|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[27.01] 21:40 |
STEFAN
|
|
MAXELL, BARDZO ,BARDZO, cenię Twoją pracę i chciałbym na forum być zawsze.Tak jak kiedyś powiedziałeś ,to ma być demokratyczne.
Na moje uwagi część zareagowała sprzeciwem,część poparła.
Nie wiem,czy już kiedyś pisałem, ale uważam ,że na forum są ludzie o dużej kulturze osobistej .W takim gronie wszyskie problemy rozwiążemy w sposób bezkonfliktowy.
|
[27.01] 21:44 |
Maxell
|
|
Rozumiem to i w pełni popieram.
Wiele stronek zwiedziłem, nawet tu na oliwce, i musze przyznac, że u nas jest super. mam nadzieje, że tak pozostanie.
Co do rozbieżności zdań na forum, mysle, że własnie to jest budujące.
Serdeczne pozdrowionka.
|
[27.01] 21:47 |
Maxell
|
|
Drogi Stefanie. Bardzo sobie cenię Twoje wypowiedzi (chyba nie tylko ja) i nie widzę tego forum bez Twojej osoby.
Jesteśmy po prostu na nie skazani.
|
[27.01] 21:50 |
szunaJ
|
|
Stefan...a ja qrde znam taka szkole zeby nie doprowadzic do poslizgu.....naprawde!
|
[27.01] 21:55 |
Tomisław
|
|
Spoko Forumowicze, zbliża się łikend i trza wędzić.
Niestety w tygodniu pracuję i pozostaje mi tylko wolny czas w soboty i niedziele.
Zgadzam się z zdaniem Stefana i rozumowaniem Maxell'a
Sam zbieram techniczne informacje na temat budowy wędzarń i mam ich sporo, ale przślę je na nową stronkę.
Zapowiadają srogie mrozy ale moja J powiedziała "Wędzimy" twarda sztuka, co?.
Na ogień lub bardziej na dym idą szynki.
Dla zainteresowanych Mazowszem Zachodnim
w Nadarzynie była dostawa maszynek do mięsa.
PZDR
|
[27.01] 21:56 |
STEFAN
|
|
MAXELL,dobrze zrozumiałeś,kadzidło jest dla księdza.
W pierwszych wypowiedziach,zapewne pamiętasz wyraziłem pogląd ,że poruszany przez Ciebie temat rozwinie się lawinowo.Masz Mexyk,Kanadę,Astralię,USA,.Ilościowo,zarejestrowanych na stronce jest niewielu.Gdyby było 300 to ja Cię p.......,szok.W kręgu moich znajomych jest przynajmniej 30 osób czekających na moje wyniki i
mocno zafascynownych.Jak im pokazałem co im szprycują i dają do jedzenia jako wysokogatunkowe wędlniy zwątpili i zapytali czy tak samo robią z gorzałą.
|
[27.01] 21:56 |
STEFAN
|
|
MAXELL,dobrze zrozumiałeś,kadzidło jest dla księdza.
W pierwszych wypowiedziach,zapewne pamiętasz wyraziłem pogląd ,że poruszany przez Ciebie temat rozwinie się lawinowo.Masz Mexyk,Kanadę,Astralię,USA,.Ilościowo,zarejestrowanych na stronce jest niewielu.Gdyby było 300 to ja Cię p.......,szok.W kręgu moich znajomych jest przynajmniej 30 osób czekających na moje wyniki i
mocno zafascynownych.Jak im pokazałem co im szprycują i dają do jedzenia jako wysokogatunkowe wędlniy zwątpili i zapytali czy tak samo robią z gorzałą.
|
[27.01] 22:01 |
STEFAN
|
|
SZUNAJ,facet który przejechał 1 000 000 km zna te sposoby
|
[27.01] 22:02 |
Maxell
|
|
Tomisław. W przypadku mrozu, dobrze przed wedzeniem wygrzej wedzarnię i pilnuj, aby scianki zawsze były wystarczająco ciepłe. Nie studź wyrobów po wedzeniu na mrozie. 
Wystarczy tych pouczeń.
Traktuj jako przypomnienie

Pozdro.
|
[27.01] 22:03 |
Tomisław
|
|
Stefan masz rację to samo jest z gorzałką
Szprycują ją Bóg wie czym, ale i na to jest sposób, w miarę prosty pracuję nad tym.
O efektach i sposobach poinformuję w dogodny dla Ciebie sposób, lecz niestety nie na Forum.
Wina lubie robić dla innych a dla siebie dest....... gdyż mam kłopoty z wątrobą a tłuszcze rozpuszczają się tylko w Ludwiku i innych alkoh..........
PZDR
|
[27.01] 22:12 |
STEFAN
|
|
TOMISŁAW,po zawaleniu piję tylko piwko.Gorzała mnie zwala,ale dobre czerwone wytrawne winko...
|
[27.01] 22:20 |
STEFAN
|
|
MAXELL,czytająjąc czasami inne strony oliwki jestem porażony,kto te dzieci wychował i po co ta nienawiśc do ludzi którzy chcą zachować w tym głupim świecie odrobinę normalności i honoru.
|
[28.01] 04:41 |
szunaJ
|
|
No to na rozbudzenie poczytalem sobie.......ide puszek szukac po browarku......qrde,a zimnica straszna na dworku....
|
[28.01] 08:41 |
RomKo
|
|
Od paru dni czytam wasze posty, wiele przepisów sobie skopiowałem i w przyszłości napewno będę z nich korzystał. Nawiązując do ostatnich postów, chciałbym coś podpowiedzieć konsumentom trunków, jeżeli to możliwe to unikajcie kupnych trunków. Myślę że nie chcielibyście wiedzieć jaki jest proces technologiczny. Od paru lat bawię się z własną produkcją i od tej pory nie wiem co to jest syndrom dnia następnego, poszedłem dalej i w tej chwili warzę własne piwko. Panowie to jest dopiero napój prawdziwa ambrozja. Tak na marginesie, jestem w posiadaniu Kuchni Litewskiej są to przepisy z 1903 roku niestety nie jest książka, a tylko zdjęcia całek książki. Jest tego około 200 odbitek, może ktoś chciałby to przepisywać na forum, ja nie mam zdrowia do czytania literki mi skaczą przed oczami.Pzdr.
|
[28.01] 09:16 |
Lachu
|
|
RomKo
A nie da się tego zeskanować?
|
[28.01] 12:11 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Maxell. Wysłałem kilka dni temu list do Ciebie ale na prywatny adres, tj ten który wyswietla się po kliknieciu w MAXELL, a poniewaz zadałem Ci kilka pytań i nie dostałem odpowiedzi, to pytam czy to doszło.?
|
[28.01] 12:11 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
Maxell. Wysłałem kilka dni temu list do Ciebie ale na prywatny adres, tj ten który wyswietla się po kliknieciu w MAXELL, a poniewaz zadałem Ci kilka pytań i nie dostałem odpowiedzi, to pytam czy to doszło.?
|
[28.01] 12:19 |
Maxell
|
|
Witam.
Własnie wysłałem odpowiedź.

Ale widzę, że już sobie doskonale radzisz na forum.
Pozdrowionka
|
[28.01] 12:30 |
marcin
|
|
Maxell - to ja też chciałem się przypomnieć, co myślisz o tym rysunku?
|
[28.01] 13:30 |
andzio
|
|
A ja mam pytanie kórego jeszcze nie było.
Jaka jest różnica między osłonką kazeinową a białkową, bo w sprzedaży są obydwie. Kazeina to też białko więc nie rozumię o co chodzi.
Pozdrowionka.
|
[28.01] 17:24 |
STEFAN
|
|
ANDZIO,TY szpecu nie zadawaj takich pytań,kazeiną pomaluj sobie ściany.
|
[28.01] 17:41 |
RomKo
|
|
Podaję przepis na szynkę Westfalską, wg. Kuchni Litewskiej z 1903 roku.
Wybrać piękną szynkę, wytarć ją dobrze saletrą z cukrem, po równej części, i niech tak poleży. Nazajutrz zagotować kwartę mocnego piwa, lub portera, wrzucić doń funt soli kuchennej, funt soli morskiej, pół funta cukru, trochę pieprzu i gożdzików, (wszystko to powinno być grubo utłuczone), Skoro się mocno zagotuje, zalać wrzątkiem szynkę niech leży w tym dwa tygodnie, lecz trzeba wycierać ją tym gęstym sosem, i obracać po trzy razy na dzień, potem dymić przez dwa tygodnie i wywiesić na wiatr dla osuszenia.
Słownictwo, oraz jednostki wagowe przepisane z orginału.
|
[28.01] 18:32 |
Dymek known as Tex
|
|
Panowie od czytania glowa nie boli... forum jest po to aby mogl sie kazdy wypowiedziec.
TERAZ PANOWIE JAK PISALEM POWYZEJ DAM WAM KONTO DARMOWE
NA MOIM SERVERKU KTORY WYKUPUJE I MOGE "ODSPRZEDAWAC" KONTA. AKTYWACJA ZA 15 MIN.....
WY MACIE TO ZA FREE!!!!
Prosil bym jedynie osoby ktore beda za to konto odpowiedzialne za kontakt ze mna.
tu macie link na pikny termometr sonde wraz z timerem, sonda posiada
przewod odporny do 200 stopni C. Wiec spoko mozna zostawic w wedzani.. http://www.basspro.com/servlet/catalog.TextId?hvarTextId=36868&hvarTarget=search&cmCat=SearchResults
Jeszcze jedny by wam ulatwic wasza pasje wedliniarska.
Maxell pisal by np. wieszac wyroby przy obsadzaniu na krzeslach, otuz mozna zrobic sobie taka ramke z nogami (nawet pietrowa) do wieszania kiji. Ja zawsze uzywam kije o tej samej dlugosci wiec moja ramka jest o odpowiedniej szerokosci, glebokosc natomiast jest jak moja wedzarka i wysokosc tez.
To takze daje mi pojemnosc wedzarki.
POsiadam take cus i powiem ze mi bardzo sie przydaje
1. wieszanie przy napychaniu kielbasek.
2. wieszak do obsadzania
3. miarka pojemnosci wedzarki
4. studzenie wyrobow
5. suszenie
POwodzenia w dymieniu.
|
[28.01] 18:36 |
Dymek
|
|
Dzieki Maxellowi za pikny przepis na Kabanoski........ wyszly midzio.
Teraz czas na mysliwke wlasnie sie obsadza i czeka na dymek
|
[28.01] 18:37 |
Dymek
|
|
Dzieki Maxellowi za pikny przepis na Kabanoski........ wyszly midzio.
Teraz czas na mysliwke wlasnie sie obsadza i czeka na dymek
|
[28.01] 19:22 |
Maxell
|
|
Witam.
Dzięki Ci serdeczne Dymek za chęć pomocy w temacie serwerka, ale mamy już miejsce na serwerze opłacone oraz wykupioną na rok domenę. Jesli dotrwamy do przyszłego roku i nadal bedziesz chciał nam pomóc, to chetnie skorzystamy.
Jeszcze raz dzieki.

|
[28.01] 22:13 |
fimak
(wm@tandc.neostrada.pl)
|
|
Dymek!
Termometr pikny ale jak go nabyc droga kupna w Stanach?
pozdrowienia dla Dymnych!
|
[29.01] 00:24 |
Dymek
|
|
No Mysliwka pikna juro powturka z rozrywki wedzenie cz. druga.
Sorki panowi i panie za gramatyke ale luzci kope lat na wygnaniu. hehehehe
Niema jak polska wedzonka!!!!!!!!!!!!!!
Niech nam zyje........ wedzi sie
Milego dymienia.
|
[29.01] 00:26 |
Dymek
|
|
Fimak a masz karte kredytowa?
Jak po polsku sie mowi masz glowe i ....... to kombinuj....
|
[29.01] 08:45 |
Dymek
|
|
Czy posiada ktos przepis na pasztecik drobiowy?
Zonce bym zreobil niespodzianke bo uwielbaia!.
Wielkie dzieki z gory........
Badzcie zadymieni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NA calego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|