o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[17.09] 17:57 Lech   (Lech.Kowalewski@gmail.com)
Niestety jestem mieszczuchem z W-wy. Czy ktoś może mi podać jak zrobić lub gdzie kupć wędzarnię, którą mógłbym wprawić w ruch na balkonie ?

PS; Pozdrawiam wszystkich, którzy nie chcą kupować "plastikowych" wędlin w supermarketach
[17.09] 19:10 Lachu
Cześć!!!

Babciu Aniu Pra!

Ciesze siem żeś siem odezwałaś na forum !

Chef!!

Bede w Poznaniu 22- 23 bm i
po drodze piszem siem na ........(chwilkę)
kawę -qrde
Co Ty na to?

Grześ!

We w tej śrutownicy to tak nie fermentuj za bardzo!!

Jarku!

Gotowiec na konserwy??

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[17.09] 19:10 Lachu
Cześć!!!

Babciu Aniu Pra!

Ciesze siem żeś siem odezwałaś na forum !

Chef!!

Bede w Poznaniu 22- 23 bm i
po drodze piszem siem na ........(chwilkę)
kawę -qrde
Co Ty na to?

Grześ!

We w tej śrutownicy to tak nie fermentuj za bardzo!!

Jarku!

Gotowiec na konserwy??

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[18.09] 10:11 Chef Paul
... Lachu ... Brachu ... WALL ŚMIAŁO ... (będzie mi niezmiernie miło - napisz w jakich godzinach - "mni-wincy" przybędziesz abym był w chacie) ... namiary i telefon wysyłam Tobie na prywatnego "maila"

pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Chef Paul

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[18.09] 19:51 wisnia105   (wisnia105@simplusnet.pl)
witam

widziałem wcześniej post dotyczący kiszonych pomidorów a ja
szukam przepisu na pomidory w occie.

pozdr
-------------------
wisnia105
http://www.przynety.eza.pl


[19.09] 15:01 D
Wiśnia 105 wejdń na forum Nocne rozmowy.... Tam panie na pewno coś Ci poradzą
[19.09] 21:09 jarek_zielona_pietruszka
Lachu jutro.
dopiero wróciłem z działki. wyjazd doprowadził mnie do szewskiej pasji. wkurzyłem się maksymalnie.. tydzień temu elektrycy z wydziału energetycznego zmieniali u sąsiada licznik i kabel od licznika do domu. podczas tych zabiegów musieli chyba coś spieprzyć, bo u nas wysiadła lodówka. Gdy przyjechaliśmy z żoną w piątek wieczorem, okazało się, że lodówka niestety zamiast chłodzić to robi za szafkę kuchenną. dwa wiaderka różnych mięs ok 8 kg niestety szlag trafił. wszystko się zepsuło. nie pomogło nic . z tego wszystkiego to największą radochę miał pies. na kolację w piątek i na śniadanie w sobotę miał schab, później karkówka, boczki i golonki. wyszedłem z siebie i stanąłem obok. Jeszcze dzisiaj m,nie krew zalewa gdy o tym myślę. pozdrawiam wszystkich dymiących.

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[20.09] 10:35 Lachu
Cześć!!

Jarku!

serdeczne kondolencje
sam kiedyś przywiozłem z 5 kg ugotowanych serów z Włoch ( ze 3 moje wypłaty)
(pożyczona lodówka samochodowa miała taki mały przełaczniczek
chłodzenie- grzanie a była w bagażniku i żońcia cuś se tam ruszyła)

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[20.09] 21:25 paweł
jaki jest czas parzenia kaszanki przepisy są bardzo rozbieżne od 2-90 min.
[20.09] 21:26 paweł
jaki jest czas parzenia kaszanki przepisy są bardzo rozbieżne od 2-90 min.
ja pażę ok 20 mni.
[20.09] 21:39 abratek
Wolna wola , ale poczytaj np ten przepis http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=27

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[21.09] 09:29 leszek57
Witam.
we wcześniejszych postach przewinął się temat uprawy ważnego dodatku do wędlin - czosnku. Czy ktoś może zdobył juz jakieś doświadczenia w tym temacie?

[21.09] 15:25 Lachu
Cześć!!

Jarku doszło dzięki wielkie!!

Chefie!

"Dryndnę" będę wracał w piątek z Poznania

pzdr

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl
[21.09] 20:51 paweł
abratek przeczytaj to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=109 kogo słuchać wiem z doświadczenia że kiszki lubią pękać jak za długo je kapiemy.

[21.09] 20:52 paweł
abratek przeczytaj to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=109 kogo słuchać wiem z doświadczenia że kiszki lubią pękać jak za długo je kapiemy.

[21.09] 20:56 paweł
Lachu odwiedz sklep w wędliniarski w Chrząstowicah polecam
[21.09] 21:14 abratek
paweł - wydaje mi się że tu jest jakaś pomyłka 20 to rozumiem ale 2 minuty?
najlepiej gdyby wypowiedział się autor.
w każdym razie ja robiłem z przepisu który Ci podałem (link) i była super, a przy temp 80 stopni wychodziło mi ok70-80minut , ale zauważ że to jest też zależne od średnicy osłonek.
Pękanie to raczej wynik zbyt wysokiej temperatury i zbyt ścisłego upchania flaka,
mi pękła jedna a to dlatego że ją źle potraktowałem

acha , jeszcze jedno - w tym przepisie (który przytoczyłeś) nie ma krwi ,a to jest ważne dla czasu parzenia

http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne
[21.09] 21:39 paweł
dzięki za wyjaśnienie, robimy w sobotę kaszankę i czytam jak ją udoskonalić, ja parzę w pielusze tetrowej łatwiej wyciągnąc i jak pęknie woda się nie papra wszystko zostaje na szmacie nowa pielucha i następna partia. Jeżeli kasza jest utajona na miękko to 20-25 mni to chyba dość, tak mi się wydaje.
[21.09] 21:41 paweł
ps. krew wątrobę gotuję a potem na drobne sitko
[21.09] 23:50 hexe
Witam wszystkich rodakow w POLSCE no i za granica. Wczoraj wiczorem szukalam przepisu na dobra kielbaske dla mojego meza.
No i nie wierzylam wlasnym oczom. Za darmo tyle profesionalnych informaci i poluczen.
Moim hobby jest domow wyrob likierow i nalewek. Zrobilam terz juz pare balonikow z winem. Jak sie spotykamy z rodakami przy ognisku majowym no to i nawet wesolo nam wszystkim jest. Niewiem czy to te nalewki i moje winka ich tak rozweselaja, ale jak o 21 zaczynamy spiewy po Polsku to wszystkie jelanie i swinie dzikie z lasu uciekaja lacznie z Niemcami. Zainteresowanych zapraszamy.
Maxell GENIUSZU odemnie masz zapewnionego duzego buziaka i butelke mojego najlepszego likieru, a od mojego meza butelka Absoluta za twoja prace. Wszystkim zas innym uczestnikom tego forum wielkie dzieki no i mam nadzieje ze znajda sie odwazni i nas odwiedza.
Ja zas jestem na 38 stronie i dalej biore sie za kopiowanie
Wam zycze pieknych snow.
Ewa
P.S
Przepraszam za bledy ale posiadam niemiecka tastature i mam nadzieje ze sie doczytacie.


[22.09] 00:05 jarek_zielona_pietruszka
Chefuniu gdzieś zaginął, chyba poszedł na grzyby i zabłądził. Mam nadzieję, że znajdzie drogę na nasze forum.. pozdrawiam

nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle
[22.09] 05:51 prababcia Ania

leszek57, co dokładnie interesuje Cię odnośnie uprawy czosnku ?
Od lat uprawiam czosnek na swojej działce, chętnie podzielę się swoim doswiadczeniem.

pozdrawiam

szczupak
[22.09] 09:52 Maxell
Witaj Hexe.
To forum robią wszyscy jego użytkownicy.
Wejdź na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl i tam troche pobuszuj. Wiadomości i przepisy sa bardziej usystematyzowane, przez co łatwiejsze w odszukaniu.
Zaloguj sie na tym forum i na stronie, by uniknąć tzw. "podszywaczy".
Pozdrawiam serdecznie całą Naszą Polonię.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy
[22.09] 10:19 leszek57   (elbik57@op.pl)
Prababciu Aniu dzięki za odzew.
interesuje mnie
- jaką odmianę sadzisz
- kiedy najlepiej sadzić
- lepszy jary czy ozimy
- czy stosujesz zaprawianie głowek przed sadzeniem i środki ochrony w okresie wegetacji
- nawożenie przed sadzeniem i pogłówne
Pozdrowienia


[22.09] 11:36 Chef Paul
... grzybów "niet", ... (trochę za sucho w "moim" lesie, no i za duzo księżyca), ... ostatnio zbierałem jarzębinę i ulegałki, (wyszedł z tego soczek przepyszny - no i trochę jarzębiaku się waży), ...
... Jarku ZP czy coś jeszcze zdążyłeś przeskanować ?
... Lachu - oczekuje na "dryndnięcie"

pozdrawiam wszystkich serdecznie, łącznie z emigracją oczywiście ( do której częściowo przynależę )

kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam
[22.09] 19:09 prababcia Ania

leszek57, czosnek nie ma odmian, są tylko typy czosnku
W naszych warunkach czosnek nie wytwarza nasion. Znamy typy czosnku tworzące pędy kwiatostanowe, u których w kwiatostanie wyrastają małe cebulki powietrzne, mogące służyć również jako materiał do sadzenia, a także typy bez pędów kwiatostanowych.

Czosnek sadzimy wiosną ( koniec marca, początek kwietnia) lub rzadziej jesienią (koniec pażdziernika). Ja sadzę czosnek jesienią, zawsze po 20 pażdziernika.
Do jesiennego sadzenia nadaje się czosnek o płaskich różowofioletowych główkach i ostrym smaku; taki czosnek sadzi się w okolicach Pienin, Przemyśla, pod Warszawą i na Dolnym Śląsku.

Ząbki czosnku sadzimy na głęboko przekopanej glebie w rzędy odległe od siebie o 25 - 30 c; odległości w rzędzie poszczególnych ząbków powinny wynosić 6 - 10 cm, co głównie zależy od wielkości ząbków. Z większych ząbków wyrastają dorodniejsze rośliny, toteż korzystniej jest sadzić ząbki pochodzące z większych główek. Ząbki sadzimy w glebę pionowo, piętką w dół, na głębokość 3 - 5 cm. Jeśli sadzimy jesienią, to ząbki zagłębiamy w ziemi trochę głębiej 5 - 8 cm.

Pielęgnowanie czosnku polega na kilkakrotnym odchwaszczaniu oraz podlewaniu w okresie suszy. Przy podlewaniu trzeba uważać, aby nie zraszać całych roślin, a jedynie glebę.

Czosnek sadzony jesienią dojrzewa w lipcu następnego roku, natomiast wiosną - w sierpniu. Objawem dojrzałości czosnku jest żółknięcie i zasychanie liści u czosnku wytwarzającego kwiatostany (cebulki powietrzne), a załamywanie się łodygi rzekomej u czosnku bez kwiatostanów.
Lepiej jest zebrać czosnek trochę wcześniej niż za póżno. Głowka czosnku powinna być okryta w całości łuskami okrywającymi, ząbki mają się trzymać ściśle razem, czyli głowka nie może być popękana i podielona na posczególne ząbki. Taka popękana główka żle się przechowuje, a ząbki tracą na wartości.

Głowki czosnku przed sadzeniem zaprawiam Funabenem.

Nie nawożę pogłownie, ale muszę zaznaczyć, że wiosną dość obficie posypuję grządkę z czosnkiem przesianą ziemią kompostową.
Kompostem nigdy nie przenawozisz gleby, jest to jedyny nawóz, ktory możesz stosować do woli

pozdrawiam


szczupak
[22.09] 20:27 paweł
sadzę też czosnek ale nie zgodze się że nie ma odmian, szdzę jesienią "charnasia to najwcześniejsza odmiana" po zawiązaniu bąków ścinam je nożem dla lepszych główek, doskonale nadaję się do wędlin.
Czosnek jesienią sadzę płycej niż na wiosnę po zimie i tak wejdzie w ziemię sam dość głęboko.
[23.09] 10:40 Hexe
Dziekuje za przywitanie. Dopiero dzisiaj odpisujemy bo wczoraj z mezem caly dzien soedzilismy przed strona "wedliny domowe"
Co do czosnku to sa nastepuiace gatunki
Allium sativum to jast te co sadzimy w naszych ogrodach
Allium sativum var. ophioscorodon nie znam polskiej nazwy
Allium sativum var. pekinense- chinski czosnek
a odmian mozecie znalezc na stronie http://www.plantamed.com.br/GEN/Allium.htm
EWA
[23.09] 12:59 Hexe
To ponownie ja. Przed chwila mialam telefon ze z okazji "Zwiebelmarkt"
odbedzie sie 08.10.05 imprezka rodakow. Wszystkich zainteresowanych zapraszam
www.zwiebelmarkt.info mozna poczytac co i jak
EWA
[23.09] 13:08 leszek57
Prababciu dzięki za rady

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc