|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[26.02] 23:56 |
STEFAN
|
|
AGNIESZKA ZAŁOŻYŁA COŚ NA SBOSOB FORUM.
ZABRAŁA KILKU OSZOŁOMÓW DO DYSKUSJI.
NAPISAŁEM ŻE WEDŁUG MNIE JEST TO CHAMSTWO.
ROZPĘTAŁA SIĘ BURZA.PROSZĘ WEJŚĆ NA TEMAT ,,NOCNE POLAKÓW ROZMOWY,,I PODJĄĆ DYSKUSJĘ.
STEFAN |
[27.02] 00:21 |
555
|
|
Stefan, to Ty jakis oszolom jestes..
to, ze Aga zalozyla inny watek, to nie znaczy, ze 'odbiera' Maxellowi osoby zainteresowane tematem wedlin.. po prostu i ona i kilka jeszcze osob uznalo, ze nie ma sensu zasmiecac tego watku (zreszta pojawily sie glosy sprzeciwu co od odstepstw od tematu glownego, moze zauwazyles, ale pewnie nie).. a czemu Twoim zdaniem to jest chamstwo, to nie mam pojecia..
nikt tu nikomu niczego/nikogo nie odbiera, a juz na pewno nie Tobie..
bardzo Cie prosze, przestan siac niepotrzebny ferment..
|
[27.02] 00:24 |
Lachu
|
|
Stefa!!
no nie da się widze qrde
to nie reklamuj więcej tematu
tyko se (......)
wypij zimnej wody
i sie zajmij jako robatą
( a co to je oszołom bestyjo?)
obudziłes mnie
pzdr |
[27.02] 00:45 |
andzio
|
|
Asiu wydajności niestety nie zmierzyłem, mój błąd, ale po procesie produkcji w którym jest wykonywana powiedziałbym,że nie mniej niż 90% i nie więcej niż 110%. Jak będę robił następnym razem to sprawdzę.
Pozdrawiam.
Stefan, przejrzyj pocztę koniecznie.
Ludziska, czytajcie to co wam wrzuciłem do skrzynek, Narodowy Czyn Pomocy Stronce Wędliniarzy ruszył! No i nie kłóćta się nie ma o co.
Pomalutku zaczynamy finalizować sprawy finansowe, zainteresowani zostaną powiadomieni mailami o szczegółach.
ansiand@wp.pl |
[27.02] 01:03 |
Agnieshka
|
|
Stefan! I wszyscy ludzie którzy zdązyli mnie przez tak krótki okres znienawidzić. Nie myslcie ze moje wygłupy i komentarze na ten temat nie dały mi nic do myslenia. I mimo to ze już nie pojawiam się na tym forum wciąż dostaje policzek. Dlatego przeniosłam się gdzie indziej aby was już nie denerwować myślałam ze nie tylko kiełbachą człowiek żyje. Jesli spokuj na forum Maxwella zalezy tylko od moich głębokich z całego serca przeprosin to PRZEPRASZAM , BŁAGAM O WYBACZENIE bo odwdzięczyć się za uzyskaną tu wiedzę nie potrafię. Wędziłam kiedyś cos i wyszło do kitu więc porad nie udzielam bo Mistrzowi do pięt nie dorastam a chciałam się odwdzięczyć w sposób taki jaki potrafię, czyli gotować prosto???? i może i tak nic nowego tym nie wniosę?ale to co miałam do zaoferowania okazało się nie godne was WIĘC JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM I ZYCZE WAM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO. Żałuje tylko że żle zotały zrozumiane moje intencje.
|
[27.02] 01:17 |
Agnieshka
|
|
A tak prywatnie do Stefana.
Chciałam Cie zapytac Czy Ci czymś ubliżyłam? Czy obraziłam Cię az tak bardzo, że moja osoba doprowadza Cię do furii? Co zrobiłam nie tak? Co zrobiłam tak okrutnego zeby nie mozna było mi wybaczyć? Nie znam Cie ani Ty nie znasz mnie. Ale ja nigdy nie odwazyłabym sie tak sponiewierac człowieka. A może własnie jestem bardzo wrażliwa i może sprawiłeś mi wielką przykrość? Może tak wielką że uroniłam łzę? Przpraszam Cię jeśli zrobiłam coś co aż tak wyprowadziło Cie z równowagi. Pozdrawiam Cię ..........
|
[27.02] 01:25 |
Agnieshka
|
|
A wszystkich moich obrońcom dziękuję, ale po co narażacie sie na nieprzyjemności? Dajcie spokój problem dotyczy tylko mnie. Odpowiedzialność zbiorowa wygasła już dawno....
|
[27.02] 01:47 |
Obiektywny
|
|
Wszedłem tu przez przypadek, prześledziłem i tak się zastanawiam czy to możliwe żeby ludzie byli tak podli? Ci którzy mówią i Ci którzy milczą? I powtórzę to w temacie "Nocne rozmowy Polaków".
|
[27.02] 03:16 |
grzes855
|
|
Dzisiaj zrobiłem 5kg kiełbaski białej według kultowego przepisu Maxella-wyszła przepysznośc wielka że zal było wychodzic do roboty (a moze strach że jak rano wróce to nocne marki w domu skasują moją produkcje):
Na forum widze dzieje sie cos niedobrego i to na tym jak i u Agnieshki, ludziska zima musi sie skonczyc, wszyskim nam brakuje ciepełka i słonca, skoro na dworze jest tak ponuro to my badzmy dla siebie słoneczni i nie warczmy na siebie. Przespijmy sie z tym jutro bedzie lepszy dzien, dziewczyny sa zbyt piekne, wódka zbyt dobra, a swojskie wedliny zbyt smaczne aby marnowac zycie na kłótnie i podchody. Pozdrawiam (jeszcze 3 godziny i do łóżeczka)
|
[27.02] 06:09 |
fimak
|
|
Stefan!!!
Dolaczyes do polskich nienawistnikow!!! Gratuluje!!!
|
[27.02] 06:34 |
fimak
|
|
Nie chce zabierec glosu w sprawach normalnych.Przeciez ja k sobie strone zalozys to teoretycznie Ty sama mozesz na niej pisac.
Ale to szerszy broblem!Sa ludzie ( a szczegolie u nas), ktorzy mysla , ze icht punkt sioedzenia pokazuje jak mu myslimy myskec.Zostawiam to . poniewaz abyt mnie to zlosci.
To sa tacy jak Stefan, ktorzy nie mysla ze ktos ma innej zdanie, ale poniewaz w innej(innym)miejscu sziedzi to ma inny punkt widzenia.*(wide Szunaj posiedzimy razem????).
Tak sie cieszylelm ze pozna sobie pogadac normalnie!
Mam nadziej ze Ci ktorym to nie pasi pojda sobie w .......mater!!!
cmok!!!
|
[27.02] 09:20 |
zibi
|
|
Witam wszystkich. Widzę, iż nia chwyciła moja propozycja na dyskusje nad mieskiem z dzczyzny. Szkoda, czyżby wsród nas nie było myśliwych lub miłośników tego mięska? Tradycja w narodzie ginie.
Chcę się jednak podzielić przepisem pośrednio zwiazanym z tematem forumowym. Spotkałem sie już z różnymi nazwami, ale u mnie nazywa sie to kartoflak. Podaje proporcje na ok 6-7 osób
5 kg ziemniaków
ok. 1 kg miesa surowego (najlepiej łopatki)
1/2 kg boczku wędzonego (oczywiście domowym sposobem)
2 cebule
olej
sól, pieprz
2 jajka
jelita wieprzowe
Sposób przygototowania:
zimniaki zetrzeć, mięso i boczek pokroić w kostkę (nie zadrobną, wszak musimy czuć mięsko które włożyliśmy) i przesmażyć na patelki, tak aby w mięsku pory sie pozamykały. Starte ziemniaki łączymy z przesmażonym mięskiem, dodajemy dwa całe jajka, starte dwie cebule, sól i pieprz. Wszystko to mieszamy i wkładamy w namoczone jelita wieprzowe, okręcając w 10 cm kawałki (takie najlepiej sie prezentują). Mapchane jelita układamy na wysmarowanej olejem blasze. Piec w piekarniku nagrzanym na ok 180-200 stopni do czasu aż się skórka zrumieni. Po około 15-20 minutach od wstawienia nakłuć kiełbaski, aby pusciły powietrze i skórka nie popękała. Smacznego.
Te potrawę u mnie w rodzinie je się od lat i ma wielu zwoplenników, dlatego ją polecam.
|
[27.02] 10:52 |
Agnieshka
|
|
Podam Tylko ku przestrodze innym którzy wejdą na te stronę i na stronę wędlinydomowe.pl
STEFAN
555
NIE NAPADAM NA AGNISIĘ,
POMYSŁ BYL MAXELLA,JEŻELI AGNISIA CHCE MIEC SWOJĄ STRONKĘ
I PODŁAPALA ,,,L I C E N C J Ę,,TO NIECH PODAJE PRZEPISY KTORE NIE DOTYCZĄ NASZEGO ZADYMIANIA.
POZA TYM JEST TO NIE UCZCIWE,MOGŁAŚ AGNIESZKO NAS POIFNFORMOWĆ,SKONSULTOWAĆ SIĘ Z MAXELM I ZAPROPONOWAĆ
WSPÓLNE PROWADZENIE STRONY,,WĘDZIMY I PODAJEMY INNE PRZEPISAY DLA TYCH KTÓRZY NIE MAJĄ TAKICH MOŻLIWOŚCI.
JESTEM FACETEM O DUZYM POCZUCIU HUMORU ,NAMIAST NIE ZNOSZĘ CHAMSTWA I ZA TO MNE NIE LUBIĄ
STEFAN
STEFAN
LACHU,555, WASZE PSEUDONIMY MÓJ JEST PRAWDZIWY'
przepraszm jezeli obrazilem AGNISIE
dlaczego uciekacie w inną stronkę,możecie żartować tam gdzie byliśmy,po co dreptac po innych ścieżkach
MOJE ZDECYWANIE ZDANIE,,AGNIESZKA OTWIERA SRTRONĘ
A WY LECICIE ZA NIA I NIE WCHODZIE DO NAS.W.........AĆ
STEFAN
[26.02] 21:16 STEFAN
LACHU
PRZEPRASZAM CIE BARDZO,CZY CHCIALBYŚ ABY KOCHANEK WSZEDŁ DO TWOJEJ SYPIALNI A ŻONA POWIEDZIALA ŻE TO NOWY PRZEPIS
STEFAN
Widzę że wszystkim wolno wrócić na tę strone oprócz mnie. Przyjęłam i zrozumiałam.
|
[27.02] 11:09 |
Yarro
|
|
Witam ponownie, przygotowuje sie do "swiniobicia", poszukuje jeszcze przepisu na bulczanke, na slasku nazywaja to "zymloki", wiec jesli ktos posiada to bardzo prosze, przepis na kielbase po goralsku znalazlem, jak wklepie go do kompa to odrazu skopiuje na forum. Czuj Dym!!!
|
[27.02] 11:36 |
grzes855
|
|
Znalazłem coś takiego, co odpowiada temu co sie kiedys u nas robiło tyle tylko ze dodawało się krew tak samo jak do kaszanki (krupnioka)
Bulczanka-zymloki opolskie-zemloki
Skladniki:
Glowa wieprzowa 2 kg
Podgardle wieprzowe 2 kg
Watroba wieprzowa 80 dag
Bulki czerstwe 14 \5 kg
Cebula 30 dag
Ziele angielskie mielone 5-7 ziarenek
Sol,galka muszkatulowa,pieprz naturalny mielony,majeranek
Jelita cienkie
Przepis:
Jelita oczyscic dokladnie i wytrzec sola.Glowe wieprzowa dokladnie oczyscic,opalic,oskrobac,oplukac pod biezaca zimna woda i ugotowac w osolonej wodzie.Po ugotowaniu wywar przecedzic,a mieso z glowy obrac.W uzyskanym wywarze ugotowac podgardle z dodatkiem przypraw i cebuli,po czym ponownie odcedzic,a mieso po ostudzeniu wraz z cebula zemlec w maszynce do mielenia miesa.Do mielenia przeznaczyc grubsze sito.W uzyskanym wywarze namoczyc pokrojone w kostke bulki.Watrobe i obrane z glow mieso zemlec w maszynce do miesa przy uzyciu sita o drobniejszych otworach.Wszystkie skladniki polaczyc razem,dokladnie wymieszac i przyprawic do smaku .Masa nie powinna byc rzadka .Przygotowana masa napelniac jelita,ktore co 15-20 cm okr ecac podobnie jak krupnioki.Napelnione jelita parzyc w goracej wodzie lub wywarze z miesa ok. 1 godziny.
|
[27.02] 11:52 |
Yarro
|
|
Wielkie dzieki za przepis, pozdrawiam
|
[27.02] 11:54 |
Maxell
|
|
Witam serdecznie.
No i poczytałem sobie.
Kochane ludziska, nie gorączkujmy sie, nikogo nie obrazajmy. Agnieszka jest naszą koleżana, zrobiła tu trochę zamieszania inna tematyką, ale juz założyła nowe forum i po sprawie. Nie wątpię, iż w tematyce wedzarniczej dalej z nami pozostanie.
Tak było tu fajnie do tej pory, więc postarajmy się aby niec sie nie zmieniło - o co serdecznie Was proszę.
Jak juz stronka ruszy pełną parą, powrócimy do tych dyskusji, które tu prowadziliśmy - w to wierzę.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[27.02] 12:09 |
Agnieshka
|
|
Maxell!
Wybacz z całym szacunkiem dla Twojej osoby i Twojej pracy ale nie mogłabym już tu pozostać ani także na Twojej nowej stronie także. Tam tez pousuwałam wszystkie swoje posty. Nie chcę sie nikomu narażać ani nikomu przeszkadzać. Za bardzo mnie to dotknęło co mnie tu spotkało. Nie potrafiłabym już tu rozmawiać.
|
[27.02] 12:17 |
Lachu
|
|
Agni!!!
wracajmy do pracy!!!
dziś jak pisałem w naszym Temacie świeci słoneczko
Maxell !!
weź Ją przekonaj bo Dziewczyna robotna!!!!
a z dymem jak bedzie spokój to se Damy rade
pzdr |
[27.02] 15:04 |
Swoiski
(ae3660@aol.com)
|
|
Maxell Jestes dobry z kad masz taka wiedze
Ja jeste tym zainteresowany robienie takich wyrobuw to moie HOBY
Ja jeszcze wedze ryby
|
[27.02] 15:37 |
Cogito
|
|
Męczące są te dyskusje nie na temat. Uważam, że wszystko winno wrócić do normy i standardów tutaj ustalonych.Jeżeli będzie inaczej, to plastikowo uśmiechnięty mniam.mniam się wielce uraduje. Bo gdzie dwóch się spiera, trzeci odnosi sukcesy. Ten spór nieczego tutaj nie wnosi. Nie pozwólmy zdezauwować wielomiesięcznej pracy twórców tego forum, a zwłaszcza nadbrygadiera Maxella.
Szukających hucznej "jajcarskiej" rozrywki odsyłam do www.alejaja www.jajcarze www.jajcarskierozmowy www.pierdoly i tym podobne www.
Proszę nie traktować tej informacji jako kryptoreklamy: w jednym z hipermarketów od wtorku będzie dostępna w promocji szynka wieprzowa ze skórą, kością i golonką w cenie 7.60zł/kg. Jeżeli trafi się sztuka z małą ilością słoninki, to czyste mieśko do peklowania będzie po około 11.70zl/kg, a gratis mamy: ponad 1kg golonki, ok. 1 kg mięska na mielone, ponad kilogram słoniny ze skórą, no i kość (też gratis). Trenowałem ten zakup kilkakrotnie i rozbierałem szyneczki czy też łopateczki.
Pytanie do wszystko wiedzących: gdzie w Krakowie można znależź sklep z akcesorjami masarsko wędliniarskimi?
Pozdrowienia dla wszystkich. Lachu dla Ciebie mniejsze, ponieważ nie odpisujesz na zaproszenia.
|
[27.02] 15:45 |
KECAJ
|
|
Witam!
Sklep masarski w Krakowie; ul. Walerego Sławka 11
pozdr.
Dobra wędzonka nie jest zła |
[27.02] 16:49 |
Swoiski
|
|
Czy jest tu ktos co by mi pomugl
|
[27.02] 17:08 |
Enig
(egzek1@o2.pl)
|
|
po wstępnym uzgodnieniu cenowym mogę przesyłac państwu jelita i przyprawy,każda ilość(mała,duża) i inne materiały bądź akcesoria. Pozdrawiam i życzę smacznego
|
[27.02] 17:59 |
Maxell
|
|
Witam.
Enig, prześlij do mnie na maila maxell11@wp.pl, pełną ofertę asoprtymentowo,- cenową (może jakieś ilustracje, zdjęcia itp.) to umieszczę ja na stronce. Podaj także adres i telefony kontaktowe.
Pozdrawiam
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[27.02] 18:01 |
Maxell
|
|
Swojski, w czym Ci pomógc ?
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[27.02] 18:28 |
Swoiski
|
|
Halo Maxell
Szukam dobrej ilustracji (zdiecia) jak rozebrac swinie na czesci i dokladny opis jak sie nazywa kazda czesc
|
[27.02] 18:34 |
Lachu
|
|
Cogito!
No co Ty!
Ja nie odpisuję?
chyba za dużo!
pzdr |
[27.02] 18:35 |
Lachu
|
|
Cogito!
No co Ty!
Ja nie odpisuję?
chyba za dużo!
pzdr |
[27.02] 18:47 |
Maxell
|
|
Swoiski, na naszej stronie jest sporo materiałó, powiedziałbym nawet, że więcej niż sporo, na interesujący Cie temat.
Co zaś do wędzarki, temat bardzo na czasie, to ujmij wszystko w jednym pliku (dołącz zdjęcia - jesli masz - przydałyby się) i prześlij mi na maila.
Wrzucimy na stronkę.
Pozdrowionka.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|