o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[08.03] 20:30 Cogito
Maxell
Przygotuję się do rozmowy. Jednak nie będzie to od ręki. Odpowiedzi przekażę wszystkim forumowiczom.
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[09.03] 12:03 kalafior

Mam pytanie do Maxella.
- Czy mięso jagnięce lub baranie można wędzić ??

A może ktoś inny to wie?

[09.03] 12:06 kalafior

Jakiej obróbce należy poddac baraninę , aby się pozbyć nieprzyjemnego zapachu??
Bardzo proszę o pomoc.
[09.03] 12:18 Lachu
Kalafior!

marynuj kilka dni w zalewie octowej
z posiaknymi warzwami i przyprawami


pzdr nasza stronka: www.wedlinydomowe.pl>
[09.03] 16:05 kalafior


dziękuję Lachu za podpowiedz

Czy ktoś wie jak zrobić boczek, taki zrolowany, wygląda jak rolada
- jakie przyprawy się dodaje do tego boczku?
[09.03] 17:41 Maxell
Kalafior, to jest rolada boczkowa. Poczekaj trochę, będę później to cos pomyślę.
Pozdro

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[09.03] 18:30 Basia   (anusia1521@wp.pl)
Przepisy super. Bromba podaj jestem zainteresowana budową domowej wendzarni. Prosze o przesłanie rysunków i instrukcji z góry dziękuje.
[09.03] 19:09 sepiko   (overlockman@tlen.pl)
Witam smacznie.
Informuję ze 14 mareca w sklepach Lidl bedzie w sprzedaży waga elektroniczna w cenie 59pln.Waży od 0 do 5kg z dokładnością do 1 g.Posiada 2,5 l naczynie szklane , funkcje tary i inne bajery.Urzadzonko przydatne w domowej produkcji.

[10.03] 08:33 Cogito
PraBabcia Ania
Witam . Na forum naszej stronki w dziale konserwy - adres: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/posting.php?mode=reply&t=17
zamieściłem propozycję dotyczącą wariantowej modyfikacji szynki domowej w prasce wg Twojego przepisu. Proszę przeczytaj.
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[10.03] 12:30 luise
Andzio, jeżeli dobrze pamiętam, pisałeś wcześniej, ze zapeklowaną szynkę można tylko poddać obróbce cieplnej (parzenie) bez wędzenia i też wyjdzie dobra.
Czy mam przygotować mięso wg przepisu np. na szynkę tylna gotowaną, a później ile parzyć i w jakiej temperaturze? I czy rzeczywiście będzie dobra?

[10.03] 13:16 Wojtek
Pozdrawiam wszystkich na forum,
Mam pytanie odnośnie przepisu na boczek. Dość długo chodziłem po forum i czytałem, ale nie mogłem go znaleźć, może coś przeoczyłem. Nie znalazłem także nic o tym na stronie wendlinydomowe.
Boczek chciałbym zapeklować /bo chyba trzeba by/, a potem wędzić i parzyć.
Jutro mam mieć mięso, wędzić chcę we wtorek albo środę przed świętami.
Mam też pytanie odnośnie słoniny, ktoś tu chyba o tym pisał, interesuje mnie jak wyszła? Ja zetknąłem się z peklowaniem słoniny na sucho, a potem wędzeniem.
Dzieki za pomoc

[10.03] 17:02 Cogito
PraBabciu Aniu
Przepraszam za nieporozumienie. Wcześniej sądziłem, że zamieściłem tekst na forum naszej strony w dziale "konserwy'. Sądziłem i tyle. Teraz zamieściłem i jest bo sprawdzałem. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=17
Proszę Cię o komentarz.
Dziękuję z akomentarz w sprawie kiełbasy słoikowej.
Pozdrawiam


Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[10.03] 18:34 Maxell
Przepis na boczek poszedł już na stronkę.
Luise, parz ja tak jak szynke wedzoną. Na końcu przepisu jest sposób parzenia. Ja osobiście radziłbym Ci upiec ją.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[10.03] 20:44 Sławek
Udałosię!!!!
Moja pierwsza kiełbasa w jelitkach biała surowa wyszła pychotka

[10.03] 21:50 Wojtek
Maxell, dzięki za przepis.
Zobaczę, jak to wyjdzie.
Mam też pytanie, czy wędziłeś kiedyś kiełbasę zrobioną wg przepisu jako białą surową? Jeśli tak, jak to wyszło?
Dzięki i pozdrawiam
[10.03] 21:55 Wojtek
Mam też pytanie, odnośnie wędzarki. Tu, gdzie teraz jestem nie mam swojego placu, ale w domu urządzaliśmy prowizoryczne wędzarki. Brało się dwa arkusze blachy. Kopało się rów, nakrywało jednym arkuszem, a drugi związywało drutem i stawiało jako beczkę. Nie wiem, czy to średnica beczki 200 litrowej, nie pamiętam też czy ile wchodziło tam kiełbas /w kg/. Ty napisałeś na forum, że podajesz przepisy na 5 kg, bo tyle wchodzi najczęściej do wędzarki. Może to głupie pytanie, ale myślisz, że do takiej z blachy też wejdzie do 5 kg?
Dzięki za odpowiedź
[10.03] 23:44 Cogito
Wojtku
Założymy, że dysponujesz standardowym arkuszem blachy o wymiarach 100cm szer. x 200cm długości (czyli 1 na 2 m), zwijamy blachę po dłuższym jej boku uzyskując walec o wysokości 1,00m, wykonując zakładkę 10cm "blacha na blachę", żeby boczna ściana tego walca była szczelna. W takiej sytuacji średnica Twojej tak wykonanej "beczki" wyniesie 60,5cm, a jej objętość 287 litrów, czyli o 87 litrów więcej od beczki Maxella, mojej i wielu z nas tu obecnych.
Zwijaj i rozwijaj - beczkę i umiejętności wędliniarskie.
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[10.03] 23:55 Cogito
Wojtku
Jeszcze jedno. Gratuluję pomysłu na najłatwiejszą do montażu i demontażu, najmniej skomplikowaną przenośną wędzarkę metalową.
Super prosta rzecz. A ja tutaj wymieniałem z Lachem uwagi na temat budowy wędzarki z elektronicznym wtryskiem i zapasowym spadochronem dla wędzącego.
Trzymaj się.

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[11.03] 05:55 Ligawa

Dla Maxella!
Przeoczylem wiadomosc od Ciebie nie wiem jak to moglo sie stac,
chyba powoli slepne.
Nie sadze abym byl w stanie wyslac receptury przed Swietami,bo do
Swiat bede bardzo zajety,poza tym chce jeszcze zrobic male poprawki
i dopisac pare slow.

Przesylam pozdrowienia i zycze udanych i wesolych Swiat.
[11.03] 11:00 Cogito
Prababcia Ania
Dziękuję za odpowiedź.
Maxell
Może znajdziesz chwilkę, żeby odnieść się do do problemu "klejenia" szynki domowej na forum : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=17
Pozdrawiam

Wędza-Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[11.03] 12:07 fimak

Prababciu Anusiu!
Przeczytałem na stronce ,,wędliny domowe" twoje wspomnienie o kiełbasce z gęsi i do tego surowej! Zelektryzowałaś mnie ta wiadomością.Czy można by coś wiecej na ten temat? Ja pilnie studiuję wszystko co suszone, czy surowe!

Pozdrawiam Wszystkich przygotowujących świąteczne rarytasy!
Sam zakupy miesne i peklowanie zaczynam we wtorek! To bedzie debiut w peklowaniu!



[11.03] 12:29 prababcia ania

Fimak, to co robiła śp. moja Mama z gesiny to prawdziwe smakołyki!
Stadko gęsi było jesienią tuczone, potem bite.
A to , o czym wspomniałam, czyli taka kiełbasa gęsia do smarowania, raczej tatar z gesi, bo z mięsa surowego, było robione z piersi. Piersi kręciło się przez maszynkę, od razu się bardzo mocno doprawiało solą, pieprzem, majerankiem, cebulą, czosnkiem. Wkładało sie tę mieszaninę do słoików, zakręcało i tak na surowo, bez pasteryzacji stały te słoiki w spiżarni.
Niestety, nie potrafię powiedzieć jak długo mogły być przechowywane.

Pamiętam też inny smakołyk, szyje gęsie nadziewane
Zdejmowana była skóra z szyjek gesich i w tę skórę wkładało się nadzienie, podobne do pasztetu,zrobione również z mielonego mięsa gęsiego (surowego), potem te szyjki piekło się w piekarniku.
Nie znam dokładnych receptur, to są tylko moje wspomnienia z dzieciństwa.

pozdrawiam


szczupak
[11.03] 12:30 prababcia ania

Fimak, to co robiła śp. moja Mama z gesiny to prawdziwe smakołyki!
Stadko gęsi było jesienią tuczone, potem bite.
A to , o czym wspomniałam, czyli taka kiełbasa gęsia do smarowania, raczej tatar z gesi, bo z mięsa surowego, było robione z piersi. Piersi kręciło się przez maszynkę, od razu się bardzo mocno doprawiało solą, pieprzem, majerankiem, cebulą, czosnkiem. Wkładało sie tę mieszaninę do słoików, zakręcało i tak na surowo, bez pasteryzacji stały te słoiki w spiżarni.
Niestety, nie potrafię powiedzieć jak długo mogły być przechowywane.

Pamiętam też inny smakołyk, szyje gęsie nadziewane
Zdejmowana była skóra z szyjek gesich i w tę skórę wkładało się nadzienie, podobne do pasztetu,zrobione również z mielonego mięsa gęsiego (surowego), potem te szyjki piekło się w piekarniku.
Nie znam dokładnych receptur, to są tylko moje wspomnienia z dzieciństwa.

pozdrawiam


szczupak
[11.03] 12:32 prababcia ania

Fimak, to co robiła śp. moja Mama z gesiny to prawdziwe smakołyki!
Stadko gęsi było jesienią tuczone, potem bite.
A to , o czym wspomniałam, czyli taka kiełbasa gęsia do smarowania, raczej tatar z gesi, bo z mięsa surowego, było robione z piersi. Piersi kręciło się przez maszynkę, od razu się bardzo mocno doprawiało solą, pieprzem, majerankiem, cebulą, czosnkiem. Wkładało sie tę mieszaninę do słoików, zakręcało i tak na surowo, bez pasteryzacji stały te słoiki w spiżarni.
Niestety, nie potrafię powiedzieć jak długo mogły być przechowywane.

Pamiętam też inny smakołyk, szyje gęsie nadziewane
Zdejmowana była skóra z szyjek gesich i w tę skórę wkładało się nadzienie, podobne do pasztetu,zrobione również z mielonego mięsa gęsiego (surowego), potem te szyjki piekło się w piekarniku.
Nie znam dokładnych receptur, to są tylko moje wspomnienia z dzieciństwa.

pozdrawiam


szczupak
[11.03] 12:36 prababcia Ania
nie wiem skąd się wzięło aż trzy razy
- zawiesza mi się komputer
szczupak
[11.03] 12:55 fimak

Prabaciu Anusiu!
Serdeczne dzięki za tak szybką odpowiedż, te szyjki nadziewane to widziałem na takim kulinarnym filmie w tv. To włosi robili a póżniej było suszone w specjalnych pomieszczeniach.
Może ktoś z forumowiczów zetknął się z tymi zagadnieniami?
Poczekamy do niedzieli na Sz. Pana Narciarza Lacha! On mocno obyty z italiańską kuchnią!
Pozdrowienia dla Wszystkich.



[11.03] 12:59 luise
Maxell, a jak z czasem gotowania lub pieczenia, wystarczy tyle co w przepisie?

[11.03] 13:23 Cześć.

[11.03] 13:23 Cześć.

[11.03] 13:26 Maxell
Luise, jesli gotowanie to tak, jesli zas pieczenie, to może Ci pomoże Prababcia Ania. Ja nie jestem za mocny w tej dziedzinie.
Co ząś dotyczy peklowania całej szynki (dużej) to rób tak jak podaje na stronce wg danych w twbelach. (peklowanie mokre).

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc