|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[04.02] 22:20 |
Lachu
|
|
Cześć smokersi!!
Też mnie uwzględnijcie w czapce bo bede dopiero za tydzień
papa
pzdr
|
[04.02] 22:24 |
pak
|
|
miło tak o sobie przeczytać tylko czemu dzieci co raz starsze???
|
[04.02] 22:24 |
pak
|
|
miło tak o sobie przeczytać tylko czemu dzieci co raz starsze???
|
[04.02] 23:00 |
Ligawa
|
|
Hej!
Emigrantko.
Moge Cie uratowac od tego co oferuja ci w polskich sklepach
w ktorych, sprzedawane sa "prawdziwie polskie wyroby".
Jezeli zanioslo Cie nad Pacyfik do Vancouver dam Ci kontakt,
jezeli nie to zrob uzytek z przepisow zmieszczonych przez Maxella
one sa stare i dobre.Mozesz dac swoj e -mail wtedy dam Ci
telefon w Vancouver B.C.
Ligawa.
|
[04.02] 23:01 |
Lachu
|
|
Pak , Tomisław
nie kłoćcie się ,1957 to podobno jeden z lepszych roczników (skąd ja to wiem?)
Pak a dzieci muszą rosnąć jak to dzieci
pzdr
|
[04.02] 23:37 |
Tomisław
|
|
Lachu
My sie nie kłócimy tylko uściślamy informacje
Fakt, moje stare dzieci nie dopuszczaja mnie do kompa szczególnie wieczorami, i zawsze jest dyskusja kórą kończę słowami "w końcu to ja za to płacę" codzi o internet
Na GG nie chcą mnie wpuścić bo bym za długo siedział, dobrze że nie krytykują mojego stukania w klawiaturę
Chyba się użależniłem od tej stronki, a winka czekają na swoja kolej.
PZDR
|
[05.02] 00:20 |
emigrantka
|
|
Hej Ligawa
No szkoda że nie Vancouver tylko California , nic mi więc nie zostaje jak zaufać Maxellowi .
|
[05.02] 00:22 |
Lachu
|
|
Tomisław!
No rocznik uzgodniliśmy
A c o do dzieci to mam troje a kompy jeno dwa
(dwóch brakuje) - żona nie widzi to o Niej nie wspomnę
pzdr
|
[05.02] 00:25 |
Lachu
|
|
Aaaa
tych winek to dużo masz?
pzdr
|
[05.02] 01:22 |
Lachu
|
|
Bede za tydzień
pzdr
|
[05.02] 07:23 |
Ligawa
|
|
Dla Emigrantki.
Dosc daleko Cie zanioslo mam nadzieje,ze na poludnie moze do San
Diego tam troche cieplej teraz niz w Vancouver.
przepisy masz od Maxela wiec rokowania dla Twoich kielbasek sa
dobre,bedziesz pewnie miec klopot z kupieniem jelit i peklosoli.
Jezeli tak istotnie bedzie to Ci napisze jak i gdzie szukac.
Ligawa.
|
[05.02] 10:10 |
Maxell
|
|
Witam serdecznie.
Fireman, nie mam Twojego gg.
Do Twojego kolegi Tadeusza wysłałem juz kilka maili, ale coś ma nie tak z adresem, bo wszystkie zostały zwrócone (jakiś błąd).

|
[05.02] 10:29 |
sytka
|
|
Maxell to Ty do mnie dzwoniłeś ??? Masz gg? To jest mój nr 3917236
odezwij się prosze
|
[05.02] 10:36 |
Maxell
|
|
Sytko, nie wiem czy podałaś mi dobry numer. Dzwoniłem wczoraj wieczorem i dzwoniłem własnie przed chwila - nikt nie odbiera 
Chciałem pogadac w sprawie tych książek.
Nie wiem czy wysyłać??
I podpowiem, że w sprawach warunków jakie powinny spełniać pomieszczenia ciastkarni (mam na mysli bhp) powinnas udać sie do najbliższego SANEPID-u. Tam w dziale chyba technologii żywności, jesli podasz, że piszesz prace, powinni bez problemu udzielić Ci potrzebnych informacji. Uźródła najbezpieczniej, 
Ja na temat akurat ciastkarni, nie mam zbyt wiele materiałów, a te które mam sa już pewnie i tak nieaktualne.
Jesli chodzi o mięsko, to nie ma sprawy. 
Gdybyśmy się nie mogli skontaktować, to szukaj w księgarniach jakiejs książki z zakresu technologii przetwórstwa mięsnego. Tam powinnaś znaleźć wyczerpujące materiały (patrz tylko na lata wydania, musi byc wydana po 1996 roku - zmiana przepisów)
|
[05.02] 13:42 |
pierres
(marketing@saw-trak.pl)
|
|
Witam,
Dzięki ludziom takim jak Wy mogę korzystać takm cennej skarbnicy wiedzy. Dziękuję serdecznie i chociaż jeszcze nie zacząłem "zadymy"
to zgłaszam swój akces w partycypowaniu w kosztach.
Pozdrawiam
|
[05.02] 13:42 |
pierres
(marketing@saw-trak.pl)
|
|
Witam,
Dzięki ludziom takim jak Wy mogę korzystać z tak cennej skarbnicy wiedzy. Dziękuję serdecznie i chociaż jeszcze nie zacząłem "zadymy"
to zgłaszam swój akces w partycypowaniu w kosztach.
Pozdrawiam
|
[05.02] 15:21 |
emigrantka
|
|
Hej Ligawa
mieszkam w Los Angeles cieplutko tu!!
co do jelit to mam już miejsce gdzie można je kupić . ale nie zabardzo wiem co to sól warzonka?Maxell nie wiem czy pisałeś coś na temat jelit ,bo jeszcze nie doszłam do końca tych już 60 stron ale napisz mi proszę jakie są najlepsze i czy ze świnki , krówki ? Pozdrawiam
|
[05.02] 15:43 |
Maxell
|
|
Cześć
O jelitach sporo jest na forum, doczytasz.
Do tej kiełbasy białej surowej kup jelita wieprzowe cienkie tzw. kiełbasnice o średnicy ok. 30-36 mm.
Serdecznie pozdrawiam z zasypanej Polski
|
[05.02] 15:46 |
Maxell
|
|
Weź sól kuchenną, najlepiej gdyby nie była jodowana
ale jesli nie masz innej
nic sie nie stanie.
)D
Pozdro.
|
[05.02] 16:05 |
andzio
|
|
Bardzo proszę o nie powtarzanie zgłoszeń do ściepki na stronkę. Wystarczy raz.
Jeśli nie będziecie mieli nic przeciwko temu, to ja zajmę się stroną matematyczną zagadnienia w oparciu o dane jakie zostały podane na forum, aby nie obciążać Maxella. Niech spokojnie robi stronkę.
Maxell, gdyby były jakiś zmiany w kosztach to daj znać.
Liczę na uczciwość deklarujących się, bo w przeciwnym wypadku nasz Maestro pokryje wpłaty z własnej kieszeni, gdy ktoś nie wpłaci. A to było by nie wporządku wobec niego.
Mielenie przypraw - proponuję zakup elektrycznego młynka żarnowego do kawy (znakomicie miele przyprawy). Miele nawet bardzo małe ilości, czego nie zrobi młynek udarowy- bo np. łyżeczkę pieprzu tylko "stłucze"- i to w mgnieniu oka.
Jeżeli nie będzie to przestępstwo, podał bym producenta (polskiego) i typ. Poza tym uważam, że jest niedrogi.
|
[05.02] 17:19 |
Tomisław
|
|
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było zgorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR
|
[05.02] 17:20 |
Tomisław
|
|
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było z gorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR
|
[05.02] 17:20 |
Tomisław
|
|
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było z gorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR
|
[05.02] 17:21 |
Tomisław
|
|
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było z gorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR
|
[05.02] 17:22 |
Tomisław
|
|
Przepraszam chyba pobiłem rekord w pośpiechu za dużo klikałem
Pzdr
|
[05.02] 17:43 |
andzio
|
|
umieszczę listę, ale to chwilę potrwa.
|
[05.02] 18:11 |
waldemar
(grato@earthlink.net)
|
|
Hi Emigrantka .
Nawet jak mieszkasz w LA to nie bedziesz miala problemu w zakupie tego co
bedzie Ci potrzebne w wyrobie wedlin , ponizej link jest tam wiele odnosnikow dot . gdzie sie zaopatrywac w jelita ,sole peklujace , itd.:
http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm .
Nie wiem tylko .... gdzie znajdziesz oryginalna Zubrowke , ktora pozwoli odkryc pelny smak polskich wedlin .
Pozdrawiam
Waldemar
|
[05.02] 18:36 |
Seminole
|
|
Uf!! Wlasnie skonczylem czytac forum od A do Z i sciagnalem przepisy do wlasnej kartoteki.
Dolaczam sie do funduszu na pokrycie koszt strony i forum.
|
[05.02] 18:50 |
emigrantka
|
|
Waldemar!!!
Właściwie to wszystko znalazłam ale dzięki za stronkę, kiełbasę zrobię jednak z przepisu Maxella bo jego przyprawy jakoś lepiej mi podeszły!!, bo tam dają gałkę muszkatułową!!! Żubrówkę mam !!!! znalazłam niemiecki sklep gdzie mają Polskie wódeczki
pozdrawiam
|
[05.02] 18:52 |
andzio
(ansiand@wp.pl)
|
|
Podaję listę chętnych na dobrowolne wpłaty na utrzymanie naszej nowej stronki wędliniarskiej.
Jeśli kogoś pominąłem lub wpisałem omyłkowo proszę się zgłosić.
Prosiłbym też, celem uniknięcia pomyłek, aby ludziska, którzy posługują się tymczasowymi nickami zarezerwowali je na stałe. Pozwoli to uniknąć pomyłek i podszywania się obcych.
Gdyby ktoś nie wiedział jak to się robi to proszę kliknąć u góry stronki "Preferencje" i wypełnić odpowiednie pola.
W zasadzie mam nieodpartą ochotę zignorować tymczasowe nicki (wyświetlane na stronce czerwonymi literami).
Potwierdzenia z podpisem pseudo z forum proszę przesłać na mój email.
Nicki stałe:
1.andzio
2.Papcio
3.KECAJ
4.zeb74477
5.mrsimson
6.JuRas
7.Tadek
8.mikuszek
9.MirekB
10.Tomisław
11.supermario- 1
Nicki tymczasowe:
12.fimak
13.Jurek_krak
14.fireman
15.Rap
16.grzes855
17.pierres
18.STEFAN
19.Lachu
20.Paweł
21.kam
Nie jestem pewien (proszę opotwierdzenie)
1.Marcin (stały nick)
2.szunaj (stały nick)
Ponieważ mamy środek ferii, przynajmniej w Małopolsce
czekam na potwierdzenia meilowe do 20.02.2005
Przy obecnej liczbie chętnych skłedka wynisłaby ok 20 PLN wg kosztu jaki podał Maxell 24.01
Maxell- Ciebie proszę o potwierdzenie lub skorygowanie podanej przez Ciebie kwoty.
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|