|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[26.01] 16:58 |
pak
|
|
@ TOMEK M
pierś indyczą pekluję ok 7 dni.Nawet 3 kilogramową. Pierś indyka jest jakaś taka "rzadka" i pekluje się szybko. Pozdrawiam
|
[26.01] 17:01 |
Bagno
|
|
Witam
Miło nam DZIATKU, że do nas dołączyłeś.
Mam na dzieję, że będziesz nam służył radą i pomocą w produkcji własnych wyrobów mięsnych.
Czekam na zdjęcie wagi i sposobu wykonania.
Nie zapomnij o www.wedlinydomowe.pl
pozdrowienia
|
[26.01] 17:10 |
Tomek M
|
|
dzieki pak ale o stężeniu 0,85soli - 10l wody?
|
[26.01] 17:34 |
Tomek M
|
|
?
|
[26.01] 19:31 |
dziadek
|
|
zdjecia wagi wyslalem na adresmaxella Kurs u corki oslugi internetu nie poszedł na marne bo zalozylem poczte. Przyszedl do mnie kolega masarz z 38letnim doswiadczeniem -rowniez miedzynarodowym
przyniósl kaszane swojej roboty jeszcze gorącą i opychamy sie przygotowujac recepture wolowiny w sosie wlasnym
Pozdrowienia
|
[26.01] 20:32 |
Lachu
|
|
Cześć!!
Dziadek!
Witamy wejście Masz z "grubej rury" słoninka wygląda mmmm
Maxell !! płytka dopiero wychodzi tera (kłopoty zdrowotne - też jestem
prawie dziad... ek
Cogito! gdzie Ty?
pzdr
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/
filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/
lach@zghboleslaw.pl |
[26.01] 20:53 |
pak
|
|
@tomek m
nie mogłem odpowiedzieć. Córka odłączyła mnie od komputera. Sól(peklosól) to 2-3% wagi suchego wyrobu. Na 10 l (kg) wody to ok.200-300g soli. ja trzymam się raczej dolnej granicy. Dawniej zawsze było za słone. chyba żebym się mylił, jak mawiali kabarecierze. hej
|
[26.01] 22:34 |
Aubry
(tkryszyn@op.pl)
|
|
Witam!
Przejrzałem forum i podoba mi się tematyka. Sam jestem amatorem wyrobów wędliniarskich i przetworów spożywczych. Robiłem to kiedyś, razem z babcią, potem sam. Znam trochę starych przepisów i kiedyś je przytoczę. Proszę mnie uwzględnić w składce za opłatę strony.
Pozdrawiam. A'ubry.
|
[26.01] 22:36 |
DZIADEK
|
|
Wołowina w sosie własnym
Surowce
na 10 kg. surowca
Receptura:
A. Surowiec:
1. mięso woł. Ścięgniste kl I –8.40 kg
2. mięso woł kl III 0.80 KG
3. skórki wp. 0.80kg
B. Przyprawy
1. sól - - 0.21 kg
2. pieprz naturalny - 0.012 kg
3. ziele angielskie - 0.002 kg
4. papryka słodka -0.005 kg
Skrót instrukcji:
Troszkę o mięsie bo niektórym klasy nic nie mówią
Mięso woł. Kl I scięgniste z sztuk młodych z wykrawania łopatki ,szpondru i karku wycinamy z niego tylko grube złogi łoju i grube ścięgna
rozdrobnione na szarpaku lub krojone ręcznie kawałki 1 cm na 1.5 –2 cm..
Woł. Kl. III mięso bardzo tłuste rozdrabniamy na siatce 5-8 mm
Skórki wp. Gotujemy dzień naprzód 30 –40 min. I ciepłe kręcimy na siatce 2-3mm. Na drugi dzień jeszcze raz kręcimy na tej samej siatce.
Mieszanie
Rozdrobniony surowiec wkładami do michy dodajemy przyprawy i mieszamy do momentu równomiernego wymieszania wszystkich składników
UWAGA –wymieszany surowiec nie będzie wyglądał tak jak farsz na kiełbasę nie będzie posiadał kleistości- ma być wymieszany a nie wyrobiony
Napełnianie –w umyte wyparzone słoiki wkładamy farsz mocno ugniatamy{uważając aby nie wypchać dna u słoika}do wysokości mniej więcej 45 słoika, zakręcamy wieczka i wkładami do gara
dno garka wyłożyć szmatą zalewamy wodą i na ogień
Gotowanie
Słoiki 0.6 –0.7 l gotujemy w temp. Około 100st.C co najmniej 2.5 godz
od momentu zagotowania Woda w czasie gotowania nie powinna się przewracać-bulgotać jak kto woli.
Studzenie –naturalnym powietrzem
Na drugi dzeń gotujemy makaron gdy jest już ugotowany idziemy do drzwi zamykamy na wszystkie zamki Zawartość słoika wrzucamy do garnka i dobrze podgrzewamy a następnie polewami tym makaron
Jemy dużą łyżką i szybko
Smacznego
|
[26.01] 22:38 |
MirekB
|
|
Czołem Lachu
Ja też czekam na Cogito.
Pewnie siedzi na d..... na Wiejskiej i pilnuje żeby mu miejsca nie poo.....
odpisali. Miał się u mnie zameldować po 4-tym grudnia ub. roku i .... kamień w wodę. Wyroby które dla niego przygotowałem zeżarłem sam, te świąteczne też juz wyszły, teraz co najwyżej może przyjśc z flaszką bo dopiero w sobotę jadę po zaopatrzenie.
Pozdrawiam
MirekB
|
[26.01] 23:08 |
dziadek
|
|
powinno być
do wysokości czterech piątych słoika --uciekłak reska
|
[27.01] 12:12 |
dziadek
|
|
Witam wszystkich
Widzę ze mało się dzieje na forum dyskusyjnym czyżby wszyscy nie pozjadali jeszcze świątecznych wyrobów bo mnie już ostatnie pętko kiełbasy wyjęte z zamrażarki
Jednak najlepsza swoja kiełbasa świeża do trzech dni
Chciałbym zadać jeżeli można jedno pytanie do wszystkich
Dlaczego trudząc się robimy sami sobie wędliny?
Za tydzień skomentuję to i przedstawię kalkulację jak na tym wychodzimy.
Maxell jak chcesz receptury to konkretnie o jakie tobie chodzi z moim kolegą w miarę możliwości będziemy spełniać prośby.
Domyślam się ze posiadasz przepisy wewnętrzne tzw.16
pozdrowienia
|
[27.01] 14:42 |
Krzysztof
|
|
Dziadek,,,,,pytasz laczego trudząc się robimy sami sobie wędliny?
Tu wiekszość nie uwaza tego za trud!! Poprostu lubimy zjeść smacznie.
miłego weekendu.
Darz dym |
[27.01] 14:55 |
Cogito
|
|
Witam Wszystkich serdecznie
Lachu
Ostatnio pracy tyle, czasy ciężkie, że i do późnej nocy przychodzi pracować.....
Dzisiejszej nocy do 3.30
Pozdrawiam wszystkich
Ps czy zlot zadymiarzy jest aktualny?
Dymowski Młodszy
www.wedlinydomowe.pl Bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin |
[27.01] 16:53 |
Maxell
|
|
Witaj Cogito. Rzadko u nas bywasz, no ale teraz to masz sporo roboty....
Z tego co wiem, spotkanie w maju aktualne.
Dziadku, pisałes wczoraj, że wysłałes do mnie zdjęcia wagi. Niestety nie doszły. Spróbuj jeszcze raz.
Pozdrawiam serdecznie
Dziad
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[27.01] 17:34 |
Maxell
|
|
Ten podpis jest pomyłkowy. Pozostałośc rozpoczetego postu.  
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ filia w USA http://www.wedlinydomowe.com/ serdecznie zapraszamy |
[28.01] 22:59 |
MirekB
|
|
UWAGA MIRO
Mirku napisałem do Ciebie kilka słów o szynkowarze, na stronie wedliny domowe.pl, tam gdzie pisałeś na forum o swoich kłopotach o szynkowarach.
Bądź tak uprzejmy i zapoznaj sie z miom listem.
Pozdrawiam
MirekB
|
[28.01] 22:59 |
MirekB
|
|
UWAGA MIRO
Mirku napisałem do Ciebie kilka słów o szynkowarze, na stronie wedliny domowe.pl, tam gdzie pisałeś na forum o swoich kłopotach o szynkowarach.
Bądź tak uprzejmy i zapoznaj sie z miom listem.
Pozdrawiam
MirekB
|
[29.01] 12:16 |
miro
(kmiro69@poczta.onet.pl)
|
|
@MirekB
Dzięki.
Czytałem przed chwilą.
Pozdrawiam Mirek
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[29.01] 21:55 |
miro
(kmiro69@poczta.onet.pl)
|
|
Witam
Gdyby ktoś szukał domowej masownicy. 
http://www.tvproducts.pl/picts/reczna_p.jpg
Mirek
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[30.01] 09:12 |
Krzysztof
|
|
Miro,,,,,,,
ile kosztuje to cacko?
miłego dnia
Darz dym |
[30.01] 09:47 |
miro
(kmiro69@poczta.onet.pl)
|
|
@ Krzysztof
Ok 120 zł
Mirek
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[30.01] 10:58 |
MirekB
|
|
Hej Miro
Dlaczego nie podajesz że to urządzenie w oryginale firmowym nazywa się "Ręczna pralka (kat.C)" ??????
Ala fajne !!
|
[30.01] 10:58 |
MirekB
|
|
Hej Miro
Dlaczego nie podajesz że to urządzenie w oryginale firmowym nazywa się "Ręczna pralka (kat.C)" ??????
Ala fajne !!
|
[30.01] 11:13 |
miro
|
|
Byłem ciekaw waszej opini, czy to może się sprawdzić jako masownica.
Według mnie tak.
Zastanawia mnie jedynie pojemność, bo podają ze 2,5kg ale to dotyczy prania.
W pralce automatycznej też niby wchodzi ok 5kg ale ile tam można mięcha pomieścić.
Szkoda że nie ma do czego odnieść wielkości tej "pralko-masownicy"
Musze to zobaczyć z bliska.
Przy okazji tego tematu to ostatnio doszedłem do wniosku z jednym znajomym że używana pralka automatyczna też byłaby niezłą masownicą pod warunkiem że będzie pracowała tylko na wolnych obrotach , a to da sie zrobić.Ale to juz dla większych zadymiarzy.
Mirek
Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[30.01] 16:01 |
Bagno
|
|
witam!
pralka automatyczna na masownicę? Chyba za dużo roboty, tele dziurek pozaklejać i jeszcze do tego pompa próżniowa.
Zawsze można dać inne sterowanie i będzie kręciła wolniej.
A może, ktoś z naszych userów pokombinuje.
Pozdrawiam.
|
[30.01] 17:47 |
miro
|
|
@Bagno
Dziurek nie trzeba zaklejać,wystarczy włożyć mięso do worka foliowego i masownica jak się patrzy.
Tylko żeby się wirowanie nie włączyło 
!! Polak potrafi !!

Jeśli szukasz dodatków do produkcji wędlin to nie szukaj już znalazłeś kmiro69@poczta.onet.pl trona internetowa www.republika.pl/kmiro69
sprawdzony adres |
[30.01] 18:03 |
Bagno
|
|
Nareszcie mamy masownicę.!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzięki Miro. Bagno
|
[30.01] 18:29 |
ryba112
(rudy112@o2.pl)
|
|
a gdzie we wroclawiu mozna uwedzic bez działki?
|
[30.01] 18:29 |
ryba112
(rudy112@o2.pl)
|
|
a gdzie we wroclawiu mozna uwedzic bez działki?
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|