|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[13.04] 09:53 |
Maxell
|
|
Dziadku, zgadzam sie z Tobą w pełni. Przeciez juz to wyjasniałem (nawet dośc szczegółowo), iż w rozbiorze wołowiny podane sa nazwy handlowe, zaś w katalogu masarskie i nie neguję stwierdzeń kolegi, który drąży temat. Chodzi o formę wypowiedzi. Szkoda, że nie skopiowałem komentarza pod artem na stronce, z forma grzecznościową nie miał nic wspólnego. I tylko o tym pisałem. 
Krzysztof prowadzi międzynarodową firmę zajmująca się handlem miesem pod rózną postacią i od niego otrzymałem obowiązujące aktualnie nazewnictwo handlowe wraz ze zdjęciami.
Na stronce kazdy zainteresowany znajdzie dla siebie to, co go interesuje.
Podział Krzysztofa postanowiłem pozostawić bez zmian, gdyż otrzymuje sporo maili, głownie od Polonusów z zagranicy z prośbami o przedstawienie nazewnictwa handlowego.
No i to by chyba wyczerpywało temat podziału wołowiny.
Pozdrawiam serdecznie
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.04] 16:49 |
Dziadek
|
|
Papcio - w mojej kalkulacji kielbas 40% w stosunku do ceny mięsa zużytego do prodykcji tej kiełbasy to są koszty jakie poniesiesz przy produkcji razem z Twoją robocizną A są to- jelita, osłonki, siatka sól ,szpagat, prąd, woda, gaz, drewno ,przyprawy , amortyzacja maszyn jakie używasz (ostrzenie noż i siatka u nas 10 zl)transport a może i odsetki od kredytu na zakup surowca itd. wszystko liczyć trzeba bo wszystko kosztuje Sprawdzałem kilka razy to zysk od 1zl do 2 zl na kilogramie.Pozdrawiam
|
[13.04] 17:01 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Gazeta.pl > Wiadomości > Deser > Na deser
Czwartek, 13 kwietnia 2006
Kiełbasy w kształcie piłkarskich butów
PAP 13-04-2006, ostatnia aktualizacja 13-04-2006 15:32
W Niemczech ruszyła produkcja kiełbas w kształcie... piłkarskich butów. Na rynek wyroby trafią równolegle z rozpoczęciem tegorocznego Mundialu.
Kiełbaski zapakowane będą w folię, uformowaną na kształt piłkarskiego buta. Producent będzie sprzedawał kiełbaski w kolorze odpowiadającym fladze każdego z krajów uczestniczących w Mundialu.
Jak zapewnia producent rarytasów, trafią one również na eksport.
czego to ludzie nie wymyślą aby przyciągnąć klienta. postawili by stoisko z wyrobami któregoś z naszych forumowiczów, to zrobiłyby furorę większą niż cały mundial.
wkurzyłem się dzisiaj nie na żarty właśnie zrobiłem białą na święta., ale okazało się, że faczki, które kupiłem są strasznie grube maja ok 4cm fi. u mojego stałego dostawcy zabrakło akurat takich kiełbaśnic jakie potrzebowałem nie było czasu, żeby czekać i kupiłem u konkurencji. no i zamiast ładnych cieniutkich kiełbasek wyszły straszne grubasy. no ale w smaku to jest to. jutro wędzenie myśliwskiej i podtoruńskiej lub nadwawelskiej., może być i nadwiślańska, albo kiełbasa spod lasa.
niestety też zrobione w tych grubaśnych flaczkach. na oko wyglądały normalnie dopiero gdy zaczęliśmy z żoną napychanie okazało się, że mają za duże fi. pozdrawiam
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[13.04] 17:04 |
grzes855
|
|
Mam pytanie do wszystkich zmuszonych do korzystania z usług wędzarniczych jakie stawki płacicie za wędzenie, mięsa, wędlin jak to wyglada czy od szt czy od kg
|
[13.04] 19:00 |
Jozek
|
|
Maxell, jeśli polonusi kupują to tam gdzieś u siebie, to może przydadzą im się fachowe nazwy angielskie? Podaję adres do naszego sympatyka z Kanady, kóry podaje rysunki dla różnych gatunków zwierząt:
http://members.shaw.ca/masterbutcher/meat_cuts.html
Nie znam się na tym całkiem, nie wiem na ile tamte zasady rozbioru i nazwy sa poprawne, broń Panie Boże nie chciałbnym wszcząć kolejnej wojny wołowej. Po prostu znalazłem, może komuś się przyda.
Pozdrawiam wszytkich i życzę pięknych, smacznych i zdrowych Świąt.
Jozek
|
[13.04] 19:31 |
Maxell
|
|
Dzięki. Pooglądam i zobaczę co będzie można z tym zrobić. I nie pisz o jakieś wojnie. To była tylko "wymiana poglądów". 
Do tej pory podawałem linki z nazwami angielskimi i niemieckimi. Może czas po świętach pozwoli na uzupełnienie tego na stronie. Jeszcze raz dziękuję.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.04] 19:34 |
Maxell
|
|
To jest właśnie ta stronka, która nas uhonorowała wyróżnieniem, za pośrednictwem naszej angielskiej wersji.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[13.04] 21:35 |
Kruszynka
|
|
Właśnie wrociłem z dzialki po wedzeniu.Pierwszy raz wykonalem lisiecka w osłonkach od Mira.Wyszla rewelacyjnie,Rodzinka twierdzi,ze teraz tylko taka będzie aceptować.Pozostale wyroby też na poziomie,a rolada z boczku autorstwa Papcia rozplywa sie w ustach,ach szkoda,ze oscić trzeba!
|
[13.04] 21:54 |
Kruszynka
|
|
Zgodnie z obietnica przepis na POLĘDWICĘ BOSMAŃSKĄ.3 kg filetów z dorsza,100 g soli,3 g saletry,10g cukru,10g pieprzu,5g papryki slodkiej,1/2-1 łyżeczki tymianku i majeranku,osłonka bialkowa-wiekszy kaliber.Przyprawy utłuc w możdzierzy,wymieszać z sola,cukrem i saletra,rozpuscic w 1,5 litra wody.Filety zwinąć ciasno i wcisnąć w oslonke.Po upakowaniu filetow osłonke gesto nakluć ,wlozyc do zalewy i trzymac w niej 12 dni w chłodnym miejscu.Po wyjeciu zzalewy moczyć 2 godziny w bieżącej wodzie.Suszyć 3 godziny.zanurzyć we wrzadku,suszyć 4 godziny.Obwiazac baton szpagatemwzdluz oraz w poprzek co 2-3 cm.Wędzic 12-24 godziny w ciepłym dymie do uzyskania miodowej barwy/drewno-lipa,klon,jablon/Studzic w chlodnym przewiewnym miejscu.Ufff przepis podaje za Tadeuszem Barowiczem i wojciechem Tatarczuchem.
|
[13.04] 23:40 |
Edy
|
|
Grzes 855 u nas na Slasku placa 1 zl . za kilogram uwedzonego wyrobu
Dzieki Jarek za odpowiedz .
Edy
|
[14.04] 02:28 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
co do tych flaczków o których pisałem wcześniej to w jednym pęczku 25m były 3 różne rozmiary. a niby miał to być jeden pakunek tego samego rozmiaru. biała wyszła w rozmiarze 45 fi. środkowo-wiślańska w rozmiarzze ok 28 a myśliwska po,iędzy powyższymi, każdy kawałek inne fi. zgłoszę to za 2 tygodnie facetowi który sprzedał mi te flaczki i zobaczę co on na to. pozdrawiam
sery to proste http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=120
Nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze - dobrego dymu w żagle
Nie kupuj - zrób sam - będzie lepsze,zdrowsze i tańsze. |
[14.04] 07:50 |
Kruszynka
|
|
Mała korekta-zalewy ma być 15 litrow,a nie 1,5l
|
[14.04] 08:11 |
kufel
|
|
Kruszynka > dzięki.
Na początku maja sąsiad jedzie gdzieś nad Bałtyk, na dorszowanie z jakiegoś kuterka. Może odpali mi trochę świeżego, (pewnego), surowca.
Przepis ten to podstawa do kombinowania z mięskiem innych gatunków.
Wszystkim > smacznego jajca, wędlinek, kiełbasek i pamiętać, popić wszystko obficie, coby można wepchać więcej 
|
[14.04] 08:18 |
kufel
|
|
Kruszynka >
z tą zalewą, to chyba przesada, może w przepisie jest : popić wszystko 15 litrami ? Mam nadzieję, piwa, bo gorzały to i bosman by nie dał rady, ( na raz oczywiście).
|
[14.04] 10:23 |
miro
|
|
@ jarek_zielona_pietruszka
Bo tak to już jest z tym towarem w dziwnych cenach.
Ja sam się dziwię skąd niektóre oferty cenowe skoro doskonale wiem ile kosztuje naprawde dobry towar.
Oczywiście można handlować 2 albo nawet 3 gatunkiem tylko po co.
Farsz albo lata po ścianach albo pękają osłonki i całość ląduje w garnku do parzenia.
Na swojej skórze już nie raz się przekonałem że "tanie" tak naprawdę wychodzi bardzo drogo zwłaszcza jak się zmarnuje dwa tygodnie pracy a zamiast wędliny mamy garnek z mięsem co najwyżej do przerobienia na salceson.
No i oczywiście taki potencjalny klient zrobi zakupy tylko raz,no to chyba nie oto tu biega.
Miro
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[14.04] 11:24 |
Chef Paul
|
|
... Wszystkim Forumowiczom i Ich Rodzinom, ...
... a także oczywiście Całej Wędzarniczej Braci ...
... serdeczne życzenia wielkanocne (jajeczka, zajączki, itd, itp )
http://www.100lat.info/kaczki/
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[14.04] 13:45 |
shark_d
(dksz@wp.pl)
|
|
|
[14.04] 13:48 |
Kaya
|
|
Witam wszystkich mam jedno pytanko co do wędzenia czy można wędzić razem ryby z mięsem za jednym wędzeniem np. pstrąga z szyn
|
[14.04] 13:50 |
fentel
|
|
Witam Chefa Paula po zagranicznych wojażach.
Wystarczy jeden zadymiacz w Stanach , a już ruszyła się sprawa z wizami. Gratulacje !.
Chefo. Długo Cię nie było na forum. Jak poczytasz ostatnie stronki , to się dowiesz ,że chcemy zaprojektować LOGO wędzarniczej braci. Ze względu na Święta temat jest w "zawieszeniu". Mam nadzieję , że jako " stary fachowiec " coś nam pomożesz w tej sprawie.
Do wszystkich.
Właśnie skończyłem wędzenia.
Zawsze przy wędzeniu wędlin wkładam do wędzarki kilka ziemniaczków.
Spróbujcie. Pychotka !!!
Maxell. Zrobiłem w/g Twojego pomysłu kiełbasę "czosnkową" -rewelacja!
Niebo w gębie.
Zdrowych i Wesołych Świąt.
Myślcie nad LOGO.
|
[14.04] 13:54 |
robek
|
|
Dziadek mam pytanko do ciebie: to jakie nazwy powinny byc uzywane? nazwy uzywane w chandlu zagranicznym Czy polskie nazwy ktorych ty sie uczyles w szkole??? .Przeciez czytajac posty myslalem ze propagujecie tu Tradycje A TY piszesz CYTUJE szponder pod nazwa łata wołowa. sprzeda sie łatwiej.zaprzeczasz sam sobie! i tlumaczysz ludzia jak robic swojskie wyroby. Jakis koles Krzysztof wcisnol maxellowi kit Ale zato zagraniczny!!! a jak wiemy zagraniczne np:dziurawe wiadro jest lepsze od dobrego polskiego wiadra.NIBY sie znasz ale niechcesz narazic sie maxellowi ale biale to jest biale !!pozdrawiam polakow i zycze wesolych swiat
|
[14.04] 14:14 |
robek
|
|
panowie i panie nie wylewajcie wody po parzeniu wedzonek .Mozna na tym rosołku robic doskonaly barszcz czerwony jest Przepyszny!
|
[14.04] 14:40 |
Lelek
|
|
Witam.
Do Kaya - często wędzę ryby, kiełbasy i szynki jednocześnie. Zarówno moja rodzina, jak i rodzina sąsiada nie zauważyła negatywnego wpływu ryb na szynki i odwrotnie. W poniedziałek wędziłem szynki, kiełbasę i pstrągi, wszystko wyszło O.K.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich, życząc jednocześnie pogodnych, mokrych i radosnych świąt.
|
[14.04] 14:44 |
Kruszynka
|
|
Ja na wywarze z parzenia robie świąteczny żurek.Kufel,ta ilość jest w przepisie sam zwątpilem i z tąd jest te 1.5 l,ale potem przymierzylem do ilości soli i chyba chodzi o 15 litrow,a jeżeli jesteśmy przy ''ciągu"to 1,5 litra dla bosmana jest w .sam raz.Robek,ale się czepiłeś tej łaty,gratuluję uporu.Wszystkim życzę wesołych i spokojnych świąt,wesołego jajka i smacznej szyneczki,obfitego dyngusa i samych sukcesow w produkcji tego co nam smakuje i cieszy oko i podniebienie.
|
[14.04] 15:25 |
Maxell
|
|
Teraz Dziadku i Tobie się dostało, nie mówiąc o Krzysztofie. hehehe
  
Cieszy mnie, że czosnkowa wyszła. Kiedyś, gdy robiłem ją pierwszy raz, miałem obawy o nadmierny czosnkowy smak, choć bardzo lubię czosnek. Ale okazało się, że nie taki diabeł straszny, a kiełbaska była super. nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[14.04] 15:37 |
Papcio
|
|
Dziadku, mnie te wyliczenia jakie podałeś pasują i na pewno są bliższe prawdy, jeżeli chce się policzyć koszta produkcji. Tak naprawdę to nie da się policzyć swojej pracy. Tylko sama satysfakcja z tego co się zrobiło a i widok pałaszujących biesiadników jest bezcenny, przynajmniej dla mnie. W moim przepisie podałem wagi surowca, ale zapomniałem zważyć już po wędzeniu. Sam jestem ciekaw jak to wygląda. Następnym razem sprawdzę lie waży po wędzeniu. Tak z ciekawości.
Witam Chefa Paula i jak tam na dzikim zachodzie z wędzeniem?
Wszystkim forumowiczom z okazii Świąt Wielkiej Nocy udanych wyrobów, smacznego jajka i dużo dobrego dymu w wędzarkach.
http://www.wedlinydomowe.pl
|
[14.04] 16:21 |
Chef Paul
|
|
... na "dzikim zachodzie" zjadaliśmy się z Seminole stekami pieczonymi na dobrym dębowym drewnie (kolesi z Polski którzy byli ze mną nie mogłem od stołu oderwać ... Seminole to nie tylko mistrz wędzarniczy ... to również mistrz stekowy ...)
... w sprawie "Logo" napewno się odezwię - ale zaraz po świętach jadę na kilka dni do Niemiec odebrać część motorówek z portu ... (w najbliższym czasie będę miał kilka takich transportów, więc z czasem u mnie krucho, ... nawet nie zdążyłem na Święta przygotować żadnych wędlinek ... będę musiał coś zrobić na szybko ... sporo też czasu zabierają przygotowania do Naszego majowego spotkania ... postaram się jednak znaleźć czas również na "logo"
pozdrawiam serdecznie jeszcze raz życząc najlepszego zajączkowego
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, przetwory domowe - przepisy
http://www.chefpaul.net
zapraszam |
[14.04] 16:22 |
Dziadek
|
|
Robek ja używam nazw jakich się nauczyłem w szkole takich samych jak Ty nie przeszkadza mi że ktoś ma opracowany inny katalog z tym samym mięsem tylko inaczej je nazywa . prawdopodobnie musiał się przystosować do swoich klientów przecież świat nie kończy się na naszym kraju i inni chociaż by nie chciel muszą się dostosować do wymogów swych odbiorców.Robek traktuj ten materiał jako pogladowy poglądowy, że gdzie indziej nie musi być tak samo jak unas I myśle że dobrze ze ten materiał jest . Ostatnio miałem styczność trochę z handlem jakich tam wybiegów się używa , jak znienia nazwy z łopatki wp . robi się ogonówkę i sprzedaje . ROBEK masz całkowitą rację że to wszystko jest na tym świecie pomieszane.Tak sobie myslę że może Maxell wstawi nam ten prawdziwy nasz wyuczony rozbiór choćiaz by po to by przypomnieć jak w młodych latach wkuwalo się te nie zrozumiałe szpondry ,roztbefy,antrykoty i łaty z jednym żebrem . Pozdrawiam
|
[14.04] 16:57 |
Dziadek
|
|
ROBEK troszkę pokory, patrz na świat z radoscią nie bądz zawziety bo przecież tej brzydkiej wady nie mamy wpisanej w nasz zawód . Jako Polak składam TOBIE i całej Twojej rodzinie WYRAZY SZACUNKU i ZYCZĘ ZDROWYCH I POGODNYCH SWIĄT.
|
[14.04] 17:18 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Zdrowotność powoli wraca to i ja wracam do roboty!!
Chef i Seminole jak balangujecie to w Kórniku
Jajeczek kolorowych i dymu gęstego, zdrowia i mało nitrytów
Wszystkim!!
Lachu
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[14.04] 17:32 |
Hepor
(hepor@o2.pl)
|
|
Witam,może ktoś zna przepis na domową kiełbaskę ale w słoiku. Moja ciocia z poznańskiego robiła pyszną.Tego smaku nie da się zapomnieć. Proszę napiszcie coś
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|
|