez sitko 10 mm, a skórki (jeśli są) przez sitko 3 - 5 mm przynajmniej dwa razy. Skórki zasypujemy łyżeczką zwykłej soli, dokładnie mieszamy. Boczek i podgardle mieszamy z solą peklową. Wkładamy do dużej miski, do lodówki na dwie doby (osobno skórki, podgardle i boczek razem).
-----------
Po wyjęciu z lodówki dodajemy :
1 czubatą łyżkę majeranku
1 płaską łyżkę pieprzu
1 płską łyżeczkę imbiru
1 płaską łyżeczkę ostrej papryki
2 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę
sól do smaku
ORAZ 700 - 800 ml zimnej wody.
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso . Wkładamy mięso do słoików, ugniatamy aby nie pozostało w nich powietrze. Słoiki wkładamy do garnka, wlewamy zimną wodę, 2 czm poniżej nakrętki słoika, czekamy aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu pasteryzujemy 3 godziny , zmniejszając oczywiście gaz,
Dodatek wody powoduje wytworzenie się smakowitej galaretki.
Wytopiony w czsie pasteryzacji tłuszcz pokrywa z wierzchu mięso.

Z podanej wyżej ilości mięsa wyszło 5 słoików o pojemności 350 ml
i 6 słoików o pojemności 500 ml.
Należy pamiętać , aby słoiki napełniać do 4/5 ich wysokości.

kto zrobi, proszę, aby dał znać czy smakowało [kwiat}






szczupak
[20.02] 08:19 prababcia Ania
KONSERWA Z BOCZKU I PODGARDLA

1,5 kg - boczek wieprzowy surowy (może być ze skórą)
1,5 kg - podgardle wieprzowe (może być ze skórą)
1 opakowanie soli peklowej 50 g
-----------
Boczek kręcimy przez sitko 10 mm, podgardle również przez sitko 10 mm, a skórki (jeśli są) przez sitko 3 - 5 mm przynajmniej dwa razy. Skórki zasypujemy łyżeczką zwykłej soli, dokładnie mieszamy. Boczek i podgardle mieszamy z solą peklową. Wkładamy do dużej miski, do lodówki na dwie doby (osobno skórki, podgardle i boczek razem).
-----------
Po wyjęciu z lodówki dodajemy :
1 czubatą łyżkę majeranku
1 płaską łyżkę pieprzu
1 płską łyżeczkę imbiru
1 płaską łyżeczkę ostrej papryki
2 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę
sól do smaku
ORAZ 700 - 800 ml zimnej wody.
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso . Wkładamy mięso do słoików, ugniatamy aby nie pozostało w nich powietrze. Słoiki wkładamy do garnka, wlewamy zimną wodę, 2 czm poniżej nakrętki słoika, czekamy aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu pasteryzujemy 3 godziny , zmniejszając oczywiście gaz,
Dodatek wody powoduje wytworzenie się smakowitej galaretki.
Wytopiony w czsie pasteryzacji tłuszcz pokrywa z wierzchu mięso.

Z podanej wyżej ilości mięsa wyszło 5 słoików o pojemności 350 ml
i 6 słoików o pojemności 500 ml.
Należy pamiętać , aby słoiki napełniać do 4/5 ich wysokości.

kto zrobi, proszę, aby dał znać czy smakowało






szczupak
[20.02] 08:58 t_omek   (t_omek@poczta.onet.pl)

Witam serdecznie! ciesze sie bardzo ze jest takie wspaniale forum! Pragne goraco podziekowac w tym miejscu Maxellowi za udzielona mi odpowiedz i za jega rada zwracam sie do wszystkich z prosba o pomoc. Mianowicie chcialbym zrobic wlasna kielbaske wedlug podawanych tu przepisow ale niestety jestem w takiej sytuacji ze nie dysponuje zadnymi maszynkami do miesa itp. i niestety ni emoge ich sobie kupic. W kraju w ktorym mieszkam panuje inna tradycja i kultura ktora sprawia ze nie uzywaja takich rzeczy. Z stad moja prosba jak napelnic jelito bez uzycia maszynki do miesa. Ha! wiem ze to dziwne ale prawdziwe! I jest to niezla zagadka. glowie sie nad tym problemem od dluzszego czasu ale chcialbym tez poznac Wasze pomysly. (do najblizsego polskiego sklepu mam jakies 15 000 km). To pierwszy problem drugi to czy zna ktos sposob na otrzymanie w domowym zaciszu z ogolnodostepnych produktow saletre? z gory dziekuje za podpowiedzi ( zapewniam ze to nie jest zaden zart)



[20.02] 08:59 t_omek   (t_omek@poczta.onet.pl)

Witam serdecznie! ciesze sie bardzo ze jest takie wspaniale forum! Pragne goraco podziekowac w tym miejscu Maxellowi za udzielona mi odpowiedz i za jega rada zwracam sie do wszystkich z prosba o pomoc. Mianowicie chcialbym zrobic wlasna kielbaske wedlug podawanych tu przepisow ale niestety jestem w takiej sytuacji ze nie dysponuje zadnymi maszynkami do miesa itp. i niestety ni emoge ich sobie kupic. W kraju w ktorym mieszkam panuje inna tradycja i kultura ktora sprawia ze nie uzywaja takich rzeczy. Z stad moja prosba jak napelnic jelito bez uzycia maszynki do miesa. Ha! wiem ze to dziwne ale prawdziwe! I jest to niezla zagadka. glowie sie nad tym problemem od dluzszego czasu ale chcialbym tez poznac Wasze pomysly. (do najblizsego polskiego sklepu mam jakies 15 000 km). To pierwszy problem drugi to czy zna ktos sposob na otrzymanie w domowym zaciszu z ogolnodostepnych produktow saletre? z gory dziekuje za podpowiedzi ( zapewniam ze to nie jest zaden zart)



[20.02] 08:59 Ligawa

Maxell !

To wiadomosc dla Ciebie i oczywiscie dla calego Forum.
Otoz w moim posiadaniu znajduja sie przepisy opracowane
w British Comlumbia Institute of Technology w Kanadzie.
Przepisy sa dobre tj. sprawdzone, pochodza z konca lat 70-tych,
mysle, ze bylby to dobry przyczynek dla dalszego rozwoju tej
bardzo pozytecznej strony.
Przepisow jest nieco ponad 20.
Maxell- moge tlumaczenia tych przepisow odszukac w moich
zbiorach i przeslac kopie na Twoj adres po Swietach Wielkano-
nych.
Zalaczam pozdrowienia dla Ciebie i calej dymiacej Braci.

[20.02] 08:59 Ligawa

Maxell !

To wiadomosc dla Ciebie i oczywiscie dla calego Forum.
Otoz w moim posiadaniu znajduja sie przepisy opracowane
w British Comlumbia Institute of Technology w Kanadzie.
Przepisy sa dobre tj. sprawdzone, pochodza z konca lat 70-tych,
mysle, ze bylby to dobry przyczynek dla dalszego rozwoju tej
bardzo pozytecznej strony.
Przepisow jest nieco ponad 20.
Maxell- moge tlumaczenia tych przepisow odszukac w moich
zbiorach i przeslac kopie na Twoj adres po Swietach Wielkano-
nych.
Zalaczam pozdrowienia dla Ciebie i calej dymiacej Braci.

[20.02] 09:02 Ligawa

Maxell !

To wiadomosc dla Ciebie i oczywiscie dla calego Forum.
Otoz w moim posiadaniu znajduja sie przepisy opracowane
w British Comlumbia Institute of Technology w Kanadzie.
Przepisy sa dobre tj. sprawdzone, pochodza z konca lat 70-tych,
mysle, ze bylby to dobry przyczynek dla dalszego rozwoju tej
bardzo pozytecznej strony.
Przepisow jest nieco ponad 20.
Maxell- moge tlumaczenia tych przepisow odszukac w moich
zbiorach i przeslac kopie na Twoj adres po Swietach Wielkano-
nych.
Zalaczam pozdrowienia dla Ciebie i calej dymiacej Braci.

[20.02] 09:05 t_omek   (t_omek@poczta.onet.pl)

Witam serdecznie! ciesze sie bardzo ze jest takie wspaniale forum! Pragne goraco podziekowac w tym miejscu Maxellowi za udzielona mi odpowiedz i za jega rada zwracam sie do wszystkich z prosba o pomoc. Mianowicie chcialbym zrobic wlasna kielbaske wedlug podawanych tu przepisow ale niestety jestem w takiej sytuacji ze nie dysponuje zadnymi maszynkami do miesa itp. i niestety ni emoge ich sobie kupic. W kraju w ktorym mieszkam panuje inna tradycja i kultura ktora sprawia ze nie uzywaja takich rzeczy. Z stad moja prosba jak napelnic jelito bez uzycia maszynki do miesa. Ha! wiem ze to dziwne ale prawdziwe! I jest to niezla zagadka. glowie sie nad tym problemem od dluzszego czasu ale chcialbym tez poznac Wasze pomysly. (do najblizsego polskiego sklepu mam jakies 15 000 km). To pierwszy problem drugi to czy zna ktos sposob na otrzymanie w domowym zaciszu z ogolnodostepnych produktow saletre? z gory dziekuje za podpowiedzi ( zapewniam ze to nie jest zaden zart)



[20.02] 09:06 t_omek   (t_omek@poczta.onet.pl)

Witam serdecznie! ciesze sie bardzo ze jest takie wspaniale forum! Pragne goraco podziekowac w tym miejscu Maxellowi za udzielona mi odpowiedz i za jega rada zwracam sie do wszystkich z prosba o pomoc. Mianowicie chcialbym zrobic wlasna kielbaske wedlug podawanych tu przepisow ale niestety jestem w takiej sytuacji ze nie dysponuje zadnymi maszynkami do miesa itp. i niestety ni emoge ich sobie kupic. W kraju w ktorym mieszkam panuje inna tradycja i kultura ktora sprawia ze nie uzywaja takich rzeczy. Z stad moja prosba jak napelnic jelito bez uzycia maszynki do miesa. Ha! wiem ze to dziwne ale prawdziwe! I jest to niezla zagadka. glowie sie nad tym problemem od dluzszego czasu ale chcialbym tez poznac Wasze pomysly. (do najblizsego polskiego sklepu mam jakies 15 000 km). To pierwszy problem drugi to czy zna ktos sposob na otrzymanie w domowym zaciszu z ogolnodostepnych produktow saletre? z gory dziekuje za podpowiedzi ( zapewniam ze to nie jest zaden zart)



[20.02] 09:08 t_omek   (t_omek@poczta.onet.pl)

Witam serdecznie! ciesze sie bardzo ze jest takie wspaniale forum! Pragne goraco podziekowac w tym miejscu Maxellowi za udzielona mi odpowiedz i za jega rada zwracam sie do wszystkich z prosba o pomoc. Mianowicie chcialbym zrobic wlasna kielbaske wedlug podawanych tu przepisow ale niestety jestem w takiej sytuacji ze nie dysponuje zadnymi maszynkami do miesa itp. i niestety ni emoge ich sobie kupic. W kraju w ktorym mieszkam panuje inna tradycja i kultura ktora sprawia ze nie uzywaja takich rzeczy. Z stad moja prosba jak napelnic jelito bez uzycia maszynki do miesa. Ha! wiem ze to dziwne ale prawdziwe! I jest to niezla zagadka. glowie sie nad tym problemem od dluzszego czasu ale chcialbym tez poznac Wasze pomysly. (do najblizsego polskiego sklepu mam jakies 15 000 km). To pierwszy problem drugi to czy zna ktos sposob na otrzymanie w domowym zaciszu z ogolnodostepnych produktow saletre? z gory dziekuje za podpowiedzi ( zapewniam ze to nie jest zaden zart)



[20.02] 09:14 Maxell
Witam.
Myślę, że temat azotynów i azotanów został tu juz wyczerpany. Oczywiście nie jestem chemikiem i nie ja go tutaj rozwijałem lecz nasz chemik Andzio. Można mu pod tym wzgledem bez zastrzeżeń ufać .
Spoko, nie łamcie się, to mi wyglada na pierwsze, próbne działania konkurencji. Ponadt, aby sie tak autorytatywnie wypowiadać, warto by było poczytać sobie to co o chemii pisaliśmy i wtedy ocenic nasze wnioski w zakresie stosowania tych środków.
Dymcie moi mili dalej i nie zawracajcie sobie głowy.
Pozdrowionka


nasza stronka www.wedlinydomowe.pl>
[20.02] 09:16 Maxell
Witam.
Myślę, że temat azotynów i azotanów został tu juz wyczerpany. Oczywiście nie jestem chemikiem i nie ja go tutaj rozwijałem lecz nasz chemik Andzio. Można mu pod tym wzgledem bez zastrzeżeń ufać .
Spoko, nie łamcie się, to mi wyglada na pierwsze, próbne działania konkurencji. Ponadt, aby sie tak autorytatywnie wypowiadać, warto by było poczytać sobie to co o chemii pisaliśmy i wtedy ocenic nasze wnioski w zakresie stosowania tych środków.
Dymcie moi mili dalej i nie zawracajcie sobie głowy.
Pozdrowionka


nasza stronka www.wedlinydomowe.pl>
[20.02] 09:18 t_omek   (t_omek@poczta.onet.pl)

bardzo przepraszam za wielokrotne umieszczenie tego samego postu ale pzregladrka za kazdym razem twierdzila ze postu nie zamieszczono (blad serwrera).prosze o wybaczenie!!



[20.02] 09:20 Maxell
Witam.
Myślę, że temat azotynów i azotanów został tu juz wyczerpany. Oczywiście nie jestem chemikiem i nie ja go tutaj fachowo rozwijałem lecz nasz chemik Andzio. Można mu pod tym wzgledem bez zastrzeżeń ufać .
Spoko, nie łamcie się, to mi wyglada na pierwsze, próbne działania konkurencji. Ponadto, aby sie tak autorytatywnie wypowiadać, warto by było poczytać sobie to co o chemii pisaliśmy i wtedy ocenic nasze wnioski w zakresie stosowania tych środków.
Dymcie moi mili dalej i nie zawracajcie sobie głowy.
Pozdrowionka



nasza stronka www.wedlinydomowe.pl>
[20.02] 09:27 t_omek

Tak zwiazki rakotworcze sa generalnie wszedzie ale jest metoda by zminimalizowac te niszczace dzialanie tych zwiazkow polecam od czasu do czasu wypic szklanke chinskiej ziolonej herbaty.


[20.02] 09:29 Ligawa

Hej !
Tomek- gdzie Cie tam ponioslo 15000km. to troche daleko jak

na wycieczke do sklepu. Jezeli jestes moim sasiadem to odezwij sie

ja mam do polskiego sklepu z tymi artykulami ,ktore sa Ci

potrzebne nieco blizej wychodzi cos okolo 13000 km mowiac ina-

czej jesli jestes w Brytyjskiej Kolumbii lub na Alasce to kto wie

moze moge byc pomocny.

Ligawa.

[20.02] 09:31 Ligawa

Hej !
Tomek- gdzie Cie tam ponioslo 15000km. to troche daleko jak

na wycieczke do sklepu. Jezeli jestes moim sasiadem to odezwij sie

ja mam do polskiego sklepu z tymi artykulami ,ktore sa Ci

potrzebne nieco blizej wychodzi cos okolo 13000 km mowiac ina-

czej jesli jestes w Brytyjskiej Kolumbii lub na Alasce to kto wie

moze moge byc pomocny.

Ligawa.

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc