o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[12.07] 22:22 jarek_zielona_pietruszka
sezon grilowy w pełni to może i ja włożę swój skromny wkład w ten temat kulinarny:
podaję mój przepis na marynatę do grila:
Marynata na grila:
2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
½ łyżeczki utartej w moździerzu suszonej kolendry
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
kilka ziaren ziela rozbitych w moździerzu
½ łyżeczki proszku z liści laurowych
1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
kilka poszarpanych listków świeżej bazylii
kilka poszarpanych listków świeżego tymianku
kilka poszarpanych listków świeżego rozmarynu
o soli nie wspominam bo niektóre mięsa są twarde gdy je posolić przed obróbką
cieplną
teraz całą mieszankę zalewamy dobrym olejem, dokładnie mieszamy i smarujemy
tym kawałki mięsa przeznaczone do grilowania.
Przed grilowaniem odciekam mięso z marynaty i układam na gorącym ruszcie a do
zalewy dodaję ok. ½ butelki piwa jasnego mieszam dokładnie i taką miksturą
podlewam pieczone kawałki mięsa. Pozdrawiam i życzę smacznego


nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[12.07] 22:55 jarek_zielona_pietruszka
a jak gril to i ognisko przy odrobinie pracy można pokusić się o zrobienie świetnych szaszłyków. ja do tego celu kupiłem kilka kompletów tzw szaszłycznicy u wszchodnich handlowców. w skład wchodzi kilka szpatułek szaszłycznic do nadziewania mięsa i składanej metalowej ramki na nóżkach. całość mieściła się w metalowym pudełku o wymiarach 10x10x40cm, małe to można wszędzie schowac, a jak dużo radości może przysporzyć.no a teraz przepis.
Szaszłyki:
1,5 kg boczku
1,5 – 2 kg szynki lub łopatki
0,5- ¾ kg słoniny
ok. 1 kg cebuli
2 papryki zielone
2 papryki żółte
2 papryki czerwone
po kilka ziaren pierzu, ziela i kolendry
kilka liści laurowych
sól peklowa lub saletra i sól

przepis:
boczek i szynkę kroimy w kostkę ok. 3x 3x3 cm
słoninę kroimy w plastry 3x3x1cm
mięso, boczek i słoninę peklujemy 3-4 dni na mokro, do zalewy dodajemy poza peklosolą
3-4 cebule pokrojone w plastry i przyprawy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i osączamy.
Świeże cebule kroimy w plastry
Papryki czyścimy i kroimy w odpowiedniej wielkości kostkę
Mięso boczek i słoninę nadziewamy na metalowe szaszłycznice na przemian z papryką i cebulą.

Pieczenie:
Rozpalamy obok siebie dwa ogniska najlepiej na drewnie topolowym. Gdy większe z nich już się dobrze rozpali i jest w nim dużo żaru, rozgarniamy je lekko. Wyjmujemy palące się drwa i przekładamy do sąsiedniego ogniska. Nad żarem rozmieszczamy na nóżkach metalową ramkę i na niej ok. 15-20 cm nad żarem umieszczamy nasze szaszłyki. Często obracamy polewamy piwem lub mieszanką piwa z marynatą na grila, którą podałem wcześniej. Podsypujemy żar z sąsiedniego ogniska gdy będzie go mało pod szaszłykami. Pozdrawiam i życzę smacznego.
p.s pod żarem możemy piec ziemniaki zagrzebane w popiele pod ogniskiem będą doskonałym dodatkiem do szaszłyków

trzeba włożyć trochę pracy w przygotowanie ale efekt murowany. kiedyś w 8 osób zjedliśmy 10 kg mięcha i nie powiem, zę nie zjedlibyśmy jeszcze gdyby było więcej. no i oczywiście trzeba zaopatrzeć się w odpowiednią ilość piwa. "oczywiście do podlewania, żeby mięso było kruche."

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[12.07] 22:58 jarek_zielona_pietruszka
ja zawsze o czymś muszę zapomnieć w przepisie na szaszłyki zapomniałem oczywiście o czosnku kilka ząbków drobno pokrojonych do zalewy peklującej. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[12.07] 23:18 jarek_zielona_pietruszka
a tak już z innej beczki jak długo można przechowywać osłonkę białkową tą brązową, bo zwykle nie miałem tego typu problemu a teraz znajomy mówi, żeby wziąć więcej to będzie niższa cena czy warto inwestować. musiałbym wziąć 50m. zwykle brałem tyle ile trzeba a te kilka czy kilkanaście centymetrów wyrzucałem. teraz się zastanawiam nad tym problemem bo mam w planach krakowską i szynkową no ale 50 m to za chiny ludowe nie zrobię może zużyję 10 m jak dobrze pójdzie. zostanie mi 40 m. przez jak długo okres czasu będę mógł tego używać,bo facet który sprzedaje sam nie ma zielonego pojęcia tylko daje jakieś mętne odpowiedzi, że termin jest ok roku w co ja szczerze wątpię. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 00:04 Chef Paul
Jarku...
... WSZYSTKIE przepisy które dodaję do strony (teraz to już poważna międzynarodowa witryna) można dodawać do - gotowców, spisów i czego tam jeszcze - ja wszedzie podaję autora ale, myślę że Wedzarnicza Brać też wystarczy - ostatnio dodałem chyba również gołąbki na liściach z winogron i napewno wędzonego kurczaka ze zdjęciami,
... niezmiernie podoba mi się pomysł z dwoma ogniskami ale, ponieważ nie mam miejsca gdzie ich rozpalić to zrobię te szaszłyki wg Twojego przepisu na grillu , myślę że, taka mała beczułka piwka do tego wystarczy, bo nie będę pasł głodomorów 10 kg mięcha ,
pozdrawiam niezmiernie serdecznie,

ps - do marynaty którą wyżej podałeś - osobiście rozpuścił bym te wszystkie przyprawy w gorącym piwie (lepiej "przechodzi"), ale to oczywiście kwestia smaku

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[13.07] 00:05 Chef Paul
Jarku...
... WSZYSTKIE przepisy które dodaję do strony (teraz to już poważna międzynarodowa witryna) można dodawać do - gotowców, spisów i czego tam jeszcze - ja wszedzie podaję autora ale, myślę że Wedzarnicza Brać też wystarczy - ostatnio dodałem chyba również gołąbki na liściach z winogron i napewno wędzonego kurczaka ze zdjęciami,
... niezmiernie podoba mi się pomysł z dwoma ogniskami ale, ponieważ nie mam miejsca gdzie ich rozpalić to zrobię te szaszłyki wg Twojego przepisu na grillu , myślę że, taka mała beczułka piwka do tego wystarczy, bo nie będę pasł głodomorów 10 kg mięcha ,
pozdrawiam niezmiernie serdecznie,

ps - do marynaty którą wyżej podałeś - osobiście rozpuścił bym te wszystkie przyprawy w gorącym piwie (lepiej "przechodzi"), ale to oczywiście kwestia smaku

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[13.07] 00:21 Chef Paul
Jarku ...
... obejrzałem przed chwilą Twoją Galerię Zdjęć , ... tak mi ślinka pociekła na te Twoje Smaczności że, musiałem kuchennym stołem zastawić drzwi od lodówki , (o tej porze to co najwyżej mogę zjeść kalarepkę , więc spadam spać,
pozdrawiam serdecznie
Chef Paul

ps - zaraz wysyłam mailem adres Twojego albumu do kolesia z Dallas - do czego te ich beczki służą (Zenek pracuje dla Texaco) - niech się reklamują że mają opakowania wysokiego "recyclingu"

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[13.07] 00:41 jarek_zielona_pietruszka
ja do tej pory rozpuszczałem marynatę w oleju i wstawiałem na kilka godzin do lodówki, żeby olej nabrał właściwego aromatu i tym zalewałem przygotowane kawałki mięsa na kilka lub kilkanaście godzin w zależności od rodzaju i wielkości mięsa. Później wyjmowałem mięso i piekłem na grilu a marynatę zalewałem piwem i tym polewałem piekące się mięso.
teraz spróbuję Twojego sposobu. trzeba wprowadzać nowe technologie, aby życie nie było monotonne.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 00:55 jarek_zielona_pietruszka
a co do beczki to mam ją już przynajmniej z 10 lat a może i dłużej dostałem ją swojego czasu w serwisie forda w Warszawie. beczka była po oleju silnikowym. syn wtedy był na tyle mały, że mógł spokojnie do niej wejść i ją dokładnie w środku wyszorować i tak służy mi za wędzarnię chociaż już trzy razy zmieniała adres zamieszkania. najpierw na działce na Suwalszczyżnie później pod Warszawą, a teraz od czterech lat w okolicy Łochowa. musi mi jeszcze trochę posłużyć bo chyba w tym roku nie wybuduję wędzarni murowanej. ze względu na remont domu na działce


nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 01:02 jarek_zielona_pietruszka
po obejrzeniu Twojego kurczaka chyba skuszę się i w tem weekend też jakiegoś uwędzę bo mój syn bardzo lubi. a poza tym mam kolejne szynki do wędzenia właśnie kończą się peklować . może dorzucę parę udek z kurczaka.
pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 06:28 Maxell
Witam.
Jarku, te osłonki w miejscu suchym i zaciemnionym, mozesz przechowywać pare latek. Ja tak robię i są jak nowe.
Oczywiście przed uzyciem te o najwiekszej średnicy dobrze jest pociąć na długość batona z zakładkami na wiązanie i moczyć chwilkę w ciepłej wodzie.
Pozdrowionka

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/, filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[13.07] 09:14 Ja

[13.07] 09:22 jarek_zielona_pietruszka
dzięki, myślałem, że z biegiem czasu w strukturach białkowych tych osłonek mogą dziać się róźne dziwne rzeczy i będą do niczego. ja używałem ich dość rzadko i to w takich ilościach, że zwykle nic nie zostawało dlatego teraz mam taki problem czy poleżą bo szkoda byłoby wyrzucić większą ilość. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 09:55 grzes855
Znalazłem taki przepis
2 – karpie,
1m. – cienkiego jelita wieprzowego do nadziewania kiełbas,
1 – jajko surowe,
2 – jajka ugotowane na twardo,
150g – słoniny,
1 – bułka pszenna,
2 – cebule,
pęczek koperku, ,
bułka tarta,
sól, pieprz
Słoninę kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni, po czym dodajemy 1 cebulę posiekaną i lekko ją podsmażamy do zeszklenia.
Następnie dzwonki karpia odkrajamy z ości i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa bez skóry na grubym sitku kiełbasianym.
Do zmielonego mięsa ryby dodajemy wysmażoną ze skwarkami cebulkę oraz przepuszczoną przez maszynkę również mielimy odsączoną z wody bułkę pszenną i jajka ugotowane na twardo.
Kroimy drobno koper i dodajemy go do farszu i następnie dodajemy surowe jajko.
Całość dokładnie wyrabiamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem oraz trochę zmielonej gałki muszkatołowej, po wymieszaniu możemy dodać jeszcze bułkę tartą, aby ja ewentualnie zagęścić nie może być zbyt zwarta masa..
Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy końcówkę do robienia kiełbas i nadziewamy kiełbaski co jakiś czas po napełnieniu jelito kilka razy skręcamy.
Po uformowaniu kiełbasy smażymy na patelni .
Nie należy flaka zbyt mocno napychać – grozi popękaniem kiełbasy.

Czy ktos testował taki wyrób, a może to można odymić zamiast smażenia

[13.07] 10:15 jarek_zielona_pietruszka
Maxell po zmianie Twojej stopki nie wiem dlaczego wejście według Twojego linku jest niemożliwe kilka razy sprawdzałem i efekt zawsze ten sam strona nie istnieje. a np link Abratka działa poprawnie niby drobiazg ale niekórzy mogą pomyśleć , że coś złego dzieje się ze stronką pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 12:12 grzes855
Jarek przyczyna tkwi w tym małym przecinku na końcu adresu

[13.07] 15:07 walka   (walkaczor@hotmail.com)
Jarku
Wielkie dzieki- listonosz byl i paczki zostawil.Ide teraz przetrawiac te smakolyki - na razie wirtualnie.Probowalem takze wejsc na stronke wedliny domowe /po polsku/- niestety, w jezyku angielskim dziala.Chcialbym sie dorzucic na utrzymanie stronki,prosze o podanie adresu gdzie moge wyslac czek oraz nazwisko osoby pobierajacej.

Pozdrawiam i zycze udanego dymienia
waldek

[13.07] 15:07 walka   (walkaczor@hotmail.com)
Jarku
Wielkie dzieki- listonosz byl i paczki zostawil.Ide teraz przetrawiac te smakolyki - na razie wirtualnie.Probowalem takze wejsc na stronke wedliny domowe /po polsku/- niestety, w jezyku angielskim dziala.Chcialbym sie dorzucic na utrzymanie stronki,prosze o podanie adresu gdzie moge wyslac czek oraz nazwisko osoby pobierajacej.

Pozdrawiam i zycze udanego dymienia
waldek

[13.07] 15:07 walka   (walkaczor@hotmail.com)
Jarku
Wielkie dzieki- listonosz byl i paczki zostawil.Ide teraz przetrawiac te smakolyki - na razie wirtualnie.Probowalem takze wejsc na stronke wedliny domowe /po polsku/- niestety, w jezyku angielskim dziala.Chcialbym sie dorzucic na utrzymanie stronki,prosze o podanie adresu gdzie moge wyslac czek oraz nazwisko osoby pobierajacej.

Pozdrawiam i zycze udanego dymienia
waldek

[13.07] 17:11 grzes855
http://www.wedlinydomowe.pl/

[13.07] 17:14 grzes855
W ostatnim poscie Maxella w linku z polskim adresem jest na koncu przecinek którego byc nie powinno i to chyba przyczyna. Pozdrawiam

[13.07] 20:26 Lachu
Cześć Wszystkim!!

Ja se wratil z urlopu w Dalmacji
Jedno z najbardziej ślicznych miejsc.

Z naszej "broszki" mimo tego żę przy każdym domu
jest ładny murowany grill i wszelkie mesane meso i
mesanu ribu są super to dymjieniego mesa niestetety
nie "zaliczyłem" - jedyna superwędlina to ichni prszut
- taka suszona szynka cuś jak parmeńska

Seminole je super!!!

pozdrowionka

pzdr
http//wedlinydomowe.pl
[13.07] 20:52 jarek_zielona_pietruszka
Grzesiu dzięki za informację, myślę, że Maxell powinien poprawić błąd bo dostałem na priwa info ,że stronka nie działa bo ktoś właśnie w ten sposób wchodził na naszą stronkę i nie przyszło mu do głowy, że może być błąd w linku Maxella. ja wchodzę tradycyjnie przez swój skrót. pozdrawiam
szykuję się właśnie do dymienia w piątek. może zrobię trochę szaszłyków na które podałem przepis wyżej.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 21:02 Maxell
Witam.
Juz powinno być dobrze.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[13.07] 21:10 jarek_zielona_pietruszka
no teraz działa bardzo dobrze, bo jakaś kobitka dobijała się do mnie, że nie może przejść z oliwki na stronkę i co w związku z tym ma zrobić. napisałem jej, żeby wpisała link ręcznie lub skorzystała z innego i nawet wysłałem jej swój i chyba poskutkowało.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 22:02 jarek_zielona_pietruszka
Maxell zajrzałem właśnie na stronkę znalazłem swoje wypociny dziękuję. mam tylko jedną drobną uwagę: w moim przepisie na szaszłyki wkradł się błąd ilość słoniny wynosi od 0,5 do 3/4 kg tak jak pisałem na str 167. musiałem w pośpiechu, wysyłając maila, coś pomylić za co przepraszam.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[13.07] 22:08 Maxell
Juz poprawione.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[13.07] 22:18 jarek_zielona_pietruszka
dzięki

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[14.07] 00:02 jarek_zielona_pietruszka
Chefie link dla Ciebie i innych zainteresowanych: http://www.annamariavolpi.com/page60.html

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[14.07] 05:02 Chef Paul
Fajne włoskie przepisy (szczególnie te na pizzę i chlebek), można robić w piekarniku, ale w piecyku na drewnie to bajka , niestety swój wybuduję dopiero w przyszłym roku , (muszę gdzieś znaleźć taką samą cegłę rozbiórkową z jakiej mam zbudowaną grillo-wędzarnię - "białe żabinko" - chcę ażeby był komplet),
dzięki za link (napewno się przyda)
pozdrawiam,
Chef Paul

każde rozwiązanie przynosi nowe problemy
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc