o2.pl - Portal internetowy
Kuchnia » Forum » forum Ogólna dyskusja

Spis tematów | Nowy temat | Szukaj | Preferencje
» Odpowiedz na ten temat

Temat: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
Strony tematu: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 « poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 
[25.04] 10:34 Maxell
Abratku, muszę podpytać Vteca jakie natężenie ruchu wytrzyma forum na stronce. jesli bedzie ok, to tam sie przeniesiemy. Tutaj ewentualnie towarzyska wymiana zdań.
Jesli chodzi o logowanie sie na stronce - nie jest konieczne.
natomiast proponuję, dla ułatwienia działań, zarejestrowanie sie na forum stronki. W tej chwili jest zdaje się 99 zarejestrowanych osób.
Pozdrowionka


nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[25.04] 10:38 Gafi
Pomóżcie mi bo ne wiem już co robić. Nie chcę otrzymywać powiadomień o nowych wypowiedziach na forum. Próbowałem wszystkiego. Wszedłem w "dopowiedz na temat" tak jak Maxell radził ale nie mam już zaznaczonej ikonki "chcę otrzymywać powiedomienia o nowych wypowiedziach..." Pomózcie mi bo nie wiem już co mam robić. Już raz mi skrzynkę całkiem zblokowało. Czy to jest jak cyrograf? Nie ma już odwrotu?
[25.04] 10:44 angin74
Cyrograf - fajnie napisane ale chyba masz rację - ja też ni jak nie moge sobie poradzić z problemem - a podałem firmowego maila

Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[25.04] 10:45 Krzysztof
Maxell, cd kiełbasy zwyczajnej
czy mozesz podac przepis na kiełbase zwyczajna wg PN z 57
pamietam ze to była wędlina tłusta ale smaczna w grubym flaku.

Darz dym
[25.04] 10:54 abratek   (abratek@wp.pl)
No i skończyłyby się posty "nie chcę otrzymywać powiadomień!"
Logowanie - racja , do czytania nie trzeba ,ale do pisania odpowiedzi chyba tak?


[25.04] 11:02 Maxell
Krzysztof, podam go jak wrócę do domku. Wieczorkiem.
Myślałem, że już podawałem, ale nie. Przypominam sobie, że tam sa dodatki podrobów i miesa krwawego, no i wieksza srednica jelita.
Pozdrawiam.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[25.04] 11:02 marcin
Do Krzysztofa
W przepisie jest rzeczywiście duża ilość ziela angielskiego, bo taką kiełbasę lubi rodzina. Ziele zastąpiło pieprz.
Wyrównaj proporcje tzn. (pieprz 10g i ziele 5g) i będzie zwyczajna "zwyczajna".
Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy!.

[25.04] 11:20 abratek   (abratek@wp.pl)
Chciałbym coś od siebie o przyprawach.
Jak wiadomo przyprawy mogą się różnić jakością (czytaj: intensywnością zapachu ) w zależności od producenta,
np. majeranek - mam tzw "swojski" zbiór i uważam że jego aromat jest nie do pokonania przez kupne, dodając go do potrawy muszę używać mniejszych ilości.
pieprz - mielony świeżo jest o wiele intensywniejszy niz gotowy kupny ,itd.
Ciekawa rzecz jest z czosnkiem, jak mi wiadomo istnieją na rynku dwa rodzaje - polski i importowany, i tu można się przejechać, przepisy z lat 50-tych np. Maxell`a, informują o czosnku polskim (i to chodowanym w innych warunkach klimatycznych) , zaś używając do tych przepisów czosnku importowanego należy użyć go zdecydowanie więcej , zwłaszcza hiszpańskiego (a ten głównie jest w sklepach) ponieważ ma on zdecydowanie mniej intensywny aromat w stosunku do polskiego.
Dlatego dobrym rozwiązaniem jest próba smaku, a nie ślepe dodawanie wg. receptury.

[25.04] 11:39 Angin74
abratek - ogladałem aukcje na allegro - mam nadzieje że dałeś na msze żeby ktoś cie przebił na aukcji "szynkowar"


Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[25.04] 11:43 Maad
przed chwilką zawitał u mnie listonosz ze zgrabniutką paczuszką od p. Ireny
w środku szynkowar - nówka sztuka, w oryginalnym czeskim kartonie,
jedyny zgrzyt to cena, wzrosła do 20zł
[25.04] 11:48 abratek   (abratek@wp.pl)
Angin74 - czasem tak wychodzi, ja już takie szczęście mam, ale zamówiłem dodatkowo dwie sztuki z tych po 8 zeta , cóż - będzie w czym robić

[25.04] 11:52 abratek   (abratek@wp.pl)
maad - a jaka jest waga tej przesyłki

[25.04] 11:53 abratek   (abratek@wp.pl)
maad - a jaka jest waga tej przesyłki

[25.04] 11:56 Angin74
abratek - wiesz wiem bo dodałem do obserwowanych aukcji jakiś czas temu - i o mały włos sam bym rozpoczął walkę z Tobą. A co do pani "neuron" mam problem z kontaktem. kontakt urwał sie gdy spytałem się o możliwość wykonania przedpłaty na konto i poprosiłem o dane do przelewu - nie wiem może spłoszyłem ?

Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[25.04] 12:04 abratek   (abratek@wp.pl)
O! i mi wyszło dwa razy!

Licytację rozpocząłem dzień przed informacją od Jarka_zielonej_pietruszki

[25.04] 12:47 Cogito
Proszę o informację dot. dostarczonych szynkowarek - jakość oraz ostateczna wartość zakupu.
Pozdrowienia

Dymowski Młodszy

Dobra stronka dla wędliniarzy-amatorów . Tam znajdziesz bezpieczne, sprawdzone przepisy oraz większość odpowiedzi na pytania dotyczące domowego wyrobu wędlin www.wedlinydomowe.pl
[25.04] 13:15 Lachu
Cześć!!!

Maxell!

Wysyłam spakowany plik z fotkami naszej
drużyny zadymiarzy - do wykorzystania na stronce
wędzarnia jest jajcarska ale bomba
działa jak widdać po efektach
(w sobotę sesja była - żona siem nie odzywa do dziś!!)
sporo tego ale cuś wybierzesz

Cogito!!

Plac budowy bedzie po południu!

Jarek_Pietrucha

ZYCZENIA DZISIAJ!!!!

przyślij gotowca na lach@zghboleslaw.pl


A z temi szynkowarami o ile to je prawda to trza w ciemno brać !
Rzemiochy chcom więcej!!

pzdr
[25.04] 16:01 Papcio
Ja byłem przekonany, że ktoś robi sobie jaja z szynkowarów. Więc zamówiłem dwa, ale nie bardzo liczyłem na prawdziwe szynkowary. Dziś dostałem paczkę z ORGINALNYMI!!! nadobami w opakowaniach orginalnych i nawet sprężyna i talerzyki są zapakowane w papier. Brak tylko orginalnej kartki gdzie jest instrukcja obsługi i tam powinny być przepisy. Ja zapłaciłem 29,50zł. Trochę mnie zdziwiło, że są jeszcze tacy nie pazerni na świecie. Popatrzcie na allegro, tam są termometry ze szpikulcem które kosztyją 2x więcej niż ich zakup u producenta. Opcja kup teraz. Ja kupowałem moje u producenta i wiem ile kosztują, zresztą na stronie producenta jest cennik.

[25.04] 16:02 Papcio
Ja byłem przekonany, że ktoś robi sobie jaja z szynkowarów. Więc zamówiłem dwa, ale nie bardzo liczyłem na prawdziwe szynkowary. Dziś dostałem paczkę z ORGINALNYMI!!! nadobami w opakowaniach orginalnych i nawet sprężyna i talerzyki są zapakowane w papier. Brak tylko orginalnej kartki gdzie jest instrukcja obsługi i tam powinny być przepisy. Ja zapłaciłem 29,50zł. Trochę mnie zdziwiło, że są jeszcze tacy nie pazerni na świecie. Popatrzcie na allegro, tam są termometry ze szpikulcem które kosztyją 2x więcej niż ich zakup u producenta. Opcja kup teraz. Ja kupowałem moje u producenta i wiem ile kosztują, zresztą na stronie producenta jest cennik.

[25.04] 16:02 MirekB   (technika@psn.com.pl)
jarek_zielona_pietruszka poproszę o gotowca
Z góry dziękuję
MirekB

[25.04] 16:12 Lachu
Papcio!!

Tom kartkę z przepisami to je dokładnie
to co Babcia Ania Pra podawała onegdaj!

wychodzi bankowo!!

od mięska zależy najwięcej!

podaj majla to podeślem swoję dokonania!

pozdrowionka!!!

pzdr
[25.04] 16:33 abratek   (abratek@wp.pl)
Lachu - może podzielisz się swoimi doświadczeniami, wczoraj za takie samolubne podejście dostało się Violi
MY TEŻ CHCEMY ROBIĆ DOBRE SZYNKI Z SZYNKOWARA !

[25.04] 16:34 abratek   (abratek@wp.pl)
Lachu - może podzielisz się swoimi doświadczeniami, wczoraj za takie samolubne podejście dostało się Violi
MY TEŻ CHCEMY ROBIĆ DOBRE SZYNKI Z SZYNKOWARA !

[25.04] 16:36 Angin74
Abratek - w całej rozciągłości popieram postulat - jak coś ciekawego to na forum a nie pocichaczu na priv


Niech Bogowie Pilnują Wam Dymu w Wędzarni
[25.04] 17:53 Jacek
Potwierdzam także, że te szynkowarki to prawda.Też zamowiłem (chyba w czwartek).I już w sobotę były.Tyle, że mnie nie było i odebrałem dopiero dzisiaj. To są te prawdziwe czeskie "Nadoby...". Ale sie pewnie teraz zacznie ruch na przepisy z tego urządzenia
Pozdrowienia

[25.04] 18:01 Papcio
jarek_zielona_pietruszka dzięki za gotowca! Napracowałeś się!
Lachu mój adres to: jaleos@wp.pl
Na pewno skorzystam z doświadczeń Twoich.
Pozdrawiam

[25.04] 18:36 abratek   (abratek@wp.pl)
Maxell - w przepisie na "Szynka mielona (w puszce, słoju lub szynkowarze)"
podajesz "Czas peklowania na sucho w temperaturze 24-48 godz." - możesz mnie oświecić z tym czasemi temp peklowania?

[25.04] 19:05 Maxell
Cześć.
Dopiero wszedłem. Nie sprawdzałem na stronce, ale jesli błąd to czeski, z tego pośpiechu.
Temperatura powinna wynosić 4-6 stopni C. Po prostu zjadłem ją.
Pozdro.

nasza stronka http://www.wedlinydomowe.pl/ serdecznie zapraszamy
[25.04] 19:10 fimak

Jarek_zielona_pietruszka
prosze o gotowca.
wm@tandc.neostrada.pl

Pozdrawiam Wszystkich!



[25.04] 19:17 Papcio
Maxell dręczy mnie pytanie odnośnie peklowania. Dyskusja już była, ale dalej nie wiem dlaczego zaleca się peklować w tem. 4-6 stopni. Na forum opisane jest też, że im wyższa temperatura to peklowanie przebiega szybciej. Czyżby chodziło o to by przy dłuższyn czasie lepiej zalewa przesiąkła zalewą?


« poprzednie wypowiedzi | następne wypowiedzi » 

» Odpowiedz na ten temat



© 1999-2006 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie - Reklama w o2.pl i Tlen.pl - Pomoc