o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[27.01] 21:40 STEFAN
MAXELL, BARDZO ,BARDZO, cenię Twoją pracę i chciałbym na forum być zawsze.Tak jak kiedyś powiedziałeś ,to ma być demokratyczne.
Na moje uwagi część zareagowała sprzeciwem,część poparła.
Nie wiem,czy już kiedyś pisałem, ale uważam ,że na forum są ludzie o dużej kulturze osobistej .W takim gronie wszyskie problemy rozwiążemy w sposób bezkonfliktowy.
[27.01] 21:44 Maxell
Rozumiem to i w pełni popieram.
Wiele stronek zwiedziłem, nawet tu na oliwce, i musze przyznac, że u nas jest super. mam nadzieje, że tak pozostanie.
Co do rozbieżności zdań na forum, mysle, że własnie to jest budujące.
Serdeczne pozdrowionka.

[27.01] 21:47 Maxell
Drogi Stefanie. Bardzo sobie cenię Twoje wypowiedzi (chyba nie tylko ja) i nie widzę tego forum bez Twojej osoby.
Jesteśmy po prostu na nie skazani.


[27.01] 21:50 szunaJ
Stefan...a ja qrde znam taka szkole zeby nie doprowadzic do poslizgu.....naprawde!
[27.01] 21:55 Tomisław
Spoko Forumowicze, zbliża się łikend i trza wędzić.
Niestety w tygodniu pracuję i pozostaje mi tylko wolny czas w soboty i niedziele.
Zgadzam się z zdaniem Stefana i rozumowaniem Maxell'a
Sam zbieram techniczne informacje na temat budowy wędzarń i mam ich sporo, ale przślę je na nową stronkę.
Zapowiadają srogie mrozy ale moja J powiedziała "Wędzimy" twarda sztuka, co?.
Na ogień lub bardziej na dym idą szynki.
Dla zainteresowanych Mazowszem Zachodnim
w Nadarzynie była dostawa maszynek do mięsa.

PZDR

[27.01] 21:56 STEFAN
MAXELL,dobrze zrozumiałeś,kadzidło jest dla księdza.
W pierwszych wypowiedziach,zapewne pamiętasz wyraziłem pogląd ,że poruszany przez Ciebie temat rozwinie się lawinowo.Masz Mexyk,Kanadę,Astralię,USA,.Ilościowo,zarejestrowanych na stronce jest niewielu.Gdyby było 300 to ja Cię p.......,szok.W kręgu moich znajomych jest przynajmniej 30 osób czekających na moje wyniki i
mocno zafascynownych.Jak im pokazałem co im szprycują i dają do jedzenia jako wysokogatunkowe wędlniy zwątpili i zapytali czy tak samo robią z gorzałą.
[27.01] 21:56 STEFAN
MAXELL,dobrze zrozumiałeś,kadzidło jest dla księdza.
W pierwszych wypowiedziach,zapewne pamiętasz wyraziłem pogląd ,że poruszany przez Ciebie temat rozwinie się lawinowo.Masz Mexyk,Kanadę,Astralię,USA,.Ilościowo,zarejestrowanych na stronce jest niewielu.Gdyby było 300 to ja Cię p.......,szok.W kręgu moich znajomych jest przynajmniej 30 osób czekających na moje wyniki i
mocno zafascynownych.Jak im pokazałem co im szprycują i dają do jedzenia jako wysokogatunkowe wędlniy zwątpili i zapytali czy tak samo robią z gorzałą.
[27.01] 22:01 STEFAN
SZUNAJ,facet który przejechał 1 000 000 km zna te sposoby
[27.01] 22:02 Maxell
Tomisław. W przypadku mrozu, dobrze przed wedzeniem wygrzej wedzarnię i pilnuj, aby scianki zawsze były wystarczająco ciepłe. Nie studź wyrobów po wedzeniu na mrozie.
Wystarczy tych pouczeń.
Traktuj jako przypomnienie

Pozdro.

[27.01] 22:03 Tomisław
Stefan masz rację to samo jest z gorzałką
Szprycują ją Bóg wie czym, ale i na to jest sposób, w miarę prosty pracuję nad tym.
O efektach i sposobach poinformuję w dogodny dla Ciebie sposób, lecz niestety nie na Forum.
Wina lubie robić dla innych a dla siebie dest....... gdyż mam kłopoty z wątrobą a tłuszcze rozpuszczają się tylko w Ludwiku i innych alkoh..........
PZDR

[27.01] 22:12 STEFAN
TOMISŁAW,po zawaleniu piję tylko piwko.Gorzała mnie zwala,ale dobre czerwone wytrawne winko...
[27.01] 22:20 STEFAN
MAXELL,czytająjąc czasami inne strony oliwki jestem porażony,kto te dzieci wychował i po co ta nienawiśc do ludzi którzy chcą zachować w tym głupim świecie odrobinę normalności i honoru.
[28.01] 04:41 szunaJ
No to na rozbudzenie poczytalem sobie.......ide puszek szukac po browarku......qrde,a zimnica straszna na dworku....
[28.01] 08:41 RomKo
Od paru dni czytam wasze posty, wiele przepisów sobie skopiowałem i w przyszłości napewno będę z nich korzystał. Nawiązując do ostatnich postów, chciałbym coś podpowiedzieć konsumentom trunków, jeżeli to możliwe to unikajcie kupnych trunków. Myślę że nie chcielibyście wiedzieć jaki jest proces technologiczny. Od paru lat bawię się z własną produkcją i od tej pory nie wiem co to jest syndrom dnia następnego, poszedłem dalej i w tej chwili warzę własne piwko. Panowie to jest dopiero napój prawdziwa ambrozja. Tak na marginesie, jestem w posiadaniu Kuchni Litewskiej są to przepisy z 1903 roku niestety nie jest książka, a tylko zdjęcia całek książki. Jest tego około 200 odbitek, może ktoś chciałby to przepisywać na forum, ja nie mam zdrowia do czytania literki mi skaczą przed oczami.Pzdr.
[28.01] 09:16 Lachu
RomKo

A nie da się tego zeskanować?
[28.01] 12:11 MirekB   (technika@psn.com.pl)
Maxell. Wysłałem kilka dni temu list do Ciebie ale na prywatny adres, tj ten który wyswietla się po kliknieciu w MAXELL, a poniewaz zadałem Ci kilka pytań i nie dostałem odpowiedzi, to pytam czy to doszło.?

[28.01] 12:11 MirekB   (technika@psn.com.pl)
Maxell. Wysłałem kilka dni temu list do Ciebie ale na prywatny adres, tj ten który wyswietla się po kliknieciu w MAXELL, a poniewaz zadałem Ci kilka pytań i nie dostałem odpowiedzi, to pytam czy to doszło.?

[28.01] 12:19 Maxell
Witam.
Własnie wysłałem odpowiedź.

Ale widzę, że już sobie doskonale radzisz na forum.
Pozdrowionka

[28.01] 12:30 marcin
Maxell - to ja też chciałem się przypomnieć, co myślisz o tym rysunku?

[28.01] 13:30 andzio
A ja mam pytanie kórego jeszcze nie było.
Jaka jest różnica między osłonką kazeinową a białkową, bo w sprzedaży są obydwie. Kazeina to też białko więc nie rozumię o co chodzi.
Pozdrowionka.

[28.01] 17:24 STEFAN
ANDZIO,TY szpecu nie zadawaj takich pytań,kazeiną pomaluj sobie ściany.
[28.01] 17:41 RomKo
Podaję przepis na szynkę Westfalską, wg. Kuchni Litewskiej z 1903 roku.

Wybrać piękną szynkę, wytarć ją dobrze saletrą z cukrem, po równej części, i niech tak poleży. Nazajutrz zagotować kwartę mocnego piwa, lub portera, wrzucić doń funt soli kuchennej, funt soli morskiej, pół funta cukru, trochę pieprzu i gożdzików, (wszystko to powinno być grubo utłuczone), Skoro się mocno zagotuje, zalać wrzątkiem szynkę niech leży w tym dwa tygodnie, lecz trzeba wycierać ją tym gęstym sosem, i obracać po trzy razy na dzień, potem dymić przez dwa tygodnie i wywiesić na wiatr dla osuszenia.

Słownictwo, oraz jednostki wagowe przepisane z orginału.
[28.01] 18:32 Dymek known as Tex
Panowie od czytania glowa nie boli... forum jest po to aby mogl sie kazdy wypowiedziec.

TERAZ PANOWIE JAK PISALEM POWYZEJ DAM WAM KONTO DARMOWE
NA MOIM SERVERKU KTORY WYKUPUJE I MOGE "ODSPRZEDAWAC" KONTA. AKTYWACJA ZA 15 MIN.....
WY MACIE TO ZA FREE!!!!
Prosil bym jedynie osoby ktore beda za to konto odpowiedzialne za kontakt ze mna.

tu macie link na pikny termometr sonde wraz z timerem, sonda posiada
przewod odporny do 200 stopni C. Wiec spoko mozna zostawic w wedzani.. http://www.basspro.com/servlet/catalog.TextId?hvarTextId=36868&hvarTarget=search&cmCat=SearchResults

Jeszcze jedny by wam ulatwic wasza pasje wedliniarska.
Maxell pisal by np. wieszac wyroby przy obsadzaniu na krzeslach, otuz mozna zrobic sobie taka ramke z nogami (nawet pietrowa) do wieszania kiji. Ja zawsze uzywam kije o tej samej dlugosci wiec moja ramka jest o odpowiedniej szerokosci, glebokosc natomiast jest jak moja wedzarka i wysokosc tez.
To takze daje mi pojemnosc wedzarki.

POsiadam take cus i powiem ze mi bardzo sie przydaje
1. wieszanie przy napychaniu kielbasek.
2. wieszak do obsadzania
3. miarka pojemnosci wedzarki
4. studzenie wyrobow
5. suszenie

POwodzenia w dymieniu.
[28.01] 18:36 Dymek
Dzieki Maxellowi za pikny przepis na Kabanoski........ wyszly midzio.
Teraz czas na mysliwke wlasnie sie obsadza i czeka na dymek
[28.01] 18:37 Dymek
Dzieki Maxellowi za pikny przepis na Kabanoski........ wyszly midzio.
Teraz czas na mysliwke wlasnie sie obsadza i czeka na dymek
[28.01] 19:22 Maxell
Witam.
Dzięki Ci serdeczne Dymek za chęć pomocy w temacie serwerka, ale mamy już miejsce na serwerze opłacone oraz wykupioną na rok domenę. Jesli dotrwamy do przyszłego roku i nadal bedziesz chciał nam pomóc, to chetnie skorzystamy.
Jeszcze raz dzieki.



[28.01] 22:13 fimak   (wm@tandc.neostrada.pl)
Dymek!
Termometr pikny ale jak go nabyc droga kupna w Stanach?
pozdrowienia dla Dymnych!
[29.01] 00:24 Dymek
No Mysliwka pikna juro powturka z rozrywki wedzenie cz. druga.
Sorki panowi i panie za gramatyke ale luzci kope lat na wygnaniu. hehehehe

Niema jak polska wedzonka!!!!!!!!!!!!!!
Niech nam zyje........ wedzi sie

Milego dymienia.

[29.01] 00:26 Dymek
Fimak a masz karte kredytowa?
Jak po polsku sie mowi masz glowe i ....... to kombinuj....
[29.01] 08:45 Dymek
Czy posiada ktos przepis na pasztecik drobiowy?

Zonce bym zreobil niespodzianke bo uwielbaia!.

Wielkie dzieki z gory........

Badzcie zadymieni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NA calego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc