|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[17.09] 17:57 |
Lech
(Lech.Kowalewski@gmail.com)
|
|
Niestety jestem mieszczuchem z W-wy. Czy ktoś może mi podać jak zrobić lub gdzie kupć wędzarnię, którą mógłbym wprawić w ruch na balkonie ?
PS; Pozdrawiam wszystkich, którzy nie chcą kupować "plastikowych" wędlin w supermarketach
|
[17.09] 19:10 |
Lachu
|
|
Cześć!!!
Babciu Aniu Pra!
Ciesze siem żeś siem odezwałaś na forum !
Chef!!
Bede w Poznaniu 22- 23 bm i
po drodze piszem siem na ........(chwilkę)
kawę -qrde
Co Ty na to?
Grześ!
We w tej śrutownicy to tak nie fermentuj za bardzo!!
Jarku!
Gotowiec na konserwy??
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[17.09] 19:10 |
Lachu
|
|
Cześć!!!
Babciu Aniu Pra!
Ciesze siem żeś siem odezwałaś na forum !
Chef!!
Bede w Poznaniu 22- 23 bm i
po drodze piszem siem na ........(chwilkę)
kawę -qrde
Co Ty na to?
Grześ!
We w tej śrutownicy to tak nie fermentuj za bardzo!!
Jarku!
Gotowiec na konserwy??
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[18.09] 10:11 |
Chef Paul
|
|
... Lachu ... Brachu ... WALL ŚMIAŁO ... (będzie mi niezmiernie miło - napisz w jakich godzinach - "mni-wincy" przybędziesz abym był w chacie) ... namiary i telefon wysyłam Tobie na prywatnego "maila"
pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Chef Paul
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[18.09] 19:51 |
wisnia105
(wisnia105@simplusnet.pl)
|
|
witam
widziałem wcześniej post dotyczący kiszonych pomidorów a ja
szukam przepisu na pomidory w occie.
pozdr
-------------------
wisnia105
http://www.przynety.eza.pl
|
[19.09] 15:01 |
D
|
|
Wiśnia 105 wejdń na forum Nocne rozmowy.... Tam panie na pewno coś Ci poradzą
|
[19.09] 21:09 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Lachu jutro.
dopiero wróciłem z działki. wyjazd doprowadził mnie do szewskiej pasji. wkurzyłem się maksymalnie.. tydzień temu elektrycy z wydziału energetycznego zmieniali u sąsiada licznik i kabel od licznika do domu. podczas tych zabiegów musieli chyba coś spieprzyć, bo u nas wysiadła lodówka. Gdy przyjechaliśmy z żoną w piątek wieczorem, okazało się, że lodówka niestety zamiast chłodzić to robi za szafkę kuchenną. dwa wiaderka różnych mięs ok 8 kg niestety szlag trafił. wszystko się zepsuło. nie pomogło nic . z tego wszystkiego to największą radochę miał pies. na kolację w piątek i na śniadanie w sobotę miał schab, później karkówka, boczki i golonki. wyszedłem z siebie i stanąłem obok. Jeszcze dzisiaj m,nie krew zalewa gdy o tym myślę. pozdrawiam wszystkich dymiących.
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[20.09] 10:35 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Jarku!
serdeczne kondolencje
sam kiedyś przywiozłem z 5 kg ugotowanych serów z Włoch ( ze 3 moje wypłaty)
(pożyczona lodówka samochodowa miała taki mały przełaczniczek
chłodzenie- grzanie a była w bagażniku i żońcia cuś se tam ruszyła)
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[20.09] 21:25 |
paweł
|
|
jaki jest czas parzenia kaszanki przepisy są bardzo rozbieżne od 2-90 min.
|
[20.09] 21:26 |
paweł
|
|
jaki jest czas parzenia kaszanki przepisy są bardzo rozbieżne od 2-90 min.
ja pażę ok 20 mni.
|
[20.09] 21:39 |
abratek
|
|
Wolna wola , ale poczytaj np ten przepis http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=27
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[21.09] 09:29 |
leszek57
|
|
Witam.
we wcześniejszych postach przewinął się temat uprawy ważnego dodatku do wędlin - czosnku. Czy ktoś może zdobył juz jakieś doświadczenia w tym temacie?
|
[21.09] 15:25 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Jarku doszło dzięki wielkie!!
Chefie!
"Dryndnę" będę wracał w piątek z Poznania
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[21.09] 20:51 |
paweł
|
|
abratek przeczytaj to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=109 kogo słuchać wiem z doświadczenia że kiszki lubią pękać jak za długo je kapiemy.
|
[21.09] 20:52 |
paweł
|
|
abratek przeczytaj to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=109 kogo słuchać wiem z doświadczenia że kiszki lubią pękać jak za długo je kapiemy.
|
[21.09] 20:56 |
paweł
|
|
Lachu odwiedz sklep w wędliniarski w Chrząstowicah polecam
|
[21.09] 21:14 |
abratek
|
|
paweł - wydaje mi się że tu jest jakaś pomyłka 20 to rozumiem ale 2 minuty?
najlepiej gdyby wypowiedział się autor.
w każdym razie ja robiłem z przepisu który Ci podałem (link) i była super, a przy temp 80 stopni wychodziło mi ok70-80minut , ale zauważ że to jest też zależne od średnicy osłonek.
Pękanie to raczej wynik zbyt wysokiej temperatury i zbyt ścisłego upchania flaka,
mi pękła jedna a to dlatego że ją źle potraktowałem
acha , jeszcze jedno - w tym przepisie (który przytoczyłeś) nie ma krwi ,a to jest ważne dla czasu parzenia
http://www.wedlinydomowe.pl and http://www.wedlinydomowe.com ...no, i wszystko jasne |
[21.09] 21:39 |
paweł
|
|
dzięki za wyjaśnienie, robimy w sobotę kaszankę i czytam jak ją udoskonalić, ja parzę w pielusze tetrowej łatwiej wyciągnąc i jak pęknie woda się nie papra wszystko zostaje na szmacie nowa pielucha i następna partia. Jeżeli kasza jest utajona na miękko to 20-25 mni to chyba dość, tak mi się wydaje.
|
[21.09] 21:41 |
paweł
|
|
ps. krew wątrobę gotuję a potem na drobne sitko
|
[21.09] 23:50 |
hexe
|
|
Witam wszystkich rodakow w POLSCE no i za granica. Wczoraj wiczorem szukalam przepisu na dobra kielbaske dla mojego meza.
No i nie wierzylam wlasnym oczom. Za darmo tyle profesionalnych informaci i poluczen.
Moim hobby jest domow wyrob likierow i nalewek. Zrobilam terz juz pare balonikow z winem. Jak sie spotykamy z rodakami przy ognisku majowym no to i nawet wesolo nam wszystkim jest. Niewiem czy to te nalewki i moje winka ich tak rozweselaja, ale jak o 21 zaczynamy spiewy po Polsku to wszystkie jelanie i swinie dzikie z lasu uciekaja lacznie z Niemcami. Zainteresowanych zapraszamy.
Maxell GENIUSZU odemnie masz zapewnionego duzego buziaka i butelke mojego najlepszego likieru, a od mojego meza butelka Absoluta za twoja prace. Wszystkim zas innym uczestnikom tego forum wielkie dzieki no i mam nadzieje ze znajda sie odwazni i nas odwiedza.
Ja zas jestem na 38 stronie i dalej biore sie za kopiowanie
Wam zycze pieknych snow.
Ewa
P.S
Przepraszam za bledy ale posiadam niemiecka tastature i mam nadzieje ze sie doczytacie.
|
[22.09] 00:05 |
jarek_zielona_pietruszka
|
|
Chefuniu gdzieś zaginął, chyba poszedł na grzyby i zabłądził. Mam nadzieję, że znajdzie drogę na nasze forum.. pozdrawiam
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze
dobrego dymu w żagle |
[22.09] 05:51 |
prababcia Ania
|
|
leszek57, co dokładnie interesuje Cię odnośnie uprawy czosnku ?
Od lat uprawiam czosnek na swojej działce, chętnie podzielę się swoim doswiadczeniem.
pozdrawiam 
szczupak |
[22.09] 09:52 |
Maxell
|
|
Witaj Hexe.
To forum robią wszyscy jego użytkownicy.
Wejdź na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl i tam troche pobuszuj. Wiadomości i przepisy sa bardziej usystematyzowane, przez co łatwiejsze w odszukaniu.
Zaloguj sie na tym forum i na stronie, by uniknąć tzw. "podszywaczy".
Pozdrawiam serdecznie całą Naszą Polonię.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[22.09] 10:19 |
leszek57
(elbik57@op.pl)
|
|
Prababciu Aniu dzięki za odzew.
interesuje mnie
- jaką odmianę sadzisz
- kiedy najlepiej sadzić
- lepszy jary czy ozimy
- czy stosujesz zaprawianie głowek przed sadzeniem i środki ochrony w okresie wegetacji
- nawożenie przed sadzeniem i pogłówne
Pozdrowienia
|
[22.09] 11:36 |
Chef Paul
|
|
... grzybów "niet", ... (trochę za sucho w "moim" lesie, no i za duzo księżyca), ... ostatnio zbierałem jarzębinę i ulegałki, (wyszedł z tego soczek przepyszny - no i trochę jarzębiaku się waży), ...
... Jarku ZP czy coś jeszcze zdążyłeś przeskanować ?
... Lachu - oczekuje na "dryndnięcie"
pozdrawiam wszystkich serdecznie, łącznie z emigracją oczywiście ( do której częściowo przynależę )
kuchnia w ogrodzie - wędzarnia, grill, nalewki, marynaty - przepisy domowe
http://www.chefpaul.5gigs.com zapraszam |
[22.09] 19:09 |
prababcia Ania
|
|
leszek57, czosnek nie ma odmian, są tylko typy czosnku
W naszych warunkach czosnek nie wytwarza nasion. Znamy typy czosnku tworzące pędy kwiatostanowe, u których w kwiatostanie wyrastają małe cebulki powietrzne, mogące służyć również jako materiał do sadzenia, a także typy bez pędów kwiatostanowych.
Czosnek sadzimy wiosną ( koniec marca, początek kwietnia) lub rzadziej jesienią (koniec pażdziernika). Ja sadzę czosnek jesienią, zawsze po 20 pażdziernika.
Do jesiennego sadzenia nadaje się czosnek o płaskich różowofioletowych główkach i ostrym smaku; taki czosnek sadzi się w okolicach Pienin, Przemyśla, pod Warszawą i na Dolnym Śląsku.
Ząbki czosnku sadzimy na głęboko przekopanej glebie w rzędy odległe od siebie o 25 - 30 c; odległości w rzędzie poszczególnych ząbków powinny wynosić 6 - 10 cm, co głównie zależy od wielkości ząbków. Z większych ząbków wyrastają dorodniejsze rośliny, toteż korzystniej jest sadzić ząbki pochodzące z większych główek. Ząbki sadzimy w glebę pionowo, piętką w dół, na głębokość 3 - 5 cm. Jeśli sadzimy jesienią, to ząbki zagłębiamy w ziemi trochę głębiej 5 - 8 cm.
Pielęgnowanie czosnku polega na kilkakrotnym odchwaszczaniu oraz podlewaniu w okresie suszy. Przy podlewaniu trzeba uważać, aby nie zraszać całych roślin, a jedynie glebę.
Czosnek sadzony jesienią dojrzewa w lipcu następnego roku, natomiast wiosną - w sierpniu. Objawem dojrzałości czosnku jest żółknięcie i zasychanie liści u czosnku wytwarzającego kwiatostany (cebulki powietrzne), a załamywanie się łodygi rzekomej u czosnku bez kwiatostanów.
Lepiej jest zebrać czosnek trochę wcześniej niż za póżno. Głowka czosnku powinna być okryta w całości łuskami okrywającymi, ząbki mają się trzymać ściśle razem, czyli głowka nie może być popękana i podielona na posczególne ząbki. Taka popękana główka żle się przechowuje, a ząbki tracą na wartości.
Głowki czosnku przed sadzeniem zaprawiam Funabenem.
Nie nawożę pogłownie, ale muszę zaznaczyć, że wiosną dość obficie posypuję grządkę z czosnkiem przesianą ziemią kompostową.
Kompostem nigdy nie przenawozisz gleby, jest to jedyny nawóz, ktory możesz stosować do woli
pozdrawiam 
szczupak |
[22.09] 20:27 |
paweł
|
|
sadzę też czosnek ale nie zgodze się że nie ma odmian, szdzę jesienią "charnasia to najwcześniejsza odmiana" po zawiązaniu bąków ścinam je nożem dla lepszych główek, doskonale nadaję się do wędlin.
Czosnek jesienią sadzę płycej niż na wiosnę po zimie i tak wejdzie w ziemię sam dość głęboko.
|
[23.09] 10:40 |
Hexe
|
|
Dziekuje za przywitanie. Dopiero dzisiaj odpisujemy bo wczoraj z mezem caly dzien soedzilismy przed strona "wedliny domowe"
Co do czosnku to sa nastepuiace gatunki
Allium sativum to jast te co sadzimy w naszych ogrodach
Allium sativum var. ophioscorodon nie znam polskiej nazwy
Allium sativum var. pekinense- chinski czosnek
a odmian mozecie znalezc na stronie http://www.plantamed.com.br/GEN/Allium.htm
EWA
|
[23.09] 12:59 |
Hexe
|
|
To ponownie ja. Przed chwila mialam telefon ze z okazji "Zwiebelmarkt"
odbedzie sie 08.10.05 imprezka rodakow. Wszystkich zainteresowanych zapraszam
www.zwiebelmarkt.info mozna poczytac co i jak
EWA
|
[23.09] 13:08 |
leszek57
|
|
Prababciu dzięki za rady
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|