o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[04.02] 22:20 Lachu
Cześć smokersi!!

Też mnie uwzględnijcie w czapce bo bede dopiero za tydzień

papa
pzdr
[04.02] 22:24 pak
miło tak o sobie przeczytać tylko czemu dzieci co raz starsze???

[04.02] 22:24 pak
miło tak o sobie przeczytać tylko czemu dzieci co raz starsze???

[04.02] 23:00 Ligawa
Hej!
Emigrantko.

Moge Cie uratowac od tego co oferuja ci w polskich sklepach
w ktorych, sprzedawane sa "prawdziwie polskie wyroby".
Jezeli zanioslo Cie nad Pacyfik do Vancouver dam Ci kontakt,
jezeli nie to zrob uzytek z przepisow zmieszczonych przez Maxella
one sa stare i dobre.Mozesz dac swoj e -mail wtedy dam Ci
telefon w Vancouver B.C.

Ligawa.
[04.02] 23:01 Lachu
Pak , Tomisław
nie kłoćcie się ,1957 to podobno jeden z lepszych roczników (skąd ja to wiem?)
Pak a dzieci muszą rosnąć jak to dzieci

pzdr
[04.02] 23:37 Tomisław
Lachu
My sie nie kłócimy tylko uściślamy informacje
Fakt, moje stare dzieci nie dopuszczaja mnie do kompa szczególnie wieczorami, i zawsze jest dyskusja kórą kończę słowami "w końcu to ja za to płacę" codzi o internet
Na GG nie chcą mnie wpuścić bo bym za długo siedział, dobrze że nie krytykują mojego stukania w klawiaturę
Chyba się użależniłem od tej stronki, a winka czekają na swoja kolej.
PZDR

[05.02] 00:20 emigrantka
Hej Ligawa
No szkoda że nie Vancouver tylko California , nic mi więc nie zostaje jak zaufać Maxellowi .
[05.02] 00:22 Lachu
Tomisław!

No rocznik uzgodniliśmy
A c o do dzieci to mam troje a kompy jeno dwa
(dwóch brakuje) - żona nie widzi to o Niej nie wspomnę

pzdr
[05.02] 00:25 Lachu
Aaaa

tych winek to dużo masz?

pzdr
[05.02] 01:22 Lachu
Bede za tydzień

pzdr
[05.02] 07:23 Ligawa

Dla Emigrantki.

Dosc daleko Cie zanioslo mam nadzieje,ze na poludnie moze do San
Diego tam troche cieplej teraz niz w Vancouver.
przepisy masz od Maxela wiec rokowania dla Twoich kielbasek sa
dobre,bedziesz pewnie miec klopot z kupieniem jelit i peklosoli.
Jezeli tak istotnie bedzie to Ci napisze jak i gdzie szukac.

Ligawa.

[05.02] 10:10 Maxell
Witam serdecznie.
Fireman, nie mam Twojego gg.
Do Twojego kolegi Tadeusza wysłałem juz kilka maili, ale coś ma nie tak z adresem, bo wszystkie zostały zwrócone (jakiś błąd).



[05.02] 10:29 sytka
Maxell to Ty do mnie dzwoniłeś ??? Masz gg? To jest mój nr 3917236
odezwij się prosze
[05.02] 10:36 Maxell
Sytko, nie wiem czy podałaś mi dobry numer. Dzwoniłem wczoraj wieczorem i dzwoniłem własnie przed chwila - nikt nie odbiera
Chciałem pogadac w sprawie tych książek.
Nie wiem czy wysyłać??
I podpowiem, że w sprawach warunków jakie powinny spełniać pomieszczenia ciastkarni (mam na mysli bhp) powinnas udać sie do najbliższego SANEPID-u. Tam w dziale chyba technologii żywności, jesli podasz, że piszesz prace, powinni bez problemu udzielić Ci potrzebnych informacji. Uźródła najbezpieczniej,
Ja na temat akurat ciastkarni, nie mam zbyt wiele materiałów, a te które mam sa już pewnie i tak nieaktualne.
Jesli chodzi o mięsko, to nie ma sprawy.
Gdybyśmy się nie mogli skontaktować, to szukaj w księgarniach jakiejs książki z zakresu technologii przetwórstwa mięsnego. Tam powinnaś znaleźć wyczerpujące materiały (patrz tylko na lata wydania, musi byc wydana po 1996 roku - zmiana przepisów)


[05.02] 13:42 pierres   (marketing@saw-trak.pl)
Witam,
Dzięki ludziom takim jak Wy mogę korzystać takm cennej skarbnicy wiedzy. Dziękuję serdecznie i chociaż jeszcze nie zacząłem "zadymy"
to zgłaszam swój akces w partycypowaniu w kosztach.
Pozdrawiam
[05.02] 13:42 pierres   (marketing@saw-trak.pl)
Witam,
Dzięki ludziom takim jak Wy mogę korzystać z tak cennej skarbnicy wiedzy. Dziękuję serdecznie i chociaż jeszcze nie zacząłem "zadymy"
to zgłaszam swój akces w partycypowaniu w kosztach.
Pozdrawiam
[05.02] 15:21 emigrantka
Hej Ligawa
mieszkam w Los Angeles cieplutko tu!!
co do jelit to mam już miejsce gdzie można je kupić . ale nie zabardzo wiem co to sól warzonka?Maxell nie wiem czy pisałeś coś na temat jelit ,bo jeszcze nie doszłam do końca tych już 60 stron ale napisz mi proszę jakie są najlepsze i czy ze świnki , krówki ? Pozdrawiam

[05.02] 15:43 Maxell
Cześć
O jelitach sporo jest na forum, doczytasz.
Do tej kiełbasy białej surowej kup jelita wieprzowe cienkie tzw. kiełbasnice o średnicy ok. 30-36 mm.
Serdecznie pozdrawiam z zasypanej Polski


[05.02] 15:46 Maxell
Weź sól kuchenną, najlepiej gdyby nie była jodowana
ale jesli nie masz innej
nic sie nie stanie.
)D
Pozdro.

[05.02] 16:05 andzio
Bardzo proszę o nie powtarzanie zgłoszeń do ściepki na stronkę. Wystarczy raz.
Jeśli nie będziecie mieli nic przeciwko temu, to ja zajmę się stroną matematyczną zagadnienia w oparciu o dane jakie zostały podane na forum, aby nie obciążać Maxella. Niech spokojnie robi stronkę.
Maxell, gdyby były jakiś zmiany w kosztach to daj znać.
Liczę na uczciwość deklarujących się, bo w przeciwnym wypadku nasz Maestro pokryje wpłaty z własnej kieszeni, gdy ktoś nie wpłaci. A to było by nie wporządku wobec niego.

Mielenie przypraw - proponuję zakup elektrycznego młynka żarnowego do kawy (znakomicie miele przyprawy). Miele nawet bardzo małe ilości, czego nie zrobi młynek udarowy- bo np. łyżeczkę pieprzu tylko "stłucze"- i to w mgnieniu oka.
Jeżeli nie będzie to przestępstwo, podał bym producenta (polskiego) i typ. Poza tym uważam, że jest niedrogi.

[05.02] 17:19 Tomisław
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było zgorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR

[05.02] 17:20 Tomisław
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było z gorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR

[05.02] 17:20 Tomisław
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było z gorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR

[05.02] 17:21 Tomisław
Lachu ,cp prawda Cię nie będzie ale jakieś 350
Andzio rzuć listę na forum, zainteresowani sprawdzą czy są na pewno a jak ktoś został pominięty to sie szybko dopisze
Sorry ale jestem niwierny Tom..........
Wole dmuchać na zimne i mimo że przez prę lat pracowałem przy maszynach stolarskich mam wszystkie palce w przeciwieństwie do znajomych z branży.
A tak na wszelki wypadek słyszeliście jak młodej dziewczynie urwało palec podczas czyszczenia maszyny do mielenia mięsa, nikt jej nie powiedział że musi wyłączyć maszynę z gniazda elektrycznego. Podczas czyszczenia wytarła wyłącznik a drugą rekę trzymała się za coś a robi się to machinalnie i nie zwraca się uwagi za co i o wypadek nietrudno.
A może na stronce zamieścić podtytuł BHP, niby każdy wie o co chodzi a wejdzie do dużej szafy wędzarniczej i co mu tam grozi?
Podobno Indianie znad Amazonki wedzili główki swoich wrogów (coś tam było z gorącym piaskiem itp)
Maxell nie znasz sposobu jak zakonserwować szanowną Teściową i nerwowego Teścia który jak opowiadali Znajomi wędził mokrym drewnem w dużej ilości, a Oni musieli skrobać wędliny z sadzy.
PZDR

[05.02] 17:22 Tomisław
Przepraszam chyba pobiłem rekord w pośpiechu za dużo klikałem
Pzdr

[05.02] 17:43 andzio
umieszczę listę, ale to chwilę potrwa.


[05.02] 18:11 waldemar   (grato@earthlink.net)
Hi Emigrantka .
Nawet jak mieszkasz w LA to nie bedziesz miala problemu w zakupie tego co
bedzie Ci potrzebne w wyrobie wedlin , ponizej link jest tam wiele odnosnikow dot . gdzie sie zaopatrywac w jelita ,sole peklujace , itd.:
http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm .
Nie wiem tylko .... gdzie znajdziesz oryginalna Zubrowke , ktora pozwoli odkryc pelny smak polskich wedlin .
Pozdrawiam

Waldemar
[05.02] 18:36 Seminole
Uf!! Wlasnie skonczylem czytac forum od A do Z i sciagnalem przepisy do wlasnej kartoteki.

Dolaczam sie do funduszu na pokrycie koszt strony i forum.
[05.02] 18:50 emigrantka
Waldemar!!!
Właściwie to wszystko znalazłam ale dzięki za stronkę, kiełbasę zrobię jednak z przepisu Maxella bo jego przyprawy jakoś lepiej mi podeszły!!, bo tam dają gałkę muszkatułową!!! Żubrówkę mam !!!! znalazłam niemiecki sklep gdzie mają Polskie wódeczki
pozdrawiam
[05.02] 18:52 andzio   (ansiand@wp.pl)
Podaję listę chętnych na dobrowolne wpłaty na utrzymanie naszej nowej stronki wędliniarskiej.
Jeśli kogoś pominąłem lub wpisałem omyłkowo proszę się zgłosić.
Prosiłbym też, celem uniknięcia pomyłek, aby ludziska, którzy posługują się tymczasowymi nickami zarezerwowali je na stałe. Pozwoli to uniknąć pomyłek i podszywania się obcych.
Gdyby ktoś nie wiedział jak to się robi to proszę kliknąć u góry stronki "Preferencje" i wypełnić odpowiednie pola.
W zasadzie mam nieodpartą ochotę zignorować tymczasowe nicki (wyświetlane na stronce czerwonymi literami).
Potwierdzenia z podpisem pseudo z forum proszę przesłać na mój email.
Nicki stałe:
1.andzio
2.Papcio
3.KECAJ
4.zeb74477
5.mrsimson
6.JuRas
7.Tadek
8.mikuszek
9.MirekB
10.Tomisław
11.supermario- 1

Nicki tymczasowe:
12.fimak
13.Jurek_krak
14.fireman
15.Rap
16.grzes855
17.pierres
18.STEFAN
19.Lachu
20.Paweł
21.kam

Nie jestem pewien (proszę opotwierdzenie)
1.Marcin (stały nick)
2.szunaj (stały nick)

Ponieważ mamy środek ferii, przynajmniej w Małopolsce
czekam na potwierdzenia meilowe do 20.02.2005
Przy obecnej liczbie chętnych skłedka wynisłaby ok 20 PLN wg kosztu jaki podał Maxell 24.01
Maxell- Ciebie proszę o potwierdzenie lub skorygowanie podanej przez Ciebie kwoty.

« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc