|
|
» Odpowiedz na ten temat
Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
|
|
[25.04] 10:34 |
Maxell
|
|
Abratku, muszę podpytać Vteca jakie natężenie ruchu wytrzyma forum na stronce. jesli bedzie ok, to tam sie przeniesiemy. Tutaj ewentualnie towarzyska wymiana zdań.
Jesli chodzi o logowanie sie na stronce - nie jest konieczne.
natomiast proponuję, dla ułatwienia działań, zarejestrowanie sie na forum stronki. W tej chwili jest zdaje się 99 zarejestrowanych osób.
Pozdrowionka
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[25.04] 10:38 |
Gafi
|
|
Pomóżcie mi bo ne wiem już co robić. Nie chcę otrzymywać powiadomień o nowych wypowiedziach na forum. Próbowałem wszystkiego. Wszedłem w "dopowiedz na temat" tak jak Maxell radził ale nie mam już zaznaczonej ikonki "chcę otrzymywać powiedomienia o nowych wypowiedziach..." Pomózcie mi bo nie wiem już co mam robić. Już raz mi skrzynkę całkiem zblokowało. Czy to jest jak cyrograf? Nie ma już odwrotu?
|
[25.04] 10:44 |
angin74
|
|
Cyrograf - fajnie napisane ale chyba masz rację - ja też ni jak nie moge sobie poradzić z problemem - a podałem firmowego maila
Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni |
[25.04] 10:45 |
Krzysztof
|
|
Maxell, cd kiełbasy zwyczajnej
czy mozesz podac przepis na kiełbase zwyczajna wg PN z 57
pamietam ze to była wędlina tłusta ale smaczna w grubym flaku.
Darz dym |
[25.04] 10:54 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
No i skończyłyby się posty "nie chcę otrzymywać powiadomień!" 
Logowanie - racja , do czytania nie trzeba ,ale do pisania odpowiedzi chyba tak?
|
[25.04] 11:02 |
Maxell
|
|
Krzysztof, podam go jak wrócę do domku. Wieczorkiem.
Myślałem, że już podawałem, ale nie. Przypominam sobie, że tam sa dodatki podrobów i miesa krwawego, no i wieksza srednica jelita.
Pozdrawiam.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[25.04] 11:02 |
marcin
|
|
Do Krzysztofa
W przepisie jest rzeczywiście duża ilość ziela angielskiego, bo taką kiełbasę lubi rodzina. Ziele zastąpiło pieprz.
Wyrównaj proporcje tzn. (pieprz 10g i ziele 5g) i będzie zwyczajna "zwyczajna".
Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy!.
|
[25.04] 11:20 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Chciałbym coś od siebie o przyprawach.
Jak wiadomo przyprawy mogą się różnić jakością (czytaj: intensywnością zapachu ) w zależności od producenta,
np. majeranek - mam tzw "swojski" zbiór i uważam że jego aromat jest nie do pokonania przez kupne, dodając go do potrawy muszę używać mniejszych ilości.
pieprz - mielony świeżo jest o wiele intensywniejszy niz gotowy kupny ,itd.
Ciekawa rzecz jest z czosnkiem, jak mi wiadomo istnieją na rynku dwa rodzaje - polski i importowany, i tu można się przejechać, przepisy z lat 50-tych np. Maxell`a, informują o czosnku polskim (i to chodowanym w innych warunkach klimatycznych) , zaś używając do tych przepisów czosnku importowanego należy użyć go zdecydowanie więcej , zwłaszcza hiszpańskiego (a ten głównie jest w sklepach) ponieważ ma on zdecydowanie mniej intensywny aromat w stosunku do polskiego.
Dlatego dobrym rozwiązaniem jest próba smaku, a nie ślepe dodawanie wg. receptury.
|
[25.04] 11:39 |
Angin74
|
|
abratek - ogladałem aukcje na allegro - mam nadzieje że dałeś na msze żeby ktoś cie przebił na aukcji "szynkowar"

Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni |
[25.04] 11:43 |
Maad
|
|
przed chwilką zawitał u mnie listonosz ze zgrabniutką paczuszką od p. Ireny
w środku szynkowar - nówka sztuka, w oryginalnym czeskim kartonie,
jedyny zgrzyt to cena, wzrosła do 20zł
|
[25.04] 11:48 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Angin74 - czasem tak wychodzi, ja już takie szczęście mam, ale zamówiłem dodatkowo dwie sztuki z tych po 8 zeta , cóż - będzie w czym robić 
|
[25.04] 11:52 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
maad - a jaka jest waga tej przesyłki
|
[25.04] 11:53 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
maad - a jaka jest waga tej przesyłki
|
[25.04] 11:56 |
Angin74
|
|
abratek - wiesz wiem bo dodałem do obserwowanych aukcji jakiś czas temu - i o mały włos sam bym rozpoczął walkę z Tobą. A co do pani "neuron" mam problem z kontaktem. kontakt urwał sie gdy spytałem się o możliwość wykonania przedpłaty na konto i poprosiłem o dane do przelewu - nie wiem może spłoszyłem ?
Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni |
[25.04] 12:04 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
O! i mi wyszło dwa razy!
Licytację rozpocząłem dzień przed informacją od Jarka_zielonej_pietruszki
|
[25.04] 12:47 |
Cogito
|
|
Proszę o informację dot. dostarczonych szynkowarek - jakość oraz ostateczna wartość zakupu.
Pozdrowienia
Dymowski Młodszy
Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl |
[25.04] 13:15 |
Lachu
|
|
Cześć!!!
Maxell!
Wysyłam spakowany plik z fotkami naszej
drużyny zadymiarzy - do wykorzystania na stronce
wędzarnia jest jajcarska ale bomba
działa jak widdać po efektach
(w sobotę sesja była - żona siem nie odzywa do dziś!!)
sporo tego ale cuś wybierzesz
Cogito!!
Plac budowy bedzie po południu!
Jarek_Pietrucha
ZYCZENIA DZISIAJ!!!!
przyślij gotowca na lach@zghboleslaw.pl
A z temi szynkowarami o ile to je prawda to trza w ciemno brać !
Rzemiochy chcom więcej!!
pzdr |
[25.04] 16:01 |
Papcio
|
|
Ja byłem przekonany, że ktoś robi sobie jaja z szynkowarów. Więc zamówiłem dwa, ale nie bardzo liczyłem na prawdziwe szynkowary. Dziś dostałem paczkę z ORGINALNYMI!!! nadobami w opakowaniach orginalnych i nawet sprężyna i talerzyki są zapakowane w papier. Brak tylko orginalnej kartki gdzie jest instrukcja obsługi i tam powinny być przepisy. Ja zapłaciłem 29,50zł. Trochę mnie zdziwiło, że są jeszcze tacy nie pazerni na świecie. Popatrzcie na allegro, tam są termometry ze szpikulcem które kosztyją 2x więcej niż ich zakup u producenta. Opcja kup teraz. Ja kupowałem moje u producenta i wiem ile kosztują, zresztą na stronie producenta jest cennik.
|
[25.04] 16:02 |
Papcio
|
|
Ja byłem przekonany, że ktoś robi sobie jaja z szynkowarów. Więc zamówiłem dwa, ale nie bardzo liczyłem na prawdziwe szynkowary. Dziś dostałem paczkę z ORGINALNYMI!!! nadobami w opakowaniach orginalnych i nawet sprężyna i talerzyki są zapakowane w papier. Brak tylko orginalnej kartki gdzie jest instrukcja obsługi i tam powinny być przepisy. Ja zapłaciłem 29,50zł. Trochę mnie zdziwiło, że są jeszcze tacy nie pazerni na świecie. Popatrzcie na allegro, tam są termometry ze szpikulcem które kosztyją 2x więcej niż ich zakup u producenta. Opcja kup teraz. Ja kupowałem moje u producenta i wiem ile kosztują, zresztą na stronie producenta jest cennik.
|
[25.04] 16:02 |
MirekB
(technika@psn.com.pl)
|
|
jarek_zielona_pietruszka poproszę o gotowca
Z góry dziękuję
MirekB
|
[25.04] 16:12 |
Lachu
|
|
Papcio!!
Tom kartkę z przepisami to je dokładnie
to co Babcia Ania Pra podawała onegdaj!
wychodzi bankowo!!
od mięska zależy najwięcej!
podaj majla to podeślem swoję dokonania!
pozdrowionka!!!
pzdr |
[25.04] 16:33 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Lachu - może podzielisz się swoimi doświadczeniami, wczoraj za takie samolubne podejście dostało się Violi
MY TEŻ CHCEMY ROBIĆ DOBRE SZYNKI Z SZYNKOWARA !
|
[25.04] 16:34 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Lachu - może podzielisz się swoimi doświadczeniami, wczoraj za takie samolubne podejście dostało się Violi
MY TEŻ CHCEMY ROBIĆ DOBRE SZYNKI Z SZYNKOWARA !
|
[25.04] 16:36 |
Angin74
|
|
Abratek - w całej rozciągłości popieram postulat - jak coś ciekawego to na forum a nie pocichaczu na priv

Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni |
[25.04] 17:53 |
Jacek
|
|
Potwierdzam także, że te szynkowarki to prawda.Też zamowiłem (chyba w czwartek).I już w sobotę były.Tyle, że mnie nie było i odebrałem dopiero dzisiaj. To są te prawdziwe czeskie "Nadoby...". Ale sie pewnie teraz zacznie ruch na przepisy z tego urządzenia 
Pozdrowienia
|
[25.04] 18:01 |
Papcio
|
|
jarek_zielona_pietruszka dzięki za gotowca! Napracowałeś się!
Lachu mój adres to: jaleos@wp.pl
Na pewno skorzystam z doświadczeń Twoich.
Pozdrawiam
|
[25.04] 18:36 |
abratek
(abratek@wp.pl)
|
|
Maxell - w przepisie na "Szynka mielona (w puszce, słoju lub szynkowarze)"
podajesz "Czas peklowania na sucho w temperaturze 24-48 godz." - możesz mnie oświecić z tym czasemi temp peklowania?
|
[25.04] 19:05 |
Maxell
|
|
Cześć.
Dopiero wszedłem. Nie sprawdzałem na stronce, ale jesli błąd to czeski, z tego pośpiechu. 
Temperatura powinna wynosić 4-6 stopni C. Po prostu zjadłem ją.
Pozdro.
nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy |
[25.04] 19:10 |
fimak
|
|
Jarek_zielona_pietruszka
prosze o gotowca.
wm@tandc.neostrada.pl
Pozdrawiam Wszystkich!
|
[25.04] 19:17 |
Papcio
|
|
Maxell dręczy mnie pytanie odnośnie peklowania. Dyskusja już była, ale dalej nie wiem dlaczego zaleca się peklować w tem. 4-6 stopni. Na forum opisane jest też, że im wyższa temperatura to peklowanie przebiega szybciej. Czyżby chodziło o to by przy dłuższyn czasie lepiej zalewa przesiąkła zalewą?
|
« poprzednie wypowiedzi
|
następne wypowiedzi »
|